Van osteoartritis tot heupdysplasie, heup en gewrichtsproblemen teisteren honden van alle verschillende rassen en leeftijden. Rennen, springen, lopen en zelfs stilstaan worden pijnlijk, maar een gewrichtsaandoening van uw hond hoeft zijn leven niet te overheersen. Met de juiste behandeling en supplementen, kunnen honden de dingen blijven doen die ze het liefste doen.

Twee vaak voorkomende gewrichtsproblemen

Osteoartritis is de meest voorkomende vorm van artritis bij honden. Het komt het vaakst voor bij oudere honden als gevolg van jarenlange slijtage van de gewrichten, maar honden van alle leeftijden kunnen er last van hebben – vooral als hun ras gevoelig is voor gewrichtsproblemen. Het is een chronische aandoening die, volgens PetCareRx, ongeveer 20% van de honden treft. Het wordt veroorzaakt door de afbraak van kraakbeen dat de botten in de gewrichten beschermt. Zonder kraakbeen schuren en knarsen de botten tegen elkaar. Bewegen wordt moeilijker, en ontsteking in het gewricht leidt tot pijn die erger wordt met de tijd.

Heupdysplasie is een aandoening waarbij de twee botten die het heupgewricht vormen – het dijbeen en het bekken – niet goed op elkaar passen. Ofwel is de kom te ondiep om de kop van het dijbeen goed vast te houden, ofwel is de kop van het dijbeen misvormd. Bij sommige honden is het beide. Zonder een perfecte pasvorm schuren en botten tegen elkaar aan, wat leidt tot ernstige ontstekingen en vervolgens pijn bij beweging. Heupdysplasie komt het meest voor bij oudere honden, maar het is een erfelijke aandoening die vaak via de familie wordt doorgegeven. Bij sommige honden wordt de diagnose al voor hun eerste verjaardag gesteld.

Deze hondenrassen zijn extra vatbaar voor gewrichtsproblemen

Het is gemakkelijk om het verschil te zien tussen een dwergpoedel en een Great Pyreneeën.

De één past gemakkelijk op schoot, terwijl de ander zelfs moeite heeft om met zijn lichaam in de grootste fauteuil te passen. Het ras van een hond zal niet alleen bepalen hoeveel plaats je nodig hebt, maar ook of je best start met geven van een dagelijks gewrichtssupplement.

Er zijn bepaalde rassen die een genetische aanleg hebben voor het ontwikkelen van gewrichtsproblemen, waaronder artritis, heupdysplasie, en elleboogdysplasie. De lijst bestaat voornamelijk uit honden van grote rassen, evenals rassen met lange ruggen en korte poten.

Voor deze honden geldt dat hoe eerder ze met een gewrichtssupplement beginnen, hoe beter hun kansen zijn om gezond te blijven. Omdat gewrichtsproblemen vooral bij deze rassen veel voorkomen, raden dierenartsen vaak aan met een dagelijks supplement te beginnen rond de leeftijd van één jaar of wanneer hun lichaam stopt met groeien.

Artritis komt het meest voor bij oudere honden, maar dat betekent niet dat uw jonge pup immuun is. Artritis treft honden van alle leeftijden, zeker als het ras op deze lijst voorkomt.

 1. Amerikaanse Staffordshire Terrier
 2. Basset Hond
 3. Berner Sennenhond
 4. Chow Chow
 5. Teckel
 6. Duitse Herder
 7. Duitse Dog
 8. Pyreneeën
 9. Golden Retriever
 10. Labrador
 11. Mastiff
 12. Sint Bernard

Hoe kan ik als hondenbaasje helpen?

 1. Het behouden van een gezond gewicht is een belangrijk onderdeel. Zwaarlijvigheid versterkt artritis en maakt een toch al pijnlijke situatie nog erger. Niet alleen zorgen extra kilo’s voor een onnodige belasting van de gewrichten, de vetcellen zelf dragen ook bij aan gewrichtspijn door de afscheiding van het hormoon dat leptine heet.
 2. Heup en Gewrichtssupplementen voor honden bevatten ingrediënten die helpen de heupen en gewrichten te verstevigen. Wanneer een hond problemen begint te krijgen, is een dagelijks supplement een extra zetje dat hij nodig heeft om het kraakbeen te onderhouden en te herstellen. (voorkomen is vaak beter dan genezen).

Welk dagelijks gewrichtssupplement kan ik geven?

De ingrediënten in hoogwaardige gewrichtssupplementen ondersteunen de opbouw en aanvulling van het natuurlijke kraakbeenkussen van de gewrichten.

Supplementen zoals Heup & Gewricht van Toshi zijn gemaakt met een unieke combinatie van actieve ingrediënten die aan de behoefte van elke hond voldoen.

Het voedingssupplement is zodanig samengesteld dat je hond het als een lekkere beloning zal zien. Pluspunt is ook dat het volkomen veilig kan gegeven worden aan honden met een voedingsallergie.

Ook bij honden die al enige tijd lijden onder hun gewrichtsklachten, kan je op korte termijn, merken dat uw hond een verbeterde flexibiliteit en sterker kraakbeen heeft.

Toshi Heup en gewricht is geschikt voor zowel puppy’s als senior honden.
Via hun website loopt er – op moment van schrijven – een 2+1 gratis actie.

 

Ze Magazine - Lifestyle trends