Een vrij algemeen maatschappelijk probleem waar veel mensen mee te kampen hebben, is dat ze niet zo heel goed weten op welke manier ze vrienden kunnen maken en een sociaal leven voor zichzelf op kunnen bouwen. Er zijn dan ook behoorlijk wat manieren waarop iemand zichzelf kan herkennen in een dergelijke situatie:

 • Iemand is verhuisd naar een nieuwe stad en kent daar nog niet veel mensen.
 • Iemand heeft een langdurige relatie achter de rug en heeft daardoor ook een groot deel van zijn, of haar, sociale leven verloren.
 • De oude vrienden van iemand zijn geleidelijk uit beeld verdwenen (verhuisd, te druk bezig met werk of een nieuw gezin en dergelijke zaken) en deze personen zijn in de loop van de tijd niet vervangen door nieuwe vrienden.
 • Een groot deel van de sociale omgeving van iemand is van de ene op de andere dag verdwenen, bijvoorbeeld doordat iedereen tegelijk afstudeerde en/of de meeste vrienden naar een andere plaats zijn verhuisd.
 • Iemand kan het gevoel hebben dat hij, of zij, uit elkaar is gegroeid met de huidige vrienden en wil graag een nieuwe vriendenkring om zich heen gaan vormen.
 • In het verleden was iemand gelukkig als hij, of zij, de hele tijd alleen was, maar tegenwoordig wil hij, of zij, vaker in het gezelschap van vrienden zijn.
 • Iemand heeft nooit echt goed onder de knie gehad hoe je vrienden kunt maken en had dan ook altijd al de wens dat zijn, of haar, sociale leven zou verbeteren.
 • Iemand heeft onlangs een grote verandering in zijn, of haar, manier van leven aangebracht, bijvoorbeeld door te besluiten om geen alcohol meer te drinken, en moet om die reden een nieuwe sociale kring om zich heen gaan vormen die beter bij hem, of haar, past.

Hieronder heb ik mijn gedachten voor je op papier gezet ten aanzien van het maken van vrienden. Ik zal eerst een bepaalde basisstructuur met je gaan bespreken en vervolgens aan de hand van een aantal situaties en omstandigheden ingaan alles waar ik van vindt dat belangrijk is. Mensen die al goed zijn in het maken van vrienden hebben namelijk de neiging om de meeste dingen te doen die ik hieronder voor je op zal sommen.

De kernstappen om vrienden te kunnen maken

Allereerst wil ik de basis dingen met je bespreken die gedaan moeten worden om vrienden te kunnen maken. Ze lijken wellicht wat simplistisch, maar toch elk punt van groot belang zijn. Mensen die bijvoorbeeld worstelen met hun sociale leven zullen immers geregeld struikelen één of meerdere van de volgende punten.

1. Zoek een paar potentiële vrienden

Om vrienden te kunnen maken, dien je eerst een aantal mogelijke kandidaten te vinden. Er zijn twee belangrijke manieren om dit aan te pakken:

 • Maak gebruik van je huidige contacten: dit is echter niet van toepassing wanneer je pas verhuisd bent naar een nieuwe plaats en waar je dus nog niemand kent, maar in een heleboel andere gevallen heb je al wel een bepaalde basis om je heen opgebouwd als het gaat om je sociaal leven. Je hoeft echter niet per definitie uit te gaan en eerst tien onbekenden te leren kennen om er één vriend aan over te kunnen houden. Het is doorgaans een stuk eenvoudiger om je bestaande contacten te veranderen in volwaardige vriendschappen om langs die weg weer nieuwe mensen te kunnen ontmoeten. Er zijn waarschijnlijk een handjevol mensen dat je al kent en die mogelijk deel uit kunnen gaan maken van een nieuwe vriendenkring. Ik heb het dan over mensen zoals:
  • Kennissen waar je gewoon vriendelijk mee omgaat als je hen tegenkomt, maar die je nooit p[ een andere manier of in andere situaties mee hebt gemaakt.
  • Mensen op je werk of op school waar je goed mee opkunt schieten.
  • Vrienden van mensen die je kent en met wie je in het verleden wel eens contact hebt gehad.
  • Iemand die interesse heeft getoond en die graag je vriend wil zijn maar waar je nooit echt het vriendschapsaanbod aanvaard hebt.
  • Mensen waar je alleen maar zo nu en dan mee optrekt, maar die je wel vaker zou willen zien.
  • Vrienden waar je geleidelijk met wie het contact geleidelijk is verwaterd, maar met wie je graag weer in contact wil komen.
  • Bepaalde mensen, zoals neven en nichten die ongeveer van dezelfde leeftijd zijn als jij.

