Voor een natie die het soms lastig vindt om haar ziel open te stellen, zijn de inwoners van Duitsland bijzonder ontspannen zodra het gaat om het ontbloten van hun lichaam. Dat is tenminste de uitkomst van een recent uitgevoerd onderzoek dat aangeeft dat circa 28 procent, dus bijna één op de drie Duitsers, naakt op het strand is gaan zonnebaden, in vergelijking tot slechts 12 procent van de Britten (en wellicht nog verrassender de Zweden) die dit eveneens doen.

Samen met de Oostenrijkers staan de Duitsers met maar liefst 28 procent aan de top als het gaat om jezelf helemaal bloot durven geven, gevolgd door de Noren (met 18 procent), de Spanjaarden (met 17 procent), de Australiërs (met 17 procent) en de inwoners van Nieuw-Zeeland (met 16 procent). Van alle onderzochte nationaliteiten kwamen de Japanners helemaal onderaan de lijst te staan met maar een schamele twee procent van de inwoners van dit land die zich ooit op een strand uit hebben gekleed.

Liefhebbers van Duitsland zullen in de regel niet echt verrast zijn door de bevindingen van dit onderzoek, dat uit werd gevoerd door reisorganisatie Expedia.co.uk en waarbij in totaal 11.165 respondenten ondervraagd zijn. Het maakt daarbij overigens niet uit in welk deel van het land je je bevindt, geen enkel zichzelf respecterend Duits resort zou zonder een eigen zone voor FKK (Freikörperkultur, vertaald: nudisme), de officiële term omnaakt te recreëren.

Dezelfde “laat alles maar vrij“-houding is van toepassing in de talloze uitstekende spa- en saunafaciliteiten die het land rijk is, waar de mensen die erop staan om juist met zwemkleding willen gaan recreëren, doorgaans te maken zullen krijgen met een openbare berisping en een dringend verzoek om hun gehele lichaam te ontbloten. Naakt zonnen is eveneens populair in de openbare parken van Duitsland, en zul je nergens meer zien dan in de schitterende Englischer Garten in München, dat al een toevluchtsoord voor nudisten was in de zestiger jaren van de vorige eeuw. De Duitsers hebben zelfs hun voorliefde voor het leven zonder kleding mee weten te nemen naar de wintermaanden en laten dan ook vol trots het Kampioenschap Naakt Sleeën, dat elke twee jaar wordt gehouden zien als basis van de schilderachtige badplaats Braunlage in het Harzgebergte.

Dus aan de lijst van activiteiten waarbij de Duitsers terecht als wereldkampioenen kunnen worden betiteld, zoals voetballen, het bierbrouwer, het ontwikkelen en fabriceren van auto’s en het als eerste naar de ligstoelen rennen met hun handdoeken, kan tegenwoordig zo blijkt ook het naakt lopen op het strand toe worden gevoegd. Maar we begrijpen je helemaal als je zegt: eerst zien en dat pas geloven. Wanneer je dan ook meer informatie wilt ontvangen over reizen naar en binnen Duitsland, dan kun je vrijblijvend contact opnemen met het Duitse nationale toeristenbureau.

De beste naaktstranden in Duitsland

Nudisme (of naturalisme) is dus niet ongewoon in Duitsland, zeker in het oosten van het land. Zoals dan ook voor de hand zal liggen, zul je juist hier een heleboel naaktstranden vinden, waar je dus kunt genieten van zwemmen en zonnebaden in je blootje.

Naakt zijn wordt door veelmensen gezien als een vereiste om goed gezond te blijven, ongeacht of dit nu in een sauna of op naaktstrand is. De Duitse beweging FKK (Freikoerperkultur of vrij vertaald “vrije lichaamscultuur”) is ontstaan samen met de toegenomen populariteit van de natuurlijke geneeskunde in de negentiende eeuw en zou veelvoorkomende aandoeningen kunnen voorkomen of zelfs genezen, variërend van reuma tot bronchitis.

