Antwerpen is, na Brussel, de tweede stad van ons land en vanwege de ligging aan de Schelde uitgegroeid tot een levendige en bruisende stad. Hoewel de geschiedenis van de stad al talloze eeuwen terug gaat, zijn de vijftiende en zestiende eeuw bijzonder belangrijk omdat Antwerpen toen uit wist te groeien tot één van de voornaamste Europese handelssteden. De rijkdom die in deze hoogtijdagen werd vergaard is vandaag de dag nog steeds terug te zien in de schitterende gevels die te vinden zijn in de historische Antwerpse binnenstad.

Antwerpen behoort tot de meest populaire bestemmingen als het gaat om het maken van een citytrip. Dat heeft grotendeels te maken met de prima bereikbaarheid, zowel over de weg als per spoor. De redenen waarom mensen juist Antwerpen willen bezoeken lopen echter uiteen. Zo komen veel dagjesmensen bijvoorbeeld in het bijzonder om in Antwerpen te shoppen, uit te gaan of lekker uit eten te gaan. Maar ook voor toeristen is de stad een ideale plek, ze kunnen immers de stad ontdekken en een aantal bezienswaardigheden bezoeken. Antwerpen heeft op het vlak van musea, historische panden en andere trekpleisters haar bezoekers echt een heleboel te bieden. Juist het totaalplaatje is dan ook vaak wat Antwerpen zo aantrekkelijk maakt.

De bezoekers van Antwerpen zijn werkelijk afkomstig uit alle windstreken (zowel uit het binnen- als het buitenland) en het valt bovendien op dat naast allerlei gangbare activiteiten, zoals het bezichtigen van bezienswaardigheden en het bezoeken van musea, maar ook shoppen en uitgaan bovengemiddeld scoren. Daarnaast weten, zowel grote- als de wat kleinere, Antwerpse evenementen aardig wat bezoekers naar de stad te trekken. Kortom: Antwerpen is een levendige en bruisende stad waar altijd wel iets te doen, te zien of te beleven is. Om je dan ook een beetje op weg te helpen, hebben we hieronder een aantal fantastische activiteiten voor je op een rijtje gezet die je kunt doen als je voor langere- of kortere tijd in Antwerpen verblijft.

1. Middelheimmuseum beeldenpark

Aan de Middelheimlaan 61 in Antwerpen ligt het Middelheimmuseum beeldenpark. In dit bijzondere museum kun je een ontspannen, maar tevens interessante, wandeling maken door de beeldhouwkunst vanaf Rodin tot de meer hedendaagse werken. In het jaar 1950 organiseerde de stad Antwerpen in het Middelheimpark een internationale tentoonstelling in de open lucht die betrekking had op de beeldhouwkunst. Vanwege het enorme succes van deze manifestatie werd besloten om in dit schitterende park permanent beelden te gaan exposeren. Na ruim een halve eeuw van verzamelen staat er tegenwoordig een imposante verzameling moderne beeldhouwkunst, en beschikt het Middelheimmuseum over een collectie van maar liefst ongeveer 400 kunstwerken. Je komt dan ook grote namen tegen onder de statige bomen, langs de brede wandelpaden en op de fraaie grasvelden. Hierbij kun je denken aan werken vanAuguste Rodin, Rik Wouters, Henry Moore, Juan Muñoz, Carl Andre, Panamarenko, Franz West, Erwin Wurm en nog een heleboel anderen.

Elk jaar worden er door het museum hedendaagse kunstenaars uitgenodigd om in dialoog te gaan met de vaste collectie en de parkomgeving, met als resultaat: steeds weer een spraakmakende uitvoering en indrukwekkende tentoonstelling van niet alleen maar grote namen, maar ook een heleboel jonge beloftes. Nieuw werk wordt overigens na een dergelijke expositie vaak opgenomen in de vaste collectie van het museum waar door hun collectie steeds verder uit weet te groeien.

In het jaar 1971 werd het schitterende paviljoen in ontworpen dat geheel in stijl was van het museumpark door één van de grootste Belgische architecten uit de vorige eeuw: Renaat Braem. Onlangs is dit paviljoen overigens nog helemaal opgefrist en heeft de Belgische kunstenaar Philippe Van Snick erbuiten een bijzondere fontein gemaakt. Het Braempaviljoen dat eveneens behoort aan het museum is overigens alleen voorbehouden aan fragiele pronkstukken die deel uitmaken van de vaste collectie. Hier vind je werken van grote namen als Alberto Giacometti, Jean Arp, Wim Delvoye en nog talloze anderen. Twee keer in het jaar wordt de opstelling in het Braempaviljoen gewijzigd zodat de bezoekers steeds weer nieuwe werken kunnen bewonderen.

Doormiddel van een 750 meter pad kun je vanaf het Braempaviljoen door het park langs het Middelheimkasteel en over de Middelheimlaan naar de Hortiflora wandelen (ideaal voor een leuke date in Antwerpen!). Deze voormalige bloementuin van het Nachtegalenpark werd in het jaar 2012 toegevoegd aan het Middelheimmuseum en het openluchtmuseum beslaat daardoor maar liefst 30 hectare aan park- en tentoonstellingsruimte. In en rondom het tentoonstellingspaviljoen ‘Het Huis’, dat een ontwerp is van Robbrecht en Daem, worden jaarlijks een drietal exposities gehouden.

Het Middelheimmuseum beeldenpark is elke dag gratis te bezoeken en voor houders van de Antwerp City Card is er bovendien een gratis audiogids beschikbaar waarin uitleg wordt gegeven over de stukken die tentoon worden gesteld en over de kunstenaars die hiervoor verantwoordelijk waren.

2. Diamantwijk

Tijdens een begeleide wandeling met een gids kun je de hoogtijdagen, maar ook de ondergang en de heropstanding van de Antwerpse diamantnijverheid in de negentiende eeuw gaan beleven. Via het Centraal Station wandel je naar de Diamond Square Mile, de thuisbasis van de diamantbewerkers, juweliers en diamantairs. In de diamantwijk zul je al snel merken dat drukke handelaars zich door de straten haasten, en dat ze voortdurend op weg naar weer een nieuwe transactie. Tijdens deze wandeling zal je eveneens ervaren dat je werkelijk wandelt te midden van het wereldcentrum als het gaat om diamanten. Aan de hand van een boeiend verhaal dat je gids je zal vertellen, zul je zonder veel moeite de hoogtijdagen weten te herbeleven, maar ook de bijna ondergang ervaren en tot slot de heropstanding van de Antwerpse diamantnijverheid meemaken die plaatsvond in de negentiende eeuw.

Wanneer je er rondwandelt, dan zul je merken dat de ‘Diamond Square Mile’, de Antwerpse diamantwijk, een bonte smeltkroes is van allerlei verschillende nationaliteiten die zich een weg baant door de straten, altijd druk onderhandelend en onderweg van de ene transactie naar de andere. Diamantbewerkers, juweliers en diamantairs zijn hier dan ook helemaal op hun plek in een eigen wereld die bestaat uit slijperijen, showrooms en beurzen.

Groepen die deel willen nemen aan de wandeling door de Diamantwijk van Antwerpen kunnen starten bij Visit Antwerpen, aan de balie van het Centraal Station (die zich bevindtop de begane grond aan de ingang Pelikaanstraat). De duur van de wandeling is ongeveer twee uur en per groep van minimaal 20 personen wordt er per gids betaald.

3. Winkelen op de Meir

De Meir is één van de meest voorname winkelstraten van de stad Antwerpen. Samen met de De Keyserlei, de Teniersplaats en de Leysstraat wordt er door de Meir een verbinding gevormd tussen het Centraal Station en het historische stadshart. De Meir is autovrij gemaakt (de premetro rijdt echter wel onder de straat door) en kan worden beschouwd als één van de belangrijkste commerciële attracties van Antwerpen. Je vindt er niet alleen een groot aantal kleine winkeltjes, maar ook de meeste grote winkelketens. Je mag dan ook gerust stellen dat de Meir momenteel een belangrijk winkelcentrum is. De winkels zijn gevestigd in schitterende panden met een historische uitstraling met een behouden gebleven gesloten karakter.