2. Ontmoet nieuwe mensen

Meer uit uw huidige relaties halen kan betekenen dat je een lange weg te gaan hebt, bovendien zal het niet altijd werken. In bepaalde gevallen kom je dan ook op een punt waarop je nieuwe mensen dient te gaan ontmoeten. Maar niet eenvoudig in contact kunnen komen met potentiële nieuwe vrienden is een groot struikelblok voor een heleboel mensen die een nieuwe vriendenkring op willen bouwen.

Over het algemeen zou ik willen zeggen dat de meest simpele dingen die je kunt doen, de volgende zijn:

 • Ga je richten op een (nieuwe) hobby’s of een communitie waar je doorgaans zonder problemen een heleboel mensen kunt ontmoeten waar je al iets mee gemeen hebt. Dit zal nog beter uitpakken wanneer het een activiteit is die het aanknopen van een praatje gemakkelijker maakt.
 • Ontmoet mensen op school of op je werk. Je ziet dag in dag uit dezelfde mensen en daardoor is het een stuk eenvoudiger om hen op een laagdrempelige manier wat beter te leren kennen.

Maak vervolgens kennis met één of twee mensen met wie je een klik hebt en maak daarna tevens kennis met hun vrienden. Op het moment dat je met ongeveer vijftien mensen omgaat, dan hoef je hen echter niet allemaal niet allemaal persoonlijk beter te hebben leren kennen.

In een groot aantal gevallen kan het zo zijn dat het om je heen verzamelen van nieuwe mensen mogelijk een de nodige moeite van je zal vragen en bovendien zul je vaak uit je dagelijkse sleur moeten stappen. Wanneer de meeste van je hobby’s in je eentje gedaan worden, dan moet je wellicht ook wat meer op mensen gerichte hobby’s aan de activiteiten toevoegen. Het kan namelijk nooit kwaad om in je eentje een enorm, gevarieerd en interessant leven te leiden. Je zult niet altijd iemand tegenkomen bij de dingen die je probeert, maar je kansen zullen wel groter worden op het ogenblik dat je niet de hele tijd thuis op de bank blijft zitten.

Zodra je weet dat je moeite hebt met het vinden van een aantal potentiële vrienden, dan dien je gesprekken met hen aan te gaan om hen zo beter te leren kennen. Je zult overigens geen vriendschappelijke band met iedereen kunnen krijgen met wie je omgaat, maar wanneer je met voldoende mensen zo nu en dan een praatje maakt, dan zul je merken dat je dat leuk gaat vinden en zul je bovendien merken dat je prima op kunt schieten met een aantal van hen. Op het ogenblik dat je eenmaal deze stap gezet hebt, dan zou je kunnen stellen dat je nu in de fase van de vriendelijke kennismaking bent aangekomen, of dat je te maken hebt met zogenaamde inhoudspecifieke contacten (bijvoorbeeld. Vrienden die je kent van het werk).

3. Nodig potentiële vrienden uit om samen iets te gaan ondernemen

Wanneer je eenmaal een aantal mensen hebt ontmoet waar je een klik mee hebt, dan kun je hen vragen om samen wat te gaan doen(maar dan wel buiten de situatie waarin je hen hebt leren kennen). Dit is een belangrijke, maar eerlijk gezegd ook een vergeten stap in mijn ervaring. Je kunt immers eigenlijk iedereen leren kennen die je wilt, en ze kunnen zelfs van mening zijn dat je fantastisch bent, maar op het moment dat je geen actie onderneemt om er in de toekomst iets mee te doen, dan zul je niet veel nieuwe banden tot stand kunnen brengen. Mensen zullen dan de personen blijven met wie je alleen maar praat op school of met wie je een praatje maakt bij de koffieautomaat op het werk.

