Leef je eigenlijk het leven dat je graag zou willen leiden? Wanneer dat nog niet het geval is, of wanneer je wat meer inspiratie op wilt doen, dan raad ik je aan snel verder te lezen. Een paar jaar geleden zat ik namelijk samen met mijn man op het strand in Thailand en hij stond juist op het punt om te gaan spelen met een lokaal babyolifantje. Plotseling ontving hij echter een berichtje op zijn telefoon. Hij bleef enkele minuten zwijgend, maar aandachtig, naar het beeldscherm turen. Ik was bang dat er iets niet in orde was en vroeg hem: “Wat is er aan de hand? Alles goed? Hij lachte en vroeg me: “Wil je naar Dubai?”

Tip: dit zijn de 50 populairste vakantiebestemmingen

Tot onze verbazing had Etihad Air (de officiële luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten) een fout gemaakt bij de vermelding van hun tarieven. In plaats van een retourprijs van 2140 euro, had iemand de “4” vergeten te vermelden waardoor de prijs van een retourvlucht van slechts 210 bedroeg! Dit is een belachelijk lage prijs om naar de andere kant van de wereld te reizen. We hadden echter maar een paar seconden om op dit aanbod in te gaan, voordat de fout door het systeem zou worden gecorrigeerd. Ik was nog nooit in Dubai, of zelfs in dit deel van de wereld, geweest, maar mijn man en ik hadden gezworen ons buiten onze comfortzones te bewegen en zoveel mogelijk avontuurlijke reizen te gaan maken voordat we aan kinderen zouden beginnen. Concreet gezien kan ik dan ook zeggen dat we afgesproken hadden om tot die tijd een zorgeloos leven te leiden .

Ik haalde een keer diep adem en ging akkoord met het voorstel van mijn man. “Laten we de reis gewoon boeken.” 5 maanden later kwamen we dan ook aan in de magische stad Dubai waar we zeven dagen door hebben gebracht met het ontdekken van de Verenigde Arabische Emiraten en het afstrepen van meerdere items op onze bucketlist.

“Laten we De reis gewoon boeken”

 • We trokken door de woestijn,
 • We brachten een bezoek aan het hoogste gebouw op aarde, de Burj Khalifa,
 • We bezochten schitterende moskeeën in Abu Dhabi, de Grote Moskee Shiekh Zayed,
 • En we zijn, uiteraard ook, gaan sandboarden.

Nu is het echter jouw beurt. waar wacht je dus nog op? Ik wil je immers graag helpen met het maken van je eigen bucketlist en de uitvoering van de fantastische items die je erop hebt gezet en die je werkelijkheid wilt laten worden.

Wat is een bucketlist?

Een bucketlist is een lijst die je zelf opstelt en die alle dingen bevat die je wilt gaan doen of proberen, maar ook bepaalde doelen die je graag wilt bereiken en levenservaringen die je wilt hebben verzameld voordat je sterft. Ik ben van mening dat eigenlijk iedereen een bucketlist of een lijst met ervaringen zou moeten hebben. Dit is de reden waarom:

Met bucketlists kun je namelijk stoppen wanneer je wilt, maar ook nadenken over wat je in dit leven werkelijk zou willen gaan ervaren. Bucketlists herinneren je er bovendien aan dat het leven maar kort is en dat je het ten volle dient te leven. Dit soort lijsten vergroten je geluk omdat ze je zowel hoop als nieuwsgierigheid op zullen leveren (dit zijn 2 cruciale aspecten om gelukkig te kunnen zijn).

Bekijk onze 6 stappen via de “volgende en terug” pijltjes

1Brainstormen

Het eerste dat je zou kunnen doen om je bucketlist op te stellen, is door te gaan dreamstormen, dit is een combinatie van dromen en brainstormen. Neem hiervoor een leeg vel papier, of open een nieuw document, op je computer en reserveer minimaal 15 minuten van je tijd om al uw ideeën op te schrijven. De kern van dit alles is: gooi alle grenzen direct overboord.

