Het smelten van chocolade kan soms behoorlijk lastig zijn. Wanneer je de chocolade bijvoorbeeld een paar seconden te lang laat staan ​​of onbeheerd achter hebt gelaten, dan kan dit al leiden tot een rampzalige, verbrande puinhoop. Met een paar simpele tips, kun je er gelukkig helemaal op vertrouwen dat alle soorten chocolade op een prima manier zullen smelten zodat je zonder problemen aan de slag gaan en bijvoorbeeld in chocolade gedoopte aardbeien of zelfgemaakte truffels op tafel kunt zetten.

Chocolade smelten op een kookplaat

Het heeft de voorkeur om chocolade op een kookplaat te smelten. Een dubbel wandige pan (ook wel een au bain marie pan genoemd) zal je in staat stellen om de hitte het best onder controle te houden. De stoom van het borrelende water zal de chocolade zachtjes laten smelten, zodat deze niet snel zal verbranden.

Je kunt zelf ook een au bain marie pan maken door een middelgrote pan te vullen met water, voor net minder dan de helft, en dit aan de kook te brengen. Zet vervolgens een hittebestendige kom (of ander klein pannetje), die net groot genoeg is om op de rand van de pot te blijven rusten, in de pan. De stukjes of schilvers chocolade doe je in de kom (of binnenste pan). Het geheel verwarm je op een laag vuur waarbij je de chocolade met een rubberen spatel goed door blijft roeren totdat deze zijdezacht is geworden.

Extra tip: Wanneer je de kleine pan of kom uit de pan met water hebt genomen, dan doe je er verstandig aan om de bodem ervan droog te vegen met een doek. Zoloop je namelijk niet de kans dat er water in de kom, of pan, net chocolade terechtkomt. Water is namelijk de grootste vijand van chocolade en zal er zelfs voor zorgen dat deze je gesmolten chocolade zal verpesten, dus je wilt koste wat het kost voorkomen dat water het met dit lekkers in aanraking komt.

Chocolade smelten in de magnetron

Chocolade smelten in de magnetron is de meest snelle manier van de twee methoden die we hier bespreken, maar ook nu is het nog van groot belang om zorgvuldig te werk te gaan. Doe de chocolade die je wilt gaan smelten in een hittebestendige kom die tevens geschikt is voor gebruik in een magnetron. Deze zet je steeds voor de duur van 30 seconden in de magnetron, en na iedere keer roer je het geheel goed door. Zodra de chocolade bijna helemaal gesmolten lijkt te zijn, maar er alleen nog wat kleine klontjes aanwezig zijn, dan kun je de magnetron beter niet opnieuw gebruiken, maar de chocolade door te blijven roeren totdat alle klontjes volledig zijn verdwenen en het geheel volledig glad is.

Wanneer je chocolade wilt smelten in een magnetron, dan kun je een eetlepel kokosolie of plantaardige olie toevoegen. De magnetron zal er vervolgens voor zorgen dat de chocolade gemakkelijk smelt en de perfecte structuur zal hebben om bijvoorbeeld stukjes fruit, snoep, koek of noten in te dippen!

Ze Magazine - Lifestyle trends