De meeste mensen zijn dol op dieren en een dagje naar één van de dierentuinen die ons land rijk is, is dan ook voor de meeste mensen absoluut geen straf. In het bijzonder kinderen, maar ook koppels, kiezen erg graag voor een dagje uit naar de dierentuin. Niets is immers leuker dan je vergapen aan dieren is allerlei soorten, kleuren en maten. Een ideale omgeving dus om je samen met je familie, of je (eerste) date, te vermaken. Om je een beetje een idee te geven wat je in welke Belgische dierentuin kunt verwachten, hebben we hier een opsomming gemaakt van de 15 leukste. Maar welke je ook gaat kiezen, één ding staat als een paal boven water: zowel jong als oud zal zich tijdens een uitstapje naar de dierentuin geen moment hoeven te vervelen en nog lang napraten over alle schitterende dieren die voorbij zijn gekomen.

Dierentuinen een beetje beter bekeken

Een dierentuin, dierenpark, of zoo is een collectie levende, van oorsprong wilde dieren die in een doorgaans parkachtige ambiance in gevangenschap gehouden worden om bezoekers in de gelegenheid te stellen hen bekijken. Over heel de wereld zijn er ongeveer 3.000 dierentuinen, waarvan er 250 in Europa liggen. De Europese dierentuinen moeten volgens Europese wetgeving (de Europese Dierentuinrichtlijn) over een Dierentuinvergunning beschikken en dus aan strenge wetten, regels en voorschriften voldoen.

In een groot aantal dierentuinen is er een mix van allerlei verschillende diersoorten aanwezig, zoals: apen, beren, insecten, grote hoefdieren, katachtigen, knaagdieren, reptielen, vissen, vogels en zeezoogdieren. Iedere dierentuin is echter vrij om de nadruk te leggen op bepaalde dieren of diergroepen, om zichzelf op die manier te specialiseren en te profileren, maar zal tevens afhankelijk zijn van de hoeveelheid beschikbare ruimte om alle dieren op een verantwoorde manier te kunnen huisvesten. Er zijn zelfs dierentuinen die zich specifiek toe hebben gelegd op één diersoort of familie, bijvoorbeeld zeezoogdieren, apen, vlinders of vogels.

Vandaag de dag zitten de dieren meestal in ruim opgezette verblijven waarbij geprobeerd wordt om de natuurlijke leefomgeving van de diersoort zo goed mogelijk na te bootsen. In het verleden, en in bepaalde ouderwetse nog altijd bestaande, dierentuinen zitten de dieren echter nog steeds in kleine kooien of hokken. Gelukkig zijn er ook dierentuinen waar de dieren vrij rond kunnen lopen op een omvangrijk terrein, waarbij de bezoekers in gesloten bussen of treintjes rond kunnen rijden tussen de dieren door. In een groot aantal dierentuinen zijn eveneens speeltuinen en eet- en drinkgelegenheden aanwezig en zijn er zelfs exposities te bezoeken die betrekking hebben op dieren of onderwerpen die in verband staan met de natuur en het milieu.

Dierentuinen hebben uiteenlopende functies, zoals:

  • Vermaak en ontspanning, door bezoekers de kans te bieden om dieren te bekijken die normaal gesproeken niet van dichtbij, of in eigen land, te zien zijn. Het doorgaans parkachtige uiterlijk van een dierentuin zorgt er bovendien voor dat de meeste bezoeken als ontspannend worden ervaren. Als vorm van vermaak worden zelfs in bepaalde dierentuinen shows gegeven met bijvoorbeeld roofvogels of zeezoogdieren, maar ook kunnen bezoekers getuige zijn van het voederen van de dieren op gezette tijden.
  • Natuureducatie: veel dierentuinen grijpen de nieuwsgierigheid van de bezoekers aan om informatie te verstrekken over de aanwezige diersoorten en in het verlengde daarvan soms over de natuur en het milieu in het algemeen. Daarnaast worden bezoekers met soms geïnformeerd over andere onderwerpen dan de aanwezige dieren, bijvoorbeeld over exemplaren die niet in gevangenschap gehouden kunnen worden (zoals grote zeezoogdieren), maar ook over dinosauriërs of andere diersoorten die inmiddels uit zijn gestorven en meer algemene natuur- en milieuonderwerpen.
  • Studie en fokprogramma’s: dierentuinen spelen vaak een rol in het bestuderen van diersoorten, en het bijdragen aan de instandhouding daarvan. In dierentuinen wordt dan ook geregeld studie verricht naar het gedrag van dieren, ondanks dat dit slechts sporadisch zodanig kan gebeuren dat een natuurlijke situatie kan worden geobserveerd al doen veel dierentuinen vandaag de dag hun uiterste best om de verblijven zo natuurlijk mogelijk in te richten en indien mogelijk twee of meer diersoorten in eenzelfde verblijf te huisvesten. De zo vergaarde kennis kan vervolgens worden gebruikt om bepaalde diersoorten beter te helpen of te beschermen. Tevens hebben een heleboel diersoorten een fokprogramma om op die manier te voorkomen dat ze uitsterven en wanneer dat mogelijk is zullen er zelfs weer exemplaren in het wild uit worden gezet.

Zowel met op het gebied van het fokken van dieren als op het vlak van het doen van onderzoek werken dierentuinen op een steeds grotere schaal samen. Om bij de hierboven genoemde fokprogramma’s de negatieve gevolgen van inteelt tegen te kunnen gaan, wordt er voor diersoorten een heus stamboek vastgelegd, en worden er exemplaren tussen de verschillende dierentuinen uitgewisseld. De samenwerking met betrekking tot het fokken vindt plaats door middel van zogenaamde kweekgroepen die in het leven zijn geroepen door zowel de grotere- als de kleinere dierentuinen in verschillende landen.

Nu je wat beter op de hoogte bent van de achtergrond van dierentuinen, zul je tijdens je bezoek wellicht op een andere manier naar de dieren, hun verzorgers en het park kijken. Dit zal waarschijnlijk niet veranderen aan het plezier dat jij, je partner en eventuele kinderen zullen beleven tijdens een dagje “aapjes” (en een heleboel andere interessante dieren) kijken. Om je een beetje wegwijs te maken in de jungle van dierentuinen die ons land rijk is hebben we hieronder de vijftien leukste dierentuinen van België voor je op een rijtje gezet en van ene omschrijving voorzien.

1. Pairi Daiza

Pairi Daiza (voorheen Paradisio of Parc Paradisio) is een dierenpark gevestigd in Domaine de Cambron aan Brugelette 7940. Dit park opende op 11 mei 1994 haar deuren en neemt deel aan maar liefst 89 kweekprogramma’s (ook wel aangeduid als EEP’s) voor het behoud en de bescherming van bedreigde diersoorten. De overheid van China heeft bijvoorbeeld in 2014 twee reuzenpanda’s, (Hao Hao en Xing Hui) voor de duur van 15 jaar aan de dierentuin uitgeleend. In 2016 werd zelfs een jong geboren met de naam Tian Bao. De drie panda’s verblijven nog steeds allemaal in de dierentuin. Daarnaast wordt de Aziatische olifant Ta Wan voorbereid op de terugkeer naar een leven in een natuurreservaat in Laos of Thailand.[

Pairi Daiza, dat vertaald kan worden als ‘gesloten tuin’ vanuit het Perzisch, was aanvankelijk enkel een vogelpark, maar is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een aanzienlijk veelzijdiger dierentuin (met maar liefst 700 diersoorten). Het park is opgebouwd met een achttal themagebieden (werelden), zoals de ‘Tuin der Werelden’ en ‘The Last Frontier’. Bij de toegang tot de divers werelden is een mini-boerderij gevestigd in een monumentaal gebouw, een voormalig koetshuis met in het gewelf een duiventil in de vorm van een achthoek. Verder vind je er een rozentuin met uiteenlopende oude variëteiten en een Andalusische tuin met schitterende vijvers, fonteinen en bloemen, die je even meenemen naar de tuinen in Zuid-Spanje in de tijd van de Saracenen.

Cambron-Abbey is de eerste ‘wereld’ die de bezoekers kunnen doorkruisen en bevat vooral de oude ruïnes en gebouwen van het voormalige cisterciënzerklooster dat zich op het domein bevond. Er is niet alleen een historische, monumentale trap te vinden, maar eveneens een in het oog springende abdijtoren in het roofvogeldorp, direct naast de ‘arena’ waar de roofvogelshows worden gehouden. In de oude stallingen van de abdij verblijven vandaag de dag Ardeense trekpaarden, die ’s zomers de kar voor de vuilniswagen in het park trekken. Tevens is er een brouwerij gehuisvest in de oude brasserie, waar het abdijbier van Cambron-Casteau wordt gebrouwen.

In deze dierentuin is tevens een laan met uiteenlopende papegaaiensoorten aangelegd, waaronder de kea’s, blauwgele ara’s, hyacintara’s, roze- en geelkuifkaketoe’s, valkparkieten, zonparkieten, Patagonische rotsparkieten en een kuifseriema. De grootste volière van Pairi Daiza bevindt echter een stukje verderop en bevat diverse waterpartijen, maar eveneens een wandelpad waar bezoekers vrij langs de diverse vogelsoorten kunnen lopen. Je kunt hierbij onder andere denken aan: rode flamingo’s, roze lepelaars, rode- en hadada-ibissen, nimmerzat, abdim0 en wolnekooievaars, hamerkoppen, schuitbek-, koe- en kleine zilverreigers, scholeksters, hawaïgans en uiteenlopende eendensoorten.

Het Roofvogeldorp dat deze dierentuin rijk is werd in het jaar 2007 geopend en ligt direct achter de oude boerderij van de abdij. In dit dorp bevinden zich grote volières voor diverse roofvogelsoorten, te weten: de zeearend, de Amerikaanse- , de Steller- en de Afrikaanse zeearend, de lannervalk, de Andescaracara, de Andescondor, de konings-, de kleine geelkop-, de lammer-, de aas-, de monniks, de witrug, de ruppel-, de kap-, de palm-, de witkop- en de vale gier, de secretarisvogel, de Afrikaanse kiekendief, de slangen- en kuifarend, de rode- en de zwarte wouw, de oehoe, de sneeuwuil en Zuidelijke hoornraaf. Direct naast het roofvogeldorp is echter nog een ander verblijf gebouwd waar de reuzenmiereneters, de capibara’s en de Zuid-Amerikaanse tapirs onder zijn gebracht. Tijdens de roofvogelshows die gehouden worden in de arena onder de abdijtoren zullen diverse roofvogels, zoals arenden, buizerds, gieren, uilen en valken rakelings over de hoofden van de bezoekers vliegen.

Oasis is een 7000 vierkante meter grote serre op het domein van de dierentuin waar je onder andere reuzenschildpadden, dwergmangoestes, pinchéaapjes, dwergotters en rosse neushoornvogels kunt bewonderen, maar waar je eveneens een verzameling cactussen aantreft. Verder vliegen er nog een aantal tropische vogels los door de kas. Dit zijn bijvoorbeeld: driekleurige glans- en koningsglansspreeuwen, noordelijke karmijnrode- en witkapbijeneters, witwangtoerako’s, beo’s, Australische koningsparkieten, vorkstaartscharrelaars, kroonparelhoenen, bonte myskaat-en scheepmakers kroonduiven, heremietibissen en grijsvleugeltrompetvogels. Daarnaast leven er Javaanse kleine kantjils en Braziliaanse cavia’s in deze serre.

De Chinese tuin van Pairi Daiza is de grootste van Europa en biedt de bezoekers een kijkje in het leven van de rode panda’s, Japanse makaken, tonkinlangoeren en muntjaks. Verder zijn er zowel zwarte- als witte ooievaars en witnek-, Japanse-, juffer-, paradijs-, zwartnek-, Siberische witte- en Floridakraanvogel te bewonderen. De uit China afkomstige sneeuwluipaard, gouden takin en de Chinese reuzensalamander hebben hier hun plekje gekregen evenals de reuzenotters.

In het verlengde van de reuzenvolière bevindt zich de tropische serre, die op is gebouwd uit twee delen, namelijk een regenwoud- en een woestijngedeelte. Je vindt hier onder andere: tweevingerige luiaards, nevelpanters, vleerhonden, grijsvleugeltrompetvogels,  grote paradijsvogels, manenduiven, en sporenschildpadden.

Cambron-by-the-Sea is het deel van de dierentuin dat volledig draait om het leven in en om de zee. Er is bijvoorbeeld een strand aangelegd, dat geïnspireerd werd door de Bretoense kusten, met eveneens een Bretoense vuurtoren van zestien meter hoog. Op het strand bevindt zich het verblijf van de zeehonden en de pinguïns en deze dieren kunnen vrij rondlopen en zwemmen in een bassin dat geïntegreerd werd door het meer van het domein van Cambron. Voor de aanwezige zeeleeuwen is een eigen bassin aangelegd.

Nautilus is een aquarium dat als thema Twintigduizend mijlen onder zee mee heeft gekregen. Het geheel is ondergebracht in de voormalige ambtswoning van het kloosterdomein en bezoekers kunnen er onder andere wobbegongs, kwallen, zeeschildpadden, axolotls, reuzenmurenen, witpunt-, zwartpunt- en verpleegsterhaaien,  roggen en tandbaarzen gaan bekijken. Ook kun je hier terecht als je de Nautilus en de Octopus wilt zien of wanneer je het natuurhistorisch rariteitenkabinet wilt bezoeken waar onder meer een aantal skeletten van baby’s van Siamese tweelingen geëxposeerd worden.

Southern Cape is de naam die gegeven is aan het Australische gedeelte van de dierentuin, waar bezoekers onder meer emoes, helmkasuarissen en kookaburra’s kunnen gaan zien. Verder bevindt zich hier een volière waar je doorheen kunt wandelen en die onder meer valk- en grasparkieten, kuifduiven, roze kaketoes, lori’s van de blauwe bergen, rosella’s, edel- en zwaluwpapegaaien, zebravinken, een Lesueurs wateragame en bennettwallaby’s huisvest. Daarnaast kunnen bezoekers hier tussen de rode reuzenkangoeroes en Australische pelikanen door wandelen. De koala’s en mierenegels die in de dierentuin leven zijn echter ondergebracht in het koalahuis.

