Wellicht ken, of ben, je ook zo iemand die een niet alk te grote groep vrienden heeft omdat er verlegenheid in het spel is. Soms heeft iemand gewoonweg niet voldoende zelfvertrouwen om uit te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten. Toch kunnen ook deze mensen de behoefte voelen om nieuwe contacten te leggen en nieuwe vrienden te maken. Zij zouden dan ook wel wat adviezen en tips kunnen gebruiken over hoe ze dit aan kunnen pakken. Gelukkig heb je ons weten te vinden: wij hebben hieronder namelijk een aantal adviezen en tips voor je op een rijtje gezet die je een aardig eind op de juiste weg kunnen helpen als je op een succesvolle manier nieuwe vrienden wilt maken.

Zie ook: activiteiten voor met je bff

Het maken van nieuwe vrienden kan soms behoorlijk intimiderend of beangstigend zijn, maar het is absoluut de moeite waard om toch eens te proberen. Tenslotte zullen vrienden voor de meeste mensen een groot deel van ons leven gaan vormen. Zij zijn immers de mensen die samen met jou het levenspad bewandelen, je over pieken en door dalen slepen en goede en slechte tijden met je doormaken. Zonder vrienden zou het leven er dan ook volledig anders uitzien en zou je zeker niet zijn wie je nu bent, en dat geldt uiteraard ook voor hen.

Op het ogenblik dat je nieuwe vrienden wilt maken, dan zul je duidelijk dienen te maken wat voor soort vrienden je graag zou willen. In grote lijnen zijn er namelijk drie verschillende soorten vrienden:

1. “Hallo-dag” vrienden (of kennissen)

Dit zijn de mensen die je op school of op het werk tegenkomt gewoonweg omdat de situatie daarom vraagt. Je zegt hallo wanneer je elkaar ziet en je neemt weer afscheid van elkaar aan het einde van de dag, maar daar blijft het verder dan ook meestal bij. De relatie zal dan ook meestal niet aan blijven houden op momenten dat de situatie verandert, bijvoorbeeld zodra je afstudeert of van baan wisselt.

2. Gewone vrienden

Vrienden waarmee je sociale, activiteiten ontplooit en die je dus zo nu en dan ontmoet om bij te kletsen of wat tijd mee door te brengen. In de regel zul met deze mensen over koetjes en kalfjes babbelen.

Zie ook: leuke vakantiebestemmingen om vrienden mee naartoe te nemen! 

3. Echte, hartsvrienden (of beste vrienden)

Mensen met wie je over werkelijk alles kunt praten. Je kunt, al dan niet, iedere dag met hen afspreken, maar dat is niet echt van belang omdat de kracht van je vriendschap wordt niet bepaald door de frequentie van jullie ontmoetingen. De vriendschap omhelst meer dan alleen dat. Dit zijn de vrienden die je kunt vertrouwen en die er voor je zullen zijn op momenten dat je ze nodig hebt, en ze zullen altijd bereid zijn om zich extra voor je in te zetten.

De meeste mensen zijn op zoek naar vaste vrienden en indien dat mogelijk is zelfs naar oprechte hartsvrienden. Iedereen heeft waarschijnlijk een heleboel hallo-dag vrienden, vaak meer dan je kunt tellen. De verhouding van de hallo-dag vrienden, gewone vrienden en echte hartsvrienden bedraagt doorgaans 60-30-10procent. In de loop van de jaren, wanneer je meer en meer mensen hebt leren kennen, kan dat echter veranderen in 75-20-5 procent. Voor de meeste mensen kloppen deze procenten aardig, al kan er wel een afwijking zijn van ongeveer 5 tot 10 procent.

Ongeacht of je nu gewone- of beste vrienden wilt maken, kunnen we zeggen dat dit mogelijk is. Je gelooft het misschien niet, maar zelfs een heel rustig en verlegen persoon op de lagere- en middelbare school kan dit doel bereiken. Er zijn zelfs personen die op de lagere school een teruggetrokken levensstijl er op nahouden. Maar zodra ze naar het beroepsonderwijs, de universiteit of aan het werk gaan zullen ze vaak een stuk socialer worden. Kortom: uiteindelijk zal het bij het gros van de mensen goed komen, zelfs wanneer ze eerst erg verlegen waren. Later zullen ze zich wellicht gaan verwonderen als ze terugkijken op kun jongere jaren en zien hoe verlegen ze waren, tevens zullen ze trots zijn dat ze tegenwoordig zo open en expressief zijn.

