Leuven is een bruisende stad en tevens hoofdstad van de provincie Vlaams-Brabant. De stad ligt aan de rivier de Dijle en tevens de vestigingsplaats van de oudste universiteit van de Lage Landen, namelijk de Katholieke Universiteit Leuven. Daarnaast staat Leuven bekend als bierstad, onder andere dankzij de aanwezigheid van de multinational Anheuser-Busch InBev (voorheen Brouwerij Artois). De combinatie van een universiteit en de aanwezigheid van voldoende bier is bovendien ideaal voor de talloze studenten die in de stad een opleiding volgen (naast de KU Leuven is er immers ook het IMEC in de stad gevestigd.

Maar ook voor dagjes mensen en toeristen heeft Leuven een breed aanbod aan leuke activiteiten en bezienswaardigheden. Kortom: niemand hoeft zich ook maar een moment te vervelen, er is immers voor jong en oud van alles te doen, te zien en te beleven. Ongeacht of je nu houdt van de geschiedenis, de gastronomie, de talloze bieren, de winkels of de musea, een dag in Leuven biedt het allemaal. Om je een idee te geven van de activiteiten en de bezienswaardigheden in Leuven hebben er hieronder een aantal uitgelicht en van een korte toelichting voorzien.

1. Stadhuis

Leuven is maar wat trots op het historische stadhuis, dat bovenal tot de meest bekende gotische stadhuizen ter wereld behoort. De eerste steenlegging vond al plaats in het jaar 1439, terwijl de bouw maar liefst dertig jaar in beslag nam onder leiding van een drietal bouwmeesters. Aan het einde van het jaar 2009 zijn de stadsdiensten verhuisd en wordt het gebouw alleen nog gebruikt voor plechtigheden. Voor meer informatie kun je aan de zijkant van het stadhuis terecht in het toeristische infokantoor.

Verder kun je elke dag deelnemen aan een begeleide rondleiding. Hierbij zal een gids je van alles vertellen over de bouwgeschiedenis van dit gotische pronkstuk. Zo zal onder andere het verhaal achter de 236 beelden op de gevel aan de orde komen en zul je een bezoek brengen aan een aantal interessante ruimtes. Hierbij kun je denken aan:

  • de wandelzaal,
  • de salons,
  • de grote gotische zaal,
  • de kleine gotische zaal,
  • de trouwzaal,
  • de raadszaal.

Wanneer je in je eentje het stadhuis van Leuven wilt bezoeken, dan kun je tegen betaling aansluiten bij de vaste rondleiding (je moet er echter wel rekening mee houden dat er slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn). De tickets voor de rondleidingen zijn te koop bij Toerisme Leuven gevestigd aan de Naamsestraat 3 of online te bestellen.

2. Oude Markt

De Oude Markt van Leuven is een rechthoekig plein in het hart van de stad dat een enorm aantal horecazaken huisvest. De bijnaam van dit plein zal je dan ook zeker niet verbazen: de langste toog ter wereld. Op de Oude Markt wordt medio augustus het jaarlijkse muziekfestival Marktrock gehouden. Een bezoek aan de Oude Markt brengen betekent dus vooral een leuk kroegje, een hippe bar of een gezellig restaurant vinden. Om die reden is deze locatie een ontmoetingsplek bij uitstek voor de inwoners en bezoekers van Leuven. Zeker wanneer het weer dat toelaat, zul je merken dat de diverse terrassen al snel volstromen, terwijl tijdens de jaarwisseling dit de place to be is om met duizenden feestgangers het nieuwe jaar in te luiden tijdens de Leuven Countdown.

3. Suikermuseum

Het Suikermuseum is een museum ligt niet in de stad Leuven zelf, maar aan de Grote Markt in het nabijgelegen Tienen. Deze plaats wordt ook wel de “suikerstad” genoemd. In het museum kun je echt alles te weten komen over suiker. Het pand waarin het museum is gevestigd werd in het jaar 1846 gebouwd door stadsarchitect François Drossaert (op de voormalige locatie van het Corps de Garde (in de volksmond ook wel “Kottegoar” genoemd), de plaats waar de burgerwacht was gevestigd. Later werd in het gebouw gebruik voor uiteenlopende doeleinden.

