Wanneer je woonachtig bent in een appartement, en je dus niet al te veel ruimte kunt bieden aan een grotere hond, dan vraag je je wellicht af wat dan het meest geschikte kleine hondenras is? Het aanpassingsvermogen van een hond aan een kleine leefruimte, zoals een appartement of flat, hangt immers vooral af van hun energieniveau en de manier waarop het dier getraind wordt.

Mensen die een hond met een hoog energielevel hebben, kunnen hun trouwe viervoeter zich best gelukkig laten voelen in een appartement, mits het baasje er maar voor zorgt dat de mentale- en fysieke behoeften van de hond op de juiste manier worden vervuld. Hoe hoger namelijk het energieniveau van een hond is, hoe meer tijd een baasje nodig zal hebben om actief met het dier bezig te zijn, bijvoorbeeld door samen uit wandelen te gaan of te gaan spelen in het park.

Ondanks dat honden met een lager energieniveau wellicht ook wat minder actief zijn, hebben ze nog altijd voldoende lichaamsbeweging nodig om zo te kunnen voorkomen dat ze last krijgen van overgewicht, destructief gedrag of zelfs een depressie. Omdat kleinere honden minder ruimte innemen, kiezen echter ene heleboel mensen die in een appartement wonen juist voor dit formaat als ze opzoekt zijn naar wat extra gezelschap in huis.

Om die reden hebben we hieronder ruim dertig kleine hondrassen voor je op een rijtje gezet en van een korte omschrijving voorzien, die fantastisch gezelschap zijn voor mensen die in appartementen of een kleinere woning wonen.

1. Affenpinscher

De Affenpinscher, letterlijk vertaald een aaphondje (“affen” is Duits voor aap), is een terriërsoort dat klein maar pittig van karakter is. Het hondje zit vol leven en energie. Dit besnorde kleine duiveltje stamt af van de talloze kleine terriërs die in heel Europa ingezet werden om in de zeventiende- en achttiende eeuw stallen en winkels te bewaakten. Bovendien hielden ze deze panden vrij van ratten en muizen.

2. Bichon Frise

Met hun compacte lijfjes, lieve snoetjes en pluizig witte vacht zijn Bichon Frises een erg aantrekkelijk en aandoenlijk ras waarbij het parmantige, goedaardige karakter alleen hun lieflijke uiterlijk nog maar meer weet te benadrukken. Door leken wordt de Bichon Frise echter vaak verward met poedels.

3. Bolognezer

De Bolognezer is een komisch- en nieuwsgierig, maar ook erg intelligent en toegewijd hondje, dat ervan houdt om veel tijd met zijn baasje(s) door te brengen, ongeacht of ze nu mee mogen om te wandelen, boodschappen te doen of om met de kinderen te spelen. Aangezien de Bolognezer een lid is van de Bichonfamilie die bestaat uit witte, pluizige honden, staan ze eveneens bekend onder de naam Bichon Bolognezer. Het ras is ontstaan ​​in de Italiaanse stad Bologna, waaraan ze tevens hun naam te danken hebben. Deze hondjes zijn werkelijk sterren in het paaien van hun baasje met hun charme om op die manier keer op keer hun zin te krijgen. Om die reden kan het soms zelfs lastig zijn om ze thuis goed op te voeden, je hebt daarvoor een engelengeduld voor nodig en daarnaast dien je uiterst consistent te zijn.

4. Bostonterrier

De Bostonterrier is wellicht in het verleden gefokt om in woeste landschappen in holen te jagen, al is dat vandaag de dag niet meer met zekerheid te zeggen. Dit kleine Amerikaanse hondenras is tegenwoordig bovendien eerder een gezelschapsdier, in plaats van een jager, ondanks het feit dat van de mannetjes bekend is dat ze hun roedel en territorium zeker zullen verdedigen als ze voelen dat er enige dreiging aanwezig is, bijvoorbeeld in de vorm van een andere hond.

