Er kan geen enkele twijfel over bestaan dat je enkele van de mooiste kastelen in Engeland kunt vinden, deze liggen echter verspreid over heel het land. Je vindt hier tientallen ongelofelijk fraaie kastelen die je zeker eens gezien moet hebben, maar als enorme fan van Engeland ben ik natuurlijk wel een beetje bevooroordeeld. Door het grote aantal geweldig mooie kasten kan het waarschijnlijk wel lastig zijn om er een handjevol uit te pikken om te gaan bekijken. Om die reden heb ik een aantal van mijn grootste favorieten voor je op een rijtje gezet. Dit zijn dus de kastelen die je, in mijn ogen, zeker eens een bezoekje moet hebben gebracht als je er in de buurt bent. Het maakt niet uit naar welk deel, of naar welke mooie plekken in Engeland je reist, het is vrijwel zeker dat je ergens onderweg wel één of meerdere prachtige kastelen tegen zult komen.

Dit valt tenslotte een heleboel te zien, te doen en te ontdekken in een land als Engeland waardoor dit een uitstekende plaats om eens een vakantie door te brengen. Het is bovendien altijd zo imposant om kastelen te zien die, in bepaalde gevallen, honderden jaren oud zijn. Dat opgeteld bij het feit dat Engeland een geschiedenis telt van vele duizenden jaren, is het niet vreemd dat juist deze kastelen een bijzondere rol daarin hebben gespeeld. Met dat gegeven in gedachten wil ik dus een aantal van de mooiste kastelen van Engeland met je delen die je zou kunnen gaan verkennen tijdens een volgende reis naar dit bijzondere land.

De mooiste kastelen in Engeland. Die je kan bezoeken

1. Bodiam Castle

Bodiam Castle is wellicht wat minder groot dan de meeste andere, maar het is absoluut één van de mooie kastelen van Engeland om eens te gaan bezoeken tijdens je volgende reis. Dit veertiende eeuwse kasteel bevindt zich in East Sussex en kent een geschiedenis van maar liefst honderden jaren en kan zonder problemen door bezoekers worden verkend. Het kasteen is gebouwd door een voormalige ridder van Edward III, en werd opgetrokken om gedurende honderd jaar bescherming te bieden tegen de Fransen. Je kunt heerlijk door het kasteel wandelen, langs de gracht lopen en je verdiepen in de lange geschiedenis van deze schitterende plek.

2. Bamburgh Castle

Bamburgh Castle heeft een geschreven geschiedenis die teruggaat tot maar liefst 420 na Christus, waardoor het één van de oudste kastelen van Engeland is dat wacht om door jou ontdekt te worden. Het kasteel is gelegen aan de kust van Northumberland, en het was eerste kasteel dat ooit werd verslagen door de artillerie tijdens de ‘ Rozenoorlog (War of The Roses) in de vijftiende eeuw. Vandaag de dag hoef je je gelukkig geen zorgen meer te maken over deze oorlog en kun je probleemloos het kasteel betreden om de kamers, het terrein en het schitterende strand te gaan verkennen waar het kasteel op uitkijkt. Heel het gebied is absoluut adembenemend en het is zeker één van de mooiste kastelen in Engeland om te eens te gaan bezichtigen als je in het noorden van het land verblijft.

3. Warwick Castle

Er is zoveel geschiedenis te ontdekken in en rondom Warwickshire, en Warwick Castle vormt op deze regel zeker geen uitzondering. Het is zonder twijfel één van de best bewaarde en mooie kastelen van Engeland dat bezoekers toelaat en dus buitengewoon geschikt wanneer je een dagtripje wilt organiseren vanuit steden als Londen of Birmingham. Het kasteel ligt namelijk op minder dan een uur met de trein vanuit de Engelse hoofdstad, dus je dat is een extra pluspunt om een bezoekje aan deze bijzondere plek eens te plannen.

4. Lindisfarne Castle

Dit is mijn favoriete en mooiste kasteel van Engeland, vooral vanwege het feit dat het op het Holy Island in Northumberland ligt. Ooit was dit kasteel een verdedigingskasteel gelegen op de grens tussen Schotland en Engeland, en kan worden gesteld dat het zowel het kasteel als het eiland een lange geschiedenis hebben die duizenden jaren teruggaat in de tijd. Er wordt zelfs gezegd dat de tijd van de Vikingen op deze plaats echt is begonnen op het moment dat dit volk het land binnenvielen. Na het ontdekken van Holy Island en het verkennen van het kasteel van Lindisfarne, moet je absoluut even halt houden om wat van de beroemde mede (een alcoholische drank die gemaakt is van honing) te proeven.