De neoclassicistische voorgevel van het gebouw kreeg van Drossaert een zuilengalerij, die een doorgang vormde naar het pleintje en stedelijk museum “het Toreke”dat erachter is gelegen. In 2002 opende het Suikermuseum hier zijn deuren nadat in 1988 tijdens het 150-jarig bestaan van de Tiense Suikerraffinaderij dit idee werd geboren. Vandaag de dag kun je in het Suikermuseum alles te weten komen van de suikerbietenteelt via de verwerking ervan tot aan de productie van allerlei suikerproducten.

4. Universiteitsbibliotheek

Een bezoek aan de universiteitsbibliotheek, en eventueel een beklimming van de bibliotheektoren, is een leuke manier om dit historische gebouw eens beter te leren kennen/Je kunt dit bijvoorbeeld doen met behulp van een audiogids. Hierbij is het zeker aan te raden om de schitterende leeszaal eens goed te bekijken en wellucht zelfs een tijdelijke expositie mee te pikken.

Tijdens de beklimming van de vijf verdiepingen tellende toren kom je bovendien meer te weten over de turbulente geschiedenis van de universiteitsbibliotheek en de invloed van dit gebouw op de stad Leuven. Een solo-expositie zal je, per verdieping, meevoeren naar een vijftal markante tijdsperiodes:

  • Verdieping 1 – Leuven brandt
  • Verdieping 2 – Internationale solidariteit
  • Verdieping 3 – Een geschenk uit Amerika
  • Verdieping 4 – Oorlog en wederopbouw bis
  • Verdieping 5 – Land der beiaarden

Na de vijfde verdieping zul je de toren bereiken en kun je genieten van een schitterend panoramisch uitzicht over Leuven.

Voor individuele bezoekers aan de universiteitsbibliotheek vanaf twaalf jaar wordt een entreeprijs in rekening gebracht (daarbij zal de audiogids zijn inbegrepen), maar de jongere gasten mogen (onder begeleiding) gratis naar binnen. :

Wanneer je toegang wilt krijgen tot de toren, dan moet je er rekening mee houden dat er maximaal 45 personen tegelijkertijd deze mogen beklimmen. Er is echter geen lift aanwezig, maar bezoekers die een rolstoel gebruiker kunnen teksten en beelden van de expositie bij de entree bekijken

5. Botanical Garden Kruidtuin

De Botanical Garden Kruidtuin van Leuven is de oudste botanische tuin van ons land. De universiteit van Leuven heeft deze immers al in het jaar 1738 aangelegd voor haar studenten geneeskunde. Wanneer je houdt van planten en kruiden, dan is dit werkelijk de place tob e. Er zijn namelijk uiteenlopende verzamelingen te bewonderen. In 450 vierkante meter grootte serrecomplex zul je naast talloze kruidachtige planten, ook kruiden, water- en kuipplanten, aantreffen evenals een breed scala aan tropische- en subtropische soorten. Bovendien worden er van tijd tot tijd exposities gehouden in de oranjerie, maar ook in het poortgebouw en in open lucht.

Botanical Garden Kruidtuin is gelegen aan de Kapucijnenvoer 30 in Leuven en de toegang is gratis. Wanneer je echter deze locatie met een groep wilt bezoeken, dan kan dat alleen na reservatie en zal de uitleg en de begeleiding alleen in het Nederlands worden verzorgd.

6. The Beer Capital

The Beer Capital is een bierhal, gelegen aan Grote Markt 14 in Leuven, waarbij de passie voor Belgische bieren centraal staat. Je kunt er dan ook genieten van ons uitgebreid aanbod aan bieren, terwijl je uitkijk op het schitterende stadhuis van deze bierstad. Je kunt hier kiezen uit maar liefst twintig tapbieren (waarvan een aantal erg populaire en eveneens een aantal uiterst interessante bieren van eigen bodem. De permanente voorraad telt ruim 500 bieren die afkomstig zijn van meer dan 150 verschillende Belgische brouwerijen.

