Italië is zonder twijfel één van de mooiste landen binnen Europa (of misschien zelfs ter wereld) om eens te gaan bezoeken. Mijn liefde voor dit land gaat haast even ver als de voorliefde die ik heb voor alles met een chocoladesmaak, en waar ik dan ook geen spijt van heb en geen enkele reden kan bedenken waarom ik me daarvoor zou moeten schamen.

Een absolute persoonlijke favoriet van mij zijn de schitterende stede van Toscane, de fantastisch mooie Cinque Terre en de romantische kanalen van Venetie, om er maar enkel voorbeelden te noemen van plaatsen die het bezoeken meer dan waard zijn wanneer je in Italië verblijft. Maar in dit land is zoveel meer te zien, te doen en te beleven zodat je voor ieder wat wils kunt plannen als je hier op vakantie wilt gaan. Om je verblijf in Italië nog aangenamer te maken heb ik bovendien hieronder mijn eigen tips voor je op een rijtje gezet zodat je goed voorbereid naar Italië af kunt reizen.

Fantastische tips voor een geslaagde vakantie in Italië

1. Je kunt zomaar verdwalen

Verdwalen in dit schitterende land (in het bijzonder wanneer je door de verraderlijke bergen rijdt, zoals in Cinque Terre) zal niet altijd zo leuk zijn als je wellicht zou denken. Zelfs wanneer je het idee, om eens te verdwalen in Italië, wel ziet zitten, is het toch altijd de moeite waard om een ​​offline kaart op je smartphone te downloaden (of om de offline functie van Google Maps te gebruiken). Dat bespaart je namelijk een heleboel tijd op momenten dat je probeert te navigeren door de kronkelige straatjes van Venetië, Firenze en nagenoeg iedere Toscaans dorp dat je tijdens je vakantie tegenkomt.

2. Italië is meer dan alleen het vasteland

Er is zoveel meer te ontdekken in ‘de laars’ van Italië (deze vorm heeft Italië nu eenmaal in mijn ogen) en vergeet dus zeker niet dat er nog talloze kleine (en grote) eilanden zijn die je kunt gaan verkennen. Ga bijvoorbeeld eens naar Sicilië, Sardinië, Elba en Levanzo om maar een paar voorbeelden te geven van de talloze Italiaanse eilanden in de Middellandse Zee, welke allemaal wachten om door jou ontdekt te worden.

3. Gelato is gewoonweg te lekker om te negeren

Het ijs in Italië is werkelijk het beste dat op heel de aardbol wordt gemaakt. Ik moet dan ook nog een andere plaats (of land) ontdekken waar dit lekkers beter wordt gemaakt. In de meeste straten is bovendien wel gelato te koop en het is nog relatief goedkoop ook zodat je een dergelijke heerlijke traktatie niet aan je neus voorbij moet laten gaan.

4. Drink gratis

Steden als Rome, Florence en Venetië hebben allemaal volkomen veilig, schoon en gratis drinkwater dat je gewoon kunt tappen op talloze plaatsen in de stad. Neem dus absoluut een ​​herbruikbare fles mee, of vul een in de winkel gekochte fles en bespaar zo al snel aardig wat euro’s.

5. Het diner wordt in alle rust gebruikt

In Italië wordt, net zoals in een groot deel van de zuidelijke landen, het diner nooit in alle haast genuttigd. Het is dan ook altijd een relaxte aangelegenheid om echt even van te genieten samen met familie en vrienden. Pas je aan, aan de plaatselijke cultuur en doe gewoon ontspannen mee.

6. Kaartbetalingen zijn algemeen geaccepteerd

Kaartbetalingen, zoals met een kredietkaart of bankpas, worden vrijwel overal in Italië geaccepteerd. Houd echter wel altijd wat contant geld achter de hand voor het geval je iets kleins af wilt rekenen. Bepaalde winkels hanteren namelijk een minimaal te besteden bedrag als je niet met cash wilt betalen.

