De stad Brugge mag zonder twijfel als één van de meest populaire- en romantische bestemmingen voor een citytrip in België worden beschouwd. Al jarenlang komen er dan ook duizenden toeristen de historische binnenstad bewonderen, die sinds het jaar 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is geplaatst. Dit wil dus zeggen dat er aan het uiterlijk van de Brugse binnenstad niet zomaar iets mag worden veranderd zodat het culturele erfgoed voor toekomstige generaties, voor zover als dat mogelijk is, bewaard zal blijven. Verder is Brugge een stad die bekend staat vanwege het bier dat er wordt gebrouwen, de overheerlijke chocolade en allerlei andere gastronomische verwennerijen waar bewoners en bezoekers zich maar al te graag tegoed aan doen. Kortom: Brugge is een stad waar voor jong en oud van alles en nog wat te doen, te zien en te beleven zal zijn

Zie ook: 

  1. Lekkere ontbijt adressen in Brugge
  2. Fantastische plaatsen waar je naartoe kan gaan in Brugge als koppel

1. Het Belfort

Het Brugse belfort, ook wel de Halletoren genoemd, is te vinden op de Grote Markt en is al geruime tijd opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het belfort is gebouwd op de locatie waar in het verleden een aantal hallen stonden. Bij de uitbreiding van dit hallencomplex werd echter in de dertiende eeuw eveneens een stenen belfort opgetrokken dat voorzien werd van een houten spits. Na meerdere branden werd de toren in het jaar 1822 voorzien van de huidige neogotische kroonafwerking, ter vervanging van de spits.

In de periode tussen 1964 en 1971 werd de toren grondig gerestaureerd, maar nog altijd helt deze lichtjes over (87 centimeter in de richting van de Wollestraat). Wanneer je de top wilt bereiken dien je maar liefst 366 treden te beklimmen. De toren diende van oudsher immers om vijandige troepen op te kunnen merken wanneer zij Brugge naderden, maar in het bijzonder ook als wachttoren om brand in de stad snel te kunnen ontdekken.

De beiaard die zich in de toren bevindt diendevoor de zestiende eeuw voor het handmatig luiden van de klokken. Hierbij werden meerdere manieren gebruikt van luiden om zo allerlei boodschappen aan de bevolking door te geven, zoals:

  • het openen en sluiten van de stadspoorten,
  • het aanduiden van de begin- en eindtijd van het werk (het was niet toegestaan om met onvoldoende licht te werken),
  • om aan te geven dat er niet meer zonder toorts door de straten te lopen,
  • vanwege allerlei feestelijkheden.

Later gebeurde het luiden van de klokken door middel van een trommel, die aan werd gedreven door een uurwerk, en kwam er zelfs een beiaardier in dienst van de stad om dit te doen tijdens zon-, feest- en marktdagen. De speeltrommel is overigens de grootste nog werkende speeltrommel ter wereld en draait ieder kwartier de geprogrammeerde muziekjes af.

Vandaag de dag bestaat de beiaard uit 47 klokken waarvan de 26 grootste nog altijd in gebruik zijn. Tijdens een recente restauratie van de beiaard werden de 21 kleinste (niet-historische) klokken vervangen door nieuwe exemplaren.

Het Brugse belfort heeft bovendien nog altijd een zogenaamde noodklok die tevens dienst doet als triomfklok. Het is één van de grotere klokken van ons land. Deze klok is, in tegenstelling tot wat doorgaans aan wordt genomen, niet verbonden met de beiaard, maar wordt deze wel geluid bij een aantal feestelijkheden, zoals:

  • de Vlaamse feestagen,
  • en nationale feestdagen,
  • de Heilig Bloedprocessie.
  • de Blindekensprocessie,
  • de herdenking van de Wapenstilstand in 1918,
  • de Bevrijding in 1944,
  • Kerstmis,
  • Oudejaarsavond.

2. Chocolademuseum Choco-Story

Dit chocolademuseum, gevestigd in een vijftiende-eeuwse voormalige wijntaveerne, het Huis De Croone aan de Wijnzakstraat 2 in Brugge, geeft je aan de hand van getoonde objecten, demonstraties en smaaktesten een beeld van de manier waarop cacao tot chocolade wordt verwerkt. Ook wordt door het tonen van de tentoonstellingsstukken de geschiedenis van de chocolade in beeld gebracht. Kortom: in dit museum wordt je werkelijk ondergedompeld in de wereld van de cacao en de chocolade. Je maakt hier als het ware een reis door de tijd van de Maya’s via de Spaanse veroveraars tot de zoetekauwen van tegenwoordig. Voor jonge bezoekertjes is er een chocoladezoektocht opgezet om hen zo door het museum te kunnen leiden. Er worden bovendien in dit museum pralines gemaakt en geproefd, terwijl je op loopafstand in de Vlamingstraat 31 de thematische Choco-Jungle Bar kunt bezoeken, die eveneens bij het museum hoort.

Het chocolademuseum is elke dag geopend (uitgezonderd 1 januari en 25 december) van 10.00 uur tot 17.00 uur. Bezoekers kunnen hun tickets kopen aan de kassa van het museum. Bovendien bestaat er de mogelijkheid om voor een combiticket te kiezen waarmee je toegang krijgt tot:

  • zowel Choco-Story als het Diamantmuseum (met diamantslijpshow).
  • zowel Choco-Story als Lumina Domestica.
  • zowel Choco-Story als het Frietmuseum
  • een combiticket voor een drietal musea (waaronder Choco-story).

