Ik ben blij dat ik de beste zelfgemaakte ruitenreiniger met jou mag delen. Dit middel heeft ons helemaal voor zich weten te winnen. Na jarenlang te maken gehad te hebben met een soort laagje op de ruit, is nu duidelijk te zien dat deze laag helemaal is verdwenen. Jarenlang hebben we een enorme strijd moeten leveren om de buitenkant van de ramen schoon te krijgen. Ze zagen er gewoon nooit echt helder uit.

Een middel van slechte kwaliteit en vaak ook nog kalkachtige strepen die na het wassen achterbleven op de ruit wanneer deze op waren gedroogd. We hebben in die tijd de meest uiteenlopende ruitenreinigers geprobeerd, variërende van producten die we zelf hadden gemaakt tot middelen die gewoon in de winkel waren gekocht, en daarnaast gebruikten we krantenpapier in plaats van papieren doekjes, maar helaas met niet het gewenste resultaat.

Dat alles veranderde echter volledig toen we de beste ruitenreiniger voor buitengebruik ooit ontdekten. We hadden gewerkt aan het opknappen van een badkamer en bestelden een aantal nieuwe spiegels. Terwijl de glaszetters ter plaatse de spiegel installeerden, begon mijn man, Randy, een praatje met hen te maken, zoals hij gewoonlijk doet, over hoe het met hun bedrijf ging. Tijdens hun gesprek vroeg hij hen wat ze gebruikten voor het reinigen van glas. Hadden ze misschien een paar professionele tips of trucs? Ja, dat hadden ze zeker!

Ze deelden met ons een simpel recept waar ze al jaren mee aan het werk waren. Ze zwoeren er zelfs bij. We hadden eerder al eens geprobeerd om alleen een simpele combinatie van azijn en water te gebruiken als we de ramen wilden wassen, maar zij leerden een truc die afkomstig was van een professionele glazenwasser: voeg een beetje afwasmiddel toe aan het mengsel van azijn en water. Echt, zo simpel, maar het was volkomen nieuw voor ons en het klonk eigenlijk veel te gemakkelijk om waar te kunnen zijn.

Dus probeerden we het direct (of moet ik zeggen dat Randy het probeerde). Randy ging namelijk aan de slag om dit middel op enkele ramen te testen en het volgende dat ik zag was dat hij helemaal rondom het huis de ramen had gewassen, en werkte zelfs nog verder door een paar van de ramen op de bovenverdieping te reinigen. Er was direct een duidelijk verschil waar te nemen, en het wassen van de ramen ging zoveel gemakkelijker dan op de manieren die we in het verleden hadden geprobeerd. Het glas was zo helder van binnen dat we ons erin zagen weerspiegelen. Ik moest zelfs oppassen dat ik niet door de lagere ruiten heenliep of er tegenop knalde.

Het recept

Het onderstaande mengsel is heel erg simpel te maken en wordt gebruikt samen met een zachte borstel en tuinslang. Dat is werkelijk alles wat je nodig hebt. Geen stapels gebruikte papieren doekjes meer, geen ladders, gewoon heldere ramen. Ik ben van plan hetzelfde mengsel te gaan proberen om ook allerlei dingen buitenshuis die nodig schoon moeten worden gemaakt.

Ik raad dan ook aan om dit middel ten minste één keer zelf te proberen en je zult zien dat ramen wassen in de toekomst een stuk beter zal verlopen en je veel meer plezier zult hebben met dit doorgaans vervelende klusje.

Je maakt de beste ruitenreiniger als volgt:

Dit simpele mengsel helpt je absoluut om de buitenkant van de ramen mee schoon te spoelen en te reinigen.

Je hebt nodig:

 • 2 kopjes water,
 • 1/4 kopje witte azijn,
 • 1/2 theelepel afwasmiddel.

Als hulpmiddelen gebruik je:

 • een emmer,
 • een borstel om mee schoon te maken,
 • eventueel een stok om de borstel mee te kunnen verlengen,
 • een tuinslang,
 • optionele een spuitstuk om op de tuinslang te bevestigen

Zo ga je te werk:

 • Meng het water, de witte azijn en het afwasmiddel in een emmer. Verhoog de hoeveelheden naar je eigen behoefte.
 • Gebruik een zachte borstel met een handvat en eventueel een verlengstuk, dompel de borstel in de emmer met de reinigingsoplossing en wrijf hiermee over de ruit.
 • Voordat het middel de kans krijgt om op te drogen, spoel je het af met schoon water. Zorg er echter altijd voor dat je de ruiten grondig afspoelt. Een slang voorzien van een spuitkop is hierbij erg handig.

Opmerkingen

 • De oplossing kon worden gemaakt, en worden gebruikt, in een spuitfles, maar we vonden het wassen van een heleboel ramen met behulp van een emmer en de schrobborstel een uitstekende werkwijze.
 • Om het gebruik van een ladder te kunnen voorkomen (omdat ladders het meest gevaarlijke hulpmiddel zijn) maakte Randy gebruik van een universele verlengstok met aan een uiteinde schroefdraad waarmee je diverse borstels, rollers en dat soort hulpstukken kunt bevestigen.
 • Gebruik een zachte schuurborstel, hoewel een sponszwabber eveneens prima kan werken.
 • Dit middel werkt absoluut goed voor buitenvensters, die je veilig af kunt spoelen met water. Ik moet het product echter nog binnenshuis gaan proberen, maar wanneer je dat gaan doen, dan dien je ervoor te zorgen dat je het af kunt spoelen met een heleboel water. Wellicht is in dit geval een spuitfles met daarin de reinigingsoplossing wel erg handig, eventueel samen met een aparte spuitfles waarin je dan schoon water kunt doen.
 • Nogmaals, je moet er echt voor zorgen dat je alles steeds goed afspoelt nog voordat de oplossing de kans krijgt om op het raam op te drogen. Het is daarnaast beter om ramen die zich direct in de zon bevinden even te vermijden. Deze zullen immers waarschijnlijk te warm zijn waardoor de oplossing te snel op zal drogen en het resultaat niet optimaal zal zijn.
Ze Magazine - Lifestyle trends

62 REACTIES