5. Griffon bruxellois

Griffon bruxellois, of kortweg Griffons, is een hondenras dat in ons land is ontstaan, waar hun jachtvaardigheden in werden gezet om de stallen vrij te houden van ratten en muizen. Ze werden echter in de van de tijd steeds populairder als huis- en gezelschapsdier. Op zich is dat niet vreemd want deze vrolijke, nieuwsgierige en aanhankelijke hondjes zijn geweldig gezelschap, mits je daar de juiste persoon voor bent. Ze zijn gevoelig, soms zelfs humeurig en gestresst, en soms zelfs erg veeleisend als het gaat om het opeisen van de aandacht van hun baasje.

6. Cavalier King Charles-spaniel

De Cavalier King Charles-spaniel is een schitterende kleine hond die zonder twijfel kans maakt op de titel “topkwispelstaart”. Verder is dit hondenras ontzettend lief en kan het een heleboel liefde geven. Om die reden zijn deze hondjes perfecte schoothondjes die een extreme gehechtheid kunnen ontwikkelen ten aanzien van de mensen die tot hun roedel behoren.

7. Chihuahua

De Chihuahua is een pittige klein hondje, en niet dat heeft niet alleen iets te maken met de link die kan worden gelegd tussen deze diertjes en een bepaald Mexicaans fastfoodrestaurant.

Ze staan ​​bekend als één van de kleinste hondjes ter wereld, maar daar staat tegenover dat ze wellicht ook wel’ s werelds grootste persoonlijkheid in dat kleine lijfje hebben zitten. Die enorme persoonlijkheid maakt de hondjes echter buitengewoon aantrekkelijk voor hondenliefhebbers uit alle lagen van de bevolking.

8. Chinese gekuifde naakthond

De Chinese gekuifde naakthond is een exotisch ogend klein hondje dat in werkelijk helemaal niet uit China afkomstig is. Dit hondenras kent overigens twee varianten: de naakte, met zijdeachtig haar op het hoofd (de kuif), staart en de voetjes; en de genetisch recessieve Powderpuff, die wel over een volle vacht beschikt. Beide varianten kunnen overigens in één en hetzelfde nest voorkomen.

9. Coton de Tulear

Voor de slimme en zachtaardige Coton de Tulear, oftewel kortweg Coton, ziet een perfecte dag eruit wanneer het diertje niets meer hoeft te doen dan bij hun baasje te zijn, ongeacht of het nu betekent dat het hondje aan de voeten van het baasje ligt terwijl deze aan het werk is, het baasje voortdurend wordt gevolgd, zelfs wanneer de ze een bezoekje brengt aan het toilet is het hondje daar het liefste bij, of wanneer er samen een ritje wordt gemaakt in de auto.

10. Teckel

Een Teckel is in staat om je gemakkelijk voor de gek te houden. Deze hondjes kunnen namelijk, zoals de legendarische literaire criticus en humoristische journalist HL Mencken al eens zei maar, ‘een halve hond hoog en een anderhalve hond lang’ zijn, toch zijn deze kleine donderstenen sterk genoeg om een ​​das de baas te kunnen. In de praktijk is dat dan ook waarom de mens dit hondenras heeft gefokt. In het Duits wordt deze hond namelijk Dachshund genoemd: “Dachs” betekent dan ook das; terwijl “Hund” kan worden vertaald met hond.

11. Havanezer

De Havanezer heeft een aanhankelijke persoonlijkheid naar eigenlijk iedereen, zelfs naar onbekenden, kinderen, andere honden en zelfs katten, toe. Maar hun gezin of roedel zal het grootste deel van hun liefde ontvangen; en om die reden lijken ze soms wel met lijm aan de zijde van hun baasje vastgekleefd te zitten. Een mogelijk nadeel van al deze toewijding is echter wel dat, op momenten dat deze hondjes alleen worden gelaten, de Havanezer bang en angstig kan worden. Hoewel het echt een huismus is, zal een Havanezer die alleen achter wordt in huis, de achtertuin of ergens anders zonder zijn baasje, dan zal het diertje zeker niet gelukkig zijn.

