Ondanks dat het klimaat in heel Thailand sterk uiteen kan lopen, kun je je heel het jaar prima dit land gaan bezoeken. De beste tijd om te reizen is echter tijdens het koele en droge seizoen (tussen november en begin april). In het zuiden is het klimaatechter heel anders dan dat van de oost- en westkust. De westkust is dan ook meer gunstig wanneer je Thailand tijdens de wintermaanden wilt gaan bezoeken, wanneer het prima weer is om er te gaan duiken en snorkelen. Het weer aan de oostkust is het grootste deel van het jaar echter uitstekend, met de minste regenval in de maanden januari en februari en de meeste neerslag in de maand november.

Raadpleeg iemand die Thailand al eens eerder heeft bezocht

Thailand is een totaal ander land dan bijvoorbeeld België: met een duidelijk eigen klimaat in het oosten en het westen. Wanneer je ervoor kiest om naar Thailand te reizen in de maand november zal dan bijvoorbeeld uitermate geschikt zijn om aan de stranden van de westkust te vertoeven, of wanneer je in de maand juni de drukte wilt ontlopen en een aantal culturele trekpleisters van Thailand wilt gaan bezoeken bij mooi weer.

Wanneer je daarentegen een bezoek aan Thailand wilt brengen in augustus, dan moet je er rekening mee houden dat in heel het land er veel neerslag kan vallen, maar vooral in het noorden. Strandopties zullen dan dus terug gaan lopen, doorgaans zullen dan alleen Hua Hin en Koh Samui als de beste locaties overblijven voor strandaanbidders; ondanks dat je ook op deze plaatsen nog altijd enkele regenbuien kunt verwachten.

Praktische tips voor reizen naar Thailand, van sociale protocollen tot begeleiding bij geldzaken, met een link naar het laatste reisadvies van de overheid.

Thailand staat in de brochures van de meeste reguliere touroperators en is het meest bezochte land van Zuidoost-Azië.

Op maat gemaakte reizen naar Thailand

De meeste reizigers die Thailand willen bezoeken, kiezen voor een simpel ‘kant en klaar’ pakket dat een aantal overnachtingen in Bangkok zal combineren met een verblijf aan één van de meest bezochte stranden. Je kunt er echter ook voor kiezen om een reis op maat samen te stellen en zo de dingen te gaan zien en doen die je werkelijk interesseren.

Reizen naar Thailand voor liefhebbers van flora en fauna

Met haar nationale parken die rijk zijn aan flora en fauna, maar ook met bergketens met de stammen die daar wonen en haar ongerepte stranden waar plaatselijke vissers hun dagelijkse vangst binnenbrengen, kan een toerist nog steeds in een heleboel delen van Thailand genieten van rust.

Het maakt dus niet uit of je nu op zoek bent naar avontuur, naar strand of naar cultuur, er is immers altijd wel een reis op maar samen te stellen voor Thailand. Doorgaans wijk je tijdens dat soort reizen bovendien af van de gebaande paden en krijg je heuse verborgen pareltjes van Thailand te zien en kun je verblijven in bijzondere resorts en hotels.

Reizen naar Thailand voor liefhebbers van lekker eten en drinken

De Thaise keuken herbergt een heleboel heerlijke smaken van exotische kruiden, zoals citroengras en kaffir limoen en is absoluut één van de hoogtepunten van elke Thailandreis. De beste keuken wordt in de regel aangetroffen in de plaatselijke niet in reisgidsen vermelde restaurants, maar ook aan de kraampjes die overal op straat te vinden zijn.

Zie ook: dit zijn de top 50 vakantiebestemmingen van dit jaar!

Wanneer je Thailand bezoekt dan is de lokaal gestookte whisky, Mekhong of Sangthip eveneens het proeven meer dan waard. Het lokale bier is overigens in uiteenlopende sterktes verkrijgbaar en zijn, net zoals de diverse vruchtensappen eveneens het proberen zeker waard. Op het moment dat je Thailand tijdens het oogstseizoen bezoekt, dan is bovendien kokosmelk rechtstreeks uit de noot ruimschoots voor handen.

Reizen naar Thailand voor liefhebbers van locals en hun gewoonten

Zodra iemand met zijn of haar handen tegen elkaar naar voren buigt (een ‘wai’), dan is het wel zo beleefd om als bezoeker van Thailand hetzelfde gebaar te maken. Inwoners van Thailand zijn mensen die niet erg luid spreken en die in de regel confrontaties uit de weg zullen gaan. Schreeuwen of je stem verheffen moet je als gast in Thailand dan ook zeker proberen te voorkomen. Openbare uitingen van genegenheid, zoals het geven van een knuffel of een kus, worden als gênant ervaren, dus ook deze moet je proberen te vermijden.

Op het ogenblik dat je een huis van een local bezoekt, dan is het de bedoeling dat je altijd je schoenen uittrekt. Mensen in Thailand kleden zich verder bij voorkeur netjes en in schone kleding. Ze stellen het dan ook zeker op prijs wanneer bezoekers hetzelfde doen. Thaise mensen zijn over het algemeen erg tolerant voor de meeste vormen van gedrag, zolang dit hun monarchie of religie niet zal beledigen.

Reizen naar Thailand voor liefhebbers van religieuze plaatsen, voorwerpen en personen

In Thailand wordt het als onbeleefd beschouwd wanneer je je voetzolen laat zien en je moet je voeten bovendien nooit in de richting van een Boeddhabeeld steken. Raak verder in geen geval dingen aan die van religieuze betekenis zouden kunnen zijn, zoals Boeddhabeelden, altaren en begraafplaatsen. Ondanks het feit dat een heleboel mensen in Thailand gewend zijn geraakt aan westerse toeristen, is het toch van groot belang om je respectvol te kleden tijdens een bezoek aan religieuze plaatsen. Schoenen en hoeden die je altijd eerst uit en af te doen voordat je een religieus gebouw binnen gaat.

Zie ook: daten met Thaise vrouwen

Reizen naar Thailand om bergstammen te bezoeken

Op het moment dat je als toerist in Thailand foto’s van leden van bergstammen wilt nemen, dan is het waarschijnlijk dat ze ofwel een kleine geldsom als geschenkje van je verwachten of je actie zien als een teken van tegenspoed voor hun stam. N dit laatste geval zullen de leden van de betreffende stam je dan ook vragen om hen niet op beeld vast te leggen. Het is dan ook raadzaam om van tevoren altijd nadrukkelijk toestemming te vragen voordat je een foto of video maakt tijdens een bezoek aan een bergstam in Thailand.

Zoals je ziet, zijn er in Thailand een heleboel uiteenlopende activiteiten te boeken, waarvan er eveneens een groot aantal in de open lucht plaats zullen vinden. Om die reden is het belangrijk om te weten wat de weersverwachtingen zullen zijn in een bepaalde regio in het land tijdens je vakantieperiode.

Ze Magazine - Lifestyle trends