Iedereen weet inmiddels wel dat je ouderlijk huis verlaten, gaan verhuizen en zelfstandig gaan wonen, wil zeggen dar je verantwoordelijkheid dient te nemen voor de kosten die het dagelijkse leven met zich meebrengt, maar hoe hoog zijn dergelijke kosten exact? Om je een handje te helpen hebben we al het één en ander berekend voor wanneer je op eigen benen wilt gaan staan. Zo krijg je immers een redelijk beeld van wat je allemaal op als je eenmaal uit bent gevlogen.

Kosten voor het levensonderhoud op jaarbasis

Kosten van het levensonderhoud Gemiddelde huishoudelijke kosten per jaar
Wonen (huur of hypotheek) 8.886 euro
Voedsel 3.245 euro
Gas 572 euro
Elektriciteit 665 euro
Water 437 euro
Het rijden in een auto 1.009 euro
Telefoon, kabel en internet 1.009 euro
Totaal 15.823 euro

Nu je deze cijfertjes allemaal onder ogen krijgt, hoef je gelukkig niet direct in paniek te raken. Het betreft immers de gemiddelde jaarlijkse cijfers per huishouden. Voor de meeste jonge mannen en vrouwen die een eigen stekje gaan betrekken, zullen deze kosten echter een stuk lager liggen.

Wonen

We hebben allemaal een eigen veilige plek nodig om te kunnen wonen. Hoeveel een dergelijke plek gaat kosten, zal echter afhangen van een groot aantal aspecten, zoals:

  • het soort woning
  • waar in het land je wilt gaan wonen,
  • of er sprake is van gedeelde woonlasten,
  • of je een bedrag aan hypotheek of aan huur betaalt.

Op plaatsen waar een heleboel mensen graag willen wonen, zoals in de grote steden, kunnen de kosten van woningen een flink stuk hoger uitvallen dan wanneer je een paar kilometers verderop een soortgelijke woning zou gaan betrekken. Bovendien willen sommige mensen hun eerste woning delen met anderen om op die manier op kosten te kunnen besparen. Het is dus altijd verstandig om van tevoren goed na te gaan welk bedrag je aan woonkosten kunt besteden en of je beter een woning kunt huren of kopen.

Voedsel

Er is niet eenvoudigers dan gewoon het voedsel te kopen dat je nodig hebt op momenten dat je dit nodig vindt, maar vaak zal dat dan iedere dag een terugkerende kostenpost worden. Hoewel het soms juist duurder lijkt, is het toch echt een stuk voordeliger om één keer per week je boodschappen te gaan doen. Zo kun je een wekelijkse begroting maken en je er ook veel beter aan houden.

En ondanks dat alle grote supermarkten steeds weer nieuwe aanbiedingen en kortingen hebben, dien je er toch echt voor zorgen dat je alleen maar dingen koopt die werkelijk nodig zijn. Zo voorkom je dat je meer geld uitgeeft dan werkelijk nodig is en dat je voedsel gaat verspillen. Verder kun je veel geld besparen door over te stappen van producten van een A-merk naar één van een eigen- of ander goedkoper merk.

Kosten voor nutsbedrijven

In de regel verschillen de kosten voor gas, elektriciteit en water behoorlijk bij het ene of het andere  bedrijf. Je doet er dan ook verstandig aan om de prijzen van b=diverse nutsbedrijven onderling goed te vergelijken zodat je de beste deals af kunt sluiten. Ieder nutsbedrijf biedt vaak een aantal verschillende tarieven, net zoals dat het geval is bij de aanbieder van mobiele telefonie, dus door een beetje extra tijd te besteden aan het vinden van het meest gunstige tarief voor je persoonlijke situatie, kun je aardig wat geld in je zak houden. Het overstappen naar een andere aanbieder is niet moeilijk en kan je bovendien helpen om aanzienlijke besparingen door te voeren.

Het rijden in een auto

In een auto rijden kan veel meer kosten met zich meebrengen dan je aanvankelijk had verwacht omdat je ook rekening dient te houden met de kosten van de brandstof, de verzekeringen en het onderhoud. Je doet er dan ook goed aan alle kosten die het rijden in een auto met zich meebrengt opeen rijtje te zetten en zonodig een aantal besparende maatregelen door te voeren. Zo kun je wellicht overstappen naar een voordeligere verzekering of bij een goedkopere pomp je tank gaan vullen.