Voor bezoekers die gebruikmaken van een rolstoel is het museum deels toegankelijk, al is er wel een lift aanwezig. Verder kunnen bezoekers gebruikmaken van gratis Wifi.

3. Basiliek van het Heilig Bloed

Aan de Brug 13 in Brugge kun je een bijzondere kerk gaan bezichtigen, en wel de dubbelkerk, die in de twaalfde eeuw toegewijd werd aan Onze-Lieve-Vrouw en de heilige Basilius mag zich sinds 1923 een basiliek noemen. Dit religieuze bouwwerk bestaat uit een benedenkerk (Sint-Basilius- en de Ivokapel) met een goed bewaard gebleven Romaanse karakter en een neogotische bovenkerk (Heilig Bloedkapel). Deze bovenkerk is overigens de bewaarplaats van de relikwie van het Heilig Bloed, maar eveneens de schatkamer waarin een heleboel waardevolle kunstwerken wordt bewaard en tentoongesteld.

Je kunt, als individuele bezoekers, maar ook als groep, de Basiliek van het Heilig Bloed elke dag gratis bezoeken. De dubbelkerk is volledig toegankelijk voor gebruikers van rolstoelen en buggy’s. Voor een bezoek aan de schatkamer wordt overigens wel een toegangsprijs in rekening gebracht (al mogen kinderen tot twaalf jaar hier eveneens gratis naar binnen). Voor groepen vanaf 15 personen zijn de begeleiders gratis.

De Basiliek van het Heilig Bloed is iedere dag geopend van:

  • 09.30 uur tot 12.30 uur en van 14.00 uur tot 17.30 uur (uitgezonderd op 1 januari).
  • Voor de verering van de relikwie kun je eveneens elke dag terecht, en wel van
  • 11.30 uur tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur.

4. Vismarkt

Aanvankelijk werd er vis verkocht op de hoek van de Markt, maar wegens de overlast die de geur van de gevangen vissen veroorzaakte, werden de visverkopers verbannen naar het gebied dat is gelegen tussen de Braambergstraat en de Steenhouwersdijk. In het speciaal opgetrokken zuilengalerij (die stamt uit het jaar 1821) werd vanaf dat moment de zeevis verkocht. Dat was in die tijd een kostbare delicatesse die alleen door de rijken kon worden bekostigd. Vandaag de dag kun je op de Vismarkt echter van woensdag tot en met zaterdag iedere ochtend terecht voor het kopen van dagverse zeevis.

Behalve voor de verkoop van vis wordt de overdekte zuilenrij ook nog gebruikt als uitstalplaats van uiteenlopende koopwaar, zoals hebbedingetjes en kunstwerken, waarbij de nadruk vooral ligt op de verkoop aan dagjesmensen en toeristen. De oorspronkelijke houten verkooptafels werden in 1852 vervangen door stenen exemplaren die tot op de dag van vandaag aanwezig zijn. Rondom de Vismarkt zijn nu bovendien diverse viswinkels en horecagelegenheden te vinden.

5. Bootje varen in Brugge

Wanneer je een bezoekje brengt aan de stad Brugge, dan kun je haast niet om een tochtje op de Brugse reien heen. Om aan boord te gaan kun je een ticket kopen bij één van de vijf aanlegplaatsen. Een boottocht duurt ongeveer dertig minuten en zal je langs de meest bijzondere plekjes van de stad voeren. Op die manier leer je Brugge dan ook van een totaal andere kant kennen.

Bootje varen in Brugge is mogelijk van maart tot en met medio november elke dag mogelijk van:

10.00 uur tot -18.00 uur (de laatste afvaart vindt plaats om 17.30 uur).

Opstappen kan op de volgende afvaartlocaties:

  • Michielssens, Huidenvettersplein 13 Brugge
  • Coudenys Rozenhoedkaai Brugge
  • De Meulemeester Wollestraat 32 Brugge
  • Gruuthuse Nieuwstraat 11 Brugge
  • Stael Katelijnestraat 4 Brugge

6. Het Historium

Op deze bijzondere locatie aan de Markt 1 in Brugge is onder andere de Waterhalle gereconstrueerd: dit is een grote opslagplaats die gedurende vijf eeuwen op de Markt stond. Verder kun je je op een virtuele wijze onderdompelen in het Brugge van de vijftiende eeuw door middel van de VR Experience, of samen met je kinderen het Family Trail volgen: dit een interactief parcours boordevol vermaak speciaal bedoeld voor de jongere bezoekers. In het Laborium, dat gevestigd is in de zalen op het binnenplein van het Historium kun je een Virtual Reality gaming & innovation lab bezoeken en een vijftalspellen spelen. De Historium Tower is een toren die aansluit op het geschiedkundige gebouw waarin het Historium is gehuisvest. Wanneer je de 145 treden op bent geklommen, kom je uit bij een uitkijkpost op een hoogte van 26 meter en kun je genieten van een 360° panoramazicht op de Markt en het gebied daaromheen. Tot slot is er nog de mogelijkheid om op het panoramische terras of in het Duvelorium Grand Beer Café nog even na te genieten onder het genot van een hapje en/of een drankje.

