Ontrouw en vreemdgaan, kan je relatie ruineren. Bepaalde koppels kunnen er zichzelf echter doorheen worstelen nadat één van hen beide vreemd is gegaan. Maar op het moment dat er in je relatie mogelijk sprake is van ontrouw, dan dien je je voor te bereiden op iets totaal anders dan dat je in het verleden gewend was. Hieronder hebben we echter een aantal manieren waarop je relatie kan veranderen nadat één van jullie vreemd is gegaan of ontrouw is geweest.

Je hebt wellicht wat tijd zonder elkaar nodig

Wanneer een koppel besluit dat hun relatie het redden waard is, dan heeft liefde- en relatiepsycholoog Madeleine Mason opgemerkt dat dit in de regel volgt op een intense afkoelingsperiode. “Als de relatie weer op wordt gepakt,” zo zegt ze, “dan gebeurt dat vaak na een langere tijd waarin ze uit elkaar waren en het koppel als gescheiden werd gezien.

Jullie zijn het wellicht oneens over de mate waarin het vreemdgaan werd ervaren.

Verschillende mensen hebben in de regel een ander idee van hoe slecht de daden van iemand die ontrouw was voor de ander waren. De ene partner is wellicht van mening dat een kus aan een ander geen enkel probleem is, terwijl de ander denkt dat dit een echte afknapper is. Om die reden is het van belang om van tevoren duidelijk je grenzen aan te geven en wanneer een vreemdganger het gevoel heeft dat wat hij of zij heeft gedaan niet zo erg was, terwijl hun partner erdoor gekwetst is, dan kan het lastig worden om nog concrete stappen te zetten om de relatie te kunnen laten werken.

Negatieve emoties kunnen hoog oplopen

Zodra je besluit om het nog een keer samen te proberen, dan dien je je voor te breiden op een moeilijke en lange weg. “Wanneer de relatie verder blijkt te werken,” zegt Mason, “dan wordt deze doorgaans gekenmerkt door een verhoogde mate van achterdocht, woede, pijn en stress.” Iemand die vreemdgaat, mag dan ook verwachten dat zijn of haar partner na het incident nog een poosje ongelukkig zal zijn.

De benadeelde partner vertrouwt hun geliefde wellicht niet zoveel meer als in het verleden het geval was. Ontrouw kan het vertrouwen dan ook absoluut ruineren, zelfs wanneer een koppel daar zorgvuldig aan heeft gewerkt. “Dat verloren vertrouwen is één van de moeilijkere dingen voor mensen om mee om te gaan,” zegt Dr. Dana Weiser, een deskundige op het gebied van ontrouw en universitair hoofddocent aan de Texas Tech University. Vertrouwen kost tijd om zich in een relatie te ontwikkelen, maar zodra de ene partner erachter komt dat de andere vreemd is gegaan, dan kan dit in een ommezien te gronde worden gericht.

De persoon die vreemdging zal dan ook hard moeten werken om zijn partner weer gerust te stellen dat deze misstap niet nog een keer zal plaatsvinden. Omdat het vertrouwen in de relatie is verbroken, zal de vreemdganger kunnen verwachten dat hij of zij tenminste voor een korte tijd aan de lijn zal moeten lopen. Gedurende deze tijd, “dient de persoon die vreemd is gegaan extra inspanningen te leveren om zijn of haar partner te kunnen verzekeren dat er niets vervelend meer gaande is”, zei Mason. Dit kan ‘volledige transparantie met behulp van dagboeken, berichtjes, telefoongegevens’ en meer van dat soort zaken inhouden, vertelde ze. “Dit dan ook zeker een enorme belasting zijn voor de partner die ontrouw is geweest,” zei Mason, “maar het is absoluut noodzakelijk dat de relatie weer op het juiste spoor komt.”

Dit gebrek aan vertrouwen kan zelfs relaties in de toekomst beïnvloeden, zelfs wanneer het koppel gescheiden is. Zodra het vertrouwen eenmaal is geschaad, dan kan dat zelfs op zoveel meer manieren gebeuren die dus ook nog veel verder gaan dan deze ene relatie. “Het verlies van vertrouwen kan dan ook zeker niet alleen gevolgen hebben voor deze relatie, maar op het ogenblik dat de twee partners uit elkaar gaan of zijn gescheiden, dan kan dit in volgende relaties nog doorwerken,” vertelde Weiser. “Het niet kunnen vertrouwen op andere mensen kan een groot gevolg zijn van een eerder geval van vreemdgaan of ontrouw binnen een relatie.”

Er is een kans dat de relatie sterker wordt

Mason wijst op een stel van wie de relatie na het vreemdgaan beter werd. “Door middel van counseling konden twee partners zien op welke wijze ze beide bij hebben gedragen aan het stuklopen van hun relatie of huwelijk”, vertelde ze. “Ze beseften hoeveel ze werkelijk van elkaar hielden en dat hun huwelijk of relatie het redden zeker waard is geweest.” Het is echter van belang om op te merken dat hun relatie beter werd vanwege het werk dat ze hebben gedaan, en dus niet vanwege het vreemdgaan of de ontrouw die plaats heeft gevonden.

Hard werken zal de relatie wellicht ook niet kunnen redden

In sommige gevallen zal een relatie niet meer werken, zelfs wanneer een koppel dat wel graag zou willen. “Dit is helaas niet altijd zo,” zei Mason over het koppel van wie de relatie sterker werd na een geval van vreemdgaan en ontrouw. Bepaalde koppels  kunnen na ontrouw geen gemeenschappelijke basis meer vinden. Vreemdgaan of ontrouw die gedurende een langere periode plaats heeft gevonden, is wellicht een stuk moeilijker om te overwinnen of te herstellen.