Locaties in Duitsland die bedoeld zijn voor naaktrecreatie worden doorgaans gemarkeerd met de afkorting FKK of de tekst “textilfrei”, maar mensen kunnen eigenlijk overal uit de kleren gaan, zoals bij meren, in het bos en aan de kust van de Noordzee. Om die reden hebben we hieronder een aantal van de beste naaktstranden in Duitsland voor je op een rijtje gezet en van een korte omschrijving voorzien.

1. Eiland Sylt

Adres:            Listlandstraße 133b, 25980 Kampen (Sylt), Duitsland

Het eiland Sylt staat bekend als de Königin der Nordsee (de koningin van de Noordzee) en ligt aan het noordelijkste puntje van Duitsland. Het is beroemd om zijn gezonde klimaat, schitterende duinlandschap en ongerepte stranden.

Het eerste officiële naaktstrand in Duitsland, Buhne 16, is ontstaan in Sylt in het jaar 1920. Bijna een eeuw later trekt het strand nog altijd natuurliefhebbers en nudisten aan. Er zijn kilometers lange zandstranden te vinden die overgaan in glooiende duinen en helder water. Dit naaktstrand is absoluut niet overvol met mensen die naakt willen recreëren, soms zijn er zelfs meer zeehonden op het strand te vinden dan dat er mensen zijn. Zelfs op momenten dat het te koud is om naar dit naaktstrand te gaan, kun je er nog altijd naakt naar de sauna’s gaan die zich aan het water bevinden.

Hoe komt je bij Sylt?

De dichtstbijzijnde internationale luchthaven en grote stad is Hamburg. Er rijden diverse treinen rechtstreeks vanuit Hamburg naar deze locatie, maar je kunt er ook voor kiezen om een autoveerboot te nemen tussen de haven van het Deense Havneby naar List, een stad gelegen op de noordelijke punt van Sylt. Als alternatief kunnen auto’s en bussen in een trein worden gezet om bij Hindenburg Damm de overtocht te maken.

2. Wannsee, Berlijn

Adres:            Wannseebadweg 25, 14129 Berlijn, Duitsland

De Wannsee in West-Berlijn is één van de meest populaire recreatiegebieden in de stad. De belangrijkste ” Lido van Berlijn ” heeft zelfs het langste binnenlandse Strandbad (zandstrand) van Europa. Al ruim honderd jaar wordt het zachte zand ingevoerd vanaf de Baltische kust. Dit is het dichtst gelegen bij strandgebied bij het meer in de stad.

Het grote gedeelte van het strand en het meer dat is bedoeld voor nudisme stelt bezoekers in staat om te ontspannen in een traditionele strandkorb (een rieten strandstoel), een potje beach volleybal te spelen of een waterfiets te huren. Er zijn speeltuinen en een waterglijbaan aanwezig voor de kinderen, want naaktrecreatie in Duitsland is uiteraard voor jong en oud. Neem een duik in het heldere water om even aan de stralen van de zon te kunnen ontsnappen, of wanneer je even genoeg hebt van het volledige naakt zijn.

Hoe komt je bij de Wannsee?

Het strand ligt aan de Wannseebadweg 25, 14129 Berlijn en wordt door middel van het openbaar vervoer goed verbonden met de stad. Om te weten welke diensten je het beste kunt nemen, kun je gebruikmaken van de BVG-reisplanner.

3. Eiland Usedom

Vanwege de noordelijke ligging staat Usedom bekend als het Sonneninsel (zonnig eiland) met de 1.906 zonuren per jaar. Het eiland is opgedeeld tussen Duitsland en Polen en beschikt over resorts met kilometers lange stranden. Het heeft bovendien de langste strandpromenade van Europa van maar liefst 12 kilometer lengte die loopt van Bansin naar Świnoujście.

