Er is altijd wel een goed excuus te bedenken waarom je Spanje zou willen bezoeken, ongeacht of het nu is voor het genieten in de heerlijke zon, het hebben van een luie dag vol siestas of gewoon om die schitterende bezienswaardigheden te kunnen bewonderen, heel het land zit immers boordevol bijzondere ervaringen die absoluut te mooi zijn om aan je neus voorbij te laten gaan.

Het beste van het bezoeken van Spanje is echter de gigantische diversiteit die je overal in het land aan zult treffen, de cultuur, het eten en zelfs de taal kan behoorlijk anders zijn van plaats tot plaats, afhankelijk van waar je je in Spanje bevindt. Dit draagt uiteraard alleen maar bij aan de spanning van het steeds weer bezoeken en herontdekken van het land, omdat je je iedere keer opnieuw fantastische ervaring op kunt doen, terwijl je misschien op deze plaats al meerdere keren bent geweest.

Ondanks de diversiteit zijn er een paar regels waar, ongeacht welke plaats je van plan bent om in Spanje te gaan bezoeken en het maakt niet uit of het je eerste of je zoveelste bezoek is, Spanje zal er steeds weer in weten te slagen om briljante manieren te vinden om je mee te verrassen en je te imponeren. Om die reden heb ik 25 bijzondere tips voor je verzameld die nuttig kunnen zijn wanneer je de volgende keer naar Spanje afreist.

Fantastische vakantietips naar Spanje

1. Spanje is absoluut niet klein

Echt, Spanje is zeker geen klein land en het heeft dus niet veel zin om enkel en alleen maar Madrid of Barcelona te gaan bezoeken en dan te denken dat je heel Spanje hebt gezien. Het land is immers gigantisch groot en bovendien heel divers, zowel op het gebied van cultuur als op het gebied van geografie. Dit zorgt er dan ook zeker voor dat Spanje als een echt opwindend land kan worden gezien en het meer dan de moeite waard is om het eens te bezoeken, in het bijzonder wanneer je een roadtrip gaat plannen, dan zul je dit optimaal kunnen ervaren.

2. Sommige uitstekende beelden zijn toch niet helemaal wat je echt kunt verwachten

Iedereen weet dat de lokale bevolking op de hoogte is van de beste locaties en dat geldt zeker ook voor de mensen die woonachtig zijn in Spanje. Zelfs wanneer je om de één of andere reden niet met de lokale bevolking omgaat, dan is het toch goed om dingen te vragen aan bijvoorbeeld de receptioniste van het hotel (of je host van Airbnb). Kortom: aan eigenlijk iedereen die in de buurt woont omdat zijn of haar simpele tip soms het enige kan zijn dat ervoor zorgt dat je vakantie extra speciaal is geworden.

3. Beperk je niet enkel en alleen tot de steden

Er zijn een aantal tamelijk mooie steden in Spanje te vinden, zoals (maar absoluut niet alleen) het adembenemende steden; Valencia, Madrid, Barcelona en Granada, want je moet zeker niet denken dat de steden alles zijn wat er in dit land te zien is. De schitterende mediterrane kust, de bergachtige Baskische regio en de vlakten rondom Madrid bieden namelijk alle reizigers ook meer dan genoeg ruimte om een ​​andere kant van dit geweldig leuke land te gaan zien en te gaan ontdekken.

4. De voorliefde van Siestas is oprecht en zit diep geworteld

Een siësta is een behoorlijk grote issue in Spanje en niet zonder reden. Gewoonlijk sluiten rond 13.00 tot 16.00 uur een heleboel winkels, kantoren en restaurants hun deuren voor een kleine middagpauze. Maak gebruik van deze tijd om ook te gaan ontspannen en te relaxen, of gun jezelf ook de tijd om een siësta te houden, het is per slot van rekening vakantie.

5. Je zult laat gaan eten

Laat eten is iets dat zeker opgemerkt dient te worden (in het bijzonder wanneer je niet uit Zuid-Europa afkomstig bent). Spanjaarden eten immers doorgaans een stuk later dan gebruikelijk is bij hun Noord-Europese buren. Het diner begint in de regel pas rond 22:00 uur voor de lokale bevolking en kan wel enkele uren in beslag nemen. Eten is dus iets waar mensen in Spanje geen haast mee maken en het is dan ook een uitgelezen gelegenheid om te socialiseren en tot in de vroege uurtjes in je accommodatie door te brengen met anderen.

6. Pintxos zijn fantastisch in combinatie met drankjes voor het eten

Pintxos zijn doorgaans een snelle snack die je eet samen met een drankje dat je nuttigt in de vroege avond. Vaak tijdens een samenzijn met familie of vrienden. Pak bijvoorbeeld een wijntje of een pint en bestel 1 pintxos bij elke gelegenheid die je bezoekt (je kunt naar zoveel plaatsen gaan als je zelf wilt), zo kun je optimaal genieten van een overheerlijke snack en de tijd overbruggen tot aan je late avondmaaltijd. Pintxos zijn vaak niet duur en goed verkrijgbaar in bars. Verwacht echter niet dat je meer dan 1 tot 2 euro per pintxo hoeft te betalen, tenzij je kiest voor kaviaar natuurlijk, en wanneer je dat doet, bestel dat ook een portie voor mij.