The Land of Origins is het deel van Pairi Daiza waar Afrika centraal staat en waar een authentiek Afrikaanse huttendorp op is gesteld dat geïnspireerd is op de architectuur van de Tamberma-stam in Noord-Togo. Je kunt er terecht als je een familie penseelzwijnen wilt bekijken, die er samenleeft met vosmangoesten. Tevens kun je er via een grote boomhut oog in oog komen te staan met de rothschildgiraffen en naar de  watusirunderen en struisvogels kijken. Verder leven er een heleboel leeuwen, maraboes, hyena’s, jachtluipaarden en sitatunga’s. Verderop in het Afrikaanse deel zijn tevens de nijlpaarden en de zuidelijke witte neushoorns en wrattenzwijnen ondergebracht. Dit is verder de plek waar een grote savanne aan is gelegd waarop diverse antilopensoorten, zebra’s, gnoes en een tweetal Afrikaanse olifanten leven.

Mersus Emergo is het grote schip, een replica van een oude walvisvaarder, dat op de grote vijver van Pairi Daiza drijft. Hier bevinden zich de reptielenverblijven, maar rondom leven eveneens een aantal diersoorten, waarvan de stallen in het schip zijn gebouwd. Je vindt hier de siamangs en de schoenbekooievaars. In het schip zelf leven in terraria onder meer Amerikaanse alligators, waterschildpadden, groene leguanen. Ambonese zeilhagedissen, Chinese wateragamen, kameleons, vogelspinnen, gifslangen, gele anaconda’s, pythons, insecten en een verzameling landschildpadden.

Op het eiland Nosy Comba, dat in  Pairi Daiza tussen de twee gorillavulkanen in ligt, kunnen bezoekers oog in oog komen te staan met diverse soorten lemuren, zoals ringstaartmaki’s en rode vari’s. De dieren kunnen zich vrij bewegen tussen de bezoekers. Verder zijn er nog de Madidi-apeneilanden waarop de doodshoofdaapjes, afkomstig uit het Amazoneregenwoud, zijn gehuisvest. Op een eiland dat niet voor bezoekers toegankelijk is, leven daarnaast een aantal gibbons en brulapen.

Het Kingdom of Ganesha is gedeelte van de dierentuin dat in het teken staat van de Indonesische wereld en Zuidoost-Azië. Ganesha is de naam van de olifantengod binnen het hindoeïsme, de belangrijkste religie van Bali. Je vindt hier dan ook:

  • Een grote Balinese tempel, die officieel gewijd is en die door Indonesische diaspora gebruikt wordt voor het houden van feesten.
  • De Bloementempel Pura Bunga, gebouwd volgens Balinese architectuur, op de top van de heuvel waar bezoekers een panoramisch uitzicht wordt geboden op het gebied van Cambron.
  • Een aantal traditionele Timorese huizen,
  • Een “modelsteen” van de Borobudur, een boeddhistisch monument in Java uit de negende eeuw.
  • Een versteende bos bestaande uit versteende boomstammen die afkomstig zijn van Sumatra, Sulawesi en Sumba.
  • Het houten huis van de ambachtsman dat gebouwd is volgens de Thaise stijl. Hier kan de bezoeker een collectie bewonderen van houten sculpturen die gesneden zijn uit diverse artistieke houtsoorten, met als meest voorname thema de olifant.

In dit deel van de dierentuin leven naast de olifanten ook andere vertegenwoordigers van de fauna van deze regio aanwezig, zoals otters, waterbuffels, kuifmakaken, stekelvarkens neushoornvogels en een aantal andere Aziatische vogels.

De Aziatische olifantenkudde  is met haar twintig dieren de grootste van Europa. Ze maken bovendien deel uit van allerlei internationale wetenschappelijke programma’s voor het behoud van de soort. De olifanten zijn ondergebracht in een speciaal reservaat en in het Paleis van Ani, een enorm gebouw, dat geïnspireerd is op de authentieke stallen zoals die te vinden waren in het oude India. Ook heeft de dierentuin een replica van de beroemde Khmertempels van Angkor in Cambodja, waaronder de grote lachende gezichten van Bayon in Angkor Thom. Deze tijgertempels bieden een leefomgeving aan enkele witte tijgers en een Javaans luipaard.

Ter ere van de Balinese godin van de rijst, zijn op de flanken van de heuvel van Ganesha een aantal terrasvormige rijstvelden aangelegd aan beide zijden van de centrale trap en ze worden begrensd door een tweetal gigantische Naga-slangen. Tevens kunnen bezoekers hier stenen lavasculpturen bewonderen, die door Indonesische kunstenaars zijn gemaakt. In de zogenaamde Bloementempel verblijven de orang-oetans van het park.

The Land of the Cold is een deel Pairi Daiza waar je een groot Russisch restaurant kunt gaan bezoeken. In dit gedeelte bevindt zich tevens een opstapplaats voor de parktrein, en kun je het treinmuseum bezoeken, evenals een hangar met een Amerikaans watervliegtuig. Ook de wasberen en de rendieren van het park hebben op deze plaats hun leefruimte gekregen.

The Last Frontier is de achtste wereld van de dierentuin en hier kun je bruine- en Amerikaanse zwarte beren, wolven, poema’s, damherten, elanden en bevers gaan bewonderen. Tevens is er een hotel aanwezig met maar liefst 26 kamers, een viertal suites en twintig familielodges. Van de familielodges bieden er tien zelfs uitzicht op de beren en wolven van Pairi Daiza.

Pairi Daiza is elke dag van de week geopend van 10.00 uur tot en met 17.00. Inde zomermaanden is het park zelfs een uur langer geopend voor bezoekers. Toegangskaarten voor deze dierentuin zijn zowel online als aan de kassa te koop. Wanneer je echter de kaartjes online bestelt, dan ontvang je standaard een interessante korting. Bovendien mogen de allerjongste bezoekertjes van Pairi Daiza gratis naar binnen.

Wanneer je met de auto naar Pairi Daiza komt, dan kun je deze parkeren op de eigen parkeerplaats. Verder dient vermeld te worden dat deze dierentuin toegankelijk is voor gebruikers van een rolstoel of een buggy en dat honden binnen er niet toe zijn gestaan.

2. Antwerp Zoo

Antwerp Zoo is één van de oudste en meest beroemde dierentuinen van Europa. Voor een bezoekje aan deze dierentuin dien je zeker een halve dag uit te trekken, want er is voldoende te zien en te beleven: je kunt er immers meer dan 950 diersoorten en ruim 5.000 exemplaren komen bewonderen. Antwerp zoo heeft een internationale reputatie opgebouwd vanwege haar deelname aan diverse kweekprogramma’s voor bedreigde diersoorten zoals de bonobo en de okapi. Verder zijn de schitterende karaktervolle gebouwen en tuin van de zoo als monument beschermd. Hoewel deze dierentuin bij haar oprichting, op 21 juli 1843, even buiten de stadsmuren was gelegen, is deze vandaag de dag een heuse oase van rust in het stadshart van Antwerpen, dicht bij het Centraal Station, namelijk aan het Koningin Astridplein 26.

Antwerp Zoo, ook wel de Zoo van Antwerpen of Antwerpen Zoo genoemd, ligt aan het Koningin Astridplein in Antwerpen. De dierentuin biedt onderdak aan ruim 400 diersoorten. De dierentuin kent inmiddels een lange geschiedenis en heeft in de loop van de tijd diverse veranderingen ondergaan al was Antwerp Zoo vanaf het begin een publieke dierentuin en kon in theorie dus iedere bezoeker naar binnen. Vanaf de opening tot het jaar 1850 ontving de dierentuin ruim 240 schenkingen en bepaalde schenkers ondernamen zelf reizen naar exotische oorden om dieren voor de zoo te verzamelen. Het grootste deel van de dierencollectie werd echter verkregen via de, in die tijd nog bloeiende internationaal dierenhandel. In die tijd verkocht de zoo zelf eveneens jonge dieren om extra kapitaal te krijgen en zo nieuwe aankopen te kunnen doen.

In de loop van de jaren wist Antwerp Zoo zich aanzienlijk uit te breiden en stegen de bezoekersaantallen gestaag. Zo werden er gebouwen opgetrokken aan het Koningin Astridplein als directe reactie op de bouw van het nieuwe Centraal Station, dat openging in 1905. Ondanks dat dit station ervoor zorgde dat er meer bezoekers naar de dierentuin kwamen, zorgde het er tevens voor dat de Antwerp Zoo in die richting niet verder meer uit kan breiden.

De Eerste Wereldoorlog, en de toeloop er naartoe, had een zeer negatieve invloed op de dierentuin, al bleef deze gedurende de hele periode van de Duitse bezetting gewoon open, wel bleven de dierenaantallen dalen als gevolg van de schaarste van het voedsel en de grondstoffen. Daarnaast was de oorlog een financiële ramp voor de Antwerp Zoo en om een dreigend faillissement af te kunnen wenden, werd besloten om de rijkelijk gedecoreerde feestzaal tot een bioscoop om te vormen: Cine Zoologie (ook Cinema of Kinema Zoologie genaamd). Met de inkomsten hiervan kon het faillissement worden vermeden.

Bij de bevrijding van Antwerpen was de dierenverzameling van de dierentuin nog maar ongeveer één vijfde deel van het vooroorlogse aantal. Het gros ervan bestond echter uit vissen en bovenal waren een aantal gebouwen zwaar beschadigd geraakt door uitgevoerde bombardementen op het Centraal Station.

Met behulp van leningen en de opbrengst van openbare evenementen werd echter direct na de oorlog beginnen aan de wederopbouw van Antwerp Zoo. Vanuit diverse dierentuinen in het buitenland werd solidariteit getoond waardoor er een heleboel diersoorten aan de collectie toe werden gevoegd. Maar ook dankzij de kolonie Belgisch Congo werden twee olifanten en nog 30 andere Afrikaanse dieren de Antwerp Zoo binnengebracht. Daarnaast werd er hard gewerkt om het beschadigde patrimonium weer op te bouwen.

In 1919 kreeg de Antwerpse dierentuin een wereldprimeur door de aankomst van de eerste okapi, met de naam Buta. In de periode tussen 1920 en 1960 werden er echter dertig hengsten en achttien merries naar de dierentuin gebracht.

Toen in 1939 de Tweede Wereldoorlog uitbrak, de Duitse troepen ons land voor de tweede keer binnenvielen, betekende dat een heleboelellende voor de Antwerp Zoo. Er werden niet alleen een heleboel dieren preventief doodgeschoten, maar ook stierven veel waardevolle dieren dood in de winter van 1940 en werd het aquarium, het reptielengebouw en het vogelgebouw door een bom getroffen aan het einde van deze oorlog. Het nijlpaardengebouw, de wintertuin en het museum werden eveneens gedurende de Tweede Wereldoorlog vernield tijdens bombardementen en het dak van de Egyptische Tempel stortte in. Desondanks kon veertig procent van de dieren behouden blijven.

Voordat er echter aan een wederopbouw kon worden begonnen, diende de zoo eind 1944 nog als legerbasis voor de Engelse troepen. Als dank daardoor kreeg de dierentuin in 1945 echter een tweetal olifanten met de toepasselijke namen Monty en Ike. Door een brand in 1947 werd de kleine entreehal verwoest, raakte de Marmeren Zaal zwaar beschadigd en gingen een groot aantal opgezette vogels verloren.

In overleg met wetenschappers werd tijdens de wederopbouw van de Antwerp Zoo na de oorlog ingericht met het oog op een betere verzorging van de dieren en een meer optimale inrichting van hun verblijven. De voormalige stalen tralies die zich tussen de bezoekers mens en de dieren bevonden, werden zo veel mogelijk vervangen door natuurlijke barrières.

In de loop van de karen werden steeds meer dierenverblijven geopend op het terrein van de Antwerpse dierentuin, zoals het herstelde nijlpaarden- en het mensapengebouw. Er kwam zelfs een geheel nieuw verblijvencomplex aan de zijde van het station waar onder meer leeuwen, tijgers, ijsberen, bruine beren, roofvogels en nachtdieren onder werden gebracht. Ook kwam er het dolfinarium Aquaforum en werd er een begin gemaakt met eerste kweekprogramma’s van zeldzame en bedreigde diersoorten, zoals de Congopauw en de okapi. Ook voor de kleinere apensoorten werd er in Antwerp Zoo een nieuw onderkomen gebouwd.

Op 26 maart 1975 werd Antwerp Zoo bij koninklijk besluit erkend als een beschermd landschap en op 14 januari 1984 werd de volledige dierentuin erkend als historisch monument. Vanwege de jarenlange ervaring op het gebied van het kweken van okapi’s, werden in de jaren tachtig van de vorige eeuw de laatste wilde exemplaren gevangen en in 1990 werd de Antwerp Zoo zelfs de beheerder van het officiële stamboek van deze diersoort.

Het park wist zich echter steeds verder uit te breiden met onder andere het zuidpoolbiotoop Vriesland, waar een drietal pinguïnsoorten zijn gehuisvest, een flinke uitbreiding van het olifantenpark en het volledige gebied rondom de Egyptische Tempel. Na de nodige financiële steun van de overheid kwam er zelfs een compleet vernieuwd moerasbiotoop voor de nijlpaarden, kroeskoppelikanen, tapirs en moerasvogels.

Voor de noodzakelijke uitbreiding van de dierentuin werden 31 aangrenzende woningen aan de Ommeganckstraat opgekocht en gesloopt. In dit deel van de dierentuin is onder meer een Afrikaanse savanne aangelegd, maar ook zijn de leefomstandigheden voor een heleboel dieren verbeterd, zoals voor de okapi’s, de knobbelzwijnen, de giraffen, de olifanten, de leeuwen en de chimpansees.

