Hasselt wordt ook wel liefkozend de stad van de smaak genoemd, maar is tevens een echte studentenstad. In de praktijk vertaalt zich dit door een bruisend uitgaansleven en een gezellige sfeer. Ongeacht of je hier nu woont, studeert, werkt, uitgaat, recreëert of een dagje op bezoek bent, er is altijd wel iets te zien, te doen en te beleven in Hasselt. Hoewel een heleboel studenten, en andere liefhebbers van het Hasseltse uitgaansleven, vooral de donderdag kiezen als populaire uitgaansavond omdat er dan geprofiteerd kan worden van speciale prijzen voor de drankjes inde talloze kroegjes, cafeetjes en bars die de stad rijk is. Toeristen en dagjesmensen komen echter in het bijzonder naar Hasselt om er gezellig te shoppen, een bezoekje te brengen aan de bezienswaardigheden en om te genieten van de gastronomie waar de stad steeds weer hoge ogen mee weet te gooien.

1. Japanse Tuin

De Japanse Tuin in Hasselt, aangelegd volgens een ontwerp van is een verlengde van het Kapermolenpark, en mag zich met een oppervlakte van 2,5 hectare de grootste Europese tuin in zijn soort noemen. De tuin is een ontwerp van Inoue Takuyuki. De tuin is gelegen in het gebied tussen de het stadscentrum, de Grote Ring, het Kapermolenpark en ijsbaan De Schaverdijn. De tuin is ontstaan uit de vriendschapsband tussen Hasselt en het Japanse Itami die al sinds het jaar 1985 wordt onderhouden.

Het ceremoniehuis ‘Korokan’ (dat “een plaats van rust en onderkomen voor reizigers” betekent, is opgetrokken uit natuursteen, hout, bamboe, klei en papier, terwijl het dak is bedekt met kleipannen en rode dakleien. De talloze ramen zorgen voor een fraaie uitkijk over de Japanse tuin. Het theeceremoniehuis ligt halverwege een aangelegde heuvel en een aangelegd mostapijt leidt de bezoekers ernaartoe. En voornaam decoratief element in dit gebouw is de Oribe-steenlantaarn. Verder zal het gesloten karakter van het theeceremoniehuis zeker opvallen: de ramen bieden dan ook maar een beperkt uitzicht op de tuin en de lichtinval is minimaal, vooral gericht op de vuurhaar die in de vloer is ingebouwd. Specifiek voor het theeceremoniehuis is het ronde venster dat in de kleiwand aan is gebrachte, en dat voorzien is van twijgen, terwijl voor de ramen aan de buitenzijde latwerk van bamboe aan is gebracht. In dit gebouw worden van tijd tot tijd theedemonstraties gehouden in de stijl van de Urasenke-school.

De waterval in de Japanse tuin kenmerkt zich door het aanwezige horizontale en verticale lijnenspel dat gevormd wordt door de rotsen, en dat nog extra versterkt wordt door de steenpartijen die op de voorgrond in het water zijn geplaatst. Yatsuhashi is de benaming van de zigzagbrug in de vijver, die nog altijd wordt gebruikt als een ‘irisvijver’. De iris wordt volgens Japans gebruik in vijvers aangeplant als een blijvende herinnering aan een dierbare die weg is gegaan of die overleden is. Een andere traditie in Japan is het decoreren met chrysanten, vooral in de maand oktober, vanwege het feit dat de Japanners de chrysant als sterk symbool zien voor zon die leven brengt, en dus ook als symbool voor een lang leven en geluk.

Wanner je als individuele bezoeker werkelijk alles te weten wilt komen over de Japanse tuin en allerlei gebruiken en tradities in dit Aziatische land, dan doe je er verstandig aan om samen met een gids op pad te gaan. Niet alleen krijg je dan uitleg over het ontstaan van de tuin, maar ook over de diverse symboliek en de gebruiken in Japan. Een dergelijke rondleiding wordt iedere zondag en feestdag gegeven en zal circa anderhalf uur duren. Indien je alleen, of met een gezelschap, een begeleide wandeling wilt maken op andere tijdstippen, dan kan daar een afspraak voor worden gemaakt. De toegangskaarten voor de Japanse tuin zijn rechtstreeks te koop via Eventbrite of ter plaatse aan de kassa. De Japanse tuin is gevestigd aan de Gouverneur Verwilghensingel 23 te Hasselt.