In de schitterende gebouwen die opgetrokken zijn in rococostijl bevinden zich de filialen van grote Europese winkelketens. Hierdoor wordt deze autovrije wandelboulevard de place tob e als het gaat om relaxt en uitgebreid shoppen. De Meir wordt dan ook niet voor niets gezien als de meest prestigieuze en drukke wandel- en winkelboulevard van de stad. In de imposante gebouwen, die dateren uit de achttiende- en de negentiende eeuw zijn bovendien een groot aantal internationale winkelketens gehuisvest. Een bezoek aan Shopping Stadsfeestzaal, een exclusief winkelcentrum in een fraai gerestaureerde ambiance, is eveneens een aanrader als je komt shoppen op de Meir. Dit geldt uiteraard ook voor de talloze sfeervolle terrasjes die er te vinden zijn en waar je even een heerlijke pauze in kunt lassen tijdens het winkelen.

4. Bezoekje aan het Havenhuis

Het Havenhuis in Antwerpen is gelegen op het Eilandje, een bijzondere Antwerpse wijk op de plaats die zich bevindt tussen de stad en de haven. Het Havenhuis ligt aan het Zaha Hadidplein nummer 1 en is de meest recente parel op het gebied van architectuur in de stad. Dit trendy gebouw met haar roots in het verleden is de nieuwe hoofdvestiging van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is een innovatieve locatie om te werken voor de ruim 500 werknemers van het bedrijf. Verder kan het gebouw onder leiding van een gids worden bezocht en kun je als bezoeker genieten van het panoramische uitzicht over de Antwerpse haven en de stad.

In het Havenhuis worden het verleden en de toekomst van de haven van Antwerpen samengebracht. Het onderste deel van het pand was in het verleden een brandweerkazerne die op het uiteinde van de haven was gelegen. Bij de renovatie is deze schitterende kazerne behouden gebleven en wordt deze nu gebruikt als entree van het uitgestrekte havengebied. Een nog duidelijker symbool van de groei van de Antwerpse haven kun je je waarschijnlijk niet voorstellen.

Samen met een in het oog springende en moderne bovenbouw, in de vorm van een diamant, naar ontwerp van het beroemde architectenbureau Zaha Hadid Architects, wordt het volledige Havenhuis gevormd. Op die manier is het pand bovendien een metafoor voor de haven van de eenentwintigste eeuw: een haven die beschikt over een rijk verleden, maar eveneens één die helemaal klaar is voor de toekomst.

Wanneer je een bezoekje wilt brengen aan deze nieuwe blikvanger van de stad Antwerpen, of wanneer je wilt genieten van een adembenemend uitzicht op de haven en de stad, dan is het Havenhuis absoluut aan te bevelen. Je kunt hier meer te weten komen over het gebouw, de stad en de haven tijdens een individuele rondleiding met gids (waarbij je gewoon aansluit bij de andere bezoekers) of tijdens een groepsrondleiding die speciaal is bedoeld voor je eigen groep.

5. Tour met een citybus door Antwerpen

Antwerp City Card is je persoonlijke sleutel tot de stad. Je kunt deze kaart snel en gemakkelijk online kopen en direct op pad gaan. Afhankelijk van de tijd die je in de stad Antwerpen wilt verblijven, kies je een formule van 24, 48 of 72 uur. Daarna kun je in deze periode geheel gratis door heel de stad reizen met de bussen en de trams van vervoersmaatschappij De Lijn. Op die manier kun je het beste van Antwerpen gaan ontdekken zonder al te veel geld te hoeven betalen.

Antwerpen is immers een stad die voor jong en oud van alles te bieden heeft, en zelfs een heleboel bezienswaardigheden op wandel- en/of fietsafstand van elkaar heeft liggen. Wil je desondanks op een andere manier de stad gaan verkennen, dan kun je gebruik maken van de trams en bussen van De Lijn. Voorgroepen vanaf 10 personen kan er bovendien een groepsbiljet worden gekocht waarbij er per persoon een zekere korting in mindering zal worden gebracht.

6. Groenplaats

De Groenplaats is een plein, dat gedecoreerd is met bomen en bankjes, gelegen in het hart van de stad Antwerpen. Op die manier is het te beschouwen als een ware rustplaats in het hectische stadscentrum. Naast de bomen en de bankjes wordt de Groenplaats nog gesierd door een standbeeld van de schilder Rubens, dat zich midden op het plein bevindt. In de directe omgeving van de Groenplaats bevinden zich de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en een groot aantal sfeervolle cafés met gezellige terrasjes.

De kathedraal is echter de meest in het oog springende monument dat aan de Groenplaats is gelegen. Maar dat neemt niet weg dat de talloze andere gevels aan het plein niet de moeite waard zijn om eens goed te bekijken. De meeste zijn immers ook als monument beschermd. Interessante objecten en panden aan de Groenplaats zijn:

  • Een beschermd Onze Lieve Vrouwenbeeld dat zich tussen de gevels van de nummers 29 en 30 aan de Groenplaats bevindt.
  • Het Hiltonhotel, dat gehuisvest is in het voormalige grootwarenhuis Grand Bazar, dat eveneens als een beschermd gebouw te boek staat.
  • Het (restant van het) Karbonkelhuis, in de volksmond eveneens wel het Diamanthuis genoemd, dat is gebouwd rond het jaar 1520 en dat één van de eerste huizen is dat opgetrokken is in de vroegrenaissancestijl.
  • Het gebouw op de hoek met de Geefsstraat, het voormalige hotel Galeries Nationales, dat eveneens een beschermd pand is.
  • Het beschermde postgebouw dat gelegen is aan de zuidzijde van het plein.

Het Groenkerkhof heeft tenminste sinds de dertiende eeuw dienst gedaan als begraafplaats van de stad en ligt aan de zuidzijde van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Het was voornamelijk een begraafplaats voor de armere Antwerpenaren die het zich niet konden veroorloven om begraven te worden in de kerk zelf. Het kerkhof was een onderdeel van een vrij omvangrijke strook allodiale grond waarop het kapittel alle rechten had en dat bovendien onschendbaar was. Deze strook bevindt zich tussen de ruien aan de noordkant van de kerk, de koornmarkt in het oosten en de kammenstraat in het zuiden. Toen in het jaar 1784 keizer Jozef II verbood om nog langer begraafplaatsen binnen de stadsmuren in gebruik te hebben opende de Antwerpen begraafplaatsen op het Kiel en op het huidige Stuyvenbergplein en werd het Groenkerkhof niet langer meer als zodanig gebruikt.

Het plein is ontstaan toen in 1795 het Groenkerkhof door de Fransen op werd geëist. Vier jaar later (in 1799), werden de omliggende muren gesloopt. De aanleg van de Place de l’égalité (het Gelijkheidsplein) ging van start in het jaar 1803, terwijl de huizen aan de Schoenmarkt die tegen het Groenkerkhof aanlagen af werden gebroken en plaatsmaakten voor de aanplant van drie rijen lindebomen. Tijdens de plechtige inhuldiging in datzelfde jaar kreeg het plein de naam Place Bonaparte (het Bonaparteplein) ter ere van Napoleon. Deze naam bleef het plein houden tot 1815.

In het jaar 1843 werd het standbeeld van Rubens op het plein geplaatst, als vervanging van het kruis dat sinds 1 november 1739 centraal op het kerkhof stond. Kenmerkend voor de Groenplaats is tevens de aanwezige kiosk, waar muzikale evenementen worden gehouden. De huidige kiosk is echter al het derde exemplaar.

In het gebouw De Gulden Roos aan de Groenplaats zetelde in de periode van 1819 tot 1877 de Rechtbank van eerste aanleg. Het gebouw stamt uit 1509 en bevindt zich aan de zuidkant van het Groenkerkhof. In de zestiende eeuw diende het pand nog een enige tijd als de residentie van burgemeester. Terwijl in de zeventiende eeuw er zich de Antwerpse bisschop Ambrosius Capello er een pastoraal college in huisvestte. In de napoleontische tijd deed het gebouw dienst als douanekantoor. Het gebouw werd na de verhuizing van de Rechtbank naar het nieuwe gerechtsgebouw aan de Leien, (in 1878) opnieuw opgebouwd in neoclassicistische stijl en door de Post in gebruikgenomen. In het Postgebouw was tot vrij recent het hoofdkantoor gehuisvest, maar vanwege de verkeersproblemen in de Antwerpse binnenstad verhuisde het postsorteercentrum naar de buurt van Berchem station.