5. Lancaster Castle

Lancaster Castle stamt uit de elfde eeuw, en heeft dus een veel langere geschiedenis dan je wellicht zou vermoeden, zeker wanneer je het kasteel voor de eerste keer te zien krijgt. Al zou je zelfs mogen zeggen dat Lancaster Castle eigenlijk nog veel ouder is want al voor de oprichting in de elfde eeuw waren er onder de fundamenten van het kasteel zelf de resten van een veel ouder Romeins fort aanwezig dat dus al werd gebruikt door de Romeinen. Je kunt heerlijk over het terrein wandelen en één van de mooiste kastelen van Engeland wat beter leren kennen.

6. Cawdry Castle

Cawdry Castle werd al bezocht door koningin Elizabeth I en koning Henry VII en heeft dan ook absoluut een lange geschiedenis die teruggaat tot de zestiende eeuw. Cawdry Castle bevindt zich op het platteland van West Sussex en is een waar juweeltje om te zien tijdens je verkenningstocht door het South Downs National Park.

Bovenal kun je dit bezoek buitengewoon eenvoudig combineren met een bezoek aan Arundel Castle en een verblijf in Amberley Castle als je toch in de buurt bent. Het is immers echt een schitterend gebied dat een aantal van de mooiste kastelen van het land herbergt.

7. Totnes Castle

Een van de mooiste voorbeelden van een Norman Motte, is Totnes Castle. Op deze locatie kun je zonder problemen een paar uur doorbrengen met het verkennen van het kasteel dat gelegen is aan de rivier de Dart. Dit kasteel is zonder twijfel ook één van de mooiste kastelen van Engeland om eens te gaan bekijken, ongeacht of je nu wel of niet van de Normandische geschiedenis houdt. Bovenal kun je dit bezoek gemakkelijk combineren met een tripje naar de kust van Zuid-Devon en het schitterende vissersdorp Salcombe.

8. Tattershall Castle

Tattershall Castle is een vijftiende eeuwse kasteel en absoluut één van de beste kastelen van het land, zeker wanneer je eens een rood gekleurd exemplaar wilt gaan bewonderen. Wanneer je dit kasteel wilt komen bezoeken, dan doen je er overigens goed aan om je wandelschoenen mee te nemen en zodat je ook kunt gaan genieten van het spectaculaire terrein dat rondom het kasteel is gelegen. Dat is namelijk ook een geweldig mooi gebied dat je zeker niet aan je neus voorbij mag laten gaan als je toch in de buurt bent.

9. Dover Castle

Dover Castle is uniek in zijn soort en een absoluut schitterende locatie om eens te gaan bezoeken tijdens een dagje uit. Het kasteel stamt uit de elfde eeuw en vandaag de dag vervult het niet meer de beschermende functie tegen de vijandige troepen die afkomstig waren van het vaste land van Europa, maar is het gebouw wel voor het grote publiek opengesteld om van al dit moois te komen genieten. Zo kun je bijvoorbeeld heerlijk over het terrein wandelen, de schitterende architectuur bewonderen en je bezoek wellucht combineren met een tripje naar de kust.

10. Framlingham Castle

Het echt fantastische Framlingham Castle beschikt over de hoogste verdedigingsmuren binnen heel het Verenigd Koninkrijk en zonder twijfel één van de mooiste kastelen van Engeland dat wacht om door jou ontdekt te worden. Wanneer je eenmaal op deze plaats aan bent hekomen, moet je echt het historische werkhuis eens gaan bezichtigen, maar ook de Tudor-schoorstenen gaan zien en meer te weten komen over de geschiedenis van deze bijzondere locatie. Vervolgens kun je een heerlijke wandeling gaan maken over de verdedigingsmuren (mits je natuurlijk niet bang bent om het wat hoger op te zoeken).

11. Windsor Castle

Bij de meeste mensen heeft Windsor Castle niet veel introductie meer nodig. Het is immers de thuisbasis van de Britse koninklijke familie, en tevens zonder twijfel één van de meest iconische en fraaiste kastelen van het land te noemen. In het bijzonder wanneer je een reis maakt in de buurt van Londen, dan is dit absoluut een aanrader om eens te bezoeken. Wel is het verstandig om voor vertrek al je toegangstickets voor dit kasteel te regelen (om zo teleurstelling te voorkomen) en daarbij moet je bovendien goed nagaan of er op de geplande datum geen speciale evenementen zijn gepland, wanneer dat namelijk wel het geval blijkt te zijn, dan kunnen bepaalde delen immers af zijn gesloten. Wanneer je per trein vanuit het centrum van Londen reist (een trip die ongeveer een half uurtje zal duren) dan wordt je rechtstreeks naar de poorten van het kasteel gebracht.