Zie ook: bekijk 50 leuke bucket activiteit ideeën voor koppels

Het meest voorname onderdeel van het dreamstormen is je geest toestaan ​​om zo vrij mogelijk te zijn. Deze stap gaat dan ook helemaal over het noteren van ieder, afzonderlijk, idee dat in je opkomt. Geen enkelidee is gek of onmogelijk, het is al evenmin onnozel, schrijf het gewoon op! Het is dan ook niet de bedoeling ​​om een idee te gaan bewerken naar de haalbaarheid of de mogelijkheid ervan als je aan het dreamstormen bent. Op het moment dat je je hersenen en geest hun vrije gang laat gaan, dan zal het je verbazen welke ideeën hier uiteindelijk uit zullen rollen.

Klaar? Dan kun je door naar de volgende stap! (klik op de pijltjes)

2Tijdlijn

Na stap 1 is het tijd geworden om je bucketlist op te splitsen in tijd. Dit is essentieel omdat anders je bucketlist in je computer of bureaulade weg zou kunnen kwijnen zonder dart er ooit is iets zal worden gedaan omdat de tijdspanne te lang en te overweldigend aan kan gaan voelen. Je gaat dus alle items op je lijst af om te kijken en uit te zoeken of dit een korte termijn-, een lange termijn- of een speciale ervaring is. Dit zijn dan ook de categorieën die je zou kunnen gebruiken:

 • Zomer bucketlist: zijn er wellicht items op je lijst aanwezig waar je van denkt dat je deze zomer of de zomer die volgt, gedaan zou kunnen krijgen? Deze zomer hoop ik bijvoorbeeld bessen te gaan plukken bij een plaatselijke boerderij, een foto na te gaan schilderen, te leren hoe ik tomaten kan kweken, te gaan eten in alle vegan restaurants en zelf een broek te gaan ontwerpen.
 • 20- / 30- / 40-ers bucketlist: wat wil je bereiken voordat je je mijlpaal voor een volgende verjaardag hebt bereikt? Ik ben net 30 geworden en heb een hele lijst met lessen opgeschreven die ik als twintiger heb geleerd. Nu werk ik aan mijn bucketlist voor een dertiger!
 • Woonplaats bucketlist: woon je tijdelijk in een stad,of één die net nieuw voor je is? Wat wil je dan bereiken op in deze plaats? Mijn man en ik leven als stedelijke nomade voor de duur van 2 jaar en willen zo diverse steden over de hele wereld leren kennen door er steeds 1 tot 3 maanden te verblijven. We hadden bucketlists gemaakt voor iedere plaats en het was een geweldige manier om elke afzonderlijke stad te leren kennen!
 • Onderwijs / opleiding / certificering bucketlist: Wat wil je doen voordat je klaar bent met je opleiding of studie? Wellicht heb je een tijdelijke baan of volg je een speciaal certificeringprogramma? Wat wil je hier uiteindelijk mee bereiken?
 • 2019/2020/2021 bucketlist: je kunt je bucketlist ook in jaren onderverdelen. Dit is goed om over na te denken, samen met je verwachtingen en doelen. Wacht echter niet tot het einde van het jaar om dit te doen! Voor grote items op je bucketlist, zoals het maken van reizen of dingen die je graag wilt leren, dien je doorgaans namelijk meer dan een jaar van tevoren geld opzij te leggen, vluchten te boeken of plannen te maken. Dus, denk nu meteen na over je bucketlist voor het volgend jaar zodat je je voor kunt gaan bereiden hierop.

3Zoek een partner om dingen samen te doen

Je hoeft dit overigens niet altijd te doen, maar na het delen e n het vergelijken kun je uiteraard wel altijd overwegen om iemand te vragen om je bucketlist buddy te worden, mee te delen in je vreugde of je teamgenoot te zijn als het gaat om het afwerken van je to-do list (ik vind het erg leuk om hiervoor leuke benamingen te bedenken).

