Op het ogenblik dat je aan ons zou vragen waar we het liefst naartoe zouden willen reizen in 2019, dan zul je waarschijnlijk van iedereen het volmondige en eerlijke antwoord krijgen: “waar niet?”

Wanneer het namelijk draait om het uitkiezen van de beste vakantiebestemmingen en de samenstelling van een jaarlijkse lijst van de plaatsen waar we voor de komende maanden het meest enthousiast over zijn, dan is het beperken van het werkterrein vaak eenvoudiger gezegd dan gedaan. We verdiepen ons immers in tal van persberichten, statistieken die betrekking hebben op allerlei toeristische aangelegenheden en onze uitgebreide databestanden met nieuwe hotels die zijn geopend, beginnen de restaurants en kersverse vluchten, voordat we een besluit gaan nemen waar we uiteindelijk onze vakantie gaan vieren. We nemen uiteraard ook de vakantieverhalen en -belevenissen van onze vrienden en families mee in deze overweging evenals de vakantiebestemmingen die we tegenkomen op social media, zoals Instagram.

Door verder ons af te vragen welke vakantielocaties onderdeel lijken te maken van de tijdgeest van tegenwoordig en te kijken naar de tips en adviezen van mensen die behoren tot ons netwerk van reisexperts krijgen we steeds weer nieuwe vakantie-ideeën. Alleen door op deze manier te werk te gaan, zijn we optimaal in staat om te beoordelen waar mensen daadwerkelijk naartoe gaan om vakantie te vieren en welke locaties ze in het komende jaar absoluut eens zouden moeten gaan bezoeken.

De lijst met de beste vakantiebestemmingen van dit jaar strekt zich dan ook uit over heel de wereld, van opwindende plaatsen op het zuidelijke halfrond, zoals Santiago, Chili en het Australische Brisbane tot minder makkelijk te bereiken gebieden, zoals Langkawi, Maleisië en de Deense Rivièra. Je vindt er tevens de nieuwste hoofdsteden op het gebied van cultuur. Hierbij kun je denken aan steden als Nairobi, Kenia, de thuisbasis van een opkomende designerscène of aan Panama City, met een breed scala aan hippe en vernieuwende bars en restaurants, en de toeristische bestemmingen die zich weer een weg terug hebben weten te vechten na bijvoorbeeld een natuurramp of een humaan conflict. Voorbeelden hiervan zijn onder andere Puerto Rico, de turkooizen kust van Turkije en Egypte. En uiteraard zijn er de nog de vakantiebestemmingen waar we nog maar weinig over bekend is, maar die hier absoluut op korte termijn verandering in zullen gaan brengen, plaatsen zoals de afgelegen Indiase Andaman-eilanden, maar ook het met kunst en geschiedenis overladen emiraat van Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten of de nog tamelijk onbekende wijnscène in het Hongaarse Etyek.

Op het ogenblik dat we tenslotte niet meer over volkomen onbekende bestemmingen kunnen dromen evenals over oude favorieten die in een nieuw licht kunnen worden bekeken, dan zou reizen een heel andere beleving worden. Om die reden hebben we hieronder de 50 beste vakantiebestemmingen van 2019 voor je op een rijtje gezet.

1. De Adirondacks, New York

Een van de voornaamste vakantiebestemmingen van de Verenigde Staten van Amerika, het Adirondack Mountain-gebied in New York trekt al vanaf het einde van de negentiende eeuw reizigers en toeristen naar haar heldere meren, zuivere lucht en de 46 hoge bergtoppen die beklommen kunnen worden. Je kunt nog altijd je vakantie op een klassieke manier doorbrengen. Zo werd bijvoorbeeld Hotel Saranac al gebouwd in 1927, maar heropende vorig jaar weer haar deuren na een uitgebreide renovatie. Dankzij deze renovatie heeft het hotel weer een vleugje stedelijke grandeur terug weten te geven aan het lieflijke stadje Saranac Lake. The Point, dat verscholen ligt in de bossen buiten de stad, is een luxe resort gelegen aan het meer en dat in het verleden een “fantastisch resort” was dat eigendom was van de familie Rockefeller. Nadat het resort van eigenaar veranderde is er door de meer bosachtige ambiance een vernieuwing doorgevoerd die de gasten zeker zullen weten te waarderen.

2. Alberta, Canada

De ruige paden van Jasper en Banff zouden meer dan genoeg reden moeten zijn om Alberta op je verlanglijstje voor winterse reizen te plaatsen. Maar dit jaar zullen evenementen buiten de skipistes de Canadese provincie extra spannend maken. Op het moment dat je naar Calgary vliegt, dan doe je er goed om via een omweg te reizen voordat je de hellingen onveilig gaat maken, om zo oude, door Snøhetta en DIALOG ontworpen centrale bibliotheek van Calgary eerst met een bezoekje te vereren. Het pand is bedekt met maar liefst 460 witte zeshoekige panelen, waardoor het een waar architectonische icoon is geworden. Liefhebbers van cultuur moeten bovendien het nieuwe Royal Alberta Museum van Edmonton zeker eens gaan bezoeken, een museum dat ongeveer 375 miljoen dollar heeft gekost, waar 419.000 vierkante meter aan collecties worden getoond die betrekking hebben op de inheemse culturen, maar waar eveneens een galerij te vinden is die gewijd is aan insecten en dat is nog maar een tipje van de sluier die we op hebben gelicht. Wanneer je de steden even wilt ontvluchten, dan is Kananaskis Nordic Spa, de eerste in zijn soort in de provincie, een uitstekende plek om naartoe te gaan. Hier vind je immers een verzameling hydrotherapeutische baden, maar ook zoutpeelingcabines en eucalyptusstoomkamers, en dat alles te midden van de uitlopers van de Canadese Rockies. En wanneer je in Banff National Park bent, dan dien je speciale aandacht te schenken aan de bizons die er sinds kort weer leven. Vanwege overbejaging zijn deze dieren namelijk al ruim een eeuw niet gezien in het gebied, maar in juni 2018 werd er een kudde van 31 dieren vrijgelaten op de hellingen aan de oostzijde van Banff.

3. Elzas, Frankrijk

In dit gebied, dat gelegen is in de uitlopers van de Vogezen, worden een aantal van de beste wijnen ter wereld geproduceerd. De schitterende Villa René Lalique, waarvan het restaurant twee Michelin-sterren in haar bezit heeft, is de ideale locatie om je vakantie te beginnen. Je kunt er topwijnhuizen bezoeken, zoals Domaine Weinbach en Maison Trimbach voor Gewürztraminers en Rieslings van wereldklasse. In Au Trotthus, dat gelegen is in Riquewihr, combineert chefkok Philippe Aubron allerlei ingrediënten die afkomstig zijn uit Frankrijk en Japan, waar hij 17 jaar door heeft gebracht. Je kunt hierbij onder andere denken aan een cantharelsoep met enoki en truffels. Reizigers die erg gesteld zijn op luxe kunnen de Elzas zelfs per boot gaan bekijken: een nieuw schip, de Belmond Lilas, biedt hen namelijk schitterende privé-cruises aan.

4. De Andaman eilanden

Voor iedereen die wel eens heeft gefantaseerd over het vertrekken naar een afgelegen eiland, dan zijn de Andaman-eilanden een heus paradijs. Het is namelijk een keten van ruim 300 eilanden (bepaalde bronnen spreken zelfs over 572 exemplaren) gelegen tussen India en Thailand. Deze eilanden lijken haast te perfect om echt te kunnen zijn, met schitterende ongerepte stranden, heldere wateren, kokospalmen en tropische mangroven. Een heleboel van de eilanden van deze archipel zijn echter niet bewoond of zelfs verboden terrein. Dit om de stammen die er woonachtig zijn te beschermen. Maar één eiland, Havelock Island, werd in maart meer toegankelijk toen Taj Exotica Resort & Spa: het eerste vijfsterren resort van Andamans, haar deuren opende op Radhanagar Beach. Verspreid over dertig hectare, biedt het resort 75 luxe villa’s die geïnspireerd zijn door de hutten van de inheemse Jarawa-stam. Verder vind je er een drietal restaurants waar plaatselijke specialiteiten en internationale gerechten worden geserveerd, en de heerlijk rustige Jiva spa. Het resort ligt nabij de andere vakantielocatie van Havelock, het lieflijke boetiekhotel  Jalakara, dat eind 2015 geopend werd met maar drie kamers, drie suites en een privé-villa, en dat gelegen is op een voormalige bananen- en arekanootplantage. Op deze plek kun je je dagen vullen met zwemmen en duiken te midden van het schitterende koraal, maar ook door te gaan kajakken in de mangroven, te wandelen in het bos en te relaxen op het strand. Voorlopig blijven de Andamanen een stuk achter op het gebied van toerisme, in vergelijking tot bijvoorbeeld de Malediven, Thailand en Sri Lanka. Voordat het grote publiek deze eilanden heeft ontdekt, dien je dus je kans te grijpen om hier in alle rust vakantie te vieren.

5. Armenië

Het afgelopen voorjaar hebben Armeniërs gestemd voor een nieuwe, meer liberale regering. De energie die dit met zich mee heeft gebracht, heeft het land dan ook direct een stuk aantrekkelijker gemaakt voor toeristen. The Alexander, een onderdeel van Marriott’s Luxury Collection, is een hotel dat onlangs is geopend in Jerevan en was zelfs in de hoofdstad het eerste hotel van wereldklasse. Maar ook enkele nieuwe restaurants hebben hun deuren geopend in de stad, zoals Sherep, waar de traditionele keuken van Armenië nieuw leven in wordt geblazen. Armenië heeft een schitterend landschap dat tot ver over de landsgrenzen beroemd is, en er is geen betere manier om dit te gaan bekijken dan door er doorheen te wandelen. De Transkaukasische route loopt bijvoorbeeld langs het kuuroord Dilijan, het landelijke Dilijan National Park en enkele tiende eeuwse christelijke kloosters.

