Ik wil je in dit artikel leren hoe je meer authentiek en meer sociaal kunt worden. Het is namelijk zo dat je niet financieel- of professioneel succesvol kunt zijn zonder dat je sociale vaardigheden van superieure kwaliteit zijn. Gelukkig hoeft meer sociaal worden niet moeilijk te zijn of een groot aantal jaren in beslag te nemen. Hieronder heb ik immers 7 tips voor je verzameld die je kunnen helpen om meer sociaal te worden,en dat al tijdens het eerstvolgende gesprek dat je gaat voeren. En dan heb ik het niet enkel en alleen over de basis: zoals het oogcontact maken en je een goede handdruk eigen maken. Nee, ik heb het over het worden van een ware superheld als het gaat om sociaal zijn.

Ik wil je dan ook gaan leren op welke manier je superieur kunt worden op sociaal vlak en daar je voordeel mee te doen. En dat wil ik gaan doen met behulp van de wetenschap. Nu hoor ik je haast denken: hoe kan wetenschappelijk onderzoek me nu ​​helpen om op sociaal gebied invloedrijker te worden? Lees dus snel verder en maak kennis met 7 van mijn favoriete wetenschappelijk onderbouwde tips om je sociale succes te vergroten.

Handige tips om socialer te worden

1. Zet hoog in

Ben je vast komen te staan in het verkeer op weg naar een bepaalde afspraak? Heb je problemen gehad met het vinden van een parkeerplaats? Dan doe je er goed aan om dit alles niet op je werkt naar voren te brengen of er zelfs de nadruk op te leggen. Een heleboel mensen realiseren zich niet dat het beginnen van een vervelende of een stressvolle gebeurtenis direct de toon zal zetten voor heel je gesprek. Je wilt echter op een hoogtepunt van start gaan om de best mogelijke resultaten te bereiken of om een hoede indruk te maken. Eén onderzoek heeft dit aspect dan ook op de proef gesteld door de fooien voor roomservice te analyseren. Tijdens dit slimme onderzoek brachten obers het ontbijt naar de hotelkamers die niet beschikten over ramen, zodat de gasten het weer buiten niet konden zien. Ze testten hierbij een tweetal scenario’s en je kunt vast al raden welk scenario een betere fooi op heeft geleverd:

  1. De ober begroette de gast met: “Goedemorgen, ik heb ontbijt voor u. Het ziet er naar uit dat het vandaag geweldig weer gaat worden.
  2. De ober begroette de gast met: “Goedemorgen, ik heb ontbijt voor u. Het lijkt erop dat het vandaag geen geweldig weer gaat worden.”

Zie ook: leuke smsjes die je s morgens kan versturen! 

De ober die goed nieuws bracht, kreeg (zoals je wellicht al had verwacht) een hogere fooi, deze was maar liefst 26,65% hoger. Maar ongeacht of je nu communiceert met klanten of met mensen binnen je netwerk, begint in alle gevallen het gesprek met iets positiefs.

Tip hoe je meer sociaal kunt zijn: denk voordat je met,ongeacht welke persoon, gaat communiceren (dit kan dus een collega, een date, maar even goed een oude vriend zijn) aan drie positieve dingen die je direct kunt benoemen. Dit zal je direct een meer aangename gesprekspartner maken.

2. Gebruik de Like-Dar methode

Ondanks dat tegengestelden elkaar aan kunnen trekken, houden we toch van mensen die op ons lijken. Dit wordt ook wel de theorie van het similariteitseffect genoemd. Deze theorie, die onderzocht werd door Ellen Berscheid en Elaine H. Walster, stelt dat mensen zich aangetrokken voelen tot personen die eigenschappen, waarden en overeenkomsten met hen gemeen hebben.