Als vijfde oudste dierentuin van Europa behoort Antwerp Zoo samen met Tiergarten Schönbrunn (1752), de Parijse Zoo (1794), London Zoo (1828), Dublin Zoo (1831), Bristol Zoo (1836) en Artis (1838) dan ook tot ’s wereld  oudste dierentuinen. In de Antwerp Zoo hebben de volgende gebouwen of gebieden een belangrijke rol gespeeld, of spelen dat nog steeds:

  • Een aquarium dat stamt uit 1911 met daarin een heleboel vissoorten. Het aquarium heeft echter diverse renovaties ondergaan in de loop van de jaren.
  • De Egyptische Tempel uit 1856 werd oorspronkelijk gebouwd als verblijf voor neushoorns, olifanten, dromedarissen, giraffen, zebra’s, nijlpaarden en tapirs. Het inmiddels twee keer gerestaureerde gebouw huisvest vandaag de dag echter Aziatische olifanten, giraffen, die niet in kunnen worden gezet in het kweekprogramma, en zebra’s, die hun buitengebied moeten delen met de langnekken.
  • Gebouw voor lama’s, guanaco’s en alpaca’s uit 1890: Van oorsprong werd dit gebouw gebruikt voor onder meer de huisvesting van de lama’s, alpaca’s, guanaco’s, wapitiherten en kamelen. Lange tijd werd het echter alleen gebruikt als decor van het terras tegenover de Egyptische Tempel. Vandaag de dag echter hoort het bij de Savanne waar de giraffen en zebra’s te bewonderen zijn.
  • Gebouwen voor watutsi, bizons en runderen uit 1937: Een tweetal soortgelijke gebouwen die voor het runderengebouw staan waren van oorsprong bedoeld als aparte dierenverblijven, los van het runderengebouw. Later maakten ze echter deel uit van de verblijven van de damarazebra’s, Hartmanns bergzebra en Kaapse buffels, maar intussen zijn de damarazebra’s uit de dierentuincollectie verdwenen en zijn ook de Hartmanns bergzebra en de Kaapse buffels naar nieuwere verblijven in het park verhuist. De gebouwen zullen verder worden gerenoveerd, maar herbergen even geen dieren.
  • Het hertengebouw dat rond 1900 is gebouwd is voor een groot deel heropgebouwd na de Tweede Wereldoorlog en huisvestte tot 2016 dybowskiherten, maar het gebied voor het gebouw is intussen grotendeels veranderd in een speeltuin dat bij het restaurant Savannah hoort. De gebouwen zelf staan er nog wel altijd en een klein gedeelte van het dierenperk is eveneens bewaard gebleven en er worden vosmangoesten in gehouden.
  • De ingang van de Antwerp Zoo uit 1903 is de vervanging van de oorspronkelijk ingang van de dierentuin aan de Borgerhoutsesteenweg, (tegenwoordig de Carnotstraat). De huidige ingang werd in gebruik genomen na de bouw van het Centraal Station.
  • Het Jubileumcomplex uit 1968 werd gebouwd naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van de Antwerp Zoo aan de kant van de dierentuin die tegen het Centraal Station grenst. Het complex bevat een aantal verblijven en er zijn plannen om dit complex in de toekomst te gaan renoveren.
  • De berenverblijven: dit zijn de terrasverblijven die aanvankelijk bruine beren en ijsberen onderdak boden en een vervanging waren voor de oude verblijven die tussen de Egyptische Tempel en de aalscholvervijver waren gebouwd. Nadat de laatste ijsbeer was verhuisd, werd het oude berenverblijf tijdelijk ingericht voor de huisvesting van wasberen en later verbouwd en uitgebreid voor het houden van bril- en neusberen.
  • Het Dolfinarium Aquaforum dat aanvankelijk werd gebouwd voor dolfijnen en huisvestte deze dieren tot 1999. Vervolgens onderging het gebouw een renovatie en vanaf 2000 werd het opnieuw ingericht als verblijf voor de zeeleeuwen.
  • Het Nocturama uit 1969 is een nachtdierenhuis met onder meer het aardvarken, de tweevingerige luiaard en de slanke lori. Het gebouw is in het jaar 2005 vernieuwd.
  • Het Roofdierencomplex omvat nog altijd verblijven voor de zogeheten grote katten zoals de jaguars en de amoerluipaarden. In het kader van een geplande renovatie wordt al bijna geruime tijd het aantal dieren afgebouwd. De leeuwen verhuisden bijvoorbeeld in 2011 al naar een stukje Kalahariwoestijn dat zich in het panoramapark bevindt en de laatste tijgers zijn overleden in 2015. Tegenwoordig huisvest het complex nog een jaguar, een amoerluipaard, een groep wasberen en enkele stinkdieren.
  • De Roofvogelvolières zijn bedoeld om tal van uilen- en giersoorten onder te brengen.
  • Het Kangoeroegebouw uit 1898 werd in 1994 gerenoveerd en bood vanaf dat moment onderdak aan Congopauwen, maar er wonen eveneens twee koala’s en een boomkangoeroe.
  • De Melkerij uit 1898 werd in 1973 gedeeltelijk (alleen de benedenverdieping) omgebouwd tot planetarium. Dit is echter sinds 2014 gesloten.
  • Het Mensapengebouw uit 1958 was oorspronkelijk bedoeld als onderkomen voor de bonobo’s, gorilla’s en orang-oetans. In 1971 wordt het gebouw verder uitgebreid en later vonden er een aantal grote verbouwingen plaats om de verblijven van de mensapen aanzienlijk uit te kunnen breiden. De grachten die dienst deden als barrière maakten daarbij plaats voor overdekte buitenverblijven, waarbij de dieren en de bezoekers alleen door glas van elkaar gescheiden zijn. In het gebouw leven siamangs, chimpansees en gorilla’s. Maar ook kregen er de klauwaapjes hun onderkomen. Sinds 2017 huisvest het gebouw echter voornamelijk gorilla’s en chimpansees, die allebei een nieuw buitenverblijf, dicht bij het gebouw kregen, samen met de steppeslurfhondjes, de zebragrasmuis, de goendie, de parelkwartel en de zwartwangagapornis.
  • De Moorse Tempel uit 1885 werd vanaf 1965 het verblijf van de okapi’s, voorheen was dit het gebouw dat bedoeld was om loopvogels te houden. Later kon het perk van de okapi’s uit worden gebreid door de sloop van enkele woningen in de Ommeganckstraat,
  • Het Neushoorngebouw uit 1890 was van oorsprong bedoeld als paviljoen voor dromedarissen en kamelen. Later werd het echter aangepast voor de neushoorns en huisvestte vervolgens de laaglandanoaen in tegenwoordig voor de struisvogels.
  • Het Nijlpaardengebouw uit 1885 werd voor een groot deel verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar in 1952 herbouwd, van het oorspronkelijke gebouw zijn alleen nog de nijlpaardenbassins overgebleven. Tegenwoordig is het gebouw onderdeel van het moerasbiotoop Hippotopia, waar eveneens de kroeskoppelikanen en tapirs te bewonderen zijn.
  • Het Panoramapark uit 1908 werd van oorsprong gebruikt voor de opvang van herkauwers en hoefdieren. In 2011 werd het echter omgebouwd tot een stukje Kalahariwoestijn bedoeld voor de leeuwen, de stokstaartjes en de dromedarissen.
  • Het Paviljoen met het walvisgeraamte.
  • Het Reptielengebouw uit 1911 huisvest een uitgebreide verzameling reptiel- en amfibiesoorten, zoals komodovaranen, kaaimannen en diverse slangensoorten en pijlgifkikkers. Het gebouw is in 1972 uitgebreid en in 2006 totaal vernieuwd.
  • Het restaurant in neo-Lodewijk XVI-stijl uit 1903 was aanvankelijk een patisserie die na een aantal verbouwingen en uitbreidingen in 2007 verbouwd werd tot het flamingorestaurant.
  • Het Resusapenpaviljoen uit 1901 was oorspronkelijk bedoeld voor de huisvesting van de resusapen, maar later gebruikt voor de ringstaartmaki’s en tegenwoordig is dit het verblijf van de boomstekelvarkens.
  • De Rotondevolière uit 1879 is meerdere keren verbouwd sinds de opening, maar huisvest nog altijd talloze vogelsoorten, zoals de rode flamingo. Tijdens een vrij recente renovatie werden de buitenvolières gedeeltelijk gesloopt om heringericht te worden als buitenverblijf voor een kolonie zwartvoetpinguïns.
  • Het Runderengebouw uit 1909 is oorspronkelijk bedoeld als verblijf voor diverse rundersoorten, zoals spiesbokken, bantengs en zeboe’s. In 2005 werd het geheel vernieuwd en in twee grote perken verdeeld, die eveneens de gebouwen voor watutsi, bizons en runderen omvatten. Vandaag de dag zijn de bewoners de damara- en de Hartmanns bergzebra’s en de Kaapse buffels.
  • Het Secretariaatsgebouw uit 1899 waar de Ledendienst en administratie van de KMDA is gehuisvest.
  • Het Varkensgebouw uit 1890 biedt nog altijd onderdak aan diverse zwijnensoorten, onder andere de wratten- en de visayawrattenzwijnen.
  • De Vlaamse Tuin uit 1937 is een beschermde tuin die gedeeltelijk wordt omsloten door de melkerij, het kangoeroegebouw en het resusapenpaviljoen.
  • Het Vogelpaleis uit 1894 werd voor een groot deel verwoest tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. In 1948 werd een vernieuwd gebouw in gebruikgenomen dat echter in 1950 vrijwel volledig werd vernieuwd en uitgebreid. Later werden er echter nog verdere renovaties uitgevoerd aan dit gebouw.
  • Zalen van de Zoo uit de periode 1895 tot 1897 omvat onder meer de Marmeren Zaal, het museum uit die tijd en de wintertuin met een grote botanische verzameling. In 2012 werd de wintertuin weer in de originele staat hersteld, terraria met ongewervelde dieren en de klauwaapjes kregen daardoor op andere plaatsen in de zoo een verblijf.
  • Het Zeehondenverblijf uit 1908 is een zoutwaterbassin met daarbij een strand en een waterval dat bedoeld is voor de zeehonden. Het gebouw is totaal gerenoveerd in 2012.
  • Het Berggebied uit 2005 waarin de mishmi-takin en de himalayathargeit gehuisvest zijn.
  • Het Café-restaurant Paon Royal uit 1899 dat sinds de oprichting een taverne/restaurant is waar niet alleen de bezoekers van de dierentuin, maar ook voorbijgangers binnen kunnen lopen.
  • Het Gebouw voor kleine apensoorten uit 1978 is gebouwd op de plaats van het voormalige apenpaleis. Van het oude gebouw bleven alleen de zuilen bewaard en het huidige gebouw herbergt de buitenverblijven voor de mandrils en de bavianen. Alle andere soorten, zoals de slingerapen, mutslangoeren en franjeapen, moesten het voortaan doen met alleen maar een binnenverblijf.
  • Het Hippotopia uit 2003 is een moerasbiotoop bedoeld voor nijlpaarden, tapirs, kroeskoppelikanen en beverratten. Later kwamen hier ook de beverratten naartoe en werd er een doorloopvolière gebouwd voor talloze moerasvogels, zoals de scholeksters, de Europese lepelaars, de kleine zilverreigers en de rode ibissen.
  • De Kiosk uit 1947 is al sinds de beginjaren van de Antwerp Zoo aanwezig op het plein voor het toenmalige zoölogisch museum. De huidige kiosk stamt echter uit het jaar 1947.
  • In 2011 werd het oude leeuwenverblijf ingericht als verblijf voor de lepelhonden en de vosmangoesten, maar in 2013 werd het verblijf alweer opnieuw ingericht om er een groep wasberen in te huisbesten.
  • Het Vriesland uit 1997 is een Zuidpoolbiotoop die plaats biedt aan konings-, ezels-, en macaronipinguïn, maar ook aan zeehonden. In 2011 is dit deel van de dierentuin gerenoveerd en uitgebreid.
  • De originele roofvogelkooien uit 1855 en 1856) lagen in de buurt van het huidige mensapengebouw, werden tot aan de bouw van het Jubileumcomplex gebruikt voor de huisvesting van de roofvogels. De kooien werden echter in het jaar 2013 afgebroken om in 2018 weer opgebouwd te worden achter de Moorse tempel. In de toekomst is het de bedoeling om hier papegaaien in te gaan houden.

Antwerp Zoo is een belangrijke deelnemer aan het Europese Fokprogramma EEP en is tevens de Europese stamboekhouder van een drietal diersoorten, te weten:

  • de soldatenara (Ara militaris),
  • de Europese monniksgier (Aegypius monachus),
  • de Fischers toerako (Tauraco fischeri).

Verder mag de zoo zich internationaal- en Europees stamboekhouder noemen van nog eens vier diersoorten, namelijk:

  • de okapi (Okapia johnstoni),
  • de bonobo (Pan paniscus),
  • de Congopauw (Afropavo congensis),
  • het goudkopleeuwaapje (Leontopithecus chrysomelas).

Dit betekent dat Antwerp Zoo wereldwijd de programma’s coördineert als het gaat om het fokken van deze diersoorten in de andere dierentuinen. De Antwerpse dierentuin was namelijk de eerste dierentuin ter wereld die okapi’s is gaan houden (al vanaf 1919).

Het Centre for Research and Conservation (CRC) is een wetenschappelijk onderzoekscentrum dat zich richt op het natuurbehoud dat op is gericht door de KMDA. Antwerp Zoo en het dierenpark Planckendael hebben dan ook de beschikking over een eigen onderzoekscentrum. Er is immers wetenschappelijk onderzoek in ZOO Antwerpen en het dierenpark Planckendael nodig, maar eveneens dient dit te gebeuren op veel groter internationaal niveau. Het instandhouden van diersoorten en van hun natuurlijke biotoop is dan ook zeker een buitengewoon belangrijke taak die op de schouders van de KMDA rust.