2. Lavendel

De lavendelhoeve Limburg Lavendel, gevestigd aan Olmenbosstraat 25

3511, is een uniek van de Provence, maar dan gewoon in ons eigen Limburg. Je kunt er heerlijk door de lavendelvelden wandelen, maar allerlei bijzondere producten ontdekken in het aanwezige winkeltje met allerlei producten die vervaardigd zijn met lavendel van het eigen veld of nog wat nagenieten in de gezellige cafetaria. Kortom: op het domein van maar liefst 4 hectare, in de buurt van Herkenrode, is van alles te zien, te doen en te beleven.

Als individuele bezoeker is de toegang (uiteraard alleen tijdens de openingsuren) gratis, en je mag dan zelfs je trouwe viervoeter aangelijnd meenemen voor een wandeling. Verder zijn zowel het gebied als de aanwezige gebouwen goed toegankelijk voor mensen die gebruikmaken van een rolstoel of buggy. Voor groepen in de lavendelhoeve Limburg Lavendel zijn er speciale aanbiedingen. De hoeve ligt in de nabijheid van het terrein van de Abdij Herkenrode aan het fietsknooppunt nummer 94. Wanneer je met de auto een bezoek wilt brengen aan deze locatie dan is het parkeren geheel gratis.

3. Grote Markt

Door de jaren heen heeft de Grote Markt van Hasselt, die omstreeks het jaar 1300 is ontstaan, uiteenlopende kleine veranderingen ondergaan. Hierdoor heeft het plein weliswaar een heleboel van haar oorspronkelijke charme en karakter verloren, maar desondanks is het nog altijd het kloppende hart van de stad.

Vanwege het feit dat het stadscentrum van Hasselt niet erg groot is, geldt dat eveneens voor de Grote Markt. Het plein is gedeeltelijk omringd door historische burgerwoningen, gezellige horecagelegenheden en een aantal winkels. Tot de mees belangrijke monumentale panden aan de Hasseltse Grote Markt behoren:

    • De Draeck en De Sleutel, op nummer 1,
    • De Voetboge Camer op nummer 2,
    • Het Sweert op nummer 3,
    • De Koning van Polen op nummer 11,
    • De Drij Pistolen op nummer 15.

Verder kenmerkt de Hasseltse Grote Markt zich door het beeld van Hendrik en Katrien’: een wachtend jong stelletje gezeten op een bankje uitkijkend over het plein. Diverse bekende winkelstraten, zoals de Koning Albertstraat, de Hoogstraat, Kapelstraat en Maastrichterstraat, monden uit op dit sfeervolle stadsplein. Zodra het weer dit toelaat zullen de aanwezige terrassen dan ook al gauw volstromen met mensen die even een pauze in willen lassen tijdens het shoppen.

4. Escaperoom: Exitroom

Aan de Thonissenlaan nummer in Hasselt vindt je een bijzondere Escaperoom: ExitRoom is dan ook werkelijk de place to be wanneer je een liefhebber bent van een buitengewoon leuke en uitdagende real-life escape game dat je samen met nog één tot zes andere vrienden kunt spelen. Zal het jou lukken om samen met je gezelschap binnen het uur uit de kamer te ontkomen? Zijn jullie in staat om door de misleidende informatie heen kijken en de oplossing van het mysterie te ontrafelen? Om weer buiten te kunnen komen, zullen jullie immers de meest uiteenlopende raadsels op moeten lossen, sloten open moeten maken en leuke opdrachten op de correcte manier uit dienen te voeren.

Kortom: beschik je samen met je groep over voldoende logisch denkvermogen en intelligentie maar zijn jullie in het bijzonder ook in staat om goed samen te werken, dan hebben jullie de sleutels voor een succesvolle ontsnapping al voor een belangrijk deel in handen. Een bezoekje aan ExitRoom is overigens niet alleen leuk en ontspannend, maar zal ook absoluut een bijdrage weten te leveren aan een creatieve teambuilding waardoor het een perfect uitje is om samen met vrienden, families of collega’s eens te organiseren.