6. Berlijn

Het komende jaar staat in het teken van de dertigste verjaardag van de val van de Berlijnse muur en dat laat de overvolle culturele kalender van de stad dan ook absoluut zien evenals de vernieuwing na de hereniging van de twee Duitslanden. Exposities en voorstellingen ter ere van het honderd jarige bestaan van de baanbrekende Berlijnse Bauhaus-architectuurbeweging zullen heel het jaar door worden georganiseerd, om te beginnen in januari met een schitterend openingsfestival aan de Akademie der Kunste, waar lezingen, dans- en theatervoorstellingen en concerten zullen worden gegeven. Bovendien is deze stad één van de hoofdsteden van Europa als het gaat om het nachtleven, een pop-up nachtclub met DJ-sets en de presentatie van een Bauhaus-manifest voor de eenentwintigste eeuw. Het feest zal later in het jaar op het Humboldt Forum worden gehouden door haar debuut te maken in het Berlijnse paleis. Het uitgestrekte complex omvat het Etnologische- en Aziatische kunstmusea, maar ook een Berlijnse expositie die laat zien hoe de stad, tegenwoordig een smeltkroes van diversiteit, en samenwerkingsverbanden met de rest van de wereld is geworden en op welke wijze Berlijn omgaat met kwesties van culturele toe-eigening. De grootste verrassing van het jaar kan echter worden gevormd door de opkomst van de stad Berlijn zelf: inmiddels een epicentrum met alles erop en eraan en de enige stad op aarde met een museum dat volledig gewijd is aan de currywurst, maar ook een stad die bekend staat als een vegetarisch culinair paradijs. De stad heeft vandaag de dag namelijk meer vegetarische restaurants dan welke andere hoofdstad in Europa. Ook kent Berlijn Vevolution: een feest dat helemaal is gericht op veganistische- en vegetarische gerechten. Het Berlijn festival dat gehouden wordt in februari is een culinaire explosie die draait om wereldberoemde chef-koks zoals Ana Roš uit Slovenië en Heinz Reitbauer uit Oostenrijk.

7. Brisbane, Australië

Liefkozend wordt Brisbane ook wel Brisvegas genoemd. Verder wordt de stad vanwege haar slapende mijnen al lange tijd gezien als een uit de kluiten gewassen stadje te midden van het platteland, dat in een soort cultureel vacuüm lijkt verkeren door de overschaduwing door Sydney en Melbourne. Gelukkig is dat de laatste tijd enorm aan het veranderen. De verschuiving is begonnen met de opening, medio 2018, van de W Brisbane, het eerste luxe woon- en werkdistrict dat binnen twee decennia in de centrale zakenwijk op werd getrokken. Vandaag de dag laat de stad al de gestage ontwikkeling zien van Howard Smith Wharves, dat maar liefst 140 miljoen dollar gaat kosten, met een hotel en restaurants gesitueerd op de verlaten werf onder de Story Bridge. Maar nog voordat het project af is gerond, heeft deze stad, die aan de Brisbane River is gelegen, een heleboel fraais te bieden. Er zijn immers locaties waar je van kunst kunt gaan genieten, zoals de Queensland Art Gallery / Gallery of Modern Art of QAGOMA, waar de gigantische Triënnale voor moderne kunst in Azië Pacific te zien is. De wijk Fortitude Valley blijft zich bovendien ook steeds ontwikkelen, met onlangs de opening van het moderne, witte bakstenen Calile Hotel en de heropening van het Emporium Hotel als ook de grillige Ovolo the Valley na een opknapbeurt van maar liefst 39 miljoen dollar. Eén ding zal echter niet gaan veranderen: de Brisbane River vormt nog altijd het hart van alles wat er in de stad gebeurt, het is namelijk niet alleen een route door Brisbane, maar ook een bestemming op zich. De CityHopper-veerboot is een rustige plek van waar je uit kunt kijken op de parken van Brisbane, de kliffen van Kangaroo Point en de alsmaar veranderende skyline van deze ondergewaardeerde Australische stad.

8. Cambodja

De meeste toeristen die Cambodja komen bezoeken richten zich op het ontdekken van Siem Reap en de tempels van Angkor Wat, maar tegenwoordig is er nog een extra reden om een stuk verder naar het zuiden af te reizen, naar een gebied dat toegankelijker is dan ooit dankzij de opening van Shinta Mani Wild. Dit all-inclusive luxe resort met 15 uitermate luxe tentsuites ligt in het afgelegen South Cardamom National Park (drie uur rijden van Phnom Penh) en is bedacht door hotelontwerper Bill Bensley, die er een prioriteit van heeft gemaakt om honderden hectaren land in dit gebied en de wilde olifanten, gibbons en andere wilde dieren die er leven te beschermen. Gasten kunnen onder leiding van een gids deelnemen aan wandelingen en op die manier het laatste wilde ecosysteem van Zuidoost-Azië met estuariene afzetting gaan verkennen op speciaal voor dit doel aangepaste expeditieboten en ontspannen in een spa met natuurlijke producten die vrij zijn van chemicaliën. Ben je extra avontuurlijk ingesteld? Dan kun je, in plaats van de tocht per boot te maken, ervoor kiezen om de spa binnen te komen langs  een 380 meter lange kabelbaan.

9. Cambridge, Engeland

Cambridge is één van de twee grootste universiteitssteden van Engeland en heeft een rijke geschiedenis met zich mee te dragen. Het is dan ook niet mogelijk om deze plaats te bezoeken en je even niet terug in de tijd te voelen te midden van de middeleeuwse wirwar van straten en de fantastische gotische gebouwen van de aanwezige hogescholen. Maar de stad kijkt echter ook naar de toekomst: dit blijkt uit het feit dat ruim 4.500 wetenschaps- en technologiebedrijven zich er de laatste twee decennia hebben gevestigd. Cambridge heeft tegenwoordig bovendien een uitstekend hotel: The University Arms dat afgelopen zomer werd geopend, is immers niet alleen een elegant eerbetoon aan de neoklassieke stijl, maar staat eveneens garant voor een heleboel plezier, in met boeken gevulde kamers die beroemdheden die afstudeerden aan Cambridge, zoals Charles Darwin en Stephen Hawkins, gebruiken ter decoratie. De culinaire scène van de stad blijft tevens dankzij de Parker’s Tavern ook erg goed, maar eveneens dragen daar het gezellige, uiterst Britse restaurant van het hotel en, het in de stad gelegen sublieme, maar desondanks ingetogen, Restaurant 22, aan bij.

10. Egypte

Het nieuws van Kenneth Branagh’s dat er een verfilming van de klassieker “Death on the Nile” van Agatha Christie op stapel staat, komt precies op het moment dat Egypte zich opmaakt om de luxe St. Regis Cairo te verwelkomen. Bij de opening in het voorjaar van 2019, is deze toren met maar liefst 36 verdiepingen, en een uitzicht op het oude Caïro en de Nijl, in staat om gasten in de watten te leggen met onder andere een 24-uurs butlerservice. Luxe touroperators reageren dan ook ogenblikkelijk op een forse toename van de belangstelling van reizigers door nieuwe toers aan te bieden voor gezinnen. Abercrombie & Kentkunnen combineren bovenal een riviercruise met kameeltochten en het bewonderen van praktische ambachten. Toch zal het toerisme pas werkelijk gaan groeien op het moment dat Giza’s Grand Egyptian Museum zijn langverwachte opening zal hebben in 2020 (waarvoor maar liefs 1,1 miljard  dollar vrij is gemaakt.

11. Elqui Valley, Chili

Mensen die graag een totale zonsverduistering willen meemaken, moeten echt eens een reis maken naar Chili, en om precies te zijn naar de Elqui Valley. Dit afgelegen gebied, waar er geen kunstlicht waar wordt genomen. Verdiend dan ook zeker de titel van ‘s werelds eerste International Dark Sky Sanctuary, en is om die reden dan ook de thuisbasis van ruim twaalf observatoria, waardoor de locatie werkt als een magneet op een groot aantal wetenschappers en sterrenkijkers. De weelderige vallei wordt tevens geroemd vanwege haar door de Andes geflankeerde natuurpaden, haar wijnen van wereldklasse en de distilleerderijen waar toeristen het gevierde nationale destillaat van Chili: pisco, kunnen proeven. Intrepid Travel biedt zes- en elfdaagse reizen aan naar het Path of Totality van de bekroonde Engelse astronoom, Dr. John Mason. De reizigers zullen beroemde observatoria zoals ALMA en Pangue gaan bezoeken, maar eveneens prominente wijngaarden en topdistilleerderijen aandoen. Reisorganisator Red Savannah biedt tevens op maat samengestelde reizen aan om deze hemelse happening dat slechts sporadisch waar kan worden genomen een keertje mee te maken, met daarbij overnachtingen in de geodetische glamping koepeltenten in de observatoriumstijl van Elqui Domos. En het nieuwe Outpost- pop-up resort van Upscape zal vanaf 29 juni voor het grote publiek geopend zijn in Elqui Valley.

12. Etyek, Hongarije

In de laatste twee decennia heeft Hongarije in stilte haar plekje weer terug weten te veroveren als één van de meest belangrijke wijnproducenten van Europa. Inmiddels zijn wijnkenners dan ook bekend met de meest prominente van de tweeëntwintig wijngebieden van het land: Tokaj, Eger en het Batalonmeer. Maar de laatste tijd is het bescheiden stadje Etyek, dat maar net 11 kilometer buiten de hoofdstad ligt, op de voorgrond gekomen als het gaat om een vakantiebestemming voor wijnliefhebbers en fijnproevers. Etyek werd in de achttiende eeuw al erkend als ‘de wijngaarden van Boedapest’ en heeft de laatste jaren eveneens steeds meer erkenning weten te oogsten voor haar op champagne lijkende bodems die fijne Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot oplevert (noir et blanc), maar ook een aantal mousserende wijnen. Ondanks dat ze nog altijd niet erg bekend zijn in het buitenland, zijn de inwoners van Boedapest al wel in groten getale afgereisd naar de zogenaamde “Gastro Walkway” van de stad (een geplaveide straat in het oudere gedeelte van Etyek waar zich restaurants en kalkstenen kelders bevinden). Het is dan ook zeker aan te bevelen om minstens een dag uit te trekken om de wijngaarden van de stad eens te voet te gaan ontdekken. Rókusfalvy Birtok, dat in eigendom is van een Hongaarse radioberoemdheid, wordt door de lokale bevolking op handen gedragen omdat hij Etyek op de internationale wijnkaart heeft weten te zetten, en eveneens een restaurant en een charmante herberg bezit op loopafstand. Een paar deuren verderop, bij  Halmi Pince wordt er wijn geserveerd in een betoverende landelijke ambiance, compleet met meubels in Tirol-stijl en geborduurde kleedjes, maar het zijn juist hun fruit- en plantensiropen in tientallen overheerlijke smaken (zoals braam, dennennaald en acacia) die je hart zullen veroveren. Een van de nieuwste wijnhuizen in de stad: Anonym Pince, heeft een uiterst modern proeflokaal opgetrokken uit beton en glas dat tevens een schitterend uitzicht biedt op het platteland. In 2019 zal de stad een aantal grote gastronomische weekenden houden (19 januari, 6 en 7 april, 1 en 2 juni en 7 en 8 september), georganiseerd door Etyek Piknik, waar je kunt genieten van live muziek en openbare evenementen waarbij de aandacht wordt gericht op de plaatselijke wijnen, kazen en andere lekkernijen uit de streek.

