Je kunt om de meest uiteenlopende redenen een kostuum in je valies willen pakken. Dit is wellicht nodig als je op zakenreis gaat, je een officiële bijeenkomst of feest bij gaat wonen of je er gewoon goed uit wilt zien op een eerste date. Het kan echter een helse toer zijn om je kostuum zo in je valies te pakken dat je het er later niet vol kreukels weer uit tevoorschijn haalt. Je wilt immers geen flater slaan door met een gekreukeld kostuum op je afspraak te verschijnen. En al evenmin wil je waarschijnlijk, zodra je op je bestemming aan bent gekomen, een stomerij opzoeken om daar je kostuum weer kreukvrij te laten maken.

Hoe kan je een kostuum inpakken in je valies?

Gelukkig is er een erg simpele, maar ook enorm handige, manier om dit klusje te kunnen klaren. Wellicht dat het je een beetje meer tijd zal kosten om je valies in te pakken, maar later zul je daar alleen maar profijt van hebben (en zelfs tijd door kunnen besparen omdat je niet de eerste de beste stomerij op hoeft te gaan zoeken na aankomst op je bestemming). Hieronder beschrijven we stap voor stap hoe je te werk dient te gaan.

  • Om te beginnen moet je er altijd voor zorgen dat het kostuum niet tussen allerlei andere kledingstukken of bagage wordt gepropt in een valies.
  • Neem, als dat tenminste mogelijk is, maar één kostuum mee in je valies. Wanneer je bijvoorbeeld maar een weekend weggaat, dan is het doorgaans voldoende om een kostuum in te pakken dat tijdens meerdere gelegenheden gedragen kan worden (grijs of blauw doet het meestal prima).
  • Draag het colbert tijdens je reis zodat de kans op kreukels tot een minimum kan worden beperkt (uitaard dien je er dan wel voor te zorgen dat je er geen vlekken op maakt).
  • Wanneer je meerdere kostuums mee wilt nemen op reis, dan is het de kunst om deze op de juiste manier op te vouwen voordat je ze in je valies stopt.
  • Om te beginnen haal je één mouw binnenstebuiten (dit met allebei de mouwen doen is uiteraard ook mogelijk),
  • De zijde die je niet binnenstebuiten hebt gevouwen, vouw je voorzichtig in de mouw waar dat wel bij is gedaan.
  • Alles moet uiteraard netjes symmetrisch op elkaar worden gelegd, dus de schouders moeten perfect op elkaar liggen, evenals de panden van het colbert,
  • Vervolgens met je de, ineengevouwen, mouwen keurig recht op het pand voordat je het geheel (ook nu weer netjes) dubbelvouwt,
  • Natuurlijk kun je het pakketje, dat zo is ontstaan, nog een keer dubbelvouwen. Je moet je dan echter wel bedenken dat de kans op het ontstaan van kreukels hierdoor toe zal nemen.

Op het moment dat je op je eindbestemming aan bent gekomen, dien je overigens wel direct het colbert uit je valies te halen, het uit te vouwen en op een kledinghanger uit te hangen (zo kan immers worden voorkomen dat het kledingstuk onnodig gaat kreukelen).

Indien je toch een paar kreukels op hebt gemerkt in je kostuum, dan kun je deze met een beetje stoom er gemakkelijk uithalen. Je kunt in dit geval je kostuum even in de badkamer hangen wanneer je een warme douche neemt.

Wanneer je de bovenstaande tips ter harte neemt, dan is een kostuum vol kreukels uit je valies halen, vanaf nu verleden tijd. Het vergt weliswaar wat extra aandacht bij het in- en uitpakken van je bagage, maar dat zal zeker de moeite meer dan waard zijn. Je hoeft je daarna immers geen zorgen meer te maken over een onverzorgd uiterlijk als gevolg van een onooglijk kostuum.

Ze Magazine - Lifestyle trends