12. St Michael’s Mount

St. Michael’s Mount, gelegen vlak aan de schitterende kust van Cornwall, is een pittoresk en zeker één van de mooiste kastelen van Engeland te noemen dat het ontdekken meer dan waard blijkt te zijn. Dit is in het bijzonder aan te raden wanneer je ook een aantal andere mooie plaatsen in Cornwall, of de westkust in het algemeen, wilt gaan bezoeken. Je kunt immers heerlijk rondwandelen op St. Michael’s Mount, meer te weten komen over de geschiedenis van deze plaats en je ogen goed de kost geven omdat je zomaar de reus van de resident tegen zou kunnen komen die blijkbaar in de buurt woonachtig is.

13. Leeds Castle

Om te beginnen wil ik eerst een mogelijke verwarring uit de lucht halen, Leeds Castle ligt namelijk niet in Leeds (in het graafschap Yorkshire) maar eigenlijk een heel stuk verder naar het zuiden (in het graafschap Kent). Interessant is verder dat er al een kasteel (in de één of andere vorm) al 800 jaar op deze plaats aanwezig is. Vandaag de dag zijn er in het kasteel aanzienlijk minder militairen aanwezig dan in het verleden, maar worden er wel veel meer feesten, picknicks en live muziek georganiseerd. Het is dan ook absoluut een fantastische locatie om te gaan genieten van een zonnige middag en dan tevens de cultuur van Leeds te bewonderen tijdens een verkenningstocht over het terrein van het kasteel. Al kunnen de entreekosten van dit kasteel wel wat hoger uitvallen dan die van sommige andere kastelen, maar het is werkelijk een mooi exemplaar en absoluut meer dan de moeite waard om eens een dagtrip naartoe te maken.

14. Arundel Castle

Arundel Castle, dat al op werd gericht op eerste kerstdag in het jaar 1067, is één van de meest iconische en mooiste kastelen van Engeland om eens te gaan bezoeken. Vandaag de dag is het nog altijd een woonkasteel, maar desondanks kun je er toch gewoon naar binnen gaan om een aantal van de vertrekken te gaan ontdekken en de adembenemende schoonheid van het terrein te bewonderen. Vervolgens kun je een bezoekje brengen aan de kathedraal van Arundel, verblijf in het nabijgelegen Amberley Castle verblijven en een heerlijke Engelse wijngaard, die zich op slechts een haf uurtje rijden van het kasteel, bevindt.

15. Highcliffe Castle

Highcliffe Castle, gevestogd in Dorset, is een relatief nieuw kasteel dat pas werd gebouwd in de negentiende eeuw. Interessant is echter wel dat het kasteel relatief nieuw lijkt (zoals dat ook geldt voor de meeste mooiste kastelen van Engeland), maar dit mag je zeker niet misleiden, want er is nog steeds een heleboel geschiedenis aanwezig op deze plaats. Zo zijn bijvoorbeeld de stenen waar Highcliffe Castle mee is gebouwd, afkomstig van de middeleeuwse Benedictijnse abdij van St. Peter in het Franse Normandië. Verder kun je hier een enorme schat aan geschiedenis gaan ontdekken en de locatie nog meer gaan waarderen. Daarbij komt verder nog dat, als je toch in Dorset bent, je zeker ook plaatsen als Durdle Door, Corfe Castle en de Jurassic Coast eens moet gaan bezoeken om daar op zoek te gaan naar fraaie fossielen. Kortom: er is een heleboel te zien, te doen en te beleven in dit deel van Engeland.

16. Highclere Castle

Wanneer je een liefhebber bent van Downton Abbey, dan zul je dit kasteel waarschijnlijk meteen herkennen. Het is gelegen op het platteland van Berkshire en zonder twijfel als schitterend te betitelen. Highclere Castle is dan ook niet voor niets opgenomen in deze lijst van mooiste kastelen van Engeland. Eigenlijk ligt het kasteel, in tegenstelling tot het fictieve huis van de Crawleys in Downton Abbey (dat zich in Yorkshire zou bevinden), niet ver van Londen. Dit alles maakt het dan ook enorm gemakkelijk om er eens een bezoekje aan te brengen tijdens een trip door het zuiden van Engeland.

17. Tower of London

Ondanks het feit dat, wanneer je het technisch zou gaan beschouwen, de Tower of London eigenlijk een paleis in Londen is, is dit toch één van de meest iconische en oudste gebouwen van de stad dat je zeker eens moet gaan bezichtigen. De geschiedenis van deze plaats is namelijk erg fascinerend, zo erg zelfs dat je hier zonder problemen uren door kunt brengen. Op het moment dat je eenmaal binnen bent in de Tower of London, dan kun je immers ook de aanwezige kroonjuwelen gaan bekijken, de beroemde raven met een bezoekje gaan vereren en alle torentjes en geschiedenis een stuk beter leren kennen.

Ze Magazine - Lifestyle trends