Ja, honden kunnen helaas ook een vitaminetekort hebben (voorkomen is beter dan genezen!). Net als mensen hebben honden vitamines nodig om gezond te blijven. Vitamines zijn essentiële voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren en te groeien.

Een tekort aan bepaalde vitamines kan verschillende gezondheidsproblemen bij honden veroorzaken. Bijvoorbeeld, een tekort aan vitamine A kan leiden tot oogproblemen, huidproblemen en een verzwakt immuunsysteem. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot groeistoornissen, spierzwakte en skeletproblemen. Een tekort aan vitamine E kan leiden tot neurologische problemen, zoals verlies van spiercontrole en coördinatie.

Het is belangrijk om een gezonde en uitgebalanceerde voeding te bieden die alle noodzakelijke vitamines en mineralen bevat. Een vitaminetekort kan worden voorkomen door het geven van kwalitatieve supplementen die zijn ontworpen om eventuele tekorten aan te vullen.

Hoe kan ik zien dat mijn hond last heeft van een vitaminetekort? 

Er zijn verschillende symptomen die kunnen duiden op een vitamine tekort bij honden. Hieronder staan enkele veelvoorkomende symptomen:

 1. Slechte huid- en vachtconditie: Een tekort aan bepaalde vitamines kan leiden tot een doffe vacht, haaruitval en een droge, schilferige huid.
 2. Spierzwakte en vermoeidheid: Een tekort aan bepaalde vitamines kan leiden tot spierzwakte en vermoeidheid bij honden. Dit kan ertoe leiden dat ze minder actief zijn dan normaal.
 3. Leeftijd: Oudere honden hebben mogelijk meer vitamines nodig dan jongere honden, omdat hun lichaam minder efficiënt is in het opnemen en gebruiken van voedingsstoffen.
 4. Oogproblemen: Honden met een vitamine A-tekort kunnen oogproblemen ontwikkelen, zoals nachtblindheid, troebelheid van het hoornvlies en zelfs blindheid.
 5. Slechte voedingsopname: Honden kunnen problemen hebben met het opnemen van voedingsstoffen uit hun voeding, bijvoorbeeld als gevolg van spijsverteringsproblemen, zoals darmontstekingen, parasieten of infecties.
 6. Verzwakt immuunsysteem: Vitamines zijn belangrijk voor een gezond immuunsysteem bij honden. Een tekort aan bepaalde vitamines kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem, waardoor honden vatbaarder worden voor infecties en ziektes.

Los van bovenstaande symptomen, zijn extra vitaminen zeker geen overbodige luxe voor een hond.

Waarom extra vitaminen geven aan mijn hond?

Als hondenbaasje wil je natuurlijk het beste voor je trouwe viervoeter. Het geven van een dagelijkse multivitamine kan ervoor zorgen dat je hond alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft om gezond te blijven. Hier zijn enkele redenen waarom het geven van een multivitamine aan je hond een goed idee is:

 • Ondersteuning van de gezondheid: Multivitaminen kunnen helpen om de algemene gezondheid van je hond te ondersteunen, inclusief zijn immuunsysteem, hart- en vaatstelsel en botten.
 • Preventie van tekorten: Door het geven van een multivitamine aan je hond, kun je ervoor zorgen dat hij geen tekorten ontwikkelt aan essentiële vitamines en mineralen, vooral als hij een dieet volgt dat niet alle nodige voedingsstoffen bevat.
 • Verbetering van de vacht- en huidconditie: Multivitaminen kunnen de conditie van de huid en vacht van je hond verbeteren, wat kan leiden tot een glanzende, gezonde vacht en minder haaruitval.
 • Vermindering van stress: Multivitaminen kunnen helpen bij het verminderen van stress bij honden, waardoor ze zich meer ontspannen en kalm voelen.
 • Verbetering van de eetlust: Als je hond een multivitamine krijgt die alle essentiële voedingsstoffen bevat, kan dit de eetlust van je hond stimuleren en ervoor zorgen dat hij meer voedingsstoffen binnenkrijgt.
 • Preventie van ziekten: Door ervoor te zorgen dat je hond alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt, kan het geven van een multivitamine helpen bij het voorkomen van ziekten en aandoeningen op de lange termijn.

Een vitaminetekort kan je dus beter voorkomen dan genezen! 

Hoe kan ik makkelijk vitamines geven aan mijn hond?

Een populaire en vaakgekozen vitamine voor honden is Toshi. Het is een 100% natuurlijk tussendoortje boordevol vitamines. Veel hondenbaasjes geven dagelijks 3 Toshi’s bij het ontbijt. Is jouw hondje al een beetje ouder (ouder dan 7 jaar?). Dan is het aanbevolen om deze vitamines te combineren met een Heup en Gewricht supplement.

Update: Via de website van Toshipets.com is er op dit moment een 2+1 gratis actie op de volledige collectie!

Ze Magazine - Lifestyle trends