Dit lijkt eenvoudig, maar de meer eenzame mensen zullen hier vaak tegen een muur opbotsen. Er is wellicht iemand met wie ze op het werk grap kunt maken, met wie je een babbeltje kunt maken tijdens de les op school, met wie je spelletjes speelt in een plaatselijke gamewinkel, maar deze personen zullen waarschijnlijk niet de stap zetten om je uit te nodigen en zo jullie relatie naar het volgende niveau te tillen en op die manier de fase van kennis of activiteitenpartner voorbij gaan.

Anderzijds kun je wellicht een beetje terughoudend zijn om mensen uit te nodigen. Ondanks dat dit in het begin een beetje spannend of zelfs eng zal zijn, en er een bepaalde kans op afwijzing op de loer ligt, is het vrij eenvoudig om er toch aan gewend te raken. Het is bovendien lang niet zo erg als iemand mee uit te vragen voor een date.

Afhankelijk van de manier waarop je iemand hebt ontmoet, kun je deze persoon uitnodigen om vrij snel samen wat te gaan doen, of hier juist een paar weken mee te wachten. Wanneer een vriend bijvoorbeeld één van zijn vrienden mee heeft gebracht om een keer een drankje bij jou thuis te drinken, jullie hebben ongeveer vier uur samen doorgebracht en het klikte vanaf het begin prima tussen jullie, dan heb je wellicht al gauw voldoende vertrouwen om direct deze persoon te vragen nog een keer samen af te spreken. Aan de andere kant, wanneer je op je werk een klik lijkt te hebben met iemand, maar alleen zo nu en dan een korte gesprekje samen hebt, dan kan het wel een maand duren voordat je klaar bent om hem of haar een keer uit te nodigen.

4. Maak er een gewoonte van om contactinformatie van iemand te krijgen

Het is een uitstekend idee om de gewoonte aan te nemen waarbij je de contactgegevens van mensen al in een vrij vroeg staduim in handen probeert te krijgen. Je kunt een interessant iemand leren kennen, maar je mag in dat geval nooit aannemen dat je hem, of haar, op korte termijn weer terug zult zien. Vraag dus naar zijn, of haar, telefoonnummer of e-mailadres, of kijk of ze zich op een van de sociale mediasites in je buurt aan hebben gemeld. Op die manier zal deze persoon, wanneer een gelegenheid zich voordoet om samen iets te kunnen doen, eenvoudig te bereiken zijn. En wanneer deze persoon ook jou informatie heeft, dan kan hij, of zij, je eveneens zonder problemen snel te pakken krijgen voor een uitnodiging.

5. Ken de basisbeginselen van hoe je plannen kunt maken

Om met iemand om te gaan, dien je geregeld het één ander te plannen. Soms is dat proces niet echt moeilijk. Je vraagt de betreffende persoon dan of hij, of zij, iets samen met jou wil gaan doen, wanneer je een positief antwoord krijgt dan spreken jullie vervolgens samen een tijd en plaats af. Andere keren zal het proberen een plan tot uitvoer te brengen vervelend en onvoorspelbaar zijn, in het bijzonder als er meer dan één andere persoon bij betrokken is. Het helpt om voor jezelf te aanvaarden dat dit slechts een vlak is waar er altijd een bepaalde mate van onzekerheid aanwezig zal blijven, en dat je bovendien niet alles in de hand kunt houden.

Op het moment dat mensen uitnodigen en plannen willen regelen, dan kan dit alles een heleboel gedoe lijken, maar dat zal waarschijnlijk ook zo voor iedereen aanvoelen in een aantal situaties. Zij zouden echter niet altijd de dingen aan moeten dragen om samen te gaan doen, dus probeer ook zo nu en dan zelf wat initiatief te nemen en de moeite te doen om wat te regelen.

