Je werkt waarschijnlijk hard voor je geld en dus zou mooi zijn als het ook hard voor jou zou werken. En ondanks het feit dat internationalisering vandaag de dag een heel hot topic is, is het besparen van geld echte noodzakelijk om alles uit je euro’s te kunnen halen dat erin zit. Je er heel bewust van zijn op welke manier je iedere maand meer geld kunt besparen (en je dus ook weet dat je minder euro’s uitgeeft). Je geld kun je namelijk niet trainen of iets aanleren, maar dat kun je gelukkig jezelf welt. Je geld koopt zelf immers geen nieuwe en mooie dingen. Dat doe je dus echt zelf!

Toch is er een breed scala aan manieren om geld te kunnen besparen. Maar waar begin je? Je zou kunnen zeggen:

  • begin snel.
  • begin eenvoudig,
  • begin direct hier en nu.

We hebben namelijk 20 simpele tips en adviezen voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij het besparen van geld heel de dag, de week, de maand, het jaar, je leven lang! Neem ze dus ter harte en doe er direct je voordeel mee.

20 ultieme manieren om geld te besparen

1. Download geldbesparende apps

Je kunt overal en altijd geld besparen. K lik simpelweg op de meest uiteenlopende kortingsbonnen of geld terug acties door het downloaden van fantastische apps, zoals apps van je plaatselijke supermarkt en al je favoriete winkels om daar aanbiedingen en kortingsbonnen op te zoeken, maar ook apps waar je geld terug kunt vragen voor gedane aankopen of die een vergoeding geven wanneer via één van hun links een aankoop hebt gedaan. Verder zijn er tal van apps waar je de beste prijzen kunt vinden die beschikbaar zijn voor allerlei producten en diensten. Verder dien je uiterst voorzichtig te werk te gaan als je snel geneigd bent om online te gaan kopen, de kans is dan immers groot dat je meer geld uit gaat geven dan je eigenlijk van plan was of je je kunt veroorloven.

2. Check je lidmaatschappen en abonnementen

Heb je echt meerdere diensten nodig voor het streamen van televisieprogramma’s en muziek? Hoeveel abonnementen of lidmaatschappen verschijnen er iedere maand opnieuw in je e-mail? We willen dit soort abonnementen en lidmaatschappen zeker niet afkraken, maar op het moment dat je er even niet over na hebt gedacht, dan kun je je beter afmelden voor allerlei zaken waar je niet eens gebruik van maakt, niet eens inziet of leest. Wanneer je bovendien wat extra geld wilt besparen, dan kan het opzeggen van dat een peperduur verzamelproject dat je iedere maand weer op je deurmat vindt of een abonnement op dat dure tijdschrift, dat zonder gelezen te worden direct ergens in een kast verdwijnt, een mooie manier zijn om wat geld in je zak te kunnen houden.

3. Ga voor groen(er)

Groen is niet alleen een erg mooie kleur, maar ook staat het voor het maken van energie-efficiëntere levenskeuzes. Bepaalde van deze groene keuzes zijn, eerlijk gezegd, initiële investeringen, maar uiteindelijk zullen ze allemaal hun vruchten af gaan werpen. Om geld te besparen in en om het huis kun je denken aan het uitschakelen van de lichten op het moment dat je een kamer verlaat, gloeilampen vervangt door verlichting die energiezuinig is, een instelbare thermostaat gebruiken of minder lang douches nemen. Om geld te kunnen besparen op vervoerskosten, kun je bijvoorbeeld gaan carpoolen, gebruikmaken van het openbaar vervoer of op de fiets gaan. Al dit soort groene veranderingen kunnen niet alleen je leven een stuk duurzamer maken, maar ook wat geld in je portemonnee houden.

4. Koop tweedehands producten

Je moet in dit geval natuurlijk altijd je gezonde verstand gebruiken. Koop dus geen gebruikte banden, tandenborstels of andere producten waarbij de hygiëne of de veiligheid een rol speelt. Maar op het ogenblik dat je op zoek bent naar een auto, een huisdier (en toebehoren), gereedschap, kinder- en babykleding, videogames of boeken, dan kunt je aardig wat geld besparen door producten in een goede staat tweedehands kopen, in plaats van te gaan voor een nieuw exemplaar.

