Weinig verhullende zwemkleding, korte shorts, strapless topjes en minuscule jurkjes, op het moment dat het gaat om het meest zonnige seizoen van het jaar, dan zal dit het belangrijkste zijn waaruit je garderobe bestaat en dat ervoor zorgt dat je op een verantwoorde manier van je ongewenste haargroei af moet zien te komen. Maar met de talloze haarvrije oplossingen die vandaag de dag voor handen zijn, kan het soms behoorlijk verwarrend zijn welke techniek op deze ongewenste haartjes weg te halen het meest geschikt is iemand. Het wegscheren van de haartjes is wellicht gemakkelijk, maar je zult het wel steeds opnieuw moeten doen, terwijl waxen meer pijn met zich mee zal brengen, maar daarentegen wel langer een glad resultaat laat zien. Een techniek als laseren kan overigens ook een prima optie zijn als je je haargroei in de hand wil houden, maar dan dien je wel rekening te houden met een aardige aanslag op je bankrekening, het resultaat is echter erg goed (bijna permanent zelfs). Om je een beetje te helpen, hebben we de voor- en nadelen alvast voor je onder de loep genomen, en een aantal deskundigen op het gebied van haarverwijdering geraadpleegd, zodat je gemakkelijk een keuze kunt maken die echt bij je past.

1. Scheren

De voordelen:

  • Scheren is verreweg de meest eenvoudige en meest goedkope manier om ongewenste haartjes kwijt te raken.
  • Je hebt er bovendien geen professional bij nodig om je te helpen.
  • Het is snel,
  • Scheren kan vrijwel op elk deel van je lichaam toe worden gepast.
  • Wel is het handig als je stromend water tot je beschikking hebt (maar begin niet aan het ontharen in het openbaar).
  • Verder is het goed mogelijk om een voorraadje scheermesjes en scheerschuim aan te leggen. Deze zijn immers op steeds meer plekken te koop, zoals in supermarkten, drogisterijen, apotheken, tankstations en diverse webshops.

De nadelen:

Scheren kan behoorlijk wat huidirritatie met zich meebrengen.

Verder kan het aardig wat moeite kosten omdat je het steeds opnieuw moet doen voor een optimaal resultaat, in het bijzonder wanneer je dik, grof haar hebt dat snel terug groeit.

Scheren kan tevens zorgen voor ingegroeide haartjes rondom de bikinilijn en onder je oksels, die voor klachten kunnen zorgen wanneer als je huid geïrriteerd is en je vaak scheert (dit is vaak in de zomer het geval wanneer er doorgaans meer ontblote huid zichtbaar zal zijn).

Het pijnniveau: mild.

Advies van de experts:

“Om je te helpen een ontharingsbeurt zonder scheermesvrije te krijgen, is het eerste dat je dient te doen is het peelen van de huid (ook wel exfoliëren genoemd)”, adviseert Karen Young, oprichter van Oui Shave. Je kunt een peeling maken met behulp van zout of suiker in combinatie met een beetje douchegel of olie, maar even goed een kant en klare peeling gebruiken voordat je gaat scheren, omdat daardoor de dode huidcellen zullen worden verwijderd en de talg die de poriën verstoppen weg wordt gespoeld, waardoor de haartjes meer aan de oppervlakte komen te liggen en je een gladder resultaat kunt behalen.

Vervolgens dien je een investering te doen in een degelijk scheerapparaat. Young vond een tweesnijdend veiligheidsscheermes uit, het zogenaamde Oui Shave Rose Gold Razor, dat specifiek voor vrouwen is ontwikkeld en dat je rondingen en plooien in een hoek van 30 graden laat scheren. Dit scheermes verwijdert het haar terwijl het over je huid te glijdt, in plaats van de haartjes omhoog te trekken en aan de onderkant af te snijden, wat irritatie zal veroorzaken. “Oui Shave maakt gebruik van een roestvrijstalen mesje dat langer meegaat omdat je allebei de kanten kunt gebruiken”, zegt ze. (Om die reden is het ook nog eens een erg milieuvriendelijk scheerapparaat, in tegenstelling tot de talloze plastic scheermesjes die je na één of twee gebruiken weg dient te gooien.)