5. Quartier Bleu

 

In steden als Londen, Parijs en Praag is wonen aan het water enorm trendy. De kades die in het verleden bruisten van ruwe laad- en losactiviteiten, werden veranderd in moderne en hippe wijken die het goede leven uit leken te ademen. In Hasselt is er eveneens behoefte aan extra ruimte voor winkel, wonen, werken en studentenhuisvesting. Hasselt wordt immers niet voor iets de Hoofdstad van de Smaak en de Stad van het Geluk genoemd. Hasselt is bovendien de vierde stad van ons land als het gaat om winkelen. Aan dit rijtje zal dus de titel ‘Stad aan de Haven’ toegevoegd kunnen worden met dank aan Quartier Bleu.

Deze wijk zal zich immers kenmerken door de stijlvolle winkels en uitstekende restaurants, maar ook door de fraaie woningen. Er zal een moderne verbinding ontstane met het hart van de stad Hasselt. Het centrum van de stadsoase zal worden gevormd door een sfeervol plein dat in wordt gericht, met een ruime trap richting het water. Het zal dienen als een ontmoetingsplaats om herinneringen te creëren. De moderne fietsers- en voetgangersbrug over het water zal bovendien zorgen voor een verbinding van de twee oevers en zo Quartier Bleu nog beter bereikbaar maken. Kortom: een ontwikkeling die ervoor zorgt dat de stad Hasselt met trots deze stadswijk aan het water aan haar bezoekers voor kan stellen.

6. Cafe Café

In de stad Hasselt vindt je al ruim twintig jaar aan de Meldertstraat nummer 40 Café Café, Je mag deze horecagelegenheid dan ook zonder enige twijfel betitelen als een begrip in het nachtleven van de stad. Het is bovendien één van de weinige zaken die een ambiance weet te creëren van underground met alternatieve muziek, maar desondanks ook de nodige gezelligheid uit weet te stralen. In de latere uren kan er zelfs worden gesproken van een hoog partygehalte en om die reden is het publiek dat deze zaak bezoekt erg breed en divers, uiteenlopend van de twintigers die komen om te chillen tot de welgestelde senioren. Iedereen is echt dol op Café Café, niet vreemd wanneer je je bedenkt dat er geregeld live optredens worden verzorgd door de betere nationale, en soms zelfs internationale, bands.

7. CSI Moordtocht

Heb je er altijd al van gedroomd om eens een moordzaak op te kunnen lossen? Dan is het nu tijd om deze kans te grijpen, tijdens de CSI Moordtocht. Je wordt dan namelijk samen met je gezelschap omgevormd tot een heuse ‘detectives’. Dit moordspel kan worden gespeeld met een gezelschap vanaf 12 tot wel 500 personen.

Het is een buitengewoon spannend uitstapje voor allerlei gezelschappen, uiteenlopend van familie en vrienden tot collega’s en teamgenoten. De sleutels tot succes zijn voldoende inzicht en een analytisch vermogen omdat je tijdens het oplossen van deze case met je neus op de feiten zult worden gedrukt. Er is namelijk een moord gepleegd die jullie in teams op moeten lossen. Er moeten aanwijzingen op het plaats delict worden onderzocht, feiten worden verzameld en verdachten en motieven onder de loep genomen te worden. Wat kan er gebeurd zijn? Welke personen vertellen de waarheid en welke alibi’s zijn waterdicht? In slechts 3 uur dient de zaak echter opgelost te zijn.

Een echte detective begint niet zomaar aan een case en start altijd met een stevige kop koffie met iets lekkers om helemaal op scherp te komen staan, vervolgens krijg je een briefing en ontvang je uitgebreid uitleg over het spel. Nadat de teams zijn gevormd, ga je echt aan de slag. Nadat de zaak grondig is onderzocht komen alle teams weer samen en worden de bevindingen aan de commissaris overhandigd. Onder het genot van een drankje worden dan de rapportages nauwkeurig beoordeelden zal het winnende team bekend worden gemaakt. Uiteraard zal ook dan het plot uit worden gelegd zodat de zaak kan worden gesloten.