Het Historium kun je iedere dag bezoeken van:

  • 10.00 uur tot 18.00 uur
  • Het Laborium is elke dag geopend van 13.00uur tot 18.00 uur
  • De Historium Tower is elke dag geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Prijsinformatie

Alle Historiumtickets, die te koop zijn aan de kassa, zijn inclusief een audiogids (beschikbaar in maar liefst 10 talen). Bovendien zijn er diverse formules beschikbaar zodat je altijd dat gedeelte van het Historium kunt bezoeken waar je interesses liggen. Bovendien is er een combiticket te koop waarbij je toegang krijgt tot zowel het Historium als tot het Groeningemuseum.

  • Voor groepen en scholen zijn er daarnaast combitickets te koop voor de toegang tot het Historium van een uur en een wandeling (die eveneens ongeveer een uur zal duren)
  • Wanneer je bovendien met een groep het Laborium bezoekt, dan is per 15 personen steeds 1 persoon gratis.
  • Het volledige Historium is goed toegankelijk voor mensen die gebruikmaken van een rolstoel en tevens kan elke bezoeker gratis verbinding maken met het Wifi.

7. Brouwerij De Halve Maan

Brouwerij De Halve Maan is een authentieke huisbrouwerij gelegen in het stadshart (aan het Walplein 26) van Brugge. Het betreft een familiebedrijf waarin al zes generaties op een traditionele manier bier brouwen (al sinds het jaar 1856). In deze brouwerij wordt het Brugse stadsbier, de Brugse Zot, gebrouwen. Dit is een heerlijk pittig bier van hoge gisting dat gebrouwen is op basis van mout, hop en speciale gist. Een aantal jaren gelden werd een unieke ondergrondse pijplijn aangelegd, van maar liefst drie kilometer lang, die het gebrouwen bier de brouwerij naar de bottelarij buiten het stadscentrum vervoert. In de brouwerij worden elke dag rondleidingen verzorgd in verschillende talen en na afloop kun je uiteraard genieten van een glas Brugse Zot blond.

De brouwerij is elke dag (uitgezonderd op 1 januari en 25 december) geopend van:

10.00 uur tot 17.00 uur (en op zaterdag zelfs tot 19.00 uur).

Rondleidingen worden gegeven op:

  • zondag tot en met vrijdag, op het hele uur, waarbij de eerste rondleiding om 11.00 uur en de laatste om 16.00 uur begint;
  • zaterdag op het hele uur, waarbij de eerste rondleiding om 11.00 uur en de laatste rondleiding om 17.00 uur begint
  • De XL-tour wordt elke dag verzorgd om 14.15 uur.
  • Het restaurant is geopend van:
  • zondag tot en met woensdag van 10.00 uur tot 18.00 uur
  • donderdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 23.00 uur.

De reguliere toegangstickets zijn te koop bij de kassa van de brouwerij en inclusief een gratis consumptie. Wanneer je een toegangsticket koopt voor de XL-tour, dan heb je recht op maar liefst drie gratis consumpties. Bezoekers die gebruikmaken van een rolstoel moeten er overigens welrekening mee houden dat de brouwerij niet volledig toegankelijk zal zijn.

8. BeerWalk Brugge

Wie een liefhebber is van een goed glas Belgisch bier, mag zeker de historische bierwandeling in Brugge niet missen. Wanneer je deelneemt aan de BeerWalk, dan zul je het schitterende en sfeervolle stadshart beter leren kennen, terwijl je ook nog eens bier leert proeven. De wandeling zal drie uur duren en je onder begeleiding van een gids kennis laten maken met de prachtige stad Brugge, maar ook een aantal verborgen cafés en vergeten brouwerijen. Je begint de BeerWalk, aan de Breidelstraat 3 in Brugge, bij de Bruges Beer Experence en al wandelend kun je de biergeschiedenis van de stad proeven in het fraaie historische stadshart. Je maakt daardoor niet alleen kennis met bijzondere verhalen op unieke bier- en/of brouwlocaties. De Brugse biergeschiedenis begin immers al voor het jaar 1000 en zal je al wandelend van vijf speciaalbieren laten proeven die allemaal in verband te brengen zijn met deze oude stad en haar buitengewoon lekkere brouwhistorie.

Individuen en groepen die deel willen nemen aan de BeerWalk Brugge kunnen dit doen:

  • op donderdag van 19.00 uur tot 22.00 uur
  • van vrijdag tot en met zondag van 14.00 uur tot 22.00 uur.

De vijf proefbieren en een proefglas zijn bij de prijs inbegrepen. Boekingen kunnen worden gedaan op www.beerwalk.be.

9. Begijnhof

Het ‘Prinselijk Begijnhof  Ten Wijngaarde‘ met haar kenmerkende witgeschilderde gevels en de voormalige kloostertuin werd al in het jaar 1245 gesticht. In het verleden leefden in dit stukje werelderfgoed zogenaamde begijnen, dit zijn geëmancipeerde vrouwen die weliswaar leek waren, maar desondanks een vroom en celibatair leven leiden. Tegenwoordig wordt het Begijnhof bewoond door zusters van de Orde van Sint-Benedictus en alleenstaande Brugse dames. In het Begijnenhuisje kun je je nog steeds een goed beeld vormen van de manier waarop in de zeventiende eeuw de begijnen hun dagelijkse leven leidden.