5. Plan creatieve afspraakjes

Het is een wijdverbreide fabel dat veel geld besteden aan dates ook direct betekent dat je verzekerd bent van de liefde van je leven. In de praktijk blijkt namelijk dat je ook prima plezier kunt hebben en verliefd kunt worden, terwijl je nog altijd zuinig met je geld omspringt. Vul bijvoorbeeld een picknickmand met popcorn, appels, een kaasplankje en wat chocolade en neem deze mee tijdens een romantische wandeling. Verder zou je nog wat kant en klare gerechten mee kunnen nemen en op een mooie locatie samen kunnen dineren. Geniet op die manier niet alleen van een voordelige date, maar zeker ook van het gezelschap van je date.

6. Evalueer je televisiepakket

Indien je hoge prijzen betaalt voor je televisiepakket en toch maar een gering aantal kanalen bekijkt, dan ben je zeker niet de enige. Een heleboel mensen beseft echter niet dat ze geld kunnen besparen en toch alle programma’s kunnen ontvangen die ze graag willen zien (en vaak zelfs nog meer!). Dit kan heel simpel door andere keuzes te maken. Kijk bijvoorbeeld naar YouTube, Netflix of Amazon Prime Video. Probeer onlangs uitgezonden afleveringen online te bekijken of gebruik je abonnement van de bibliotheek om dvd’s te lenen. Je hoeft niet direct terug te keren naar een middeleeuwse situatie waarin je enige vermaak bestond uit het bekijken van een steekspel dat door ridders werd gehouden. Wissel gewoon die kabelrekening in voor een meer goedkope, maar nog altijd prima alternatieven.

7. Train online

Sommige mensen hebben een zekere interactie met anderen nodig om te trainen, zoals dat vaak in een sportschool gebeurt. Anderen willen gewoon fit worden zonder bergen met geld te betalen voor de begeleiding van een persoonlijke trainer en de kosten voor speciale lessen. Indien je calorieën wilt verbranden zonder direct ook je salaris in rook op te zien gaan, dan kun je de diensten voor het streamen van trainingen eens bekijken en zelfs gratis YouTube-video’s zoeken die specifiek gericht zijn op de trainingen die jij nodig hebt. Veel fitnessgoeroes hebben zich immers gerealiseerd dat er vraag is naar opties voor thuissporters, die eveneens gesteld zijn op een hoogwaardige inhoud, maar die op ieder moment van de dag kan worden bekeken in de eigen vertrouwde huiskamer.

8. Stop met het gebruik van creditcards

De beste manier om verder te kunnen komen, en dus geld te besparen, is door direct te stoppen met het gebruik van je creditcards. Door te stoppen met het achteraf betalen, ben je namelijk niet alleen minder snel geneigd om impulsieve aankopen te doen, maar ook zal dit je de nodige kosten besparen die voor het gebruik van deze kaarten vaak in rekening zal worden gebracht. Daarnaast komt nog dat de producten die je op deze manier hebt betaald, doorgaans niet eens echt van jou zijn. Bovenal zal het hebben van schulden de valse illusie wekken dat je dingen bezit. Het is dan ook een voortdurend aanwezige wolk van verplichtingen die boven je hoofd zweeft, waardoor het prettige gevoel van iets echt bezitten wordt overschaduwd door de creditcardschuld. Wanneer je dus stopt met het gebruik van creditcards, dan zullen dingen echt van jou zijn als je iets koopt. Tevens kun je dan de aflossingen van je schuld overhevelen naar je financiële doelen. Dit is dus niet alleen een enorme verandering in je leven, maar uiteindelijk ook op het gebied van geldbesparing.

9. Wacht even voordat je iets koopt

Wellicht hebben je ouders je al vaak gezegd eerst nog een nachtje te slapen voordat je een grote beslissing nam. Bepaalde mensen raden zelfs aan om enkele dagen goed na te denken over een zekere keuze. Deze “wijsheid van iedereen die kan wachten”, betekent dus dat je de tijd neemt om de prijzen te vergelijken, voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen en het bepalen van je voorkeuren voordat je iets koopt.

Je verlangen meten klinkt misschien een beetje vreemd, want je weet dat je iets graag wilt hebben op het moment dat je het voor het eerst onder ogen kreeg, maar wellicht dat dit verlang na enige tijd minder wordt. Impulsaankopen zijn dan ook vaak enorme geldslurpers. Om die reden is het beter om wat geduld te oefenen als het gaat om grote, of niet geplande, aankopen. Je spaart dus geld door gedurende de onderzoekstijd een lagere prijs te vinden of door het besluit te nemen om van de koop af te zien.