Een heleboel van de gebouwen werden opgetrokken tijdens het Victoriaanse tijdperk, dus zijn het vaak romantische negentiende herenhuizen, met schitterende tuinen en pieren, die op hun beurt zorgen voor een zekere mate van elegantie. De Seebrücke is de oudste bewaarde pier van heel Duitsland en heeft een indrukwekkende lengte van 280 meter. Ahlbeck Beach is het belangrijkste naaktstrand van Usedom, eens was deze locatie erg populair in de hogere klassen van de DDR-bevolking in de jaren vijftig van de twintigste eeuw, maar ook vandaag de dag is het strand nog steeds toegankelijk voor het publiek.

Hoe komt je bij Usedom?

Usedom kent een goede verbinding met de rest van Duitsland via de Usedomer Bäderbahn. Verder verbinden bruggen het eiland via Züstrin (B 110) en Wolgast (B111). Met de rein vanuit Berlijn doe je er ongeveer vier uur over om op Usedorn te komen.

4. Meren en parken in en rondom München

Beieren is het meest bekend vanwege zijn torenhoge bergen, maar München heeft daarnaast ongelooflijk mooie naaktstranden aan het meer en legendarische naaktgebieden in het park. Zo kun je bijvoorbeeld een duik nemen in je blootje in het grootste meer van deze stad, Feldmochinger See, dat bekend vanwege haar kristalheldere water. Feringasee, ligt in het noorden van de stad München en beschikt eveneens over een groot en afgelegen gebied dat speciaal gereserveerd is voor mensen die ervan houden om naakt te recreëren. Je kunt zelfs je gaan liggen zonbaden op de oevers van de rivier de Isar, die door het stadshart van München stroomt.

Indien je geen liefhebber van de stad bent en liever wilt ontspannen, dan is de Engelse tuin van München een toplocatie voor toeristen, en de Schonfeldweise (de “prachtige weide”) is al een ware hotspot voor nudisten sinds de jaren zestig van de vorige eeuw. Het kanaal van Schwabingerbach is een andere ideale locatie voor naaktrecreatie.

Hoe kom je bij de naaktstranden van München?

Allebei de meren zijn goed te bereiken via het openbaar vervoer vanuit München (MVV): Feldmochinger See bereik je gemakkelijk met de U-Bahn (metro), de bus en de tram en bij de Feringasee kom je met S8 die een tussenstop maakt bij Unterföhring. De Engelse tuin is gelegen in het centrum van de stad en doorgaans is de afstand goed te bewandelen.

5. Eiland Rügen

Adres:            Seebrücke Sellin, Sellin, Duitsland

Insel Rügen is het grootste en meest populaire eiland van Duitsland en ligt in het noorden van het land aan de Baltische Zee. Het eiland heeft in de loop van de eeuwen al bezoekers weten te trekken van Otto von Bismarck tot Albert Einstein.

Het eiland beschikt over schitterende kreidefelsen (witte krijtrotsen) en lange zandstranden. Ten minste vijf van deze stranden die tot het eiland behoren zijn aangemerkt als naaktstrand. Badplaatsen hebben ook een duidelijk plaats aan de kust, zoals Sassnitz, Sellin met haar Seebrücke (pier) en Binz. Zelfs wanneer het gebied geen aangemerkt naaktgebied is, zullen niet veel mensen daar vreemd van opkijken wanneer je al je kleren uit gaat doen.

Hoe komt je in Rügen?

Het eiland is eenvoudig te bereiken via Berlijn of een andere grote Duitse stad. Vanaf de hoofdstad is het ongeveer vier uur reizen met de trein en vijf uur met de bus. Wanneer je liever zelf wilt rijden, dan kun je de route nemen via de A24 in noordelijke richting, daarna neem je de A19 in de richting van Rostock, de A20 richting Stralsund en tot slot volg je de borden naar Rügen die je over de Rugendammbrug zullen leiden.