Verschillende mensen zullen bovendien andere dingen toestaan, maar Mason heeft ontdekt dat soms het soort ontrouw of vreemdgaan dat herhaaldelijk voor de duur van een langere periode plaats heeft gevonden, ervoor kan zorgen dat het moeilijker voor een koppel wordt om weer bij elkaar te komen of om samen verder te gaan. “Hoe erger het vreemdgaan of de ontrouw is, hoe minder waarschijnlijk zaken weer recht kunnen worden getrokken,” zei ze.

Ontrouw kan een behoorlijk klap betekenen voor het zelfvertrouwen van de benadeelde partner

Veel vreemdgangers realiseren zich niet hoe persoonlijk mensen ontrouw ervaren. Vreemdgaan kan dan ook de eigenwaarde van iemand ernstige schade toebrengen. “Dikwijls kun je afleiden:” Als mijn partner wegging en activiteit X deed met een andere persoon, is dat omdat er ik iets niet kan bieden of omdat er iets aan mij ontbreekt”, zei Weiser. “Dat kan zeer pijnlijk zijn.”

Ontrouw kan de benadeelde partner helpen te beseffen dat het niet zijn of haar schuld is.

Ontrouw en vreemdgaan is erg ingewikkeld en de oorzaken ervan zijn eveneens zeer uiteenlopend. De persoon die bedrogen is, zal zichzelf wellicht de schuld geven, maar dit kan een te vereenvoudigde manier zijn om naar deze dingen te kijken.

“Er zijn een heleboel verschillende redenen waarom iemand ontrouw kan zijn,” vertelde Weiser, “en het heeft wellicht niets te maken met de waarde van iemand als partner, maar wellicht meer met de dynamiek van de dingen die er gaande zijn binnen de relatie.”

Een gebrekkige communicatie is wellicht iets dat vooraf ging aan de ontrouw

Het kan verleidelijk zijn voor twee mensen om hun relatie status quo voort te zetten ondanks dat er sprake is geweest van ontrouw of vreemdgaan. Ze denken wellicht dat ze geen lastige gesprekken hoeven te voeren die hun relatie zullen helpen zich te ontwikkelen. Maar dit is misschien geen goed plan voor de langere termijn. “Ze dienen werkelijk goed te onderzoeken waarom de ontrouw of het vreemdgaan plaats heeft gevonden,” vertelde Weiser, “wees dus heel kritisch en onderzoek de relatie tot in de kleinste details. Het is nuttig om samen naar een soort counselor of therapeut te gaan om op die manier de motivatie en de redenen om voor het werken te achterhalen en tevens om te weten te kunnen komen waarom de ontrouw en het vreemdgaan op jullie pad is gekomen.”

Eerlijk gezegd is het altijd van belang om in een relatie goed te communiceren, maar zodra het gaat om het oplossen van een probleem zo groot als ontrouw of vreemdgaan, dan is het vertellen van de waarheid de essentiële sleutel voor en goed resultaat. “Iemand die vreemdgaat, moet eerlijk zijn tegenover zichzelf en hun partner, en wellicht een aantal harde waarheden over zichzelf en hun relatie onder ogen zien en toe durven geven,” vertelde Weiser.

Wanneer een partner niet over zijn of haar gevoelens wil praten, dan is de relatie wellicht niet te redden

Bepaalde personen zijn terughoudend als het gaat om hun gevoelens te uiten. Wanneer ze niet over dit aanvankelijke ongemakkelijke gevoel kunnen stappen, dan kunnen ze wellicht ook niet over de ontrouw heen komen. “Ik zou erg sceptisch staan ​​tegenover een partner die geen open communicatie wil over vreemdgaan of ontrouw,” zei Weiser. “Wanneer hij of zij zegt: ‘Het is gebeurd, het spijt me’, en daar eindigt dan het gesprek mee, dan zou ik werkelijk enorm sceptisch zijn.”

Externe factoren aanhalen als excuus voor het vreemdgaan

Het kan verleidelijk zijn om externe factoren de schuld te geven van de ontrouw of het vreemdgaan. Maar dit is geen goed idee. Een partner die zijn of haar ontrouw probeert te wijten aan de wereld om hem of haar heen, is wellicht nog niet klaar om de relatie te herstellen.

Iemand die zegt dat hij of zij vreemdgaat of ontrouw is omdat er bijvoorbeeld sprake was van dronkenschap of drugsgebruik, die moet misschien meer onderzoek doen naar de reden waarom hij of zij dit deed. “Het is duidelijk dat het drinken van alcohol en het gebruik van drugs het beoordelingsvermogen en de besluitvorming van iemand in de weg zal staan of beperkt, maar niet in die mate dat je geen idee meer hebt wat er allemaal gaande is,” zei Weiser.

Je relatie kan stuklopen

Alleen jij en je partner kunnen het besluit nemen of jullie relatie de moeite waard is om gered te worden. En om je vertrouwen weer op te bouwen, dien je deze allebei weer op te willen bouwen. Helaas zal dat niet altijd het geval blijken te zijn. “Dit hangt helemaal af van de mate van bedrog, de context waarin de ontrouw plaatsvond, hoe sterk de relatie was vóór het vreemdgaan en of de beide partners ook echt aan hun relatie willen werken,” aldus Mason.

Ze Magazine - Lifestyle trends