Telefoon, kabel en internet

Vanwege de inflatie zullen de kosten voor je abonnementen voor telefoon, kabel en internet elk jaar verder stijgen. Bovendien ben je vaak wat duurder uit als je elke maand een betaling wilt doen, bijvoorbeeld in plaats van deze elk kwartaal of half jaar te voldoen. Je echter heel goed op deze kosten, en dan vooral op die van de kabel, besparen door online televisie te gaan bekijken. Maar, evenals bij de energierekeningen, kan het wisselen van aanbieder ook een positief effect hebben als het gaat om je mobiele- en kabelabonnementen. Wanneer je dus een nieuw contract af wilt sluiten, of je bestaande contract wilt verlengen, dan dien je ervoor te zorgen dat je een aantal interessante deals goed met elkaar vergelijkt zodat je zoveel mogelijk geld kunt besparen.

Onverwachte kosten

Een onverwachte reparatie aan je auto laten plegen, een onvoorziene rekening moeten betalen van de dierenarts of allerlei andere noodreparaties die kosten met zich mee zullen brengen kan iedereen op ieder ogenblik in financiële problemen brengen, dus het is altijd goed om voorbereid te zijn op onverwachte kosten die op je pad kunnen komen. Het beste is dan ook om geregeld wat geld opzij te leggen om op die manier een ​​noodspaarplan op te bouwen. Verder kun je maatregelen treffen die eraan bij kunnen dragen dat spullen stuk gaan of een verzekering afsluiten waardoor je gedekt zult zijn tegen allerlei noodsituaties.

Bespreek je financiën

Niet praten over geld, of je financiële situatie onder ogen willen zien, kan een heleboel problemen veroorzaken, omdat vrijwel alles in je leven op de één of andere manier beïnvloed wordt door je geldzaken. Je moet dus constant blijven proberen om barrières te doorbreken en met je partner, oudere familieleden, kinderen en zelfs bepaalde vrienden over geld te blijven praten.

Hulp bij het rondkomen

Op het ogenblik dat je moeite hebt om de kosten voor je dagelijkse levensonderhoud te betalen, dan heb je wellicht recht op bepaalde voordelen. De kosten van levensonderhoud in ons land zijn namelijk relatief hoog, maar worden nog altijd door de overheid gezien als betaalbaar, omdat ze te vergelijken zijn met soortgelijke kosten in de landen om ons heen.

Ondanks het feit dat de kosten van levensonderhoud in België zeker niet mis zijn, is het lang niet zo duur om in ons land te leven wanneer je dit vergelijkt met de situatie in bepaalde andere landen in West-Europa. We proberen je dan ook een handje te helpen door je door de kosten van levensonderhoud te loodsen, van de kosten van de gezondheidszorg en voedsel tot die van huisvesting, vervoer, onderwijs en nog een heleboel andere kostenposten.

Door de strategische ligging van ons land binnen de Europese Unie kunnen we stellen dat we in een belangrijk land leven, zowel op economisch- als op politiek vlak. Een groot gedeelte van de economie van België hangt sterk af van de export van gefabriceerde goederen naar de rest van de Europese Unie, waarbij eveneens allerlei grondstoffen vanuit onze buurlanden worden verzonden. Als gevolg daarvan hebben mensen in ons land een hoge levensstandaard op kunnen bouwen.

Kosten van levensonderhoud in ons land

Indien je je zorgen maakt over de hoge kosten van levensonderhoud, dan dien je er wel rekening mee te houden dat de Belgische socialezekerheids- en belastingstelsels erg verfijnd zijn, wat dus wil zeggen dat de inkomensongelijkheid aanzienlijk kleiner is dan in bepaalde andere Europese landen. Een ander ding om in gedachten te houden is dat met hogere kosten voor het levensonderhoud ook hogere normen van het leven komen kijken. België behoort volgens de OESO dan ook absoluut tot tien landen met de hoogste levensstandaard op aarde.