Wanneer je een bezoekje wilt brengen aan de dierentuin in van Antwerpen, dan kun je daar op diverse manieren naartoe reizen. Vanwege haar ligging is Antwerp Zoo erg goed te bereiken met het openbaar vervoer. De dierentuin ligt immers direct naast het Centraal Station van Antwerpen, maar ook bij de premetrostations Astrid en Diamant en de tramhalte Centraal Station.

Indien je toch de voorkeur aan je eigen auto, dan kun je gewoon de borden Centrum Oost volgen. Vervolgens neem je afrit 2 Deurne of afrit 3 Borgerhout. Bij de ingang van Antwerp Zoo zijn uiteindelijk een heleboel parkeermogelijkheden aanwezig war je uit kunt kiezen.

Antwerp Zoo heeft elke dag van de week haar poorten voor bezoekers geopend.

  • In de maanden januari, februari, november en december van 10.00 uur tot 16.45 uur,
  • In de maanden maart, april en oktober van 10.00 uur tot 17.30 uur,
  • In de maanden mei en juni van 10.00 uur tot 18.00 uur,
  • In de maanden juli en augustus van 10.00uur tot 19.00 uur,
  • In de maand september van 10.00 uur tot 18.00 uur, maar op zondagen van 10.00 tot 19.00 uur.

Houders van een Antwerp City Card krijgen maar liefst 25 procent korting bij aankoop van maximum 2 dagtickets tegen het standaard individueel tarief en voorkinderen tot de leeftijd van drie jaar is de toegang tot de Antwerp Zoo geheel gratis. Verder wordt er door de dierentuin een interessante korting gegeven aan groepen van minimaal 15 personen.

3. Planckendael

Aan de Leuvensesteenweg 582 in Muizen (nabij Mechelen) kun je een heuse wereldreis maken, zonder de landgrenzen over te gaan. Hier is namelijk de zoo van Planckendael gevestigd en kun je je mee laten voeren langs tal van exotische diersoorten uit alle windstreken van de aarde. De dierentuin is verdeeld in diverse secties en zo kun je je bijvoorbeeld in Azië de Kai-Mook gaan bezoeken en krijg je zelfs de gelegenheid om zelf de kleurrijke lori-papegaaitjes te voeren.

Zodra je bij de klepperende ooievaars aan bent gekomen, dan weet je al dat je in het deel aan bent gekomen dat in het teken staat van Europa. De savanne die het teken is van Afrika herbergt op zijn beurt giraffen en antilopen. Verder kun je een wandeling maken langs de lemuren en zo naar de ringstaartmaki’s toe stappen. In de sectie Amerika wandel je daarentegen samen met de pinguïns over de speciaal voor hen aangelegde promenade en kun je in het deel van Australië de geur van de koala opsnuiven. Kortom: een dagje naar de dierentuin Planckendael heeft je een heleboel te bieden, naast de dieren bewonderen is dit namelijk ook een locatie waar plezier maken hoog in het vaandel staat. De zoo van Planckendael brengt je bovendien een stuk dichter bij de dieren en is tevens buitengewoon kindvriendelijk opgezet.

Planckendael is een dierentuin in Muizen, nabij Mechelen. De zoo is ene onderdeel van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA) waar ook Antwerp Zoo toe behoort, evenals het Serpentarium in Blankenberge en het reservaat De Zegge in Geel.

Behalve de continentale indeling met de gethematiseerde inrichting kenmerkt de zoo van Planckendael zich door de open ruimten die zich op het terrein bevinden: bepaalde gedeelten van het domein blijven namelijk onaangeroerd, zodat er heel het jaar door wilde bloemen en planten te vinden zijn.

De dierentuin is gehuisvest op het domein dat in de zestiende eeuw het eigendom was van schilder Michiel Coxie en zijn familie. Latere eigenaars van het terrein hebben de afwatering verbeterd door er grachten en een vijver te graven. Dit was noodzakelijk omdat het laaggelegen domein gevoelig was voor overstromingen. Grote openbare werken zorgden er tevens voor dat het domein aan drie zijden vrij kwam te liggen van de omgeving: de Leuvensesteenweg (1736), het graven van de Vaart (het kanaal dat loopt van Mechelen naar Leuven, 1750-1753) en de spoorweg (1926). Het kasteel Planckendael zoals dat vandaag de dag nog te zien is,werd gebouwd in opdracht van Hendrik Moons, in het jaar 1780. In 1813 kwam het domein in handen van de adellijke familie van Langhendonck, die het goed uit wist te breiden met stallingen en dienstgebouwen (dit gebeurde in de tweede helft van de negentiende eeuw). In 1956 kocht de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA) het landgoed Planckendael aan. Pas sinds 1780 draagt het landgoed echter voor de eerste keer de naam Planckendael, en staat ook op die manier in de archieven. In hetzelfde jaar werd tevens het kasteel in sobere rococo-stijl aan de hoofdingang van het park opgetrokken.

In 1960 werd het park voor het publiek opgesteld en aanvankelijk was het domein in gebruik door Antwerp Zoo als een soort “buitenverblijf” om er dieren: te laten herstellen, er kweekprogramma’s te houden of wanneer er in Antwerpen sprake was van enig ruimtegebrek. De publieke belangstelling was in het begin dan ook niet al te groot, en beperkte financiële middelen droegen eveneens bij aan een maar langzame uitbreiding.

In 1985 werd aan de hand van een herstructureringsplan het dierenpark verder uitgebreid zodat het zich kon veranderen tot een jong, ruim en open wandelpark met grote dierenverblijven. Deze volwaardige, hedendaagse zoo is dan ook de perfecte aanvulling van dierentuin in Antwerpen: de dierencollecties vullen elkaar immers prima aan, zodat het publiek allebei de dierenparken kan bezoeken zonder de indruk te krijgen twee keer hetzelfde te hebben gezien. Inmiddels is het de wens van Planckendael om een eigen volledige verzameling dieren te hebben.

Zoals al eerder gezegd is de dierentuin Planckendael opgedeeld in een vijftal verschillende continenten met diersoorten die in dat betreffende deel van de aarde voorkomen.

*          Azië

Het Aziëgebied (uit 2006) bevat een tropische kas waarin onder meer de volgende dieren te vinden zijn: tijgerpythons, toepaja’s, argusfazanten, geribbelde neushoornvogels, witwanggibbons en regenbooglori’s. Daarnaast vind je in het buitengebied ervan ook nog Indische neushoorns, Indische leeuwen, rode panda’s, sneeuwpanters, dwergotters, kamelen, wisenten, przewalskipaarden en divers vogelsoorten. Ook aan de inwendige mens is er gedacht: je kunt er immers terecht voor een hapje en een drankje in het restaurant Toepaja, waarbij eveneens een speeltuin ligt.

In het perk voor de Aziatische olifanten is er een apart gedeelte ingericht voor de kudde vrouwtjes, terwijl de kweekstier het andere deel mag bewonen. Er verbleven in het begin een vijftal vrouwtjesolifanten dat van de Antwerp Zoo naar Planckendael over waren gebracht. Inmiddels zijn er meerdere jonge olifantjes ter wereld gekomen op deze plek, maar ook een aantal exemplaren overleden.

*          Afrika

In de nieuwe savannebiotoop is een savanne te nagebootst die geïnspireerd is door het gebied in Afrika dat zich rondom Niger en Soedan bevindt. Het gebied is opgebouwd uit diverse etappes die met elkaar een avonturenparcours vormen. Je vindt er bijvoorbeeld de Afrikaanse lodge, waar de bezoeker oog in oog met de in de bedreigde (kordofan)giraffen kan komen te staan. Voor dit doel werden een vijftal giraffen overgebracht van de dierentuin in Antwerpen en ze delen hun savanne met onder meer impala’s, addaxen en helmparelhoenders.

Ook heeft het Afrika-gedeelte van Planckendael nog een heleboel andere diersoorten onderdak geboden, onder andere aan: hyena’s, stekelvarkens, jachtluipaarden, berberapen, grévyzebra’s en de erg zeldzame duingazelle, die Planckendael als enige Europese dierentuin in zijn collectie heeft. Verder is er een heus Afrikaans dorp nagebouwd waarin je zebramangoesten en bonobo’s kunt bewonderen en waar je eveneens door een volière voor ringstaart- en moormaki’s kunt wandelen.

*          Oceanië

In Planckendael vindt je eveneens een stukje Oceanië en in dit deel woont een aantal vogels, buideldieren en eierleggende zoogdieren die nergens anders op aarde voorkomen dan in Australië, zoals de rode reuzenkangoeroes, wombats, emoes, koala’s, Tasmaanse duivels, moeraswallaby’s, helmkasuarissen en mierenegels.

*          Amerika

Het deel in Planckendael dat gewijd is aan Amerika omvat zowel Noord-Amerika als Zuid-Amerika. Aan de ene kant is er Noord-Amerika met wapiti’s, Amerikaanse bizons, een kinderboerderij met onder meer dwerggeitjes, kippen en hangbuikzwijntjes en het Amerikaanse restaurant Wapiti, terwijl aan de andere zijde het grotere Zuid-Amerika gedeelte is te vinden met een groot aantal apen- en vogelsoorten, onder andere goudkopleeuwaapjes, geelvleugelara’s, woestijnbuizerden, boshonden, capibara’s, mara’s en vicuña’s. In de grote doorloopvolière leven onder meer humboldtpinguïns, incasternen, Chileense flamingo’s, magelhaenstoombooteenden en een reuzenmiereneter.

*          Europa

In het Europa gedeelte van de dierentuin zijn Europese dieren te bewonderen die zich in het wild maar sporadisch laten zien, zoals de das, bever en uilen. Verder is er een heus ‘knuffelperk’ met konijnen aangelegd.

Het Centre for Research and Conservation (CRC) is een wetenschappelijk onderzoekscentrum voor natuurbehoud dat door de KMDA op is gericht. De dierentuinen van Antwerpen en Planckendael beschikken zo dus over hun eigen onderzoekscentrum. Er wordt wetenschappelijk onderzoek verricht in beide dierentuinen, maar eveneens op internationaal niveau. De voornaamste taak van het KMDA is namelijk het instandhouden van diersoorten en hun natuurlijke biotoop.

Planckendael zet zich op een intensieve manier in voor het natuurbehoud en werkt om die reden actief mee aan het kweekprogramma van Europese dierentuinen. Verder wordt er in deze dierentuin eucalyptus gekweekt om daarmee hun koala’s te kunnen bevoorraden. Deze dieren eten namelijk enkel en alleen verse (onbespoten) eucalyptus. Het uitplanten en oogsten van de eucalyptus wordt gedaan door een boer in Duffel. De koala’s hebben bovendien, net zoals in het wild, de keuze uit uiteenlopende soorten. De soorten kunnen echter van dier tot dier sterk verschillen.

De dierentuin heeft een voorname rol vervuld in de herintegratie van de ooievaar in de regio. In 1990 werden er vanuit andere dierentuinen binnen Europa een zestal ooievaars vrij in de zoo geïntroduceerd en sinds die tijd heeft de populatie van deze vogels uit weten te groeien van drie koppels tot ruim individuen in de dierentuin zelf,maar ook erbuiten. De dieren leven ondertussen geheel wild, zoeken dus hun eigen voedsel bijeen en nagenoeg alle dieren trekken elk jaar weg richting het zuiden. Deze trek wordt samen met onder andere Natuurpunt en Het Zwin gevolgd. Hierbij draagt Planckendael zorgt voor het ringen van de jonge vogels.

Faciliteiten op het terrein van de dierentuin Planckendael zorgen ervoor dat het de bezoekers werkelijk aan niets hoeft te ontbreken. Zo vind je er maar liefst vier restaurants: Toepaja, Wapiti, Bonobo en Ooievaar. Ieder restaurant heeft echter een eigen specialiteit:

  • Toepaja: het grootste restaurant, waar je terecht kunt voor onder meer ontbijt, warme en koude maaltijden, desserts en koffie (gelegen in het gedeelte Azië),
  • Wapiti: een restaurant dat zich toe heeft gelegd op burgers, al zijn er eveneens andere snacks te verkrijgen (gelegen in het gedeelte Amerika),
  • Ooievaar: dat gesitueerd is direct naast de speeltuin, is in het bijzonder geschikt om even een drankje te drinken en bevindt zich in het gedeelte Europa,
  • Bonobo: is een echt snackrestaurant gelegen in het gedeelte Afrika en voorzien van een leuke speeltuin.

Naast deze restaurants zijn verspreid over de dierentuin ook diverse mobiele eetgelegenheden te vinden waar je de inwendige mens prima kunt verwennen.

In Planckendael bevinden zich een tweetal winkels. Hier vind je een aanbod aan gadgets die gerelateerd zijn aan de dierentuin Planckendael. De eerste winkel is te vinden direct bij de ingang, terwijl de andere in de buurt van het restaurant Wapiti.

Als extra faciliteiten kunnen worden genoemd het wandelparcours door de boomtoppen in het gedeelte Azië bevindt en het klim- en evenwichtsparcours in het deel dat gewijd is aan Amerika.

Dierenpark Planckendael is niet alleen een plaats waar de leukste dieren een goed leven krijgen, maar ook zijn er geweldig fijne speeltuinen te vinden. Deze liggen verspreid over heel de zoo en nodigen kinderen uit om hun fantasie helemaal te laten gaan. Zo kunnen ze in het zand  spelen, over de hangbruggen lopen, in de torens klimmen en van de glijbanen roetsjen.

