Home Recepten Zelf gember kweken in enkele stappen, zo makkelijk gaat het!

Zelf gember kweken in enkele stappen, zo makkelijk gaat het!

Veelmensen zijn dol op gember, maar weten niet hoe ze deze zelf kunnen kweken, gewoon bij hen thuis zodat ze altijd verse gember bij de hand kunnen hebben. Indien dit ook voor jou geldt, dan hebben we goed nieuws: hieronder zullen we namelijk beschrijven hoe je thuis gember kunt kweken.

Toen ik begin met het kweken van gemberwortel, verwachtte ik eigenlijk dat dit best lastig zou zijn. Niet is gelukkig minder waar. Inmiddels heb ik al jarenlang thuis gember gekweekt, en gember zou een serieuze kanshebber kunnen zijn voor de titel “meest verwaarloosde plant” in de moderne tuin. (Wat op zich erg jammer is, gember is namelijk een mooie en heerlijk geurende plant, waardoor iedereen deze plant echt zou moeten gaan kweken.). Wanneer je met gember aan de slag wilt gaan, dan zal je dat niet meer dan een dag kosten, namelijk tijdens de oogst. Je moet dan de gemberplanten oogsten en ze herplanten. Vervolgens kun je ze weer een heel jaar lang vergeten.

De oogst zal doorgaans voldoende gember opleveren om een jaar lang te gebruiken, en vaak zelfs nog een heleboel meer om weg te geven. Dit geldt voor zowel voor de gemberwortelplant als voor de gember die bedoeld is om op te eten. Om te beginnen met het kweken van gember kun je gewoon de gemberwortel gebruiken die is gekocht in de winkel. En je kunt gember gemakkelijk in potten of bakken laten groeien, dus in de wat koudere streken kan gember ook prima binnenshuis worden gekweekt.

In dit artikel zal ik je alles gaan vertellen wat je moet weten over het kweken van gember, zodat ook jij je eigen verse gember gewoon bij je thuis kunt laten groeien. Het kweken van gemberwortel is namelijk niet zo moeilijk, mits je enkele basisprincipes goed in acht neemt. Laten we dus eerst eens de gemberplanten en de wortels eens onder de loep nemen.

Wanneer je naar de plant kijkt, dan zul je al snel zien dat er bladeren en een wortelstok aanwezig zijn. Vaak denken mensen dat alleen de gemberwortel het eetbare deel van de gemberplant is, maar dat is eigenlijk niet juist. Je eet namelijk de wortelstokken, en dat zijn dus de delen die voorzien zijn van wortels. Toch zullen we ook in dit artikel het woord gemberwortel gewoon blijven gebruiken, om zo niet te veel verwarring te zaaien en iedereen zal weten wat er wordt bedoeld.

Waar houden gemberplanten wel en niet van:

Gember houdt van een beschutte plek, gefilterd zonlicht, warm weer, vocht en rijke, vochtige grond. (Wat verwachtte je nog meer van een tropische plant?) Wat gember echter niet kan verdragen, is vorst, direct zonlicht, harde wind en drassige, moerasachtige grond.

Het planten van een gemberwortel

De meest eenvoudige manier om gemberwortel te laten groeien is door een ​​paar verse wortelstokken te krijgen van iemand die al gember kweekt, op het moment dat de plant toch wordt herplant (in het vroege voorjaar). Koop anders gewoon een stuk gember in de winkel tijdens dit jaargetijde.

Zorg er wel voor dat je altijd verse dikke wortelstokken kiest. Ga dus op zoek naar stukken met goed ontwikkelde “ogen” of groeipunten. (De ogen zien eruit als kleine hoorntjes aan het einde van een stuk of “vinger”). Sommige mensen geven echter als advies om de wortelstokken ‘s nachts in wat water te laten weken, maar dat is een minder goed idee omdat de gember die je in een winkel hebt gekocht behandeld kan zijn met een groeivertrager.

Verder heb ik adviezen gelezen waarin wordt aangeraden om de wortelstokken in het water te laten zitten totdat ze wortel gaan schieten. Dat is eveneens onzin. Je gemberplant zal namelijk veel beter gedijen wanneer de wortels in de grond zitten en direct vanaf het begin kunnen ademen, in plaats van de schok van de overplanting en de verandering van omgeving door te moeten maken. Op het moment dat de grond vochtig en warm is, dan zal de gember erg gemakkelijk wortel schieten.