In het gebouw waarin zich vandaag de dag het Hiltonhotel bevindt, begon de Fransman Adolphe Kileman in het jaar 1885 een grootwarenhuis met de naam de Grand Bazar du Bon Marché. Op deze locatie waren voor die tijd het Grand Café de l’univers en het Café de la Poste gehuisvest. In 1959 werd hier echter een supermarkt aan toegevoegd, dit was na de winkel in de wijk Luchtbal, de tweede supermarkt van ons land.

Waar in het verleden van de Groenplaats (na de aanleg van de eerste spoorlijn tussen de steden Brussel en Antwerpen) privé-huurkoetsen de treinreizigers van en naar het station vervoerden, bracht later de eerste Amerikaanse IJzeren Weg, zoals de paardentram ook wel genoemd werd, reizigers vanaf 1873 van dit plein naar de Wilrijkse Poort. Sinds die tijd is de Groenplaats altijd een belangrijk station gebleven als het gaat om het Openbaar Vervoer in de stad en dit nam nog verder toe toen in het jaar 1975 de eerste Antwerpse premetrolijn ging rijden tussen de Groenplaats en het Centraal Station.

7. Kerkschip van Antwerpen

In de haven van Antwerpen, om precies te zijn aan het Houtdok 25A – Haven 252030 bevindt zich het Kerkschip. Dit is een beschermd varend erfgoed dat sinds 3 oktober 2011 door de Vlaamse Regering als zodanig werd betiteld. Het Kerkschip wordt beschermd als varend erfgoed vanwege een aantal bijzondere erfgoedwaarden, te weten:

  • Historische waarde: ·het schip is immers een materiële getuige van de specifieke militaire- en strategische ontwikkelingen die plaatsvonden in de Tweede Wereldoorlog en waarbij constant werd gezocht naar verbeteringen en nieuwe technieken om de infrastructuren en transportmiddelen te verbeteren. Maar eveneens als voorbeeld van een bunkerschip dat gebouwd werd in de Tweede Wereldoorlog en dat dienst deed als bevoorradingsplaats voor de Duitse vloot.
  • Industrieelarcheologische waarde: als voorbeeld voor de gevarieerde toepassingen en mogelijkheden voor het bouwen met behulp van gewapend beton, in de scheepsbouw aangeduid als ‘ferrociment’ (Fr.). Maar tevens als gaaf voorbeeld van een bepaalde fase in de ontwikkeling van de toepassing van gewapend beton of ‘ferrociment’(Fr.) voor de constructie van scheepsrompen, waarbij nog altijd uit werd gegaan van historische bouwmethodes gebruikmakend van andere materialen, zoals de houtbouw.
  • Sociaal-culturele waarde: de nieuwe bestemming als apostolaat der schippers oftewel als ‘Kerkschip’ zoals die in het jaar 1952 toe werd gekend, is een uitzonderlijk gegeven, dat tot op de dag van vandaag nog altijd een voorname waarde vertegenwoordigt in de gemeenschap van schippers en, in een ruimere context gezien, een grote verbondenheid kent met de Antwerpse haven.

Het Kerkschip was oorspronkelijk een betonnen tankschip dat in opdracht van de Duitse bezetter werd vervaardigd om de honderden onderzeeboten te bevoorraden die in die tijd vanuit Franse oorlogshavens de zeeën onveilig maakten. In september 1944, toen de stad Antwerpen en haar haven werden bevrijd bleven de bezittingen van de bezetters echter onbeschadigd achter. Het schip werd als oorlogsbuit beschouwd door de Belgische staat en als zodanig openbaar verkocht. De firma Antoine Vloeberghs (nu Caloria) kocht het bunkerschip in de hoop hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan de “Kolenslag” die Achille Van Acker startte om het weer opnieuw op te bouwen.

Na enige tijd dienst gedaan te hebben als bunkerschip voor de aankoop van proviand en mazout werd aan het toenmalige aartsbisdom Mechelen het voostel gedaan om het schip over te nemen om er een kerkelijk en sociaal centrum voor de schippers van te maken.

Op 18 december van het jaar 1950 werd de koop officieel gesloten en ging het schip over in handen van de v.z.w. “Aartsbisdom Mechelen”. Dat was tevens het moment dat de schippers zelf ook in actie kwamen en er onder leiding van de aalmoezenier. Henri Heylen, scheepsexpert en zelf schipperszoon, een uniek schipperscentrum werd gebouwd. Door de aankoop van verplaatsbare woonunits konden al snel een woonst voor de conciërge en de aalmoezenier worden gebouwd. Het voormalige schip van de Duitse marine heeft tegenwoordig dan ook een centrale plaats ingenomen binnen de gemeenschap van schippers waardoor de droom die Hitler ooit had veranderde in een uniek sociaal en pastoraal centrum voor zowel schippers als mensen die niet varen. Kortom: het is tegenwoordig een schip om enorm trots op te zijn.

8. Haven van Antwerpen

Het havengebied van Antwerpen is één van de meest uitgestrekte industriegebieden van de Benelux, met gigantische havendokken en het grootste sluizencomplex op aarde. Wanneer je samen met een gids de haven gaat verkennen, dan zul je al snelmerken dat hij (of zij) dit gebied erg goed kent en je rondrit zeker weet te verrijken door je te overstelpen met allerlei feitjes en cijfers die betrekking hebben op deze fascinerende wereld op zich.

Ondanks de enorme omvang van het Antwerpse havengebied, zijn het vooral de enorme havendokken en ’s werelds grootste sluizencomplex die de show zullen stelen tijdens een rondrit. Een gids die goed bekend is met de haven maakt je dan ook gemakkelijk wegwijs in de revolutionaire wereld van het werken met containers en kan je verhelderende feiten en cijfers kunnen melden.

Maar er zal eveneens volop aandacht worden geschonken aan het ongekende verleden en de ambitieuze toekomstdromen die betrekking hebben op de Antwerpse haven. Op die manier krijg je dan ook zeker een zeer interessant verhaal van de Napoleontische dokken, de landverhuizers van de Red Star Line, de Antwerpse naties, de stille getuigen van de verdwenen polderdorpen, de uitbreidingsplannen en de uitdieping van de Schelde, de levensader van deze levendige wereldhaven te horen.

Op het moment dat je een rondrit wilt maken, dan dien je overigens wel te zorgen voor eigen vervoer, bijvoorbeeld een bus(je) met chauffeur. Verder moet je er rekening mee houden dat de stem van de gids boven het verkeer en tot achter in de bus gehoord kan worden. Een goed werkende microfoon en een versterker zijn dus zeker aan te bevelen. Over het algemeen zal uit worden gegaan van één gids per bus, maar wanneer elke passagier een individuele luisterset heeft, en de gids kan beschikken over een microfoob, dan kan de groep wellicht wat groter worden gemaakt.

Tijdens een rondrit door het Antwerpse havengebied kan er van het voorgestelde programma af worden geweken op het ogenblik dat er bijvoorbeeld verkeersproblemen aanwezig zijn of wanneer de wachttijden bij sluizen en bruggen te lang zijn. Alle rondritten beginnen en eindigen echter altijd op de busparking die gelegen is aan Scheldekaai 19. Deze parking kun je bereiken via de oprit aan de Plantinkaai ter hoogte van Zuiderterras. Op aanvraag is het overigens ook mogelijk om een andere startlocatie te kiezen. De duur van een rondrit bedraagt ongeveer twee uur en voert je langs:

  • de Scheldekaaien,
  • het Loodswezen,
  • de Oude Haven,
  • de Fruithaven,
  • het Kerkschip,
  • het Berendrechtsluis,
  • de Petroleumhaven,
  • het Oosterweel,
  • de Hogere Zeevaartschool.

9. De Grote Markt

De Grote Markt van Antwerpen is begonnen als forum, of plein, even buiten de middeleeuwse woonkern. Deze gemeenschapsgrond is door Hertog Hendrik I van Brabant in 1220 geschonken aan de stad Antwerpen. De naam Merckt kwam voor de eerste keer voor in 1310 en ook in die tijd werden er al de eerste jaarmarkten of foren van Brabant gehouden. Er werd dan door Engelse kooplieden handelgedreven met Italianen, Spanjaarden, Hanzeaten uit de Noord-Duitse Hanzesteden, Zuid-Duitsers en Vlamingen. Aan het einde van de vijfitende eeuw werd Antwerpen de meest belangrijke stad van de Nederlanden en stootte daarmee Brugge van de troon.

