Vandaag de dag zijn steeds meer mensen bewust bezig met besparingen. Voor hen is het dan ook van vaak van groot belang om het gebruik van water zo veel mogelijk terug te dringen. Wanneer je ook tot deze groepmensen behoort, dan is het goed om snel verder te lezen en te proberen om de volgende tips in je dagelijkse leven in te voeren. Vergeet bovendien niet om je bevindingen te delen met je vrienden en familie zodat ook zij hun steentje bij kunnen dragen en zo de besparing van water nog verder kunnen laten stijgen.

Water is schaars

Hoewel maar liefst 70 procent van de aarde bedekt is met water, is maar 1 procent daarvan  gemakkelijk toegankelijk en bruikbaar voor de mens. Water is een zo schaars goed dat je steeds vaker wordt geconfronteerd met nieuws over gebieden die vechten tegen een tekort aan water en droogtes. Het besparen van water en dit efficiënter gaan gebruiken is tegenwoordig dan ook een absolute noodzaak geworden.

Zelfs wanneer je in je woning over een overvloedige hoeveelheid water kunt beschikken, wordt het besparen van water en het verminderen van verspilling toch gezien als iets waar iedereen verantwoordelijkheid voor dient te dragen ten behoeve van de generaties die na ons komen. Het verminderen van je waterverbruik zal bovendien het elektriciteitsverbruik, op een directe- of indirecte manier, weten terug te dringen.

Omdat water een natuurlijke hulpbron van vitaal belang is, en dus tot de eerste levensbehoeftes behoort, is het besparen ervan en het verminderen van de waterverspilling een geweldige manier om nu direct actie te ondernemen. Iedereen kan namelijk een aantal simpele dingen doen en kleine veranderingen doorvoeren om de strijd aan te gaan voor het behoud van water voor de toekomstige generaties. We hebben om die reden een aantal van de meest basale en meest effectieve tips over hoe je water kunt besparen in het dagelijkse leven hieronder voor je op een rijtje gezet.

Ongeacht of het nu gaat om het wassen van je kleding, het nemen van een bad of een douche, het doen van de afwas, het tanden poetsen of het gebruiken van water in de tuin, er zijn diverse simpele manieren voor handen waar je water mee kunt besparen.

Water besparen in de badkamer

1. Verhelp lekkages

Bekende of verborgen lekkages van kranen, leidingen en toiletten kunnen ertoe leiden dat er tot wel 11.000 liter water per jaar kan worden verspild. Controleer om die reden dus geregeld al je sanitair in de badkamer op de eventuele aanwezigheid van lekkage en laat die dan zo snel mogelijk repareren. Dit dringt namelijk niet alleen de verspilling van water terug, maar voorkomt tevens schade aan bijvoorbeeld wanden.

2. Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen en het scheren

Een gemiddelde kraan of douchekop laat iedere minuut circa 10 liter water stromen. Laat de kraan dus niet openstaan ​​tijdens het poetsen van je tanden of het scheren, maar draai deze dicht nadat je je tandenborstel nat hebt gemaakt en draai hem pas weer open als je weer water nog hebt.

3. Draai de kraan dicht terwijl je je handen wast

Laat de kraan niet lopen terwijl je je handen wast, maar maak in plaats daarvan je handen nat en draai dan de kraan dicht. Alleen om je handen af te spoelen draai je opnieuw de kraan open.

4. Spoel het toilet door met minderwater

Oudere spoelbakken gebruiken namelijk maar liefst 3 tot 4 keer meer water in vergelijking met de moderne exemplaren. Vervang om die reden je oude spoelbak of volledige toilet voor een exemplaar met een dubbele spoelfunctie. Met een dergelijk toilet zul je immers minder water kunnen gebruiken nadat je een plas hebt gedaan, en juist wat meer als er ontlasting weg moet worden gespoeld, alleen door simpelweg op de juiste spoelknop te drukken.

5. Installeer een beluchter op je kraan en/of douchekop

Wanneer je een beluchter op je kraan of douchekop installeert, dan zal er lucht aan de waterstroom toe worden gevoegd, waardoor je een meer constante stroom krijgt en tegelijkertijd minder water gaat verbruiken. Dit soort beluchters zijn erg gemakkelijk zelf te installeren en niet duur, maar wel erg effectief. Kranen en douchekoppen die voorzien zijn van beluchters kunnen tot wel 80 procent water besparen, in vergelijking met de exemplaren die het zonder een beluchter moeten stellen. Beluchters zouden dan ook standaard geïnstalleerd dienen te worden op alle kranen en douchekoppen in een badkamer.

6. Douche minder lang

Gedurende een langere tijd douchen vereist meer water, probeer om die reden dan ook de duur van een douchebeurt korter te maken. Dit bespaart niet alleen het broodnodige water, maar geeft je tevens meer tijd om van andere dingen te genieten.

