Er is niets zo mooi en gezellig als kerstseizoen in Europa, en wanneer je in de periode van eind november tot het nieuwe jaar inde gelegenheid bent, dan is het niet moeilijk te begrijpen waarom: er zijn namelijk,

 • houten chalets in dertiende eeuwse steden,
 • met sneeuw bedekte kathedralen,
 • seizoensgebonden koekjes en cakejes in etalages (en beter nog: in je mond),
 • al die lekkere, warme glühwein die je dan kunt drinken.

Breng dit alles samen met de steden die schitterend versierd zijn met lichtjes zodat er een sprookjesachtige feestelijke sfeer wordt gecreëerd. We durven eigenlijk wel te zeggen dat er in heel Europa nauwelijks een verkeerde manier is om Kerstmis te vieren, maar het zal absoluut de moeite waard zijn om een paar van de grootste vieringen ervan eens mee te maken.  

16 mooiste en meest gezellige kerstmarkten

Hieronder hebben we, in willekeurige volgorde, een aantal van de mooiste en gezelligste kerstmarkten in Europa voor je op een rijtje gezet en van een korte omschrijving voorzien.

1. Oude binnenstad en Wenceslas Square, Praag, Tsjechische Republiek

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Best Destinations (@bestdestinationstogo) op

Waarom we deze kerstmarkt zo leuk vinden: deze is maar vijf minuten lopen vanaf de oude binnenstad van Praag en de markten van Wenceslas. Dit zijn overigens al de meest favoriete locaties in deze stad die bovenaan onze prioriteitenlijst staan als het gaat om kerstmarkten. Het is de combinatie van de gotische architectuur en de kraampjes waar je glühwein kunt kopen. Maar mis zeker ook niet het geroosterde varkensvlees of trdelník en een warm, opgerold gebakje dat in kaneel en suiker is gerold voordat het werd bakken op een grill. Vergeet echter niet om een warme muts, sjaal en handschoenen mee te nemen omdat het hier in december aardig koud kan worden.

Wanneer:
Van 1 december tot 6 januari.

2. Kerstmarkt van Keulen, Duitsland

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Margarita Mamun (@ritamamun) op

Waarom we deze kerstmarkt zo leuk vinden: voor de zo karakteristieke kathedraal van Keulen, biedt deze markt wat je zou verwachten van een klassieke Duitse kerstmarkt met: de Glühwein,

 • de Glühwein,
 • de ambachten,
 • de twinkelende lichtjes.

Wat echter het meest in het oog springt, is het entertainment: ruim 100 podiumoptredens vinden er tijdens dit evenement plaats, bijvoorbeeld met kerstmuziek en het bijbelverhaal. Nadat je voldoende kerstdeuntjes hebt gehoord, en genoeg hebt gegeten en gedronken, dan kun je naar de nabijgelegen Hohe Strasse en Schildergasse gaan, dit zijn twee van de meest bekende winkelstraten van Keulen, zodat je even uit de buurt bent van al die stalletjes met braadworsten en ander lekkers.

Wanneer:
Van 26 november tot 23 december

3. Trento Kerstmarkt, Italië

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Италия. Тоскана. Милан (@lidia_david0va) op

Waarom we deze kerstmarkt zo leuk vinden: ieder jaar zijn de geplaveide straten van Trento, in de Noord-Italiaanse regio Trentino-Alto Adige, gevuld met lichtjes versierde fonkelende bomen en maar liefst 90 houten chalets op twee locaties:

 • de strollable Piazza Fiera,
 • de Piazza Cesare Battisti,

Dit alles wordt door de Italianen Città del Natale of ‘Christmas Town‘ genoemd. Verkopers bieden schapenkaas en gedroogde sinaasappelschijfjes te koop aan bij het dertiende eeuwse kasteel Buonconsiglio en met de Alpen in de verte op de achtergrond is dit een ongelooflijke ambiance voor dit bijzondere evenement.

Wanneer:
Van 24 november tot 6 januari

4. Kerstmarkt van Tallinn, Estland

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Europe | Travel | Art | Nature (@shot_europe) op

Waarom we deze kerstmarkt zo leuk vinden: behalve de Estlandse kerstgerechten, zoals bloedworst en zuurkool (het is lekkerder dan het wellicht klinkt, echt waar), heeft de markt van Tallinn op het stadhuisplein ook een kerstman die arriveert in een slee die getrokken wordt door echte rendieren. Het hoogtepunt van het evenement is echter de kerstboom, die de stad al sinds het jaar 1441 voor het stadhuis heeft versierd en daarmee de eerste kerstboom is die er ooit in Europa te zien was.

Wanneer:  
Van 16 november – 7 januari

5. Brussels Winter Wonders, België

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ?????? (@jordicp) op

Waarom we deze kerstmarkt zo leuk vinden: ieder jaar in december worden de Grote Markt van Brussel rondom de beurs van Bourse, het Muntplein, het Sint-Katelijneplein en de Marché aux Poissons omgetoverd tot een waar winterwonderland met ruim 200 houten chalets, een overdekte ijsbaan, een reuzenrad en een licht- en geluidsshow die geprojecteerd wordt op de Grote Markt.