Kosten van het levensonderhoud in Brussel

Brussel is terechtgekomen op de zevenentwintigste plaats in de Mercer’s 2018: de enquête die de kwaliteit van het leven heeft gerangschikt. Hoewel de levensstandaard in Brussel hoog blijft, zijn de kosten voor huisvesting en openbaar vervoer in de regel lager gebleven in vergelijking tot de Europese steden die in de buurt liggen. De totale kosten voor het levensonderhoud in Belgische steden wordt dan ook geschat op:

 

Kosten van het levensonderhoud in Belgische steden in vergelijking tot andere wereldsteden Madrid Munchen Rome Parijs Londen New York
Brussel 6 procent duurder 10 procent goedkoper Ongeveer gelijk 23 procent goedkoper 37 procent goedkoper 39 procent goedkoper
Brugge 14 procent duurder 4 procent duurder 3 procent duurder 7 procent goedkoper

 

10 procent goedkoper 24 procent goedkoper
Antwerpen Ongeveer gelijk 13 procent goedkoper 4 procent goedkoper 26 procent goedkoper 39procent goedkoper 41 procent goedkoper
Gent Ongeveer gelijk 12 procent goedkoper Ongeveer gelijk 25% goedkoper

 

38 procent goedkoper 38 procent goedkoper

 

Hierbij kan worden vermeld dat in Brugge huur, voedsel en vervoer enkele van de dingen zijn waar de bewoners het meeste geld aanuitgeven. Antwerpen daarentegen is een enorm zaken- en modecentrum, waardoor de prijzen worden verhoogd, maar dat geldt eveneens voor de levensstandaard in deze stad. Gent kent, evenals Brugge, een levensstandaard die minder hoog is in vergelijking tot die van Brussel en Antwerpen, maar als haven- en universiteitsstad biedt Gent wel enkele dingen waar Brussel niet over beschikt.

Woonkosten in ons land

Hoewel je in ons land onroerend goed kunt kopen en kunt bezitten, kiezen de meeste expats er toch voor om in België woonruimte te gaan huren. Op het ogenblik dat je de gemiddelde huurprijzen gaat vergelijken met het gemiddelde salaris in ons land, dan is het huren van een woning met twee badkamers en drie slaapkamers goed te doen. In Brussel zijn de huurprijzenechter hoger en heb je te maken met meer concurrentie binnen deze sector, en dan in het bijzonder van buitenlandse huurders. In het stadshart van Brussel zijn de huurprijzen gemiddeld ongeveer 1.500 euro in de maand als je gaat voor een appartement met drie slaapkamers. Ondanks het feit dat Antwerpen in de regel hogere kosten van levensonderhoud kent, is de huur voor een soortgelijk appartement wel lager, circa 1.200 euro in de maand.

Van de vier belangrijkste Belgische steden is Brugge de meest goedkope op het gebied van woninghuur en een appartement met drie slaapkamers in het hart van de stad zal dan ook gemiddeld maar 1.000 euro in de maand op moeten brengen. Wanneer je een woning wilt gaan huren in ons land, dan dien je zeker op één ding goed te letten, namelijk op het feit dat de meeste contracten voor de duur van negen jaar worden aangegaan. Dit wil echter niet zeggen dat je negen jaar in een bepaalde woning moet blijven wonen; het kan zelfs in bepaalde gevallen voordeliger zijn dan om een contract voor een kortere termijn te ondertekenen.

Als u onroerend goed in België wilt kopen , zijn de prijzen in het centrum van Brussel ongeveer € 3.200 per vierkante meter. In het centrum van Antwerpen kosten appartementen gemiddeld € 2.660 per vierkante meter. Gent is het duurst om te kopen voor ongeveer € 3.730 per vierkante meter. Lees meer over het kopen van onroerend goed in België .

Kosten voor nutsbedrijven in ons land

In Brussel zijn de te verwachten kosten voor nutsbedrijven ongeveer 125 euro in de maand (en bevatten doorgaans de kosten voor elektriciteit, water, verwarming en afval), voor een appartement van circa 85 vierkante meter. Afhankelijk van de locatie waar je gaat wonen, kunnen deze prijzen echter oplopen.

Kosten voor het openbaar vervoer in ons land

De meeste steden in ons land zijn goed verbonden met het openbaar vervoer. In de grote steden kost een vervoerspas voor een maand tussen de 35 en de 50 euro. Dergelijke passen kun je dan wel gebruiken voor iedere vorm van openbaar vervoer. Een enkele reis kost doorgaans tussen de twee en drie euro per rit.