Kinderen tot een leeftijd van 3 jaar hebben gratis toegang tot Planckendael: gratis en mogen houders van een abonnement de zoo een uurtje vroeger betreden dan de overige bezoekers. Abonnees zijn namelijk al welkom in het park vanaf 9.00 uur zodat ze in alle rust van de geluiden van de ontwakende dieren kunnen genieten. Voor de overige bezoekers gelden de volgende openingsuren:

  • In de maanden januari, februari en december van 10.00 uur tot 16.45 uur,
  • In de maanden maart, april, oktober en november van 10.00 uur tot 17.30 uur,
  • In de maanden mei, juni, juli, augustus en september van 10.00 uur tot 19.00 uur.

4. Forestia

Forestia is een dierenpark dat zich gevestigd heeft aan de Rue du parc, 1 in Theux. Dit dierenpark is een initiatief van een Duitse privé-investeerder die aan het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw om een wildpark op te richten in La Reid, aan de voet van de Belgische Hoge Venen. De bedoeling was om in dat park groot wild te gaan kweken en om de investering nog meer rendabel te kunnen maken, was het terrein eveneens opgesteld voor het grote publiek.

Om dit doel te kunnen verwezenlijken, koos de exploitant voor een schitterend en uitgestrekt gebied voor de aanleg van een infrastructuur die perfect af was gestemd op de dubbele ambitie die hij had. Doordat de rendabiliteit achterwege bleef, beschikte de exploitant ba vijftien jaar echter niet langer over de nodige fondsen om in het onderhoud en de ontwikkeling van het park te kunnen voorzien. In de tussentijd was het domein echter al wel een populaire wandelbestemming geworden voor de mensen die in de buurt woonden. De activiteit werd dan ook als snel overgenomen door de gemeentelijke autoriteiten van Theux,maar na enige tijd ook weer van de hand gedaan.

Na een privatisering van het terrein werd een groot gedeelte van de talloze investeringen, dat vanaf de overname gedaan werden, gewijd aan de aanpassing van de bestaande infrastructuren om zo te kunnen voldoen aan de nieuwe Europese regelgeving. Op die manier werd het dan ook mogelijk om het wildpark in een dierentuin te veranderen.

Het algemeen doel van Forestia is om zowel een groot familiaal- als professioneel publiek aan te trekken om hen op dit uitgestrekte bosdomein met behulp van pedagogische en didactische middelen meer bewust te maken van het belangrijkste doel, namelijk het van dichtbij observeren van dieren uit Noord-Europese gebieden en streken met een vergelijkbaar klimaat, in een natuurlijke situatie, maar ook hen meer bewust maken van het hebben van respect voor het milieu.

Bezoekers weten het park in het bijzonder te waarderen vanwege de specifieke benadering van zaken. Mensen genieten er namelijk van om zelf dingen te ontdekken die te maken hebben van natuur die weliswaar dichtbij is, maar tevens niet erg bekend bij hen is. Er is dus geen sprake van allerlei dierenspektakels van twijfelachtige aard.

Om kinderen goed te kunnen begeleiden op hun weg naar adolescentie en henuiteindelijk te vormen tot volwassenen met burgerzin, heeft Forestia haar openheid voor de natuur uitgebreid met de oprichting van een ‘Avonturenpark‘ in de bomen, waar je diverse ontdekkingsniveaus aantreft, die overigens alleen toegankelijk zijn onder professioneel toezicht. Forestia is dus aanzienlijk meer dan een park, het is een volwaardig concept dat een aantal ludieke en natuurgebonden activiteiten aan haar bezoekers weet te bieden, maar ook een informeel en hoogwaardig groot familierestaurant (’s middags open voor bezoekers en abonnees en ’s avonds open voor iedereen), een fraaie speeltuin en een leuke shop die overigens helemaal anders is dan de winkels die je doorgaans tegenkomt in het gros van de recreatieparken.

In het dierenpark van Forestia tref je als bezoeker driehonderd dieren (een dertigtal diersoorten) aan die voorkomen in ons eigen klimaat en die gedeeltelijk in vrijheid hier kunnen leven op een terrein van maar liefst 44 hectare. Bezoekers kunnen er een wandeling maken van ruim vijf kilometers. Dit is dan ook een erg leuke manier om de dieren, die doorgaans gewoon in je eigen omgeving voorkomen, beter te leren kennen. Verder kun je de uitgestorven grote roofdieren of wilde dieren ontdekken die leven in de buurt.

In het avonturenpark van Forestia kun je jezelf uitdagen op één van de elf parcoursen en twee gigantische tokkelbanen. Het avonturenpark is toegankelijk voor bezoekers vanaf een leeftijd van 2 jaar en omvat onder meer een wandeling in de toppen van de bomen, om zo het bos en haar bewoners te kunnen ontdekken, maar eveneens een ontdekking van je eigen grenzen door het leveren van deze bijzonder avontuurlijke prestatie. De elf parcoursen in de bomen bevatten ruim 130 obstakels voor jong en oud, ongeacht of je nu een sporter bent of niet in de leeftijd van 2 jaar tot honderd jaar en ouder. Een van de twee gigantische tokkelbanen is toegankelijk voor bezoekers vanaf vijf jaar en de andere vanaf 12 jaar (deze is maar liefst120 meter).

Wanneer je een toegangskaartje hebt gekocht voor het avonturenpark, dan krijg je daar gratis de toegang tot het dierenpark bij. Reserveren voor dezelfde dag is echter niet mogelijk en om die reden is het goed om van tevoren even te bellen en te informeren naar de mogelijkheden.

Op deze locatie kun je overigens ook de outdoor klimmuren (die uniek zijn in ons land) proberen te bedwingen. Er bevinden zich namelijk een zestal klimmuren en maar liefst twaalf klimparcoursen in het bos, die geschikt zijn voor bezoekers van 8 jaar en ouder (alleen voor groepen van minstens 10 personen en na reservering)

De Forestbar is een bar-restaurant in het hartje van het bos waar bezoekers terechtkunnen voor een seizoensgebonden kaart dat past bij ieder budget. Vanaf het terras heb je zicht op een grote speeltuin zodat je zowel de dieren kunt observeren als je kids in het oog kunt houden. Op bepaalde avonden is deze bijzondere locatie bovenal geopend voor liefhebbers van lekker eten, muziek, bier, “natuurlijke” wijn en een uitstekende sfeer. Ook bestaat er de mogelijkheid om hier evenementen, uiteenlopende feesten en bedrijfsetentjes te organiseren.

De Foresstshop is totaal anders dan de meeste andere winkels in zijn soort. Hier kun je namelijk niet alleen terecht voor schitterende producten tegen diverse prijzen, maar allemaal rond de thema‘s natuur en dieren. Je vindt hier onder andere een breed aanbod aan truien, T-shirts, petjes, magneetjes, badges, postkaarten en nog heelveel meer. De Forestshop bevindt zich onder de Forestbar, die direct naast de speeltuin is gelegen. De shop is overigens enkel toegankelijk voor bezoekers en abonnees, maar in bepaalde gevallen is het wel mogelijk om een uitzondering op deze regel te maken. Als je dat graag eens zou willen, dan doe je er verstandig aan om contact op te nemen met het dierenpark. De openingstijden van de shop zijn variabel en afhankelijk van de openingstijden van het dierenpark.

Het park Forestia is heel het jaar geopend, maar de openingstijden kunnen wel verschillen afhankelijk van het seizoen.

  • In de maanden januari, februari,november en december van 10.00 uur tot 16.30 (op maandagen en dinsdagen is het park echter gesloten),
  • In de maanden maart, april en oktober van 10.00 uur tot 18.00 uur,
  • In de maanden mei, juni en september van 9.30 uur tot 18 uur (maar op zaterdagen en zondagen tot uiterlijk 19.00 uur),
  • In de maanden juli en augustus van 09.30 uur tot 19,00 uur.

5. Olmense Zoo

Aan de Bukenberg 45 in Balen ligt Pakawi Park een zoo is sinds 1980 bekend heeft gestaan als de Olmense Zoo. De oprichting van het dierenpark vond plaats in 1976 door Louis Roofthooft en de openstelling voor publiek werd officieel in 1980. Het beheer van het park was sinds maart 1995 in handen van de familie Verheyen en de zoo heeft zich vooral toegelegd op het houden van katachtigen. Elk jaar weet Pakawi Park onder andere hiermee honderdduizenden bezoekers te trekken.

De voormalige eigenaar van dit dierenpark, Louis Roofthooft, was een scheepskapitein uit de buurt van Antwerpen Haven, en hij zocht medio jaren zeventig van de vorige eeuw een plaats op het platteland om zijn privé-verzameling dieren te kunnen huisvesten. In 1976 vestigde hij zich in Olmen en bracht daar eveneens zijn dieren onder in een privé-dierenpark. Behalve het houden van dieren was Roofthooft eveneens een groot liefhebber van het circus, er werd dan ook een enorme tent naast het domein geplaatst waar elke dag circusvoorstellingen werden gegeven. Aanvankelijk was de eigenaar vaak de enige bezoeker van het circus en werkten de artiesten ook als dierenverzorgers in zijn dierentuin. Na zijn overlijden, begin jaren tachtig van de vorige eeuw, kwam het park echter te koop te staan.

In het jaar 1995 heeft familie Verheyen het park overgenomen en huisvestte er eveneens haar eigen privéverzameling. De eerste jaren na de overname werd de bestaande infrastructuur grondig onder handen genomen: de aanwezige dieren kregen bovendien meer ruimte (in de vorm van eilanden) en tevens werden de verblijven meer natuurgetrouw ingericht. Langzaam aan werd er met nieuwe projecten begonnen en de verzameling dieren verder uitgebreid met als gevolg dat het privé-dierenpark uit wist te groeien tot een volwaardige dierentuin. Er kwam onder andere een restaurant, een tropenhal, een savannegebied en een berenbos bij. Ook het circus bleef behouden en maakt tegenwoordig deel uit van de zoo. Na een tijdelijke sluiting van de dierentuin werd een herstructureringsplan opgesteld om de dierentuin te moderniseren. In het kader van dit plan kreeg het park ook een andere naam, te weten: Pakawi Park

De dierentuin Pakawi Park is gespecialiseerd in het houden van katachtigen. Je vindt er bijvoorbeeld Afrikaanse leeuwen, witte tijgers, vel- en zwarte panters, Euraziatische lynxen, servals, jachtluipaarden en poema’s. Daarnaast heeft het dierenpark een grote verzameling vogels, onder meer papegaaien, uilen, arenden, flamingo’s, kraanvogels en ibisachtigen.

De zoo heeft haar openingstijden aangepast aan het seizoen en bezoekers kunnen er op de volgende momenten terecht om de schitterende dieren te bewonderen:

  • Zomer hoogseizoen elke dag van 10.00 tot 19.00 uur,
  • Zomer laagseizoen elke dag van 10.00 tot 18.00 uur,
  • Nocturnes in de maanden juli en augustus van 10.00 uur tot 23.00 uur,
  • Winter op zaterdagen en zondagen van 10.00 uur tot 17.00 uur (Van maandag tot en met vrijdag is het park dan voor bezoekers gesloten).

Kinderen tot een leeftijd van twee jaar hebben gratis toegang tot het dierenpark en voor groepen tot maximaal 20 personen kan er een gids worden gereserveerd voor een rondleiding van 2 uur. Hiervoor dien je wel minstens twee weken van tevoren een reservering te plaatsen. Verder kunnen er voor groepen en scholen speciale arrangementen worden geregeld,maar uiteraard dient dit ruim van tevoren met het dierenpark te worden besproken.

6. Brussels Aquarium

Het Brussels Aquarium wordt ook wel het Openbaar Aquarium van Brussel of het Aquariologie Centrum genoemd en bevind zich in Koekelberg te Brussel. Hier werden ruim 250 kleine soorten vissen, amfibieën en ongewervelde dieren tentoongesteld die afkomstig waren van over heel de wereld. De dieren waren gehuisvest in 48 aquaria en aquaterraria. Zelfs een drietal diersoorten dat al uitgestorven waren in hun natuurlijke habitat, werden op deze locatie gekweekt in de speciale aquariumruimten.

Het Brussels Aquarium opende haar deuren voor het publiek in het jaar 2005. Het doel was om er bezoekers zich bewust te laten worden van een meer milieubewuste manier om,om  te gaan met de natuur door het gebruik van specifieke thema’s zoals ontbossing, bedreigde diersoorten, het gebruik van insectonvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Het gebouw waarin het Brussels Aquarium was gevestigd, had een oppervlakte van twaalfhonderd vierkante meter.

Het Brussels Aquarium kreeg het label “Ecodynamische onderneming” van Leefmilieu Brussel vanwege de ecodynamische acties die werden ondernomen. Hierbij kun je denken aan het gebruik van regenwater en het aankopen van diervoeders in groepsverband.

7. Aquarium-Muséum

Het Aquarium-Museum is niet alleen een aquarium,maar ook een museum. Het bevindt zich samen met het Zoölogisch Museum in de stad Luik, aan de Quai Edouard Van Beneden 22. Het Aquarium-Museum is een onderdeel van de Universiteit van Luik en zijn gehuisvest in een negentiende eeuws neoclassicistisch pand en openden in 1962 tegelijkertijd hun deuren voor het publiek.

Het aquarium heeft ongeveer 2500 zout- en zoetwaterdieren uit heel de wereld in haar bezit die allemaal verdeeld zijn over 46 verschillende bassins. Hierbij kun je denken aan vissen, ongewervelde dieren, amfibieën en reptielen. Het museum laat je kennis maken met de biodiversiteit van de onderwereld. Zo worden de gebieden in beeld gebracht met als thema zoutwater binnen Europa, maar ook in de tropische gebieden. Ook leer je een heleboel over het leven in zoetwater in Europa en in warmere gebieden, zoals Azië, Afrika en Amerika. Daarnaast komt het leven in stilstaand water aan de orde, evenals dat van de haaien en op koraalriffen

Je kunt in dit bijzondere museum dus niet alleen een ‘droge’ duik nemen in het Aquarium, maar ook de buitengewone rijkdom bewonderen van het leven op aarde beter leren kennen. Er staan namelijk maar liefst 20.000 getuigen uit de dierenwereld op je te wachten in het Museum. Het Universitair Aquarium-Museum van Luik is een erkend expertisecentrum voor dierlijke biodiversiteit en mag om die reden dan ook de titel dragen: Museale Instelling van categorie A.