Wanneer:
Van 30 november tot 6 januari

6. Tuomaan Markkinat, Helsinki, Finland

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Helsingin kaupunki (@helsinkihelsingfors) op

Waarom we deze kerstmarkt zo leuk vinden: deze kerstmarkt gooit vooral hoge ogen met zijn mengeling van eigentijds en traditioneel. Bezoekers kunnen er van alles doen, van het spelen van bingo waarbij je een veganistische ham kunt winnen tot het kijken naar een ​​wedstrijd waar honden een vakantieoutfit kunnen winnen. Er zijn in het weekend echter ook optredens van koren die kerstliedjes ten gehore brengen en bezoekers kunnen tussen de verlichte marktkramen door wandelen terwijl ze van die heerlijk warme glühwein kunnen genieten. Voel je je echter Fins genoeg? Dan kun je er ook voor kiezen om te gaan ontspannen in de, met hout verwarmde, gemengde sauna, pal in het midden van de kerstmarkt op het Senaatsplein.

Wanneer:
Van 1 tot 22 december

7. Adventfeest in de basiliek, Boedapest, Hongarije

 

Bekyk hierdie plasing op Instagram

 

’n Plasing gedeel deur Budapest Christmas Fair (@budapest_christmas_fair) op

Waarom we deze kerstmarkt zo leuk vinden: één van de trekpleisters van Boedapest is de Sint-Stefanusbasiliek, de grootste kerk van Hongarije en geheel gewijd aan de eerste koning van het land, Stephen. Het is dan ook wel zo gepast dat dit evenement plaatsvindt rondom deze kerk, op het Szent Istvánplein, met 80 kramen, een ijsbaan en in het weekend verschillende volksdansshows. Het grootste deel van de actie zal plaatsvinden voor Kerstmis, maar op het moment dat je ter plaatse daar bent op 1 januari, dan doe je er goed aan even te stoppen bij de kermis voor wat lencseleves, of linzensoep, deze wordt namelijk traditioneel op nieuwjaarsdag in Hongarije gemaakt als een teken van welvaart voor het jaar dat komen gaat.

Wanneer:
Van 27 november tot 2 januari

8. Dresden Striezelmarkt, Duitsland

 

Bekyk hierdie plasing op Instagram

 

’n Plasing gedeel deur ?? Mein Deutschland ?? (@meindeutschland) op

Waarom we deze kerstmarkt zo leuk vinden: de Striezelmarkt in Dresden, die in het jaar 1434 op werd gericht als een eendaagse markt, is de oudste van heel Duitsland. De aandachtspunten die hier ieder jaar weer naar voren komen, zijn de typische bijna veertien meter hoge kerstpiramide en de Stollen, een boterachtige vruchtencake die bestrooid wordt met poedersuiker en die verpakt wordt met een speciale zegel van de beroemde voormalige koning van de stad, August de Sterke.

Wanneer:
Van 28 november tot 24 december

9. Manchester Christmas Market, Verenigd Koninkrijk

 

Bekyk hierdie plasing op Instagram

 

’n Plasing gedeel deur Manchester Evening News (@manchestereveningnews) op

Waarom we deze kerstmarkt zo leuk vinden: Manchester heeft kerstmarkten verspreid over heel de binnenstad, maar onze grote favoriet is de markt op de pittoreske Albert Square, waar de belangrijkste markt al twee decennia wordt gehouden. De markt krijgt binnenkort echter een nieuwe locatie, want het stadhuis dat het plein siert staat ingepland voor een jarenlange renovatie. Je vindt hier niet alleen traditionele Duitse braadworst, maar ook gerechten afkomstig uit andere delen van Europa, denk hierbij aan de Hongaarse goulash, Spaanse paella en zelfs een gebraden varken. Loop het water je al in de mond? Je kunt ervan gaan genieten, tijdens het struinen langs de talloze houten kraampjes, waar echt van alles te koop is, van barnsteen sieraden tot Franse zepen.

Wanneer:
Van 9 november tot 22 december; Albert Square is open tot 23 december

10. Weense Kerstmarkt, Oostenrijk

Waarom we deze kerstmarkt zo leuk vinden: bepaalde steden zien er gewoon veel beter uit in de sneeuw. Wenen, dat al hoog op onze bucketlist van beste steden ter wereld staat, is er hier één van. De Weense kerstmarkt in de stad vindt plaats voor het stadhuis en heeft werkelijk alles wat je van een kerstmarkt mag verwachten, van een ritje met een rendier tot een ijsbaan om te schaatsen en om curling te spelen, klassieker kan een markt in deze tijd van het jaar haast niet worden.