Wanneer je de mensen bekijkt die eenvoudig vrienden lijken te maken, dan kun je bijna zeker stellen dat ze ooit ook eens meer terughoudend, of zelfs verlegen, waren. Hun sociale vaardigheden werden waarschijnlijk allemaal in de loop van de tijd ontwikkeld. En juist om die reden is het voor jou ook mogelijk om te leren (wanneer je voldoende tijd en oefening ervoor overhebt) om socialer te worden.

Hieronder hebben we 10 adviezen en tips verzameld om nieuwe vrienden te maken:

1. Realiseer je dat je angst tussen je oren zit

De eerste stap is het ontwikkelen van een gezond beeld in je hoofd ten aanzien van het ontmoeten van nieuwe mensen. Bepaalde personen zien het leren kennen van nieuwe mensen als een enge gebeurtenis. Ze maken zich zorgen over het maken van een goede indruk, of de andere persoon hen wel leuk zal vinden, hoe het gesprek gaande gehouden kan worden en ga zomaar door. Hoe meer ze erover na gaan denken, hoe enger het lijkt te worden. Deze angst ontwikkelt zich uiteindelijk echter tot een geestelijke angst, die een eigen leven gaat leiden en hen onbewust tegenhoudt om nieuwe vrienden te gaan maken. Verlegenheid naar anderen toe is eigenlijk dan ook een gevolg van angstgevoelens.

Eigenlijk zijn al deze angsten gewoon allen in je hoofd aanwezig. Op het ogenblik dat ze ervoor na gaan denken, dan heeft 99 procent van de mensen het te druk met zich zorgen maken over deze dingen, in plaats van de aandacht te richten op zichzelf. Ondanks dat ze zich zorgen maken over de indruk die ze maken, dan zullen ook daadwerkelijk een vreemde indruk achterlaten. IN de praktijk blijkt echter iedereen last te hebben van dezelfde angst. De overige 1 procent is echter mensen die erkennen dat een relatie is gebaseerd op aanzienlijk sterkere waarden dan het uit spreken van specifieke woorden of het doen van specifieke dingen tijdens deze ene afspraak. Zelfs op het ogenblik dat er mensen zijn die je wel zullen beoordelen aan de hand van de dingen die je doet of zegt, dan moet je je af gaan vragen of dit wel personen zijn met wie je vrienden zou willen zijn. Waarschijnlijk niet.

2. Begin klein met mensen die je kent

Als je niet veel zelfvertrouwen hebt, dan kan het leren kennen van een hele groep nieuwe mensen intimiderend overkomen. Indien dat het geval is, dan kun je om te beginnen in het klein. Zo verlaag je de moeilijkheidsgraad van deze taak door te beginnen met je innerlijke vriendenkring, dat wil zeggen de mensen waar je meer mee vertrouwd bent. Een aantal manieren om dat te kunnen doen:

 • Grijp terug naar bekenden : Heb je vrienden uit het verleden? Of vrienden die je in de loop van de jaren kwijt bent geraakt? Stuur deze dan een vriendelijk berichtje om hen te groeten. Vraag hen om samen een drankje te gaan doen als je merkt dat ze openstaan voor een hernieuwde vriendschap.
 • Kijk of er clubjes zijn waar je lid van kunt worden: Er zijn bepaalde clubjes van vrienden, maar het is niet de bedoeling om deze zomaar binnen te vallen, maar om deze te gebruiken om te oefenen met het leren kennen van nieuwe vrienden. Binnen dit soort clubjes zullen de bestaande leden waarschijnlijk het voortouw nemen in de gesprekken, dus kun je gewoon als een soort waarnemer erbij aanwezig zijn de dynamiek tussen andere personen gadeslaan.
 • Maak kennis met de vrienden van je vrienden: Je kunt met vrienden meegaan als ze een uitstapje maken of gewoon je vriend(in) vragen om je aan zijn of haar vrienden voor te stellen. Indien je je op je gemak voelt bij je vrienden, dan is de kans groot dat je eveneens op je gemak zult zijn met hun vrienden.
 • Accepteer uitnodigingen om mee uit te gaan: Er zijn mensen die zelden uitgaan. Zodra ze worden gevraagd, dan zullen ze in de regel de uitnodigingen afslaan ​​omdat ze liever thuis blijven. Als gevolg daarvan zijn hun sociale kringen niet al te groot, maar wanneer je juist meer vrienden wilt maken, dan zul je je uit je comfortzone dienen te stappen en vaker uit moeten gaan. Je kunt in het echte leven geen vrienden meer maken als je als een kluizenaar thuis blijft zitten.

