1. Japanese Garden

De Japanese Garden in Hasselt is de grootste Japanse tuin van Europa. De tuin is helemaal gebaseerd op de Japanse cultuur en een perfecte plek om te mediteren of tot rust te komen in een ambiance met rustgevende watervallen, prachtige koivissen, wandelpaden en talloze picknickplekken. Maandelijks worden er bovendien diverse activiteiten voor de bezoekers van de tuin georganiseerd en er zijn rondleidingen met een gids mogelijk zodat je alle ins en outs van de Japanese Garden te weten kunt komen.

Locatie:

Gouverneur Verwilghensingel 23
3500 Hasselt

2. Jenevermuseum

Het Jenevermuseum is een plaats waar je alle facetten van het jeneverstoken kunt bewonderen. Het museum is gevestigd in een voormalige een kloosterhoeve van de zusters Franciscanessen-penitenten. In 1803 werd het pand echter omgevormd tot een stokerij om na een restauratie in 1987 dienst te gaan doen als museum. De collectie van het museum is onderverdeeld in meerdere deelcollecties zodat het stookproces optimaal kan worden belicht.

Locatie:

Witte Nonnenstraat 19
3500 Hasselt

3. Modemuseum

Modemuseum Hasselt (MMH) is stedelijk museum dat zich heeft gericht op mode in de breedste zin van het woord. Het museum is, sinds 1988, gehuisvest in de zuidvleugel van het voormalige Grauwzustersklooster en heeft inmiddels circa 18000 kledingstukken, schoenen, handtassen, hoeden en accessoires in haar bezit. De verzameling wordt door middel van tijdelijke tentoonstellingen aan het publiek getoond en schets een goed beeld van de westerse modegeschiedenis vanaf 1750. Belangrijke ontwerpers, zoals Paul Poiret, Chanel, Christian Dior, Pierre Cardin, Yves Saint Laurent en Versace. Naast de modegeschiedenis dient het museum nog steeds als inspiratiebron hedendaagse voor ontwerpers.

Locatie:

Gasthuisstraat 11
3500 Hasselt

4. Begijnhof Hasselt

Het begijnhof van Hasselt is een typisch begijnhof met een ommuurd plein. In zijn huidige vorm bestaat het hof uit een serie van 13 huizen die in een V zijn gelegen met daarbij een voorhof die rondom het plein is gesitueerd en die dienst doet als tuin. In deze tuin zijn de ruïnes van de voormalige begijnhofkerk nog altijd te vinden. In de tuin kun je heerlijk rondwandelen en genieten van de fraaie inrichting ervan.

Locatie:

Zuivelmarkt 33
3500 Hasselt

5. Bokrijk

Bokrijk, of voluit het Provinciaal Domein Bokrijk, is een 550 hectare groot domein, in de gemeente Genk. Je vindt hier naast het openluchtmuseum (met circa 140 historische gebouwen van de late zeventiende tot einde negentiende eeuw) ook een arboretum (met de omvangrijkste plantencollectie van het land), een buitenspeeltuin en een geuren- en kleurentuin. Je kunt het gebied verkennen via de diverse wandel- en fietspaden. Tevens kun je een bezoek brengen aan het vreemde bos met werken van beeldend kunstenaar Hugo Duchateau die langs de bospaden zijn geplaatst.

Locatie:

Bokrijklaan 1
3600 Genk

6. Fietsen rond Hasselt

Je kunt heerlijke fietstochten maken door het groene landschap rondom Hasselt. Een aantal fraaie routes zijn: de t die het zuiden van Hasselt doorkruist en waarbij je langs fraaie kastelen, hoeves, boomgaarden en mooie dreven fietst. Verder loopt er een fietsroute door de paarse heide, wanneer je tenminste in augustus besluit om een tocht te maken. Maar wellicht ga je toch liever voor het fietsen van de Lus van de Demer naar de Herk, een fraaie tocht langs deze schitterende rivieren, groene weilanden en akkers. Deze laatste tocht doet overigens ook in het centrum van Hasselt aan.

Locatie:

  • Kastelentoch: Recreatiepark De Alk
    Laagdorpstraat Alken
  • De Paarse Hart route: Bolderberg
    Sint-Jobkerk
  • Lus van de Demer naar de Herk: parking Sporthal Runkst
    Djef Antenstraat Hasselt

7. C-mine expeditie

Voor iedereen valt er een heleboel te beleven op C-mine expeditie. Via een avontuurlijke tocht kom je meer te weten over de mijn in al zijn gedaantes. Je daalt niet alleen af tot 6 meter diep om vervolgens talloze verrassende installaties te bewonderen. Bekende Belgen hebben verhalen over de mijn geschreven die gecombineerd worden met creatieve beeldprojecties. Je kunt ook zelf aan de slag in de interactieve geluidscel met geluiden in de mijn of door de atmosfeer te proeven in het doolhof op weg naar boven. Het is zelfs mogelijk om de mijn virtueel te bezoeken en terug te gaan naar de hoogtijdagen van de actieve mijnbouw, ruim een halve eeuw geleden. Het hoogtepunt van de expeditie is echter de beklimming van de ruim 60 meter hoge, authentieke schachtbok op het plein en waar je boven kunt genieten van een adembenemend uitzicht.

Locatie:

C-Mine 10
(Evence Coppeelaan 91 voor GPS)
3600 Genk

8. Glaasje wijn drinken in de Wijnbar Dito

In deze kleinschalige wijnbar,die veel lijkt op die in mediterrane landen (met maar 22 zitplaatsen) worden wijnen van over heel de wereld geserveerd. Dit zijn niet alleen de grote klassiekers, maar ook wijnen uit de nieuwe wereld (maar liefst 300 soorten wijn staan er op de kaart). Maandelijks staan er 20 wijnen open die je dus per glas kunt drinken (mousserend en wit, rood, rosé en zoet), waarbij de witte- en rode wijnen iedere maand een nieuw thema krijgen, zoals de druivensoort, de wijnstreek of de wijnmaker. Maar eveneens voor de bezoekers die geen wijn drinken heeft Dito genoeg alternatieven voor handen.

Locatie:

Schrijnwerkersstraat 8
3500 Hasselt

9. Restaurant 6 Zinnen

Het restaurant is erg fraai ingericht waarbij het statige van het herenhuis een schitterende combinatie vormt met een meer modernere touch. Je kunt hier genieten van heerlijke amuses, gerechten en wijnen. Alles wordt overigens op een bijzondere manier aangeboden. Doordat het een niet al te groot restaurant is, is de drukte er doorgaans erg aangenaam.

Locatie:

Luikersteenweg 6
3500 Hasselt

10. Lekker Italiaans eten bij Il Colosseo

In dit familierestaurant kun je genieten van authentieke Italiaanse gerechten die altijd met verse ingrediënten worden bereid. Zo worden de heerlijkste pizza’s gebakken in een houtoven, maar kun je ook rekenen op een voortreffelijke pasta, of andere typische Italiaanse lekkernijen die bereid zijn met uitstekende producten die ook echt uit dit mediterrane land afkomstig zijn.
Zowel qua keuken als sfeer kun je in dit gezellige restaurant Italië op zijn best proeven.

Locatie:

Raamstraat 4
3500 Hasselt

Ze Magazine - Lifestyle trends