Rosbief klinkt lekker, maar is wellicht ben je een beetje bang dat het ingewikkeld is om te bereiden, maar eigenlijk is dit juist vrij eenvoudig! Met een goed stuk vlees en een aantal simpele kruiden, kunt je rosbief bereiden op een manier dat deze nog malser en lekkerder is dan wanneer je deze kant-en-klaar in de winkel kopen. Hieronder hebben we op een rijtje gezet wat je allemaal dient te weten als je rosboef wilt gaan bereiden en zonder al te veel moeite dit klassieke gerecht voor je familie en vrienden kunt serveren.

Het stuk vlees

Om rosbief te maken heb je om te beginnen helemaal geen extreem duur stuk rundvlees nodig. Je kunt bijvoorbeeld prima uit de voeten met de veel goedkopere:

  • kogelbiefstuk,
  • lamsbiefstuk van de lende,
  • bovenste deel van de runderbil,
  • achtermuis van het rund

Hoewel we meestal een mooie kogelbiefstuk, maar een stuk van de bovendij van een rund iswerkt ook prima. Wanneer je niet zeker weet of je een goed stuk vlees in handen hebt om rosbief van te maken, dan kun je uiteraard altijd je slager om advies vragen. Aangezien het vlees dat je gebruikt voor een lange tijd langzaam dient te roosteren, zullen zelfs de vaak nog wat taaie, meer magere stukken vlees daardoor ook mals worden.

Je moet er echter wel rekening mee houden dat als je voor een bijzonder magere stuk vlees kiest, dit relatief dun gesneden dient te worden om op die manier te voorkomen dat het alsnog taai wordt.

Het op smaak brengen van het vlees

Als het gaat om het op smaak brengen van de rosbief, dan kun je pas echt creatief aan de slag gaan. Desondanks willen we het in dit recept vrij simpel houden en alleen tijm, rozemarijn, een beetje zout en peper gebruiken. Uiteraard ben je helemaal vrij om je favoriete kruiden (zoals salie, peterselie of oregano) te gebruiken (zowel verse- als gedroogde varianten) als je dat lekker vindt. Je kunt er zelfs voor kiezen om specerijen, zoals komijn of korianderzaad, te gebruiken om de rosbief op smaak te brengen, dat is namelijk ook erg lekker. Je kunt dus eigenlijk gewoon de kruiden en/of specerijen gebruiken die je lekker vindt.

Je moet dan ook zeker niet bang zijn om smaakmakers te gaan gebruiken als je rosboef gaat bereiden. Je hebt immers te maken met een groot stuk vlees en hoe meer smaak eraan zit, hoe beter het doorgaans is. We raden echter aan om zeker niet meer dan 1 theelepel zout per pond vlees te gebruiken. Ui-achtige smaakmakers, zoals uien, knoflook en lente-uitjes, kunnen overigens ook bijzonder lekker zijn.

Ik geef er echter de voorkeur aan om al mijn smaakmakers eerst te vermengen met een klein beetje olijfolie (zodat er een soort ​​pasta ontstaat) omdat je daarmee op een gelijkmatige manier de smaakmakers over het stuk vlees kunt verdelen en er zeker van zijn dat je stuk vleesoveral helemaal op smaak kan komen. (Natuurlijk mag je bij het op smaak brengen van de rosbief de onderkant van het stuk vlees niet vergeten te kruiden!)

De temperatuur van de oven

Je vraagt je wellicht af ​​waarom je de temperatuur van de oven al binnen 15 minuten weer dient te veranderen. Maar geloof me, daar is een erg goede reden voor. In het meest ideale geval zou al het geroosterde vlees aan alle kanten in een hete koekenpan dicht worden geschroeid om zo een ​​goudgele, lekker krokante korst te krijgen. Met een stuk vlees als een kogelbiefstuk kan dit dichtschroeien echter haast een onmogelijke klus zijn.

(Het stuk vlees is in de regel namelijk veel te groot en te zwaar om in een koekenpan aan alle kanten dicht te schroeien, gewoonweg doordat er niet voldoende ruimte is in de pan.). Om die reden wordt het stuk vlees in de over dichtgeschroeid en later gegaard. In het begin zal de oven dus heter moeten zijn om het gebraad de kans te geven om die mooie korst te vormen, zonder dat je daarvoor een pan nodig hebt. Nadat je het stuk vlees hebt voorzien van een lekkere kortst, dan kan de temperatuur lager worden gezet en kan het vlees van binnenuit worden gegaard.

De temperatuur van het vlees

Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om de rosbief medium tot medium-rare te braden, zodat het stuk vlees in het midden nog een beetje roze is. Naar mijn mening blijft het vlees op deze manier namelijk malser en heeft het meer smaak, dan weer je het helemaal doorbakken zou serveren. Indien je echter toch liever geen roze meer ziet, dan kun je de rosbief natuurlijk wat langer roosteren! Een ding dat je echter zeker zou moeten gebruiken, is een vleesthermometer. Dit instrumentje zal immers voorkomen dat je maar moet gokken of je groot stuk vlees van binnen goed gaar is. Bovendien kan het gebruik van een dergelijke thermometer tijdens het bereiden van talloze andere gerechten goed van pas komen.

Als extra tip wil ik je overigens nog wel meegeven dat je er altijd voor moet zorgen dat deze thermometer ver genoeg in het stuk vlees wordt gestoken om op die manier in het midden van het gebraad de temperatuur te kunnen meten (en je dus een nauwkeurige meting kunt doen). Een stuk vlees dat vrij lang moet garen, zal in de kern een temperatuur dienen te hebben van ongeveer 55 graden Celsius. De temperatuur van het vlees zal echter altijd wat verder oplopen, terwijl je het enige tijd laat rusten.

Het vlees aansnijden

Ik weet dat het buitengewoon verleidelijk kan zijn om direct in het vlees te snijden zodra je het uit de oven hebt gehaald. Aan deze drang dien je echter absoluut weerstand te bieden en het vlees eerst op een snijplank leggen om het daar voor de duur van 30 minuten rusten om alle vleessappen door het hele stuk gebraad te laten trekken.

Indien je de rosbief direct aan zou gaan snijden, dan zullen al deze uiterst smaakvolle sappen op de snijplank terechtkomen en zal je vlees vaak droog en taai op tafel belanden. Als het vlees voldoende tijd heeft gehad om te rusten, dan pas neem je een je meest scherpe vleesmes of koksmes ter hand om mooie dunne plakjes van de rosbief te snijden.

Restjes van de rosbief

Indien er restjes rosbief over zijn gebleven, dan heb je één van de grootste genoegens van het leven in handen. Dit vlees is namelijk zo veelzijdig te gebruiken. Je kunt de restjes rosbief namelijk in dunnen plakjes snijden om er een broodje mee te beleggen, maar ook tijdens je ontbijt op bijvoorbeeld een cracker leggen of gewoon koud, direct uit de koelkast als snack opeten. Ik ben absoluut de laatste mens op aarde die je hier op aan zal kijken.

Ze Magazine - Lifestyle trends