Er is een duidelijk gewichtsprobleem in België en Nederland en het treft niet alleen mensen.

Volgens de meest recente statistieken heeft de meerderheid van alle honden in Europa/Amerika overgewicht of obesitas (56%).  Helaas realiseren de meeste hondenbaasjes niet dat hun hond te zwaar is, wat kan leiden tot gevaarlijke gezondheidsproblemen van onze viervoeter.

Gevolgen en gevaren van overgewicht bij honden

Zwaarlijvigheid bij honden heeft aanzienlijke gevolgen. Dierenartsen noemen het zelfs de grootste bedreiding voor de gezondheid van onze huisdieren. Overgewicht bij honden wordt in verband gebracht met een hele reeks gezondheidsproblemen waaronder:

 • artritis
 • chronische nieraandoeningen
 • blaas/runieweegaandoeningen
 • leveraandoeningen
 • lage schildkleirhormoonproductie
 • diabeters
 • hartfalen
 • hoge bloeddruk
 • kanker

Hondenbaasjes realiseren niet dat er een probleem is

“Wij denken dat het heel belangrijk is dat mensen begrijpen dat dit niet alleen een cosmetische kwestie is”, zegt Dr Ward van het Association for Pet Obesity Prevention.

Het grote probleem is dat veel hondenbaasjes zich niet realiseren dat er een probleem is.

“Je kijkt naar je hond en hij ziet er gezond uit, is actief en heeft geen duidelijke gezondheidsproblemen,” zegt Ward. “Dus je zegt, ‘het is normaal’. Maar het probleem is dat we vaak niet weten wat “normaal” is als het op honden aankomt, dus projecteren we ons eigen mensgerichte perspectief. In menselijke termen, denken we dat we gewoon vijf kilogram moeten afvallen. De hoeveelheid impact van een paar kilogram is veel, veel groter en meer geconcentreerd bij huisdieren dan bij mensen.

Slechts 10% overgewicht vermindert de levensduur van een hond met een derde en maakt hem vatbaar voor hart-, nier- en leverziekten, evenals diabetes, artritis en kanker,” – Dr Osborne uit de dierenkliniek van Ohio.

En, voor sommige kleinere rassen, maken extra kilo’s een enorm verschil. “Drie extra kilo voor honden uit de ‘kleine’ categorie is het equivalent van ongeveer 30 kilo aankomen voor jou of mij,” zegt ze.

Wanneer is je hond te dik?

Er is een eenvoudige techniek waarmee hondenbaasjes een indicatie krijgen of hun hond wat last heeft van overgewicht indien het visueel niet direct zichtbaar is.

De ribben-test
Ga achter je hond staan en laat je handen zachtjes langs beide kanten van de ribbenkast lopen, en je hond moet een taille of een opgetrokken gebied voor de achterpoten hebben. Als je meer dan een centimeter kunt knijpen en/of je hond heeft zijn taille verloren, is het waarschijnlijk tijd om actie te ondernemen.

Wat moet ik doen als mijn hond last heeft van overgewicht?

Veel dierenartsen zijn het erover eens dat gewichtsverlies begint bij de voeding. Gebaseerd op de beschikbare literatuur en ervaring, maakt Ward de berekening van gewichtsverlies op deze manier: 60-70% dieet en 30-40% lichaamsbeweging.

Naast gezonde voeding en voldoende beweging krijgen honden met overgewicht vaak een supplement voor een gezonde spijsvertering. De ingrediënten in hoogwaardige spijsverteringssupplementen zorgen voor:

 • een vlotte darmwerking
 • verhoogt het gevoel van verzadeging na de maaltijd

Supplementen zoals “Toshi Weight Control” zijn gemaakt met een unieke combinatie van actieve ingrediënten die voldoen aan de behoefte van elke hond. Toshi Weight Control bevat 0 calorieën, wat het natuurlijk extra interessant maakt.

Een Weight Control supplement is dus geschikt voor alle honden die kampen met wat overgewicht.

Via hun website loopt er – op moment van schrijven – een 2 + 1 gratis actie voor nieuwe klanten.

Ze Magazine - Lifestyle trends