10. Geniet van het buitenleven

Buiten ligt er een hele wereld op je te wachten om verkend te worden. Dat kan op zich heel goedkoop zijn. En uiteraard kun je vast ook wel een heleboel manieren bedenken om van de natuur te genieten terwijl je daar een flink bedrag voor op tafel hebt gelegd. Daar staan echter ook opties tegenover die weinig of niets hoeven te kosten. Denk maar eens aan activiteiten zoals, wandelen. Fietsen. Diverse balspelen. kajakken. backpacken. kamperen. Naar de sterren kijken en meer van dat soort dingen om te doen waarbij je niet te diep in de buidel hoeft te tasten, maar die wel heel leuk zijn om te doen. Ga dus naar buiten en bespaar zo flink wat euro’s.

11. Zet je eigen koffie

Op het moment dat je elke dag geld uitgeeft (al zijn het maar enkele euro’s) aan je favoriete koffie, dan kan dit bedrag in de loop van de tijd aardig op lopen. In plaats van je koffie te kopen, zou je er echter ook voor kunnen kiezen om zelf dagelijks een heerlijke kop te zetten. Op die manier kun je geld besparen dat je vervolgens weer zou kunnen gebruiken voor het plannen van een leuke trip, je pensioen of welk financieel doel je ook maar voor ogen hebt.

12. Bied dingen te koop aan

Rommel kan je een vals gevoel van voldaanheid geven. Op het moment echter dat allerlei troep gewoon een berg spullen is die je in de loop van de tijd bijeen gesprokkeld hebt, dan zal dat onnodig veel ruimte in en om je woning in beslag gaan nemen. Te veelspullen bewaren, zal je in de regel dan ook geen goed doen en iedere ruimte in huis uit kunnen laten puilen. Je kunt gelukkig deze troep ook te gelde maken door je spullen te koop aan te bieden. Plaats bijvoorbeeld bruikbare spullen opeen online marktplaats of organiseer een zogenaamde garage sale! Verminder het aantal spullen dat er in je huis rondslingert en creëer zo niet alleen een rustigere omgeving, maar houdt er ook nog wat extra geld aan over.

13. Ga opzoek naar gratis entertainment en vermaak

Gratis entertainment en vermaak zijn slecht op het moment dat het kaartjes betreft voor een minder goede komiek die optreedt in een donker achterafzaaltje in de slechtste wijk van de stad. Daarentegen kan gratis entertainment echt fantastisch zijn wanneer het boeken, luisterboeken, e-books, films, toneelstukken, lezingen of uitvoeringen zijn van getalenteerde artiesten betreft. De meest uitgelezen plaats waar je dit soort voordelig vermaak zou kunnen vinden is de plaatselijke bibliotheek of buurthuis. Het devies luidt dan ook: wordt direct lid en doe er zo snel mogelijk je voordeel mee. Maar je kunt op tal van andere manieren op zoek gaan naar meer gratis activiteiten en vermaak. Denkmaar eens aan gratis musea, parken, speeltuinen, filmvoorstellingen, concerten, markten, festivals of evenementen bij je in de buurt. Door je oren en ogen goed open te houden, kom je al snel achter allerlei leuke activiteiten die niet veel geld hoeven te kosten, terwijl je toch veel plezier kunt beleven.

14. Verwijder je bankgegevens van webshops en andere websites

Een van de meest snelste manieren om vandaag de dag geld uit te geven is door middel van één klik je bankgegevens voor de dag te toveren op je favoriete websites of in je favoriete webshops door deze door je systeem op te laten slaan. Bij de aankoop zijn dan geen bezinningsmomenten en weinig bedenktijd meer aanwezig waardoor het erg gemakkelijk zal zijn om snel, en soms zelfs ongemerkt te veel euro uit te geven. In plaats daarvan kun je beter de tijd nemen om je portemonnee te moeten zoeken, je betaalpas eruit te halen en alle gegevens met de hand in te voeren. Terwijl je dat namelijk aan het doen bent, dan kun je je namelijk nog gaan bedenken of je werkelijk dat ene product wel nodig hebt (wellicht heb je al iets soortgelijks). Wanneer je na deze extra minuten bedenktijd nog steeds het geld over wilt boeken en de wens dus nog steeds hebt, dan kun je je gang gaan en de aankoop definitief maken. Maar zodra je je beseft dat het niet de moeite loont om van de bank af te komen, terwijl je een bepaald aantrekkelijk product bekijkt, dan kun je beter van de aanschaf ervan afzien. In dit geval heeft je eigen luiheid of gemakszucht je geld weten te besparen.