7. Spanje is niet alleen maar Spaans

Laat je niet misleiden door te denken dat Spanje één nationale identiteit kent. Catalonië en de Baskische regio hebben namelijk allebei een zeer sterke identiteit waar mensen oprecht trots op zijn. De taal, het eten, de cultuur en zelfs de architectuur verandert behoorlijk drastisch, afhankelijk van de plaats waar je bent. Op het moment dat je bijvoorbeeld Barcelona bezoekt, dan is het leren van een beetje Catalaans altijd een leuke geste naar de regio en de trotse bewoners die je dan zeker nog meer zullen weten te waarderen.

8. Je moet echt eens Pan Con Tomate kiezen als ontbijt

Het is even eenvoudig als het klinkt, gesneden tomaten, verse olijfolie, een snufje zout en een stokbroodje (uiteraard in kleine stukjes gesneden). Het is werkelijk een overheerlijk ontbijt en het zal je enorm weten te vullen zodat je er een hele tijd op vooruit kunt als je de steden en andere fraaie locaties wilt gaan ontdekken.

9. Je zult niet snel verdwalen, of misschien toch wel

De wegen in Spanje zijn fantastisch, in het bijzonder wanneer je de tolwegen tussen de grote stedelijke centra neemt. Op het moment dat je aan het rijden bent, gebruik dan wel een navigatiesysteem of Google Maps op je smartphone. Hierdoor kun je je namelijk veel beter concentreren wanneer je in een onbekend land reist, terwijl je er zo eveneens voor zorgt dat je de weg niet kwijtraakt, al verwacht ik absoluut niet dat jij dat snel zou doen.

10. Eet op de plaatsen waar ook de lokale bevolking eet

Een van de grootste dingen die ik over Spanje heb geleerd (en dit ook gelden voor de andere landen die ik eens heb bezocht) is dat je echt in de voetsporen van de lokale bevolking moet treden. Wanneer ik een restaurant zie dat vol zit met mensen uit de buurt, dan zal ik altijd proberen daarheen te gaan. Hier ben ik namelijk nog in teleurgesteld en het is bovendien altijd een leuke verrassing om iets te ontdekken dat niet helemaal toeristisch is. (Ik zou toeristische plaatsen niet zo erg vinden wanneer deze maar niet zo duur waren omdat het eten vaak vreselijk was. Ik zal dus niet gauw woekerprijzen betalen voor waardeloos eten, maar eerder meer willen betalen voor lekker, zo simpel is het.

11. Download een gratis offline wandelroute

Een vakantiebestemming te voet gaan verkennen is een fantastische manier om de omgeving te ontdekken ongeacht waar je ook verblijft, maar verdwalen is echter wel een verspilling van tijd (in het bijzonder wanneer je maar een paar dagen ergens op bezoek bent). Gelukkig is dit eenvoudig te vermijden door even een offline kaart of route te downloaden of te kopen. Hiermee kun je als een kenner door de kronkelende straatjes struinen, zonder zelfs maar een stap verkeerd te zetten.

12. Pas op voor zakkenrollers in Barcelona

Je moet beseffen dat zakkenrollen plaats kan vinden in de meest wereldsteden en het is niet specifiek iets alleen voor Barcelona, maar eigenlijk voor iedere grote stad waar dergelijke kleine criminaliteit hoogtij viert. Wees dus altijd verstandig door je kostbare spullen voor je te houden en je achterzakken hier niet mee te vullen. Beter ben je dus gewoon ook extra voorzichtig wanneer je de metro neemt en je in een drukke mensenmassa terechtkomt, je zult in dat soort situaties namelijk niet altijd grijpgrage vingers opmerken.

13. Omarm de cultuur

Een van de meest belangrijke dingen die komen kijken tijdens het reizen is het ontdekken van een andere cultuur dan die van jou. Duik er dan ook zeker met open armen in en leef zoals de lokale bevolking dat doet. Dit bezorgt je niet alleen een authentieke reiservaring, maar het laat je eveneens een totaal nieuwe kant van reizen en avontuur zien die wellicht een wereld van verschil is met je gewone leventje thuis.

14. Leer de taal

Iedereen zal het zeker weten te waarderen wanneer je een praatje maakt, zeker wanneer dit in je eigen taal gebeurt. Probeer dan ook eens een paar zinnen en ‘gezegden’ uit je hoofd te leren voordat je weggaat. Oefen deze bijvoorbeeld met behulp van gratis apps, zoals Duolingo, die je iedere dag kan trainen voor alle wat je moet weten tijdens je reis.

15. Geniet van de relaxte manier van leven

Wellicht merk je, in het bijzonder in het zuiden van Spanje, dat het leven er een stuk rustiger aan toe gaat dan je thuis gewend bent, en geloof me dat is helemaal niet verkeerd. Soms is het zo leuk om eens vanuit een ​​ander perspectief te zien hoe mensen het leven ervaren, een ander tempo hebben en de dingen die je daar van op kunt steken als je eenmaal weer naar huis gaat.

