De huid is het grootste orgaan van het menselijke lichaam en huidaandoeningen kunnen dan ook worden beschouwd als de meest voorkomende problemen waarvoor iemand medische hulp gaat zoeken. Volgens statistieken treffen de meest voorkomende aandoeningen aan de huid, zoals acne, maar liefst 80 procent van de wereldbevolking in de loop van hun leven. Donkere plekken op de huid verdoezelen vaak echter een andere veel voorkomende huidaandoening die op iedere leeftijd kan voorkomen. Wanneer je toevallig plekken op je huid opmerkt die donkerder van kleur zijn, dan hoef je gelukkig niet meteen in paniek te raken, er zijn namelijk een aantal simpele oplossingen die je dan direct zou kunnen proberen.

Om een beetje meer duidelijkheid te scheppen hebben we de meest belangrijke redenen eens goed onder de loep genomen en zijn we op zoek gegaan naar de redenen waarom donkere plekken op de huid van een mens kunnen verschijnen. Bovendien hebben we een lijst met simpele remedies voor je opgesteld, die je eerst zou kunnen proberen om van die donkere plekken af ​​te komen en zo je gelijkmatige teint weer terug te krijgen.

Waar komen donkere plekken op je huid vandaan?

Donkere plekken kunnen opeens op de huid van een mens verschijnen, maar hun aanwezigheid heeft echter wel in alle gevallen een bepaalde reden. Wetenschappers wijzen er overigens wel op dat er uiteenlopende hoofdfactoren zijn die dergelijke huidaandoeningen kunnen ontwikkelen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan blootstelling aan het licht van de zon, ontstekingen, hormonale veranderingen, het gebruik van chemische medicatie, bepaalde gezondheidsproblemen (zoals aandoeningen aan de lever) en het verouderingsproces.

Zodra je donkere vlekken op je huid aantreft, dan hoef je echter niet meteen in paniek te raken. Dergelijke donkere vlekken kunnen immers het gevolg zijn van recente ontstekingen van de huid of door je eigen gevoeligheid voor het licht van de zon (fotosensitiviteit). Met andere woorden, je kunt gewoon last hebben van zonnesproetjes.

Maak gebruik van natuurlijke remedies

  1. Een van de natuurlijke remedies die helpt om donkere plekken en vlekken op de huid lichter te maken, zijn aardappelen. Je kunt het sap van aardappelen of dunne plakjes verse aardappel op de aangedane delen van de huid aanbrengen, een paar minuten in laten werken en daarna je huid met schoon water weer afspoelen. De mensen die deze remedie hebben geprobeerd, merkten al positieve veranderingen op na zeven tot acht dagen nadat ze de eerste keer de aardappel of het sap ervan aan hadden gebracht op hun huid.
  2. De huidverzorgende en verouderingremmende eigenschappen van aloë vera zorgen er op hun beurt voor dat dit een uitstekende remedie is voor de behandeling van donkere plekken op de huid. Snij hiervoor een blad aloë vera in de lengte doormidden en wrijf ermee over je huid . Laat vervolgens je huid drogen en spoel deze later af met water. Herhaal deze behandeling elke dag totdat je de donkere huidplekken niet meer ziet.
  3. De schil van een sinaasappel bevat grote hoeveelheden vitamine C, waardoor dit een perfecte remedie is voor allerlei huidaandoeningen. Maak hiervan gemakkelijk zelf een gezichtsmasker door 1 eetlepel sinaasappelschilpoeder te mengen met 3 eetlepels melk. Breng het masker vervolgens aan op de huid, laat het je huid voor de duur van 10 tot 15 minuten voeden en spoel het daarna weer af met schoon water.
  4. Citroen is eveneens een prima natuurlijk product met sterke blekende eigenschappen. Breng dan ook een beetje vers citroensap aan op de aangedane huid, bijvoorbeeld met behulp van een wattenschijfje. Laat het sap daarna drogen en spoel het enige tijd later weer af met water. Je dient deze remedie voor de duur van twee weken elke dag toe te passen voor het beste resultaat.
  5. Je zou overigens ook wat citroensap met een beetje honing kunnen mengen voor een zelfgemaakt gezichtsmasker dat zal helpen om de huid een boost te geven, te voeden, te scrubben en zelfs de tint van je huid te verbeteren.
  6. Kokosolie is een andere natuurlijke remedie die wonderen kan doen voor de huid die aan is getast door donkere plekken. Dit is te danken aan de voedende, antibacteriële en hydraterende eigenschappen van dit product. Breng hiervoor de kokosolie aan op de aangedane huid en laat deze door je huid opnemen, maar zorg in alle gevallen er welvoor dat je koud geperste olie gebruikt omdat deze meer vitamines bevat
  7. Meng gelijke delen water en appelazijn om een zelfgemaakte toner voor je huid te maken. Breng dit mengsel aan op de aangedane delen van de huid, laat het drogen en spoel vervolgens alles weer goed af met water. Breng elke dag deze zelfgemaakte toner aan totdat de donkere plekken op je huid zijn vervaagd.
  8. Ananas is een vrucht die rijk is aan natuurlijke zuren die op hun beurt effectief zijn voor het bleken van de huid. Breng om die reden het sap van een ananas aan op de delen van de huid die aan zijn gedaan door donkere plekken. Hiervoor zou je bijvoorbeeld een wattenschijfje kunnen gebruiken. Na ongeveer 5 minuten spoel je de huid weer goed af met schoon water. Wanneer je daar de voorkeur aangeeft, dan zou je er eveneens voorkunnen kiezen om je huid in te wrijven met dunne plakjes verse ananas.
  9. Probeer een gezichtsmasker dat bestaat uit haver en yoghurt om je huid mee te bleken. Meng hiervoor 1 eetlepel haver met 2 eetlepels natuurlijke yoghurt zonder enige toevoegingen en breng het mengsel vervolgens aan op je gezicht. Laat het masker voor de duur van 20 minuten op je huid zitten en spoel alles vervolgens goed af met schoon water.

Verander je gewoontes

Blootstelling aan de zon is één van de factoren die donkere plekken op je huid tot gevolg kan hebben. Lang in de zon blijven zitten, zorgt er immers voor dat de productie van melanine, de natuurlijke bescherming tegen de schadelijke straling van de zon, toeneemt. Blijf dus minder lang onbeschermd buiten op momenten dat de zon het meest actief is en gebruik geregeld degelijke zonnebrandmiddelen.

Er zijn bepaalde soorten chemicaliën die gebruikt worden in medicatie die donkere plekken op de huid kunnen veroorzaken, zelfs wanneer iemand niet bloot wordt gesteld aan het licht van de zon. Wanneer je huid dan ook gevoelig is voor donkere plekken, dan doe je er verstandig aan om ervoor te zorgen dat je minder medicijnen gebruikt waarin dit soort chemicaliën zittten.

Ben je bewust van de risico’s

De remedies die we hierboven hebben besproken, hebben bewezen nuttig te zijn voor een groot aantal mensen met huidproblemen. Maar op het moment dat geen van deze remedies bij je lijkt te helpen of zodra je merkt dat de aandoening van je huid erger wordt, dan dien je uiteraard altijd je huisarts te raadplegen. Zoals we in het begin van het artikel al zeiden, zijn er een heleboel verschillende redenen bekend die dit soort huidproblemen met zich mee kunnen brengen en wanneer je eenmaal exact weet wat de reden is dat deze donkere plekken op je huid verschijnen, dan weet je doorgaans ook op welke wijze je dit probleem het beste aan kunt pakken.

Ze Magazine - Lifestyle trends