De Grote Markt van Antwerpen is gratis te bezoeken en zeker de moeite waard omdat je er een goed beeld krijgt van de oude stad. Het plein bevindt zich op loopafstand (via de Suikerrui) van de Schelde, maar is zeker ook bekend vanwege haar schitterende gildenhuizen. Op de Grote Markt in Antwerpen vindt je onder andere:

  • Het Antwerpse Stadhuis, dat gebouwd is op de grondvesten van het oudere stadhuis dat door een brand werd verwoest.
  • De Dienst voor Toerisme VVV,
  • Het Sint-Joris Gildehuis op nummer 7,
  • Het gildenhuis de Valk op nummer 11,
  • De Brabofontein, een werd van de hand van Jef Lambeaux,
  • Verder bevinden zich tal van gezellige restaurants en cafés aan de Grote Markt.

Bovendien wordt er in de winter een sfeervolle kerstmarkt gehouden en kun je gaan schaatsen op de aanwezige ijsbaan.

10. Antwerp Clue

Antwerp Clue, gehuisvest aan de Godefriduskaai 28 in Antwerpen, is het eerste echte ontsnappingsspel van de stad. Tijdens het spel bevindt je je gedurende een uur in een kamer waar je niet zomaar uit kunt ontsnappen. Het is dus aan jou en je metgezellen om een manier te vinden om eruit te ontsnappen. Er zijn gelukkig een groot aantal objecten, codes en verborgen aanwijzingen die kunnen helpen om je weg naar buiten te bewerkstelligen. Je moet echter niet alleen slim zijn, maar eveneens out-of-the-box durven denken om de puzzels op te kunnen lossen die op je pad komen. In teamverband dien je dus samen goed na te denken, samen te werken en in het bijzonder heel veelplezier te beleven.

Het spel wordt gespeeld door teams van 2 tot 6 personen en is geschikt voor mensen vanaf een leeftijd van 16 jaar. Onder deze leeftijdsgrens dient een deelnemer te worden begeleid door een volwassene. Kinderen jonger dan 3 jaar hebben overigens gratis toegang.

Indien je dit avontuur aan wilt gaan, dan kun je kiezen uit zeven verschillende gamekamers. Maar in alle gevallen zal de tijd zeker een tegenstander zijn, dus wees slim en snel als je tenminste uit de kamer wilt ontkomen. Kortom: Antwerp Clue is een ontspannen en intelligente boost voor iedere kleine groep van vrienden, collega’s, studiegenoten of familieleden. Teambuilding wordt op deze locatie dan ook zeker naar een heel nieuw niveau getild. Samen met je team houd je je immers een uur lang bezig met het oplossen van creatieve- en probleemoplossende uitdagingen.

Hoewel het spel een zeker internationaal karakter heeft, zullen de meeste puzzels en codes werken, zonder dat er een taal aan te pas komt. Desondanks is de beste manier om op tijd uit de kamer te ontsnappen het veelvuldig communiceren met de andere leden van je team en zo snel mogelijk te werk te gaan. Er zal geen enkele lichamelijke kracht voor nodig en dus zul je, wanneer je het gevoel hebt dat iets vast of op slot zit, er ook vanuit dienen te gaan dat dit ook werkelijk de bedoeling is.

De aanwezige spelkamers zijn:

  • Het bureau van de detective: recent is een privé-detective dood gevonden in zijn kantoor. Volgens de politie is het moord, dus is de betreffende kantoor is nog altijd afgesloten. Samen met je team heb je slechts één uur om het kantoor te doorzoeken, het bewijsmateriaal en de aanwijzingen te verzamelen en zo de zaak op te lossen. Alleen dan zullen jullie de weg uit zijn gesloten kantoor weten te vinden. De moeilijkheidsgraad van dit spel bedraagt 8/10 en er zijn 2 tot 6 spelers die het mysterie opkunnen lossen.
  • De genomen kamer: een simpele maar vrolijke kinderkamer met alles wat je normaliter in een dergelijk vertrek aan zou treffen, behalve de kinderen dan. Zij zijn namelijk genomen en het is de missie van jou en je team om erachter te komen wat er is gebeurd en zo uit de kamer te kunnen ontkomen voordat de tijd is verstreken. De moeilijkheidsgraad van dit spel is: 7/10 en het mysterie kan door 2 tot 6 spelers op worden gelost.
  • Het lab: in het geheime laboratorium van een mysterieuze Roemeense geneticus en bioloog zijn de afgelopen jaren experimenten uitgevoerd die gericht waren op een soort bloedelixir. De formule is echter zoekgeraakt en dat geldt eveneens voor de dokter zelf. Er zijn mensen die beweren dat het geheime bloedserum nog ergens in het laboratorium verborgen zou liggen. De moeilijkheidsgraad van dit spel bedraagt: 7/10 en er zijn 2 tot 6 spelers voor nodig om het mysterie te ontrafelen.
  • De verloren diamanten van Antwerpen: van de verloren diamanten van Antwerpen, gebaseerd op de Zansterdamse diamantoverval, wordt gezegd dat ze zich in deze kamer bevinden. De dieven zijn weliswaar aangehouden maar weigeren te zeggen waar ze de buit verborgen hebben. Deze kamer is dan ook de enige aanwijzing en bovendien heb je samen met je team maar zestig minuten de tijd om de diamanten te vinden. Wanneer je dat niet lukt, dan zullen de dieven op borgtocht vrijkomen en terugkeren naar deze ruimte. De moeilijkheidsgraad van het spel bedraagt: 8/10 en je team dient te bestaan uit 2 tot 6 personen om de klus te klaren.
  • De koude oorlog: de Verenigde Staten van Amerika en Rusland staan ​​aan de rand van een mogelijke nucleaire oorlog. In deze kamer is de missie van jou en je team om deze oorlog te voorkomen. Als team moeten jullie aanwijzingen verzamelen die door de spionnen van beide fronten achter zijn gelaten. Deze speelkamer kan worden gespeeld door twee afzonderlijke teams, zodat één team aan de VS aan het werk kan gaan, terwijl het andere juist de Russische kant onder handen neemt. Je hebt echter ook nu weer slechts 60 minuten de tijd om de raketten te stoppen. De moeilijkheidsgraad van dit spel is 7/10 en er kunnen minimaal 6 spelers tot maximaal 10 spelers deelnemen.
  • De CSI room: in deze kamer word je samen met je team omgevormd tot forensische onderzoekers en is het jullie missie om het bewijs van een plaats delict te vinden, analyseren en zo de identiteit van de verdachte en zijn adres te achterhalen. In deze kamer verrichten jullie dus een uur lang onderzoek naar een plaats delict. De moeilijkheidsgraad van dit spel is: 9,5 / 10 en kan door 2 tot 8 spelers worden gespeeld.
  • De bank job: samen met je team dien je in te breken bij een bank en heb je maar één uur de tijd om alles te stelen wat je maar kunt. Op het moment dat je eenmaal binnen bent, dan zal binnen een uur de politie arriveren. Het is dus niet alleen een spel vol logica vaardigheden dat jullie dienen te spelen, maar ook moet je als team je lichamelijke vaardigheden aanwenden om de klus te klaren. De moeilijkheidsgraad van het spel is: 9,5 / 10 en er zijn 4 tot 6 spelers nodig om het tot een goed einde te brengen

11. Speel een escape spel in de Kraakfabriek

 

Je kunt jezelf in teamverband uitdagen door een escape game te gaan spelen. Deze games zijn immers een uitgelezen manier om een team op de proef te stellen. Je belandt namelijk in een onbekende en intrigerende omgeving waar samenwerking, communicatie en creatief denken essentieel zijn om een opdracht te kunnen volbrengen. Bovendien zal de klok langzaam aftellen en zo de druk en je adrenalinelevel hoog weten te houden, maar zeker ook zorgen voor een heleboel plezier. De ontlading na een geslaagde ontsnapping uit de escaperoom is dan ook gigantisch groot.

De escape rooms in de Kraakfabriek bevatten een compleet mysterie, waarin alles met elkaar is verbonden en alles wat met elkaar te maken heeft. Creatief denken, een gezonde dosis logica, een goed associatief vermogen en een praktische geest zijn essentieel om dit spel succesvol te kunnen spelen. Samenwerking is zelfs niet optioneel en een heldere communicatie onder druk is van cruciaal belang. Alleen kom je namelijk nooit uit de escape room, en een goede tijd kun je gewoonweg niet neerzetten zonder dat er sprake is van een sterke groepsdynamiek.