7. Water besparen in de keuken

Gebruikt u een waterzuiveringsinstallatie die werk door omgekeerde osmose? Dan moet je je bewust zijn van de overmatige verspilling van water. Een gemiddeld apparaat dat op deze manier werkt, verspilt namelijk ongeveer 3 liter water voor iedere liter water die gezuiverd wordt. Dit is dus een enorme, en onnodige, waterverspilling. Beter probeer je dan ook om afvalwater te verminderen dat je met behulp van een dergelijke waterzuiveringsinstallatie wilt reinigen en ga je op zoek naar andere manieren om dit water opnieuw te kunnen gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld de waterverspilling terugdringen door gebruik te maken van alternatieve technieken van waterzuivering, zoals methoden die uitgaan van de zwaartekracht of UV-straling.

Er zijn talloze manieren om het afvalwater van een omgekeerde osmose waterzuiveringsinstallatie te hergebruiken. Hierbij kun je denken aan:

8. Niet de hand de afwas doen

Laat bij het afwassen met de hand het water echter niet constant stromen om de vaat te spoelen. Beter vul je de gootsteen of een afwasteiltje met water om de afwas te spoelen. Dit minimaliseert de waterverspilling door het water niet de hele tijd te laten stromen wanneer je de vaat schoonmaakt.

9. Afwassen met behulp van een vaatwasser

Wanneer je een vaatwassen wilt gebruiken om de afwas te doen, dan moet je je bedenken dat je altijd het apparaat volledig in te laden. Hierdoor worden meerdere reinigingsbeurten voorkomen en bespaar je een heleboel water.

10. Ontdooi bevroren voedsel in de koelkast

Op het moment dat je diepvriesproducten of groenten wilt gaan bereiden, dan kun je in plaats van deze in het water te ontdooien, het best de ontdooizone van je koelkast daarvoor gebruiken. Maar om dit te doen, zul je uiteraard wel altijd een beetje vooruit dienen te plannen omdat het ontdooien in een koelkast wel wat meer tijd in beslag zal nemen.

11. Fruit en groenten schoonspoelen in een kom of pan

Wanneer je groenten en fruit schoon wilt spoelen met water, dan doe je er goed aan om dit te doen in een kom of pan gevuld met water, in plaats van de kraan daardoor voortdurend te ,laten stromen. Door op deze manier te werk te gaan, gebruikt je bovendien niet alleen minder water, maar kun je eveneens het water uit de pan of kom gebruiken om je planten te bewateren.

12. Water besparen tijdens het doen van de was

Vervang je oude niet-efficiënte wasmachine door een modern en zuiniger exemplaar

Oude wasmachines gebruiken doorgaans 150 tot 170 liter water bij elke wasbeurt. Je kunt dit tot wel 50 procent terugdringen door het gebruik van meer efficiënte wasmachines die niet langer aan de bovenzijde worden geladen. Wasmachines die namelijk aan de voorzijde hun laadopening hebben, verbruiken veel minder water en elektriciteit dan deze zogenaamde bovenladers.

13. Zet geen (vrijwel) lege of halfvolle wasmachine aan

Laat je wasmachine niet enkel en alleen draaien voor een paar sokken of voor 1 of 2 overhemden, maar zorg ervoor dat je een volle trommel wast. Gebruik bovendien de Economy-modus voor het wassen van je kleding omdat dit je niet alleen water, maar ook elektriciteit, zal besparen.

14. Was minder vaak

Diverse kledingstukken, zoals truien, jeans, handdoeken, trainingsbroeken en jassen, hoeven niet iedere keer te worden gewassen nadat je deze een keertje hebt gedragen. Dit zal dan ook niet alleen water besparen, maar eveneens onnodige slijtage van je kleding tegengaan.

Water besparen buitenshuis

15. Installeer een watermeter

Een watermeter zal niet alleen helpen bij het meten van de hoeveelheid water die je gebruikt, maar het is tevens een cruciaal hulpmiddel in je strijd tegen het verminderen van waterverspilling. Want zonder het waterverbruik te meten, denk je wellicht dat er geen water wordt verspild, maar wanneer je wel een watermeter hebt geïnstalleerd, dan kun je versteld staan wanneer je ontdekt hoeveel water je daadwerkelijk hebt gebruikt. Dot soort meters kunnen eveneens erg nuttig zijn bij het opsporen van lekkages, door de meterstand op te nemen, een uur of twee te wachten zonder dat je ergens water laat stromen, en daarna de meterstand op nieuw te bekijken. Indien je een verschil opmerkt in de meterstand, dan weet je namelijk dat er ergens sprake moet zijn van een lekkage.