6. Probeer uitnodigingen zo vaak mogelijk te accepteren

Natuurlijk is het maken van je eigen plannen belangrijk, maar wanneer iemand je vraagt ​​om samen wat te gaan doen, is dat vaak nog beter. Op het ogenblik dat je uit wordt genodigd om iets te doen, dan moet je er alles aan doen om ook te gaan. Ik zal niet zeggen dat je jezelf moet dwingen om ‘ja’ te zeggen tegen werkelijk alles wat op je pad komt. Bijvoorbeeld wanneer je er heel zeker van bent dat je een bepaalde activiteit echt niet leuk vindt, dan zal deze te ver buiten je comfortzone vallen, of wanneer je een uitnodiging krijgt juist op het moment dat je moet studeren voor een belangrijk examen, dan kun je zonder problemen het aanbod afslaan. Indien je echter een beetje onzeker bent, dan doe je er goed aan het toch een keertje te proberen. Waarom zou je een kans om met mensen op pad te gaan laten schieten? Wanneer je meer vrienden hebt en verschillende mogelijkheden hebt om uit te kiezen o een bepaald tijdstip, dan pas kun je permitteren om meer kieskeurig zijn.

Indien je meer een verlegen of eenzaam persoon bent, dan kun je doorgaans veeleenvoudiger van een uitnodiging vinden en veronderstellen dat deze niet zo leuk is en dat je beter niet kunt gaan. Probeer echter boven dit soort gedachten te staan en ga hoe dan ook op de uitnodiging in. Je weet immers vaak niet hoe leuk iets zal zijn als je niet eerst op komt dagen en het zelf hebt ondervonden. Soms zul je jezelf moeten overgeven omwille van je sociale leven. Je wordt wellicht uitgenodigd voor een film die je maar half wilt zien, of iemand belt je misschien op vrijdagavond op wanneer je net op het punt staat om naar bed te gaan, met de vraag of je even mee uitgaat. Wanneer je met twee of meerdere mensen te maken hebt, dan zullen er wellicht compromissen gesloten moeten worden. Maar nogmaals, het feit dat je van je bank af komt en naar buiten gaat, weegt zwaarder dan dit soort onbenullige ergernissen.

Een ander ding om in overweging te nemen is dat een groot aantal mensen zal stoppen met het uitnodigen van iemand wanneer deze persoon te vaak weigert. Ze hebben misschien niets tegen de persoon in kwestie, maar de volgende keer dat ze iets gaan plannen, denken ze: “Hij (of zij) komt toch nooit uit wanneer ik het vraag, dus het heeft geen zin om dat dit keer weer te doen.” Indien je een uitnodiging af moet slaan, zorg er dan altijd voor dat je benadrukt dat je zeker nog een keer samen wat wilt gaan doen.

7. Als je eenmaal wat beginnende vriendschappen hebt opgebouwd, houd dan contact en laat de relatie verder groeien

Het is één ding om één keer iets met iemand te gaan ondernemen, of maar zo nu en dan dit te doen. Je zou iemand op dat ogenblik echter wel als een soort vriend kunnen zien. Voor de persoon in kwestie is dat wellicht alles wat nodig is om een relatie aan te gaan, iemand met wie je zo bevriend bent en die je zo af en toe ziet. Wanneer iemand echter een meer close, meer constante vriend van je wil worden, dan zal dat betekenen dat jullie vrij vaak samen op moeten trekken, contact moeten houden, geregeld veel plezier moeten hebben samen en elkaar op een hoger niveau moeten leren kennen. Je zult echter niet in staat zijn om dit met iedereen te doen, maar na verloop van tijd zou je wel een nauwere relatie op moeten kunnen bouwen met een aantal van de mensen die je hebt leren kennen.

8. Als je eenmaal wat mensen kent, dan moet je verder bouwen vanaf deze basis

Zodra je eenmaal één of twee vaste vrienden hebt gemaakt, dan beschik je over een goede basis om mee aan de slag te gaan. Als je niet erg sociaal van aard bent, dan zijn één of twee goede vrienden wellicht alles wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. Op zijn minst, als je je eerder eenzaam en wanhopig voelde, zou het hebben van een relatie of twee vrienden voldoende moeten zijn om dergelijke vervelende gevoelens de kop in te drukken.