De Kraakfabriek is gehuisvest in de schitterende historische boeienloods, een oud magazijn dat zich bevindt op de scheldekaaien waar in het verleden de boeien op de Schelde werden  onderhouden. Het adres van de Kraakfabriek is Tavernierkaai 5 te Antwerpen. Het gebouw heeft een schitterende gevel, een rijke geschiedenis en ligt bovenal erg centraal in de stad Antwerpen. De escape room is dus letterlijk op de scheldekaaien te vinden, ter hoogte van het eilandje in Antwerpen. Het eilandje herbergt een heleboel sfeervolle locaties om na het spelen gezellig nog wat na te praten onder het genot van een hapje en/of een drankje.

Een game in een escape room wordt in teams gespeeld die bestaan uit 4 tot 6 spelers. Een spel duurt zestig minuten en je kunt kiezen uit een drietal escape games. Uiteraard bestaat de mogelijkheid om in meerdere shifts de games te spelen. Voor de totale tijdsbesteding die je overigens nog een half uur bij de speeltijd op te tellen, er is immers ook nog een gezellige ontvangst, briefing en de-briefing voor alle deelnemers.

Je kunt een escape room boeken op elk gewenst moment, dit is zelfs mogelijk buiten de reguliere openingsuren (mits van tevoren duidelijk overlegd). Voor een reservering of het ontvangen van meer informatie kun je een email sturen naar hello@kraakfabriek.be.

12. Bekijk een film in de Kinepolis

Aan de Groenendaallaan 394 in Antwerpen vind je één van de talloze cinema’s van de stad. Aan de stadsrand wordt door Kinepolis Antwerpen, met haar 24 zalen, het grootste cinemacomplex van de lage landen, gevormd. Deze cinema is onderdeel van de Kinepolis Group, een Belgische bioscoopketen met een heleboel vestigingen in West-Europa. Het bedrijf is ontstaan in het jaar 1997 door een fusie van twee familiale bioscoopgroepen (familie Bert en familie Claeys) en staat sinds 1998 zelfs op de beurs genoteerd. De Kinepolisgroep is marktleider in ons land met de helft van alle verkochte filmtickets in België. Dit is ook een ideale plaats om als vrijgezel andere vrijgezellen te leren kennen!

In 2006 scheiden de wegen van de twee families: de familie Claeys verkocht alle aandelen aan externe investeerders. De scheiding ging gepaard met het nieuwe bioscoopconcept dat Kinepolis wilde ontwikkelen: binnenkomende en vertrekkende stromen van bezoekers komen elkaar tegen in een centrale foyer met een open karakter. De vertrekkende bezoekers worden dus niet langer direct de zaak uitgewerkt en bovendien is iedereen welkom, ook mensen die niet naar een film komen kijken.

Naast de veranderde foyer besloot Kinepolis ook een aantal nieuwe hoeken in te richten:

  • een filmhoek met trailers van de huidige programmering (in plaats van de voormalige filmposters),
  • een zithoek met trailers van releases die later uit gaan komen,
  • een gamehoek met de nieuwste games,
  • de Kineshop.

De voormalige snackbar met bediening werd verder uitgebreid en is inmiddels naar selfservice geworden. Maar ook het aanbod heeft zich uitgebreid en biedt bezoekers nu een breed scala aan dranken, snacks en hapjes, maar ook non-food producten, zoals T-shirts, filmposters en boeken.

Verder lanceerde Kinepolis ook een systeem met vooraf genummerde plaatsen, zonder dat er tickets aan de kassa gescheurd hoeven te worden of het controleren aan de ingang van de filmzaal. In iedere zetel bevindt zich immers een sensor waardoor elke plaats die in wordt genomen automatisch wordt geregistreerd. Een controlesysteem vergelijkt het aantal verkochte tickets met het aantal aanwezigen in de zaal om zo het van tevoren reserveren aan te moedigen: bezoekers kunnen overigens hun tickets snel en gemakkelijk online bestellen, maar ook nog altijd aan de kassa ter plaatse kopen.

De pauzes die in het verleden tijdens de film in werden gelast, behoren inmiddels ook vrijwel altijd tot het verleden. Er wordt alleen nog een pauze ingelast bij kinderfilms en films met een lange speelduur.

Vandaag de dag zijn alle zalen in de Kinepolis uitgerust met digitale DLP-projectoren en Dolby 3D-technologie. Deze technologie is minstens in één filmzaal aanwezig in iedere vestiging van Kinepolis.

In Antwerpen heette het Kinepolis-bioscoopcomplex in het verleden Metropolis. Het complex is gelegen in de wijk Luchtbal en werd in oktober 1993 geopend. De naam Kinepolis-Antwerpen wordt gebruikt sinds de zomer van 2011.

Kinepolis Antwerpen biedt in haar 24 filmzalen plaats aan totaal 7.377 bezoekers. De grootte van zalen loopt uiteen van 182 tot 694 plaatsen. In het complex van Kinepolis-Antwerpen bevinden zich verder een vestiging van Leonidas, van Burger King, de boekenwinkel Starbooks en een aantal horeca- en snackgelegenheden. Daarnaast heeft Kinepolis-Antwerpen een business and communication center, waar uiteenlopende zakelijke evenementen plaats kunnen vinden in één van de seminarie-, receptie- en filmzalen die veranderd kunnen worden in een auditorium.

13. Indoor Quad Park

Aan het Industriepark 12 in Hulshout (nabij Antwerpen) is vrij recent het unieke Indoor Quad Park geopend. Op deze locatie wordt een exclusieve activiteit aangeboden waardoor het scala aan amusements- en teambuildingactiviteiten in ons land, maar ook in de rest van Europa, nog breder wordt.

Indien je besluit om deel te nemen aan het quadavontuur, dan zul je op de plaats mee worden genomen naar diverse terreinen waar uiteenlopende obstakels op je pad zullen komen, die je dus al rijdend op een quad dient te bedwingen. Onder begeleiding van een ervaren marshall kun je hier dan ook je rijvaardigheden ontplooien of verder uitbreiden indien je al enige ervaring hebt met het rijden op een quad. De aangelegde parcours zijn namelijk prima geschikt voor zowel de beginnende- als de meer gevorderde quadrijders. Ieder obstakel of hindernis dat je tegenkomt zal immers minimum twee moeilijkheidsgradaties kennen zodat werkelijk elke quadrijder op zijn, of haar, eigen tempo het parcours kan leren kennen en ontdekken. Liefhebbers van quadrijden kunnen elke dag van 10.00 uur tot 24.00 uur terecht in het Indoor Quad Park.

14. Rubensmarkt

Wanneer je een bezoekje brengt aan de Antwerpse Rubensmarkt, dan zul je je even wanen in de tijd van de wereldberoemde schilder Rubens. Je struint er immers langs de ruim 200 kramen met in het oog springende marktkramers die zich hebben gehuld in een zeventiende eeuwse klederdracht. De Rubensmarkt wordt elk haar op 15 augustus gehouden op de Antwerpse Grote Markt, en de directe omgeving daarvan,  De markt begint om 8.00 uur en duurt voort tot maar liefst 22.00 uur.

Bezoekers aan de Rubensmarkt kunnen zich te goed doen aan de meest uiteenlopende haphes, drankjes, koopwaar en antiquiteiten. Je zult er dus een dag beleven als de tijdgenoten van Rubens en de sfeer kunnen proeven van de hoogtijdagen van de stad Antwerpen. De waren die echter te koop aan worden geboden zijn overigens wel uit de huidige tijd. Het is dan ook een paradijs voor mensen die houden van kleding, schoenen, fruit, boeken, horloges, chocolade en allerlei andere producten waar je van mag verwachten deze op een reguliere markt aan te treffen.

Zeker als het mooi weer is, zal het erg druk worden op de Rubensmarkt. Wie niet van grote mensenmenigten houdt, doet er waarschijnlijk beter aan om thuis te blijven. In het bijzonder in de middag zal de Rubensmarkt doorgaans heel erg druk bezocht worden. Bovendien is het goed te weten dat, wanneer je in Antwerpen wilt blijven eten, het verstandig zal zijn om van tevoren een reservering bij een restaurant naar keuze te plaatsen. Op die manier weet je namelijk zeker dat er een plekje voor je vrijgehouden zal worden.

