Er zijn een paar zaken die je woning naar het volgende level kunnen tillen en die tevens aan je omgeving laten zien dat je een echt volwassen bent geworden: een boekenkast, een drankenkast en misschien wel het meest belangrijk één of meerdere kamerplanten. Maar laten we wel eerlijk en realistisch zijn: de meeste mensen zijn helaas geen deskundigen op het gebied van planten en hebben dus vaak geen flauw idee waar ze moeten beginnen (al moeten we natuurlijk ook ruiterlijk toegeven dat dit de eerste stap is).

Gelukkig zijn experts op dit gebied Erin Marino, directeur van merkmarketing bij The Sill, en Juliette Vassilkioti, medeoprichtster en president van My City Plants, aanwezig om je verder te helpen. Om te beginnen raadt Marino aan een plant te kiezen op basis van de situatie waarin de plant zal komen te staan. Dus, “op het ogenblik dat je op zoek bent naar een plant die op een vensterbank zal komen te staan en dus heel de dag door fel en direct zonlicht te verduren krijgt, dan zul je er eentje moeten kiezen die goed gedijt op een dergelijke droge en zonnige plek, zoals een echeveria of een haworthia (twee populaire soorten vetplanten).”

Een plant in je huis neerzetten doet overigens meer dan je alleen maar het gevoel geven dat je uiterst volwassen bezig bent. Een onderzoek dat stamt uit het jaar 2015, en dat gepubliceerd is in het Journal of Physiological Anthropology, heeft immers uitgewezen dat de interactie met kamerplanten niet alleen fysiologische, maar ook psychologische stress kan verminderen. Bovenal zijn planten prima zuiveraars van de lucht in huis doordat ze elke dag opnieuw de vervuilende stoffen eruit zullen filteren.

Dus wat houd je tegen om op jacht te gaan naar kamerplanten aan te schaffen? Zet van de volgende kamerplanten één of meerdere in je woning en je zodat je zo snel mogelijk van al hun gezondheidsvoordelen kunt gaan profiteren.

1. Slangenplant

Laat je niet misleiden (of je zelfs bang maken) door de naam van de plant. Marino legt uit dat de slangenplant gewoon deze naam te danken heeft aan de dunne, rechtopstaande bladeren die gesierd worden met “onregelmatige groene strepen” die een beetje lijken op, je raadt het vast al, de huid van een slang.

Behalve dat de plant er cool uitziet, is het ook nog eens een onderhoudsarme plant die bekend staat vanwege zijn overlevingskansen in een droge omgeving, waardoor deze planten uitermate geschikt zijn voor beginnelingen op het gebied van kamerplanten en die doorgaans in de meest uiteen; lopende omgeving woonruimte zullen hebben gevonden. “Ondanks dat de slangenplant de voorkeur geeft aan fel licht, kan hij eveneens prima op wat minder lichte plekken overleven,” voegt ze eraan toe.

Van slangenplanten is tevens aangetoond dat ze slechte chemicaliën uit de lucht weten te filteren, zoals benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen, xyleen en tolueen, zodat je met een gerust hart adem kunt halen wanneer je in huis bent. De planten zijn echter niet huisdiervriendelijk, een aspect dat wellicht als een klein minpuntje kan worden beschouwd, zeker wanneer je ook dol bent op de aanwezigheid van dieren om je heen.

2. Drakenklimop

“Soms wordt de drakenklimop ook wel de” ligplant ” genoemd, en is absoluut een goede keuze wanneer je van jezelf weet dat je ‘zwarte vingers’ hebt, zegt Marino. (Voor alle duidelijkheid: “zwarte vingers” is het tegenovergestelde van het hebben van  ‘groene vingers’.) En ondanks dat deze plant klein begint, kunnen de achterblijvende ranken meer dan drie meter lang worden, zelfs wanneer je de plant binnenshuis neerzet, dus eigenlijk op een plaats waar deze minder licht en droge lucht krijgt en als gevolg daarvan de plant onder minder ideale omstandigheden moet overleven.

Als een extra puspunt kan over deze plant worden gezegd dat het kweken ervan werkelijk heel erg eenvoudig is, voegt Marino verder nog toe en deze verspreidt zich (lees: het kweken gaat gemakkelijk met stekjes in een beetje water). Hoewel je wel eerst goed moet leren hoe je een drakenbloedboom dient te vermeerderen, kun je in principe net zoveel planten krijgen als je maar wilt, en dat voor de prijs van alleen het eerste exemplaar dat je aanschaft. En net als de slangenplant filtert ook de drakenklimop benzeen, formaldehyde, xyleen en tolueen uit de lucht in huis, maar is deze plant ook niet als huisdiervriendelijk te betitelen.