7. Italië beschikt over een aantal imposante stranden

Italië heeft veel meer te bieden dan de fraaie stadsgezichten van Florence, Milaan en Venetië. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de talloze schitterende stranden die een bezoekje zeker waard zijn. Langs de indrukwekkende kust kun je bijvoorbeeld een naar plaatsen gaan als Terracina, waar je een aantal fraaie witte zandstranden aan zult treffen.

8. Treinen in Italië zijn fantastische vervoersmiddelen

Wanneer je tussen verschillende Italiaanse steden wilt reizen, dan is een trip met de trein zeker een aanrader. Het land beschikt immers over een imposante hogesnelheidslijn tussen Rome, Florence en Venetië (om maar een paar voorbeelden te noemen).

9. Valideer voor vertrek altijd je trein- en buskaartjes

Over treinen gesproken, vergeet niet om je ticket af te stempelen in de kleine machines die aanwezig zijn aan boord van alle bussen en treinen op de momenten dat je met het openbaar vervoer reist. Je krijgt namelijk een boete wanneer een inspecteur je betrapt op zwart rijden, zelfs wanneer je niet op de hoogte was van het verplicht valideren van je vervoersbewijsje. Een machine om je kaartje te valideren is dan ook aanwezig in alle openbare treinen, bussen en (vaak ook) aan het begin van ieder perron.

10. Het noorden en zuiden van Italië zijn werelden van verschil

Het noorden en zuiden van Italië zijn haast twee verschillende landen! Het noorden is een ‘geïndustrialiseerde’ continentaal gedeelte van Europa, terwijl het zuiden een veel meer ontspannen mediterraan gevoel zal bieden, maar beide zijn deze gebieden wel fantastisch en echt volkomen verschillend.

11. Er zijn vulkanen te vinden in Italië

Er zijn een aantal behoorlijk epische (en nog altijd actieve) vulkanen te vinden in Italië die eveneens het ontdekken absoluut waard zijn. Je kunt zelfs op de top van een vulkaan gaan wandelen, zoals op de Etna die te vinden is op het eiland Sicilië.

12. Pompeii

Over vulkanen gesproken, heb je wel eens gehoord van Pompeii? Dit is de verwoeste stad die in het verre verleden werd verwoest door een vulkaanuitbarsting. Vandaag de dag kun je dit werelderfgoed, dat op de lijst van UNESCO op is genomen, zelfs gaan bezoeken en één van de meest beroemde vulkaanuitbarstingen uit de wereldgeschiedenis nader gaan onderzoeken.

13. Leer de beginselen van de Italiaanse taal

Niemand verwacht dat je vloeiend Italiaans zult spreken als je het land voor een vakantie komt bezoeken, ondanks dat dit wel een enorm pluspunt zal zijn als je dat wel doet. Je doet er dan ook goed aan om een paar gezegden en zinnen uit je hoofd te leren die je kunnen helpen om wat zaken te regelen in Italië. Door tegen een Italiaan een paar woorden in zijn moedertaal te spreken zal dat je zeker een welgemeende glimlach opleveren.

14. Bedek je lichaam op religieuze plaatsen

Op veel religieuze plaatsen wordt dames gevraagd om hun schouders en benen te bedekken als zij een kerk willen betreden. Houd hier dan ook zeker rekening mee bij het bezoeken van een religieuze locatie, in het bijzonder wanneer deze in het Vaticaan zijn gelegen (al behoort deze plaats technisch gezien niet tot Italië, maar veeltoeristen willen hier toch een kijkje nemen als ze er in de buurt zijn).

15. Truffeljacht

Truffels zijn big business in Italië, ze zijn immers zeer gewaardeerde ingrediënten in tal van Italiaanse gerechten en worden in de regel alleen in bepaalde delen van het land aangetroffen. Wanneer je deel hebt genomen aan een truffeljacht, dan dien je je de gevonden truffels wel direct op de markt te brengen, deze delicatessen kunnen namelijk aardig wat geld opleveren (al is de prijs uiteraard afhankelijk van grootte van de truffels).