Wanneer:
Van 17 november tot 26 december

11. Salzburg Christkindlmarkt, Oostenrijk

 

Bekyk hierdie plasing op Instagram

 

’n Plasing gedeel deur SouthTyrol Südtirol AltoAdige (@visitsouthtyrol) op

Waarom we deze kerstmarkt zo leuk vinden: de beroemde Christkindlmarkt, in het centrum van de stad Salzburg die op UNESCO Werelderfgoedlijst staat, biedt niet alleen glühwein en marktkraampjes. Maar er zijn shows waar je naar hartelust mee kunt zingen (op dinsdagen van 18.00 tot 20.00 uur) en er wordt traditionele blaasmuziek gespeeld boven het plein op de donderdag- en zaterdagavond. We zijn bovendien helemaal weg van de Bauernkrapfen (heerlijke gebakjes).

Wanneer:
Van 22 november tot 26 december

12. Tivoli-tuinen, Kopenhagen, Denemarken

 

Bekyk hierdie plasing op Instagram

 

’n Plasing gedeel deur Juliana (@juliana.flur) op

Waarom we deze kerstmarkt zo leuk vinden: een ware inspiratiebron voor Disneyland, dit twinkelende pretpark is dan ook enorm populair bij zowel de toeristen als bij de lokale bevolking. Zodra het winter wordt, dan is het park versierd met meer dan 500.000 kerstverlichting. Bovendien kun je dan genieten van Deense lekkernijen, zoals aebleskiver , kleine pannenkoek bedekt met poedersuiker, of hinghjerter (te vergelijken met de Duitse peperkoek(, is deze dichte honingcake soms gevuld met jam en botercrème en bedekt met een chocoladeglazuur.

Wanneer:
Van 17 november tot 31 december

13. Neurenberg Christkindlmarkt, Duitsland

 

Bekyk hierdie plasing op Instagram

 

’n Plasing gedeel deur Dominik J. Leugering (@dominikjleugering) op

Waarom we deze kerstmarkt zo leuk vinden: bezoek de Hauptmarkt, het centrale plein in het oude centrum van de stad, voor de jaarlijkse kerstmarkt. Het is één van ’s werelds meest populaire kerstmarkten, met jaarlijks ruim twee miljoen bezoekers. Ieder jaar weer beginnen de evenementen officieel met een toespraak van het Christuskind, de traditionele schenker en het symbool van de Kerstmarkt, vanaf het balkon van de Frauenkirche, een monumentale gotische kerk.

Wanneer:
Van 30 november tot 24 december

14. Kerstmarkt in East Princes St. Gardens, Edinburgh, Schotland

 

Bekyk hierdie plasing op Instagram

 

’n Plasing gedeel deur SACO Apartments (@sacoapartments) op

Waarom we deze kerstmarkt zo leuk vinden: aan de grens met de Scottish National Gallery, verandert deze jaarlijks terugkerende markt Edinburgh’s uitgestrekte East Princes St. Gardens in een “Kerstlandschap” met een kerstbomendoolhof en een mini-treinbaan voor de kleintjes. Bekijk het allemaal vanuit het 108 meter hoge reuzenrad, de Edinburgh Eye.

Wanneer:
Van 17 november tot 5 januari; gesloten eerste kerstdag

15. Kerstmarkt in Skansen, Stockholm, Zweden

 

Bekyk hierdie plasing op Instagram

 

’n Plasing gedeel deur #royaldjurgarden (@royaldjurgarden) op

Waarom we deze kerstmarkt zo leuk vinden: wanneer je werkelijk op zoek bent naar traditie, dan dien je een bezoekje te brengen aan dit openluchtmuseum dat gelegen is op het eiland Djurgarden in het centrum van Stockholm, waar alle historische huizen en boerderijen op een authentieke manier in zijn gericht. Geniet van gerookte kalkoen en gesuikerde amandelen op de markt, of, wanneer je wat avontuurlijker aangelegd bent, dan kun je deelnemen aan de traditionele dansen rondom de feestboom op het Bollnäsplein en maak je je eigen kerstdecoraties in de werkplaats.

Wanneer:      
Van 24 november tot 16 december

16. Stuttgarter Weihnachtsmarkt, Duitsland

 

Bekyk hierdie plasing op Instagram

 

’n Plasing gedeel deur Mantha (@manthaki) op

Waarom we deze kerstmarkt zo leuk vinden: door een groot aantal Duitsers wordt deze kerstmarkt gezien als één van de meest traditionele markten in het land, dankzij:

 • de fonkelende bomen,
 • de lokale ambachtslieden,
 • de typische locatie,

De Stuttgarter Weihnachtsmarkt heeft namelijk bijna 300 kraampjes met op de achtergrond het oude kasteel, dat dateert uit de tiende eeuw. Geniet hier van de gebruikelijke glühwein, maar mis ook zeker niet je kans om wat Maultaschen te proeven: dit zijn grote, op ravioli lijkende noedels die een specialiteit van de regio zijn.

Wanneer:  
Van 28 november tot 23 december

Ze Magazine - Lifestyle trends