3. Drakenbloedboom

Als je een onderhoudsvriendelijk leven leidt, je altijd onderweg bent, dan heb je bij voorkeur een ‘gemakkelijke, onderhoudsarme kamerplant nodig, zoals de Drakenbloedboom, zegt Vassilkioti. Deze plant is echt fantastisch, legt ze uit, omdat deze zich eenvoudig aan kan passen aan uiteenlopende lichtplekken, ondanks het feit dat het wel altijd het beste zal zijn om de Drakenbloedboom uit de directe zon te houden.

“De sterkste van de groep Draacena (de wetenschappelijke naam van de Drakenbloedboom) is de Draacena Lisa”, legt ze uit. “Deze plant kan namelijk beter omgaan met temperatuur in huis en de seizoensveranderingen dan de overige leden van deze plantenfamilie.” Op het moment dat het gaat om het zuiveren van de lucht, is de Dracaena Marginata echter de beste keuze die je kunt maken omdat deze benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen en xyleen uit de lucht kan verwijderen. Helaas is ook deze kamerplant niet als huisdiervriendelijk aan te merken.

4. Kamerpalm

Indien je in een omgeving met weinig licht woont, stelt Marino voor om een kamerpalm te gaan kopen omdat deze planten goed tegen droogte kunnen en tevens bijzonder weinig onderhoud vergen. Het zal je wellicht opvallen dat de kamerpalm grote aardappelachtige wortelstokken (ook wel horizontale stengels) heeft die voortdurend door zullen blijven groeien onder het oppervlak van de aarde.

Marino legt uit dat deze wortelstokken water opslaan en de plant helpen om de droogte te kunnen overleven in zijn natuurlijke omgeving. Dat wil dus zeggen “ze zullen de plant eveneens helpen om de onregelmatige gietbeurten in je woning te overleven.” Hierbij kun je denken aan het bewateren van de plant één keer per maand in situaties waarin de plant in gemiddeld indirect zonlicht wordt gezet. Bovendien, zo voegt Marino eraan toe, is het zo dat mensen in een heleboel culturen geloven dat een kamerpalm het ‘symbool is voor welvaart en vriendschap‘, waardoor deze een fantastisch cadeau is om te geven op bijvoorbeeld een house warmingsfeest. Je moet er dan echter welrekening mee houden dat de ontvanger geen huisdieren heeft, want ook voor de kamperpalm geldt namelijk dat deze niet huisdiervriendelijk is.

5. Spinplant

Planten die ‘instant jungle vibes’ afgeven, zoals de spinplant, zijn vandaag de dag helemaal hip en trendy, aldus Marino. En daarnaast zijn ze ook nog eens erg eenvoudig als het gaat om de verzorging, vertelt Vassilkioti. Deze planten hebben weliswaar fel licht nodig, maar mogen niet bloot worden gesteld aan direct zonlicht, dus ze zijn perfect om in een kamer met grote ramen neer te zetten, mits je ze niet de vensterbank plaatst.

Vassilkioti voegt eraan toe dat deze plant erg leuk is om te hebben omdat deze “babyspinnetjes” gaat vormen, die doorgaans eenvoudig voor vermeerdering kunnen zorgen. Het is tevens een plant die opeen krachtige manier de lucht in huis kan zuiveren en niet alleen formaldehyde maar ook xyleen kan verwijderen. Een ander voordeel is dat de plant ook in een omgeving met huisdieren kan worden geplaatst omdat deze absoluut huisdiervriendelijk is.

6. Rubberboom

Op het ogenblik dat je de neiging hebt om je planten te vergeten, te verwaarlozen, of wanneer je nog maar een beginneling bent de wereld van de kamerplanten, dan doe je er verstandig aan om een rubberboom aan te schaffen. Volgens Vassilkioti zijn deze planten zelfs tot op zekere hoogte “tolerant als het gaat om verwaarlozing” en “doen ze het zelfs beter met te weinig, dan met te veel, water.

Indien de voordelen plant je als muziek in de oren klinken, dan moet je nog wel weten dat een rubberboom fel licht nodig heeft (maar kan ook goed gedijen op een plekje met deels zonlicht) en dat er bovenal voldoende ruimte omheen aanwezig dient te zijn om te kunnen groeien en om het kooldioxide uit je huis weg te nemen. Verder is deze plant niet huisdiervriendelijk.

7. Vogelnestvaren

Het hebben van een vogelnestvaren in je huis zorgt vaak al voor een goed gespreksonderwerp, dankzij de felgroene, rimpelige randen van de plant is dit namelijk een erg opvallende kamerplant, in het bijzonder wanneer je deze in een hangende pot zet, zoals Marino zeker aanraadt.