16. Cinque Terre zijn de 5 steden die je zeker moet gaan bezoeken

Letterlijk vertaald betekent de naam 5 regio’s of gebieden, en het betreft één van de mooiste delen van het land. Vergeet dus zeker niet om hier eens rond te gaan neuzen wanneer je in de buurt bent. Wanneer je snel van de ene stad naar de andere stad wilt reizen dan doe je er verstandig aan om met de trein te gaan reizen, een ritje zal dan slechts enkele minuten duren, terwijl je er met een auto soms wel een uur of meer over doet.

17. Kies wijn om te drinken

Wijn is niet duur in Italië en bovendien is de kwaliteit ervan erg goed. Profiteer dus zeker van de lage prijzen en geniet van één van de meest aangename exportproducten van het land. Goede wijnen kun je immers al kopen vanaf 3 per fles.

18. Zomers en winters kunnen in Italië behoorlijk extreem zijn

De zomer in Italië kan erg heet zijn, terwijl de winters daarentegen juist flink koud uit kunnen vallen, vooral in het noorden van het land. Dit lijkt wellicht voor de hand liggend, maar er zijn nogal wat extremen op te merken als het gaat om de Italiaanse temperaturen (in tegenstelling tot die in landen zoals het onze), afhankelijk van de tijd van het jaar dat je er op vakantie wilt gaan, dus zal het de moeite lonen om je goed voor te bereiden op het weer dat je kunt verwachten.

19. Toscane is de beste plek voor het eten van steak

Bestel eens een overheerlijke Steak Florentine als je in Toscane bent en geniet daarmee van één van de beste steaks die opaarde te krijgen zijn. Het zal je weliswaar iets meer gaan kosten dan een gemiddelde maaltijd, maar dat is absoluut iedere euro meer dan waard. Het formaat van deze steaks zijn immers erg genereus, dus ik stel voor dat je er eentje met een reisgenoot deelt, tenzij je honger hebt als een beer.

20. Een gondel huren kan behoorlijk prijzig zijn

Indien je een gondel voor een half uur wilt huren, dan zul je een aardig bedrag neer moeten tellen in Venetië, gewoonweg omdat er standaardtarieven worden gehanteerd, maar het is het vermelden waard dat je het een stuk goedkoper uit kunt zijn wanneer je met de gondeliers durft te onderhandelen. Een gondel moet namelijk worden betaald per boot en dus niet voor het aantal personen dat aan boord gaat. Je kunt doorgaans met ongeveer zes mensen erin plaats nemen, hoewel dit wat minder romantisch is, zal het wel wat gunstiger voor je portemonnee uitvallen en niets aan de ervaring afdoen.

21. Koop een EHIC-kaart

Indien je woonachtig bent in de Europese Unie, dan dien je er altijd voor te zorgen dat je een geheel GRATIS EHIC-kaart bij je hebt. In geen geval moet je je over laten halen om hier ook maar een euro voor te betalen. De kaart wordt uitgegeven door de overheid, ongeacht waar in Europa je ook woont, en geeft je recht op dezelfde / soort zorgtoeslag als in je in eigen land gewend bent, ondanks dat je dit nooit als een vervanging voor een reisverzekering dient te gaan beschouwen.

22. Eet pizza

Dit is het enige land waar je de enige echte versgebakken pizza kunt eten, zonder dat je daar een schuldgevoel over moet hebben. Neem een stukje van dit lekkers bij één van de talloze kleine kraampjes die vrijwel overal wel te vinden zijn. De beste plaatsen om een stuk pizza te kopen zijn vaak te vinden in de wat rustigere zijstraten net even wat verder bij de belangrijkste pleinen en toeristische bezienswaardigheden vandaan. Een stukje pizza is bovendien niet duur en doorgaans buitengewoon lekker. De smaak is dan ook niet te vergelijken met de zogenaamde pizza die je ergens anders ter wereld voorgeschoteld krijgt.