Naast de talloze bieren biedt The Beer Capital ook een breed assortiment van lokale gerechten en snacks die prima aansluiten bij een glas overheerlijk bier. Wanneer je maar niet genoeg kunt krijgen van het heerlijke bier dat in de The Beer Capital wordt geserveerd, dan kun je in de aanwezige shop ook diverse bieren kopen zodat er later thuis ook nog van kunt genieten, of om cadeau te geven aan een heuse bierliefhebber. The Beer Capital stelt verder groepen in de gelegenheid om hun eigen bier te tappen, hun eigen bier te brouwen of om deel te nemen aan een begeleide bierproeverij.

7. Sint-Donatuspark

Het Sint-Donatuspark, ook wel aangeduid als ‘stadspark‘ of Gielenhof (gilden hof), vind je tussen de Tiensestraat/Charles Deberiotstraat/Vlamingenstraat in Leuven, werd ontworpen in Engelse landschapsstijl. De aanleg van het park vond plaats in de periode van 1869 en 1875 en er zijn nog altijd enkele overblijfselen te zien van de twaalfde eeuwse omwalling van de stad evenals van een aantal torens dat op is getrokken uit zandsteen en ijzerzandsteen. Tussen 1993 en 1998werd het stadspark opnieuw aangelegd. Vandaag de dag is dit een uitgelezen plaats om te:

  • wandelen,
  • picknicken,
  • relaxen.

Voor de jongste bezoekertjes is er bovendien een speeltuin aanwezig.

8. Martin’s Klooster

Martin’s Klooster is een hotel in Leuven dat zich heeft gevestigd op het idyllische einde van een pittoresk kasseistraat in het hart van het historische stadscentrum, namelijk op het zogenaamde ‘s Hertogen-Eiland. Je bevindt je dan ook op loopafstand van de Oude Markt, het station en van de kruidentuin. De geschiedenis van het hotel laat zien hoe mooi het rijke Leuvense verleden was.

Het hotel is gehuisvest in een voormalig klooster dat in het jaar 1531 werd gebouwd om er de vertrekken van Guy Morillon, de secretaris van keizer Karel V, in onder te brengen. Het pand werd daarna in gebruik genomen als augustijnenklooster, waarin een hospitium zieken en gewonden werden verzorgd en pelgrims uit konden rusten tijdens hun bedevaartstocht naar Santiago de Compostella. In het jaar 2003 werd het voormalige klooster werd omgebouwd tot een zogenaamd “boutique hotel” dat de toepasselijke naam Klooster Hotel kreeg. In 2012 werd het oorspronkelijke gebouw verder uitgebreid en beschikt het gebouw nu over in totaal 103 hotelkamers, drie vergaderruimtes, een conferentiecentrum en een Oranjerie. In Martin’s Klooster zullen gasten tegenwoordig een exclusieve elegantie kunnen verwachten van een heus charmehotel.

9. Groot Begijnhof

Het Groot Begijnhof, of Begijnhof Ten Hove genoemd, stamt uit al de dertiende eeuw en bood tijdens de hoogtijdagen in de zeventiende eeuw woonruimte aan ongeveer 360 begijnen.

Vandaag de dag is het Groot Begijnhof een prima bewaard gebleven, en volledig gerestaureerde, historische wijk bestaande uit een tiental straten aan de zuidkant van de Leuvense binnenstad. Je vindt het Groot Begijnhof aan de Schapenstraat, niet ver van de Naamsepoort. Dit begijnhof is overigens één van de grootste nog bestaande begijnhoven in Vlaanderen, met een bebouwde oppervlakte van circa 3 hectare. Dwars door het hof stroomt de rivier de Dijle om zich daar bovendien in tweeën te splitsen (met daarbij nog een verbindingsslootje). De oevers van het riviertje worden op een drietal plaatsen door middel van bruggen met elkaar verbonden.