3. Ga de deur uit

Op het moment dat je jezelf meer vertrouwd maakt met je hechte vriendenkring, dan is de volgende stap om deze uit te breiden op zoek gaan naar mensen die je niet kent.

 • Je kunt dan ook bijvoorbeeld lid worden van een groep die speciaal in het leven is geroepen om nieuwe contacten tot stand te brengen. Tegenwoordig zijn er zelfs online sociale netwerksites beschikbaar die je zou kunnen gebruiken. Er zijn een heleboel interessegroepen, zoals groepen voor ondernemers, aspirant-auteurs, vegetariërs, bordspelliefhebbers, wielerfanaten en nog veel meer. Je hoeft dus alleen maar je interesses aan te geven en mee te doen met dit soort groepen. De ontmoetingen worden doorgaans elke maand georganiseerd, afhankelijk van de groep. Dit is dan ook een fantastische manier om snel een groot aantal nieuwe mensen te leren kennen.
 • Schrijf je in voor een workshop of cursus om een extra weg in te kunnen slaan waar je gelijkgestemde mensen tegen kunt komen. Je kunt zo een heleboel geweldige mensen leren kennen, met wie je soms zelfs hechte vriendschappen kunt sluiten.
 • Vrijwilligerswerk doen is eveneens een fantastische manier om 2 vliegen in één klap te slaan: je zult zo immers niet alleen vriendelijkheid en warmte weten te geven aan je omgeving, maar je ontmoet ook mensen die je hierin steunen of je hulp enorm weten te waarderen.
 • Bezoek allerlei feestjes, zoals verjaardagsfeestjes, Kerst- en Nieuwjaarsvieringen, buurtfeesten, huiswarmings, festivals, evenementen en dat soort gelegenheden. Dit zijn namelijk vaak plaatsen waar je een heleboel nieuwe vrienden kunt maken, maar dat hoeven niet noodzakelijkerwijs kwaliteitsrelaties te zijn. Maar desondanks een uitstekende manier om meer mensen te leren kennen.
 • Bezoek bars en clubs omdat daar een heleboel mensen komen die eveneens op zoek zijn naar het leggen van nieuwe contacten. Vaak echter zul je hier vooral “hallo-dag”vrienden maken, en maar in enkele gevallen er een goede- of zelfs beste vriend aan overhouden. Het is echter wel goed om bars en clubs een paar keer te bezoeken en te beoordelen hoe die aanvoelt voordat je een oordeel velt.
 • Online communities zijn geweldige plaatsen om nieuwe mensen te ontmoeten. Soms kun je zelfs hier een goede- of zelfs beste vriend leren kennen die je ook in het echte leven ontmoet en waarmee je een hechte band opbouwt. Je kunt bovendien goede vrienden met iemand zijn die je (nog) niet eerder in het echt hebt ontmoet. Vandaag de dag zijn er tal van online fora waar leden van bepaalde communities elkaar ontmoeten. Bekijk online dan ook eens fora die aansluiten bij je interesses. Neem deel aan de gesprekken en wordt een toegevoegde waarde van een discussie, zo leer je immers op korte termijn de andere leden beter kennen.

Zie ook: Leuke activiteiten en daguitstapjes

4. Zet de eerste stap

Indien je eenmaal op een plek aangekomen bent waar je mensen om je heen hebt, dan zal moet iemand de eerste stap dienen te zetten. Wanneer de ander geen gesprek begint, dan moet jij de eerste zijn die iemand even gedag gaat zeggen. Zo leren jullie elkaar een beetje beter kennen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door iets over jezelf te vertellen en de ander eveneens de kans te geven om hetzelfde te doen. Iets simpels, zoals vragen hoe de dag verloopt, of wat iemand vandaag/afgelopen weekend heeft gedaan is een fantastische opening van een gesprek. Zodra het ijs is gebroken, zal het eenvoudiger worden om het contact uit te breiden.

