Vrijwel alles dat klein is, wordt gezien als schattig. Denk maar eens aan baby’s, puppy’s, kleding en zelfs desserts! Je kunt gelukkig vrijwel ieder groot dessert dat je je voor kunt stellen ook omvormen door het bijvoorbeeld in een klein glaasje te of het in een glazen of plastic borrelglaasje te serveren. Kleine desserts zijn dan ook perfect voor feestjes omdat ze een aanvulling kunnen zijn op een omvangrijke maaltijd, maar daarnaast ook prima dienst kunnen doen als zogenaamd fingerfood (daarbij komt nog dat kleine desserts er uiterst stijlvol uitzien).

Zie ook: desserts met extra weinig calorieën

Kleine desserts vermijden eveneens situaties waarin bepaalde personen een enorm stuk taart voor zichzelf nemen, vaak helaas om de helft ervan later weg te gooien, waardoor je het gevoel krijgt dat je je tijd verspild hebt aan de bereiding ervan. Desserts in shotglaasjes zijn daarentegen eenvoudig te maken, goed voor mensen die aan de lijn doen en absoluut één van de grootste trends op het gebied van desserts op dit moment, dus ga je gang en probeer een paar van de onderstaande ideeën een keertje uit!

“waardoor je het gevoel krijgt dat je je tijd verspild hebt aan de bereiding ervan”

15 Desserts in een glaasje

1Marshmallows in een shotglaasje

Wie houdt er niet van om ‘s zomers marshmallows te eten rondom een kampvuur? Met dit heerlijke recept voor een marshmallowtoetje in een shotglaasje hoeft het overigens niet eens de zomer te zijn om te genieten van een combinatie van een koekje, chocolade en marshmallows.

Versier een simpel rechthoekig koekje op de bodem van ieder shotglaasje. Schep daar gelijkmatig wat melkchocolademousse (je kunt de variant uit dit recept gebruiken of er zelf één maken) of chocoladepudding in ieder glaasje. Koel de desserts gedurende enkele uren in de koelkast, en bedek ze vervolgens met marshmallowcrème, kleine stukjes chocolade en een (chosolade)koekje zodra het moment is aangebroken dat je de desserts op wilt gaan dienen. Het duurt maar 10 minuten om alles klaar te maken (of 25 minuten, wanneer je de chocolademousse nog helemaal zelf wilt gaan bereiden), al lijkt het eindresultaat uren hardwerken in de keuken uit te stralen!

2Aardbeieien-cheesecaketaartjes in een shotglaasje

Weet je wat voor soort taart het beste is om te maken voor een grote groep mensen, of wanneer je snel iets lekkers wilt serveren? Het soort taart dat je niet hoeft te bakken in een oven! Nogmaals, dit recept neemt maar 15 minuten van je tijd in beslag! Dat is dus evenveel tijd die je normaal nodig zult hebben om alle ingrediënten klaar te zetten en af te wegen als je een taart zou moeten bakken.

Voor de basis van dit verslavende dessert, moet je wat boter smelten en mengen met koekkruimels. Je brengt hier een laagje met een aardbeienvulling op aan  (dat gemaakt is door aardbeien, suiker en sinaasappelsap in een keukenmachine goed dooreen te mengen). Doe daar vervolgens je aardbeienkoekjesmengsel (gemaakt met roomkaas, slagroom, banketbakkerssuiker en aardbeiennkwarttaartmix) bij en breng weer een aardbeienlaag aan. Spuit tot slot een beetje slagroom bovenop het dessert voordat je het serveert.

3Gekarameliseerde appel trifle in een shotglaasje

Vaak worden appeldesserts in verband gebracht met de herfst, maar wanneer je niet op jet najaar wilt, of kunt, wachten, dan kun je deze gekarameliseerde appel trifle in een shotglaasje proberen. 

Doe een beetje karamelmousse op de bodem van je shotglaasje samen met slagroom, suiker en karamelsaus, gevolgd door een laagje karamel (gemaakt met kristalsuiker, water, ongezouten boter, slagroom en een snufje zout). Als je geen mousse wilt gebruiken, dan kun je deze vervangen door karamelpudding. De volgende stap is het aanbrengen van de knapperige laag appelkruimel (een mengsel van verse appels, appelchips en muesli). Herhaal deze stappen en voeg tot slot een toef slagroom toe en klaar is je meesterwerk. Er zijn zoveel structuren en smaken in dit dessert aanwezig dat je wel durf moet hebben om het te eten.