In het Groot Begijnhof vindt je een wirwar van straatjes, pleintjes, tuinen en parken, met tientallen huizen en conventen die opgetrokken zijn in traditioneel zandsteen. Verder zul je er de Sint-Jan-de-Doperkerk aantreffen. Ondanks dat vandaag de dag het Groot Begijnhof vooral de woonplaats is van studenten, buitenlandse gastprofessoren en medewerkers van één van de oudste katholieke universiteiten van Europa (KU Leuven) kun je er nog altijd een gratis bezoekje brengen dit bijzondere stukje Leuven dat bovendien in 1998 uit is geroepen tot werelderfgoed van de Unesco. Uiteraard dien je tijdens je bezoek de privacy van de bewoners te respecteren en zullen gebruikers van rolstoelen of buggy’s rekening moeten houden met een minder goede toegankelijkheid.

10. Winkelen in de winkelstraat

De liefhebbers van shoppen kunnen in de stad Leuven hun hart ophalen in de Diestsestraat (van het centrum tot de Louis Melsenstraat) voor funshopping zijn daar allerlei vestingen van grote winkelketens te vinden terwijl in het andere deel van deze straat (van het station tot de Louis Melsenstraat) breed scala biedt aan snuisterwinkeltjes. Verder is ook in de Bondgenotenlaan (ook wel de ‘Champs Elysées’ van Leuven genoemd) goed toeven als je van shoppen houdt omdat hier ketenzaken, kleurrijke cafés én exclusieve kleding- en decoratiewinkels aanwezig zijn.

Verder kun je heerlijk winkelen in de Tiensestraat (een typische studentenstraat) met een gezellige variatie van studentenhuizen, restaurants, cafés en winkels, de Mechelsestraat en de Vismarkt (voor de fans van ’trendy’) met smaakvolle culinaire winkels en de Parijsstraat en de Pensstraat. De Parijsstraat is namelijk de tweede grootste eetstraat, na de Muntstraat, van Leuven waar eveneens de wereldkeuken wordt aangeboden, naast het uiteenlopende winkelaanbod in originele speciaalzaken.

Niet alleen de Diestsestraat, maar ook de Mechelsestraat en het eerste gedeelte van de Tiensestraat zijn volledig verkeersluw gemaakt zodat het shoppen nog relaxter kan gebeuren. De middelgrote winkels hebben zich gevestigd aan de Tiensesteenweg en langs de vaart (Vaartkom).

Op iedere vrijdag wordt er van 7.00 tot 13.00 uur een warenmarkt gehouden op het Monseigneur Ladeuzeplein en het Herbert Hooverplein, maar kun je eveneens een bloemenmarkt bezoeken in de Brusselsestraat. Op iedere zaterdag is er van 9.00 tot 18.00 uur een antiek- en rommelmarkt op het Mathieu de Layensplein en in de Mechelsestraat, terwijl er dan eveneens een bloemenmarkt en versmarkt opgesteld staat in de Brusselsestraat. In december zal er bovendien een gezellige kerstmarkt worden georganiseerd op het Monseigneur Ladeuzeplein en het aangrenzende Herbert Hooverplein.

Indien je op zoek bent naar winkels met een cultureel tintje dan moet je echt eens de Naamsestraat in Leuven bezoeken, daar worden immers de imposante universitaire gebouwen afgewisseld met horecazaken en bijzondere winkeltjes die producten van over heel de wereld aanbieden.

Een ander gezellig gebied om te gaan winkelen is de Brusselsestraat in Leuven. Dit is namelijk een brede straat waar je rond kunt struinen tussen een mix van ketens en de wat meer exclusieve winkels. Kortom: ook op deze locatie weer voor ieder wat wils.

11. Stella Artois Brewery

De brouwerij van Stella Artois, dat een onderdeel vormt van het grootste brouwerijconcern ter wereld AB InBev, is tot op de dag van vandaag nog altijd stevig geworteld in thuisstad Leuven. Iedere zaterdag en zondag kan er dan ook een bezoek worden gebracht aan deze brouwerij. Je kunt dan deelnemen aan een interessante, interactieve rondleiding (die zowel in het Nederlands als in het Engels wordt gegeven) en daarbij de brouwerij in volle actie zien. Daarna kun je natuurlijk genieten van een glas overheerlijke Stella Artois. Met andere woorden: wanneer je bier in zijn puurste vorm wilt beleven, dan ben je hier absoluut aan het juiste adres.

