Ongeacht of je er nu een liefhebber van bent of niet, online dating wordt alsmaar populairder, in het bijzonder onder jongere singles van wie het privé-leven of de carrière wellicht niet veel tijd overlaat om de ware liefde te vinden. Vanwege het feit dat online daten steeds populairder lijkt te worden, is dit zeker het proberen waard. Uiteraard wil je dan van tevoren wel het één en ander te weten komen waar dit fenomeen vandaan komt en wie gebruikmaken van deze manier om in contact te komen met anderen. Bovendien kun je misschien wel wat handige tips en adviezen gebruiken wanneer je zelfs langs deze weg op zoek wilt gaan naar een date.

Gebruik de “vorige en volgende” knoppen om alle 30 tips te bekijken!

1. Kleine leugentjes om bestwil

Ergens tussen de 50 en de 80 procent van alle mensen die online dating gebruiken, zullen liegen over zichzelf in hun persoonlijk profiel. Vrouwen zijn bijvoorbeeld vaak niet eerlijk over hun leeftijd, terwijl 40 procent van de mannen toe heeft gegeven te liegen over hun baan. Mensen zijn eveneens geneigd om de waarheidgeweld aan te doen als het gaat om hun lengte, hun gewicht en hun inkomen.

2. Venus en Mars

Volgens eHarmony zijn gebruikers van online datingsites onder te verdelen in 52,4 procent mannen en 47,6 procent vrouwen. Ondanks dat deze cijfers echter van website tot website uiteen zullen lopen, is dit altijd nog een vrij realistisch beeld van een redelijk goed evenwicht.

3. Liefde is blind

Online daten is bedoeld voor iedereen: het aantal 18 tot 24-jarigen dat gebruikmaakt van dit soort diensten, is echter van 2013 tot 2015 haast verdrievoudigd: van 10 procent naar maar liefst 27 procent. Tevens gebruikte maar 6 procent van de 55 tot 64-jarigen de datingdiensten in 2013, terwijl dat percentage vandaag de dag ligt op 12, dat is dus een verdubbeling het aantal oudere daters.

4. Niet altijd een match

Helaas ligt er niet voor iedere dater een match in het vooruitzicht. Statistieken van OkCupid en Tinder laten namelijk zien dat vrouwen met een donkere huidskleur en Aziatische mannen de groepen zijn die potentiële daters het meest uit de weg gaan. Zoals Inverse Culture schreef: “Het is niet zo dat Tinder iemand tot een racist heeft omgevormd. Het is gewoon gebleken dat de app bepaalde gegevens heeft verzameld over de snelle voorkeuren en vooroordelen van miljoenen mensen wereldwijd.

Deze informatie laat zien dat er een ongemakkelijke- en racistische werkelijkheid aan het licht komt.

5. Advies van iemand anders inwinnen

We komen er allemaal wel uit, met een beetje hulp van familieleden en/of vrienden en één op de vijf personen zal dan ook ​​om advies vragen bij iemand anders om hun online datingprofiel samen te stellen. Eerlijk gezegd, zouden meer mensen dienen te profiteren van hun sociale netwerk als het gaat om de inwinning van advies: zeker als je sommige profielen eens goed onder de loep neemt.

Op zoek naar handige gesprekken voor tijdens je date?

6. Girl power

Vrouwen zullen eerder om hulp vragen bij het opmaken van hun profiel. 30 procent van de vrouwen vraagt ​​een vriend(in) om dit eens door te nemen. Bij de mannen ligt dit percentage beduidend lager, te weten op slechts 10 procent. In bepaalde gevallen is dat helaas direct zichtbaar als je een profiel beter gaat bekijken.

7. Aan elkaar verwant

Datingservices zoals Tinder, Match.com en OkCupid zijn allemaal eigendom van hetzelfde overkoepelende bedrijf, Match Group Inc. Het is maar dat je dit even weet.

8. Laten we een spelletje doen

Volgens de medeoprichter van Tinder Sean Rad: sluit niemand zich aan bij Tinder omdat ze ergens naar op zoek zijn, ze doen mee omdat ze plezier willen maken. De medeoprichters hebben de interface van Tinder gemaakt naar het model van een stapel kaarten, en merkten dat de behoefte van mensen om te spelen zorgde voor een interactie door de bovenste kaart naar een bepaalde richting te swipen.