12. Japanse spaniël

Japanse spaniëls staan erom bekend dat ze enorm hoog kunnen springen en dus gemakkelijk in één keer op een hoge stoel, tafel, bed of bank kunnen springen. Deze kleine hondjes, die het formaat hebben van een knuffelbeestje hebben een katachtig karakter, inclusief het verlangen om op hoge te gaan zitten of staan, het vermogen om te klimmen en zelfs de neiging om zichzelf te wassen. Soms kan het zelfs gebeuren dat een Japanse spaniël naar dingen gaat slaan, zoals een kat dat ook zou doen.

13. Lhasa Apso

De Lhasa Apso denkt zelfs dat het een grote hond is, een erg grote hond zelfs. De hedendaagse Lhasa is al eeuwenlang een koninklijke waakhond en staat in het leven zoals ook zijn voorouders dat al deden: ze zijn een loyale bewaker van de woning en van het gezin.

14. Leeuwhondje

Met een naam als deze zou je mogen verwachten dat het Leeuwhondje een felle houding aan kan nemen. Echter niet is minder waar want in de omgang met mensen doet enkel en alleen hun uiterlijk maar denken aan dat van een leeuw in miniformaat. Dit hondenras is speels en zachtaardig waardoor het Leeuwhondje een geweldige gezelschapshond is die zowel goed om weet te gaan met kinderen als met volwassenen.

15. Maltezer

In de loop van hun lange geschiedenis heeft de Maltezer al een heleboel benamingen gekregen, zoals het Romeins dameshondje, de ”Bichon’, het Maltese leeuwhondje en de ” Maltese terrier “. Vandaag de dag staat dit kleine hondje echter bekend als de Maltezer.

16. Maltezer Shih Tzu

De Maltezer ShihTzu is oorspronkelijk gefokt om totaal niet af te schrikken, iets dat eigenlijk ook helemaal niet kan omdat dat gewoonweg fysiek onmogelijk is, de Maltezer er desondanks toch voor een deel in vanwege het feit dat ze zo klein, maar soms ook behoorlijk fel van aard, zijn. De Maltezer Shih Tzu is echter veel meer dan dat. Het is immers een liefhebbend en uiterst loyaal lid van de roedel of het gezin.

17. Maltipoo

Maltipoos zijn een populair kruising tussen de Maltezer en Dwergpoedel. Dit hondenras is echter trouw aan hun oorspronkelijke rassen en dus aanhankelijk en zachtaardig. Het is buitengewoon prettig gezelschap voor mensen waarvan de kinderen het ouderlijk huis hebben verlaten en bovendien zijn het prima therapiehonden.

18. Manchesterterriër

De Manchesterterriër is een temperamentvolle, erg intelligente en sluwe hond die erg leergierig van aard is. Dit hondenras toont van nature de ware onafhankelijkheid van een terriër, maar is verder erg trouw, levendig, sportief en alert aangelegd.  Vanwege zijn onderscheidingsvermogen en toewijding, is een Manchesterterriër een loyale vriend en een uitstekende waakhond.

19. Dwergpinscher

Een hoge rug is de houding die je al snel op zal vallen wanneer je voor de eerste keer kennis maakt met de Dwergpinscher, een kleine, elegante hond met een gebogen nek en een goed gespierd lijfje. Met een gewicht van vier tot vijf en een half pond is dit hondenras, weliswaar van speelgoedformaat, toch een stoer hondje met een heleboel attitude.

20. Vlinderhondje

Het Vlinderhondje, dat zijn naam dankt aan het Franse woord voor vlinder: Papillon, maar dat ook wel bekend staat als een Épagneul nain continental, is eigenlijk een tot leven gekomen schilderij. Het is de hedendaagse beeltenis van de kleine spaniëls die vaak te zien zijn op schilderwerken uit voorgaande eeuwen. De dwergspaniël, zoals ze ooit genoemd werden, is in de loop van de tijd echter enigszins veranderd, maar het hondenras is nog altijd hetzelfde fantastische gezelschapshondje dat de schoot van dames en koningen al eeuwenlang wist te sieren.

