Mensen die nog nooit in hun eentje hebben gereisd, beschrijven hun eerste reis als soloreiziger doorgaans als een haast religieuze ervaring. In is dan ook een onbekende omgeving die niet, in meer of mindere mate, wordt bepaald door de vooroordelen, keuzes of voorkeuren van een reisgenoot en daardoor helemaal op jou kan worden gericht. Alleen reizen geeft je dan ook absoluut de kans om jezelf tot in de puntjes in de watten te leggen en te verwennen.

Uiteraard zal het reizen in je eentje ook zijn gevaren kennen, zoals problemen met bijvoorbeeld de veiligheid, eenzaamheid en de zo gevreesde eenpersoonstoeslag die vaak voor soloreiziger in rekening wordt gebracht. Maar een beetje voorbereiding en het gebruik van je gezonde verstand kan je niet alleen geld besparen, maar je eveneens door de meest ruige plekken heen loodsen.

Waarom zou je in je eentje gaan reizen?

Alleen reizen kan voortkomen uit de ultieme wens om te genieten; je kunt immers uit gaan rusten op momenten dat jij dat wilt en weer verder gaan als je daar zin in hebt. Een ander voordeel is dat de fouten die er worden gemaakt alleen aan jou toe te schrijven zijn, maar ook dat je overwinningen en prestaties extra lonend zullen zijn. Je hebt namelijk niet te maken met situaties waarin jij hebt besloten om een tocht door heel de stad te maken om tot de ontdekking te komen dat het museum dat je wilde bezoeken op dat ogenblik gesloten is waardoor de dag van je reisgenoot compleet is verpest; als soloreiziger is het je eigen dag die je kunt redden of die je kunt beschouwen als een leermoment.

Je kunt verder heel de tijd exact doen wat je wilt. Heb je bijvoorbeeld altijd al eens willen proberen om op een surfbord te gaan staan? Meld je dan aan voor een les en ga er gewoon voor; er zit namelijk geen reisgenoot op het strand verveeld op je te wachten, terwijl jij de tijd van je leven hebt. Heb je geen zin om de Niagara Falls te gaan bezoeken? Dan neem je gewoon een andere route.

Zie ook: Leuke activiteiten voor als je niet alleen op vakantie wilt gaan! 

Hoe veilig is het om alleen te reizen?

Wellicht wel de meest belangrijke zorg van de soloreiziger heeft betrekking op zijn, of haar, eigen veiligheid. Zonder een reisgenoot om je een beetje mee in de gaten te houden, ben je immers een stuk kwetsbaarder voor criminelen en oplichters, maar even goed voor eenvoudige gezondheidsproblemen. Maar de veronderstelling dat het reizen in ene groep altijd je veiligheid zal vergroten, is ook niet helemaal waar omdat een soloreiziger eenvoudiger in staat zal zijn om zich aan te passen en te integreren, dan een groep. Wanneer je in je eentje op reis bent, en niet de aandacht op jezelf vestigt als een toerist, is bijvoorbeeld een uitstekende manier om veilig te reizen. Hieronder hebben we desondanks een aantal tips en adviezen op het gebied van veiligheid voor soloreizigers op ene rijtje gezet:

  • Weet hoe lang het duurt en wat het kost om van het vliegveld naar je hotel of naar het stadscentrum te komen. Mensen die alleen op reis gaan, hebben meer kans om opgelicht te worden, dus vraag de taxichauffeur voordat je aan rit begint wat het geschatte tarief zal zijn. Zodra dit aanzienlijk verschilt van wat je als redelijk hebt opgezocht, dan doe je er goed aan om een andere taxi te nemen (of te kiezen voor een rit in een huurauto).
  • Boek een hotel dat beschikt over een receptie die 24 uur per dag is bemandvoor het geval je laat op de dag aankomt. Je hoeft dan namelijk niet in een auto of erger anders de nacht door te brengen.
  • Wees je eigen raadgever; op het moment dat iets niet goed aanvoelt, dan kun je er maar beter direct vanaf zien.
  • Zorg voor een goede identificatieen bewaar een kopie op meerdere plaatsen.
  • Blijf op bevolkte- en openbare plaatsen, in het bijzonder in de avond en de nacht. Ga dus niet in je eentje allerlei achteraf steegjes doorwandelen wanneer je in het donker teruggaat naar je hotel.
  • Straal zelfvertrouwenuit en loop doelgericht over straat.
  • Zie er niet als een typische toerist uit. Loop niet in een opvallend T-shirt dat in alle souvenirwinkeltjes te koop aan wordt geboden en loop evenmin rond met je neus in een reisgids.
  • Richt de aandacht van anderen (lees: kwaadwillende personen) niet op jezelf door dure kleding of sieraden te dragen.
  • Een leugentje om bestwil mag. Op het ogenblik dat je de weg vraagt, vraag dan niet alleen maar: “Kun je me de weg naar het museum wijzen? Maar voeg daaraan toe: ‘Ik heb daar een afspraak met een vriend.’
  • Check je kaartjes en reisschema’svoordat je je hotel, je trein, je huurauto of kantoor van Toeristen Informatie verlaat. Iemand die in zijn, of haar, eentje op reis is en die te veel door een mobiele telefoon op wordt geslokt, kan gemakkelijk de aandacht trekken van ongure types.
  • Laat thuis een kopie achter van je reisroutebijvoorbeeld bij een vriend of een familielid en houd van tijd tot tijd contact via de telefoon, whatsapp, een videochat of per e-mail.
  • Voordat je op een internationale reis gaat in je eentje doe je er verstandig aan om na te gaan of er een instantie is waar je op terug kunt vallen in geval van nood. Dit kan bijvoorbeeld een reisorganisatie, verzekeraar of overheidsinstelling zijn.