Taxitarieven in Brussel starten rond de 4 euro en kosten vervolgens rond de 2 euro voor elke kilometer. In andere grote Belgische steden zal het starttarief van een taxi verschillen, maar het tarief per kilometer ligt doorgaans binnen hetzelfde bereik. Het gebruik van de eigen auto is in ons land dan ook heel gebruikelijk, met brandstofprijzen die uiteenlopen van 1,20 tot 1,40 euro per liter.

Studiekosten in ons land

Openbare scholen in ons land lijken wellicht lastig om er je weg in de te vinden, zeker als je hier net mee bent begonnen, maar je moet je wel bedenken dat het Belgische schoolsysteem als groot voordeel heeft dat het zich in hetzelfde land bevindt als het hoofdkantoor van de Europese Unie. Afhankelijk van de plaats waar je in ons land woonachtig bent, zullen kinderen in de Nederlandse-, Franse- of Duitse taal worden onderwezen, ondanks dat er ook een groot aantal internationale scholen in België aanwezig is.

In een privé- of internationale school heb je overigens meer controle over de dingen, maar ook op de manieren waarop, je kind les krijgt. Bepaalde scholen zijn bijvoorbeeld tweetalig, terwijl andere alleen maar in het Engels onderwijs aanbieden. Het collegegeld in internationale scholen in ons land loopt uiteen van 6.000 tot 30.000 euro op jaarbasis, afhankelijk van de school waar je een aanmelding hebt gedaan.
Studeren in ons land is eveneens een flink stuk goedkoper dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en een heleboel andere landen. Studenten uit landen binnen de Europese Unie betalen bijvoorbeeld een jaarlijkse vergoeding van circa 500 tot 600 euro, ondanks dat studenten uit andere landen aanzienlijk hogere bedragen op tafel dienen te leggen.

Kosten van kinderopvang in ons land

Crèches (of kinderopvang waar de voertaal het Nederlands is) in ons land zijn de beste optie voor werkende ouders. Er zijn zowel door de staat gerunde als privé kinderopvangcentra in België aanwezig en voor beide opties is er een zekere belastingaftrek beschikbaar. Je wordt echter wel aangeraden om op tijd je aanvraag hiervoor in te dienen omdat het aantal aanvragen erg hoog ligt. Het beste is dan ook om al vroeg in je zwangerschap hiermee te starten.

De kosten voor kinderopvang lopen overigens uiteen, afhankelijk van in welk gedeelte van het land je woonachtig bent en de hoogte van je persoonlijke inkomsten. Zo kun je bijvoorbeeld in het Vlaamse Gewest tussen 1,30 en 23 per dag per kind te moeten betalen, terwijl in het Franstalige deel van ons land de prijzen net wat hoger uitvallen, en je circa 2 tot 28 euro per dag per kind dient te betalen. Houd er bovendien rekening mee dat deze bedragen zijn gebaseerd op het inkomen van een huishouden en dat de kosten in bepaalde mate fiscaal aftrekbaar zal zijn.

Iedere inwoner van België, heeft recht op het ontvangen van kinderbijslag. De maandelijkse tarieven op dit gebied liggen in 2019 voor:

  • Het eerste kind op 92 euro,
  • Het tweede kind op 170 euro,
  • Ieder volgend kind op 254 euro.

Bijkomende toelagen op basis van leeftijd worden aan de kinderbijslag toegevoegd op het moment dat een kind zes jaar is geworden.

Kosten voor de gezondheidszorg in ons land

Iedereen die in België woont, moet een Belgische ziekteverzekering af hebben gesloten, via het staatssysteem, privé of een combinatie van deze twee opties. De gezondheidszorg in ons land wordt bekostigd door de socialezekerheids- en ziekteverzekeringsfondsen, waardoor patiënten hun eigen artsen en ziekenhuizen in België kunnen kiezen. Ondanks het feit dat je in de regel van tevoren moet betalen, zal een groot gedeelte van de zorgkosten worden vergoed. De mensen die een staatsverzekering af hebben gesloten, kunnen kiezen voor aanvullende privé-verzekeringen om al het betaalde geld weer terug te kunnen vragen als ze één of meerdere behandelingen hebben ondergaan. Indien je in dienst bent bij een bedrijf in België, dan kun je verwachten dat circa 13 procent van je jaarsalaris naar de ziekteverzekering zal gaan, dit bedrag wordt automatisch in mindering gebracht. Je werkgever zal verder nog eens een bijdrage leveren van 25 procent om de totale kosten te kunnen dekken.