13. De Florida Keys

Een jaar na het overtrekken van orkaan Irma zijn de Florida Keys teruggekomen door een hele reeks hotelopeningen die een teken zijn dat de aantrekkingskracht van de streek nog steeds aanwezig is. In Key Largo vind je bijvoorbeeld het Baker’s Cay Resort met maar liefst twee honderd kamers, dat onlangs heropend werd na een grote renovatie, en de all-inclusive Bungalows Key Largo met haar 135 kamers, dat volledig in is gericht op het verblijf voor koppels, met kusthuisjes vanaf 84 vierkante meter, inclusief fietsen, Adirondack-stoelen en gigantische badkuipen. In Marathon zal het 24 hectare grote Isla Bella Beach Resort met haar 199 kamers, allemaal met uitzicht op de oceaan reizigers van harte welkom heten. En er is tevens een nieuwe locatie om te verblijven in de Amerikaanse literaire hoofdstad van Key West, namelijk in het bijgebouw 414 van het Marquesa Hotel: dit is een reeks kamers in een historisch pand dat gelegen is tegenover het hoofdgebouw. Terwijl je daar verblijft, is het aan te bevelen om een sightseeingtoer te boeken met de Old Town Literary Walking Tour, deze neemt immers reizigers mee naar het voormalige bruisende terrein van Elizabeth Bishop en Ernest Hemingway, maar ook naar de plaatselijke literaire scène met tal van interessante boeken en naslagwerken. De Florida Keys is dus altijd een garantie voor enkele verrassingen. Wanneer je bijvoorbeeld op het juiste moment door de winkel loopt, dan kun je zomaar worden aangesproken door niemand minder dan eigenaar Judy Blume.

14. Georgiq, Verenigde Staten

Zeker gezien het feit dat er zoveel gebeurt in Georgia, zou de staat vandaag de dag op het lijstje moeten staan van iedere slimme reiziger. Atlanta blijft immers alsmaar verder groeien als culinaire hoofdstad: met bijzondere recente openingen van onder andere de Local Pizzaiolo, een pizzeria gelegen in de binnenstad en Masterpiece, terwijl voedselhallen zoals Ponce City Market en Krog Street Market constant een stroom van nieuwe aanbieders laten zien. Ondertussen heeft er een opmerkelijke transformatie plaatsgevonden van Hotel Clermontvan: dat om werd getoverd van een smerig motel tot een keurig boetiekhotel, compleet met een uitstekende bistro die neigt naar de Franse keuken en een hippe bar op het dak. Dit alles heeft zowel de plaatselijke bevolking als reizigers enorm aan weten te trekken. En de stad die bekend staat vanwege haar patstelling wordt ook nog eens alsmaar vriendelijker voor fietsers, dankzij de constante uitbreiding van de Beltline, een parcours dat voor diverse doeleinden kan worden gebruikt van ruim 53 kilometer zodra het in 2030 voltooid is. Aan de kust springt Savannah met een reeks hotelopeningen in het oog, zoals door de nieuwkomers The Alida, een luxe accommodatie die gelegen is aan de rivier, en het chique Perry Lane dat is gehuisvest in de historische wijk. Oak zijn er onlangs The Liberty and the Lark geopend. Op het gebied van gastronomie, The Gray market, een mix van een bodega- en een zuidelijke lunchroom in New York-stijl, dat geopend werd door Johno Morisano en Mashama Bailey. Deze zaak werd geïnspireerd door hun eigen restaurant, The Gray, dat geïnspireerd wordt door gerechten uit het zuiden, maar dan geserveerd in het gerenoveerde depot van de Greyhound bussen.

15. De Grand Canyon

In 2019 viert het National Park dat gewijd aan het beroemdste geologische wonder van de Verenigde Staten van Amerika haar honderd jarige bestaan ​​met een reeks lezingen, concerten en bijzondere exposities die heel het jaar door worden gehouden. En ondanks het feit dat het absoluut een indrukwekkende ervaring zal zijn zonder dat je al ver uit de buurt hoeft te gaan van de aangewezen uitkijkpunten, zorgen nieuwe toers er wel voor dat je ook de minder bekende delen van het park kunt gaan ontdekken. Reisoperator Austin Adventures heeft namelijk een heleboel extra data toegevoegd op het gebied van gezinsvriendelijke Grand Canyon-toers, maar eveneens een nieuwe toer met Bryce Canyon en Zion National Parks is mogelijk, terwijl Tauck’s een acht daagse Sacred Lands: National Parks of the Southwestroute uit heeft gestippeld, inclusief een lunch op de rand van de Canyon en twee overnachtingen in een dikwijls over het hoofd geziene gedeelte van het park. Wanneer je echter lieve zelf op avontuur gaat, dan kun je een reis plannen in de periode tussen mei en oktober en naar de noordrand reizen: een plaats waar minder dan tien procent van de 6,2 miljoen bezoekers, dat het park elk jaar verwelkomt, gaat bezichtigen. Doordat er steeds meer natuurlijke gebieden in binnen- en buitenland worden bedreigd, zal de ervaring die je hier op doet worden gevoeld als het meemaken van één van de grootste wonderen van de natuur.

16. De Grenadines

Terwijl het Caribische gebied zich nog steeds moet herstellen van het verwoestende orkaanseizoen van vorig jaar, is het nu tijd geworden om de je dieper en breder te gaan richten op ervaringen die voor handen zijn in dit uiteenlopende gebied. De Grenadines, een keten van tientallen eilanden gelen ten zuiden van Sint Vincent, die door de stormen van 2017 werden ontzien (de laatste keer dat ze direct schade ondervonden van een orkaan was ruim zestig jaar geleden). Maar pas onlangs komen de toeristische infrastructuur en de lokale economie ook werkelijk overeen met de ruwe natuurlijke schoonheid van de archipel. Dit jaar zal in het bijzonder één eiland, Bequia, op de voorgrond treden dankzij de opening van de Liming, een modern resort dat uit negen trendy privé-villa’s en een luxe landhuis bestaat. Maar ook andere eilanden zijn bezig met hun opmars. Mandarin Oriental heeft recentelijk het beheer overgenomen van  een luxe woning op het eiland Canouan, dat om is gebouwd en bestaat uit zesentwintig suites en dertien exclusieve villa’s gesitueerd op een eersteklas gedeelte van Godahl Beach. Canouan beschikt tevens over een start- en landingsbaan die gebouwd is om zowel privé- en charterttoestellen toegang te geven tot het gebied. Verder vind je er Cotton House, op het beroemde privé-eiland Mustique, dat bezoekers blijft trekken nadat er een renovatie van twee jaar plaats heeft gevonden. Dankzij een nieuwe luchthaven op Sint Vincent, die een knooppunt is geworden voor nieuwe directe vluchten vanuit New York met Caribbean Airlines en Miami met American Airlines, de diverse afgelegen oases van rust bevinden zich daardoor op slechts een korte tocht per veerboot van de luchthaven.

17. Provincie Guanacaste, Costa Rica

Met haar kustlijn waar het strand de jungle ontmoet, haar schitterende diversiteit aan flora en fauna en het klimaat dat even warm is als de plaatselijke bevolking, zal het je niet verbazen dat de noordwestelijke hoek van Costa Rica al  vroeg een toonbeeld werd van het zogenaamde ecotoerisme. Dat is echter een groot stuk paradijs om te beschermen en tegenwoordig wordt Guanacaste ook nog eens in raptempo omgetoverd tot een toevluchtsoord voor oververmoeide mensen. De luchthaven van Liberia is onlangs gereed gekomen na een drastische uitbreiding die miljoenen dollars heeft gekost, terwijl het luxe speelparadijs op het schiereiland Papagayo midden in, de 100 miljoen dollar kostende, renovatie zit. Het in Miami gevestigde Gencom zorgt bovendien voor verfrissende eetconcepten, een programma voor het delen van elektrische fietsen en doordachte vernieuwingen en aanpassingen voor zowel de Andaz als voor de Four Seasonsresorts (de opnieuw ontdekte spa is dan ook al een bestemming op zich). Indien je liever niet op de gebaande paden blijft lopen, dan zal een stijlvol nieuw boetiekhotel, het Santarena Hotel met 45 kamers een echte aanvulling zijn op je avontuur. Het autovrije Las Catalinas, maar ook de kleine surfsteden (zoals Nosara) en hun constante aanbod van lessen van wereldklasse neemt enorm toe, terwijl het even gastvrij zal blijven als altijd, ongeacht of je nu een beginner bent of een professional op het surfbord.