8. Cocktail Workshop in Hasselt

Wanneer je dol bent op het drinken van cocktails, maar de fijne kneepjes nog niet onder de knie hebt om een dergelijk lekker drankje zelf te kunnen maken, dan kun je in de stad Hasselt op diverse locaties terecht voor een interessante, en vooral ook lekkere, workshop. Je leert in een relatief korte tijd van een echte barkeeper een aantal basistechnieken en weetjes om mee aan de slag te gaan. Natuurlijk mag je ter plaatse al beginnen met het maken van een aantal cocktails, die uiteraard ook geproefd dienen te worden. In de meeste gevallen is het echter noodzakelijk om een workshop cocktails maken ruim van te voren te reserveren. Niet alleen zullen dan alle benodigdheden aanwezig zijn, maar ben je samen met je gezelschap ook verzekerd van een plekje.

Als je in de stad Hasselt een workshop cocktails maken wilt gaan volgen dan kun je daarvoor terecht op onder andere de volgende locatie:

El Bocado

Dokter Willemsstraat 10 te Hasselt.

9. Plopsa Indoor Hasselt

Plopsa Indoor Hasselt, dat gelegen is aan de Gouverneur Verwilghensingel 70, is het allereerste overdekte themapark van ons land. Het park bevindt zich naast de Ethias Arena en de Grenslandhallen en heeft een oppervlak van circa 9000 vierkante meter. Plopsa Indoor Hasselt is onderdeel van de Plopsa-groep waar ook Plopsaland De Panne, Plopsa Coo, Plopsa Indoor Coevorden en Holiday Park onderdeel van uitmaken.

Het park heeft een breed scala aan attracties, al dan niet met een thema. Een aantal attracties zonder thema zijn:

  • De diverse speeltuinen,
  • De dansende fonteinen,
  • De klimberg,
  • Het restaurant Studio 100-café,
  • De Plopsa winkel.

Daarnaast zijn er attracties die geheel in het teken staan van één of meerdere Studio 100 personages, zoals:

  • De Bumbaspeeltuin
  • De botsauto’s van Dobus
  • Kabouter Plop:
  • De kikkers,
  • De speelboom,
  • Het ballenbad,
  • Het Plophuisje (voor een hapje en een drankje).
  • K3:
  • De brandweermolen,
  • De zweefmolen,
  • Het verkeerspark.
  • Maya de Bij:
  • De eendjes,
  • De glijbaan,
  • De Maya speeltuin.
  • De vliegende fietsen van Mega Mindy
  • Piet Piraat:
  • De bootjes,
  • De Scheve Schuit,
  • De vuurtoren,
  • De woeste zee
  • Het vlot.
  • Samson & Gert:
  • Carrousel,
  • Frieda Kroket (voor een hapje en een drankje),
  • Mevrouw Praline (voor een hapje en een drankje).
  • De coaster van Wickie de Viking.

De openingstijden van Plopsa Indoor Hasselt zijn:

Van 10.00 tot 16.30 buiten het hoogseizoen

Van 10.00 uur tot 17.30 in het hoogseizoen

10. Pukkelpop

Pukkelpop wordt elk jaar gehouden aan de Kempische Steenweg in Hasselt en vindt in 2019 plaats van donderdag 15 augustus tot en met zondag 18 augustus. Het is een vierdaags festival dat voor de eerste keer in het jaar 1985 door de Humanistische Jongeren van Leopoldsburg werd opgezet. Het evenement groeide echter al snel uit van een klein plaatselijk muziekgebeuren tot een alternatief openluchtfestival. Vandaag de dag mag Pukkelpop zich echter rekenen tot de absolute top van de Europese muziekfestivals.