Hoe om te gaan met het branderige gevoel na het scheren en eventueel ingegroeide haartjes: “Indien je last hebt van een branderig gevoel na het scheren of van ingegroeide haartjes, dan moet je alle pogingen om het haar te verwijderen meteen staken zodat je de klachten niet erger maakt of zelfs een infectie veroorzaakt. Vervolgens leg je een nat warm doekje (dat je in een washandje hebt gedaan) op de aangedane huid”, voegt Young toe. Wanneer je huid eenmaal weer rustig is, dan kun je nog een keertje peelen om eventuele ingegroeide deeltjes naar de oppervlakte te brengen en zodra je het uiteinde van de follikel kunt zien, dan kun je proberen om deze met behulp van een pincet eruit te trekken, maar indien deze te diep in de huid ligt (en dus is ingegroeid), dan zul je moet je grover geschut gaan gebruiken en bijvoorbeeld een middel gebruiken waarin een combinatie zit van

  • glycolzuur om de huid te peelen,
  • theeboomolie om de huid ook goed te beschermen,
  • kamille om de huid tot rust te brengen,
  • glycerine om de huid te hydrateren, terwijl je er alles aan moet doen om toekomstige ingegroeide haartjes te kunnen voorkomen.

2. Waxen

De voordelen:

Ondanks dat scheren als een prima oplossing op de korte termijn kan worden beschouwd voor het verwijderen van ongewenste lichaamsbeharing, is waxen veel meer geschikt als lange termijn haarvrije oplossing. Deze techniek zorgt er namelijk niet alleen voor dat je wekenlang, in plaats van al na dagen, weer opnieuw moet gaan ontharen, maar zal je tevens behouden voor irritante stoppels en snijwondjes die geregeld voorkomen bij de mensen die juist liever scheren, daarbij is waxen een stuk minder irriterend voor de huid.

De nadelen:

Om eerlijk te zijn is waxen niet een erg pijnvrije methode om je lichaam, zeker op de extra gevoelige delen< zoals je schaamstreek, van je huid af trekt met behulp van warme waxstrips. Het kan zelfs aanvoelen alsof je in een middeleeuwse folterkamer terecht bent gekomen, en dat in de wetenschap dat je na een aantal weken dit pijnlijke proces nog een keer moet herhalen voor het beste resultaat. Met een beetje geluk zul je hooguit een maand van deze marteling gespaard kunnen blijven. Waxen kan (net als scheren) eveneens ingegroeide haartjes tot gevolg hebben, ondanks dat scheermesjes en stoppels niet meer aan de orde zullen zijn. Het andere probleem met waxen is dat je steeds weer moet wachten totdat je haartjes terug zijn gegroeid voordat je het opnieuw kunt doen, wat in de praktijk dan ook betekent dat je ten minste een week met donshaartjes rond dient te lopen voordat je deze weer kunt waxen.

Het pijnniveau: gemiddeld tot intens.

Advies van de experts:

Net als het eerder genoemde proces dat je voor het scheren dient te doorlopen, zou je in het geval van waxen ook eerst dienen te beginnen met het peelen van de huid. “Peelen voordat je gaat waxen zal immers zorgen voor het beste, meest gladde, optimale resultaat. Uiteraard dien je na het waxen de huid ook nu weer goed te hydratateren”, adviseert Stalina Glot, schoonheidsspecialiste bij Haven Spa. “Iemand die gevoelig is voor ingegroeide haartjes, moet wellicht zelfs iedere dag een peeling handschoen, schrub of een zeep met schrub gebruiken, maar hoe vaak je een dergelijk product kunt gebruiken, zal sterk afhangen van hoe gevoelig je huid is. “Omdat je huid droog wordt na het waxen, moet je altijd goed hydrateren met behulp van een vochtinbrengende gel of crème. Deze middelen zullen niet alleen vocht aan je gewaxte huid toevoegen, maar ook de behandelde huid meer tot rust weten te brengen.