18. Guatemala

Guatemala ligt eigenlijk wat afgezonderd van de rest van de landen in Midden-Amerika en bestaat uit een mengeling van berg- en junglelandschappen, maar ook vind je er spookachtige Maya-ruïnes en een bruisende Indiaanse cultuur die al toeristen en reizigers weten te trekken sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. De bescheiden reisbranche kwam echter tijdelijk tot stilstand na de uitbarsting van de vulkaan Fuego, medio vorig jaar. Vandaag de dag is het Land van de Eeuwige Lente echter weer helemaal terug aan het komen. Gelegen aan de rand van het schitterende Atitlánmeer, ligt het beste boetiekhotel van Guatemala: Casa Polopó, met haar vijftien rustiek, maar tevens chique ingerichte kamers, die in zijn gericht met inheemse- en koloniale kunstvoorwerpen, en gekenmerkt door de beroemdste chef-kok en televisiester van het land die er toezicht houdt op het menu dat zich heeft gespecialiseerd in allerlei inheemse gerechten. Daarnaast vind je in het land nog twee glamoureuze nieuwe locaties gelegen in aantrekkelijke gebieden. In Antigua, de hoofdstad van het Spaanse tijdperk die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, overnacht je als een heuse veroveraar in de 11-kamers tellende Las Cruces, een voormalig herenhuis dat gedecoreerd is met zeventiende eeuws zilverwerk. En in de tropische bossen bij de Rio Dulce tref je het Los Rios Boutique Hotel aan met haar zeven kamers een schitterend gelegen lodge die de jaren zestig laat herleven; en die enkel en alleen per boot te bereiken is, is een uitstekende uitvalsbasis voor een verkenningstocht in één van de meest afgelegen natuurgebieden van dit gebied.

19. Helsinki, Finland

De hoofdstad van Finland weet nog steeds voort te bouwen op haar reputatie als kunst- en designparadijs. Onlangs opende er het Hotel St. George in een schitterend negentiende eeuws pand dat gesitueerd is in de wijk Kampii, in het verleden het hart van de grafische industrie van de stad. Het gebouw beschikt over ruim vierhonderd kunstwerken, met als topattractie een werk van Ai Weiwei. Oodi, de nieuwe centrale bibliotheek van Helsinki, is een oogverblindende wolkachtige structuur die niet alleen door de zon doordrenkte leeszalen herbergt, maar eveneens beschikt over een bioscoop, opnamestudio’s en knutselruimtes. De meest recente toevoeging aan de galeriescène is Amos Rex: een ondergronds museum voor moderne kunst, met koepelvormige expositieruimten die veelweg hebben van een stadsplein.

20. Hoi An, Vietnam

Hoi An is één van de meest historische (en meest fraaie) havensteden van Vietnam, en tegenwoordig ook in het bezit van een luxe resort aan het strand en een overvloed aan een creatieve manier van leven in de door UNESCO beschermde “Ancient Town”. De belangrijkste oorzaak voor deze heropleving is het Four Seasons Resort de Nam Hai, een onlangs gerenoveerd gebouw op één van de meest schilderachtige stranden van Azië. Net zoals Hoi An zelf, is de Nam Hai een imposante mengeling van oud en nieuw, en geeft een nieuwe kijk op het tuinhofhuis dat zo kenmerkend is voor dit deel van Vietnam. Nieuwe winkels en restaurants zorgen eveneens voor een moderne look in de aloude cultuur van de stad. Geniet bij Cô Mai van gerechten die je meevoeren in de geschiedenis van de specerijenhandel van Hoi An in een opnieuw in gebruikgenomen koopmanshuis van ongeveer tweehonderd jaar oud. Tadioto Hoi An, dat in handen is van kunstenaar Nguyen Qui Duc, worden Japanse gerechten en shots van zeldzame sake en whisky, geserveerd, terwijl het menu in de T-Room Gin Bar gins doordrenkt met inheemse vanille, kardemom en zwarte peper aanbiedt. Na deze cocktails kun je een bezoekje brengen aan het Frans-Vietnamese atelier Metiseko, met haar ingetogen afdrukken en silhouetten die de tradities van de oude stad opnieuw uit weten te beelden in de vorm van geborduurde fluwelen slippers en zijden onderjurkjes. Op zondag kun je op een ontspannen manier door de stad reizen en bijvoorbeeld in Hoi An een sfeervol wit-blauw atelier boordevol keramiek en beddengoed gaan bekijken. Deze kleurrijke havenstad is op een elegant uitgegroeid, maar dat neemt niet weg dat er geen nieuw gouden tijdperk in gang is gezet voor het land.

21. Hudson Yards, New York City

Ondanks het feit dat Times Square en Chelsea dicht in de buurt liggen, is de westkant van Manhattan toch decennia lang niet erg ontwikkeld, het onderwerp van een heleboel met elkaar strijdende toekomstvisies zijn daar verantwoordelijk voor. Tegenwoordig is het gigantische industriegebied echter gereed om een ​​extreem grote wijk te worden die bekend staat als Hudson Yards. De onderneming van 25 miljard dollar, waarvan de eerste winkels, restaurants en culturele attracties onlangs zijn geopend, zal tegen 2024 zelfs zestien woon- en commerciële panden herbergen, het meeste daarvan zijn, of worden, gebouwd op een enorm platform boven een actieve spoorwerf, met een aantal wolkenkrabbers aan de rand. De toekomstvisie van Hudson Yards wordt wellicht het beste in beeld gebracht door ” Vessel,” een beeld dat kan worden beklommen dat 150 miljoen heeft gekost en dat is bedacht door de Britse ontwerper Thomas Heatherwick. Hier omheen ligt het Public Square & Gardens, een vijf hectare groot park, dat 28.000 planten zal gaan bevatten in een omgeving waar de temperatuur wordt gecontroleerd om op die manier de warmte van het lager gelegen gebied te kunnen compenseren. De shed, een acht verdiepingen tellende voorstellings- en tentoonstellingsruimte, heeft bovendien een unieke functie: met behulp van een telescopische schaal kan het gebouw uit worden gebreid en wordt gebruikt om een di​​versiteit aan evenementen en publieksmassa’s onder te brengen. In de buurt zal bovendien een gebouw met zeven verdiepingen het eerste Neiman Marcus en restaurants in de stad huisvesten met grote namen als chefkoks Thomas Keller, David Chang en José Andrés. Reizigers kunnen inchecken bij het Equinox Hotel dat onlangs is geopend: dit is het eerste pand dat in handen is van het luxe fitnessmerk.

22. Houston

Na een steroptreden als gastheer van de Super Bowl en het doorstaan van de orkaan Harvey (die voor 125 miljard dollar schade aan heeft gericht, heeft Houston flinke stappen gezet in de richting van haar herstel en heeft het haar imago als een bruisende, afwisselende stad met een gastronomische scène die zich kan meten met die van iedere kuststad. Er zijn namelijk een heleboel afzonderlijke locaties die absoluut lof hebben verdiend, zoals Theodore Rex, Xochi en UB Preserv, en je daarbij zou je bijna vergeten om plekken als Mala Sichuan, Pho Binh en Crawfish & Noodles te vermelden die je werkelijk een momentopname laten zien van de diverse culturele invloeden waarde stad mee te maken heeft. Maar tegenwoordig, met een handjevol nieuwe voedselhallen in het verschiet, kunnen reizigers een breed scala van de gastronomische scène proeven zonder daarvoor uren door de stad te moeten reizen: je vindt er immers Finn Hall, Bravery Chef Hall, Lyric Market Hall en Understory. Er is bovendien een nieuw luxe hotel, het omvangrijke 250 kamers tellende Post Oak, dat in de buurt van de Galleria haar deuren heeft geopend. En daarnaast kunnen liefhebbers van kunst een heleboel gaan zien dankzij een aantal recente (her)openingen. Het Museum of Fine Arts Houston heeft bijvoorbeeld de eerste fase van een uitbreiding van 450 miljoen weten te voltooien en de Menil Collection opende het kersverse Menil Drawing Institute.

23. Ischia, Italië

Fervente lezers van de romans van Elena Ferrante die gaan over twee vrouwen uit een ruige wijk in Napels, zijn erg blij met de HBO-serie ” My Brilliant Friend “. Ze zullen dan waarschijnlijk ook niets liever doen dan zo snel mogelijk alle schitterende mediterrane locaties uit de serie te bezoeken, en dan in het bijzonder het rijk vulkanische eiland Ischia. Dit is te bereiken in slechts een uur vanuit Napels met een draagvleugelboot: een ware favoriet van mensen die op zoek zijn naar thermale badgelegenheden, met parasols bezaaide stranden en heerlijke baden, het toevluchtsoord dat haast over lijkt te lopen van klassieke charme. Je kunt inchecken bij het charmante en rustieke Hotel Regina Isabella, dat een pakket van Elena Ferrante aan kan bieden dat bestaat uit drie overnachtingen samen met een privé-rondleiding en een creatieve schrijfworkshop. Vervolgens kun je een aantal uurtjes lekker al zonnebadend luieren op Maronti Beach, net zoals de verteller van Ferrante beschrijft. Maar zorg er dan wel voor dat je jezelf voldoende weet op te peppen om ook het reusachtige middeleeuwse Castello Aragonese en het pastelkleurige vissersdorp Sant’Angelo met een bezoekje te vereren.

24. Israël

Fonkelnieuwe treinen, luchthavens en hotels maken allemaal onderdeel uit van het hedendaagse Israël, waardoor het oude land steeds verder naar de moderne tijd wordt getrokken, terwijl de rest van het land door het bruisende Tel Aviv wordt omarmd. De hogesnelheidstrein van Israël zorgt voor een snelle verbinding tussen Jeruzalem en Ben Gurion Airport; maar ook tussen Jeruzalem en Tel Aviv (in minder dan een half uur). Ben Gurion zelf heeft een enorme opknapbeurt ondergaan, met elke dag alsmaar meer directe internationale vluchten in het vooruitzicht, maakt de luchthaven zich op om meer bezoekers dan ooit tevoren welkom te heten. Tel Aviv maakt uiteraard nog steeds een gestage groei door. Verder heeft de komst van de luxe hotels Setai Tel Aviv, The Jaffa en The Drisco, de toeristenindustrie in het land een enorme boost gegeven samen met nog drie andere nieuwkomers: het budgetvriendelijke, maar toch chique, Dave Levinsky; een boetiekhotel in een Bauhaus-gebouw aan Herzl 10; en The Menorah, het nieuwe paradepaardje en het twee honderd kamers tellende Brown Hotel. Ter ere van het honderd jarige jubileum van Bauhaus, wordt de voormalige woonwijk Liebling House in een nieuw jasje gestoken waarna het zal herreizen als het White City Centre, een stichting die de architectonisch belangrijke White City regio van Tel Aviv wil beschermen en promoten. Verder naar het zuiden vind je bij Ashdod de accommodatie Brown Méditerranée Ashdod dat gelegen is aan het strand, en in de buurt van de Dode Zee is de bouw aan de gang van een heus woestijnpark en promenade om op die manier de stranden binnen deze regio te verbinden. Eind 2019 krijgt bovendien de Negev-woestijn de meest grootse opening van het jaar: de 46 hectare grote Six Senses Shaharut, met haar 58 uitermate luxe suites en villa’s, een activiteitencentrum in de woestijn en reusachtige Six Senses Spa.