23. Je kunt ook gaan skiën in Italië

Niet veel mensen zijn ervan op de hoogte dat je in Italië ook prima kunt gaan skiën, omdat het land meer synoniem staat voor glorieuze en lange zomerdagen. Wanneer je ervan houdt om lekker langs de hellingen naar beneden te suizen, dan is het bezoeken van de prachtige pistes van de Italiaanse Alpen echt een must. Je vindt hier een aantal schitterende resorts die zelfs kunnen concurreren met enkele van de wereldberoemde skioorden in Zwitserland en Frankrijk.

24. Cappuccino drink je bij het ontbijt

Traditioneel is Cappuccino een koffie die bij het ontbijt, of in elk geval meestal ’s ochtends wordt gedronken in Italië. Op het moment dat je ’s avonds niet zonder je gebruikelijke cappuccino kunt, dan kun je in plaats daarvan een koffie latte (met warme melk, in plaats van met opgeschuimde melk, zoals bij cappuccino) te proberen.

25. Er bevinden zich andere landen in Italië

Echt, er zijn meerdere landen aanwezig in Italië. Het Vaticaan is bijvoorbeeld een stadstaat en dat geldt ook voor San Marino. Allebei deze landen zijn erg imposant en zeker een bezoekje meer dan waard..

26. Wel veel bubbels, maar geen champagne

Mousserende wijn is erg populair en een erg lekkere traktatie in de avond voor liefhebbers van een glas bubbels. Vergeet dus niet om eens van de lokale Prosecco te proeven en leer de wereld van de Italiaanse bubbels en vrolijkheid wat beter kennen.

27. Fare la scarpetta is cruciaal

Geen maaltijd op basis van pasta is helemaal compleet zonder la scarpetta te gebruiken, wat dus wil zeggen dat je je brood gebruikt om alle overgebleven saus op je bord op te deppen. Het is haast een soort ritueel tijdens het Italiaanse avondmaal en volkomen normaal in een heleboel Italiaanse huishoudens. Dit is dan ook de reden waarom brood vaak op de tafels in restaurants wordt gezet. Het gebruik van de boter die er eveneens vaak bij wordt geserveerd zal echter doorgaans niet nodig zijn.

28. Brood moet wel worden betaald

Brood zorgt niet alleen voor het breder worden van je heupen, maar zal bovendien ook in rekening worden gebracht als het op tafel komt in een restaurant. Restaurants zetten namelijk vaak brood op uw tafel zonder je te van tevoren te vertellen dat er kosten voor in rekening worden gebracht. Je komt er dan ook meestal pas achter wanneer je de factuur na het nuttigen van een maaltijd eens goed bekijkt, dus houd er altijd rekening mee dat er mogelijk een kleine vergoeding gerekend wordt als je brood eet in een restaurant (het is verstandig om hier van tevoren naar te vragen wanneer je dit niet zeker weet en je er niet extra voorwilt betalen).

29. Venetië is blijkbaar aan het zinken

Blijkbaar is de zo geliefde Italiaanse stad Venetië aan het zinken. Laten we echter hopen dat deze schitterende plaats niet al te snel onder water zal verdwijnen.

30. Italiaanse roadtrips zijn erg leuk

Italië staat erom bekend behoorlijk ‘enthousiaste’ verkeersdeelnemers en wegen te hebben, maar laat je daar zeker niet door afschrikken. Indien je over een rijbewijs beschikt, dan moet je absoluut een keertje een auto huren en een aantal van de talloze verborgen juweeltjes van Italië gaan ontdekken. In het bijzonder wanneer je in een grote stad als Pisa of Florence verblijft. Het platteland van Toscane is namelijk even spannend om te gaan verkennen als de grote steden die het land rijk is.

Ze Magazine - Lifestyle trends