Je hoeft je volledige lijst echter niet met iemand te delen, maar je kunt even goed een aantal items met een ander delen. Het is bijvoorbeeld handig om vergelijkbare items te hebben als je partner of je reisvrienden, zodat je dingen samen kunt doen. Ik zou het dan ook ten zeerste aanbevelen om te proberen om samen te werken als het gaat om grotere kostbare activiteiten en daarbij uitgaven te delen en de verantwoordelijkheid te nemen bij het plannen ervan.

4Maak een top drie

Het opstellen van je bucketlist is haast even leuk als het uitvoeren van je bucketlist! Nu is het dan ook tijd geworden om een aantal van deze dromen werkelijkheid te laten worden. het kan echter overweldigend zijn om naar je lange lijst te kijken en je te bedenken hoe en op welk moment je ze allemaal zou kunnen voltooien. Je hoeft je echter geen zorgen te maken, dit is immers niet het ergste probleem is er bestaat. Je hoeft namelijk alleen maar drie items te kiezen waarvan je aan de planning wilt gaan werken. Voor dit moment zijn drie items meer dan genoeg. Meer dan dat zou zelfs te veel zijn om over na te denken. Zo kun je je top drie kiezen:

 • Wat vind je het meest opwindende item op je bucketlist? Noteer alle items op je lijst die je graag snel wilt gaan doen of die ervoor zorgen dat je hart sneller gaat slaan.
 • Welk item kent een zekere tijdslimiet? Is er iets dat je op korte termijn moet doen vanwege een zekere tijdslimiet? Ik wil bijvoorbeeld deze zomer bessen gaan plukken en bessen zijn maar gedurende enkele weken rijp in het seizoen, dus ik moet ik ervoor zorgen dat het dan in mijn agenda komt te staan.

Nadat je je top 3 hebt gekozen, is het tijd geworden om de eerste stappen van de planning te gaan zetten. In de praktijk betekent dat:

 • Met wie: ga je alleen of heb je een partner nodig om iets samen mee te doen?
 • Wanneer: op welk moment moet dit gaan gebeuren? Hoe laat op de dag? In het weekend of op een doordeweekse dag? Kun je dit zo specifiek mogelijk vastleggen!
 • Waar: op welke locatie ga je dit doen en hoe ga je daar naartoe? Moet je het vervoer van tevoren regelen, bijvoorbeeld door een kaartje te kopen, of ga je met de auto?
 • Hoe: op welke manier ga je dit item verwezenlijken? Hoeveel geld heb je daarvoor nodig en wat moet je daarvan nog gaan sparen?
 • (Het meest belangrijk) Wat: welke stappen moet je zetten om dit item werkelijk te laten worden? Wat is je allereerste stap om te zetten? Zet deze nu direct.

Op deze lijst kunt je werkelijk ieder item van je bucketlist invullen. Je kunt eveneens een online tool hiervoor gebruiken, zoals: BucketList.org of een programma waar je een takenlijst mee kunt maken, zoals Evernote of Asana.

5Met wie, wanneer, waar en hoeveel kost het?

Nadat je hebt vast hebt gesteld welke items je het meest enthousiast maken, dan kun je je gaan beperken tot je persoonlijke top drie door jezelf de volgende vragen te gaan stellen:

 • Welke items hebben een zekere tijdslimiet?
 • Zijn er items die je op korte termijn moet starten, bijvoorbeeld vanwege tijdgebrek?
 • Wie zal dit item samen met jou doen?
 • Zijn er speciale accommodaties nodig?
 • Op welke locatie gaat het gebeuren?
 • Moet je de reis er naartoe van tevoren regelen?
 • Hoeveel kost het verwezenlijken van dit item?
 • Hoe lang duurt het voordat je het geld bij elkaar hebt gespaard?