Dit omdat de vogelnestvaren prima kan gedijen op een plekje met gemiddeld indirect zonlicht en een vochtige omgeving, zegt Marino: “Het zou om die reden een uiterst geschikte plant zijn om in een badkamer met een douche te plaatsen, mits er natuurlijk wel genoeg ramen aanwezig zijn die natuurlijk licht naar binnen laten vallen.”

Varens hebben bovenal aangetoond dat ze formaldehyde, xyleen en tolueen uit de lucht kunnen filteren, dus dat zeker nog een extra reden om er eentje in je badkamer neer te zetten. Tenslotte gebruik je in dit deel van je woning het vaakst huishoudelijke gifstoffen, die te vinden zijn in onder andere in de meeste agressieve schoonmaakmiddelen, haarlak en nagellakverwijderaar. Gelukkig is ook de vogelnestvaren prima geschikt in een huishouden met huisdieren.

8. Lepelplant

Wanneer je al wat meer ervaring hebt, en je dus in staat bent om een ​​kamerplant in leven te houden, dan is het wellicht de hoogste tijd geworden om een lepelplant aan je kamerplantenverzameling toe te voegen. Vassilkioti zegt dat deze plant wel wat meer aandacht vraagt dan de eerder genoemde planten. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat de plant vochtig dient te blijven zonder dat je deze veel water gaat geven en bovendien dat je een lichte maar schaduwrijke plekje ervoor dient te zoeken, zo legt ze verder uit.

Een ding dat we zeker nog over deze plant op dienen te merken is: “De bloemen van de lepelplant bevatten stuifmeel, dus zal het niet zo’n ideale keuze zijn voor mensen die te kampen hebben met allergieën,” aldus Vassilkioti. Maar wanneer dat geen probleem voor je is, raadt ze aan om een ​​lepelplant in je slaapkamer neer te zetten, omdat deze ’s nachts zuurstof aan zal maken, terwijl de meeste andere kamerplanten dat alleen maar overdag zullen doen. Behalve de zuurstofproductie zal deze kamerplant ook ammoniak, benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen uit de lucht filteren. De plant kan echter niet als huisdiervriendelijk aan worden gemerkt.

9. Philodendron

“Onder de juiste omstandigheden kunnen de hartvormige bladeren en de achterblijvende ranken van de philodendron ook in huis ruim drie meter lang worden,” zegt Marino. Dit maakt het een fantastische plant voor mensen die beschikken over hoge planken, of wanneer je een hangende plantenbak aan je interieur toe wilt voegen (een ultiem aspect van het volwassen leven).

Net als de drakenklimop is het “bijzonder simpel om deze plant te snoeien en te vermeerderen, indien je er toch de voorkeur aan geeft om een meer compactere kamerplant in huis te hebben.” voegt ze eraan toe. Het is tevens één van de meest eenvoudige kamerplanten om zelf mee te gaan kweken.

Ondanks het feit dat het niet de meest luchtzuiverende plant is, filtert de philodendron toch formaldehyde uit de lucht. Niet slecht dus voor een kamperplant die als onderhoudsarm te boek staat en die bovenal uitermate geschikt is voor beginnelingen. Maar ook nu weer geldt dat deze plant, en dat kan een nadeel zijn, niet huisdiervriendelijk is.

10. Aloë Vera

“Deze plant is niet alleen eenvoudig als het gaat de verzorging, hij staat tevens bekend als een genezende plant”, zegt Vassilkioti. “Het sap van de aloë vera heeft namelijk ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen.” Je kunt deze plant dus niet alleen gebruiken om je huis mee op te fleuren, maar tevens om de gel in de bladeren te gebruiken om bijvoorbeeld wonden en uiteenlopende huidaandoeningen mee te behandelen.

Zet je de aloë vera echter wel altijd op een heldere, zonnige plaats en maak je geen zorgen over het in leven houden ervan. “Deze plant houdt er immers van om de grond waarin hij staat heel, heel droog te krijgen voordat hij weer water nodig heeft,” voegt ze eraan toe. En zelfs wanneer je geen aloë vera aan wilt schaffen vanwege de genezende eigenschappen, kun je toch profiteren van alle voordelen ervan op het gebied van de luchtzuivering omdat de plant het formaldehyde uit de lucht in je huis weg zal halen. Helaas geldt ook voor de aloe vera dat deze niet als huisdiervriendelijk kan worden aangemerkt.

Ze Magazine - Lifestyle trends