Tickets voor een individueel bezoek aan de brouwerij zijn te koop bij Toerisme Leuven, maar ook online te bestellen. De ingang van de brouwerij vind je aan de Aarschotsesteenweg 20, op een kwartiertje lopen vanaf het stadscentrum. Je kunt er echter ook voor kiezen om met het openbaar vervoer (een busverbinding van De Lijn) te komen, via de lijnen 333, 334, 335 of 630 en uit te stappen op halte ‘Leuven Vaartvest’.

Op het moment dat je met een groep de brouwerij wilt komen bezoeken, dan dien je de toegangstickets te reserveren via Stella Artois. De groep dient dan echter wel minimaal te bestaan uit 15 personen, met een maximum van 30.

12. Privet sauna Aqua Heaven

Aan de Nerviërsstraat 37 in Leuven is Aqua Heaven gevestigd, een privé sauna met maar liefst vier verschillende wellnessruimtes, die allemaal voorzien zijn van een sauna (met een temperatuur van 85° Celsius), een hammam (met een temperatuur van 45° Celsius), jacuzzi (met een watertemperatuur van 37° Celsius) en een verwarmd zwembad (met een watertemperatuur van 30° Celsius), maar waar je ook een warme of koude douche kunt nemen, kunt relaxen in een ontspanningsruimte en een minibar.

Aqua Heaven Leuven bestaat al ruim 15 jaar en ligt in het hart van de stad Leuven. Sinds de zaak in het jaar 2009 uit is gebreid, zijn er maar liefst vier wellness units in gebruik. In de Romeinse sauna kun je je even wanen in de tijd van de Oude Romeinen, terwijl je echt even het gevoel hebt op vakantie te zijn in het tropische paradijs als je kiest voor de Exotische sauna. Het strakke interieur van de Color sauna zal je daarentegen weer onder weten te dompelen in een palet van kleuren, terwijl het rustgevende interieur van de Mozaïek sauna je je juist weer helemaal thuis en ontspannen laat voelen. Uiteraard kun je een saunamoment eveneens uitbreiden met een ontspannende massage, al dien je daar van tevoren wel een afspraak voor te maken.

Om je een beeld te geven van wat je te wachten zal staan hebben we een kort overzicht gemaakt van de vier verschillende ontspanningsunits die deze privé sauna rijk is

  • Exotische unit: de tropische ambiance bij het zwembad doet veel denken aan exotische oorden. Je kunt er heerlijk genieten van de rust die er heerst of al helemaal in de juiste vakantiestemming komen.
  • Romeinse unit: de strakke inrichting van de Romeinse sauna zal de klassieke Oudheid weer even tot leven wekken dankzij de aanwezigheid van de stijlvolle zuilen en de prachtige borstbeelden.
  • Mozaïk unit: in deze unit kun je echt even helemaal tot rust komen. Het interieur van de Mozaïek sauna is namelijk erg stijlvol waarbij de talloze waterstralen in het zwembad en de jacuzzi zullen zorgen voor een compleet gevoel van ontspanning en rust.
  • Color unit: wanneer je houdt van een meer moderne uitstraling dan is de Color sauna echt iets voor jou. Hier staat namelijk een overvoed aan kleuren centraal en zul je als het ware onder worden gedompeld in een palet van uiteenlopende kleuren.

13. Escaperoom: ExitRoom

ExitRoom is een bijzondere escape room die zich heeft gevestigd aan de Margarethaplein 8 in Leuven. Dit is echt de place to be als je een liefhebber bent van een bijzonder leuke en uitdagend real-life escape game dat je samen met nog één tot zes andere vrienden kunt spelen. Zal het jou lukken om samen met je gezelschap binnen het uur uit de kamer te ontkomen? Zijn jullie in staat om door de misleidende informatie heen kijken en de oplossing van het mysterie te ontrafelen? Om weer buiten te kunnen komen, zullen jullie immers de meest uiteenlopende raadsels op moeten lossen, sloten moeten openen en leuke opdrachten op de correcte manier uitvoeren.