Aan de hand van deze vragen kunt je gaan beslissen welk item in de bucketlist je echte nummer één zal gaan worden en waar je dus direct aan dient te beginnen en welke items meer tijd nodig hebben. Nadat je je top drie hebt vastgesteld, is het tijd geworden om een begin te maken met de planning. Hierbij moet je zo specifiek mogelijk zijn en inspelen op mogelijke problemen, dus wanneer de tijd gekomen is om bijzondere herinneringen te gaan vormen, dan hoef je je alleen nog maar te richten op het genieten van dit moment zonder dat er last minute problemen opgelost dienen te gaan worden.

6Oneindige lijst

Dit klinkt wellicht een beetje vreemd, maar het doel van je bucketlist is niet om deze helemaal af te werken. Je moet de lijst namelijk steeds weer verder laten groeien. De beste lijsten veranderen dan ook constant: je voegt namelijk steeds weer nieuwe items toe en vinkt items af die je inmiddels hebt voltooid. Houd de oneindige bucketlist mentaliteit vast om een zorgeloos leven te kunnen leiden. Bekijk dus eigenlijk de wereld door je persoonlijke lijst met wensenvervullers, welke dingen wil ik in mijn leven nog doen? Wat kan ik nog meer gaan proberen en waar kan ik nog meer van gaan genieten nadat ik een item heb voltooid?

Er zijn twee manieren om je bucketlist up-to-date te houden:

 1. Bewaar een kopie van je bucketlist op je telefoon zodat je gemakkelijk en snel nieuwe items toe kunt voegen op momenten dat je inspiratie hebt gekregen.
 2. Lees je bucketlist steeds weer opnieuw door op het ogenblik dat je een item af hebt gevinkt. Dat is namelijk een prima moment om nieuwe ideeën toe te gaan voegen en te bepalen of je je huidige top drie nog altijd wilt blijven nastreven, of dat je deze aan wilt passen.

7Bonus: raak geïnspireerd

Soms kunnen je hersenen zich niet eens de helft voorstellen van de leuke dingen die je zou kunnen gaan doen. Inspiratie vinden voor je bucketlist maakt het voor je brein dan ook extra ingewikkeld. Deze stap is in het bijzonder van belang op momenten dat je het lastig vindt om te droomstormen of wanneer je moeite hebt met het vinden van ideeën voor stap 1. Hieronder zie je mijn persoonlijke bucketlist. Wellicht kun je hier een paar ideeën voor jezelf in vinden:

 • Ga naar een drive-in om een film te bekijken,
 • Leer om een banjo te bespelen,
 • Breng een bezoek aan Harry Potter World,
 • Huur een woonboot samen met vrienden,
 • Kleur mijn haren rood,
 • Leer hoe je moet skeeleren,
 • Ontwikkel mijn eigen parfum,
 • Breng een bezoek aan ieder continent op aarde,
 • Maak zelf een keer pasta,
 • Neem lessen om harp te leren spelen,
 • Ga naar een naaktstrand (en ben daar ook echt naakt),
 • Ga naar een Olympisch evenement,
 • Maak een cruise over de rivier de Nijl
 • Een keer parachutespringen,
 • Ga op een cruise in de Middellandse Zee,
 • Ga naar een veiling bij Christies of Sotheby,
 • Ga ergens naartoe waar geen zwaartekracht is,
 • Op safari gaan,
 • Verblijf in een over-the-water bungalow op een tropisch eiland
 • Doe een flash mob in een grote mensenmassa,
 • Breek een wereldrecord,
 • Ga op een yoga retraite,
 • Bezoek alle 50 Amerikaanse staten.

Een andere uitstekende manier om inspiratie op te doen voor je bucketlist, is door Pinterest te gebruiken. Er zijn daar namelijk een aantal schitterende bucketlists te vinden die je vast en zeker zullen inspireren.

Ze Magazine - Lifestyle trends

75 REACTIES