15. Plantentuin

De Plantentuin, die gelegen is aan de Leopoldstraat 24 in Antwerpen, is een uniek stukje groen in het hart van de stad van iets minder dan één hectare. De Plantentuin kent overigens een geschiedenis van ruim twee eeuwen en je vindt er een groot aantal bijzondere bomen en struiken. De verzameling kruiden telt echter ook meer dan tweeduizend soorten. In de serre van de tuin is bovendien een grote collectie cactussen en uitheemse planten te bewonderen. Aan het einde van de achttiende eeuw was de Plantentuin een “gewone” plantentuin voor de École Centrale tuin, maar later werd er geneeskrachtige planten (en nog wat later ook groenten) een plaatsje geboden voor het naastgelegen Sint-Elisabethhospitaal.

De Plantentuin staat overigens ook bekend onder de namen Den Botaniek, Den Botanieken Hof en de Kruidtuin. De tuin werd in zijn huidige vorm aangelegd door dokter Claude-Louis Sommé en bood ondersteuning tijdens de lessen uitwendige pathologie in de École de médecine, een geneeskundige opleiding. De hovenierswoning die zich nog altijd in het park bevindt, dateert van 1870, terwijl de grote toegangspoort aan de zuidkant van de tuin, naar ontwerp van Pierre Bruno Bourla, stamt uit het jaar 1826. Deze ontwerper ontwierp eveneens de Orangerie van de tuin die overigens niet langer binnen de huidige Plantentuin is gelegen.

De Orangerie huisbest borstbeelden van Linnaeus en De Jussieu en ook zijn er de namen van De L’Escluse, De L’Obel, Van Sterbeeck, Dodoens en Dumortier nog altijd op de gevel te lezen.

In 1869 werd een standbeeld, naar ontwerp van Pierre-Joseph De Cuyper, geplaatst van de zestiende eeuwse Antwerpse apotheker Peeter van Coudenberghe, die met zijn kruidtuin de voorloper was van de huidige Plantentuin. In 1878 werd de tuin gereorganiseerd door botanicus Henri Van Heurck en werd er een natuurhistorisch museum in gebouwd, dat later is verhuisd naar de Antwerpse Zoo. Door architect Dieltiens werd in het jaar 1884 een nieuwe Orangerie ontworpen die voorzien was van les- en tentoonstellingslokalen.

Sinds 1926 is het beheer van de tuin in handen van het stadsbestuur van Antwerpen. De In het oog springende verzamelobjecten van de Pkantentuin zijn:

De fraaie verzameling van magnolia tripetala,

  • De zeldzame grote wilde citroen (poncirus trifoliata),
  • De Japanse notenboom (ginkgo biloba),
  • De cercidiphillum japonicum.

In de vijver van de Plantentuin zijn bovendien Gunnera en bamboe te vinden. Een legende vertelt overigens over de vijver dat deze ooit dienst heeft gedaan als bloedzuigersputje, kweekplaats voor bloedzuigers; hoewel vaststaat dat de bloedzuigers die in het Sint-Elisabethgasthuis werden gebruikt, altijd in werden gevoerd vanuit Frankrijk.

Sinds 1996 heeft de Plantentuin eveneens een varenhoek met de inheemse varensoorten als de:

  • eikvaren,
  • mannetjesvaren,
  • koningsvaren,
  • tongvaren,
  • brede stekelvaren,
  • steenbreekvaren,
  • dubbelloof,
  • adelaarsvaren.

De tuin is sinds januari 1950 een beschermd cultuurhistorisch landschap en sinds 2009 eveneens een beschermd bouwkundig erfgoed. Plantentuin is elke dag geopend, maar de serre is op zondagen gesloten. De toegang tot de tuin is voor alle bezoekers gratis.

De Plantentuin is te bezoeken tijdens de volgende openingsuren:

  • Tijdens de zomertijd van 8.00 uur tot 20.00 uur,
  • Tijdens de wintertijd van 8.00 uur tot 17.30 uur

16. Koffie drinken in één van de vele koffiebars

Antwerpen is een heus paradijs als je een liefhebber bent van een goede kop koffie. Op haast iedere vind je dan ook wel een gezellige koffiebar. Maar hoe weer je een onderscheid te maken kunnen de talloze plaatsen waar er koffie wordt geschonken? Hoe vind je dat ene overheerlijke kopje koffie waar je heel de dag al zo naar verlangde en wat is het verhaal erachter? Om je een beetje te helpen, hebben we een selectie gemaakt van de beste koffiebars van de stad Antwerpen en we vertellen eveneens waarom een koffiebar zo bijzonder is.

  • Cordon Coffee: een kleine, onafhankelijke koffiebranderij met Antwerpse roots die begon als een probeersel op de slaapkamer van één van de eigenaren, maar die ondertussen uit heeft weten te groeien tot een eigen koffiebar nabij het MAS | Museum aan de Stroom.
  • Kolonel koffie: een koffiebar gelegen op loopafstand van het Koninklijk Museum van Schone Kunsten Antwerpen. De bar is gevestigd op de hoek van de Troonplaats. Het is echt een koffiebar waar je naartoe gaat voor de gezelligheid. Kolonel Koffie brandt overigens wel zijn eigen koffiebonen, die je ook nog eens heel of gemalen kunt kopen om er later thuis een heerlijke kopkoffie mee te bereiden. Deze koffienar serveert niet alleen erg lekkere koffie maar ook een voortreffelijk ontbijt en lunch. Bij mooi weer kun je bovendien van al dit lekkers genieten op een sfeervol terras.
  • Caffènation: een koffiebar die een pioniersrol vervulde binnen de koffiescène van de stad Antwerpen. Hier is men namelijk beginnen met een nieuwe stijl van koffie drinken en slaagde men erin om het gemiddelde enorm op te trekken. Door het koffiebranden en het zetten van koffie uiterst serieus wordt genomen, is de smaak van een kop koffie gewoonweg voortreffelijk. De nadruk ligt bij deze koffiebar dan ook op kwaliteit, de herkomst van de koffiebonen en de kunst van de ervaren barista’s. Deze populaire koffiebar ligt op een steenworp van het Theaterplein en het Mechelseplein en biedt naast heerlijke koffies ook een breed scala aan koffiegadgets aan. Op die manier wordt het gasten mogelijk gemaakt om ook thuis nog te genieten van dat lekkere kopje kwaliteitskoffie.
  • Normo: legt, net zoals Caffènation, de nadruk op espresso en filterkoffie in de meest pure vorm: zwart. Zoetekauwen zullen in deze koffiebar dan ook aanzienlijk minder aan hun trekken komen. Normo brandt haar eigen koffie met een brander van het Amerikaanse merk Loring, iets unieks voor de stad Antwerpen. De kwaliteit is zeer goed en er wordt altijd gewerkt met een kleine bezetting, waardoor er enkel en alleen vakmensen achter de toog zullen staan.
  • Cuperus: ligt niet ver van Normo en is het oudste koffie- en theehuis van de stad Antwerpen. Al bijna tweehonderd voorziet Cuperus de Antwerpenaren van een overheerlijke kopkoffie. Deze voormalige familiezaak heeft maar liefst twee wereldoorlogen overleefd. De laatste jaren heeft de zaak echter een verjongingskuur ondergaan en worden er meer trends gevolgd. Het pand dat een drietal verdiepingen telt, heeft een jeugdige uitstraling en naast het ruime aanbod aan thee en koffie worden er eveneens geregeld workshops gehouden. Doordat Cuperus niet ver van de Meir is gehuisvest, is dit een ideale plaats om even bij te tanken als je aan het winkelen bent.
  • Mokkakapot: een beetje buiten het centrum van Antwerpen ligt deze kleurrijke koffiebar op een hoek aan het Moorkensplein. De uitbaatster is een kunstenares en dat zal je tijdens je bezoek zeker niet ontgaan. De bar is dan ook buitengewoon gezellig en kleurrijk. Er wordt Cordon Coffee geserveerd, de juiste technieken gebruikt om een heerlijke kop koffie te schenken en bovendien van tijd tot tijd exposities en activiteiten georganiseerd in een authentieke ambiance.
  • Me & my monkey: is een koffiebar die gevestigd is tegenover de allergrootste Antwerpse stripmuur. Het is een gezellige koffie- en vinylzaak met een retro-interieur die wordt gerund door vader en zoon. Je kunt er de overheerlijke koffie van Taeymans drinken.
  • Black & Yellow Coffee Bar: een koffiebar die is gevestigd op ’t Eilandje, omarmd door bruggen, dokken en sluizen, is alles behalve een typisch koffiehuisje, maar eerder een trendy place tob e voor liefhebbers van een goede kop koffie met pit. De hoge kwaliteit van de koffie, de stoere muziek en schitterende ligging zullen je absoluut weten te verrassen. Wanneer je bovendien via de roltrap naar het panoramadak van het MAS gaat, kun je daar genieten van een fraai uitzicht over de stad en haar haven.
  • Snackbar koffie is een geslaagde smeltkroes van diverse nationaliteiten: een Italiaanse machine, een Belgische brand en een Hongaarse barista. Het is een niet al te grote koffiebar, maar eentje die buitengewoon gezellig en sfeervol is. De koffie komt van Caffènation en de bar draagt hun principes eveneens hoog in het vaandel. De nadruk ligt in deze koffiebar overigens op het serveren van een goede kop zwarte koffie.”
  • Barnini: is dé place to be voor liefhebbers van koffiespecialiteiten. Maltezers, marshmallows en smarties, het is allemaal mogelijk om deze in of op je koffie geserveerd te krijgen in deze zaak. Zo wordt je koffie even kleurrijk als je maar wilt. Bovendien kun je er naast een goede kopspeciale koffie ook genieten van heerlijke bagels (bij goed weer zelfs op het zonnig terras aan het Theaterplein).
  • Caffe mundi: vlakbij de Grote Markt van Antwerpen vind je Caffe Mundi. Hier wordt de koffie nog zelf gebrand, maar ook worden er opleidingen gegeven aan het personeel, kunnen gasten zich aanmelden voor speciale workshops en kun je bovenal kiezen uit een breed aanbod. Elke dag heb je bij Caffe Mundi de keuze uit minimaal zes soorten vers gebrande koffiebonen.