Kosten voor het doen van boodschappen in ons land

De kosten voor boodschappen zijn lastig te meten als het gaat om prijzen vanwege het feit dat er een heleboel variabelen bij betrokken zullen zijn, zoals de grootte van het huishouden, de behoefte aan voeding en welke merken favoriet zijn. De gemiddelde Belgische kosten voor de maandelijkse boodschappen liggen echter rond de 150 euro per persoon, maar deze kunnen zoals gezegd sterk variëren, afhankelijk van welke winkels je uitkiest om je boodschappen te gaan doen.

Kosten om uit eten te gaan in ons land

België, en dan in het bijzonder de hoofdstad van Brussel, staat bekend vanwege zijn gastronomie. Brussel is dan ook zeker te vergelijken met steden als New York, Hong Kong en Parijs vanwege de hoogwaardige kwaliteit en de verscheidenheid aan eetgelegenheden die de stad rijk is. De prijzen zijn echter eveneens met de eerder genoemde steden te vergelijken als je lekker uit eten wilt gaan.

Maar je kunt zonder al te veel moeite ook goedkopere alternatieven vinden, dus de mensen die ervan houden om uit eten te gaan, hoeven zich niet te beperken. Goedkope maaltijden voor één persoon lopen immers uiteen van 10 tot 15 euro, in combinatie met een halve liter commercieel bier van circa 4 euro. Ter vergelijking, een McDonald’s voordeelmenu kost ongeveer 8 euro en voor een cappuccino betaal je daar ongeveer 2,70 euro.

In een middelgroot restaurant met twee personen een drie gangen diner eten zal je doorgaans ongeveer 60 tot 100 per persoon kosten (maar dit kan altijd duurder uitvallen in de betere Belgische restaurants). Er worden overigens altijd automatisch servicekosten van 10 tot 15 procent aan de rekening toegevoegd, zodat je dus eigenlijk geen fooi meer hoeft te geven, tenzij je dat graag wilt natuurlijk.

Betalen van belastingen in ons land

Ons land staat bekend vanwege haar hoge belastingtarieven (de hoogste binnen Europa). Mensen met een topinkomen moeten bijvoorbeeld maar liefst 50 procent van hun inkomen aan belasting afdragen, vergeleken met maar 45 procent in de overige landen binnen Europa, ondanks dat overheidshervormingen gericht zijn op de vermindering van de belastingdruk en een aantal belastingaftrekken in België die je op zou kunnen eisen.
Belastingen beginnen met 25 procent op een jaarinkomen tot 12.990 euro, met de hoogste belasting van 50 procent op jaarinkomens van 39.660 en hoger. Door de staat worden de inkomsten- en vennootschapsbelasting geïnd, terwijl de gemeentelijke autoriteiten op hun beurt de gemeentelijke- en onroerendgoedbelasting zullen regelen. Bepaalde expats kunnen mogelijk een buitenlandse belastingstatus aanvragen, waarbij er enkel en alleen belasting hoeft te worden betaald over de inkomsten dien in ons land zijn verdiend.

Kosten voor sociale zekerheid en pensioenen in ons land

Van iedereen die woont en werkt in ons land wordt verwacht dat hij, of zij, een bijdrage levert aan het Belgische socialezekerheidsstelsel. Je werkgever zal dit in de regel voor je in orde brengen. Vaak wordt hiervoor 13 procent van je loon afgetrokken en zal je werkgever ook nog een bijdrage van maar liefst 24 procent betalen. Op het moment dat je als zelfstandige werkzaam bent, dan kun je eveneens sociale zekerheid ontvangen, maar dan moet je je er wel eerst zelf voor inschrijven.

Sociale zekerheid in België bestaat uit zeven verschillende onderdelen, te weten:

  1. medische zorg in de vorm van vergoedingen,
  2. pensioenuitkeringen,
  3. familie,
  4. ongeval,
  5. vakantie,
  6. werkgerelateerde schade,
  7. werkloosheid.

Mensen die in ons land woonachtig zijn en er werken, hebben tevens recht op een pensioen. Het pensioen in België is doorgaans gebaseerd op het bedrag dat je hebt verdiend en het aantal jaren dat je werkzaam bent geweest. Dit betekent dus dat een pensioensuitkering niet voor iedereen gelijk zal zijn.

Ze Magazine - Lifestyle trends