Vroeg of laat zul je de vrienden van je vriend ontmoeten. Als je met hen een poosje om bent gegaan, dan kun je eveneens met hen dingen samen doen. Je kunt langzaamaan gaan behoren tot de volledige vriendenkring. Je kunt daarnaast tevens door blijven gaan met het leren kennen van nieuwe mensen. Het hebben van vrienden zal dit doorgaans eenvoudiger maken, omdat ze dingen samen met je willen doen, zoals je uitnodigen voor een feest of samen met jou naar plaatsen gaan waar je nieuwe mensen kunt leren kennen.

9. Herhaal de bovenstaande stappen vaker om nog meer vrienden te maken

Wanneer je eenmaal op bent genomen in een bepaalde vriendenkring, licht er dan eens drie mensen uit, en doe iets samen met twee van hen, dan maak je immers twee nieuwe vrienden. Als je daar stopt, dan zal dat alles zijn wat je hebt. Als je week na week nieuwe manieren bedenkt om mensen te leren kennen en vervolgens veel dingen samen gaat doen, dan zul je uiteindelijk een berg vrienden en kennissen om je heen hebben weten te verzamelen.

Het is dus aan jou wanneer je zin hebt om met het maken van nieuwe vrienden te stoppen. Er is namelijk geen enkele wet die zegt dat iedereen ook tientallen mensen in hun vriendenkring moet hebben. Veel mensen zijn volkomen gelukkig met maar een paar hechte vriendschappen. Als je maar een paar vrienden hebt en besluit dat je er meer wilt, dan kun je je vriendenkring bovendien altijd verder uit gaan breiden.

10. Algemene principes met betrekking tot het maken van vrienden

Hierboven heb ik een soort basisstructuur om vrienden te ontmoeten laten zien. Maar ook hoe je samen dingen kunt gaan doen, contacten in stand kunt houden en al deze stappen herhalen als je daar behoefte aan hebt. Nu zal ik verder ingaan op een aantal bredere concepten die van toepassing zijn op het maken van vrienden in het algemeen. Ik denk dat de onderstaande punten even belangrijk zijn als de dingen die ik al eerder met je heb besproken, en wellicht zelfs nog wel belangrijker.

11. Wanneer je een sociaal leven wilt, moet je dit voor jezelf ook werkelijkheid laten worden

Een enorm principe als het gaat om het opbouwen van een sociaal leven is: neem het initiatief. Het is namelijk een enorme fout om je passief op te stellen en te wachten totdat andere mensen de klus voor je klaren door een vriendschap met je aan te gaan. Het is fantastisch wanneer dat gebeurt, maar reken er niet te vaak op. Op het moment dat je een groep vrienden wilt, ga er dan van uit dat je zelfs alle moeite zult moeten doen. Wanneer je in het weekend iets wilt gaan doen, ga dan niet zitten wachten in de hoop dat iemand je een berichtje stuurt. Neem zelf contact op met verschillende personen en stel zelf iets voor om samen te gaan doen, of probeer erachter te komen wat ze willen gaan doen en of je wellicht met hen mee kunt doen.

Maak je dan ook geen zorgen over het te wanhopig of behoeftig lijken. Vrienden willen zijn, betekent namelijk dat je een gewone, sociale persoon bent, geen raar individu. Neem om die reden de houding aan dat het over jou gaat en dat je alles zult doen wat gedaan moet worden om een vriendenkring op te bouwen. Wat maakt het uit als een handjevol mensen denkt dat je wellicht een beetje te gretig bent wanneer het uiteindelijk toch allemaal prima uitpakt? Dit lijkt veel op daten of op het zoeken van een nieuwe baan. Wat je uit deze dingen haalt, hangt dan ook voor een belangrijk deel af van hoeveel energie je er zelf in wilt steken.

12. Vat het niet persoonlijk op wanneer iemand onverschillig lijkt tegenover jou

Andere mensen zijn geregeld onbedoeld onnadenkend en bezig op een manier die laat zien dat ze blij zouden zijn om samen wat tijd door te brengen met jou, maar ze zullen het niet in hun hoofd halen om dit je zelf te vragen. Soms moet je hun interesse weten te wekken voordat je op hun radar te zien bent. Dat geldt eveneens voor bepaalde, de meer lakse, mensen die te laat of helemaal geen antwoord op je berichtje of telefoontje terugsturen. Ze proberen je echter niet bewust af te wijzen. Ze zijn gewoon wat lakser als het om dit soort dingen gaat.