21. Pekiepoe

Voor een zogenaamde ‘designerhond‘ heeft het hondenras de Pekiepoe een tamelijk lange geschiedenis. Het is een kruising tussen een pekinees en een poedel, en behoorden tot de eerste exemplaren van een recente reeks poedelkruisingen die in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw zijn ontstaan. Het hondje heeft echter niet zoveel erkenning gekregen als een aantal andere designerhonden, zoals de Labradoodle, maar desondanks heeft het ras toch voldoende aandacht weten te krijgen om het sinds die tijd goed te doen als gezelschapshondje.

22. Pekingees

Het is op zich niet verbazingwekkend dat de pekinees een egoïstische houding aan heeft genomen, gezien hun geschiedenis als favoriet van de keizers. Het keizerlijke hof van China had namelijk een enorme achting voor dit hondenras en tot op de dag van vandaag zijn de hondjes daar nog van op de hoogte. Een pekinees zal je echter doorgaans met waardigheid en trots begroeten. Ze herinneren zich vast nog dat hun voorouders de gezelschapsdieren waren van de koninklijke familie, en zij blijven dan ook zeker het respect eisen dat een dergelijke positie vandaag de dag ook nog met zich meebrengt. Met hun lieve, ronde bruine ogen, lange, steile manen en staart die het hondje parmantig over zijn rug draagt, bruist het ras van levenslust en is zich volledig bewust van de plaats die het inneemt binnen de roedel of het gezin en het belang dat ze vormen voor de mensen die daar eveneens bijhoren.

23. Dwergkeeshond

Een dwergkeeshond is weliswaar schattig, maar zeker ook pittig en harig, Het zijn intelligente en loyale dieren ten aanzien van hun roedel of gezin. Je kunt je dan ook makkelijk door hun schattigheid voor de gek laten houden. Deze onafhankelijke, stoere hondjes hebben hun eigen manier van doen. Ze zijn bovendien erg alert en nieuwsgierig naar de wereld om hen heen. Helaas zijn ze in hun eigen gedachten een stuk groter dan ze in werkelijkheid zijn, wat in bepaalde gevallen kan leiden tot het willen imponeren van honden die veel groter zijn dan zijzelf.

24. Poedel (Dwerg- en middenslag)

Ondanks het feit dat de Poedel vandaag de dag een leven lijdt waarin er een heleboel vrije tijd en luxe aanwezig lijkt te zijn, mag je je niet vergissen: dit zijn namelijk echte honden die gefokt zijn om echt aan het werk te zijn. Hoewel het nauwelijks voor te stellen is wanneer je naar een opgedirkte Poedel in een hondenshow kijkt, was het ras van oorsprong een hond die geschoten watervogels naar hun baasje terug moest brengen. Kortom: het diertje moest in het water springen en de watervogel voor een jager gaan vangen.

25. Mopshond

De komische uitstraling van de Mopshond, met zijn diepe rimpels,  ronde grote, donkere ogen en een platte ronde snoet, kan niet anders dan een verterende glimlach op je gezicht toveren. Er wordt overigens aangenomen dat de naam van de Mopshond verwant is aan het Latijnse woord voor “vuist” omdat het gezicht van dit hondenras veel lijkt op de gebalde vuist van een mens.

26. Ratterriër

De Ratterrier is een prima waakhond en om die reden ook de ultieme boerderijhond; hun sterke kaken en snelle bewegingen waren dan ook van onschatbare waarde voor de boeren die ratten en ander klein ongedierte uit wilde roeien op hun boerderijen. Mensen verwarren deze hondjes echter vaak met een gladgestreken Foxterriër, of zelfs met een Jack Russell, maar hun baasje kennen alle schitterende eigenschappen van deze Ratterrier en weten dus waarom ze juist zo uniek zijn.

27. Shiba Inu

De Shiba Inu staat bekend om zijn heldhaftige, vurige karakter. De Japanners hebben dan ook maar liefst drie woorden om de mentale trekken van het ras te omschrijven, namelijk: kaani-i (pittig vrijmoedig), ryosei (goed karakter) en soboku (alertheid). Bij elkaar vormen deze eigenschappen het interessante, intelligente en eigenzinnige temperament van dit kleine hondenras.