25. Jackson Hole, Wyoming

Dit landelijke gebied, waaronder de stad Jackson en het skigebied Teton Village vallen, heeft het nieuws weten te halen dankzij haar inwoners, die per toeval tot de topverdieners van het land kunnen worden gerekend. Maar Jackson Hole is onderhevig aan snelle veranderingen. Een snelgroeiende technologische scène heeft de gemiddelde leeftijd van de inwoners teruggebracht naar 33 jaar, en nieuwe hybride hotel-motels trekken een aanzienlijk jonger publiek dan in de voorgaande jaren. Four Seasons Jackson Hole en Amangani, oude favorieten, kregen recentelijk gezelschap van het uiterst luxe Caldera House. Dit gebouw is nauwkeurig opgetrokken in een periode van ruim zes jaar door liefhebbers van design. Gasten kunnen hier zonder al te veel moeite close-up opnames maken van elanden samen met een fotograaf die werkzaam is voor National Geographic of de Corbet’s Couloir bedwingen met behulp van een Olympische gouden medaille skiër als gids. Voorlopig zal Jackson erg goed te belopen blijven en dus relatief eenvoudig toegankelijk zijn voor een zo afgelegen en landelijke vakantiebestemming. Maar aangezien besneeuwde bergtoppen alsmaar lastiger te vinden zijn op andere locaties binnen de Verenigde Staten van Amerika, wordt verwacht dat Jackson Hole, alsmaar meer aan populariteit zal weten te winnen bij het grote publiek.

26. Langkawi, Maleisië

Langkawi: is een archipel die bestaat uit maarliefst 99 eilanden, en is helemaal klaar om van Maleisië het eerstvolgende paradijs voor liefhebbers van strandvakanties te maken. Ondanks dat een groot deel van het gelijknamige hoofdeiland nog altijd gigantisch en tijdloos aandoet, waar waterbuffels grazen in de rijstvelden en straatverkopers hun roti canai en curry voor weinig geld aan de man brengen, zijn inmiddels ook resorts van wereldklasse te vinden. De enige spa die zich boven het water bevindt is gelegen in het Ritz-Carlton aan de oceaan, Langkawi, waar de 90 kamers en 29 villa’s in zijn gericht als een traditioneel dorp. De Datai Langkawi, gesitueerd in een rustige halvemaanvormige inham, heeft een renovatie van 60 miljoen dollar ondergaan waardoor de kamers en de villa’s een volkomen nieuw leven in is blazen. Een wandelbrug werd op ruim vijftien meter hoogte gebouwd om zo de gasten het omliggende regenwoud beter te kunnen laten zien. Dankzij een recente renovatie is de capaciteit op Langkawi International Airport bovenal verdrievoudigd, met als gevolg dat het eiland nog beter toegankelijk is geworden.

27. Los Cabos, Mexico

Los Cabos staat bekend als een plaats met een heleboel rijke burgers afkomstig uit de Verenigde Staten en universiteitsstudenten, waardoor het niet echt een Mexicaanse vakantiebestemming is, maar eerder een Amerikaans resort. En in bepaalde delen zoals in Cabo San Lucas lijkt het feest voortdurend aan de gang te blijven. Maar dat neemt niet weg dat nieuwe hotels zich niet weten te onderscheiden met allerlei luxe voorzieningen, wat extra waardering voor de lokale cultuur en hun minder voor de hand liggende locaties. Zo vind je er bijvoorbeeld de door Viceroy ontworpen Mar Adentro, een ontwerp uit 2015, dat bekend staat vanwege haar opvallende witte gebouwen en centrale bar, maar ook door haar ovale nestachtige vorm. De eetkamer en het interieur zijn weliswaar modern, maar daarnaast zijn de geliefde elementen intact gebleven. Solaz, een zogenaamd Luxury Collection Resort kenmerkt zich daarentegen met strakke lijnen en een groot gevoel voor drama, met een mengeling van Deense- en Mexicaanse meubels. Een van de meest voorname nieuwkomers in dit gebied zijn de 122 kamers die rondom de afgelegen baai van Santa Maria zijn gesitueerd samen met een spa van 3716 vierkante meter, en daarmee de grootste in zijn soort in Baja. Daarnaast kun je als toerist in deze regio ook nog terecht in het 115 kamers tellende Zadún, een Ritz-Carlton Reserve, in het 200 kamers tellende Nobu Hotel Los Cabos en de 115 kamers rijke 1 Hotel. Wanneer je liever aan de Oostkaap langs de Zee van Cortés blijft overnachten, dan kun je aanmelden in het Four Seasons, met haar 145 kamers, vier zwembaden, vijf restaurants en een eigen aanlegsteiger zodat je je eigen jacht aan kunt meren. In hetzelfde complex vind je vanaf 2020 tevens Amanvari. Al deze nieuwe hotels hebben hun pijlen gericht op een aantal vaste bezoekers die al lange tijd op de hoogte zijn van deze schitterende vakantiebestemming: wanneer je immers weet waar je moet kijken, dan heeft Los Cabos exact de dingen die nodig zijn om een heerlijke vakantie te kunnen vieren.

28. Madeira, Portugal

Madeira is een Portugese archipel die beroemd is vanwege haar gelijknamige versterkte wijn. De terrasvormige wijngaarden, pittoreske vissersplaatsjes, fraaie kiezelstranden en de hoofdstad Funchal die rijk is aan cultuur, hebben in het verleden al tal van beroemdheden naar zich toe weten te trekken. Hierbij kun je denken aan Winston Churchill en George Bernard Shaw. Vandaag de dag trekt het ‘Eiland van Bloemen’ een nieuw type avontuurzoekers naar zich toe en nu vooral met het heerlijke warme klimaat waar je heel het jaar van kunt genieten, maar ook vanwege de oogverblindende landschappen (variërend van duizelingwekkende bergtoppen en zwarte lavapoelen tot laurierwouden) en een ruim 800 kilometers lang netwerk van, op de UNESCO werelderfgoedlijst geplaatste levadas (irrigatiekanalen), die tegenwoordig vooral dienst doen als prachtige wandel- en mountainbikeroutes. Bovendien zijn er een aantal nieuwe- en gerenoveerde hotels te vinden, waaronder het nieuwe Savoy Palace dat gebouwd is aan de kust in Funchal, met schitterende tuinen, een fraaie spa en een zwembad dat op het dak is gesitueerd, en het strakker gebouwde Les Suites dat zich aan The Cliff Bay bevindt. Het elegante Pestana Churchill Bay Hotel vind je in Câmara de Lobos, terwijl Belmond Reid’s Palacede je laat genieten van haar onlangs opgeknapte kamers en een hippe nieuwe bar.

29. Matera, Italië

Matera is gelegen op de wreef van de Italiaanse laars en is in het bijzonder bekend om haar witte Sassi-structuren die uit zijn gehouwen in de heuvels van kalksteen, waardoor de stad een opgenomen werd op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De titel van Europese Culturele Hoofdstad van 2019 heeft voor Matera een nieuw tijdperk ingeluid, waarin hotels en restaurants hun deuren voor nieuwe gaten open gingen stellen. Verder was er een duidelijke toename van festiviteiten waar te nemen. Hierbij kun je denken aan het museum Casa Noha, waar een expositie over multimedia wordt gehouden die een blik werpt op het verleden van de stad. Verder kun je ervoor kiezen om bij Cook’n Fun at Mary’s traditionele gerechten te gaan proeven, zoals verse ricotta en het beroemde dikke, krokante brood uit deze streek. Vervolgens zou je kunnen besluiten om af te dalen in de ongerepte witte, high-design grotten van Enoteca Dai Tosi om daarna een avondwandeling te maken naar de nieuwe stad op een heuveltop, die een buitengewoon moderne uitstraling heeft met haar winkels, grote kerken en pleinen. De touroperator Divertimento Group kan er bovenal voor zorgen dat je een foerageertocht gaat maken met een plaatselijke boer in het Murgia National Park om vervolgens samen van een gastronomische maaltijd te gaan genieten in een grot naast een oude kerk. Indien je wilt overnachten in het Aquatio Cave Luxury Hotel & Spa, dat slechts 35 kamers telt, ieder afzonderlijk gesitueerd in een gerestaureerde Sassi-grot, dan kun je eveneens gebruikmaken van de aanwezige spa en het zwembad die beide gebouwd zijn in een negende eeuwse ondergrondse ruimte.