Kortom: beschik je samen met je groep over voldoende logisch denkvermogen en intelligentie maar zijn jullie in het bijzonder ook in staat om goed samen te werken, dan hebben jullie de sleutels voor een succesvolle ontsnapping al voor een belangrijk deel in handen. Een bezoekje aan ExitRoom is overigens niet alleen leuk en ontspannend, maar zal ook zeker bijdragen aan een creatieve teambuilding waardoor het een perfect uitje is om samen met vrienden, families of collega’s eens te organiseren.

14.  M – Museum Leuven

Het M-museum, dat zich bevindt in de binnenstad van Leuven, (voor een deel) op de locatie van het voormalige stedelijk museum Vander Kelen-Mertens, laat je oude en nieuwe kunst zien die geïnspireerd werd door de uiteenlopende gezichten van de stad. De eigen collectie bestaat uit maar liefst 52.000 werken. De verzameling richt zich in het bijzonder op de kunstproductie in Leuven en in Brabant gedurende de periode van de middeleeuwen tot de negentiende eeuw, met onder andere werken van Dirk Bouts, Rogier Van der Weyden, Constantin Meunier, Jef Lambeaux en Georges Minne. Behalve haar vaste collectie presenteert het M- museum ook geregeld tijdelijke exposities van zowel oude meesters als moderne kunstenaars. Tevens beschikt het museum over een aanbod dat opmaat aan wordt geboden voor groepen en gezinnen.

De imposante architectuur van het gebouw waar het museum in is gevestigd, verdient eveneens wat extra aandacht. Het is immers een ontwerp van de Belgisch toparchitect Stéphane Beel die historische gebouwen heeft weten te integreren met de moderne architectuur. Het M-museum opende op 20 september van het jaar 2009 haar deuren, nadat er een officiële opening plaats had gevonden door de Belgische prinses Mathilde samen met de Nederlandse prinses Máxima.

In het M-museum zijn naast de expositieruimtes nog een aantal andere faciliteiten aanwezig, zoals:

  • het M-café,
  • de M-shop,
  • het auditorium,
  • het kinderatelier,
  • de binnentuin,
  • diverse workshopruimtes.
  • een binnentuin,
  • een dakterras.

Deze laatste twee faciliteiten verdienen overigens wel wat extra aandacht als je het M-museum met een bezoekje komt vereren.

Wanneer je als individuele bezoeker het M-museum wilt komen bezoeken, dan doe je er verstandig aan om eerst na te gaan of je geen interessante korting in de wacht kunt slepen, er zijn immers verschillende kortingsmogelijkheden. Wanneer je niet alleen het M-museum wilt bezoeken, maar ook nog een aantal andere bezienswaardigheden van Leuven wilt gaan bezichtigen, dan is wellicht een ILUVLeuven Ticket erg handig. Dit zal je namelijk recht geven op een aantal aanzienlijke kortingen. Indien je het M-museum met een groep (vanaf 10 personen) wilt bezoeken, dan kan dat alleen na reservering (die je tenminste twee weken van tevoren dient te doen)

15. Klein Begijnhof

Het Klein Begijnhof, soms ook wel Oud Begijnhof genoemd, ligt aan de Halfmaartstraat z/n in Leuven, werd voor de eerste keer genoemd in het jaar 1272 (dus nog voor de eerste vermelding van het Groot Begijnhof van de stad). Het woord oud betekent overigens niet dat dit begijnhof ouder is dan het andere, maar dat het over minder financiële middelen beschikte en dus de aanwezige panden sneller in een vervallen staat verkeerden. De wijk bestond in die tijd uit een straat en twee doodlopende steegjes waarin vrouwen woonden die dienden in de nabijgelegen Sint-Geertruiabdij.

Tegenwoordig is het Klein Begijnhof na een grondige restauratie echter voor een deel verkocht aan particulieren (en voor de rest aan particuliere huurders verhuurd), maar dat neem niet weg dat er vandaag de dag helemaal niets meer van de oude glorie terug te vinden is. Van het begijnhof zijn immers nog steeds dertig (traditioneel wit geschilderde) huizen te vinden, zoals gebruikelijk is volgens de Vlaamse stijl. In de regel zijn de huisjes wat soberder afgewerkt, in vergelijking tot die in het Groot Begijnhof, wat duidt op de beperkte middelen van de begijnen die het hof in vervlogen tijden bewoonden. Je kunt het Klein Begijnhof gratis en permanent betreden, mits je natuurlijk de privacy van de bewoners respecteert.