28. Shih Tzu

James Mumsford, een Amerikaanse docent en componist, heeft de Shih Tzu wellicht het best weten te omschrijven: “Niemand weet op welke manier de oude eunuchen zich hebben vermengd: een beetje leeuw, een paar theelepeltjes konijn, een paar ons van de huiskat, een stukje hofnar, een vleugje ballerina, een schepje van een oude man, wat van een bedelaar, een eetlepel aap, een stukje zeehondenbaby, een snufje knuffelbeer en, voor de rest, honden met een Tibetaanse- en Chinese oorsprong.

29. Australische silkyterriër

De Australische silkyterriër, of silky zoals ze ook vaak worden genoemd, is een elegant, klein hondje met een fraaie, zijdeachtige vacht in de kleuren beige en blauw. Verstopt onder dat fragiel ogende uiterlijk zit echter een grote, heldhaftige geest verborgen. Mensen die het ras dan ook niet kennen, zullen doorgaans verrast zijn om te zien hoe deze kleine hondjes waarschuwen voor de aanwezigheid van indringers, maar ook hoe ze durven te ravotten met grote honden of hoe ze hun baasjes in de gaten houden wanneer ze samen een wandeling maken.

30. Amerikaanse toyterriër

De Amerikaanse toyterriër is ontwikkeld in de Verenigde Staten, waardoor het één van de weinige rassen is die werkelijke “Volledig Amerikaans” zijn. Ze werden gefokt uit de kleine gladharige Foxterriërs, samen met diverse andere kleine hondenrassen, zoals de Chihuahuas en de Manchesterterriërs, om op die manier de grootte van het ras te kunnen bepalen. Deze kleine hondjes zijn echter een echte terriër, met vuur kunnen ze dan ook met hart en ziel in het veld op jacht gaan naar eekhoorns, en als kleine hond eveneens een prima gezelschapshond zijn omdat ze niet alleen liefhebbend zijn, maar die zich ook heel goed op de bank op kunnen rollen en samen naar de televisie kunnen kijken met hun baasje(s).

31. Yorkiepoo

De Yorkiepoo houdt van mensen en van plezier maken, maar niet noodzakelijkerwijs in deze volgorde. Ze zullen hun gezin veelplezier bezorgen en zijn altijd bereid om kunstjes aan te leren of deze te laten zien aan een bezoeker. Hun vertrouwen weerhoudt hen er echter van om overdreven pittig of agressief voor de dag te komen: ze zijn gewoon heel lekker in hun vel. De Yorkiepoo kan een uitstekende gezelschapshond zijn voor mensen die op zoek zijn naar een klein, zelfverzekerd hondje die over genoeg energie beschikt, maar die bovendien een heleboel liefde weet te geven aan zijn baasje)s).

32. Yorkshireterriër

De Yorkshireterriër, ook wel liefkozend Yorkie genoemd, lijkt vrij zelfverzekerd van aard te zijn en daar is alle reen voor. Met hun zijdezachte vacht en pittig knotje op hun kopje is de Yorkshireterriër immers één van de meest glamoureuze afgevaardigden van de hondenwereld, en ze zullen dan ook absoluut de aandacht van mensen weten te trekken, ongeacht waar ze zijn. Vanwege het feit dat deze hondjes zo klein zijn, reizen ze doorgaans in stijl, zoals in speciale hondentasjes of – koffetjes die worden gedragen door hun bewonderende baasjes.

Wanneer je echter een hond in je gezin op wilt nemen, ongeacht het formaat, dan dien je je goed te beseffen dat je zowat ieder hondenras heel goed uit een dierenopvang of –asiel kunt halen. Je doet er dan ook verstandig aan om, wanneer je een trouwe viervoeter zoekt, eerst op de website van het dierenasiel bij je in de buurt te kijken. Wellicht zit er wel een kleine, lieve hond te wachten om door jou als baasje geadopteerd te worden.

Ze Magazine - Lifestyle trends