Al vanaf het prille begin van Pukkelpop staat de verbondenheid met het publiek centraal en wordt er bewust voor gekozen om een progressieve muziek- en randprogrammering aan te bieden. Bijna 200 actuele acts wisselen elkaar tijdens het festival af op de diverse podia. Het aanbod loop uiteen van stevige rockoptredens, ingetogen optredens van singersongwriters, pure popmuziek, pompende houseacts tot hete metalsessies: op Pukkelpop kan en mag immers alles.

Naast een heleboel verschillende muziek en andere optredens vindt je op Pukkelpop ook allerlei stands waar je een breed scala aan eten en drinken kunt kopen. Kortom: op vrijwel elke vierkante meter van het festivalterrein is wel iets te zien, te doen of te beleven.

11. St. Quentin Cathedral

Aan de Vismarkt in Hasselt vind je de St. Quentin Cathedral (in het Nederlands de Sint-Quintinuskathedraal). Op de plaats van deze kathedraal stond in de achtste eeuw al een eerste primitieve kerk (in het centrum van het oude Hasselt). Bij de oprichting van het bisdom Hasselt (in het jaar 1967) is de kerk echter veranderd in een kathedraal. De gotische kerk zoals die vandaag de dag bestaat kent dan ook een lange bouwgeschiedenis waarin talloze veranderingen, verbeteringen en restauraties plaats hebben gevonden. De meest recente grondige restauratie van de St. Quentin Cathedral is voltooid in het jaar 1999.

In de kathedraal bevinden zich tal van kunstwerken, zoals renaissance koorstoelen (uit het jaar 1549) met fraaie gebeeldhouwde decoraties, het schilderij Calvarieberg van Lampsonius, Stations of the Cross en muurschilderingen van de hand van de historische Hasseltse schilder Godfried Guffens. Verder tal van andere religieuze kunstobjecten te bewonderen uit diverse tijden en in uiteenlopende stijlen. Daarnaast is de oudst bekende monstrans op aarde (stammend uit de twaalfde eeuw) eigendom van de kathedraal, al wordt deze momenteel tentoongesteld in het Stedelijk Museum Het Stadsmus. Het museum dat in de beiaardtoren van de kathedraal is gehuisvest, geeft bezoekers een goed beeld van de geschiedenis van beiaarden en op welke manier deze werken.

Openingstijden van de kathedraal

Elke dag van 9.30 tot 17.30 uur

Openingstijden van de beiaardtoren:

Iedere eerste zaterdag van de maand om 14:00 uur. (entree 4 euro per persoon, waarbij jonge bezoekers onder de 12 jaar: gratis naar binnen mogen).Indien je met een groep de beiaardtoren wilt bezoeken, dan is dat mogelijk nadat je van tevoren een afspraak hebt gemaakt.

12. Begijnhof

Aan de Zuivelmarkt 33in Hasselt vind je een pleinbegijnhof in Maaslandse stijl waar tot 1886 begijnen hebben gewoond. Daarna is er eerst de provinciale bibliotheek en administratieve diensten in ondergebracht, terwijl later het huis voor actuele kunst Z33 zich erin vestigde. Dit vierde Hasseltse begijnhof werd al in het jaar 1245 vermeld en bevond zich in die tijd buiten de stadswallen en werd tijdens de Beeldenstorm zwaar beschadigd. Hierna werd er een tweede begijnhof binnen de stadswallen gebouwd aan de oever van de Demer, maar al snel bleek dit begijnhof te klein te zijn. Om die reden werd in 1707 begonnen met de bouw van een derde begijnhof. Alle huisjes zijn, net zoals de centraal gelegen Sint-Catharinakerk, in dit nieuwste begijnhof dateren van voor 1780. Het begijnhof raakte echter wederom zwaar beschadigd in mei 1944 als gevolg van een bombardement.

In zijn huidige vorm bestaat het begijnhof uit een V-vormige reeks van dertien huizen met een voorhof die gesitueerd zijn rondom een als tuin ingericht plein, waarin de ruïnes van de voormalige begijnhofkerk nog altijd te zien zijn. Vandaag de dag is het begijnhof elke dag vrij toegankelijk, mits de privacy van de huidige bewoners wordt gewaarborgd.

