Je kunt iemand heel snel beter leren kennen en een gevoel van intimiteit creëren, zelfs in een tijdsspanne van maar één uur. Hoe je dat aan kunt pakken? Heel simpel door onderstaande vragen te gebruiken. Indien je dit doet, dan zul je voor de duur van ongeveer 45 minuten een heel vruchtbaar gesprek hebben, waarna vrijwel altijd twee mensen zich beter zullen voelen en besluiten om elkaar nog een keer te willen zien, aldus onderzoeker Arthur Aron van de sociale psychologie van het Interpersonal Relationships Lab aan de Stony Brook University in New York. Hij publiceerde de resultaten van zijn onderzoek in “The Experimental Generation of Interpersonal Closeness” in het Bulletin Persoonlijkheid en Sociale Psychologie(van het jaar 1997).

Je kunt de volgende vragen tijdens een date uitproberen, maar ze dat wil niet zeggen dat ze ook per definitie alleen toegepast kunnen worden op het aanwakkeren van de romantiek. Je zou de vragen immers ook kunnen stellen aan mensen die je al redelijk goed kent, zoals vrienden, vriendinnen, familieleden en zelfs je partner met wie je al langere tijd samen bent, gewoon om je relaties nog hechter te maken. Het is bij het beantwoorden van de vragen echter wel de bedoeling dat elke gesprekpartner om de beurt iedere vraag te beantwoordt.

Dit zijn de vragen die je, in deze volgorde, dient te stellen:

 1. Wie zou je eens op bezoek willen krijgen, je mag kiezen uit iedereen op aarde?
 2. Zou je beroemd willen worden? Op welke manier zou je dat dan het liefste willen?
 3. Bedenk je je ooit van tevoren wat je precies gaat zeggen voordat je een telefoongesprek gaat voeren? Waarom doe je dat?
 4. Hoe zou een perfecte dag er voor je uit moeten zien?
 5. Op welk moment heb je voor het laatst voor jezelf gezongen? En wanneer voor iemand anders?
 6. Wanneer je de kans zou krijgen om 90 jaar oud te worden en de geest of het lichaam van een 30-jarige mocht behouden voor de duur van de laatste 60 jaar van je leven, wat zou je dan kiezen?
 7. Heb je een stiekem een bepaald voorgevoel over de manier waarop je uiteindelijk komt te overlijden?
 8. Noem drie dingen die jij en je partner gemeen lijken te hebben.
 9. Waar ben je in je leven het meest dankbaar voor?
 10. Op het ogenblik dat je iets zou kunnen veranderen aan de manier waarop je groot bent gebracht, wat zou dat dan zijn?
 11. Neem vier minuten de tijd en vertel vervolgens je je levensverhaal zo gedetailleerd mogelijk.
 12. Wanneer je morgen wakker zou kunnen worden met één eigenschap of bekwaamheid die je nu niet bezit, wat zou dat dan zijn?
 13. Als een kristallen bol je de waarheid over jezelf, je leven, de toekomst of iets anders zou kunnen vertellen, wat zou je dan het liefst willen weten?
 14. Is er iets waar je al erg lang van droomt? Waarom heb je dat nog niet gedaan?
 15. Wat is de grootste prestatie die je in je leven hebt geleverd?
 16. Wat waardeer je het meest in een vriendschap?
 17. Wat is je meest dierbare herinnering?
 18. Wat is je meest vreselijke herinnering?
 19. Wanneer je zou weten dat je binnen één jaar plotseling zou komen te overlijden, zou je dan iets veranderen aan de manier waarop je op dit moment je leven leidt? Waarom is dat zo?
 20. Wat betekent vriendschap voor jou?
 21. Welke rollen spelen liefde en genegenheid in je leven?
 22. Noem iets dat je als een positieve eigenschap van je partner ziet. Noem in totaal vijf dingen.
 23. Hoe dichtbij en warm is je familie? Heb je het gevoel dat je jeugd gelukkiger was dan die van het gros van alle andere mensen?
 24. Hoe zou je de relatie omschrijven die je hebt, of had, met je moeder?
 25. Maak ieder drie echte “we” statements. Bijvoorbeeld: “we voelen ons allebei in deze kamer …”
 26. Vul de volgende zin aan “Ik wou dat ik iemand had met wie ik …. kon delen
 27. Als je een goede vriend(in) zou zijn van je partner, noem dan de dingen die belangrijk zijn voor hem of haar is om te weten.
 28. Vertel je partner wat je leuk vindt aan hem of haar: wees deze keer echt heel eerlijk en zeg dingen die je wellicht niet tegen iemand anders zult zeggen die je pas hebt ontmoet.
 29. Vertel je partner over een gênant moment in je leven.
 30. Wanneer huilde je voor het laatst toe je samen was met iemand anders? En toen je alleen was?
 31. Vertel je partner iets dat je enorm leuk vindt aan hem of haar.
 32. Wat, op het moment dat er iets gebeurd is, is te ernstig om een ​​grapje over te maken?
 33. Indien je vanavond zou komen te overlijden zonder dat je de gelegenheid heb om nog met iemand anders te communiceren, wat zou je dan betreuren dat je niet aan iemand zou hebben verteld? Waarom heb je het deze persoon nu nog niet verteld?
 34. Je huis, met alles erin wat je bezit, in vlammen op gaat nadat je je geliefden en huisdieren hebt gered, wat zou je dan op het allerlaatste moment nog redden als je nog één keer iets veilig uit je woning kon halen. Waarom kies je juist hiervoor?
 35. Van alle mensen in je familie, wie laat je het meest verontrustend achter als je komt te overlijden? Waarom is dat zo?
 36. Deel een persoonlijk probleem en vraag advies van je partner over de manier waarop hij of zij dit aan zou willen pakken. Vraag tevens aan je partner om zijn of haar mening te geven over de manier waarop je je voelt ten aanzien van het probleem dat je zojuist hebt genoemd.

Hier zijn een aantal variaties dat je zou kunnen gebruiken als je de bovenstaande vragen wilt gaan stellen:

 • Indien je het geslacht en het uiterlijk van je kind kon bepalen, zou je dat dan ook echt doen?
 • Zou je bereid zijn om een ​​jaar lang vreselijke nachtmerries te hebben wanneer je zou worden beloond met ongewoon veel rijkdom?
 • Tijdens een reis naar een andere stad heeft je partner of minnaar met een enerverende vreemdeling een wilde nacht. Aangezien beide personen elkaar nooit meer zullen ontmoeten en je nooit van het voorval op de hoogte zouden kunnen komen, zou je dan willen dat je partner dit je toch eerlijk vertelt?

18 REACTIES

Comments are closed.