9. Bumble

Whitney Wolfe, die eerder vice-president marketing was bij Tinder, vertrok in het jaar 2012 en begon een seksueel intimidatieproces tegen het bedrijf dat later buiten de rechtzaal werd beslecht. Wolfe werd vervolgens;e;en van de oprichters van Bumble.

10. Aan wie heb je dit plezier te danken?

Grindr ging aan Tinder vooraf als zijnde de eerste grote datingsite die in het bijzonder een mobiele app was, die gebruikmaakte van GPS samen met een basisprofiel en foto.

11. Er is een match

De klassieke wijsheid zou stellen dat heteroseksuele vrouwen om uiteenlopende redenen nooit een datingapp, zoals Grindr, zouden gaan gebruiken, bijvoorbeeld vanwege hun bezorgdheid over de veiligheid, eventuele pesterijen en minder interesse in contacten. Het matchsysteem van Tinder heeft dit probleem echter (voor een deel) weten te elimineren.

12. Liefde op de eerste plaats

OkCupid is verantwoordelijk voor circa 40.000 eerste afspraakjes iedere dag opnieuw.

13. Terugblik

Online daten is eigenlijk al begonnen in de jaren zestig toen studenten aan Harvard Jeff Tarr en Vaughn Morrill de Operation Match van 1966 ontwikkelden, die 8.000 aanvragers binnen wist te halen, waarvan 52 procent bestond uit vrouwen. De onderzoekers lieten de gebruikers vragenlijsten invullen op ponskaarten, waarna ze de informatie invoerden in computers, die op hun beurt de gegevens zouden sorteren en een match aan zouden bieden door gebruik te maken van een algoritme.

14. Real time selectie

Match.com was de eerste online datingservice waarop leden elkaar in real time konden selecteren.

15. Daten via drukwerk

Advertentie in kranten zijn de voorgangers van het moderne online daten (naast de persoonlijke contacten die singles konden leggen natuurlijk) om langs nieuwe wegen een date te vinden en om contact te leggen in de jaren tachtig en de vroege jaren negentig. Geïnteresseerde partijen konden in die tijd een speciaal telefoonnummer bellen indien ze geïnteresseerd waren en daar een bericht achterlaten in de mailbox van hun potentiële date.

16. Videodating

De jaren 80 kende de zogenaamde videodatingservices, waren een andere voorloper van de huidige online dating, waarbij mensen betaalden om een ​​studio te mogen bezoeken en daar een paar minuten aan beeldmateriaal op te nemen voor hun persoonlijke profiel. Als onderdeel van het datingproces zouden gebruikers geregeld een videoband ontvangen met daarop de opnames van andere profielen en de bijbehorende contactinformatie. Wanneer je tegenwoordig dit soort profielen zou bekijken, dan zou je waarschijnlijk last krijgen van plaatsvervangende schaamte.

17. Liefde als doel

De oprichter van Match.com, Gary Kremen, verklaarde eens op stoutmoedige wijze dat “Match.com meer liefde op aarde kan brengen, zoals Jezus Christus. Een uitstekende reden om je aan te melden, toch?

18. Computerliefde

Tussen de jaren 2002 en 2012, ontmoette ruim een derde van de pasgetrouwden elkaar via een online datingsite. Online dating (34,95 procent) verslaat daarmee het vinden van een baan (14,09 procent), het vinden van vrienden (12,4 procent) en onderwijs (7,14 procent) en dat allemaal met als doel om voor uiteenlopende mensen een potentiële partner te vinden.

19. Een stijgende lijn

In het jaar 1995 waren vrienden (38procent) de meest populaire manier waarop partners elkaar leerden kennen en online (2 procent) was het minst populair in die tijd. In 2000 was online echter goed voor 10 procent van de alle ontmoetingen en dat steeg naar 22 procent in het jaar 2010. Zoals Aziz Ansari het in Modern Romance stelde: Geen andere manier om een ​​contact tot stand te brengen is tot op de dag van vandaag zo explosief toegenomen.”