Je kunt elke dag van 06.30 uur tot 18.30 uur gratis het Begijnhof bezoeken, terwijl het Begijnenhuisje tegen een geringe vergoeding elke dag geopend is van 10.00 uur tot 17.00 uur. Uiteraard dien je, wanneer je het Begijnhof bezoekt, de privacy van de hedendaagse bewoners te waarborgen.

Het Begijnhof  is voor mensen die gebruikmaken van ene rolstoel deels minder goed toegankelijk. Aangeraden wordt dan ook om de ingang te nemen die het dichtst bij het Minnewater is gelegen om op die manier het steile bruggetje te kunnen vermijden. Wel zul je dan even over dienen te steken over de bolle kasseien. Daar staat echter wel tegenover dat de gehele binnenring van het Begijnhof uit vlakke en goed berijdbare kasseien bestaat. Verder zijn de kerk en de shop voor rolstoelers toegankelijk, maar het museum niet.

10. Minnewater Lake

In het verleden was het Minnewater de aanlegplaats voor de barges, ook wel trekschuiten genoemd, die voor een regelmatige verbinding tussen Brugge en Gent zorgden. Tegenwoordig is dit plekje in Brugge wellicht wel de meest romantische locatie van de stad. De naam Minnewater, ofwel het ‘water van de minne’ is ontleend aan het middeleeuwse volksgeloof in zogeheten ‘minnen’ of watergeesten, die bij voorkeur onder bruggen verbleven.

Het Minnewater is een langwerpig meertje omgeven door de Brugse vesten, en gelegen in het gelijknamige park. Al het water dat zich aan de zuidkant van de stad verzamelde in diverse zijriviertjes en beken vloeide in de Reie en kwam de stad binnen via het Minnewater.

Het Minnewater zelf is echter geen natuurlijk meertje, maar waarschijnlijk in de dertiende eeuw ontstaan als een soort stuwmeertje en bufferbekken toen er ter hoogte van het huidige sashuis sluizen werden aangelegd. Dit meertje was noodzakelijk om de toevoer van water te kunnen beheersen en zo te voorkomen dat de laagst gelegen stadsdelen onder water liepen bij acute dooi of langdurige regenval. In de tijd dat in dit deel van Brugge niemand woonde, was dat nog geen probleem, maar naarmate de stad zich verder uitbreidde en dus eveneens de lagergelegen delen bebouwd werden, steeg de noodzaak om de grillen van de Reie onder controle te krijgen.

Een opvallend gebouw op de oever aan de oostzijde van het Minnewater is het kasteel della Faille: een neogotische gebouwtje dat stamt uit 1893. Aan de noordkant van het Minnewater ligt het Begijnhof Ten Wijngaerde, terwijl in het westen van het meertje de voormalige Minnewaterkliniek is gelegen. De oude Poertoren, die aan de Minnewaterbrug staat, diende als munitieopslagplaats onder het ancien régime.

11. De Markt

De Markt, ook wel vaak aangeduid als de Grote Markt, wordt gedomineerd door het Belfort. Dit gebouw is al eeuwen de trots van Brugge en tevens een perfecte uitkijktoren in tijden van oorlog, brand of ander onheil. Tegenwoordig kun je nog altijd naar de top van dit gebouw klauteren, terwijl aan de voet ervan je ’s werelds beroemdste frietkotten kunt bezoeken. Ongeveer in het midden van de Markt staat het standbeeld van Jan Breydel en Pieter De Coninck. Dit zijn twee volkshelden afkomstig uit Brugge die in het jaar 1302, tijdens de Guldensporenslag, een cruciale rol hebben gespeeld in het Vlaams verzet tegen de Franse overheersers. Vanaf dit standbeeld heb je een schitterend uitzicht op het neogotische Provinciaal Hof (aan de Markt nummer 3).

Tot in de achttiende eeuw pronkte bovendien op de Markt de zogenaamde Waterhalle, de overdekte stapelplaats waar voortdurend druk geladen en gelost werd. De reien stroomden tevens zichtbaar langs de Markt, maar vandaag de dag is deze stroom ondergronds gegaan, onttrokken aan het oog van de bezoeker van de Markt en omgeving.

De noordzijde van de Markt biedt een fraaie aanblik van typische woningen met trapgevels. Op de plaats van het neoclassicistische huizenblok aan de linkerkant van de Geernaartstraat heeft in het verleden de Sint-Christoffelkerk gestaan, die in 1786 af is gebroken. Het is echter nog goed te zien waar de kerk heeft gestaan (de zijmuur van de kerk is immers nog steeds zichtbaar achter enkele van de aanwezige panden), de gevels van het betreffende huizenblok staan wat meer naar voren dan die van de woningen aan de rechterzijde van de Geernaartstraat. In deze laatste huizenrij bevinden zich onder andere Le Panier d’Or (“De gouden mande”), het ambachtshuis van de tegeldekkers, en La Civière d’Or (“De gouden berrie”), het ambachtshuis van de vissers en visverkopers.

Aan de oostkant domineert het Provinciaal Hof de Markt vanwege het feit dat de Waterhalle haar oorspronkelijke functie kwijt was geraakt en in een slechte staat verkeerde, werd er over gegaan tot de sloop van het pand. De Reie werd tevens overwelfd en er werd een classicistische huizenblok gebouwd, waarvan vanaf later het middelste gedeelte als Provinciaal Hof in gebruik werd genomen. Nadat dit middenstuk werd vernield door een brand werd gestart met de bouw van een nieuw Provinciaal Hof (opgetrokken uit witte stenen) met daarnaast een postgebouw (gebouwd met rode bakstenen)  in neogotische stijl. Vandaag de dag zetelt in Het Provinciaal Hof de West-Vlaamse provincieraad en heeft het gebouw een meer officiële en representatieve functie gekregen. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt voor tentoonstellingen, muziekconcoursen, academische zittingen en ontvangsten.

