De laatste tijd heeft hummus steeds meer aan populariteit weten te winnen. Het is dan ook niet vreemd dat het in steeds meer huishoudens op tafel komt, en tevens dat er zo nu en dat wat hummus overblijft. Er is gelukkig goed nieuws! Je kunt namelijk hummus prima invriezen zodat deze niet meer onnodig weg hoeft te worden gegooid.

Het invriezen van hummus

Het invriezen van hummus is overigens even simpel als het invriezen van ander eten dat je graag wilt bewaren voor een wat langere periode. Het enige wat je hoeft te doen is een paar richtlijnen te volgen om bederf tegen te kunnen gaan.

  • Vries de hummus altijd in, in een luchtdichte, diepvriesbestendige verpakking en zorg er tevens voor dat je deze niet volledige tot aan de rand toe vult, omdat het geheel uit kan gaan zetten tijdens het invriezen. Daarnaast zullen sommige mensen de hummus liever invriezen in meerdere kleine (eenpersoons) porties. Dit werkt inderdaad heel goed op momenten dat je alleen voldoende hummus wilt invriezen om als tussendoortje te gebruiken of om op een broodje te smeren. Het is echter niet de beste optie wanneer je, laten we zeggen, de hummus later aan een groep vrienden voor wilt zetten wanneer zij onverwachts bij je langskomen.
  • Op het moment dat je de ingevroren hummus wilt gaan eten, dan ontdooi je deze gewoon in de koelkast de dag van tevoren. Op het moment dat je het deksel verwijdert, dan zie je wellicht een beetje vloeistof bovenop de hummus liggen, maar dit is volkomen normaal en wil gewoon zeggen dat het vocht een beetje uit de hummus is getrokken. Roer de hummus dus altijd een keer goed door en daarna is het direct gebruiksklaar en kun je het eten. Wanneer je de hummus warm op wilt dienen, dan kun je deze gedurende enkele seconden in de magnetron zetten. Hierna roer je het geheel een keer goed door voordat het serveert.
  • Of het invriezen al dan niet van invloed is op de smaak van de hummus kan per geval verschillen. Het is dus goed mogelijk dat het product een beetje anders van smaak is dan voordat je het in de vriezer hebt gezet. Maar dat wil overigens niet zeggen dat de hummus na invriezing slechter of vies zal gaan smaken. Het hangt tevens af van wat voor soort hummus je in hebt gevroren. Er zijn tientallen verschillende smaken als het om hummus gaat en ik heb gemerkt dat de traditionele kikkererwtenvariant zijn smaak het beste weet te behouden op het moment dat hij ingevroren is geweest. Ik moet hier echter wel bij vertellen dat het invriezen van een product de smaken iets flauwer kan maken, dus wanneer het gaat om de smaak als van geroosterde hummus op basis van rode peper, dan zou je kunnen overwegen wat verse uien of een beetje gehakte knoflook aan de ontdooide hummus toe te voegen om de pittige smaak weer wat op te wekken.
  • De structuur van de hummus zou door het invriezen niet te veel mogen veranderen. Alleen kan het product na het invriezen een beetje dunner zij, dan een verse portie, maar dat is niet zo erg dat de ingevroren hummus niet meer eetbaar zou zijn.
  • Op het moment dat je de hummus hebt ontdooid, dan moet je er altijd wel voor zorgen dat deze binnen 5 tot 7 dagen op worden gegeten. Ingevroren hummus kan echter minimaal zes maanden in de vriezer blijven staan, maar beter bewaar je deze nooit langer dan één jaar.

16 REACTIES

Comments are closed.