20. Uiteenlopende doelgroepen

“minder grote doelgroepen” zijn in het bijzonder personen die vallen binnen de groep LGBT, maar eveneens oudere, hetero personen. Vanwege het feit dat mensen binnen deze doelgroepen het wellicht wat minder eenvoudig vinden om geïnteresseerde partners persoonlijk te ontmoeten, maken ze veeleerder gebruik van online dating. Haast 70 procent van de LGBT-koppels heeft elkaar online gevonden. Online daten komt dramatisch vaker voor bij stellen van hetzelfde geslacht, dan welke vorm van ontmoeting ooit was geweest voor zowel heteroseksuele- als homoparen.

21. Wijdverspreid

Sinds 2015 heeft 38procent van de Amerikanen die zichzelf zien als een “single die op zoek is” één of zelfs meerdere online datingsites gebruikt.

22. Geen punten voor de originaliteit

Creativiteit in de online geplaatste berichten kan worden overschat. Het schrijven van een standaardbericht op OkCupid en het vervolgens kopiëren en plakken om gesprekken te beginnen, is in 75 procent even effectief als het schrijven van originele teksten als het gaat om het krijgen van een antwoord of reactie.

23. Wanhoopsdaden

Een stigma met betrekking tot het online daten is niet zoveel afgenomen. Een Pew-onderzoek dat stamt uit het jaar 2005 toonde aan dat 29 procent van de ondervraagden het eens was met de stelling dat de mensen die datingsites gebruiken ‘wanhopig’ zouden zijn. Uit een onderzoek uit 2016 bleek dat dit aantal op dat moment stond op 23 procent, ondanks dat de populariteit van online daten toe was genomen.

24. Zeg geen: cheese!

Volgens een onderzoek van OkCupid dat gehouden werd onder de eigen gebruikers, zijn de profielfoto’s van mannen meer succesvol op het ogenblik dat zij wegkijken van de camera en niet overdreven glimlachen.

25. Griep- en verkoudheidsseizoen

Volgens cijfers die aan zijn geleverd door Match.com is de meest drukke tijd van het jaar, oftewel het ‘hoogseizoen’, de periode tussen 26 december en 14 februari als het gaat om de verstuurde berichten en geplande dates. Meer specifiek kan de zogenaamde “Dating Sunday” dus de meest populaire dag om te daten worden gesteld op de eerste zondag in januari. Goed om te weten als je op zoek bent naar een leuke date

26. Wetenschappelijke methode

Een billboard van eHarmony werd in het Verenigd Koninkrijk verboden vanwege het feit dat het ‘wetenschappelijk onderbouwde matchingsysteem‘ van deze datingsite niet echter op een wetenschappelijke manier bewezen kon worden.

27. Nog meer cijfertjes

Tinder verwerkt elke dag weer meer dan 1 miljard swipes (zowel naar links als naar rechts zijn hier meegeteld).

28. De uren die je ingelogd bent

De gemiddelde gebruiker van Tinder spendeert circa 90 minuten aan deze app op een dag. Vrouwen trekken gemiddeld 8,5 minuut voor elke sessie uit, terwijl mannen 7,2 minuut per keer hieraan besteden.

29. Nieuwe technologie zorgen voor nieuwe uitdagingen

Het Britse National Crime Agency beweert dat meldingen van seksuele misdrijven die in verband kunnen worden gebracht met online dating in vijf jaar met maar liefst 450 procent toe zijn genomen.

30. Moeten datingsites gereguleerd worden?

Vanwege de angst voor de veiligheid van online dating, werd in de Verenigde Staten van Amerika een controversiële wet voorgedragen die datingsites dwong om alle gebruikers te controleren op hun achtergrond en een eventuele strafblad. De wet is echter niet landelijk aangenomen, maar bepaalde staten (zoals Californië, Florida, Michigan, New York, Ohio, Virginia en Texas) hebben wel bepaalde staatsbepalingen uitgevaardigd waardoor datingsites zich genoodzaakt voelen om prominente berichten op hun websites te plaatsen waarin gebruikers worden verteld dat er geen controle naar hun achtergrond uit zal worden gevoerd.

Ze Magazine - Lifestyle trends

57 REACTIES