Het grijze gebouw links van het Provinciaal Hof is van latere datum en heeft een voorgevel in arduin en een traptoren die veelgelijkenis vertoond met die van de Poortersloge. Rechts onder de toren bevindt zich een galerij met banken, die op de eerste etage overgaat in een loggia. Er werden in het pand tot aan het einde van de vorige eeuw diverse openbare besturen in ondergebracht. Tegenwoordig is er de historische belevingsattractie: het Historium in gehuisvest.

De westelijke zijde van de markt kenmerkt zich door de diverse gevelversieringen die ieder een verwijzing vormen naar de benaming van het betreffende huis of de voormalige functie van het pand. Vooral de twee huizen aan weerszijden van de Sint-Amandsstraat: het huis Bouchoute, aan de linkerkant met een vijftiende eeuwse schermgevel, is het oudste huis op de Markt. Op dit pand staat een zogenaamde Quételet, en de stad Brugge is de enige plaats waar een dergelijke bol om de exacte meridiaan mee te bepalen nog zichtbaar is op een gebouw. In het huis Craenenburg, aan de rechterkant van de Sint-Amandsstraat, werd Maximiliaan van Oostenrijk in het jaar 1488 gevangen gehouden door de Bruggelingen. Het huis had in het verleden echter een houten gevel, maar deze is in 1955 vervangen door een nieuwe, neogotische gevel die weliswaar geïnspireerd is op het oorspronkelijke exemplaar.

Zoals je ziet is de Markt in Brugge een plaats waar voor jong en oud van alles te zien, te doen en te beleven is. Het zal je dan ook niet verbazen dat zowel de inwoners van de stad als dagjesmensen en toeristen er graag naartoe komen.

12. Fiets huren in Brugge

Brugge is een schitterende stad om van allerlei kanten te bekijken, te voet, per boot en zeker ook op de fiets. Wanneer je dan ook een fietstocht wilt maken door en rondom deze historische stad, dan kun je voor het huren van een fiets terecht bij de Fietsverhuur Fietspunt, gevestigd aan de Hendrik Brugmansstraat 3, dicht bij het station van Brugge. Hier zijn niet alleen gewone fietsen te huur, maar ook kinderfietsen en elektrische exemplaren.

Voor het huren van een fiets kun je elke weekdag terecht van 07.00 uur tot 19.00 uur. In het weekend is de fietsverhuur geopend van 09.00 tot 17.00 uur.

In de periode van 25 december tot en met 1 januari is de zaak echter gesloten. De prijzen die worden gehanteerd hangen af van het soort fiets dat je wilt huren, maar ook van de huurperiode (meerdere dagen een fiets huren is dan ook voordeliger dan wanneer je slechts één dag een huurfiets nodig hebt).

13. Concertgebouw

Het concertgebouw van Brugge mag met recht een internationale muziek- en kunstencentrum worden genoemd en is echt een must om even te gaan bezichtigen als je een bezoekje aan deze stad brengt. Op deze locatie krijg je namelijk het beste van de moderne dans en klassieke muziek voorgeschoteld. De imposante concertzaal biedt plaats aan maar liefst 1289 bezoekers, terwijl in de intieme kamermuziekzaal 322 plaatsen aanwezig zijn. Beide ruimtes worden echter door deskundigen op dit gebied vanwege hun uitstekende akoestiek. In het Concertgebouw zijn naast de talloze voorstelling ook verschillende moderne kunstwerken te bewonderen.

Kortom: het Brugse Concertgebouw is een cultureel complex dat gelegen is aan ’t Zand 14, en dat is gebouwd ter ere van “Brugge 2002 Culturele hoofdstad van Europa”. De plannen voor de bouw waren er echter (tenminste bij de provincie West-Vlaanderen) al in de jaren negentig van de vorige eeuw. De gevels van het gebouw zijn met duizenden rode terracottategels bekleed, terwijl de Lantaarntoren vooral uit glas bestaat. Het interieur van het Brugse Concertgebouw doet echter wat sober aan.

Op de begane grond van het gebouw bevindt zich het Concertgebouwcafé, terwijl op de zevende verdieping (de bovenste etage van de Lantaarntoren) er een tentoonstellingruimte in is gericht bestemd voor de moderne kunst. Vanaf deze verdieping heb je overigens ook een schitterend uitzicht over de stad. Dankzij een aantal bijzondere architecturale snufjes, zoals de 4.696 veren waar het gehele gebouw op rust, biedt het Concertgebouw een buitengewoon goede akoestiek en mag het zich op dat gebied zeker tot de betere zalen op aarde rekenen.

Het Concertgebouw van Brugge is elke dag van de week geopend, terwijl de ticketlijn telefonisch te bereiken is van maandag tot en met vrijdag van 14.00 uur tot 17.00 uur op nummer: +32 (0)70 22 12 12

Bovendien is heel het Concertgebouw goed toegankelijk voor mensen die gebruikmaken van ene rolstoel. Om de hoger gelegen verdiepingen te kunnen bereiken is er namelijk een lift aanwezig. Voor alle bezoeker geldt dat er gratis Wifi beschikbaar is in heel het gebouw.