13. Ervaar het maken van vrienden niet als iets erg lastigs

je nog niet erg ervaren bent in het maken van vrienden, dan zie je het proces mogelijk meer als ingewikkeld en energieslurpend, dan dit in werkelijkheid blijkt te zijn. Het enige dat je echter hoeft te doen om een ​​vriend te maken, is iemand ontmoeten waar je mee op een natuurlijke manier een klik hebt en met wie je genoeg optrekt. Je hoeft hen evenmin al maanden te kennen voordat je het label ‘vriend’ aan hen toe kunt schrijven. Kenmerkend voor meer sociale mensen is immers dat ze het woord vriend behoorlijk snel gebruiken bij het beschrijven van hun relaties. Maar dan lijkt het haast een zelfvervullende profetie te worden. Wanneer je net iemand hebt ontmoet, is het misschien geen hechte, intieme relatie, maar je kunt nog altijd met deze mensen omgaan en plezier hebben.

Als je vanuit het niets een heel nieuwe vriendenkring op wilt bouwen, dan hoef je niet al te kieskeurig te zijn over met wie je in eerste instantie optrekt

Als je eenzaam bent, dan zou je eerste doel gewoon moeten zijn om een ​​soort vriendenkring en sociaal leven op de rit te krijgen. Natuurlijk moet je wel altijd uit de buurt blijven van mensen die echt een giftige invloed hebben. Maar zodra je iemand ontmoet die je wel aardig lijkt, maar deze persoon niet je voor honderd procent je ideale vriend is, dan dien je hem, of haar, toch een eerlijke kans te geven. De voordelen van socializen, in tegenstelling tot thuis mokken, wegen namelijk prima op tegen het feit dat iemand niet jouw perfecte match is. Op zijn minst is een dergelijke relatie een gemakkelijke opstap naar het krijgen van nog meer vrienden indien je er al enkele hebt. En indien je je allereerste vriendenkring vormt, dan weet je waarschijnlijk nog niet precies wat je leuk vindt of wat je wilt in anderen. Je moet dan ook uit de eerste hand leren op welke manier diverse mensen zich op zullen stellen als een vriend.

Als algemene regel geldt dat wanneer je min of meer met iemand optrekt, je eerst echt bevriend met deze persoon wordt en vervolgens pas besluit of je hechte vrienden wilt worden. Op het ogenblik dat je een beetje kieskeurig bent, dan zou je allerlei redenen kunnen verzinnen om niet eerder vrienden met iemand te worden, maar wanneer je al met iemand omgaat en je je kieskeurigheid aan de kant hebt gezet, dan merk je vaak dat je een persoon leuk vindt, zelfs als hij, of zij, van tevoren niet echt in beeld was om een vriendschap mee te sluiten.

Ik geef dit advies eveneens omdat onderzoeken aan hebben getoond dat eenzame mensen over het algemeen negatiever zijn over andere personen. Mensen die het minder vanzelfsprekend vinden om uit te gaan, kunnen bovendien meer kieskeurig zijn over wie ze kiezen om hun tijd mee door te brengen. Als je de neiging hebt om neer te kijken op iedereen die je tegenkomt, dan zul je werkelijk moeten proberen om bewust deze gevoelens te negeren. Daarbij is het overigens ook goed dat je geen verwrongen zelfbeeld hebt waardoor je alleen maar tijd door kunt brengen met een bepaald aantal mensen. Wees dus realistisch over jezelf en de situaties waar je in verkeerd.

Als je niet volledig van jezelf houdt, dan kun je ook een afkeer hebben van mensen die je tegenkomt en die te veel op jou lijken, omdat zij kunnen dienen als een soort spiegel die je tekortkomingen aan je zal laten zien. Dit kan terecht zijn wanneer je een aantal vervelende eigenschappen hebt en begrijpelijkerwijs andere mensen uit de weg wilt gaan die deze eveneens bezitten, maar vaak kun je legitiem goede mensen afwijzen die toevallig enkele eigenschappen bezitten die je onzekerheden een beetje naar voren brengen.