4Oreo-cheesecake (zonder oven) in een shotglaasje

Indien je je nostalgische geneugten om wilt zetten in een professioneel ogend dessert, dan is deze Oreo-cheesecake (zonder oven) echt iets voor jou.

Verkruimel een paar Oreo-koekjes in een keukenmachine en doe daarvan een laag op de bodem van je glaasje. Daarop komt vervolgens een laag roomkaas (die bestaat uit een mengsel van roomkaas, zure room, slagroom en suiker) en een laag slagroom (gemaakt van slagroom en poedersuiker), gevolgd door een beetje chocoladepudding. De zure room geeft het dessert een beetje een frisse smaak om alle zoetigheid te kunnen contrasteren. Je kunt je goddelijke creatie verder nog aanvullen met een beetje slagroom en verkruimelde Oreo’s om het er zo extra chique uit te laten zien. Het oogt op die manier werkelijk als een dessert dat zo uit een restaurantkeuken afkomstig zou kunnen zijn.

5Citroen-meringue dessert in een shotglaasje

Iedereen houdt ervan om taart te eten, maar niemand houdt ervan een heleboel tijd te besteden aan het bakken van de taartbodem. Voor al die mensen is er gelukkig dit recept van dit lekkere citroen-meringue dessert in een shotglaasje. Dit dessert waar je geen oven voor nodig hebt, zal je laten smachten naar meer van deze taart zonder dat je al te veel moeite daarvoor hoeft te doen.

Begin met een laagje verkruimelde vanillekoekjes op de bodem te leggen van je glaasje. Hierna komt de zelfgemaakte citroencreme (gemaakt van eierdooiers, suiker, boter, citroenschil en citroensap) en nog wat verkruimelde koekjes. Breng tot slot je Italiaanse meringue (gemaakt van suiker, water en eiwit) aan op de bovenkant van je dessert en breng een goudbruin laagje aan, met behulp van een keukenbrander. Indien je een plastic shotglaasje gebruikt, dan moet je uiteraard extra voorzichtig te werk gaan, want anders kan het gebeuren dat het plastic gaat smelten!

6Limoentaart in een shotglaasje

Wanneer je meer een liefhebber bent van de smaak van limoen, dan van citroensmaak, dan moet je zeker een keer proberen om dit limoendessert in een shotglaasje te bereiden. Het klinkt wellicht hetzelfde als het citroen-meringuedessert, maar het is eigenlijk een stuk eenvoudiger te maken omdat je maar vijf ingrediënten nodig hebt!

Meng eerst roomkaas en gezoete gecondenseerde melk tot een glad mengsel. Vervolgens rol je drie of vier limoenen op een schoon oppervlak om ze los te maken, snijd je ze doormidden en knijp je het sap in de mengkom samen met het roomkaasmengsel. Hierna zet je je mixer op een lage stand en mixt alles tot het sap volledig door het mengsel op is genomen. Tot slot verkruimel je een paar koekjes in een keukenmachine totdat er een fijn kruimelmengsel is ontstaan. Deze kruimels doe je onderin je shotglaasje met daarop de limoentaartvulling en herhaal dit nog een keer voorat je het geheel afmaakt met een beetje slagroom.

7Tiramisu in een shotglaasje

Tiramisu is één van die desserts die er redelijk doorsnee uitzien, maar dat wel een ware verrassing zal zijn voor je smaakpapillen. Indien je van de romige, koffiesmaak van tiramisu houdt, maar deze op een mooie manier wilt presenteren, dan kan het maken van een dessert in een shotglaasje de juiste oplossing zijn. Dit tiramisudessert in een shotglaasje bestaat ​​uit drie verschillende lagen.

Bedek eerst de bodem van het glaasje met een dunne laag crème. De room in dit recept is gemaakt van Amaretto (een zoete, amandelachtige, Italiaanse likeur) maar je kunt er ook vanillepudding voor gebruiken wanneer je de alcohol achterwege wilt laten. Vervolgens dien je een dun laagje cacaopoeder toe te voegen (dit zorgt voor de echte gelaagde uitstraling). Doop vervolgens enkele koekjes in koffie (maar zorg ervoor dat deze niet te zacht worden dat ze breken) en bedek hiermee de crèmelaag. Herhaal deze stappen totdat het glaasje vol is, maar eindig altijd met een laagje cacaopoeder.