15. Winkelen in Brugge

Brugge is een stad die een heleboel winkeladressen heeft die je als echt winkelfanaat niet mag missen. Je vindt hier immers niet alleen de grotere winkelketen, maar ook diverse authentieke adresjes die erg geliefd zijn bij een specifiek publiek: hierbij kun je denken aan gevestigde speciaalzaken die gerund worden door plaatselijke ondernemers, maar ook aan originele, creatieve Brugse producenten.

Vanwege het feit dat Brugge echt voetgangersvriendelijk is en de winkelstraten mooi op elkaar aansluiten, is winkel in deze stad buitengewoon plezier en aangenaam. Tussen de bekende winkelketens vind je een flink aantal boetiekjes en is het kinderspel om bijzondere spulletjes te ontdekken. De belangrijkste winkelstraten van Brugge zijn gelegen tussen de Markt en de oude stadspoorten. Daarnaast ligt er tussen de Noordzandstraaten de Zuidzandstraat een klein, maar sfeervol winkelcentrum Zilverpand verscholen. Elke stadsbuurt heeft echter wel een eigen uitstraling. In de Steenstraat en omstreken vind je bijvoorbeeld bekende ketens en namen, terwijl de Langestraat meer te bieden heeft als het gaat om tweedehands- en curiosawinkeltjes. De grote supermarkten van Brugge liggen echter even buiten het stadscentrum.

Wanneer je, tijdens je bezoek aan het winkelgebied even de draad een beetje kwijt bent, dan kun je altijd terugvallen op de websites www. visitbruges.be waar je een selectie vindt van gevestigde familiezaken en creatieve ondernemers. Allemaal eigenzinnige boetieks in de Brugse binnenstad waar je zeker zult worden verrast door het aanbod.

Om het winkelen nog prettiger te maken zijn een aantal winkelstraten op zaterdag en tijdens de winkelzondagen (dus iedere eerste zondag van de maand) tussen 13.00 uur en 18,00 uur verkeersvrij gemaakt. De rest van de stad blijft echter wel voor de rest van het verkeer goed bereikbaar en toegankelijk.

Boodschappen doen op de markt is heel ontspannen, zeker als je één van de markten van Brugge bezoekt. In Brugge is nagenoeg iedere dag wel ergens een markt te vinden, zoals:

  • Op woensdag van 8.00 uur tot 13.30 uur voedingsmarkt op de Markt,
  • Op zaterdag van 8.00 uur tot 13.30 uur een voedings- en algemene markt op ’t Zand en het Beursplein
  • Op zondag van 7.00 uur tot 14.00 uur kun je terecht op de op de Veemarkt, aan de Koningin Astridlaan in deelgemeente Sint-Michiels voor een voedings- en algemene markt.
  • Van woensdag tot en zaterdag van 8.00 uur tot 13.30 uur verse vis en visbereidingen kopen op de Vismarkt.
  • Van half maart tot half november wordt er in het weekend en op feestdagen (van 10.00 uur tot 18.00 uur) een ambachten- en brocantemarkt gehouden langs de Dijver.
  • Drie keer per zomer wordt op de Zandfeesten, de grootste brocante- en ambachtenmarkt van België, gehouden (aan het begin van juli, aan het begin van augustus en aan het eind van september op ’t Zand en in het Koning Albertpark).

Ook op zondagen hebben een heleboel Brugse winkels hun deuren geopend (zeker op iedere eerste zondag van de maand, behalve op feestdagen) van 13.00 uur tot 18.00 uur. Op winkelzondagen zijn de winkelstraten tussen ’t Zand en de Markt bovendien helemaal vrij gemaakt van verkeer zodat het winkelen nog veiliger en aangenamer wordt.

15. Boudewijn Seapark

Het Boudewijn Seapark, vaak kortweg aangeduid als het “Boudewijnpark“, is een themapark (waar zowel dieren als attracties aanwezig zijn) in de Brugse deelgemeente Sint-Michiels. In het park vindt je naast de diverse attracties ondermeer een dolfinarium, een dierenpark, een schaatsbaan en een expohal. Hoewel je er een magische dolfijnenshow kun gaan bekijken of je kunt vergapen aan de malle capriolen die de zeeleeuwen en zeehonden uithalen, is het ook heerlijk om je te vermaken met de diverse pretparkattracties. Kortom: het park heeft voor jong en oud van alles en nog wat te bieden. Zelfs bij minder goed weer kun je je er nog prima vermaken in Bobo’s Indoor waar tien overdekte attracties aanwezig zijn. Wanneer de weergoden je wel goed gezond zijn kun je met gemak jezelf een paar uur vermaken in Bobo’s AquaSplash.

Het Boudewijn Seapark is op maandag en dinsdag, maar ook van donderdag tot en met zondag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Op woensdag houdt het park haar deuren echter gesloten. Op de website van het park kun je meer informatie vinden over het winteraanbod en om na te gaan welke attracties tijdens je plande bezoek geopend zijn.