Of je je gemberwortel nu in een pot of in de volle grond wilt laten groeien, je hebt altijd echt een goede grondsoort nodig als je aan de slag wilt gaan. De grond dient rijk genoeg te zijn om je gember te kunnen voeden (je kunt natuurlijk altijd een beetje kunstmest toevoegen, zoals we hieronder nader toe zullen gaan lichten), maar moet ook voldoende vocht vast kunnen houden zodat de gember niet uitdroogt, maar moet tevens de kans hebben om uit te lekken zodat de gemberwortels niet verdrinken in te veel water.

Het gebruik van goed compost is uiteraard ideaal. Ik gebruik altijd een mengeling van een deel goede compost samen met een deel zanderige tuinaarde. Het compost levert de voeding en houdt het water vast, en het zand of het leem zorgt ervoor dat de aarde ook overmatig vocht af kan voeren. Indien je tuin een redelijke bodem heeft, dan kun je gewoon wat compost in een gat scheppen en dat zou goed genoeg moeten zijn. Maar wanneer je grond te zwaar is, dan kun je een verhoogd bed of een klein heuveltje of heuvelruggetje aanleggen om de afvoer van water te kunnen verbeteren.

De beste planttijd voor gember is de late winter of de vroege lente (wanneer je in de tropen woont, dan dien je dit te doen laat in het droge seizoen of vroeg in het natte seizoen). Zorg er echter altijd voor dat je een plek kiest waar de planten veel licht krijgen, maar niet direct blootgesteld zijn aan de zon, en waar ze worden beschermd tegen de wind.

Je kunt de gemberwortelplanten in kleine stukjes snijden of breken waarbij ieder stekje enkele groeiende ogen bevat. Of je kunt gewoon een hele gemberwortel planten. Plant je gemberwortel op een diepte van vijf tot tien centimeter, met de groeiende ogen naar boven gericht.

Hoeveel ruimte heeft gember nodig?

Het laten groeien van gember neemt niet veel ruimte in beslag. Iedere wortelstok die je plant zal eerst maar enkele blaadjes laten groeien, op één plek. In de loop van de tijd zal dit echter een dichte kluit worden en erg geleidelijk groter worden, maar alleen wanneer de gember niet wordt geoogst. Voor de wortelstokken onder de grond lijkt het evenmin erg te zijn wanneer deze een beetje voller worden. Gember groeit in de hoogte overigens maar circa 60 tot 90 centimeter.

“Iedere wortelstok die je plant zal eerst maar enkele blaadjes laten groeien”

Een pot van 35 centimeter kan dan ook met gemak drie wortelstokken van een gemiddelde grootte herbergen, een rechthoekige doos van piepschuim zelfs wel negen tot twaalf exemplaren. Indien je de wortelstokken in de volle grond plant, dan dien je de exemplaren ongeveer 15 tot 20 centimeters uit elkaar te planten. En wanneer je een hectare met gember wilt beplanten, dan zul je tussen de 1000 en de 1500 kilogram van deze wortel nodig hebben.

Hoeveel water heeft gember nodig?

Gember heeft veel vocht nodig tijdens de actieve groeiperiode. De grond mag dan ook nooit uitdrogen. Overdrijf dit echter niet, want het water dat wegvloeit, zal de broodnodige voedingsstoffen met zich meenemen.

Gember houdt dus van vochtigheid en op het moment dat je problemen ondervindt met droogte, dan kan regelmatig besproeien en benevelen een goed hulpmiddel zijn. Droogte kan bovendien problemen met zich meebrengen, zoals spintmijten. Maar dat is vooral een probleem voor mensen die proberen om gember binnenshuis te kweken. Een beschutte, vochtige plek in een warm klimaat zorgt echter doorgaans voor een goede vochtigheid, zowel in de bodem als in de lucht.