30. Montecito, Californië

Wanneer je tijdens je vakantie een gevoel van vernieuwing wilt ervaren, dan kan een bezoek aan Montecito zeker niet ontbreken. Onlangs werd de Thomas Fire weliswaar getroffen door deze toestroom van beroemdheden, helaas gevolgd door enkele verwoestende modderstromen, waardoor een noodzakelijke evacuatie van de historische landgoederen en woningen voor miljoenen dollars aan schade opleverde. Maar vandaag de dag is deze flexibele stad in Santa Barbara County er weer helemaal bovenop gekrabbeld en levert haar gasten zoals voorheen een overdaad aan ontspannen luxe waar Zuid-Californië zo bekend om staat. Zo kun je bijvoorbeeld heerlijk relaxen op het afgelegen zand op de 161-key Rosewood Miramar Beach. Op het moment dat de uitlopers van het strand meer jouw ding zijn, dan is het charmante San Ysidro Ranchhereen ware must. Topkok Phillip Frankland Lee laat bovendien het beste van zijn kookkunsten zien. De boetieks langs Coast Village Road zijn overigens al even stijlvol als je van dit gebied zou mogen verwachten en een nieuwe expositie in het Santa Barbara Museum of Art staat geheel in het teken van de beeldhouwkunst, met werken die een tijdspanne van zes millennia beslaan. Tevens kun je genieten van een lokaal tijdverdrijf, te weten: wandelen over modderige paden, kreken die overgestoken dienen te worden en nog veel meer. Het Romero Canyon Trail blijft populair bij dagjes mensen die op zoek zijn naar koele boswandelingen en een oogverblindend uitzicht over de omgeving. Wandel bijvoorbeeld eens over de gehele lengte van Butterfly Beach op het moment dat het eb is en eindig je avontuur met een heerlijke cocktail bij zonsondergang in het recentelijk heropende Four Seasons Resort The Biltmore.

31. Nairobi, Kenia

Onlangs heeft Kenya Airways een aantal rechtstreekse Internationale vluchten gelanceerd van en naar Nairobi, waardoor het reizen naar Oost-Afrika een stuk gemakkelijker is geworden. Zelfs wanneer je plannen hebt om op safari te gaan, zal het de moeite lonen om enige tijd in Nairobi door te brengen om daar de creatieve kanten van de stad te kunnen ontdekken. Je kunt dan bijvoorbeeld inchecken bij het gemoedelijke hotel OneFortyEight Giraffe Sanctuary, dat gehuisvest is in de woning en het atelier van een voormalige kunstenaar, waar bovendien nog de originele kunst aan de muren hangt en waar bovendien de eigenaar Elizabeth Fusco een eigen boetiek runt. Op enkele kilometers van deze locatie worden er door de kralenworkshop Kazuri ruim 340 vrouwen aan het werk gehouden die handmatig kleurrijke kralen, sieraden en keramiek vervaardigen. Je kunt kunstenaars aan het werk zien in het GoDown Arts Centre en een bezoekje brengen aan Designing Africa Collective voor kleding die gemaakt is door producenten van over heel Afrika.

32. Namibië

De oogverblindende schoonheid van de Namib-woestijn wordt al eeuwenlang door een heleboel mensen bewonderd, maar tot voor kort waren de meeste bezoekers van deze locatie opgewekte kampeerders die in gehavende 4×4’s uit het buurland Zuid-Afrika, Botswana of Zimbabwe kwamen. Simpele pensions hebben eveneens prima dienst gedaan, maar tegenwoordig heeft een zekere mate van luxe in de vorm van nieuwe lodges een aanzienlijk meer verfijnde toekomst voor het toerisme in dit levendige zuidwesten van Afrika in petto. Omaanda zal zonder twijfel als eerste bovenaan de lijst staan ​​voor het gros van de reizigers, naast de hoofdstad van Windhoek, met haar verwarmde overloopzwembad en de aanwezige boetiekspa. Verder zal de lodge in goed gezelschap zijn van haar luxe zusterhotel, Sonop, een tentenresort in de Namib-woestijn dat de sfeer uit de jaren twintig van de vorige eeuw weer zal laten herleven. Ook nieuw in de woestijnscene is Sossus Under Canvas, een fraai tentenresort dat bedoeld is voor exclusief gebruik in de nabijheid van de zo kenmerkende rode zandduinen van Sossusvlei, en dicht bij Nest, een schitterend privé-huis dat zo gebouwd is dat het veel gelijkenis vertoond met het nest van een weversvogel. In de afgelegen verre noordelijke regio’s van het land zijn de ingenieus opgetrokken houten hutten van Shipwreck Lodge de enige permanente gebouwen in het Skeleton Coast National Park. Wanneer je daar bent, dan bevindt je je op een dag rijden van het gemoedelijke Hoanib Valley Camp, waar je de woestijn op maat kunt gaan ontdekken en op zoek kunt gaan naar olifanten, leeuwen en giraffen. Wanneer je nog verder reist dan zul je Serra Cafina tegenkomen, dit is het meest afgelegen (en tevens meest gewilde) luxe resort van Namibië dat onlangs is heropend na een enorme opknapbeurt. Vandaag de dag ziet het er dan ook nog fraaier uit dan in het verleden. Namibië is dan ook zeker aardig op weg als het gaat om toerisme en blijf deze trend gelukkig gestaag voortzetten en verbeteren.

33. Northern Territory, Australië

Deze afgelegen regio investeert miljoenen in initiatieven die betrekking hebben op het toerisme, zoals in een National Aboriginal Art Gallery en nieuwe wandel- en fietspaden. Maar zelfs voordat alles helemaal vorm heeft gekregen, is de locatie die een bezoek meer dan waard is. In Uluru wordt bijvoorbeeld de zandstenen monoliet vereerd door de Aboriginals die in het gebied leven. Verder zal de massieve, en uitermate populaire, Field of Light-installatie van kunstenaar Bruce Munro nog tot december 2020 te bewonderen zijn. En kun je in het Top End, het meest noordelijke deel van deze regio, overnachten in het Bullo River Station met haar twaalf kamers, nadat dit recentelijk een frisse nieuwe look heeft gekregen dankzij de uit Sydney afkomstige ontwerper Sibella Court, die juweelkleurige tegels en Aboriginal-kunstwerken aan het design toevoegde voor een buitengewone sfeer. Op het terrein dat maar liefst van een half miljoen hectare groot is, kun je tevens rotsschilderingen gaan bekijken die duizenden jaren oud zijn, langs baobabbomen wandelen en de reusachtige zoutwater krokodillen die in het gebied worden gaan spotten.

34. Oman

Door een keur aan stijlvolle hotels wordt de diversiteit aan reiservaringen onderstreept die voor handen zijn in Oman, één van de fraaiste landen die zich op het Arabische schiereiland bevinden. Aan de zuidkust is het Al Baleed Resort Salalah by Anantara gelegen, dit is tevens de toegang tot de bananenbossen, de wateren waarin dolfijnen zwemmen en het op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatste Frankincense Trail. In Muscat heeft het Kempinski Hotel Muscat dat gelegen is aan het strand haar deuren geopend en schikt over een grote lobby die geïnspireerd is door het Perzische architecturale erfgoed van het land. Het Al Bustan Palace, een Ritz-Carlton Hotel, is op haar beurt één van de meest in het oog springende resorts van het gebied, dit vanwege de aanwezigheid van een inrichting met traditionele designs uit Oman. En doordat de Muscat International Airport de eerste uitbreidingsfase ter waarde 1,8 miljard dollar af heeft weten te ronden, vliegen allerlei internationale luchtvaartmaatschappijen steeds vaker naar dit schitterende land.

35. Panama-stad, Panama

Toen de koloniale wijk van Panama City, ook wel bekend als Casco Viejo, in 1997 uit werd geroepen tot werelderfgoed van UNESCO, is deze toenmalige wijk vol misdaad geleidelijk beginnen aan een vernieuwingsproces. Hierdoor druppelden allerlei investeringen, begonnen expats woningen die opgetrokken waren in Spaanse stijl op te kopen en werd straat na straat geplaveid. Zo ging de wijk er geleidelijk steeds beter uitzien en nu, ruim twee decennia later, is al dat werk dan eindelijk voltooid en is de buurt klaar om dienst te doen als hotspot. Vandaag de dag vind je er namelijk nieuwe boetieks, bars en restaurants die als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten. Zo werd er onder andere recentelijk de Strangers Club geopend, die specifieke lokale drankjes serveert, zoals de diablico sucio: mezcal en mint gemixt met mangopuree, limoensap en agavenectar. Een nieuw project van de Spaanse kok die al Michelinsterren heeft weten te scoren: Andres Madrigal, van Laboratorio Madrigal, serveert je met plezier een zevengangen proeverijmenu, terwijl je geniet in het chique interieur van een gerenoveerd koloniaal pand. Daarnaast vind je er het Panamese culinaire paradepaardje Casco Veijo met haar zestien zitplaatsen, terwijl José Jose één van de populairste plekjes van de stad kan worden genoemd. In het American Trade Hotel vind je doorgaans de rijkere locals schouder aan schouder met bebaarde millennials, waardoor deze locatie sinds de opening in 2013 een hoogtepunt is geworden van de nieuwe modelwijk en de stad als geheel. Maar bovendien zul je het fantastisch vinden om alleen de bruisende pleinen en pastelkleurige, bougainvillea (de geschakelde villa’s) te gaan bezichtigen van wat zich heeft weten te vormen tot één van de meest veilige, en meest pittoreske, stedelijke gebieden van Midden-Amerika.

36. Praag

Nog maar kort geleden domineerden goulash en strudel vrijwel ieder menu in de stad Praag . Maar de laatste tijd heeft een dynamische culinaire scene echt vorm gekregen, met locaties zoals het zeventien persoonstafel restaurant Taro, waar Vietnamese gerechten, waaronder pho, op een noemenswardige manier worden bereid. Ambiente, de groep achter een heleboel van de meest vernieuwende keukens van Praag heeft recentelijk Kuchyň in het leven geroepen. Daar kun je diners bestellen die een bepaalde dag op het menu staan, en de dingen die op het bord belanden zijn varianten op Tsjechische klassiekers, zoals rundvlees gestoofd in rode wijn. De zusterlocatie Grils is op haar beurt gespecialiseerd in aan het spit geroosterde kip, zonder veel opsmuk, maar daardoor misschien wel zo perfect. En nog een plek van Ambient is de bakkerij en bistro Eska, waar heel de dag door allerlei lekkernijen worden bereid, is een absolute must want je zult werkelijk genieten van een plak houtgestookte zuurdesem, een kom preisoep en pastinaak in een badje van bruine boter. Deze heerlijkheden zijn dan ook het bewijs dat Praag vandaag de dag een legitieme bestemming is voor liefhebbers van echt lekker eten.