Toegangstickets voor het Boudewijn Seapark zijn te koop bij de kassa van het park of bij infokantoor ’t Zand (het Concertgebouw). Wanneer je bovendien met het openbaar vervoer een bezoek aan het park wilt brengen, dan kun je stadslijn 7 of 17 nemen en uitstappen bij de halte Boudewijnpark Sint-Michiels. Kom je echter met de auto, dan kun je deze op de eigen parkeerplaats van het Boudewijn Seapark parkeren. Verder is het goed om te weten dat het park slechts voor een deel toegankelijk is voor mensen die gebruikmaken van een rolstoel en dat er voor alle bezoekers gratis Wifi aanwezig is.

16. Het Duvelorium

Het Duvelorium Grand Beer Café is het enige echte Duvel-café op heel de wereld, met niet alleen een schitterende inrichting, maar ook volledig in de stijl van Duvel. Je kunt het Duvelorium vinden op de eerste verdieping van het Historium, dat gevestigd is aan de Markt 1 in Brugge. Op deze locatie drink je bovendien exclusief Duvel van het vat. Verder kun je hier terecht voor een heleboel unieke Duvel-gadgets. De kans is dan ook groot dat je hier zult slagen als je op zoek bent naar een origineel cadeau of souvenir.

Het Duvelorium is iedere dag geopend van 11.00 uur tot 18.00 uur en voor iedereen vrij toegankelijk. Je kunt hier bijvoorbeeld even uitrusten als je een bezoekje brengt aan de stad, maar even goed na werktijd of ter afsluiting van je bezoek aan het Historium. Iedereen is van harte welkom in deze sfeervolle bar met haar uitgebreide drankenkaart, maar waar je eveneens de nodige uitleg kunt krijgen met betrekking tot de speciaalbieren die er geserveerd en verkocht worden. Daarnaast kun je op het panoramisch terras genieten van een fantastisch uitzicht op de Markt van Brugge.

Ieder seizoen zet het Duvelorium een nieuw ‘craft beer’ in de schijnwerpers, op basis van kwaliteit en diversiteit. Het gros van de bieren wordt op een traditionele manier  gebrouwen waarbij gebruik wordt gemaakt van traditionele ingrediënten. Het is dan ook zeker aan te bevelen om eens van deze heerlijke bieren te proeven, eventueel met bijpassende pralines. Zo kun je onder andere kiezen voor een heerlijk degustatiebordje dat bestaat uit: 3 bieren naar keuze uit het aanwezige assortiment samen met 3 foodpairing pralines. Je zult na deze ervaring zeker beamen dat je zojuist een enorm lekkere combinatie hebt geproefd van bier en exclusieve Historium-pralines. Je smaakpapillen zullen je hier enorm dankbaar voor zijn en er nog lang van nagenieten.

Na de reguliere openingstijden van het Duvelorium kun je samen met je gezelschap de zaal afhuren voor een exclusief privé-evenement. Het Historium beschikt namelijk over de nodig kennis en ervaring om samen met jou de organisatie van je evenement perfect te laten verlopen.

17. Brugse reien

Wanneer de stad Brugge eens wilt leren kennen opeen manier zoals dat al een heleboel mensen voor je hebben gedaan: al varend op de reien, oftewel de Brugse stadsaderen. Zo kun je namelijk allerlei geheime tuinen, prachtige bruggen en oogstrelende stadgezichten ontdekken. Hoewel het bijna onmogelijk lijkt, kun je vanaf het water toch op een nog charmantere manier naar de meest fraaie plekjes in Brugge kijken.

Wanneer je je tickets hebt gekocht, kun je aan boord gaan ter hoogte van de Alfons De Baeckestraat 12 in Brugge. Varen op de Brugse reien is mogelijk op maandag en dinsdag, maar ook van donderdag tot en met zondag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Op woensdag vinden er echter geen afvaarten plaats. Tickets zijn ter plaatse aan de kassa of bij infokantoor ’t Zand (het Concertgebouw) te koop.

Wanneer je bovendien met het openbaar vervoer een bezoek aan het park wilt brengen, dan kun je stadslijn 7 of 17 nemen en uitstappen bij de halte Boudewijnpark Sint-Michiels. Kom je echter met de auto, dan kun je deze op de parkeerplaats parkeren. Verder is het goed om te weten dat er voor alle bezoekers gratis Wifi aanwezig is.

18. The Waffles -n Beer Workshop

Wie aan België, en zeker aan Brugge, denkt, heeft waarschijnlijk direct een beeld voor zich van heerlijk eten en drinken. Brugge staat namelijk bekend vanwege de uitstekende bieren die er worden gebrouwen, maar ook vanwege allerlei zoetigheden die er worden gemaakt, zoals de heerlijkste wafels. Wat is er dan tijdens je bezoek aan deze stad van lekkerbekken nu nog leuker dan leren hoe je zelf de heerlijkste wafels kunt bakken en welke Brugse bieren je het beste bij welke gerechten en gelegenheden kunt drinken.

Voor het bakken van de wafels begin je met een bierproeverij waarin je drie biersoorten mag proeven. Een van de bieren ga je immers gebruiken voor je wafelbeslag. Vervolgens wordt je geleerd hoe je zelf wafels kunt maken, die uiteraard ook zelf op zult gaan eten, met nog een heerlijk glas bier erbij. Het recept dat je hebt gebruikt, mag uiteraard mee naar huis nemen zodat je daar later nog talloze keren van kunt gaan genieten.