Wanneer je gember in de volle grond wilt laten groeien, dan dien je deze met een dikke laag aarde te bedekken. Dit zal helpen om de grond vochtig te houden, maar ook om de gember te voeden zodra de hummus af wordt gebroken en het onkruid laag te houden. (Gember is een langzaam groeiende plant en kan dus gemakkelijk worden overwoekerd door andere soorten.)

Tegen het einde van de zomer, zodra het weer af gaat koelen, zal je gemberplant af gaan sterven. Je dient dan de bewatering te verminderen, en de grond zelfs uit te laten drogen. Dit stimuleert namelijk de gember om wortelstokken te gaan vormen. Zodra alle bladeren van de plant af zijn gestorven, is je gember klaar om te oogsten.

Hoeveel en welk plantaardig voedsel heeftgember nodig?

Op het moment dat je gember in goede, rijke grond wordt gekweekt, dan zou de plant geen extra voeding nodig hebben. Ik kweek de mijne in bakjes en ik doe er ieder jaar verse compostmix in, maar voeg daarentegen nooit extra meststoffen toe. Wanneer je echter geen goede aarde hebt, of als je gember in een gekochte standaard potgrond is gezet, dan moet je wel regelmatig bemesten . Je zult de gember eveneens moeten bemesten wanneer je deze kweekt in een gebied dat bekend is met hevige zomerregens (veel tropische gebieden dus). Dit soort regenwater zal immers al het goede uit de grond spoelen. Werk echter altijd met een organische meststof met langzame afgifte en voeg deze toe in de planttijd. Daarna kun je om de paar weken een beetje vloeibare meststof zoals zeewierextract of vismest gebruiken.

Wanneer moet je de gemberwortel oogsten?

Wanneer je gemberwortel in de tuin kweekt, dan kun je beginnen met het oogsten van kleine stukjes ervan als de plant ongeveer vier maanden oud is. Graaf daarvoor gewoon voorzichtig aan de zijkant van een kluit. (Deze “groene gember” heeft echter veel minder smaak dan wanneer je de volwassen gember zou eten.) De beste tijd om gember te oogsten is op het moment dat de bladeren af zijn gestorven. In de regel heeft een plant acht tot tien maanden nodig om op dat punt te komen. Je kunt nu de volledige plant op gaan graven. De reden dat ik mijn gember in bakken laat groeien, is dat het de oogst veel eenvoudiger maakt. Ik hoef immers niet te gaan graven, maar ik haal gewoon de hele wortel eruit.

Verdeel echter wel de wortelstokken, kies een paar mooie exemplaren met goede groeiende ogen om te gaan herplanten (je kunt deze direct weer planten ), en bewaar de rest voor gebruik in de keuken. (Ik pel simpelweg de gember, hak deze in stukjes en vries hele stukken in.) Een nog betere manier om gember te bewaren is om deze in kleine stukjes te snijden en die in brandewijn te bewaren. Brandewijn houdt de gember namelijk in een vergelijkbare conditie als de verse exemplaren. De wortelstokken die je hebt herplant of die in de grond achter zijn gebleven, hebben geen water of aandacht meer nodig totdat het weer wat warmer wordt.

Een andere manier om gember te kweken en te oogsten, is door een heleboel gemberplanten rondom je huis te laten groeien en uit te graven wat je nodig hebt, op momenten dat je deze wilt gaan gebruiken. De planten groeien echter altijd naar buiten vanuit de volwassen wortelstokken. Zodra een kluit groot genoeg is, kun je de volwassen gember oogsten zonder daarbij de nieuwe scheuten te beschadigen.

Wanneer je overigens serieus gember thuis wilt kweken, dan moet je wel de drang weten te weerstaan om deze een jaar of twee te oogsten. Beter leg je eerst een goede bron van grondstoffen aan. Ik begon bijvoorbeeld met een kleine wortelstok en groef deze voor de eerste keer op na twee jaar. Ik plantte echter iedere veelbelovend uitziend oog opnieuw en wilde er eveneens een beetje van opeten. Het jaar erna deed ik hetzelfde en oogstte ik voldoende gember om een heel ​​jaar mee te kunnen doen.

Wanneer bloeit de gember?