6. Warnemünde

Adres:            Warnemünde, Rostock , Duitsland

Dit strand ligt in de buurt van Rostock aan de Baltische zee. Het populaire strand biedt zuiver zand, helder water en een promenade die niet zou misstaan op alle goede stranden van Duitsland. Deze locatie is ooit ontstaan als een vissersdorp ergens in de jaren 1200, terwijl het tegenwoordig uit is gegroeid tot één van de drukste cruisehavens op aarde.

De iconische vuurtoren van Warnemünde stamt uit het jaar 1897 en biedt een indrukwekkend uitzicht op het water in de zomermaanden. De Teepott (theepot) is het andere simpel te herkennen bouwwerk op het strand met haar fraaie gebogen dak. Het is een uitstekend voorbeeld van Oost-Duitse architectuur en de perfecte locatie voor een hapje en een drankje op het moment dat je naar het strand gaat.

Het gebied voor naaktrecreatie bevindt zich achter de borden “Haus Undine”. Deze zone is circa 80 meter breed, en daarmee is het één van de breedste stranden aan de Oostzee en een drukke locatie voor publiek dat graag zonder kleding aan recreëert.

De zwakke stroming maakt dit gebied ideaal om te gaan zeilen en duizenden toeschouwers, al dan niet gekleed, komen ieder jaar weer naar deze plek voor de Warnemünde Week die gehouden wordt in de maand juli.

Hoe kom je in Warnemünde?

De dichtstbijzijnde internationale luchthaven en grote stad is Berlijn. Maar een heleboel mensen komen aan via de haven. Busdiensten van het openbaar vervoer rijden van de veerbootterminal (Seehafen Fahre) naar Rostock. Treinen vanuit Berlijn (en de rest van Duitsland) verzorgen ook een verbinding met Rostock. Treinen vanuit Berlijn doen er bijna drie uur over en wanneer je vanuit deze stad zelf naar Warnemünde wilt rijden,dan zal je rit ruim twee uur duren.

7. Eiland Amrum

Adres:            25946 Wittdün , Duitsland

Dit kleine Noord-Friese eiland voor Sylt is maar dun bevolkt met mensen, maar het wel een gebied dat rijk is aan vogels, grijze zeehonden en bruinvissen. De vuurtoren van Amrum is bovendien als een heuse een bezienswaardigheid van het eiland te betitelen.

De echte hotspot is het strand van ongeveer anderhalve kilometer lang. Duinen lopen parallel aan het water en zijn begroeid met een dikke vegetatie die uit het zand steekt. Wadden Sea National Parks bovendien is een locatie die op is genomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO en strekt zich helemaal uit van Duitsland naar Denemarken en Nederland.

Het strand van Kniepsand is één van de grootste zandbanken van Europa. Er is circa tien vierkante kilometer zacht zand aangemerkt als naaktgebied. Er is eveneens een camping voor nudisten aanwezig die dichtbij het strand willen overnachten.

Hoe kom je in Amrum?

Het eiland ligt ten noorden van Hamburg aan de A7, even ten westen van Flensburg. Treinen kunnen bezoekers van dit strand vanuit iedere grote Duitse stad naar Dagebüll vervoeren. Het eiland is echter ook te bereiken met de veerboot vanuit Dagebüll.

8. Hamburgs Sommerbad Volksdorf

Adres:            Moorbekweg 100 , 22359 Hamburg , Duitsland

In de wijk Volksdorf in Hamburg vind je een natuurlijk meer dat helemaal is gereserveerd voor nudisten. Het werd geopend in het jaar 1981 en wordt overschaduwd door grote bomen die prachtig weerspiegelen in het kristalhelder water.

Het nudistenseizoen op deze locatie loopt van juni tot augustus. Er zijn een groot aantal faciliteiten aanwezig, zoals kleedkamers, een speeltuin, een restaurant en sportvelden, onder andere voor het spelen van tafeltennis en basketbal. Het is dan ook absoluut de perfecte plek om met heel het gezin uit de kleren te gaan.

