Brillen zijn voor een heleboel mensen een dure noodzaak, maar op het moment dat je erin slaagt om op een selectieve manier te shoppen, dan is het zeker mogelijk om de kosten een stuk naar beneden bij te stellen en dus aardig wat euro’s in je zak te houden. Hierbij maakt het geen verschil of je nu gaat voor de look van Dame Edna, of wanneer je toch meer ziet in een bril zoals John Lennon die droeg. Op het ogenblik dat je online discounters te gebruiken als je een nieuwe bril aan wilt schaffen, dan zul je versteld staan van de aanzienlijke besparingen die dit met zich mee zak brengen.
Ga er niet direct vanuit dat je voor een nieuw recept extra moet betalen
Om een bril online te kopen, heb je altijd een recept van een oogarts of opticien nodig:
Doorgaans zijn deze recepten twee jaar geldig nadat je ogen door een deskundige zijn getest. Wel is het vaak zo dat op het moment dat je de leeftijdsgrens van 70 jaar bent gepasseerd, dan kan een recept maar één jaar geldig zijn (ondanks het feit dat je wellicht ook een nieuw exemplaar moet gaan regelen als het al een poosje geleden is dat je een oogtest hebt ondergaan, voordat je een nieuwe bril aan gaat schaffen).
Gratis je ogen laten testen
Voordat je geld neer gaat tellen voor de uitvoering van een oogtest, doe je er verstandig aan op zoek te gaan naar een opticien die dit gratis wil doen. Online zijn talloze opticiens te vinden die altijd een gratis oogtest uit willen voeren. Bovendien kun je in bepaalde gevallen, bijvoorbeeld wanneer je geregeld achter een beeldscherm moet werken, je werkgever mogelijk ook een bepaalde bijdrage vragen voor de uitvoering van oogtest, ondanks dat een dergelijke bijdrage meestal alleen gegeven wordt als je deze alleen voor je werk nodig hebt.
Opticiens zijn overigens bij wet verplicht om je altijd een kopie van je persoonlijke recept te verstrekken, ongeacht of je al dan niet een aankoop bij dit bedrijf doet, dus wanneer je een gratis oogtest hebt ondergaan, dan kun je dus eveneens kosteloos een recept in handen krijgen. Hetzelfde geldt wanneer je contactlenzen wilt gaan dragen, ook dan moeten opticiens je een kopie van je persoonlijke contactlenzenrecept geven, zelfs op het moment dat je geen lenzen van dit bedrijf af wilt nemen.
Online een bril kopen levert je meestal voordeel op
Op het moment dat je in staat bent om je nieuwe bril online aan te schaffen, en dan uiteraard kiezen voor een online discounter, dan kun je aardig wat geld besparen. Het enige dat je hoeft te doen, is een actueel recept in te dienen op de website van je keuze en de relevante informatie op het digitale formulier in te voeren tijdens het bestelproces. Je mag er op deze manier altijd vanuit gaan dat je een behoorlijk bedrag in je zak kunt houden, in vergelijking tot het kopen van een soortgelijke bril in een fysieke winkel (en vaak zelfs wanneer je een bril wilt kopen bij een grote opticienketen die als prijsvechter te boek staat).
Waarom zijn brillen bij een online discounter zo veel goedkoper?
Net zoals bij contactlenzen geldt dat, wanneer je je bril in een fysieke winkel gaat kopen, dan zullen er kosten in rekening worden gebracht die te maken hebben met het pand waarin deze opticien zich heeft gevestigd en de salarissen voor het personeel dat nodig zijn om deze zaken draaiende te kunnen houden.
Op het ogenblik dat je er echter voor kiest om je bril online te kopen, dan kun je dus de prijs aanzienlijk verlagen, omdat je in dat geval geen kostbare kijkapparatuur hoeft mee te financieren. Deze bedrijven kopen bovendien hun producten in grote hoeveelheden rechtstreeks bij de fabrikanten in, waardoor ze speciale aanbiedingen en kortingen in de wacht weten te slepen en dus de prijzen laag kunnen houden.
Speciale aanbiedingen bij opticiens met een fysieke winkel zijn het overwegen echter meer dan waard, maar dienen wel altijd te worden vergeleken met de prijzen die online opticiens in rekening zullen brengen. Zo zijn er bijvoorbeeld fysieke opticiens die mensen vanaf een bepaalde leeftijd een bepaalde procentuele korting aanbieden als ze een bril of contactlenzen kopen. Het kan dus goed zijn dat je in een dergelijk geval net wat voordeliger uit zult zijn, maar door prijzen en aanbiedingen van een aantal fysieke- en online opticiens met elkaar te vergelijken weet je dit absoluut zeker en betaal je dus nooit te veel voor je bril.
Je kunt soms de kosten van je bril terugvragen bij je ziektekostenverzekering
Bij je ziektekostenverzekeraar kun je onder bepaalde voorwaarden de kosten van je nieuwe bril terugvragen. Wanneer je wilt weten of dit mogelijk is bij de verzekeraar waar je je ziektekostenverzekering hebt afgesloten, dan doe je er goed aan contact op te nemen met de klantenservice van dit bedrijf.