Like-dar (een beetje vreemde combinatie van de woorden like en radar) is de term die ik graag gebruik voor de benadering van iemand tijdens een eerste gesprek. Op het moment dat je voor de eerste keer met iemand een gesprek gaat voeren, dan die je er je missie van te maken om erachter te komen wat jullie gemeen hebben met elkaar. Dit kunnen favoriete sportteams of restaurants zijn,maar even goed personen die jullie allebei kennen. Dit zal niet alleen jouw voorkeur vergroten, maar je tevens extra gesprekstof opleveren.

De like-dar methode helpt je eveneens om je aandacht te richten op het welzijn van de ander en te voorkomen dat je direct je oordeel over iemand al klaar hebt. Je moet je namelijk bedenken dat iemand meer zal worden beïnvloed door een persoon die is ‘zoals zij’, in plaats van een persoon die hem of haar direct al beoordeelt.

Tip hoe je meer sociaal kunt zijn: probeer minimaal 3 overeenkomsten te benadrukken op het ogenblik dat je met iemand in gesprek bent.

3. Kijk door een bril met kwetsbaar gekleurde glazen

Een roze bril is echt fantastisch om de wereld door te bekijken, positiviteit kan je voorkeur zeker vergroten,maar ik wil je een stap extra laten zetten. Ik wil namelijk dat je alles door een bril met kwetsbare gekleurde glazen gaat zien. Zodra je met iemand samen bent, dan moet je er over na gaan denken op welke manier je hem of haar zich meer op zijn of haar gemak, comfortabeler en veiliger kunt laten voelen. Met andere woorden, je moet erachter zien te komen hoe je de kwetsbaarheden van de persoon in kwestie op kunt vangen? Dit is in het bijzonder van belang in de omgang met moeilijke mensen of met narcisten.

Narcisten hebben namelijk een diepgewortelde angst om ontoereikend van aard te zijn, dus ze hebben ook de neiging het goed te maken door te veel te doen en een heleboel aandacht te vragen. Bekijk narcisme om die reden door een bril met glazen die uitgaan van compassie en nieuwsgierigheid.

Tip hoe je meer sociaal kunt zijn: leer op welke manier je het beste om kunt gaan de met diverse soorten moeilijke mensen en hoe je hen een goed gevoel kunt geven.

4. Maak gebruik van je nieuwsgierigheid

Nieuwsgierig zijn maakt je opsociaal vlak echt onweerstaanbaar. Zoals de gerenommeerde Dalem Carnegie altijd al zei: “Om interessant te zijn, dien jezelf ook geïnteresseerd te zijn.” Wanneer je met mensen in gesprek bent, denk er dan eens over om de volgende vragen te beantwoorden:

  • Wat motiveert deze persoon?
  • Wat is belangrijk voor hem of haar?
  • Wat geeft hem of haar een boost?
  • Waar praat deze persoon graag over?
  • Wat sluit deze persoon af?
  • Wat weet hij of zij te waarderen?

Maak het tot je persoonlijke doel om deze vragen over iedere persoon waar je mee praat te beantwoorden om op die manier je een sociale missie te geven. Voor je het weet, zal de persoon in kwestie je weten te fascineren, zelfs al heb je geprobeerd er meer over te weten te komen.

Tip hoe je meer sociaal kunt zijn: de volgende keer dat je met iemand samen bent, dan doe je alsof je hem of haar voor wilt gaan stellen aan je baas of aan je moeder. Wat zou je over hem of haar te weten moeten komen om een ​​indrukwekkende introductie te kunnen formuleren?

5. Laat je fantastische innerlijk zien

Zelfvertrouwen hebben is aantrekkelijk, charismatisch en zelfs besmettelijk te noemen. Lichaamstaal is dan ook een schitterende manier om jezelf te laten zien en je zelfverzekerd te voelen. De meeste mensen gaan tijdens gesprekken of dates zich alleen maar zorgen maken over de dingen die ze willen gaan zeggen. Ze denken na over wat ze gaan zeggen, maar denken echter zelden na over de manier waarop ze dat willen gaan doen. Non-verbale communicatie maakt echter minimaal 60 procent uit van het menselijke communicatievermogen, sommige deskundigen beweren zelfs dat dit zelfs 93 procent bedraagt. Dus op het moment dat je je enkel en alleen op je woorden concentreert, dan benut je slechts 40 procent van je vaardigheden. Je dient dus jezelf de gewoonte eigen maken om zelfvertrouwen te laten zien met behulp van zowel je verbale- als je non-verbale context.