En wanneer je van plan bent om al het haar er af te scheren om de behandeling al vroeg te laten beginnen, dan dien je daar nog eens goed over na te denken. “Je moet je haar echt een beetje laten groeien voordat je het kunt gaan waxen”, zegt Glot. “Het mag bijvoorbeeld niet korter zijn dan een halve centimeter. “Het is daarnaast ook verstandig om twee uur vóór de waxbehandeling een pijnstiller in te nemen om ontstekingen te remmen en vijf dagen voor of na je menstruatie niet te gaan waxen. Zonnen en een duik in zowel een zwembad als natuur water kun je ook beter uitstellen tot minstens drie dagen na het ontharen omdat UV-straling, chloor en zoutwater de huid kunnen irriteren”, legt ze uit.

Iets anders dat je zeker ook moet weten voordat je gaat waxen is dat hoe meer je gaat waxen, hoe minder dik het haar terug zal groeien. “Consequent iedere vier weken waxen zal dan ook het aantal haartjes dat terugkomt aanzienlijk terugdringen, en binnen een paar maanden zal 40 procent van de beharing zelfs helemaal niet meer terugkomen,” zegt ze.

3. Laseren

De voordelen:

Laseren is een droom die uitkomt wanneer je je ongewenste haargroei voor eens en voor altijd weg wilt halen, en ondanks dat deze behandeling enigszins ongemakkelijk kan zijn, duurt het ongemak doorgaans maar een paar minuten en is er een kortere tijd tussen twee behandelingen mogelijk, dan bijvoorbeeld bij waxen. Hoe lang duurt het voordat permanente resultaten te zien zullen zijn? Meestal worden zes tot acht sessies aangeraden, met tussenpozen van zes tot acht weken, maar dan ben je ook echt klaar zonder dat je nog “onderhoud” dient te plegen of nog extra lasersessies bij moet boeken in de toekomst. Nog een voordeel van laseren is dat je geen last zult hebben van ingegroeide haartjes en irritatie van je huid wanneer je met laseren bent beginnen en dat is dus prachtig nieuws.

De nadelen:

Laseren is overigens behoorlijk prijzig, dus bereid je voor op tafel leggen van een behoorlijk bedrag voor de totale behandeling (de prijs kan immers oplopen tot een aantal honderden euro’s voordat je helemaal klaar bent en zal tevens afhankelijk zijn van het lichaamsdeel dat je onder handen wilt laten nemen). Je zult tevens beperkt zijn tot het moment dat je weer een (nieuwe) afspraak kunt maken. Indien je een gebruinde huid hebt, dan kun je bijvoorbeeld pas na twee weken met een laser worden behandeld, maar wanneer je huid pas is gaan verkleuren, je huid verbrand is of wanneer je aan het vervellen bent, dan moet je tijdelijk helemaal afzien van een behandeling waarbij een als er wordt gebruikt.

Het pijnniveau: mild tot gemiddeld

Advies van de experts:

Volgens Christian Karavolas, eigenaar van Romeo & Juliette Laser Hair Removal, heeft de beschikbaarheid van nieuwe lasers ook een aantal broodnodige verbeteringen met zich meegebracht, zoals:

  • grotere puntgroottes (om meer oppervlak in een kortere tijd te kunnen behandelen),
  • diverse verbeterde koelmechanismen.