Hoe kun je de meest goedkope bril te vinden?
Het online kopen van een bril kan de kosten in een groot aantal gevallen flink verlagen, maar hoeveel je exact kunt besparen, zal altijd afhangen van het soort bril dat je wilt gaan dragen. Ben je bijvoorbeeld tevreden met een standaard bril? Of zet je toch liever een merkproduct op je neus?
Standaardglazen, -monturen en –lenzen zijn doorgaans het meest voordelig. Een wanneer je je dan bedenkt dat de meest goedkope deals nog steeds online te vinden zijn, al hebben ook de fysieke opticiens de afgelopen jaren flink hun prijzen naar beneden bijgesteld om zo de concurrentie de baas te kunnen worden. Indien je niet beschikt over een internetverbinding of wanneer je toch liever van persoon tot persoon met een opticien wilt praten, dan nemen een aantal online verkopers van brillen en contactlenzen je bestelling ook telefonisch- of per post aan.
Een paar jaar geleden was het mogelijk om meer dan 80Vaakzullen de kortingen die je op deze manier binnen kunt slepen echter niet verder oplopen dat ongeveer 60 procent die je kunt besparen op de kosten van een standaardbril. En hoewel de prijzen in het algemeen wat gestegen zijn, kun je nog altijd erg veel geld besparen, mits je de meest goedkope verkopers weet te vinden. Maar de korting die je tegenwoordig op deze manier binnen kunt slepen bedraagt hooguit ongeveer 60 procent omdat er in de regel ook een bijdrage in de verzendkosten in rekening zal worden gebracht.
Je doet er dan ook heel verstandig aan om altijd een gedegen onderzoek in te stellen naar de speciale aanbiedingen, die de totale kosten voor je nieuwe bril nog verder kunnen verlagen of doe ervoor kunnen zorgen dat je een stuk voordeliger rond kunt lopen met een bril die is ontworpen door een beroemde designer.
Goedkope design brillen, -monturen en -contactlenzen
Indien je jezelf een beetje als een modebewuste persoon ziet, dan kunnen een heleboel online opticiens je ook design brillen aanbieden tegen de meer voordelige basistarieven. Van tevoren doe je er dan goed aan om in een fysieke winkel enkele monturen te passen om te zien of deze echt bij je past en je leuk staat. Vervolgens noteer je het nummer van je favoriete model zodat je online gemakkelijker op zoek kunt gaan naar het betreffende montuur, zonder daarvoor al te diep in de buidel te hoeven tasten.
Vaak worden door online verkopers namelijk design brillen aangeboden met meer dan 50 procent korting. Dit geldt uiteraard ook voor standaardlenzen, die eveneens tegen een veel voordeliger tarief worden verkocht. Mooi zijn, hoeft in dit geval dus niet direct te betekenen dat je de spreekwoordelijke (financiële) pijn hoeft te lijden.
Bifocale- en varifocale brillen
De meeste online verkopers van brillen en contactlenzen bieden vandaag de dag ook bifocale- en varifocale glazen aan, hoewel deze niet altijd voor ieder montuur even geschikt zullen zijn. Bovendien moet je erg voorzichtig zijn als je de gegevens van je persoonlijke recept in gaat voeren, dit vanwege het feit dat de informatie wat complexer zal zijn en omdat deze glazen duurder zijn om te maken. Zodra je de gegevens niet op de juiste manier invoert, dan loop je namelijk de kans om onnodig extra geld te verspelen.
Wat gebeurt er wanneer je niet de juiste bril of glazen ontvangt?
Je moet uiteraard goed opletten en erg nauwkeurig te werk gaan bij het online bestellen van een bril en/of glazen. Indien je namelijk een fout maakt bij het invoeren van receptgegevens, dan is het niet altijd vanzelfsprekend dat het bedrijf je de gemaakte kosten terug gaat betalen of het product om wil ruilen.
Sommige online verkopers van brillen bieden echter wel een volledige geldteruggarantie aan, ongeacht of het nu jouw fout was of die van het bedrijf. In andere gevallen, op voorwaarde dat je het montuur binnen de vooraf vermelde retourperiode terugstuurt, zul je kunnen rekenen een terugbetaling of een omruiling, hoewel het dan wel zo kan zijn dat je de verzendkosten wel opnieuw moet betalen.
Indien je niet zeker bent van iets dat op je persoonlijke recept vermeld staat, dan zullen de meeste online verkopers van brillen en contactlenzen deze informatie voor je willen ontcijferen wanneer je contact met de klantenservice opneemt.
Tips om ervoor te zorgen dat je een goed passende bril online koopt
- Bestel de glazen pas nadat je bij een oogarts of opticien bent geweest voor een recente oogmeting en eventuele aanpassing van een verouderd recept.
- Controleer de afmetingen van het montuur dat je online wilt aanschaffen voordat je dit koopt en vergelijk bovendien de maten met een oude bril waarvan je zeker weet dat deze je goed past.
- Aan de binnenkant van je huidige bril staat een code die bestaat uit twee getallen, bijvoorbeeld 55/21. Het eerste getal staat voor de breedte van het glas en de tweede voor de breedte van de neusbrug.