Zie ook: lekker ontbijten in Antwerpen doe je hier! 

Wanneer je wat meer te weten wilt komen over koffie en het verband met de stad Antwerpen, dan kun je je aanmelden voor Koffieklets (een wandeling langs de talloze koffiebars). Met een gids ga je dan op pad langs bijzondere koffiebars en krijg je verhalen te horen over de barista’s en de geschiedenis van koffie in Antwerpen. Natuurlijk eindig je de wandeling met een heerlijke kop koffie. Met een groep van minimaal zes (en maximaal 15) personen kun je al deelnemen aan deze bijzondere begeleide wandeling door de stad. Gedurende de wandeling worden er een tweetal koffiestops gemaakt en de koffie die dan wordt is in de prijs inbegrepen.

Wanneer je gids voor deze twee uur durende wandeling hebt gereserveerd dien je je op het afgesproken tijdstip te melden voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, aan de Leopold De Waelplaats 1 in Antwerpen. De wandeling zal echter eindigen in het centrum van Antwerpen (afhankelijk van de reservering die je hebt geplaatst).

17. Fiets huren in Antwerpen

Antwerpen is een stad die zich prima leent om te gaan verkennen op de fiets. Wanneer je echter geen fiets bij de hand hebt dan zijn er voldoende fietsverhuurbedrijven aanwezig. Zo kun je altijd op een groene en duurzame manier de stad wat beter leren kennen. Om één of meerdere fietsen te huren kun je in Antwerpen terecht bij één van de volgende fietsverhuurzaken:

  • Antwerp Bike Tours
    Kaasstraat 2
    2000 Antwerpen
  • Antwerp by Bike
    Steenplein 7
    2000 Antwerpen
  • De Ligfiets (alleen voor de verhuur van ligfietsen)
    Steenhouwersvest 25
    2000 Antwerpen
  • Freewieler 
    Kuipersstraat 2
    2000 Antwerpen
  • Fietsverhuur van Levanto
    Centraal Station Antwerpen
    Fietsingang onder het Astridplein
  • De Fietsenfikser
    Amerikalei 173
    2000 Antwerpen
  • Cyclant
    Centraal Station Antwerpen
    Pelikaanstraat 3
    2000 Antwerpen

Verder zou je er ook voor kunnen kiezen om gebruik te maken van de zogenaamde stadsfietsen van Velo. Dit is een vorm van openbaar vervoer die je snel en feilloos naar elke locatie in de stad zal brengen. Bovendien is deze manier van fietsverhuur uitstekend te combineren met het reizen per trein, tram en bus. De Velo’s zijn buitengewoon geschikt voor het maken van een korte rit binnen de stad. Het eerste halfuur van iedere rit is in de inschrijvingsprijs inbegrepen zodat de drempel laag blijft en eigenlijk iedereen voordelig een fiets kan huren. Wanneer je langer dan een halfuur wilt fietsen, dan betaal je uiteraard wat extra. Voor fietsverhuur voor de duur een halve- of een hele dag ben je echter doorgaans voordeliger uit bij één van de eerder genoemde fietsverhuurders.

18. Museum aan de Stroom

Op het trendy Eilandje, de havenbuurt van de stad Antwerpen, is sinds 2011 het MAS gehuisvest, voluit het Museum aan de Stroom. Het museum, dat gevestigd is aan de Hanzestedenplaats 1 in Antwerpen, is dé locatie waar de stad en de haven – bij elkaar komen. Perfecte voorbeelden hiervan zijn het fraaie staaltje architectuur en de collectie die het museum rijk is.

Antwerpen is de stad aan de Schelde, oftewel de stad aan de stroom. Al eeuwenlang vis dit dan ook de plaats waar mensen uit alle windstreken van de wereld elkaar ontmoeten en allerlei kennis en goederen met elkaar uitwisselen. Het MAS verzamelt de bewijzen van dit alles om er als museum op weer nieuwe verhalen over te kunnen vertellen. Verhalen die gaan over de stad, de stroom, de haven, maar evengoed over de rest van wereld. Het MAS is een veelzijdig museum, boordevol verhalen en bijzondere verrassingen.

Het MAS heeft namelijk een enorm uitgebreide collectie van bijna 500.000 stukken die uiteenlopen van kunst- tot gebruiksvoorwerpen. Bovendien worden er voortdurend nieuwe stukken aan de verzameling toegevoegd. Heel die collectie wordt door het museum ingezet om een nieuw verhaal te vertellen, aan de hand van vijf universele thema’s, op een gelijk aantal verdiepingen. Het MAS verhaalt bijvoorbeeld over machtsvertoon en over wereldhavens. Maar ook over hoe voedsel de wereldstad vormt, in het verleden, tegenwoordig en in de toekomst. Zelfs over het leven en de dood, zowel als het gaat om mensen als om goden, in de boven- en onderwereld worden verhalen verteld. Bovenal bieden de derde verdieping en de wandelboulevard ruimte voor de meest interessante en uiteenlopende tijdelijke exposities.

Het MAS is een ware uitblinker in het verbinden van al deze verhalen. Je kunt dus niet, zoals bij een groot aantal andere musea, van de ene vitrine naar de andere slenteren. Door de manier waarop de verdiepingen met elkaar verbonden zijn, staan ook alle verhalen met elkaar in verbinding met als gevolg dat je aan het einde van je bezoek de stad Antwerpen en de wereld een stukje beter bent gaan begrijpen.

Een bezoekje aan het MAS, dat betekent dat je het gebouw helemaal gaat verkennen. Terwijl je daar mee bezig bent, zul je al snel tot de ontdekking komen dat het museum veel groter is dan het gebouw zelf. Bij iedere verdieping die je beklimt, wordt immers niet alleen het verborgen kunstwerk ‘Dead Skull’ van Luc Tuymans beter zichtbaar, maar ook zal Antwerpen zich verder blootgeven. Onderweg naar het panoramische dak worden de stad, de Schelde en de haven alsmaar groter en zul je het hoogtepunt bereiken op maar liefst zestig meter boven de zeespiegel.

Het MAS is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur;
De wandelboulevard en het panorama zijn te bezoeken van 9.30 uur tot 22 uur (van april tot oktober zelfs tot 24 uur). Bezoekers die in het bezit zijn van een Antwerp City Card hebben gratis toegang tot het museum. Voor groepen (van minimaal twaalf personen) en scholen gelden aangepaste tarieven en is een reservering (minimaal een week van tevoren) verplicht.