Vertrouw iedereen en niemand

Een van de beste redenen om alleen te gaan reizen is om nieuwe mensen te leren kennen, maar dit maakt je tevens extra kwetsbaar. Het is geen probleem om met nieuwe vrienden wat tijd door te brengen, te reizen en herinneringen te creëren, maar wellicht kun je deze mensen toch beter niet vragen om je geld in bewaring te nemen. Oplichters zijn namelijk vaak het meest charmante gezelschap dat je je maar kunt bedenken; je wilt weliswaar ruimdenkend zijn, maar blijf op je hoede zodat je zeker weet dat je eigen veiligheid niet in het geding zal komen.

De eenpersoonstoeslag vermijden

Mensen die geregeld alleen opreis gaan, zullen zijn maar al te bekend zijn met de eenpersoonstoeslag, die touroperators, cruisemaatschappijen en hotels vaak op je rekening bijschrijven om op die manier te kunnen compenseren dat ze het geld van een tweede gast mislopen. Een dergelijke toeslag kan variëren van 25 tot wel 100 procent van de reiskosten, wat dus wil zeggen dat je uiteindelijk twee keer zoveel moet gaan betalen als iemand die samen met een reisgenoot onderweg is.

Er zijn uiteenlopende manieren om deze eenpersoonstoeslag te omzeilen. Je kunt deze zelfs helemaal vermijden door te boeken bij een touroperator die een geschikte kamergenoot voor je zal gaan zoeken. Door op die manier te werk te gaan, maximaliseert het bedrijf haar eigen winst die behaald kan worden uit iedere kamer en bespaar jij de eenmalige toeslag. Het gevolg is dan uiteraard wel dat je een kamer met een onbekende dient te delen. Op het ogenblik dat je je zorgen maakt of twijfels hierover hebt, dan doe je er verstandig aan om contact op te nemen met de touroperator en samen door te nemen welke procedures zij gebruiken om potentiële kamergenoten aan elkaar te koppelen. Bepaalde organisaties zullen bijvoorbeeld willekeurig mensen aan elkaar koppelen, terwijl andere juist veel moeite zullen doen om juist twee personen samen te brengen die qua persoonlijkheid bij elkaar passen.

Verder bieden diverse cruisemaatschappijen op bepaalde schepen eenpersoonskamers aan. Je kunt in bepaalde gevallen geld besparen door op het laatste ogenblik een dergelijk verblijf te boeken. Touroperators die graag ook hun laatste paar plaatsen willen verkopen, zijn namelijk soms bereid om hun gebruikelijke eenpersoonstoeslag te verlagen of zelfs afzien van deze toeslag.

Hoewel het niet voor iedereen de meest ideale oplossing is, kun je er als soloreiziger ook voor kiezen om in een hostel te verblijven, waar per bed een rekening op kan worden gemaakt, in plaats van per kamer. Voordat je besluit om te gaan verblijven in één of meerdere hostels tijdens je reis, doe je er verstandig aan om eerst (online) op zoek te gaan naar beoordelingen en reviews van diverse hostels. Zo kun je immers goed nagaan of deze ook veilig en geschikt zijn voor mensen die alleen reizen.