8Red velvetcake in een shotglaasje

Er is iets aan rede velvetcake (wellicht is het de smerigheid of de verleidelijke dieprode kleur) waardoor iedereen deze zo lekker vindt. Misschien komt het omdat de kleuren je herinneren aan een schitterende vakantie of aan de liefde. Ongeacht wat het ook is, je bent waarschijnlijk op zoek naar red velvet. Helaas vereist dit recept wel het bakken van een echte taart (maar geloof me, het is absoluut de moeite meer dan waard).

Zodra je taart is gebakken, dan vries je deze een ​​poosje in en snijd hem dan in kleine blokjes. Terwijl je op de taart moet wachten, kun je de bodem van je shotglaasje echter al voor gaan bereiden door de roomkaas te vermengen met glazuur van bestaat uit vanillesuiker met behulp van een elektrische mixer. Doe daarna dit mengsel in het glas en voeg de taartblokjes toe om het geheel tot slot af te maken met een mooie, toef slagroom.

9Bosbeseenmousse in een shotglaasje

Bosbessenmousse in een shotglaasje is het perfecte dessert voor een warme dag. Kijk maar eens naar die schitterende paarse kleur, hoe kun je die nu nog weerstaan?

Begin met het verwarmen van de bosbessen, wat citroensap en suiker op een middelhoog vuur totdat alles dik en stroperig is. Haal het mengsel vervolgens van het vuur en laat dit helemaal afkoelen. Zodra alles goed af is gekoeld, doe je het in een keukenmachine, samen met zure room en roomkaas en pureer je het geheel totdat er een gladde massa is ontstaan. Klop de slagroom stijf en voeg deze ook toe aan het bosbessenmengsel totdat alles goed is vermengd. Om die gladde uitstraling te kunnen krijgen, schep je je mousse gewoon even over in een spuitzak met een beetje poedersuiker (of gebruik je een spuitzak met een gladde spuitmond) en spuit je deze in het glaasje. Op het moment dat de desserts een paar uur gekoeld hebben gestaan, dan kun je ze gaan garneren met bosbessen en pistachenoten, omzo een heerlijke, fruitige sensatie op tafel te kunnen zetten.

10Regenbooggelei cups

Wanneer je een fan bent van alles wat met de regenboog (of regenboogachtige dingen, zoals eenhoorns of coole veelkleurige fotofilters), dan word je waarschijnlijk helemaal dol op deze regenbooggelei cups. Ze zijn perfect voor feesten met een regenboog thema, of andere evenementen die wel wat extra opfleuring kunnen gebruiken. Gelukkig is dit dessert niet moeilijk te maken, maar het is wel behoorlijk tijdrovend, dus moet je ervoor zorgen dat je echt voldoende tijd hebt om het te maken voordat je eraan begint. Je zult namelijk steeds één kleur gelei moeten maken en dan moeten wachten totdat deze is opgesteven voordat de volgende laag toe kan worden gevoegd.

Voor iedere kleur, gebruik je de helft van een pakje geleipudding, zoals je dat normaal ook zou doen, maar dan meng je steeds de andere helft met yoghurt of zure room (om de lichter gekleurde lagen te kunnen maken). Dit zal namelijk het dessert extra romig en vol maken.

11Mini yoghurt parfaits

Wanneer je een super gezond dessert wilt maken (in het geval dat mini toetjes nog niet voldoende zijn), dan zullen deze mini yoghurt parfaits een prima optie zijn. Ze bevatten namelijk maar 30 calorieën (wat overeenkomt met het eten van een paar asperges), maar ze smaken wel erg lekker. Je zult er dan ook zeker meer dan één willen hebben (en dat zou ook helemaal geen kwaad kunnen omdat ze bosbessen bevatten waarin antioxidanten zitten samen met yoghurt die weer rijk is aan probiotica).