14. Wees volhardend en raak niet te snel ontmoedigd door een tegenslag

Soms behoor je tot een vriendenkring of word je voorgesteld aan de vrienden van je vriend en hoop je zo een heleboel fantastische nieuwe mensen te leren kennen. Vervolgens kom je daar en blijkt de ervaring teleurstellend te zijn. Wellicht heb je zelfs het gevoel dat je met niemand een klik hebt, of alsof iedereen je negeert ten gunste van het maken van onderlinge grapjes. Geef deze groepen een paar extra kansen en vaak zul je verbaasd zijn over hoeveel kliks je hebt met anderen tijdens een eerste ontmoeting. Je kunt het snel prima met elkaar vinden.

Indien iemand je uitnodiging niet aanneemt omdat hij, of zij, het te druk heeft of niet zeker weet of het tijdstip wel haalbaar is, dan moet je zeker niet opgeven. Probeer het later gewoon nog een keer en doe dan een poging om je beter in de ander in te leven. Kom dus niet te snel tot de conclusie dat iemand een hekel aan je heeft en je gewoon onuitstaanbaar vindt. Zelfs de handeling van het opstellen van een uitnodiging zal iemand al de boodschap sturen dat je hem, of haar, leuk vindt en graag samen iets wilt gaan doen. Iemand kan wellicht niet in staat zijn om die ene keer met je mee te gaan, maar je nu zeker wel zien als iemand met wie hij, of zij, ze in de toekomst mogelijk veel plezier kan beleven.

Als je potentiële vrienden leert kennen, ben dan realistisch over je je toegevoegde waarde in hun leven en hoe lang het kan duren om bevriend met hen te raken. Ze hebben waarschijnlijk al een vriendenkring om zich heen en hun wereld zal niet vergaan wanneer er geen klik met jou is. Wees dus niet te snel ontmoedigd op het moment dat iemand de ene dag niet, maar de dag erop, wel met je uit wil gaan. Ze hebben het misschien erg druk en je plannen kunnen wellicht nog weleven op worden geschoven.

Soms lukt het gewoon niet om bevriend te worden met iemand. Je zult het op dat moment weliswaar goed doen, en ze zullen wellicht ook wel interesse tonen als het gaat om samen met je wat te gaan doen in de toekomst, maar om welke reden dan ook komen er bepaalde dingen niet optimaal tot hun recht. Ze hebben het wellicht te druk, hebben al voldoende vrienden om zich heen of ze denken dat je geen goede match voor hen bent. Dit kan iedereen gebeuren en valt in geen geval mee. Houd echter wel altijd het grotere plaatje in gedachten en blijf nieuwe mensen ontmoeten.

Het geheel van ‘initiatief nemen en niet te snel opgeven’ kan het ontbrekend puzzelstukje voor mensen opleveren, maar in sommige gevallen lijkt het er nog altijd op dat niemand in jou geïnteresseerd is.

15. Geduldig zijn

In de juiste situaties kun je erg snel een nieuw sociaal leven opbouwen, bijvoorbeeld op het moment dat je kortgeleden bent verhuisd naar een nieuwe plaats om daar te gaan studeren of te gaan werken, of door je als lid aan te melden bij de juiste club of het perfecte team en je direct een goede klik hebt met alle anderen daar.

Op andere momenten duurt het echter wat langer voordat dingen zich zullen ontwikkelen, maar blijf volhouden. Het kan weliswaar enige tijd duren voordat je de kans krijgt om een ​​aantal mensen te leren kennen die bij je lijken te passen. Daarna kan het eveneens een aantal maanden duren voordat je geregeld met elkaar omgaat en dingen samen onderneemt. Het kan zelfs een jaar (of langer) duren voordat je werkelijk het gevoel hebt echt heel erg hecht bevriend met iemand te zijn. Het kost in de regel namelijk behoorlijk wat tijd als je komt van geen enkel plan hebben, plannen gaan maken met een bepaalde persoon ieder derde weekend van de maand, tot het drie keer in de week plannen maken met een grote verscheidenheid aan vrienden.

Ze Magazine - Lifestyle trends