Tips om in je eentje te gaan dineren

Alleen eten is niet zo erg. Een heleboel soloreizigers (en mensen die frequent op zakenreis zijn) hebben er echter een enorme hekel aan. Dit heeft ermee te maken dat ze bang zijn om eruit te zien als een eenzame globetrotter. Er bestaat zelfs een officiële benaming voor: deze angst, namelijk solomangarefobie. (Zo nu en dan is de angst overigens volkomen terecht.) De volgende tips kunnen je echter helpen om deze angst te overwinnen. Alleen dineren is namelijk voor een heleboel reizigers het meest onplezierige aspect van hun solotrip.

Zie ook: dit zijn de 50 mooiste vakantiebestemmingen voor dit jaar!

  • Maak een praatje met het bedienende personeel. Obers en serveersters zijn een paar kleurrijke locals die je je maar kunt bedenken.
  • In een café gaan eten, in plaats van alleen gaan dineren in een restaurant; in je eentje met een boek in je hand zitten in een café is namelijk minder ongebruikelijk, dan een tafel voor één in een chique restaurant reserveren.
  • Kies tafeltje aan de zijkant of ga aan de bar zitten. Zo kun je, al dan niet ervoor kiezen om een praatje te maken met de mensen in de bediening.
  • Ga naar een chique restaurant dat meer privacy biedt. Hier zal het doorgaans minder opvallen dat je in je eentje dineert.
  • Neem wat leesmateriaal mee. Indien je je wat ongemakkelijk voelt om alleen aam een tafel te zitten en naar je eten te staren, dan kun je een boek openslaan, je telefoon voor de dag halen of een tijdschrift doorbladeren.
  • Op het moment dat je niet nog een keer een maaltijd in je eentje in het openbaar wilt gebruiken, dan kun je roomservice inschakelen of je bestelling doorgeven aan een restaurant in de buurt zodat je op je kamer kunt eten.
  • Eet goed. Alleen al omdat je alleen bent en je veel onderweg zult zijn, wil dat zeker nog niet zeggen dat je geen tijd dient in te ruimen om even te gaan zitten en een goede maaltijd te eten, ontspannen een kopje koffie dient te drinken of een decadent dessert kunt bestellen.

Geld besparen op een reis in je eentje

*       Wanneer je er eigenlijk even helemaal doorheen zit. De constante zintuiglijke input en waakzaamheid van het in je eentje reizen kan je behoorlijk slopen. Zodra je dan ook merkt dat je aandacht of je lichaam verslapt, dan is het heel verstandig als je je ambitieuze reisschema enigszins bijstelt, het tempo een beetje naar beneden haalt en wat meer gaat ontspannen.

Wanneer je naar het buitenland reist, dan kun je daar een zogenaamde expatbar opzoeken, de plaatselijke bevolking kan je doorgaans prima de weg daar naartoe wijzen, om wat tijd door te brengen met landgenoten of andere reizigers en misschien zelfs even je moedertaal te spreken. Indien je je op een meer vertrouwde plaats bevindt tijdens je trip, dan kan een warme douche en een avondje televisie kijken in een mooie hotelkamer je doorgaans genoeg energie geven om er de volgende dag weer fris en fruitig tegenaan te kunnen gaan.

Hulpbronnen zoeken voor solo reizigers

Alleen op reis gaan vereist vaak een heleboelvoorbereiding en daarbij zijn goede informatiebronnen van cruciaal belang. Je dient bijvoorbeeld altijd van te voren goed na te gaan waar je:

  • Reizen, cruises, weekenduitstapjes, excursies en rondleidingen kunt boeken die speciaal bedoeld zijn voor de soloreiziger.
  • Een geschikte kamergenoot voor een bepaalde reis kunt vinden, zodat je dus nooit meer een eenpersoonstoeslag hoeft te betalen als je dat niet wilt.
  • Soloreizen voor bepaalde doelgroepen, zoals senioren, kunt boeken naar uiteenlopende bestemmingen over heel de wereld
  • Tips, adviezen, informatiebronnen en reisgidsen kunt vinden die je van pas kunnen komen op het moment dat je in je eentje op reis gaat, of bent
  • Specifiek op de vrouwelijke soloreiziger gerichte reizen kunt boeken (eventueel in groepsverband met gelijkgestemde dames).
  • Organisaties en instanties kunt vinden die je met raad en daad bij kunnen staan wanneer je tijdens je soloreis onverhoopt in een noodsituatie terecht bent gekomen.
Ze Magazine - Lifestyle trends