Voor de eerste naar de spa gaan kan een behoorlijk spannende ervaring zijn. Zeker wanneer je er nog niet helemaal uit bent of je nu naakt, of toch met kleding aan, gemasseerd wilt worden. Dit gevoel staat dan ook eigenlijk helemaal haaks op het ontspannende en aangename karakter dat een massage zou moeten hebben. Het kan dan ook aardig wat spanning met zich meebrengen wanneer je in je eentje naar een kleedkamer gaat en je daar moet voor gaan bereiden op je massagedebuut.

Voordat je een definitieve massageafspraak maakt, is het om die reden erg verstandig om te weten of het gaat om een naakte massage, of toch eentje waar je je kleding bij aan kunt houden. Indien de massagebehandeling over de kleding heen wordt gegeven, dan is aan te bevelen om loszittende katoenen kleren aan te trekken, zoals een T-shirt en een joggingbroek.

Wanneer je echter een naakte massage tegemoet gaat zien, dan zul je je aan een zekere etiquette moeten houden. Over heel de wereld vind je weliswaar spa’s in allerlei soorten en maten: van luxe rustoorden tot ronduit bijzondere locaties. Opvallend is echter wel dat de etiquette in een spa op ieder continent en in iedere prijsklasse vrijwel hetzelfde is.

Alles wat je moet weten over de spa-etiquette voor een ontspannen massage

Om de spa en al haar faciliteiten goed te kunnen verkennen (en er dus optimaal gebruik van te kunnen maken) is het goed om minstens 15 minuten, maar beter nog een half uur of 45 minuten, voor de geplande afspraak aan te komen. Zo zijn er bijvoorbeeld spa’s die beschikken over ruime zithoeken waar je kunt genieten van thee of fruit met water, terwijl je ontspannen naar de zachte achtergrondmuziek luistert. Andere spa’s hebben echter sauna’s, badzwembaden en stoombaden waar je voor of na je massage gebruik van mag maken. Door van tevoren je lichaam en geest al goed te ontspannen, zul je nog meer in staat zijn om van je massage te genieten. Bovendien zul je je niet gestrest hoeven te voelen over het feit dat je je naar je afspraak moet haasten.

Op het moment dat je ergens niet zeker over bent of vragen over hebt, dan heb je bovendien ruim de tijd om vragen te stellen. Het is namelijk zaak dat je je hier volkomen op je gemak en ontspannen voelt, dus wanneer je vragen hebt, dan moet je daar zeker niet mee rond blijven lopen.

Gaan voor naakt of toch gekleed

Een heleboel mensen weten nooit helemaal precies of, en zo ja welke, kleding ze kunnen dragen in een spa. Zoals gezegd is dit makkelijk te achterhalen voordat je je massageafspraak maakt. Een naakte massage zal uiteraard worden gegeven zonder dat je kleding draagt, terwijl wanneer je toch liever gekleed wordt gemasseerd je soms zal worden gevraagd om badkleding of ondergoed te dragen.

Wanneer je hebt gekozen voor een naakte massage, dan zul je een badjas en slippers mee krijgen naar de kleedkamer die je aan kunt trekken in de ruimtes waar je geen massage krijgt. Zodra je de badjas en slippers aan hebt getrokken, kun je  naar de wachtruimte gaan. Hier zal de masseur of masseuse je op komen halen en meenemen naar de behandelruimte. Daar aangekomen krijg je uiteraard de tijd om je badjas uit te trekken en onder de dekens te gaan liggen.

Tijdens de massage lig je dus voortdurend onder een deken of handdoeken. De masseur of masseuse zal alleen die delen van je lichaam bloot leggen die gemasseerd gaan worden. Doordat je dus constant bedekt blijft, zul je minder snel het gevoel krijgen dat je in je blootje op de behandeltafel moet gaan liggen. De masseur of masseuse zal er verder alles aan doen om je op je gemak en ontspannen te laten.

Je moet je overigens wel bedenken dat de situatie wellicht anders is op tal van plaatsen in Azië, Turkije of Marokko. In deze landen is het namelijk heel gebruikelijk om naakt rond te lopen in een spa, Verder bestaat daar de mogelijkheid om gemasseerd te worden op massagetafels die in de openbare ruimte zijn geplaatst.

Na je massage, al dan niet met kleding aan, zal de masseur of masseuse je nog even lekker laten ontspannen. Zo kun je rustig de tijd nemen om op te staan ​​en van het moment te genieten. Uiteraard kun je niet oneindig blijven liggen omdat er wellicht nog andere mensen wachten op een massage. Enkele minuten de tijd nemen om je ogen te openen, een paar keer diep in te ademen en je armen en benen te strekken, is echter heel normaal. De masseur of masseuse zal gedurende deze ontspanningsperiode buiten de massageruimte op je wachten en je vervolgens de weg wijzen naar de ontspanningsruimte.

Voor of na de massage kun je in de meeste spa’s gebruikmaken van diverse faciliteiten. Zo kun je er bijvoorbeeld vaak genieten, naast thee en water, van gezonde snacks zoals fruit en noten, maar ook gebruikmaken van een stoombad en/of sauna als dat aanwezig is. Veelmensen vinden het bijvoorbeeld heel aangenaam om na een massage even hun spieren op wat extra warmte te trakteren.

Je kunt zelfs een douche nemen om je weer helemaal verfrist en schoon te voelen voor en/of na een massage.

Maar ongeacht of je nu voor een naakte massage of eentje met de kleding aan kiest, in alle gevallen zul je je altijd strikt aan de geldende regels en etiquette van de spa dienen te houden. Dit is niet alleen prettig voor jezelf, aar zeker ook voor eventuele andere bezoekers die je er tegen kunt komen.

Ze Magazine - Lifestyle trends