Onlangs nam ik samen met mijn jongere broer de basis door voor het zelf maken van granola. Aan de telefoon vertelde hij me dat hij het betreurde dat de meeste recepten te precies waren dat er veel zware ingrediënten werden gebruikt voor deze simpele, niet te zoete, eenvoudige granola waar hij zo naar hij hunkerde.

De basis (maar wel erg goede) granola heeft echter maar een handjevol ingrediënten nodig: havervlokken,

 • een zoetstof,
 • een beetje olie,
 • eventueel wat noten of gedroogd fruit.

Zodra je eenmaal deze basisformule onder de knie hebt, dan zal het nog gemakkelijker zijn om een ​​granola samen te stellen zoals jij deze het lekkerst vindt.

Gemakkelijke, eenvoudige granola met maar 7 ingrediënten gemaakt

De gangpad in de meeste supermarkten zal waarschijnlijk vol, staan met speciale granolas die even lekker als bijzonder zijn, maar wat iedere thuiskok nodig heeft, is een simpele, gemakkelijk te breiden granola die zonder moeite kan worden onthouden en die gemaakt zal worden vanuit het hart.

Het volgende recept is exact wat je nodig hebt, een zeer simpele granola die je de basis leert van het koken van haver samen met een beetje zoetstof, wat smaakmakers en slechts enkele andere toevoegingen, zodat je een simpele granola krijgt die je zo uit de hand kunt eten of die je in een kom kunt vermengen met yoghurt of melk. Om te beginnen,laten we je kennis maken met deze basismethode, zodat je al je toekomstige gerechten aan kunt passen met de dingen waar je op dat moment zin in hebt.

De meest belangrijke stappen voor de bereiding van zelfgemaakte granola precies zoals je die het lekkerst vindt:

 1. Houd als leidraad een verhouding van 50-50 aan. De basis voor je granola moet ongeveer de helft zijn van de te gebruiken zoetstof samen met de olie. Honing en ahornsiroop zijn twee van de beste zoetstoffen die je voor de bereiding van granola kunt gebruiken omdat ze vloeibaar zijn en dus de haver goed kunnen bedekken. Dit recept levert je dan ook granola op met een bekende mate van zoetheid, maar je kunt de honing en olie met wel de helft verminderen om toch een prima granola te krijgen.
 2. Maak de granola zo klonterig als je zelf wilt. Het internet staat boordevol met trucs om granola te laten klonteren, maar voor mooie, simpele brokjes heb je helemaal geen speciale ingrediënten nodig en hoef je alleen maar een paar stappen te volgen. Druk eerst de granola in een overal even dikke laag voordat je deze in de oven plaatst en roer het geheel vervolgens maar een keer om halverwege de bereidingstijd. Voor echt goede brokjes granola, duw je een beetje op de bereide granola voordat je deze af laat koelen en vermijd je dat deze aan de aan de bakplaat gaat plakken wanneer deze volledig is afgekoeld.
 3. Je moet verder weten wanneer de granola klaar is. Wellicht is het meest lastige deel van de bereiding van granola wel het weten wanneer deze klaar is. Wanneer je een lage oventemperatuur gebruikt, dan zul je de granola drogen zonder deze te bakken, maar je moet er dan wel rekening mee houden dat de granola niet rechtstreeks uit de oven droog zal zijn. Deze zal namelijk pas gaan drogen tijdens het afkoelen, dus moet je de granola uit de oven halen op het moment dat deze er licht geroosterd uit gaat zien en ruikt naar warme honing. De geur van geroosterde haver is doorgaans het beste teken dat de granola klaar is.
 4. Voeg eventueel het gedroogde fruit toe na het bakken van de granola. Je kunt de meeste noten echter wel samen met de haver in de oven roosteren, maar gedroogd fruit zal dan gaan verbranden, dus moet je ervoor zorgen dat je dit pas na het bakken erbij doet.

Zelfgemaakte granola bewaren en serveren

 • Voor de langste houdbaarheid, koel je granola op de bakplaat eerst helemaal af voordat je deze in een bewaardoor of pot doet. Op het moment dat je de granola gaat bewaren in een luchtdichte bak of pot, dan zal deze maximaal een maand houdbaar zijn.
 • Eet de granola op dezelfde manier als ontbijtgranen, dus samen met melk of yoghurt. Op die manier heb je een snel en simpel ontbijt dat je bovendien overal mee naartoe kunt nemen. Probeer dit recept al dan niet met verschillende zoetstoffen, smaakmakers of vervang de noten of fruit door een ander persoonlijke favoriet. Met deze simpele, gemakkelijk te bereiden granola zijn de mogelijkheden immers nagenoeg eindeloos.

Enkele handige weetjes voor de bereiding van zelfgemaakte granola

 1. Verwarm de oven tot 150 graden Celsius en bedek een bakplaat die voorzien is van een opstaande rand met bakpapier. Plaats een rek in het midden van de oven en zet daar de bakplaat op tijdens het bereiden van de granola.
 2. Vermeng de olie, de honing, de kaneel en het zout in een grote kom voordat je de haver en de amandelen erbij doet. Roer alles goed door elkaar en zorg ervoor dat de haver en amandelen goed door het oliemengsel worden bedekt. Je mag overigens gerust wat meer haver of amandelen toevoegen aan de granola,dat is namelijk helemaal niet erg zolang je het geheel maar goed dooreen mengt. Door goed te roeren ben je namelijk verzekerd van een goede coating.
 3. Verdeel de haver over de bakplaat en zorg er daarbij voor dat er over een even dikke laag ontstaat. Indien de granola erg klonterig is, dan kun je een spatel gebruiken om deze wat plat te drukken op de bakplaat.
 4. Bak de granola voor de duur van 20 minuten, roer halverwege de baktijd alles even om. De granola is klaar op het moment dat deze goudbruin van kleur is en de amandelen zijn geroosterd. Het geheel zal echter nog altijd nat aanvoelen als het uit de oven komt, maar zal drogen tijdens het afkoelen.
 5. Haal de granola uit de oven, voeg eventueel het fruit en/of rozijnen toe, druk het geheel goed aan en laat alles afkoelen. Zet de bakplaat tijdens het afkoelen op een rooster. Wanneer je brokjes granola wilt, dan druk je op de granola voordat deze af is gekoeld, op die manier zullen de deeltjes aan elkaar blijven kleven. Koel echter ook nu de granola helemaal af voordat je deze gaat bewaren.
 6. De granola kun je het best bewaren in een luchtdichte pot of bak. Op die manier kun je deze immers het langst goed houden. Je dient de granola overigens altijd te bewaren op een droge plaats bij kamertemperatuur.

Ze Magazine - Lifestyle trends