Voor de The Waffles -n Beer Workshop kun je terecht aan de Hoogstraat 10 in Brugge. Deze locatie is echter niet toegankelijk voor mensen die gebruikmaken van een rolstoel en bovendien is de workshop alleen te boeken als groepsactiviteit.

19. Sint-Janshospitaal

Het Sint-Janshospitaal, gelegen aan de Mariastraat 39 in Brugge, was ooit de grootste stedelijke instelling waar zieken, armen en behoeftigen terechtkonden die in de stad Brugge woonden. Het Sint-Janshospitaal telt dan ook een geschiedenis van ruim achthonderd jaar. In die tijd werd er namelijk armen, pelgrims, reizigers en zieken verzorgd door de diverse zusters en broeders. In zowel de middeleeuwse ziekenzalen als in de daarbij behorende kerk en kapel is vandaag de dag dan ook een imposante verzameling te zien die bestaat uit: archiefstukken, kunstwerken en medische instrumenten, maar eveneens een zestal werken van de hand van Hans Memling. Daarnaast kun je een bezoekje brengen aan de Diksmuidezolder, de oude slaapzaal en de aanpandige voogdenkamer en apotheek.

Het Sint-Janshospitaal  is van dinsdag tot en met zondag elke dag geopend van 09,30 uur tot 17.00 uur.

De apotheek is geopend van dinsdag tot en met zondag van 9.30 uur tot 17.00 uur.

Tijdens de eindejaarsfeesten worden er echter aangepaste openingstijden gehanteerd zowel voor het Sint-Janshospitaal als voor de apotheek.

De toegang tot het Sint-Janshospitaal is geheel gratis voor:

  • Individuele bezoekers die beschikken over een Museumpas,
  • Jongeren tot en met 17 jaar,
  • Vrienden van Musea,
  • Houders van een Musea Brugge Card.

Voor alle overige bezoekers wordt een toegangsprijs in rekening gebracht. Ieder toegangsticket geeft overigens ook recht op het bezoeken van de apotheek.

Daarnaast geldt voor groepen dat op elke 15 betalende bezoekers er 1 persoon gratis naar binnen mag. Voor leerlingen tot en met 18 jaar van lagere- en middelbare scholen die het Sint-Janshospitaal komen bezoeken, is de toegang (eveneens met de toegang tot de apotheek) geheel gratis.

Verder is het goed om te weten dat het Sint-Janshospitaal en de apotheek volledig toegankelijk zijn voor mensen die gebruikmaken van een rolstoel of een buggy, er is een lift aanwezig. Voor alle bezoekers is er Wifi aanwezig.

20. Frietmuseum

Het Frietmuseum, een leuk, lekker en leerzaam museum gelegen aan de Vlamingstraat 33 in Brugge, waar je een goed beeld kunt krijgen van de geschiedenis van de aardappel, de friet en de verschillende bijbehorende sausjes. Het museum is gehuisvest in één van de fraaiste gebouwen van de stad, namelijk: de Saaihalle. Het Frietmuseum is het eerste, en tot op heden, ook het enige museum wereldwijd waar de volledige geschiedenis van de oorsprong van de aardappel tot de eerste frieten wordt belicht. Je vindt er dan ook een verzameling van machines die gebruikt werden voor het bewerken, het oogsten, het schillen, het sorteren en het bakken van aardappelen. Verder richt het museum zich eveneens op tentoonstellen van Belgische frieten in de wereld van de kunst, muziek en film.

Het Frietmuseum bestaat uit drie verschillende delen met elkeen eigen thema, te weten:

  1. de geschiedenis van de aardappel.
  2. de geschiedenis van de friet,
  3. het proeven van friet.

In het eerste deel wordt de productie van de aardappel in beeld gebracht. De eerst aardappelproductie vond al plaats ruim 10.000 jaar geleden in Peru. Het museum laat haar bezoekers zien hoe de wilde aardappel veranderde in een geteelde plant, maar ook zul je meer te weten komen over de reis die de aardappel aflegde van Peru naar Europa.

In het tweede deel wordt het ontstaan van de friet aan de bezoekers uitgelegd. Je ziet hier allerlei machines waarmee de aardappel kan worden geschild, gesneden en gefrituurd. Ook wordt je meer uitgelegd over de oorsprong van de eerste saus, kun je door een frietkot lopen en krijgt je een overzicht van frieten in de kunst, in de stad Brugge en in stripverhalen. Er zijn ondermeer werken te zien van een heleboel kunstenaars, onder andere Jean-Michel Folon, Marcel Mariën, Jan Bucquoy, Luc Crombeecke en André Stas.

Na je bezoek aan het Frietmuseum kun je, op vertoon van je toegangskaart, genieten van een portie frieten (met een leuke korting) en een aantal typische Belgische vleesbereidingen en sauzen proeven in de middeleeuwse kelder van het pand.

Verder zijn er combiticket te koop die je recht geven op toegang in zowel Choco-Story als het Frietmuseum en een combiticket waarmee je in totaal een drietal Brugse musea kunt bezoeken. Voor bezoekersgroepen geldt dat per 10 personen er 1 bezoeker gratis naar binnen mag in het Frietmusem.

Het Frietmuseum is elke dag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur (uitgezonderd op 25 december en 1 januari).Heel het museum is goed toegankelijk voor mensen die gebruikmaken van een rolstoel of een buggy, er is een lift aanwezig. Voor alle bezoekers is er verder Wifi aanwezig in het museum.

Ze Magazine - Lifestyle trends