16. Sint-Pieterskerk

De rooms-katholieke Sint-Pieterskerk stamt al uit de vijftiende eeuw en is gebouwd volgens een laatgotische architectuur (Brabantse gotiek). Aan het gebouw, dat is gelegen aan de Grote markt 1 in Leuven, werd in de loop van de vijftiende eeuw gewerkt door een aantal beroemde laatgotische bouwmeesters, zoals onder andere Sulpitius van Vorst, Jan II Keldermans en Matthijs de Layens. Langs de buitenkant van de kerk is duidelijk te zien dat de torens (en in het bijzonder de westtorens) door een ongunstige bodem nooit helemaal zijn afgebouwd. Binnen in de Sint-Pieterskerk vind je een aantal schitterende voorbeelden van religieus edelsmeedwerk zoals

  • reliekbeelden,
  • monstransen,
  • kelken.

Verder zijn er een aantal devotieschilderijen te bewonderen, waarvan de meeste exemplaren een historische band hebben met deze Leuvense kerk. De kerk werd samen met haar belfort in het jaar 1999 opgenomen op de lijst van UNESCO werelderfgoed.

Een absoluut topstuk in de Sint-Pieterskerk is: ‘Het Laatste Avondmaal’ van de hand van Dieric Bouts. Een schilder die behoorde tot de zogenaamde Vlaamse Primitieven en die ook wel ‘de schilder van de stilte’ werd genoemd. ‘Het Laatste Avondmaal’ schilderde hij in de periode tussen 1464 en 1468.

17. Grote Markt

De Grote Markt van Leuven bevindt zich in het gebied tussen de Oude Markt en het Rector De Somerplein (dat zelf een uitloper is van de Bondgenotenlaan). In de buurt bevinden zich verder de Muntstraat (ook wel de Leuvense Rue des Bouchers genoemd) en de Brusselsestraat. Vanwege de ligging van de Grote Markt, op een kruising van een aantal bekendste en meest toeristische locaties van de stad, is dit plein één van de drukst bezochte pleinen van Leuven. Vandaag de dag is de Grote Markt echter nagenoeg helemaal vrij van verkeer en mogen alleen fietsers en de bussen De Lijn erover rijden.

De Grote Markt ligt op één van de meest historische locaties van Leuven en haar huidige ontwerp stamt al uit de veertiende eeuw, toen de Katholieke Universiteit Leuven op werd gericht. De meeste gebouwen op het plein zijn dan ook opgetrokken in de stijl van de Brabantse gotiek. Je kunt aan de Grote Markt van Leuven onder andere de volgende gebouwen bewonderen:

  • het monumentale stadhuis,
  • het Tafelrond,
  • de Collegiale Sint-Pieterskerk,
  • diverse schitterende gildenhuizen.

Verder zijn er aan dit plein, net zoals in de rest van de stad, ook een groot aantal cafés en tavernes te vinden. In tegenstelling met de meer trendy, op de jeugd gerichte, horecazaken op de Oude Markt, bevinden zich op de Grote Markt echter meer traditioneel aandoende gelegenheden.

Op de Grote Markt vinden, net zoals op de meeste andere pleinen in Leuven (bijvoorbeeld de Oude Markt en het Ladeuzeplein) geregeld culturele- en andere evenementen plaats. Een bekend evenement is bijvoorbeeld het jaarlijks aanleggen van een bloementapijt op de Grote Markt, dat elke keer weer een ander thema meekrijgt. Daarnaast worden er in de zomermaanden tal van evenementen gehouden op dit plein (om zo het gebrek aan studenten in het levendige uitgaansleven te kunnen compenseren), zoals:

  • De cultuurmanifestatie Beleuvenissen (vrijdagconcerten in juli met verschillende thema’s).
  • Culinair evenement Hapje-Tapje (een gastronomische markt met standjes van delegerende restaurants waar je kleine versies van hun gerechten kunt kopen),
  • Meyboom (een erg oud evenement waarbij een Meyboom-planting plaatsvindt.
Ze Magazine - Lifestyle trends