Het Aquarium-Museum laat je een wonderlijke reis maken over heel de wereld met als thema’s water en dier. Je kunt er vissen van over heel de wereld ontdekken en tevens alle pracht en praal dat afkomstig is uit het rijk van de dieren bewonderen. In het Aquarium verblijven bijvoorbeeld de legendarische piranha’s, elektrische vissen, clownvissen, blinde holenvissen, longvissen, steenvissen, snoeken, rivierbaarzen en een heleboel andere die ook gewoon in ons land voorkomen. Desondanks zijn de fascinerende haaien of de kleine hondshaaitjes zeker ook hier een vermelding meer dan waard. In dit deel van het gebouw kun je dus eigenlijk een “droge”  duik nemen in het hart van de oceanen, zeeën, meren en rivieren die verspreid liggen op de aarde.

In het museum staan daarentegen 20.000 specimens uit het dierenrijk, opgezet of als skelet. Je kunt je hier vergapen aan het kleinste insect, de dolfijn, de anaconda, de vogelspin, de talloze schelpdieren, opgezette beer, chimpansee en een heleboel andere primaten. Voor de liefhebbers van een goed glas bier is een bezoek aan het Aquarium-Museum tevens de uitgelezen kans om eens La Requine te proeven, het eigen bier van het Aquarium-Museum.

Het Aquarium-Museum is iedere dag van het jaar geopend, behalve tijdens de beide Kerstdagen, Oudejaarsdag en Nieuwjaarsdag. Je kunt er terecht op weekdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur en in het weekend, op feestdagen, in de paasvakantie en in de maanden juli en augustus van 10.00 uur tot 18.00 uur

De toegang tot zowel het Aquarium als het Museum is geheel gratis voor kinderen die jonger zijn dan zes jaar. Verder is er een interessante korting in de vorm van een Familiepass voor twee volwassenen en maximum drie kinderen.

Er worden bovendien rondleidingen gegeven in het Aquarium-Museum in het Nederlands, Frans, Duits en Engels. Verder is het pand toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit.

Bij het Aquarium-Museum bevindt zich tevens een winkel/boetiek,maar ook een eigen parkeerplaats voor auto’s, bussen en fietsen.

8. Limburg Zoo

De Limburgse Zoo, ook wel bekend als de Zoo van Zwartberg of de Dierentuin van Zwartberg, was in het verleden een dierentuin gelegen in de wijk Zwartberg in de Genk. De dierentuin was het privé-bezit van de familie Wouters en ontving om die reden geen enkele subsidie of sponsorgelden. De dierentuin was beroemd vanwege het erg grote aantal dieren. Dit aantal was aan het ene kant te verklaren door het kweekprogramma dat in dit dierenpark werd gehouden, maar tevens omdat de dierentuin dienst deed als opvang voor gedumpte, al dan niet mishandelde, dieren. Deze laatste dieren waren in het bijzonder afkomstig van dierentuinen en circussen die met een faillissement te maken kregen of waren een schenking.

Het erg grote aantal dieren, de zeerslechte staat van de dierenverblijven, acties van organisatie die de rechten van dieren behartigen en de slechte financiering hebben ervoor gezorgd dat Zwartberg steeds meer in de problemen kwam. In 1997 heeft de familie dan ook moeten besluiten om deuren van de zoo voorgoed op slot te sluiten. De dieren werden vervolgens opgevangen door andere dierenparken en de terreinen werden door de stad Genkopgekocht en gesloopt.

9. Wild World Safari Park

Wild World Safari Park, ook wel bekend als Le Monde Sauvage, is gelegen aan Fange de Deigné 3 in Aywaille, in de buurt van Luik. Het betreft een dierenpark dat aan werd gelegd in het jaar 1973. Tegenwoordig telt het park echter ruim duizend dieren, verdeeld over 273 verschillende diersoorten die afkomstig zijn van de vijf verschillende continenten. Wanneer je een bezoekje brengt aan Wild World Safari Park , dan kun je langs de zestien kilometer lange aangelegde paden (die tussen de bomen het groene gebied van 84 hectare doorkruisen), terechtkomen in de fascinerende wereld waarin wilde dieren leven. De Afrikaanse safari, die uniek is in ons land, biedt bezoekers de kans om een echte safari te maken op een terrein waar de dieren deels in vrijheid leven. Je kunt ervoor kiezen om met je eigen voertuig deze safari te maken, maar ook besluiten om het safaritreintje te gebruiken. In beide gevallen kom je terecht in een bijzondere omgeving, met enorme vlaktes waarin je op een aantal meters (of zelfs minder) de wilde dieren kunt passeren. Dit is absoluut ene schitterende en unieke ervaring.

Wild World Safari Park is echter meer dan een leuke safari ondernemen. Je kunt er immers ook rondwandelen en de volières, de Jungle Dome met zijn Mayatempel, het Noord-Amerikaanse woud met zijn laan van sequoia’s, het apen- en lemureneiland, het bos van de uilen, het roofvogelcentrum en een heleboel andere bijzondere dingen gaan ontdekken. Als hoogtepunten van een dagje Wild World Safari Park worden vaak de drie spektakels genoemd:

  • de papegaaienshow,
  • de zeeleeuwenshow,
  • de roofvogelshow.

Deze shows mag je dan ook zeker niet missen als je een keertje een bezoekje brengt aan dit dierenpark.

Er kan deel worden genomen aan verschillende safari’s wanneer je Wild World Safari Park bezoekt, te weten:

*          De Afrikaanse safari: tijdens deze tocht krijg je de unieke kans om een groot aantal dieren te zien die zich ophouden in kleine kuddes. Net zoals in de vrije natuur zal hun instinct hen aanzetten om bijeen te blijven in een kudde. Dat wil dan ook zeggen dat de leden van een kudde de neiging hebben om eveneens samen op iets te reageren (bijvoorbeeld door zich allemaal op een bepaald ogenblik in dezelfde richting te gaan verplaatsen), zonder dat er echter sprake is van een gecoördineerde actie.

Een van de meest imposante is de kudde van zestien waterbuck-antilopen, gevolgd door de kudde van elf zebra’s, kudde van de elf gnoes en de tien algazellen die eveneens een kudde vormen. Alles in dit deel van het park wordt nauwkeurig gadegeslagen door de zes giraffes, waaronder Kunto die geboren werd in Wild World Safari Park. Kunto is overigens niet het enige jong dat in het park geboren werd. Doordat de dieren zich op de plaats namelijk prima op hun gemak voelen, hebben er nog een heleboel andere geboortes plaatsgevonden zodat de populatie van de Afrikaanse safari aanzienlijk uit heeft kunnen breiden. Zo zijn er bijvoorbeeld al eens kleine zebra’s, gnoes en algazellen geboren op deze plek.

De Afrikaanse safari kan zowel met je eigen voertuig als met het safaritreintje worden gereden en de duur ervan bedraagt ongeveer 45 minuten.

*          Aziatische safari (werk in uitvoering): vanwege het welzijn van de dieren, dat absoluut sterk afhangt van de inrichting van de ruimte waar ze in verblijven, moet iedere ruimte voldoen aan de normen die vastgesteld zijn door de commissie voor dierenwelzijn, bestaande uit deskundigen op dit vlak. Zowel op het vlak van de oppervlakte, de ruimte binnen en buiten, als op het gebied van de uiteenlopende voorzieningen zal alles nauwkeurig gecheckt worden om de dieren in de best mogelijke omstandigheden te laten leven. In Wild World Safari Park worden de ruimtes van de dieren om die reden dan ook constant aangepast. Bomen, rotsen, waterpartijen, beplanting, verruiming van de oppervlaktes, alles wordt werkelijk in het werk gesteld om de dieren een zo natuurgetrouw mogelijke leefomgeving te kunnen bieden. Er zijn tevens een heleboel ruimtes die aan zijn gepast om verschillende diersoorten van hetzelfde continent te kunnen huisvesten. Daardoor kan er immers een interactie plaatsvinden tussen de dieren, zoals je als bezoekers kan merken tijdens zowel de Afrikaanse als de Zuid-Amerikaanse safari en wanneer je wandelt in de talloze volières.

De Aziatische safari kan zowel met je eigen voertuig als met het safaritreintje worden gereden en de duur ervan bedraagt ongeveer 45 minuten.

*          De Zuid-Amerikaanse safari: deze safari beperkt zich niet tot alleen maar dieren die in kuddes leven, er komen namelijk ook een groot aantal andere diersoorten voor. Zo vindt je er bijvoorbeeld nijlpaarden, dromedarissen, Kaapse elanden, watusi’s, waterbuffels, impala’s, struisvogels, ooievaars, kroonkraanvogels en nog een groot aantal andere diersoorten.

In aansluiting op de Afrikaanse safari kun je ook de Zuid-Amerikaanse safari gaan ervaren. Nog altijd vanuit je eigen voertuig of met behulp van het safaritreintje, rijd je dan langs tapirs, lama’s, pampastruisvogels en kun je genieten van de aanblik van de schitterende manenwolven, de speelse witsnuitneusberen en buitengewoon verrassende kuifseriema’s.

De safari kan met uw eigen voertuig of met het safaritreintje (+/- 45 min)

De Zuid-Amerikaanse safari kan zowel met je eigen voertuig als met het safaritreintje worden gereden en de duur ervan bedraagt ongeveer 45 minuten.

De ruimtes voor de grote roofdieren werden speciaal ingericht en voorzien van grote ruiten zodat de bezoekers de bijzondere collectie van deze dieren eenvoudig kan bekijken. Je vindt hier de jachtluipaarden, leeuwen, tijgers, poema’s, zwarte panters, caracals, lynxen en de Amoerpanters van het Wild World Safari Park.

In de canyon van de beren wandel je in een schitterend nagebootste omgeving tussen de rotsen en waan je je voor even in de meanders van een heuse canyon. Dit is de plaats om de kraagbeer, witte- of bruine beer, te ontdekken terwijl je een fantastisch uitzicht hebt op het terrein van de beren en de oogstrelende ruimte waarin de Humboldtpinguïns leven.

Als hoogtepunt zullen twee reusachtige vensters je in de gelegenheid stellen om, op nauwelijks een paar meters van de drie poolberen te komen staan. Bij een onverwachte ontmoeting zal hun nieuwsgierigheid doorgaans even groot zijn als die van iedere bezoeker.

Australië is het land waar je de grootste soort krokodil kunt vinden en is bovendien de enige plaats op aarde waar er meer giftige- dan niet-giftige slangen leven, waar je meer dan 135 soorten spinnen kunt tegenkomen, zoals de roodrugspin waarvan de beet een dodelijke afloop kan hebben, maar ook waar de grootste worm ter wereld leeft, die tot 3,7 meter lang kan worden en waar je de imposante stierhaai, tijgerhaai en grote witte haai rondzwemmen. Zoals je ziet heeft Australië een waslijst aan records in handen. Australië geniet dan ook van een buitengewone situatie: het is zowel een eiland als een land en zonder twijfel een paradijs van wilde dieren.

Het Noord-Amerikaanse woud is een echt bos waarin een roedel poolwolven leven, samen met Canadese elanden, bizons, wasberen en prairiehonden. Rondom het terrein zorgen Indiaanse tipi’s en pelsjagershutten voor de zo typisch Amerikaanse sfeer.

Het apeneiland is eigenlijk een verzameling echte eilanden, die speciaal in zijn gericht om zo exact mogelijk de biotoop van ieder dier na te bootsen. Hier vind je bijvoorbeeld de lemuren, gibbons, chimpansees en orang-oetangs. Deze actieve- en creatieve primaten vragen immers om erg specifieke structuren en daarom wordt hun omgeving zo aangepast dat zij zich volop weten te ontplooien.

Het roofvogelcentrum is het onderkomen van de kleine torenvalk,maar eveneens van de buizerds, uilen, gieren, wouwen en de grote arenden en condors. Al deze vogels maken ze deel van het schitterende schouwspel in de lucht dat gedirigeerd wordt door de enthousiaste valkeniers. De unieke natuurlijke omgeving en het buitengewone uitzicht op de vallei zorgen voor een schitterende omlijsting van het spektakel waarbij ruim zestig roofvogels demonstreren hoe geweldig hoog hun snelheid is, maar ook hoe sierlijk ze zijn en hoe groot hun precisie is. Het roofvogelspektakel duurt dan ook maar liefst een half uur.

Het observatorium van de giraffen is een uitkijkpost die op exact de goede hoogte is gebouwd om als mens oog in oog te komen staan met de giraffen. Bovendien heb je vanaf deze plek een schitterend overzicht van de Afrikaanse savanne en de vlakte waar de struisvogels op leven. Bezoekers kunnen op deze plaats genieten van de aangename lodge voor een picknick of voor een ontbijt in gezelschap van de giraffen. Een uniek moment dat je absoluut nog een lange tijd bij zal blijven.
Een ontbijt met de giraffen is in de maanden mei,  juni en september ieder weekend mogelijk. In juli en augustus is dit bijzondere begin van de dag zelfs dagelijks een optie. Je kunt dan van 10.00 uur tot 11.30 uur deelnemen aan een ontbijt met de giraffen, maar alleen wanneer je van tevoren een reservering hebt geplaatst. Daarnaast is het ook mogelijk om op deze locatie op een speciale manier je verjaardag te vieren,maar ook daarvoor dien je eerst gereserveerd te hebben.