15. Drink meer water

Meer water gaan drinken is niet alleen een tip die goed is voor je portemonnee, maar ook voor je lichaam, hersenen en emoties. Het blijkt dat zelfs een lichte mate van uitdroging je denken en je stemmingen weet te beïnvloeden. Dus water bestellen wanneer je uit eten gaat en je navulbare waterfles gebruikt, betekent dat je geld bespaart omdat je geen frisdrank koopt en je toch goed gehydrateerd blijft zodat je weer fit de dag door kunt komen.

16. Ga slimmer uit eten

Je kunt geld besparen door minder uit eten te gaan, of door dit op een slimmere manier te gaan doen. Indien je uit eten gaat, profiteer dan van de zogenaamde happy hours. Ze zijn niet alleen interessant als het gaat om de drankjes. Je kunt immers ook dat voorgerecht dat aangeboden wordt voor de halve prijs het grootste deel van je maag vullen, zodat je een kleiner hoofdgerecht kunt kiezen. Of ga ervoor om enkel en alleen apps te gebruiken als je uit eten gaat. Ook kun je je aanmelden voor digitale nieuwsbrieven van je favoriete restaurants, en op die manier je kortingen en acties ontvangen waar je vervolgens een stuk voordeliger mee uit eten kunt gaan. (Terwijl je toch bezig bent, kun je je direct afmelden voor de e-mails van restaurants of winkels die je zou kunnen verleiden om juist meer geld uit te gaan geven.) En vergeet bovendien niet om de enquêtes onderaan je rekening in te vullen. Hiermee kun je namelijk vaak kortingen of gratis eten verdienen, terwijl je maar een paar minuten van je tijd eraan hoeft te besteden. De zo gratis verkregen lekkernijen zullen doorgaans nog lekkerder smaken dan wanneer je ervoor zou hebben betaald.

17. Koop minder bekende- of huismerken

Je hebt niet altijd merkproducten nodig en dus kun je prima op dit soort dingen gaan besparen. Dat wil echter wel zeggen dat je op een kritische manier dient te gaan shoppen. Je gaat dan bijvoorbeeld opzoek naar huismerken of merkloze producten, zoals geneesmiddelen, vuilniszakken, schoonmaakmiddelen, diervoeding, verzorgingsproducten, toiletpapier en nog veel meer. Dit is een snelle en ongelooflijk simpele manier om geld te kunnen besparen iedere keer dat je boodschappen gaat doen.

18. Maak een boodschappenlijstje (en houd je er strikt aan)

Net zoals je een algemene begroting voor je geld nodig hebt (door een budget te maken), heb je eveneens een plan nodig voor het doen van je boodschappen (door steeds weer een boodschappenlijst te maken). Begin met het plannen van je maaltijden, door simpelweg te bepalen wat je wilt gaan eten gedurende de week (zowel voor het ontbijt, de lunch als het diner), en maak vervolgens een lijst van alle dingen die je daarvoor nodig hebt. Verder is het van groot belang dat je je ook strikt aan de gemaakte boodschappenlijst houdt. Op die manier voorkom je namelijk dat je dingen gaat vergeten en dat je iedere maand te veel uitgeeft aan impulsieve aankopen in de supermarkt.

19. Sla de aanbiedingenfolders er op na

Winkels hebben vaak speciale week-, maand of seizoensaanbiedingen waar je aardig wat geld mee kunt besparen. Deze aanbiedingen kun je dan ook prima gebruiken bij bijvoorbeeld het plannen van je maaltijd voor een bepaalde week of het aanvullen van je voorraadkast en vriezer. Je moet er dan uiteraard wel voor zorgen dat je niet vergeet wat je allemaal hebt ingeslagen zodat je weken hierop terug kunt grijpen als je een maaltijdplan aan het opstellen bent. Het verspillen van producten is immers alles behalve geld besparen.

20. Budgetteren

Vergeet niet dat de meest belangrijke geldbesparende methode het goed budgetteren is. Je zult dan ook nooit die financiele doelen bereiken als je geen begroting hebt gemaakt en deze kloppend houdt. Om je een handje te helpen bij het opstellen van een budget zijn er tegenwoordig tal van handige apps beschikbaar. Het opstellen van een goed begroting, en je er uiteraard aanhouden, is gratis. Je doet er dan ook goed aan daar vandaag nog mee van start te gaan en al binnen ongeveer tien minuten je eerste begroting opgesteld te hebben. Op het moment dat je namelijk begint met budgetteren, dan heb je je financiele doelen steeds voor ogen en weet je exact wanneer je deze kunt bereiken. Verder kun je zo veel eenvoudiger en slimmer geld gaan besparen. Zo ben jij namelijk de baas over de financiën en kun je financiële doelstellingen ook echt waar gaan maken.

Ze Magazine - Lifestyle trends