Hoe kom je in Hamburg Sommerbad Volksdorf?

Deze locatie is eenvoudig te bereiken vanuit de stad Hamburg via het openbaar vervoer met de U-Bahn (metro) Buchenkamp en Bus 375. De halte waar je uit dient te stappen is die bij Moorredder.

9. Eiland Borkum

Adres:            26757 Borkum , Duitsland

Het kleine eilandje Borkum is gelegen in de Noordzee in Nedersaksen. Het werd gevormd in 1863 door een samenvoeging van twee afzonderlijke eilandjes. Ondanks dat deze kloof inmiddels verdwenen is, wordt de grens nog altijd aangegeven zodat het eiland nog altijd kan worden verdeeld in oost en west.

Er zijn drie sneeuwwitte stranden op het eiland aanwezig, waarvan er één volledig is aangemerkt voor naaktrecreatie. Dat naaktstrand ligt net buiten de stad nabij het natuurreservaat Ostdünen. Het lange zandstrand heeft fraai glooiende duinen, velden om beachvolleybal te spelen, afgebakende gebieden voor honden, speeltuinen en sauna’s.

Hoe kom je naar Borkum?

Er varen geregeld veerboten vanuit Emden in Duitsland, maar ook vanuit het Nederlandse Eemshaven. Auto’s zijn echter alleen toegestaan ​​in het laagseizoen, maar in de zomer is het grootste deel van de stad volledig autovrij. De Borkumer Kleinbahn is de lokale treinverbinding die rechtstreeks vanaf de veerboot naar het strand rijdt (daarbij doen de veerbootkaartjes ook dienst als treinticket).

10. Eiland Hiddensee

Ten westen van het eiland Rügen ligt één van de kleinste eilanden van Duitsland op een afstand van maar zestien kilometer. Grote delen van Hiddensee zijn aangemerkt als beschermd natuurgebied en auto’s zijn er dan ook strikt verboden. Het eiland kan worden bestempeld als een waar toevluchtsoord voor kunstenaars, waar fietsen en paardenkoetsen de meest voorname vervoersmiddelen zijn.

De westkust van het eiland is een eindeloos lang stuk zandstrand, dat begrensd wordt door duinen. Ondanks het feit dat er geen aangewezen naaktgebied aanwezig is op het eiland, wordt naaktrecreatie wel overal geaccepteerd, behalve in de directe nabijheid van de dorpen.

Hoe kom je naar Hiddensee?

Om vanuit Berlijn naar Hiddensee te komen, dien je een trein nemen naar de kustplaats Stralsund en daar vervolgens over te stappen op een veerboot voor een tocht van drie uur.

11. Mecklenburg Lake District

Adres:            Zwenzow, 17237 Userin, Duitsland

Het merengebied van Mecklenburg in het oosten van Duitsland is beroemd vanwege zijn kristalheldere meren die begrensd worden door groene bossen. Er zijn diverse aangemerkte naaktgebieden op het gros van de aan het meer gesitueerde locaties, maar de meeste mensen voelen zich volkomen vrij om eigenlijk overal wel naakt te gaan zwemmen.

Wanneer je je wilt omringen met gelijkgestemde mensen, dan zijn er naaktcampings in dit gebied aanwezig, zoals de gezinsvriendelijke nudistencamping aan het meer van Useriner die gelegen is in het hart van het nationale park Müritz. Hier zullen bezoekers in de gelegenheid zijn om naakt te gaan wandelen, te gaan varen en te gaan zwemmen.

Hoe kom je naar het merengebied van Mecklenburg?

Dit met meren bezaaide gebied ligt op maar twee uur rijden ten noorden van de Duitse hoofdstad Berlijn. Het is dan ook het beste, en het meest eenvoudig, om met een ​​auto naar deze bestemming te reizen.

17 REACTIES

Comments are closed.