De waterdieren van Wild World Safari Park hebben ook hun eigen plekje gekregen op het terrein. Je kunt dan ook de otters in hun eigen bassin komen bewonderen, terwijl je in een fraai eigen centrum de Humboldtpinguïns in hun zwembad kunt komen bekijken en van een ongelooflijk kijkje in hun onderwaterwereld kunt nemen. Tevens kun je de voorstelling met de zeeleeuwen gaan bekijken op het moment dat je de poolberen bent gepasseerd. De show wordt verzorgd door de Patagonische zeeleeuwen en zal je een mengeling laten zien van ludieke en pedagogische activiteiten waar deze dieren zich mee bezighouden. De humor van de verzorgers en de band die zij op hebben gebouwd met deze intelligente zeezoogdieren, zorgen ervoor dat deze show voor veelplezier zal zorgen bij zowel de jonge- als de wat oudere bezoekers van Wild World Safari Park. De show duurt ongeveer een half uur.

Wanneer je de oase betreedt, dan kom je binnen in een totaal andere wereld waar je het nieuwe oriëntaalse dorp kunt bezoeken en jezelf een ongekende ervaring zult bezorgen: zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een ritje te maken zittend op de rug van een dromedaris. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze typisch oosterse activiteit heel het gezin zal weten te verleiden.

Deze safari kan met je eigen voertuig,maar eveneens met het speciale safaritreintje worden gedaan. De duur van de safari bedraagt ongeveer 45 minuten.

De jungle dome en de volières huisvesten een aantal interessante sprekende vogels en andere vogelsoorten uit verre oorden. Je kunt deze dieren gaan bewonderen in een aantal volières dat in de Jungle Dome zijn geplaatst. In de Mayatempel kun je tevens penseelaapjes en tamarins, maar ook vogelspinnen, schildpadden, hagedissen, slangen, leguanen en nog een groot aantal andere reptielen en amfibieën gaan zien.

De buitenvolières zijn gelegen tussen het speelplein en het gebied waar de grote roofdieren leven. Op het moment dat je van het ene naar het andere continent loopt, dan zul je tussen het overvloedige groen een groot aantal soorten watervogels aantreffen: van de Afrikaanse lepelaar tot de rode ibis uit de Amazone en de Aziatische witnekkraanvogel.

Het spektakel van de papegaaien speelt zich af in een enorme exotische volière. De show wordt verzorgd door een aantal vliegende papegaaien. Je moet er echter wel op bedacht zijn dat je als publiek deel dient te nemen aan de snelheidswedstrijd en de basketbalmatch die gehouden wordt door de papegaaien. De Mayatempel, een waterval, kleurige planten en een gezellige bar met een sfeervol terras zullen de tropisch sfeer die er in dit deel van Wild World Safari Park heerst alleen maar weten te vergroten. Het spektakel met de papegaaien duurt circa een half uur.

Inheems wild in het park is volkomen normaal vanwege het feit dat het een ware oase van rust is. De inheemse diersoorten zijn op de plek immers beschermd tegen uiteenlopende gevaren en dus is de kans groot dat je hen tijdens je dagje Wild World Safari Parkook veelvuldig te zien krijgt. De safari kan zowel met je eigen voertuig als met het speciale safaritreintje. De safari duurt ongeveer 45 minuten en kan vanaf medio maart tot medio november iedere dag van 10 uur tot 18 uur worden ervaren.

10. Zoo Serpentarium

Zoo Serpentarium is een bijzondere dierentuin die gelegen is aan de Zeedijk 146 in Blankenberge. Dit is namelijk een zoo en serpentarium die helemaal binnen is opgesteld die zich heeft gespecialiseerd in het houden van reptielen en amfibieën. Deze dierentuin is onderdeel va n de KMDA, de organisatie achter onder andere de dierenparken Planckendael en Antwerpen. Zoo Serpentarium is een voortvloeisel van de privéverzameling van Marnick Croes. Hij hield al jaren tentoonstellingen met reptielen. In september 1998 opende deze bijzondere dierentuin haar deuren voor het grote publiek in Blankenberge.

De zoo laat bezoekers genieten van circa 250 verschillende dieren, die behoren tot ongeveer honderd soorten. Behalve de reptielen en de amfibieën die er in deze dierentuin leven, behoren ook spinnen, insecten en andere ongewervelde dieren tot de verzameling. Zoo Serpentarium kenmerkt zich verder door de ruime dierenverblijven die op een zo natuurlijk mogelijke manier zijn ingericht en door een gethematiseerd gedeelte voor bezoekers. Het klimaat en licht in de grote terraria van Zoo Serpentarium worden met behulp van een computer aangestuurd, wat op het moment dat deze dierentuin ontstond erg vernieuwend was.

In Zoo Serpentarium kan je niet alleen slangen en hagedissen komen bewonderen, je kunt ze er zelfs aanraken. Op vaste tijdstippen zullen de dierenverzorgers namelijk een aantal van de bijzondere dieren uit hun terrarium halen en kunnen bezoekers hen even in hun handen houden. Zo kun je onder andere de tamme korenslang zonder angst vasthouden, het dier is immers helemaal niet gevaarlijk. Maar wel houd je er een unieke ervaring aan over en tevens zal een dergelijke actie garant staan voor een leuke foto. Na afloop van een dergelijke sessie krijg je zelfs een heus diploma ‘Slangen Aaien’ mee naar huis zodat niemand nog aan je lef durft te twijfelen.

In het weekend en in de vakantieperiodes zal het slangen aaien plaatsvinden op vaste tijdstippen, namelijk:

  • Van 11 uur tot 11.15uur,
  • Van 13 uur tot 13.15uur,
  • Van 14 uur tot 14.15 uur,
  • Van 15 uur tot 15.15 uur,
  • Van 16 uur tot 16.15 uur.

De Zoo Serpentarium is een ware all-weather reptielenzoo omdat je, weer of geen weer, er een reis kunt maken door de geheimzinnige leefwereld van reptielen, spinnen, hagedissen en kikkers. Zo kun je opeens oog in oog komen te staan met een gevaarlijke gifslang of kom je er andere zeldzame bewoner van een ver en exotisch oord tegen.

Kinderen tot een leeftijd van drie jaar hebben gratis toegang tot Zoo Serpentarium en groepen. Voor scholen doet de dierentuin echter nog extra moeite en per klas mag daarom één begeleider gratis naar binnen. Voor een schooluitje dien je echter wel van tevoren een reservering te plaatsen bij Zoo Serpentarium (bij voorkeur al drie weken voor het geplande uitstapje). Ook wanneer je deze dierentuin wilt bezoeken zonder begeleiding van een gids of zonder er een maaltijd te gebruiken, is reserveren ook erg gewenst.

Zoo Serpentarium is heel het jaar door geopend voor bezoekers. De openingstijden kunnen echter variëren van:

  • 10.00 uur tot 16.45/uur,
  • 10.00 uur 18.00 uur
  • 10.00 uur tot 18.30 uur
  • 10.00 uur tot 19.00 uur.

Op de website van Zoo Serpentarium vind je echter een agenda en programma waarin je per datum op kunt zoeken wat de exacte openingstijden zijn.

11. Animal Park Bouillon

Het Animal Park Bouillon (in het Frans: Parc animalier de Bouillon) is een middelgroot dierenpark in de stad Bouillon, gelegen aan de Chemin de Chanteraine en is in 1986 opgericht met aanvankelijk als doel om in de streek voorkomend wild te houden, zoals herten, moeflons, everzwijnen en vossen. Vandaag de dag echter is huisvest het dierenpark ook zogenaamde exoten, zoals kangoeroes, wolven, lynxen, tijgers, kamelen en bizons.

In Animal Park Bouillon kun je dan ook tegenwoordig prima terecht om de meest uiteenlopende dieren te bewonderen:

  • Roofdieren, onder andere de Europese bruine beer, rode vos, rode neusbeer, Europese lynx, Europese wilde kat, Europese- en de manenwolf, Aziatische kleinklauwotter, gevlekte hyena, jaguar, poema, genetkat, Transvaalse leeuw, gewone wasbeer en Siberische tijger.
  • Evenhoevige dieren, zoals: wisent, Europese edelhert, Europese eland, Europese moeflon, Chinese muntjak, algazel, jak, lama, alpaca, Alpensteenbok, defassawaterbok, Siberische steenbok, wapiti, Amerikaanse steppebizon, heckrund, watoetsirund, blauwe gnoe, everzwijn, hangbuikzwijn, nijlgau, elandantilope, Indische antilope, rendier, halsbandpekari, Hongaarse rackaschaap, kameroenschaap, manenschaap, mishmitakin, Pater-Davidshert, kaukasushert, sikahert, rove geit, schroefhoorngeit, toggenburgergeit, West-Afrikaanse dwerggeit, waterbuffel, kameel en Schotse hooglander.
  • Primaten, onder meer: berberaap, grijshandnachtaapje, resusaap, pinchéaapje, witoorpenseelaapje, witschouderkapucijnaap, moormaki, ringstaartmaki, mandril, mantelbaviaan en siamang.
  • Knaagdieren, onder andere: Europese bever, tamme cavia, paca, mara, Midden-Amerikaanse agoeti, capibara en witstaartstekelvarken.
  • Andere zoogdieren, zoals Poitou-ezel, dwergkonijn, Bennettwallaby en chapmanzebra.

Verder vind je in dit dierenpark een speelplein dat vlakbij de ingang van het park is gelegen, tegen het terras van het eveneens aanwezige restaurant. Het speelplein is op een hellende wijze aangelegd waardoor het prima in is gebed in het landschap. Tevens zullen de houten speelmogelijkheden de psychomotoriek en de interactie van de kinderen stimuleren. Het plein is dan ook perfect om kinderen even op een volkomen veilige manier hun energie kwijt te laten raken en uiteraard een heleboel plezier maken. Het speelplein is gratis toegankelijk voor kinderen in de leeftijd van drie tot twaalf jaar wanneer zij in het bezit zijn van een toegangsticket tot Animal Park Bouillon en uiteraard onder toezicht staan van hun ouders of verzorgers.

Op het aanwezige terras kunnen bezoekers genieten van een hapje en/of een drankje. Op het terras of in het restaurant kun je dan ook in alle rust genieten, zittend in een natuurlijke en aangename ambiance. A la carte wordt er een klassiek en gevarieerd brasseriemenu geserveerd waarbij het bij de hartige gerechten in het bijzonder draait om de aandacht voor de vleesbereidingen. Bij de zoete gerechten kun je kiezen uit pannenkoeken en ijsjes in alle soorten,maten en smaken. Het restaurant enterras zijn doorlopend geopend vanaf 12.00 uur in het weekend en tijdens de schoolvakanties. Buiten de schoolvakanties worden er op weekdagen enkel en alleen kleine gerechten geserveerd. Groepen die het restaurant willen bezoeken,kunnen plaatsnemen in de zeer grote zaal, mits er van tevoren een reservering plaats heeft gevonden.

Animal Park Bouillon biedt een gratis toegang voor kinderen tot twee jaar en het park is eveneens prima toegankelijk voor bezoekers met een lichamelijke- of visuele beperking. Verder is het toegestaan om honden, mits aangelijnd, mee te nemen in het park en kunnen auto’s worden geparkeerd op de aanwezige parkeerplaats.

Animal Park Bouillon is iedere dag van het jaar geopend, met uitzondering van 25 december en 1 januari. De deuren gaan dan open voor publiek om 9.30 uur tot de laatste vermelding:

  • In de periode van oktober tot en met maart tot 16.00 uur,
  • In de periode van april tot en met september tot 17.00 uur.

12. Aquatopia (Antwerp)

Aquatopia was een openbaar aquarium dat gelegen was aan het Koningin Astridplein in Antwerpen en huisvestte uiteenlopende vis- en reptielensoorten. Het aquarium was verdeeld in diverse territoria, te weten:

  • haaien,
  • rivier,
  • koraalrif,
  • moeras,
  • mangroven,
  • mysteries van de oceaan,
  • regenwoud,
  • labo.

Het aquarium vormde een onderdeel van het Radisson Blu Astrid Hotel. De attractie is echter begin 2017 gesloten vanwege het feit dat de nieuwe eigenaars van het pand geen interesse hadden in het voortzetten van deze attractie. Een gedeelte van de dieren kon gelukkig een nieuw onderkomen krijgen in Antwerp Zoo, een dierenpark dat aan hetzelfde plein is gelegen. Zo heeft de dierentuin de helft van de vissen overgenomen en een gedeelte van de reptielen kon herplaatst worden in het Blankenbergse Zoo Serpentarium, dat een zusterbedrijf van de Antwerpse zoo is.

Onder de aanwezige diersoorten bevonden zich onder andere de volgende dieren:

  • Haaien, zoals de Arabische bamboe-, Bruinbandbamboe-, Bandluipaard-, Dwergverpleegster-,
  • Geelbruine verpleegster-, Verpleegster-, Grijze rif-, Epaulet-, Honds-, Zwartpuntrif- en Zebrahaai
  • Roggen, zoals de Gitaar-, Koeneus- en Zoetwaterrog.
  • Baarzen, waaronder: Panter-, Donkere reuzentand- en Juweelkardinaalbaars
  • Doktersvissen onder meer: Gele zeilvin-, Rodezee-, Picasso-, Tweekleurige- en Zeilvindoktersvis.
  • Zeepaardjes, zoals: Braziliaans en Gestreept zeepaardje.
  • Murenen ondermeer: Reuze- en Grote netmurene.
  • Meervallen, zoals: Stekelige schildermeerval en Zwarte pantsermeerval.
  • Andere vissen waaronder: Clownbarbeel, Wimpelvis, Argusvis, Koekopvis, Witgevlekte kogelvis, Blauwe discus, Arowana, Vleermuisvis, Otorongo zoetwatervis, Franjevijlvis, Bruine egelvis, Aziatische mesvis, Zwijnsgrommer, Kongeraal, Braziliaanse maanvis,
  • Blauwgestreepte snapper, Roodbuikpiranha, Koraalduivel, Driebandanemoonvis, Zilverbladvis, Blauwvintrekkervis, Poetsvis, Zwarte pacu, Koningsnapper, Wierschorpioenvis, Franse keizersvis, Napoleonvis, Vossekopvis, Koffervis, Koraalklimmer, Parelmoervis en Steenvis.
  • Amfibieën en reptielen waaronder: Boa constrictor, Korenslang, Rode teju, Florida weekschildpad, Geelwangsierschildpad, Onechte karetschildpad, Reuzenpad, Groene leguaan,
  • Bijengif-, Blauwe pijlgif- en Roodoogmakikikker
  • Ongewervelde dieren, zoals: Oorkwal en Octopus.
  • Garnalen waaronder: Kappers-, Poets- en Witgestreepte poetsgarnaal.
  • Anemonen onder andere: Schijf- en Zandanemoon,
  • Koraal, zoals: Buisjes- en Lederkoraal.
  • Stekelhuidigen onder andere: Diadeemzee-egel en Rode stekelster
  • Andere ongewervelde dieren: Degenkrab, Amerikaanse rode rivierkreeft en Doopvontschelp.