“Met andere woorden: laserbehandelingen zijn sneller en minder pijnlijk geworden”, legt hij uit. “Eén laser die we absoluut geweldig vinden en die betere resultaten oplevert, is tevens de beste voor permanente resultaten. Dit is de Synchro REPLA: Y Excellium 3.4 van DEKA Medical. De unieke homogene laserstraal, in combinatie met de grootste puntgroottes en snelheden tot drie pulsen per seconde, zorgt voor echt permanente resultaten. Het heeft tevens een optionele Zimmer Cryo Cooling-hulpstuk dat koude lucht blaast waardoor de behandeling nog verdraaglijker wordt. ”

Je kunt wel zeggen dat we helemaal weg zijn van het laseren van ongewenste lichaamsbeharing. Maar hoeveel tijd ben je ongeveer kwijt als je besluit om je gelasered te worden? Het laseren van:

  • je benen duren circa 20 tot 30 minuten,
  • je kin en bovenlip ongeveer vijf minuten,
  • je oksels 5 tot 10 minuten,
  • je bikinilijn 5 tot 10 minuten,
  • een volledige bikini zal rond de 10 tot 15 minuten van je tijd vragen.

De totale behandeling duurt ongeveer 9 maanden van het begin tot het einde (gebaseerd op zes behandelingen waarbij steeds een tussenpoos van zes weken wordt gehanteerd), dus we raden aan om met laseren te beginnen aan het einde van de zomer, dan ga je immers minder snel in de zon liggen gedurende de behandelperiode en ben je helemaal klaar voor de zomer zodra het einde van de behandeling in zicht is.

Laseren werkt overigens het beste bij mensen met een lichte huidskleur en donker haar, maar er zijn ook talloze nieuwe lasers voor de meer donkere huidtinten, waarbij de enige uitzondering is mensen met witte, rode en lichtblonde haarpigmenten, zij kunnen beter niet met een laser worden behandeld. Zij zullen zich dan ook helaas dienen te behelpen met waxen en scheren.

4. IPL-haarverwijdering voor thuis

De nieuwste technologie op het gebied van ontharing die onlangs op de markt is verschenen, is de Philips Lumea Prestige, die een beetje werkt als laser, en gebruikmaakt van intens gepulseerd licht om de haarfollikel te beschadigen en nieuwe haargroei tegen te gaan.

De voordelen:

Net als laseren is IPL een semi-permanente oplossing voor het verwijderen van je ongewenste lichaamsbeharing (na de eerste fase van de behandeling zal er tot wel zes maanden geen nieuwe haargroei plaatsvinden), maar deze techniek is een beetje minder pijnlijk dan laseren. Het grootste voordeel is echter dat het een eenmalige aankoop betreft. De Philips Lumea Prestige is de nieuwste IPL-apparaat van het merk en heeft vier verschillende hulpstukken zodat je de haartjes van je benen, je bikinilijn, je gezicht en je oksels kunt verwijderen. Het is zonder twijfel de meest kosteneffectieve manier om op de lange termijn van je ongewenste beharing af te komen. In tegenstelling tot de ontharing door middel van laseren, moet het IPL-apparaat wel om de twee weken worden gebruikt gedurende de eerste vier tot vijf behandelingen en zul je daarna nog een aantal onderhoudsbehandelingen moeten doen om de vier tot acht weken.

De nadelen:

Deze methode werkt alleen op egale en bruine huidtinten met een gemiddelde- tot donkere haarkleur. IPL mag echter niet toe worden gepast op een gebruinde huid, dus op het moment dat je je benen wilt behandelen, dan raden we je aan om dit in de koudere maanden van het jaar te doen wanneer je dus niet in de zon gaat zitten. Met IPL kun je maximaal zes maanden van je ongewenste haargroei verlost worden, dus het is waarschijnlijk dat je iedere drie tot zes maanden een behandeling dient te ondergaan, maar wanneer je van plan bent om alleen je onderbeen te doen, dan zal de behandeling minder dan vijf minuten in beslag nemen, dit is te vergelijken met scheren, maar daar komt wel bij dat bij IPL alle haren die teruggroeien zo dun zullen zijn dat je deze nauwelijks nog op zult merken.

Het pijnniveau: mild tot gemiddeld

We zullen de Philips Lumea Prestige de komende paar maanden grondig gaan testen, dus raden we je aan om onze artikelen en recensies goed in de gaten te houden.

Ze Magazine - Lifestyle trends