19. Onze Lieve Vrouwe Kathedraal

Na een periode van maar liefst 169 jaar bouwen (van 1352 tot 1521) is uiteindelijk de kathedraal aan de handschoenmarkt verrezen en torende met zijn 123 meter hoog boven de stad Antwerpen uit. Het is dan ook niet voor niets het grootste gotische bouwwerk van de Nederlanden. De kerk is gewijd aan de heilige Maria en de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is als onderdeel van een groep van 56 belforten in België en Frankrijk opgenomen op de lijst van werelderfgoed van UNESCO.

Bovendien is de kathedraal is een gigantische schatkamer met uiteenlopende kunstwerken van ondermeer Rubens. Na een restauratie van twintig jaar kan de zevenbeukige kerk opnieuw in al haar architectonische glorie schitteren. De blikvangers die je er kunt vinden zijn onder andere de ‘Kruisoprichting’ en ‘Kruisafneming’ van de hand van Rubens.

Een bezoek brengen aan de stad Antwerpen zonder dat je de kathedraal hebt gezien, is dan ook haast ondenkbaar.

De kathedraal is bekend geworden door haar imposante westgevel met haar timpaan dat het Laatste Oordeel (een werk van Jan-Baptist van Wint) voorstelt. De noordelijke toren werd gefinancierd door de stad Antwerpen en valt nog altijd onder het stadsbestuur en dus niet onder het kerkbestuur. In deze toren bevinden zich de luidklokken en de beiaard. De 515 treden van deze toren kunnen iedere woensdag, van april tot september, onder begeleiding van een gids worden beklommen.

Van het oorspronkelijke interieur is zo goed als niets bewaard gebleven. Tijdens de Reformatie raasde de beeldenstorm immers ook door deze kathedraal. Glasramen, beelden, relieken, praalgraven en talloze altaren werden tijdens dit geweld vernield door calvinisten. Alleen een aantal oude fresco’s getuigen nog van de laat-gotische inrichting van de kathedraal. In latere tijden werd de kathedraal heringericht in barok- neogotische stijl.

Naast een aantal bijzondere historische beelden, ramen en voorwerpen die in de kathedraal aanwezig zijn, vind je in de Mariakapel het genadebeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Antwerpen waar deze kerk naar is vernoemd. Het stond al voor de beeldenstorm van 1566 in de kerk.

De kathedraal bezit bovendien een viertal schilderijen van de hand van deVlaamse kunstschilder Rubens, maar ook enkele werken van andere meesters, zoals:

  • De Kruisoprichting, een drieluik van Rubens,
  • De kruisafneming, een drieluik van Rubens
  • De verrijzenis van Christus, een drieluik van Rubens,
  • De hemelvaart van Maria, een altaarstuk gemaakt door Rubens,
  • De dood van Maria van Abraham Matthyssens,
  • De hemelvaart van Maria van Cornelis Schut,

Het grote Schyven-orgel dat in de kathedraalaanwezig is omvat 90 registers. De gigantische, barokke houten orgelkast van dit orgel is echter aanzienlijk ouder dan het orgel zelf (1657). Verder bevindt zich in het midden van de kathedraal nog een transeptorgel, in barokstijl maar vervaardigd in het jaar 1993.

Aanvankelijk bezat de kathedraal een tweetal beiaarden in de torens. De stads- of kermisbeiaard en de kapittel- of kerkbeiaard. Vanwege het feit dat er twee instrumenten in één toren hingen raakte er één in verval. Doordat de waarde inzag van deze tweede Hemony beiaard toch op waarde werd geschat werden de overgebleven klokken na de Tweede Wereldoorlog aan de kerk van Hoogstraten uitgeleend waar ze nog altijd deels aanwezig zijn. Een aantal klokken is immers zoekgeraakt of werden uitgeleend aan noodlijdende parochies, terwijl er slechts een deel terug is gekomen (slechts zes klokken zijn als luidklokken in de toren van de kathedraal achtergebleven).

De (stads)beiaard wordt op maandag, woensdag en vrijdag bespeeld om 12.00 uur, maar ook in de zomer op maandagavond tijdens de speciale beiaardconcerten. Bijzonder is dat in deze stadsbeiaard nog bijna alle oorspronkelijke Hemonyklokken meespelen. Bij restauraties in de vorige eeuw is deze beiaard overigens verder uitgebreid tot een volledige 4 octaafs concertomvang en werden er eveneens basklokken aan toegevoegd.

Je kunt van maandag tot en met vrijdag als individuele bezoeker, maar ook als groep de Onze Lieve Vrouwe kathedraal bezoeken van 10.00 uur tot 17.00 uur. Dit kun je ook doen op zaterdag van 10.00 uur tot 15.00 uur en op zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Houders van een Antwerp City Card, kinderen tot twaalf jaar en inwoners provincie Antwerpen hebben gratis toegang tot de kathedraal.

20. Antwerpen Zoo

De Antwerpse Zoo, gelegen aan het Koningin Astridplein 26, in het hart van de stad, is één van de oudste en meest beroemde dierentuinen binnen Europa. Wanneer je deze zoo een bezoekje wilt brengen, dan doe je er verstandig aan om minimaal een halve dag daarvoor uit te trekken. Er is immers van alles te zien en te beleven. Hierbij kun je denken aan de pinguïns in Vriesland, de olifanten en de giraffen die de unieke Egyptische tempel bevolken en nijlpaarden die zijn gehuisvest in de roze villa. Kortom: je kunt in deze Antwerpse dierentuin ruim 950 diersoorten en meer dan 5.000 dieren komen bewonderen.

De zoo van Antwerpen heeft een internationale reputatie vanwege haar medewerking aan diverse fokprogramma’s voor bedreigde diersoorten zoals de bonobo en de okapi. De schitterende gebouwen en tuin met hun eigen karakter die behoren tot de dierentuin zijn bovendien beschermd als monument. Bij de oprichting van de Antwerpse dierentuin in het jaar 1843 lag deze net buiten de stadsmuren. Vandaag de dag is de zoo een ware oase van rust in het hart van deze hectische stad, vlak naast het Centraal Station.

De dierentuin is onlangs vernieuwd, en nu zelfs nog fraaier. In de Mensapenvallei kun je een wandeling maken tussen de chimpansees en de gorilla’s. Je kunt er bovendien prima genieten van de apenstreken die deze mensapen uithalen. Op hun beurt zullen deze dieren genieten van gras onder hun voeten en de wind door hun haren. Vervolgens kun je doorlopen naar de Buffelsavanne, waar Kaapse buffels en vogels op een vreedzame manier samenleven. Je beleving van de Afrikaanse safari wordt echter helemaal compleet wanneer je uit kunt kijken over de nieuwe Savanne waarop de giraffen en zebra’s wonen. Om je zicht nog mooier te maken, is de Skywalk een heuse aanrader. Het panoramische zicht op de historische tuin is er namelijk oogverblindend mooi, en je komt er ook nog eens oog in oog komen te staan met de rode panda’s. Doordat de okapi’s een warme serre tot hun beschikking hebben zijn ze elke dag zichtbaar voor de bezoekers van de Antwerpse zoo. Dit geldt trouwens voor maar liefst tachtig procent van de dieren die er woonachtig zijn, zelfs als het weer typisch Belgische trekken vertoond. Andere blikvangers binnen de dierentuin die je absoluut niet overgeslagen mag hebben tijdens je bezoek zijn: de koala’s, het rifaquarium en de Vlindertuin.

Je kunt elke dag van de week een bezoekje brengen aan Antwerpen Zoo. Deze dierentuin is echter niet altijd even lang geopend:

In de maanden januari, februari, november en december kun je er terecht van 10.00 uur tot 16.45 uur,
In de maanden maart, april en oktober van 10 uur tot 17.30 uur,
In de maanden mei, juni en september van 10.00 uur tot 18.00 uur,
In de maanden juli en augustus (en op zondagen in september) zelfs van 10.00 uur tot 19.00 uur;

Houders van een Antwerp City Card krijgen: 25 procent korting bij aankoop van maximum twee dagtickets tegen het standaard individueel tarief en kinderen tot een leeftijd van drie jaar hebben zelfs gratis toegang. Verder zijn er speciale kortingstarieven voor studenten, kinderen jonger dan 11 jaar, jongeren tot 18 jaar, senioren vanaf een leeftijd van 60 jaar en mensen met een handicap en hun begeleiders. Ook groepen van minimaal 15 personen kunnen de dierentuin bezoeken tegen een aantrekkelijk groepstarief.

Ze Magazine - Lifestyle trends