13. Boudewijn Seapark

Het Boudewijn Seapark, dat gelegen is aan de Alfons De Baeckestraat 12 in Brugge, kun je terecht voor het bekijken van een geweldige dolfijnenshow en de vreemde kapriolen van de zeeleeuwen en de zeehonden. Maar het park is niet alleen erg in trek bij mensen die van dieren houden, ook de liefhebbers van pretparkattracties kunnen hier immers hun hart ophalen. Kortom: er is voor iedereen wel iets te zien, te doen of te beleven, ongeacht je leeftijd. Er is zelfs in Bobo’s Indoor waar een aantal leuke overdekte attracties te vinden zijn, terwijl in Bobo’s AquaSplash waterpret centraal staat.

Het Boudewijn Seapark, doorgaans afgekort tot “Boudewijnpark“, is een combinatie van een dieren- en een attractiepark dat de naam heeft gekregen van koning Boudewijn. Het park heeft dan ook niet alleen een aantal attracties maar eveneens een dolfinarium, een dierenpark, een schaatspiste en een expohal. De officiële opening van het park vind plaats in het jaar 1963 en bevindt zich op en rondom de locatie die in het verleden bekend stond als “Cloet zijn put”. Het was een lokaal recreatiegebied voor mensen uit de directe omgeving, met wat trapveldjes, een speeltuintje, tennisbanen, een zwembad en een theehuis. Het gebied was toen eigendom van de toenmalig burgemeester van Brugge Michel Van Maeleen samen met wat bevriende financiers. Samen kocht deze groep mensen enkele omliggende gebieden op die de bestemming recreatiegebied hadden om zo dit park te kunnen creëren.

Direct bij de ingang van het park werd een torengebouw gebouwd, dat vrij snel de naam de Halletoren van Van Maele kreeg. Oorspronkelijk diende dit gebouw als staande wip voor de plaatselijke boogschuttersvereniging. Tegenwoordig is deze slanke toren overigens er nog altijd duidelijk aanwezig.

Kort na de oprichting slaagde het park erin om zich verder uit te breiden met een ponyranch, lokalen van de Schuttersgilde van Sint-Michiels, een indoor schaatsbaan, een minigolfbaan en een gocartcircuit. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw kreeg het stadsbestuur echter twee derde van het park in handen, waardoor de stad ook in moest staan voor het gros van de lopende kosten. Aan de bezoekers van het Boudewijn Park werd bij binnenkomst een kaart verstrekt met losse scheurbonnetjes, die nonnetjes konden gebruikt worden om van een bepaalde attractie gebruik te maken en er vond dan ook geregeld een uitwisseling plaats van dergelijke kaartjes tussen verschillende bezoekers.

Toen eind 1969 de bouw van het IJsstadion van het park af was gerond, werd er meteen een schaatsclub opgericht; de Boudewijn Shorttrack Club. Drie jaar later opende aan de overkant van de straat ook het eerste dolfinarium van België en bood onderdak aan een drietal dolfijnen. In het gebouw was er tevens een reptielenzoo gehuisvest, met onder andere een slangenexpositie. Doordat het stadsbestuur de straat tussen dit pand en het Boudewijn Park niet wilde verwijderen, ontvingen bezoekers een handstempel, op het ogenblik dat ze naar de dolfijnenshow aan de overkant wilden gaan kijken.

In 1988 werd door het park het volledige attractiearsenaal (dat bestond uit een tiental attracties, zoals het kermisspookhuis Castillo del Terror) overgekocht van het attractiepark Europa-Park dat in Benidorm te maken had gekregen met een faillissement. Door deze aankoop werd het Boudewijn Seapark plotseling één van de vijf grootste pretparken in België.

Tijdens een grote brand in 1988, waarbij drie tuimelaars de dood vonden, werd het oorspronkelijke dolfinarium en de aangrenzende reptielenzoo volledig verwoest. Twee jaar later heropende het park echter een nieuw dolfinarium waarin dolfijnen en zeeleeuwen onder werden gebracht in de ambiance van een Caraïbische vissershaven. Iedere dag worden er nog altijd shows gegeven in dit dolfinarium.

In 2000 werd het Boudewijn Park verrijkt met een nieuwe topattractie, te weten: de eerste achtbaan met de naam Orca Ride. De naam van deze achtbaan was ontleend aan de vorm van het treintje dat uit orka-figuren bestond. Een jaar later onderging Castillo der Terror een metamorfose en kreeg eveneens een nieuwe naam: Octopussy Castle. Het was een darkride geworden in de vorm van een middeleeuws kasteel dat helemaal verstrikt was geraakt in de tentakels van een gigantische octopus.

In de jaren negentig van de twintigste eeuw en de beginjaren van deze eeuw liepen de zaken wat minder voorspoedig voor het park. Diverse factoren leken de uitbreiding en de bezoekersaantallen niet positief te beïnvloeden en daardoor namen eveneens de inkomsten steeds meer af en belande park zelfs diep in de rode cijfers. Aangezien er geen geld meer vrijgemaakt jon worden voor enige vernieuwing en uitbreiding, nam het stadsbestuur het besluit om op zoek te gaan naar een geschikte partner om mee samen te gaan werken.

In september 2003 ontving het Boudewijn Seapark een vergunning voor het verzorgersteam van het dolfinarium waar toestemming mee werd gegeven om een twaalftal tuimelaars te gaan houden. In 2002 was er echter sprake van een overname door de Spaanse Aspro Ocio-groep, die eigenaar is van tweeëntwintig water- en dierenparken binnen Europa, waar er bovenal twaalf van eveneens een dolfinarium hadden. Ook werd er een nieuw thema gegeven aan Octopussy Castle, namelijk: nautische piraten. Na de overname werd er tevens een andere naam gegeven aan het Boudewijn Park, te weten: Boudewijn Seapark.

Voor deze nieuwe benaming was gekozen omdat deze beter internationaal in het gehoor zou liggen en de talloze toeristen die Brugge ieder jaar komen bezoeken zo uit te nodigen om naar het park te komen. Er stonden daarnaast nog enkele investeringen op het programma: een nieuw entreegebouw bouwen, de vernieuwing en verbetering van de infrastructuur op het park in gang zetten en voltooien en het laten vervallen van de straat die het park in twee delen sneed. Ook werden er nieuwe attracties aan het park toegevoegd, zoals de Hurricane, een zogenaamde schipschommel op rails die niet alleen op en neer gaat, maar tevens om zijn as draait.

Verder werd er aan het park een nieuw theater van zeeleeuwen toegevoegd, maar dan wel op het parkterrein. Op de plaats waar in het verleden de Heirmanklok had gestaan werd bovendien een filmzaal opgetrokken die plaats biedt aan 220 bezoekers. Verder kwam er een nieuwe zone met attracties bij, te weten: Bobo’s Indoor. Deze indoor speelplaats is meer dan 2.000 vierkante meter groot en biedt eveneens bij minder fraai weer een heleboel vermaak aan de bezoekers, onder andere in de vorm van een ballenbad, een klimvuurtoren en mini-botsauto’s. Een aanzienlijk deel van deze attracties werd verkregen door een overname van het Ooit Tongeren dat failliet was gegaan. Op deze manier heeft het Boudewijn Seapark de kans gekregen om heel het haar door publiek te kunnen ontvangen.

In het seizoen 2011 was Bobo’s Indoor verder uitgebreid met de Hopla KidsCorner, een speciaal afgebakend plekje dat bestemd was voor de allerkleinste bezoekertjes in de leeftijd tussen twee en vijf jaar. De uitbreiding ging een jaar later echter nog steeds verder met als gevolg dat het oppervlak van de indoor speelplaats maar liefst 2500 vierkante meter werd en er bovenal een tweetal nieuwe attracties in gebruik werd genomen: de Klimvulkaan en Bobo’s Toren. De Klimvulkaan is tien meter hoog en achttien meter breed en beschikt over vier klimroutes (iedere route heeft namelijk een eigen moeilijkheidsgraad) naar de top. Bobo’s Toren is een mechanische attractie met een hoogte van veertien meter die ronddraaiende bewegingen maakt en waarin de bezoekers gezeten in de speciale zitjes de hoogte in worden gehesen tot helemaal in de nok van Bobo’s Indoor.

Ter ere van vijftigjarige bestaan van het Boudewijn Seapark, in het jaar 2013, kregen de dolfijnenshow en het decor in een totale make over. Een jaar daarna werd de nieuwe waterattractie Bobo’s AquaSplash aan het Boudewijn Seapark toegevoegd. Dit is een gethematiseerde waterpark van maar liefst 1100 vierkante meter waarin vier grote- en vier kleine waterglijbanen, waterspuiten, katrollen, een ligweide en gratis wifi te vinden zijn. Het Boudewijn Seapark wil graag in de toekomst het volledige terrein meer gaan thematiseren in de maritieme stijl. Het nieuwe waterpark dat aan is gelegd is dan ook een eerste stap in deze richting.

Het recentelijk gerenoveerde dolfinarium van het Boudewijn Seapark ligt vlakbij de ingang van het park. Er is een educatief gedeelte met informatie over het behoud van zeezoogdieren en de biodiversiteit te vinden, maar ook een groot hoofdbassin (dat ongeveer drie miljoen liter zoutwater bevat) met tribune, een zwangerschapsbassin voor de zwangere dieren en een quarantainebassin voor de zieke exemplaren. Tevens worden er in het dolfinarium van Boudewijn Seapark zeeleeuwen gehouden in de, niet voor de bezoekers zichtbare, achterbassins. Daarnaast biedt het dolfinarium over een ruimte waar enkele tuimelaardolfijnen zijn gehuisvest.

Wanneer er wordt gesproken over de dieren, die leven in het Boudewijn Seapark, dan kan worden gesteld dat er uiteenlopende soorten geregeld komen en gaan. Doorgaans gaat het om zogeheten kinderboerderijdieren, zoals geiten, pony’s en lama’s, maar ook verschillende vogelsoorten en exoten als capibara’s. Ondanks dat de roofvogelshow na het seizoen van 2013 niet meer wordt gehouden, zijn de dolfijnen nog wel aanwezig, net zoals de zeeleeuwen en de zeehonden.

Tegenwoordig kun je nog terecht voor een groot aantal attracties in het Boudewijn Seapark, zoals:

  • de Old Timers,
  • Orca Ride
  • Minigolf,
  • Mini Trein,
  • Paardenbaan,
  • Bobo’s Minifarm,
  • Calimero,
  • The Bouncer,
  • Hurricane,
  • Jumpy,
  • Bobo’s Aquasplash (outdoor zwembad met diverse glijbanen,
  • Kiddy Fun,
  • Kids Island,
  • Kleine autoscooters,
  • Grote autoscooters,
  • Wave Swinger,
  • Sancta Maria 1492,
  • Sea Side,
  • Toeristentreintje (alleen in de zomermaanden),
  • Carrousel,
  • Dolfi Swing,
  • Waterglijbaan.

In de indoor speeltuin Bobo’s Indoor zijn bovenal nog eens diverse attracties te vinden, namelijk:

  • Een ballenbad,
  • Klim en Klauter,
  • Bobo’s Toren,
  • Botsauto’s,
  • Kettingmolen,
  • Klimvulkaan,
  • Hopla KidsCorner,
  • Lachspiegels,
  • Springkastelen,

Daarnaast staat het Boudewijn Seapark bekend vanwege haar spectaculaire shows, zoals:

  • De dolfijnenshow Dolphin Bay adventure,
  • Zeeleeuwenshow in het zeeleeuwentheater,
  • Nordic Lagoon – Zeehondenshow in de openlucht,
  • Nocturne Aqua Show (tijdens de winterperiode).

Andere faciliteiten die in het Boudewijn Seapark te vinden zijn, zijn:

  • IJsbaan (elke winterperiode aanwezig),
  • Zaal Aubern Mayern (een feestzaal),
  • Fotosessies die gehouden worden met dolfijnen,
  • Educatieve programma’s voor onder andere scholen.

Het is zeker aan te raden om voor een bezoek de website van Boudewijn Seapark te raadplegen om daar het winteraanbod te kunnen bekijken en om te zien welke attracties er op een bepaalde dag open zijn. Het park is geopend op elke dag van de week, met uitzondering van woensdag (dan is het park gesloten voor bezoekers) van 10.00 uur tot 17.00 uur. De entreetickets voor het Boudewijn Seapark kun je ter plaatse aan de kassa kopen, maar ook bij infokantoor ’t Zand (dat zich bevindt in het Concertgebouw van Brugge).

Op het ogenblik dat je met het openbaar vervoer naar het Boudewijn Seapark reist, dan kun je gebruikmaken van stadslijnen 7 en 17 die je afzetten aan de ingang van het park. Voor bezoekers die met de auto komen, is er een eigen parkeerplaats aanwezig. Daarnaast dienen bezoekers er rekening mee te houden dat het Boudewijn Seapark voor een deel minder toegankelijk is voor personen die gebruikmaken van een rolstoel en dat er voor alle bezoekers gebruik kunnen maken van de gratis Wifi van het park.

Ze Magazine - Lifestyle trends