37. Puerto Rico

Enige tijd nadat orkaan Maria het eiland verwoestte, is Puerto Rico nog altijd bezig met het herstel, maar in de meest populaire toeristische gebieden laten nieuwe en gerenoveerde hotels nog maar weinig tekenen zien die duiden op de eerder opgelopen schade. In en rondom San Juan hebben een groot aantal resorts hun maanden van sluiting niet alleen gebruikt om zaken te repareren, maar eveneens om grote vernieuwingen van kamers en openbare ruimtes door te voeren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Dorado Beach, een Ritz-Carlton Reserve, dat recentelijk werd heropend, en het legendarische El San Juan Hotel, dat na een renovatie van 65 miljoen dollar zestig jaar na oprichting haar deuren weer kon openen. Serafina Beach Hotel is het eerste kersvers geopende hotel van het eiland sinds de orkanen er huis hebben gehouden. Maar ook de stijlvolle LV Fifty Five weet zijn moderne grandeur uit te stralen aan de perfecte locatie aan de waterkant in de buurt van de Condado Lagoon. Indien je eerder een vakantie uit hebt gesteld, dan is het nu de hoogste tijd geworden om naar deze bestemming te gaan: San Juan is namelijk dynamischer dan ooit, met een bruisende gastronomische scene die stevig in het zadel is komen te zitten door oude rotten in het vak, zoals José Enrique en nieuwkomers als Vianda.

38. Rwanda

Het toerisme in Rwanda is werkelijk booming te noemen, voor een groot deel is dit het gevolg van een toename van bezoekers aan Volcanoes National Park, één van de laatst overgebleven locaties op aarde waar toeristen een glimp op kunnen vangen van de bedreigde berggorilla’s. De meeste reizigers komen dan ook speciaal om een bezoekje te brengen aan het natuurpark, maar de hoofdstad van Rwanda, Kigali, is eveneens het bezoeken meer dan waard. Het is immers het epicentrum van de vooruitstrevende duurzaamheid in Oost-Afrika geworden en tevens één van de meest coole, maar minder bekende steden van het continent. Onlangs werd The Retreat geopend, een luxe, milieuvriendelijk boetiekhotel dat enkel en alleen draait op zonne-energie. Deze accommodatie met haar elf kamers staat in het teken van het rijke culturele- en natuurlijke erfgoed van Rwanda, met lokale kunst en fotografie, maar eveneens met de hand gemaakte meubels en een rijke tuin met fraaie inheemse planten en bloemen. Terwijl je in de stad verblijft, moet je absoluut een keertje een bezoek brengen aan de Women’s Bakery, het levendige café dat in handen is van een vrouw en waar je gebak kunt bestellen dat bereid is met plakkerige honing. Ook kun je langsgaan bij Question Coffee, een lokale keten die met op het platteland levende Rwandese boerinnen samenwerkt om op die manier de beste koffie van het land te kunnen telen en serveren.

39. San Cristóbal de las Casas, Mexico

Hoog in een bergvallei gelegen, in de staat Chiapas, bevindt zich San Cristóbal de las Casas. Dit is zeker niet de meest gemakkelijke vakantiebestemming om te bezoeken, het is namelijk een anderhalf uur durende vlucht van Mexico-stad met aansluitend nog een uur durende autorit. De beloning is daarentegen een uitstapje in één van de meest schilderachtige steden uit koloniale tijden. Nog een reden om juist dit deel van de wereld te gaan bezoeken is Hotel Sombra del Agua, een stijlvol nieuw gebouw in een hotel dat stamt uit 1907 (dit was het eerste in zijn soort in Chiapas) en perfect gelegen op maar een steenworp afstand van het bruisende centrale plein. De zeventig minimalistisch en neutraal ingerichte kamers zijn het werk van het enthousiaste designbureau La Metropolitana uit Mexico City. Op deze locatie is tevens een rustige, met planten gedecoreerde binnenplaats waar je ‘s ochtends koffie kunt drinken voordat je door de geplaveide straten van de stad gaat struinen. Het omliggende gebied staat bekend vanwege de rijke cultuur en de schitterende natuur waardoor San Cristóbal de ideale uitvalsbasis is om al dit fraais te gaan ontdekken, met een goede verbinding naar allerlei dorpen die bekend staan ​​vanwege hun inheemse ambachten, zoals het maken van aardewerk en het weven, het Lagunas met het aanwezige meer en het Montebello Nationaal Park, maar eveneens de Maya-ruïnes van Palenque (om nog maar te zwijgen van de talloze watervallen die er te bewonderen zijn).

40. Santiago, Chili

De hoofdstad van Chili is op de voorgrond getreden als een heus luilekkerland voor iedereen die dol is op lekker eten. Hier vind je namelijk bijzondere restaurants zoals Boragó en Restaurante 040 die in goed gezelschap zijn van een nieuwe golf van grensverleggende locaties. Ambrosía Bistro serveert bijvoorbeeld heerlijke internationale gerechten, zoals kimchi bao en tortellini met spare ribs. De lekkerste plates, zoals eentje met bloemen bedekte brandnetelmeringue op een spiegel van amandelmelk in Sierra Restaurante en haute cuisine waar een flinke dosis gevoel voor humor aan toe is gevoegd in De Patio. Zelfs wereldberoemde sterren hebben deze plaats weten te vinden, zoals chef-kok Mitsuharu Tsumura van Maido in Lima (Peru) die hier Karai heeft geopend: een Nikkei (Japans-Peruaans) restaurant dat gehuisvest is in het W Hotel.

41. Schotland

Hoewel Saoirse Ronan en Margot Robbie de sterren zijn in de onlangs verschenen film “Mary Queen of Scots”, steelt het landschap van Schotland de show. Wil je in voetsporen van Ronan treden? Dan kun je terecht in de gezellige lodge met zeven kamers op Glenfeshie Estate, waar een aantal scènes uit deze film op werden genomen, die beschikbaar is gesteld voor exclusieve huurders. In het dorp Braemar in de Hooglanden hebben de beroemde galeriehouders Iwan en Manuela Wirth van een koetshuis de luxueuze Fife Arms weten te maken. Maak een tussenstop tijdens je bezoeken aan kastelen en neem een kijkje in de in opmars zijnde stad Dundee om de nieuwe V&A Dundee te gaan bekijken. Het scheepsgebouw van het museum, een werk van architect Kengo Kuma, huisvest ruim driehonderd exposities die gewijd zijn aan Schotse ontwerpen, van een opnieuw ontworpen tearoom in Mackintosh tot aan videogames in dit thema.

42. De Seychellen

Deze afgelegen archipel, gelegen in de Indische Oceaan, bevindt zich op iets meer dan zestienhonderd kilometers van de kust van Oost-Afrika en heeft al lang reizigers naar zich toe weten te trekken met de belofte van een buitengewoon fraai strand waar ze heerlijk kunnen relaxen en het duiken tussen de ongeëvenaarde koraalriffen. Doordat vandaag de dag steeds meer directe internationale vluchten naar deze bestemming gaan, is het nog eenvoudiger geworden om deze idyllische witte stranden en ongerepte aquamarijnkleurige wateren te bereiken. Al moet je je wel bedenken dat de regering recentelijk een derde van het zeegebied van de Seychellen aan heeft gewezen als beschermd gebied. En of je nu houdt van eilandhoppen of je je toch liever voor een langere tijd op één paradijselijke locatie verblijft, er zijn inmiddels een heleboel nieuwe luxe opties om te gaan ontdekken. Zo opende onlangs Four Seasons een tweede buitenpost op de Seychellen, en wel op het privé- eiland Desroches, waardoor gasten een onbeperkte toegang hebben tot de veertien kilometers lange stranden en 933 hectare aan jungle. Met maar liefst veertien duiklocaties van wereldklasse rondom het eiland, een dierenopvang waar zeldzame Aldabra-reuzenschildpadden op worden gevangen en een ideale plaats om te fietsen, te kajakken, te paddleboarden en te vissen, kan iedere toerist hier een heerlijke vakantie beleven. Het enige probleem dat zich voor kan doen, is wellicht om voldoende tijd te vinden om te relaxen aan het privé zwembad in je heerlijk rustige, maar toch uitermate chique villa. Op het hoofdeiland Mahé hebben de serene Banyan Tree Seychellen recentelijk enkele privé-villa’s gerenoveerd en zijn er diverse nieuwe bars en restaurants bijgekomen. Indien je deze bestemming liever vanaf zee gaat bekijken, dan kun je een plekje reserveren in het nieuwe expeditieplan van Ponant, die acht eilanden beslaat. Zo kun je het rode graniet van Curieuse Island gaan bewonderen, maar eveneens het ongerepte natuurreservaat van Aride Island gaan bezichtigen en zwemmen in het glasheldere zwemwater van het beroemde strand van Anse Source d’Argent in La Digue.

43. Sharjah, Verenigde Arabische Emiraten

Abu Dhabi en Dubai zijn twee van de meest dynamische culturele centra die je zou kunnen vinden in de Golf, maar onlangs is het eveneens de moeite waard om een ​​ander deel van het land te gaan ontdekken: een deel dat geleidelijk een internationale kunstbestemming aan het worden is: Sharjah. Dit is een klein emiraat met een stadshart op maar twintig minuten rijden van Dubai. Het is de thuisbasis van een aantal van de best bewaarde gebouwen die behoren tot het erfgoed van de Verenigde Arabische Emiraten, samen met enkele musea van een heuse wereldklasse, zoals de moderne Sharjah Art Foundation. Bovendien zijn er een aantal nieuwe hotels te vinden die toeristen een verfrissend alternatief bieden voor het met goud omhulde nabijgelegen emiraat. Het Al Bait met haar 53 kamers, gelegen in het oude centrum van Sharjah, werd gehuisvest in vier historische woningen. Het hotel is geïnspireerd door de esthetiek van een traditionele woning in het Emiraat en biedt gasten lokale culinaire specialiteiten aan, zoals Arabische koffie en booza-ijs. In het natuurreservaat Khor Kalba vind je verder het nieuwe woestijnresort Kingfisher Lodge , het eerste van de nieuwe hotelgroep Sharjah Collection (uniek in de Verenigde Arabische Emiraten, met een directe toegang tot de stranden van de Golf van Oman en een menu dat vooral bestaat uit verse zeevruchten.