Om ze te maken, spuit je je favoriete yoghurt in een borrelglas (vanille is voor dit recept echter de traditionele keuze), voeg een lepel bosbessen toe, dan nogmaals een laag yoghurt, en daarna bedek je het geheel met muesli. Niet echt moeilijk, toch? En wanneer je een feestje organiseert, dan kun je zelfs een mini parfait bar maken waar je gasten hun eigen yoghurtsmaken en vruchten kunnen kiezen.

12Hemelse modder en brownie trifles

Alle chocoladeliefhebbers die op een dieet zijn, zullen enorm gelukkig worden als ze dit lezen, want we hebben het perfecte dessert voor hen. Dit decadente recept voor hemelse modder brownie trifle is voldoen rijk om aan je verlangens te kunnen voldoen, maar zonder dat je je daar schuldig over hoeft te voelen. Dit recept bevat weliswaar alcohol, maar nogmaals, wanneer je die achterwege wilt laten, dan kun je dit altijd doen of deze vervangen door iets dat waar geen alcohol in zit.

Deze trifle bestaat uit drie verschillende lagen: chocoladepudding, vanillepudding en brownie met amandelen. De romige vanillepudding wordt helemaal zelf gemaakt met maïszetmeel, kristalsuiker, zout, volle melk, vanille-extract en alcohol (optioneel). De chocoladepudding is eveneens gemaakt van dezelfde ingrediënten, maar dan met de toevoeging van in stukjes gehakte pure chocolade. Smakelijk!

13Romige bananentaart in een shotglaasje

Als je denkt aan taarten, dan is romige bananentaart waarschijnlijk niet wat je al eerste te binnen zal schieten (behalve wanneer je echt, enorm veel van bananen houdt). Je weet echter niet wat je mist. Dit recept voor romige bananentaart in een shotglaasje zal je er echter kennis mee laten maken.

De basis wordt gevormd door koek- en amandelkruimels. De banketbakkersroom is gemaakt met een heleboel ingrediënten, waaronder, maar alleen maar de volgende: eierdooiers, vanille, melk, maïszetmeel en uiteraard  bananen. Je kunt zelfs je eigen slagroom kloppen met wat poedersuiker. Dit is een geweldige traktatie omdat dit dessert echt geweldig smaakt, er geweldig uitziet en bananen zo goed voor je zijn, omdat deze vruchten boordevol kalium en magnesium zitten.

14Nutella-cheesecake in een shotglaasje

Nutella heeft echt een goddelijke status weten te bereiken. Dat goedje vind je namelijk in steeds meer producten en recepten,zoals donuts en koekjes. Dus waarom zou je niet nog een extra item aan deze lijst toevoegen? Hoe klinkt bijvoorbeeld een Nutella-cheesecake uit een shotglaasje? Wellicht vind je het een beetje raar,maar wil je het toch graag eens proberen.

Meng voor het deel met de cheesecake Nutella, Griekse yoghurt (of een ander soort naturel yoghurt) samen met roomkaas tot een glad geheel. Spuit dit op een laagje koekkruimels en voeg vervolgens in blokjes gesneden vruchten (zoals aardbeien en frambozen, of fruit naar keuze) toe. Doe tot slot nog een laagje van die lekkere Nutella-cheesecake in het glas en maak  het dessert helemaal af met een beetje slagroom. Laat alles een paar uur rusten voordat je het serveert en je kunt verzekerd zijn van een enorm succes en veel lovende woorden.

15Mini milkshakes

Zodra je iets wilt veranderen en iets lekkers wilt eten, dat je eigenlijk dient te drinken, in plaats van iets dat je naar binnen moet lepelen, dan is deze mini milkshake een lekkere en enorm schattige keuze. Dit is echter geen doorsnee milkshake. Behalve het schattige miniformaat, bestaat dit dessert namelijk ook uit een randje chocolade en wordt het geheel bestrooid, met geroosterde marshmallows!

Om deze fantastische milkshake te maken, meng je vanille-ijs, vanille-extract, melk en marshmallowschuim door elkaar. Smelt vervolgens de chocoladeschilfers in een kom en dip er je shotglaasjes in. Hierdoor zal de chocolade rond de rand van je glaasje gaat zitten. Giet tot slot je milkshake voorzichtig in de glaasjes, bedek het geheel met geroosterde marshmallows, stop eer een rietje in en geniet ervan! Wanneer je de milkshake wat dikker wilt maken, dan kun je gewoon wat meer ijs gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here