5. Neem een open houding aan

 • Ruimdenkend zijn en niet oordelen: Soms heb je wellicht een bepaald beeld van het soort vriend dat je graag wilt. Wellicht zoek je iemand die begripvol is, naar je luistert, dezelfde hobby’s heeft, van dezelfde films houdt, dezelfde educatieve achtergrond heeft en meer van dat soort criteria. En wanneer je vervolgens de persoon ontmoet en beseft dat hij of zij niet voldoet aan je verwachtingen, dan kun je je daarna van hem of haar afkeren.Dat is echter juist wat je niet moet doen. Geef juist de vriendschap de kans om op te bloeien. Wat van nog groter belang is, is jezelf een kans geven ten aanzien van deze ontluikende vriendschap. Je kunt immers prima een erg goede vriendschap ontwikkelen met mensen met een totaal verschillende achtergrond. Tijdens de eerste ontmoeting kan het zelfs lijken alsof jullie nooit echt close met elkaar kunnen worden, gewoon omdat jullie zo verschillend zijn.
 • Stel je hart open: Open op een soortgelijke manier je hart voor de persoon. Deze relatie tussen jou en de ander kan immers alleen beginnen op het ogenblik dat je je hart open hebt gesteld. Dit wil zeggen dat je open moet staan voor: vertrouwen, vertrouwen hebben en geloven in de goedheid van de ander. Je kunt zelfs geen nieuwe relaties aangaan wanneer je anderen wantrouwt of je bent bang dat dingen niet zullen gaan lukken. Zo zul je de verkeerde signalen afgeven en ervoor zorgen dat ook de ander zijn of hart op slot doet.Als je nieuwe vrienden maakt, dan dien je jezelf volledig open te stellen, het volste vertrouwen hebben dat het goede mensen zijn, met een goed hart en goede bedoelingen. Dit zal je namelijk helpen bij het vinden van een heleboel oprechte relaties die gebaseerd zijn op te vertrouwen zijn, liefde en vertrouwen hebben. Deze nuttige relaties zullen niet mogelijk zijn als je jezelf vanaf het begin afsluit.

6. Leer de persoon beter kennen

Een vriendschap draait om jou en om de ander. Leer de persoon dan ook beter kennen, maar dan ook echt als persoon. Hieronder hebben we een aantal vragen voor je verzameld die je in overweging zou kunnen nemen:

 • Wat doet hij of zij?
 • Wat zijn de hobby’s van hem of haar?
 • Waar heeft hij of zij de laatste tijd mee te kampen gehad?
 • Wat zijn de prioriteiten of doelen van hem of haar?
 • Wat weet hij of zij het meest te waarderen?
 • Wat zijn de waarden van hem of haar?
 • Wat motiveert of drijft hem of haar?
 • Wat zijn de passies van hem of haar in het leven? Wat zijn de doelen? Wat zijn de dromen?

Leer: hoe kan ik makkelijk complimentjes maken?

7. Maak contact met de echtheid

Doorgaans zijn mensen te erg bezig met hun eigen zorgen, bijvoorbeeld wat anderen van hen zullen denken, hoe ze hierop moeten reageren, wat hun volgende zet dient te zijn, zodat ze het volledige aspect van vriendschap missen. Je kunt echter aan de presentatieaspecten gaan werken, zoals hoe je eruit ziet, wat en hoe je dingen zegt, zolang je daardoor maar niet geobsedeerd bent. Dit soort acties zullen de vriendschap niet (echt) definiëren, maar wat dit wel doet is de band die er ontstaat tussen jou en de betreffende vriend.

Laat aan iedereen die je tegenkomt zien dat je liefde, warmte en respect voor hen hebt. Doe verder dingen omdat je dat wilt doen, en dus niet omdat het moet. Zorg voor deze mensen zoals jij dat zelf ook graag zou willen. Op het moment dat je andere mensen op een oprechte manier benadert, dan zul je mensen aantrekken die ook een oprechte band met je aan willen gaan. In deze groep mensen zullen je toekomstige echte vrienden zich bevinden.