Tip hoe je meer sociaal kunt zijn: begin de volgende keer dat je met iemand communiceert, met de je buitenkant en dan pas met je innerlijk. Zodra je lichaamstaal er zelfverzekerd uitziet, dan heb je namelijk veel meer kans om je ook werkelijk zo te voelen.

6. Omarm je zwakheden

Zou je willen dat je de gedachten van mensen kon lezen? Laat me je deze moeite besparen. De meeste mensen proberen namelijk in het gros van de gevallen hun zwakheden weg te moffelen. Ze vragen zich af wat andere mensen van hen denken, proberen een goede indruk te maken en hun kwetsbaarheden juist te verbergen. Maar onderzoek heeft aangetoond dat het verbergen van je zwakte een averechtse manier is om mensen zoals jij te kunnen krijgen. In een onderzoek dat uitgevoerd werd naar sollicitatiegesprekken kwamen de onderzoekers tot de ontdekking dat zodra kandidaten in het begin van het gesprek positieve eigenschappen of prestaties noemden, ze als minder sympathiek werden beoordeeld dan de kandidaten die eerder in het sollicitatiegesprek hun zwakke punten toegaven.

Nee,ik heb het niet verkeerd opgeschreven en je leest het dus goed. Door je zwakke punten toe te geven, in plaats van je sterke punten naar voren te schuiven, worden mensen feitelijk meer betrouwbaar en meer menselijk. Uit het onderzoek is dan ook gebleken dat de best mogelijke combinatie het vroegtijdig toegeven van kwetsbaarheden en pas later je behaalde resultaten benadrukken is.

Tip hoe je meer sociaal kunt zijn: heb niet het gevoel dat je je kwetsbaarheden moet verbergen om meer sociaal over te kunnen komen. Ik besteed in feite een heel hoofdstuk in mijn boek Captivate aan waarom mensen hun geheimen hen menselijker, maar zeker niet minder,maken. Ik zou het dan ook een enorme eer vinden wanneer je dit eens zou willen lezen.

7. Verlicht sociale wrijving

Iedereen weet dat een glijmiddel de wrijving kan verlichten en ervoor kan zorgen dat mensen moeiteloos bij elkaar kunnen komen. Mensen die ongelooflijk veel succes hebben op sociaal vlak, weten dan precies op welke manier ze kun interacties met anderen soepel en vlotjes kunnen laten verlopen. Ze maken bijvoorbeeld gesprekken gemakkelijker, stellen mensen aan elkaar voor en weten personen onderling te verbinden. De meest simpele manier om dit te doen is door mijn favoriete openingszinnen voor vervelende gesprekken te gaan gebruiken.

Je moet dus gewoon stoppen met het gebruik van saaie sociale voorgekauwde scripts en daarentegen meer betrokkenheid en een hechtere relatie aan te moedigen. Onderzoek heeft immers aan weten te tonen dat het gebruik van intrigerende gespreksonderwerpen de dopamine in het brein vrij zal geven. Deze stof zorgt ervoor dat mensen zich prettig gaan voelen en de interactie met jou zullen gaan vergelijken met het ontvangen van een prijs of een beloning.

Wanneer je meer sociaal wilt zijn,dan kun je ook echt socialer zijn. Het vergt enkelen alleen een beetje moed en een verbetering van je sociale vaardigheden. Ik zou het dan ook een enorme eer vinden om je te mogen helpen op elke manier die ik kan bedenken. Het is namelijk mijn missie om jou te helpen om betere relaties op te gaan bouwen.

Ze Magazine - Lifestyle trends