Wanneer je gember gaat kweken zoals we hierboven hebben beschreven, dan zul je geen bloemen te zien krijgen. Een plant moet namelijk circa twee jaar oud zijn om te kunnen bloeien. Dus als je een gemberbloem wilt zien, dan moet je deze in de grond laten staan en heel voorzichtig aan de randen hier en daar wat stukjes te kunnen oogsten. Hoewel de bloemen van gember die je in de keuken gebruikt, zijn groen en niet erg opvallend.

Er zijn echter ook enkele spectaculaire bloeiende gembersoorten bekend. Wanneer je op zoek bent naar mooie bloemen, dan zul je naar deze soorten uit moeten kijken. Ze worden echter op exact dezelfde manier gekweekt als de culinaire varianten, alleen dien je bij deze planten de oogst over te slaan. Er is zelfs een mooie bonte gember, met witte en groen gestreepte bladeren bekend. Alle siervariëteiten van gember zijn groenblijvend in de tropen (wat dus wil zeggen dat ze niet af zullen sterven zoals de culinaire gemberplanten).

Een paar slotopmerkingen voor mensen die in een koeler klimaat leven:

  • Verwacht niet veel van de oogst van je gemberplanten. Je kunt gember dan ook beter als sierplant laten groeien. Het is echt een mooie plant met zijn glanzende bladeren, en de plant ruikt erg lekker wanneer je er overheen wrijft.
  • Begin de kweek van je gember binnenshuis, het zal in de lente namelijk nog vaak te koud zijn buiten. Maak je echter geen zorgen over het beperkte zonlicht. In het deel van de wereld waar jij woont, is de zon immers niet zo intens. Je gember moet dit echter prima aankunnen en zal alle warmte nodig hebben die aanwezig is.
  • Je kunt de gemberplant in de winter wellicht wel, maar vaak ook niet, in leven houden, afhankelijk van de plaats waar je je op aarde bevindt. Zet de plant echter meteen binnen bij de eerste tekenen van koud weer. Zodra de bladeren af gaan sterven, dan dien je de plant tamelijk droog en koel weg te zetten als je niet wilt dat de gember gaat rotten, en met een beetje geluk zul je dan je gember het volgend jaar opnieuw kunnen laten groeien.
Ze
Op de redactie van ze.be schrijven we dagelijks over de nieuwste lifestyle trends.

4 REACTIES

  1. Would you like to know how to earn huge commissions daily without keeping any product in stock and with absolutely no experience with sales and marketing? I will give you online training for free showing exactly how this is done in just 3 steps! You read correctly, the training is completely free and I’ll show you exactly how I do this, no strings attached. Visit: http://www.commissionsonsteroids.xyz

  2. Are you looking for powerful advertising that has no per click costs and will get you new customers fast? I apologize for sending you this message on your contact form but actually that was kinda the point. We can send your advertising copy to websites through their contact forms just like you’re reading this ad right now. You can specify targets by keyword or just go with bulk blasts to websites in the country of your choice. So let’s assume you need to blast a message to all the plumbing companies in the US, we’ll grab websites for only those and post your advertisement to them. As long as you’re promoting some kind of offer that’s relevant to that type of business then you’ll be blessed with an amazing response!

    Shoot me a reply to poppy8542bro@gmail.com for details on how this works

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

30 vragen die je kan stellen als je twijfels hebt over je relatie

Toen ik op nog studeerde aan de universiteit, kon ik het me enkel veroorloven om bij mijn familie op bezoek te gaan tijdens de...

30+ leuke activiteiten, samen met je vriend of vriendin!

Voel je je verveeld en wil je gewoon leuke dingen gaan doen met je vrienden? Of heb je gewoon een paar kersverse ideeën voor dit...

20 beste shampoos voor dunner wordend haar

Ondanks dat je wellicht al je dunner wordende haar op hebt gemerkt toen je paardenstaart wat minder vol begon te worden, start het proces...

16 plaatsen om single mannen te ontmoeten voor vrouwen die online dating beu zijn

Ondanks dat we vandaag de dag echt van geluk mogen spreken dat we vrijwel overal en altijd toegang hebben tot honderden singles die online...

9 tips voor het maken van vrienden in een nieuwe stad, volgens deskundigen

Op het moment dat je als twintiger of dertiger weer opnieuw vrienden probeert te maken, dan kun je je soms weer even het nieuwe...