16. Schitterende architectuur

Spanje heeft een aantal imposante en adembenemende gebouwen zoals Gaudi, Calatrava en Miralles. Zorg er dan ook voor dat je ruim de tijd neemt om te genieten van een aantal van dergelijke bijzondere gebouwwerken die in de laatste duizend jaar, maar ook vrij recent gebouwd zijn.

17. Spanje bestaat niet alleen op het vasteland

Echt, er zijn een heleboel kleine Spaanse eilandjes die eveneens een bezoekje meer dan waard zullen zijn. Met de oogverblindende blauwe zee rondom Menorca, of de adembenemende schoonheid van Ibiza, tot het grotendeels ongerepte eiland Fuerteventura (dat behoort tot de Canarische eilanden) heeft Spanje dus een schat aan fraaie eilanden die je absoluut niet over het hoofd mag zien.

18. De kust van Spanje is bijzonder

De Spaanse kust wordt voor een groot deel omringd door water dat niet enkel en alleen het Middellandse-Zeegebied vormt. Wanneer je aan Spanje denkt, dan kan het vaak verleidelijk zijn om de kust te zien als alleen de Middellandse Zee, maar er is zoveel meer dan dat. Ontdek bijvoorbeeld eens de westkust van het land en profiteer van die sterke golven die surfers van over heel de wereld weten te trekken, of ga een pootjebaden in de wateren van de Golf van Biskaje! Er is werkelijk een enorme diversiteit te ontdekken aan de Spaanse kust.

19. Geef fooi als je dat wilt

Een fooi geven in Spanje is niet echt noodzakelijk, maar wordt uiteraard wel vaak erg op prijs gesteld. Op het moment dat de service dan ook goed is, bied ik doorgaans een fooi aan van ongeveer 15 procent of hoger, maar controleer dit wel altijd voordat je de fooi gaat verdubbelen. Bepaalde restaurants voegen namelijk al automatisch servicekosten (zoals een fooi) toe aan je rekening die dus lastiger te herkennen zal zijn wanneer deze op is gemaakt in een vreemde taal.

20.Neem de metro

De metro in plaatsen als Barcelona is een uitstekende manier om door de stad te reizen. De prijzen voor een enkeltje bedragen meestal maar een paar euro met stops verspreid over heel het grootstedelijk gebied.

21. Vluchten kunnen goedkoper uitvallen dan reizen met de trein

Dit klinkt wellicht ene beetje tegenstrijdig, maar je moet dit natuurlijk wel goed in de gaten houden. Wanneer je lange afstanden af wilt leggen, bijvoorbeeld van Malaga naar Bilbao, dan zul je waarschijnlijk merken dat vluchten (met goedkope luchtvaartmaatschappijen) een stuk voordeliger uitvallen, dan het retourtarief met de trein. Dit kan bovendien een handige manier zijn om tijd te besparen wanneer je een plaats wilt bezoeken voor slechts een weekendje ergens middenin een grotere reis door het schitterende Spanje. Daarnaast zul je al snel moeten toegeven dat een goede treinreis over het platteland altijd heel aangenaam is.

22. Proef een Kalimotxo in Baskenland

De Baskische regio in Spanje is een schitterend, relatief landelijk gebied dat dicht bij de Franse grens ligt. Hier kun je bijvoorbeeld een auto huren, de natuurlijke schoonheid van de regio ontdekken en niet te vergeten wat Kalimotxo te drinken (een mix van rode wijn en cola).

23. Boek online tickets voor grote attracties en bezienswaardigheden

Op het ogenblik dat je van plan bent om een paar van de bezienswaardigheden met duurdere tickets, zoals het Alhambra of de Sagrada De Familia, te bezoeken, dan moet je echt proberen om je tickets van tevoren online te regelen. Zeker wanneer je aankomt op drukke dagen, dan kunnen er lange wachtrijen staan en zul je al snel een groot deel van je dag verspillen met wachten, in het bijzonder tijdens het hoogseizoen. Vooraf reserveren zal je echter wat meer tijd geven, waardoor je je dag efficiënter in kunt plannen.

24. Je kunt ook gaan skiën in Spanje

Spanje is niet alleen een land van zon, zee en strand. Je kunt namelijk ook in Spanje gaan skiën. Een fantastische plek om te pronken met je skikunsten ligt bijvoorbeeld even buiten Granada in de bergen van de Sierra Nevada. Tijdens bepaalde perioden van het jaar worden de bergen immers een waar speelparadijs voor liefhebbers van wintersport en mensen zoals ik, die gewoonweg de heuvel af lijken te rollen.

25. Geniet van elke dag en elke plaats in Spanje

Spanje is heel anders dan thuis en daar moet je ten volle van genieten. Iedere dag, ieder uur en op iedere plaats. Alleen dan zul je het land echt op waarde weten te schatten en er zeker vaker naar terugkeren.

Ze Magazine - Lifestyle trends