44. Singapore

Singapore Airlines claimde onlangs de titel van ‘s werelds langste non-stop vlucht, en wel die van Newark naar Singapore. Wanneer je deze vlucht boekt, dan reis je aan boord van één van hun gloednieuwe vliegtuigen. Op deze vlucht vind je in plaats van de business-only cabines 94 premium economy plaatsen. Dit is goed nieuws zeker gezien de recentelijk hernieuwde fascinatie voor Singapore die zich verder dan alleen de rijke elite wist uit te strekken. Het historische Raffles- hotel: de vermeende geboorteplaats van de Singapore-sling, is na een uitgebreide renovatie heropend. Daarnaast hebben nog een aantal stijlvolle nieuwkomers hun stempel weten te drukken op de hotelwereld. Hierbij kun je denken aan Six Senses Maxwell dat is gehuisvest in twee kunstzinnig opgeknapte gebouwen die op de werelderfgoedlijst zijn geplaatst, tussen de kleurrijke winkels van Chinatown, samen met zusterbedrijf Six Senses Duxton (gezamenlijk vormen de twee bedrijven Six Senses Singapore). Het Capitol Kempinski Hotel heeft inmiddels in het centrum van Civic District ook haar deuren voor het grote publiek geopend en is een waar toevluchtsoord geworden met suites voorzien van diepe badkuipen en een ontspanningszwembad met zout water dat omringd wordt door groen. En ook klassieke favorieten doen het nog altijd prima, van de livemuziek gonzende bars van Arab Street tot de eclectische, door de stad geïnspireerde afbeeldingen van Little India designstudio Onlewo tot aan de drukte van Makansutra Glutton’s Bay (het ventercentrum van de Singaporese voedselscène. De stad die eens bekend stond als een wereldwijd zakencentrum, komt pas werkelijk tot leven wanneer de werkdag is afgelopen, en ongeacht of je nu een backpacker bent of één van de “dwaze rijken”, er is altijd wel iets te vinden dat precies bij jou past in Singapore.

45. Zuidereiland, Nieuw-Zeeland

Ondanks dat bepaalde mensen het wellicht als het kleine zusje van Australië zien, is Nieuw-Zeeland altijd al een sensationele vakantiebestemming op zich geweest. Doordat er onlangs door Air New Zealand een non-stop vlucht tussen Chicago O’Hare en Auckland in gebruik is genomen, de eerste en enige directe vlucht naar de wilde eilanden vanuit dit deel van de Verenigde Staten. Dit kan dan ook een prima excuus zijn om down under te gaan en het weelderige Zuidereiland van het land met een bezoekje te vereren. Dit gebied is weliswaar minder ontwikkeld dan het buurland in het noorden. Toch kun je stellen dat dramatische topografische fenomenen het landschap weten te overheersen, van met sneeuw bedekte bergtoppen tot het grillige Seussische plantenrijk. Een waar paradijs van een avontuurlijk onderzoeker, staat immers bekend om activiteiten als het bungeejumpen, parachutespringen en zes van de tien Great Walks van Nieuw-Zeeland, een netwerk van trekkingroutes in het achterland, met een kersverse route in het Paparoatrail. Voor een rustig toevluchtsoord, kun je bijvoorbeeld kiezen boor de Lindis, een nieuwe luxe lodge opgetrokken in een schitterend dal van de Ahuriri vallei. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om naar het wijnland af te reizen, waar de oude Marlborough Lodgenet kortgeleden een nieuwe spa in gebruik heeft genomen: de perfecte plaats om te relaxen na een rondleiding door de wijngaarden en het ontdekken van alle achttien hectare van het privé-bank.

46. Tisvildeleje en de Deense Rivièra

Het Deense kustplaatsje Tisvildeleje heeft altijd al een zekere cultstatus gehad. In de oudheid was het namelijk al een heilige plaats die gewijd was aan de god Tyr; terwijl de bron pelgrims aantrok die geloofden dat het water helende eigenschappen bezat. Meer recent hebben Tisvildeleje en de omliggende steden van de Deense Rivièra zich meer gericht op de rustieke, pretentieloze charmes van de regio. De stad is niet veel meer dan een hoofdweg, aangekleed met gezellige restaurants, zoals het levendige Tisvilde Kro, een bakkerij, Brød & Vin en kleine boetiekjes. De fraaiste accommodaties zijn twee gerenoveerde negentiende eeuwse panden: het boho Tisvildeleje Strandhotel en het Helenekilde Badehotel, een omvangrijk strandhuis met moderne Deense meubels en een schitterend uitzicht op de zee bij het Kattegat.

47. Toronto

Toronto is al lange tijd een centrum van de culturele productiviteit in Canada: Zo is onlangs het Museum voor Hedendaagse Kunst Toronto Canada heropend na een driejarige verhuizing en uitbreiding die maar liefst 13 miljoen dollar heeft gekost, en ook de recentelijke opening van de Toronto Biennial of Art is een heuse aanrader. Daarnaast kun je hier een bezoekje brengen aan de Winter Stations, die openbare kunst naar de stranden van het Ontariomeer hebben gebracht, of Nuit Blanche Toronto gaan bekijken: een groot kunstfestival dat duurt van zonsondergang tot zonsopgang, waar exposities de openbare ruimtes van de stad gedurende die ene nacht zullen sieren. Ga je vergapen aan één van de talloze nieuwe overnachtingsgelegenheden die eigenlijk al kunstwerken op zich zijn: zo laat de Kimpton Saint George meer dan 700 werken van Canadese kunstenaars zien, terwijl het Anndore House platenspelers op elke kamer heeft en het luxe St. Regis Toronto ouderwetse rijkdom naar de stad heeft weten te brengen

48. Tunesië

Een terroristische aanslag in het jonge verleden heeft een zware klap toe weten te brengen aan de toeristische sector van Tunesië, maar met de recente komst van luxe hotelnamen komen de toeristen langzaam maar zeker toch weer terug naar dit verleidelijke Noord-Afrikaanse land. Zo werd onder andere recent het Four Seasons Hotel Tunis geopend, een 200-key resort met fortachtige witte muren en een rechtstreekse toegang tot een 150 meter lang ongerept strand. De hotelkamers zijn de grootste die je in deze stad kunt vinden en voorzien van terrasjes die uitzicht bieden op de Middellandse Zee. Toch zal de hotspot ongetwijfeld bestaan uit de uitgestrekte, op het Oude Rome geïnspireerde spa, waarvan de rustgevende zwembaden en geurige tuinen bedoeld zijn om de historische sfeer van de stad op te wekken. Kleiner maar niet minder rijk uitgerust is het Anantara Tozeur Resort, een gezellig toevluchtsoord gelegen in de woestijn in het afgelegen zuidwestelijke deel van Tunesië. Op deze plek kunnen toeristen de Sahara gaan ontdekken gezeten op de rug van een kameel en dineren in een tentenkamp (uitgerust met poefs en tapijten) gewoon onder de sterrenhemel. Daarnaast kun je verblijven in de Six Senses Gammarth, een futuristisch resort met enkel en alleen suites gelegen aan de Middellandse Zeekust van Tunis.

49. Turquoise kust, Turkije

De Turquoise kust van Turkije is gelegen aan de serene Middellandse Zee en de Egeïsche Riviera van het land. Het gebied zal nieuwe toeristen van harte welkom heten in uiteenlopende luxe accommodaties, terwijl het aanbod aan de kustlijn van luxe hotelnamen (onder andere Aman, Mandarin Oriental en Nikki Beach) zich steeds verder uit weten te breiden. Het nieuwe Bodrum EDITION staat bomvol met olijfbomen en dompelbaden die gesitueerd zijn langs een strand van marmerzand, met kamers die een fraai uitzicht bieden op de Egeïsche Zee. Je kunt een bezoekje brengen aan de strandclub, met haar met cabana omringde steiger, voordat je naar de eigen traditionele hamam gaat betreden. Een uur tijden ten noorden van Bodrum, bevindt zich de kersverse Six Senses Kaplankayais die verstopt lijkt te zitten in een inham die wordt omkaderd door cipressen. De 141 kamers van dit hotel zijn allemaal ingericht met Turkse tapijten, rustgevend wit marmer en blank hout, terwijl de mediterrane restaurants producten uit de eigen tuin serveren. Meer stedelijke vakantiebestemmingen, zoals Fethiye, een kustplaats op de locatie van het oude Telmessos, en Antalya, de grootste stad aan de mediterrane kust van Turkije, worden snel populairder dankzij nieuwe vliegroutes naar dit land. Het is echter een aanrader om niet enkel en alleen je vakantie door te brengen in de stad, maar ook te gaan genieten van de turkooizen kust die nog altijd bezaaid ligt met relatief ongerepte kuststeden zoals Datça, Kaş en Çıralı. Voor zolang deze nog niet door het grote publiek zijn ontdekt tenminste.

50 Uttarakhand, India

Vaak wordt Uttarakhand liefkozend het Land van Goden genoemd, en is deze noordelijke staat van India werkelijk bezaaid met oude tempels, heuvels en besneeuwde bergtoppen. Het is bovendien de thuisbasis van een aantal van de meest heilige steden van het hindoeïsme, waarvan er één, Rishikesh, wordt gezien als ‘s werelds yogahoofdstad. En vandaag de dag zijn er, behalve zorgeloze accommodaties voor die-hard yogi’s, ook nieuwe luxe verblijven te vinden, zoals in het Taj Rishikesh Resort & Spa, Uttarakhand en de Roseate Ganges Rishikesh, allebei zijn dit buitengewoon luxe, natuurrijke rustoorden gelegen langs de Ganges. In de nabijheid van de grens met Tibet combineert de Kumaon met 10 suites het tropisch modernisme met de grimmige contouren van de Himalaya. Je kunt er een tocht boeken met Village Waysen en je weg vinden door terrasvormige valleien en een ongerepte wildernis, om uiteindelijk te overnachten in zogenaamde dorpsgasthuizen, of te gaan kamperen op een bugyal (een bergweide).

12 REACTIES

Comments are closed.