8. Jezelf zijn

Verander jezelf in geen geval alleen maar omdat je nieuwe vrienden wilt maken. Dat is het ergste wat je kunt doen. Maar waarom is dat zo? Stel dat je een groot aantal nieuwe vrienden maakt door luidruchtig en erg aanwezig te zijn. Je normale zelf is echter juist stil en introvert. Wat zal er dan gebeuren? Het kan in het begin fantastisch zijn om die nieuwe vrienden te hebben maar de vriendschap is gebaseerd vanuit de gedachten dat jij extravert bent. Dat wil zeggen: je blijft de luidruchtige, aanwezige persoon zoals je nieuwe vrienden je kennen, maar dat zal alleen maar een façade zijn. Op de lange termijn zal het erg veel energie kosten om dit beeld te behouden. Niet alleen dat, maar ook de vriendschap zelf zal op een leeg fundament zijn gebouwd.

Of je wordt weer de introverte jij. Je vrienden zullen zich echter bedrogen voelen omdat dit niet de persoon is waar ze bevriend mee raakten. Ze zullen dan ook vaak langzaam uit je leven verdwijnen omdat je persoonlijkheden niet overeenkomen met wat ze in het begin van je te zien hebben gekregen.

Beter ben, en blijf, je gewoon jezelf. Zo zullen potentiële nieuwe vrienden jou als echt als deze persoon kennen en ze zullen dat beeld gebruiken om te bepalen of ze de vriendschap naar een hoger niveau willen tillen. Je hoeft je dus niet in allerlei vreemde bochten te gaan wringen om vrienden te maken. Het draait immers allemaal om jezelf zijn. De echtste vriendschappen worden dan ook gebouwd door vrienden die elkaar accepteren zoals ze echt zijn.

9. Er voor je vrienden zijn

Een vriendschap is een verbond dat elkaar zal steunen. Er voor je vrienden zijn zoveel je kunt is dan ook het devies. Heeft je vriend(in) nu hulp nodig? Kan je ergens een handje helpen? Hoe kun je deze persoon beter ondersteunen? Dat zijn dingen die je je af moet vragen als het om een echte vriendschap gaat.

Wanneer je je vrienden helpt, dan moet je echter dat niet doen met de verwachting om een volgende keer zelf geholpen te worden. Integendeel, help zonder daar enige voorwaarde aan te verbinden. Zie je hulp als een vorm van emotionele vrijgevigheid en doe dus dingen omdat je dat wilt doen, niet omdat je je daartoe verplicht voelt. Je dient de beloning te halen als je een ander helpt uit de wetenschap dat ze beter nu af zijn. Dit is een beloning die groter is dan alles wat je ervoor kunt krijgen.

10. Neem de moeite om contact te houden

Aan het einde van het verhaal zal er constant moeite gedaan moeten worden om de vriendschap te behouden. De bereidheid om de moeite te doen, zal geweldige vrienden van hallo-dag vrienden scheiden. Vraag je vrienden zo nu en dan eens hoe het met hen gaat of om samen wat te gaan ondernemen. Afhankelijk van de bedoeling van de vriendschap, is het niet nodig om elke paar dagen of eens per week samen af te spreken. Soms kan immers elkaar één keer per maand of eens in de paar maanden ontmoeten immers ook genoeg zijn. De kracht van jullie relatie wordt namelijk niet afgemeten aan de frequentie van de ontmoetingen. Zaak is dat jullie nauw met elkaar verbonden zijn en dat jullie er voor elkaar zijn op momenten dat dit nodig is.

Op het ogenblik dat jullie allebei een aantal eigen afspraken in de agenda hebben staan, dan is het wellicht lastig om tijd samen in te plannen. Zorg er dan zo nu en dan voor dat er een simpele ontmoeting plaats kan vinden, bijvoorbeeld tijdens de lunch of een diner. Maar jullie kunnen natuurlijk elkaar ook geregeld een berichtje sturen, online chatten of bellen. De technologie van vandaag de dag heeft communicatie immers zo veel eenvoudiger gemaakt waardoor het haast onmogelijk wordt om geen contact meer te hebben.

Ik hoop dat je de bovenstaande tips en adviezen nuttig vindt en er één of meerdere van toe kunt gaan passen om direct nieuwe vrienden te maken. Wanneer je echter behoefte hebt aan het onder de knie krijgen van extra vaardigheden, dan zou je je aandacht bijvoorbeeld kunnen richten op de manieren waarop je een gesprek kunt voeren, je lichaamstaal kunt verbeteren en hoe je een goede eerste indruk achter kunt laten, Ook deze vaardigheden kunnen immers erg nuttig zijn wanneer je nieuwe mensen leert kennen.

Ze Magazine - Lifestyle trends