16. Stop the overloop van watertanks

Vrijwel alle huizen en commerciële gebouwen in een land als India zijn voorzien van zogenaamde overheadtanks voor de opslag van water. En wanneer je zelf ook in het bezit bent van een dergelijke tank, dan heb je deze vast en zeker al wel een keertje zien overlopen. We kunnen de overloop van een watertankechter ook een erg simpele manier stoppen en op die manier honderden liters water op een dag besparen door gewoonweg een van de volgende maatregelen te treffen:

17. Installeer een vlotterklep

Een vlotterklep is een erg simpele en goedkope, maar ook uiterst effectieve, oplossing om de overloop van een watertank te stoppen. De vlotter zal immers automatisch de binnenkomende waterstroom in de tank stoppen op het ogenblik dat het water in de tank het maximale niveau bereikt. Deze oplossing is het meest geschikt voor watertanks die worden gevuld onder een normale inkomende waterdruk. Onthoud echter wel dat je nooit een standaard vlotterklep dient te installeren wanneer je een watermotor of -pomp gebruikt om de watertank te vullen.

18. Installeer een watertank overloopalarm

Een standaard vlotterklep is een prima oplossing om de overloop van de watertank te stoppen wanneer je geen waterpomp gebruikt voor het vullen ervan. Maar hoe zit het met de mensen die wel een waterpomp hiervoor gebruiken? Zij kunnen een zogenaamd watertank overloopalarm installeren, dit is een klein elektronisch apparaatje dat je zal waarschuwen telkens als er water uit de tank stroomt. Het stopt de waterstroom echter niet, maar het geeft je alleen een waarschuwingssignaal zodat je zelf de waterstroom kunt stoppen door de waterpomp uit te schakelen. Dit simpele hulpmiddel bespaart echter niet alleen water, maar bespaart tevens elektriciteit omdat je waterpomp niet voortdurende zal blijven draaien, zelfs niet op momenten dat je watertank al helemaal vol is.

19. Installeer een automatische waterniveauregelaar

Een automatische waterniveauregelaar is, zoals de naam al doet vermoeden, een elektronisch apparaat dat het waterniveau in je watertank regelt of beheert. Deze regelaar bestaat uit een elektronische controller in combinatie met enkele waterniveausensoren. De elektronische controller is verbonden met elektrische stroom, de watermotor of -pomp en de sensoren. Het apparaat schakelt automatisch je watermotor of -pomp in of uit op het moment dat het waterniveau in de tank het minimum of het maximum niveau heeft bereikt.

Al de hierboven genoemde oplossingen helpen je overigens niet alleen bij het besparen van water en elektriciteit, maar helpen tevens bij het voorkomen van schade aan daken en muren als gevolg van overlopend water.

20. Gebruik slimme bewateringsmethoden voor je tuin en planten

Je vanuit je huis je tuin en planten groen en gezond houden zonder te veel water te verspillen. Je dient daarvoor bijvoorbeeld altijd alleen die delen van je tuin te bewateren die het werkelijk nodig hebben. De beste tijd van de dag om te bewateren is ’s ochtends vroeg of laat op de avond, zodat het water niet direct zal verdampen.

21. Geen water op een regenachtige dag

Deze manier om minder water te verspillen spreekt uiteraard voor zich en behoeft dus geen extra uitleg.

22. Bewater altijd diep, maar minder vaak

Door diep, maar minder vaak je planten water te geven worden ze immers gestimuleerd om diepere wortels te ontwikkelen en planten met diepere wortels hebben op beurt minder vaak water nodig. Wanneer je met een waterslang je tuin bewatert, dan sluit je  het best aan het einde een spuitpistool of sproeistuk aan. Waterbesparende slangen en spuitaccessoires kunnen een groter oppervlak van water voorzien, maar zullen daarnaast relatief minder water verbruiken.

23. Zaai geen gras als er sprake is van een watertekort

Wanneer je in een gebied woont met een minder goede toevoer van water of waar er sprake is van onregelmatige regenval, dan is het beste advies dat je zou kunnen krijgen om geen gras te gaan zaaien. Gras heeft namelijk een heleboel water nodig. In plaats daarvan zou je ervoor kunnen kiezen om planten in je tuin te zetten die goed gedijen met kleinere hoeveelheden water.

24. Gebruik een emmer om je auto te wassen

Door een emmer te gebruiken bij het wassen van je auto zul je wellicht wat meer moeite moeten doen, maar daar staat wel tegenover dat het gebruik van een emmer in plaats van een stromende tuinslang om je auto weer blinkend schoon te krijgen, zeker de verspilling van water terug zal dringen.

25. Maak je terras of bestrating niet schoon met behulp van een tuinslang

Wanneer je je terras of bestrating schoon wilt maken, dan gebruikt je bij voorkeur een bezem om het droge vuil weg te vegen. Indien dit niet voldoende blijkt te zijn en er dus nog steeds vuil achter is gebleven, dan doe je er goed aan om een emmer water hiervoor te gebruiken en de tuinslang (of zelfs de hoge drukreiniger) achterwege te laten.

Wanneer nu iedereen met de hand op zijn, of haar, hart belooft om alles op alles te zetten om het water te redden, dan zal de aarde en het toekomstige leven je zeker dankbaar zijn.

Ze Magazine - Lifestyle trends