Pijnlijke gewrichten is helaas een onaangename en hinderlijke ervaring die veel mensen meemaken. Maar wist je dat bepaalde vitamine-tekorten kunnen bijdragen aan gezonde spieren en gewrichten? Dit artikel bespreekt vijf veelvoorkomende fouten die kunnen leiden tot pijnlijke gewrichten als gevolg van vitamine-tekorten.

1. Je eet te weinig voeding met calcium

Calcium is een essentiële voedingsstof voor het behoud van sterke botten en gewrichten. Het speelt een belangrijke rol bij het behoud van de botdichtheid en het voorkomen van botontkalking. Als je te weinig calcium binnenkrijgt, kan dit leiden tot zwakkere botten en gewrichten.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium zijn onder andere zuivelproducten, groene bladgroenten, noten en zaden.

2. Je eet te weinig voeding met magnesium

Magnesium is een belangrijk mineraal voor de spieren en gewrichten. Het helpt bij het ontspannen van de spieren en het bevordert een gezonde bloedcirculatie. Een tekort aan magnesium kan leiden tot spierkrampen en stijfheid.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium zijn onder andere groene bladgroenten, noten en zaden, bonen en volkoren granen.

3. Je eet te weinig voeding met vitamine B6

B6 helpt bij de productie van collageen, een eiwit dat de structuur van weefsels zoals kraakbeen en ligamenten vormt. Een tekort aan B6 kan leiden tot zwakte in spieren en gewrichten, waardoor pijn kan ontstaan.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan B6 zijn onder andere kip, vis, eieren, aardappelen en bananen.

4. Je eet te weinig voeding met vitamine B12

Net als B6 is B12 ook belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Het is ook nodig voor de vorming van rode bloedcellen en DNA-synthese. Een tekort aan B12 kan leiden tot bloedarmoede en zenuwbeschadiging, en kan ook bijdragen aan gewrichtspijn.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan B12 zijn onder andere vlees, vis, zuivelproducten en eieren.

5. Je eet te weinig voeding met vitamine C

Vitamine C staat bekend om zijn immuunversterkende eigenschappen, maar het speelt ook een rol bij de gezondheid van spieren en gewrichten. Vitamine C helpt bij de productie van collageen, wat de structuur van kraakbeen en ligamenten vormt. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot verminderde collageenproductie, wat kan leiden tot pijnlijke gewrichten.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C zijn onder andere citrusvruchten, aardbeien, kiwi’s, paprika’s en broccoli.

Hoe kan ik al deze vitamines in één keer innemen?

Helaas blijkt uit onderzoek dat de meerderheid van de mensen niet voldoende vitamines binnenkrijgt via hun voeding. Dit kan leiden tot een breed scala aan gezondheidsproblemen, waaronder spierpijn, zwakte en vermoeidheid.

Je hebt de optie om losse vitamines te nemen, maar gelukkig ook om een supplement te kiezen waarbij de belangrijkste stoffen zijn verwerkt in één capsule. Zo heb je met één capsule alle essentiële vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren.

Een vaak gekozen “alles in één” voedingssupplement dat bijdraagt tot een gezonde werking van de spieren en gewrichten is Fibromine. Deze multivitamine heeft een unieke samenstelling en bevat alle bovenstaande stoffen: calciummagnesiumvitamine b6vitamine b12vitamine C, vitamine D, maar ook Gaba en MSM in één capsule.

Hierdoor is het heel eenvoudig geworden om alle bovenstaande voedingsstoffen in één keer binnen te krijgen.

Update: op dit moment staat er een 2+1 gratis actie op de site van Fibropharma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medische claims en sources

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC520753/pdf/1472-6882-4-13.pdf

(2) https://journals.lww.com/ejanaesthesiology/Fulltext/1999/02000/Effectiveness_of_Harpagophy tum_extract_WS_1531_in.8.aspx

– (3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25902009/ – vit. B12

Disclaimer: De informatie op deze pagina’s is algemeen advies dat zorgvuldig is onderzocht en opgesteld met de steun van voedingsdeskundigen en deskundigen naar beste weten en overtuiging. Het kan en mag echter niet in de plaats komen van een medisch onderzoek en diagnose. Neem contact op met een arts als dat nodig is. Elke persoon verkeert in een individuele situatie en moet maatregelen en onderzoeksmethoden gebruiken die op zijn gezondheidstoestand zijn afgestemd.

Ze Magazine - Lifestyle trends