13. Modemuseum

In het Hasseltse Modemuseum, gelegen aan de Gasthuisstraat 11, kun je je laten inspireren door de geschiedenis van de mode en ontwerpers die vandaag de dag actief zijn in de modewereld. Je vindt er namelijk niet alleen allerlei trends en technologische snufjes, maar ook rok in allerlei soorten en maten: over smaak valt immers niet te twisten, zeker niet als het om mode gaat. Het modemuseum was een idee van de toenmalige schepen Wim Van Lishout die in 1986 zo Hasselt op de kaart wilde zetten als modestad. Hasselt had immers al in de middeleeuwen een bloeiende lakenhandel en ook de aanwezigheid van de modebewuste echtgenotes van officieren van het 11e Linieregiment en daarna van de ingenieurs van de Philipsvestiging waren een stimulans voor de vestiging van handelszaken als Jeurissen en Moray (met merken als Courrèges en Dior). Het Hasselts Modemuseum, dat gevestigd is sinds 1988 in de verbouwde zuidvleugel van het voormalige Grauwzustersklooster, heeft inmiddels circa 18 000 kledingstukken, schoenen, handtassen en accessoires in haar eigen collectie. In het museum kun je dan ook een goed beeld krijgen van de westerse modegeschiedenis die loopt van 1750 tot heden.

In deze geschiedenis hebben een aantal hoofdstukken echter wat speciale aandacht gekregen. Zo is de mode van de jaren zestig erg goed vertegenwoordigd,maar ook de unieke collectie designerschoenen en hoeden. Verder zal de sterke aanwezigheid van belangrijke ontwerpers uit de modewereld zeker haar stempel weten te drukken op dit museum. Je kunt hierbij onder andere denken aan ontwerpers als: Paul Poiret, Chanel, Christian Dior, Pierre Cardin, Yves Saint Laurent en Versace.

Maar ook de creaties van hedendaagse ontwerpers met Limburgse roots en internationale uitstraling komen aan bod, zoals Martin Margiela en Raf Simons. Verder zijn de roots met Limburg terug te zien in de deelcollectie couturekleding en accessoires van gevestigde modezaken in Hasselt (zowel in het heden als in het verleden), zoals Jeurissen, Moray en Reekmans. Het museum legt ook een verbinding tussen mode en andere kunstvormen zodat je er bijvoorbeeld ook sieraden kunt bewonderen.

Toegangskaarten zijn te koop aan de kassa van het museum en onder bepaalde voorwaarden is het zelfs mogelijk om met korting, of zelfs geheel gratis, toegang tot het modemuseum te krijgen. Het Modemuseum is geopend van dinsdag tot en met zondag: van 10.00 tot 17.00 uur.

14. Jenevermuseum

Kun je je voorstellen dat er in de negentiende eeuw per jaar 9,5 liter jenever per Belg werd gedronken? Maar ook vandaag de dag is jenever nog steeds een erg populaire drank. Al ruim vijf eeuwen zijn stokers dan ook in de weer met allerlei verschillende ingrediënten en technieken om op die manier de perfecte jenevervariant te kunnen produceren. De stad Hasselt heeft dan ook een bijzondere band met dit Europees erkende streekproduct waardoor er geen perfectere locatie voor het Jenevermuseum kan worden gevonden.

In het Jenevermuseum, gelegen aan Witte Nonnenstraat 19 in Hasselt, leer je dan ook van alles en nog wat over dit gedistilleerde drankje, dat gestookt wordt op basis van de kleine jeneverbessen waaraan zelfs geneeskrachtige eigenschappen aan toe zijn bedeeld. Je komt hier bijvoorbeeld te weten:

  • hoe je jenever dient te bewaren, te schenken en te drinken,
  • wat is je persoonlijke favoriet is,
  • wat het verschil is tussen jenever en gin,
  • waarom dit drankje juist jenever heet,
  • waarom er geen specifieke uitvinder van jenever aangewezen kan worden,
  • op welke manier jenever de geschiedenis heeft beïnvloed.

Je kunt overigens het proeflokaal van het Jenevermuseum eveneens zonder museumticket bezoeken, maar wanneer je besluit om het museum toch een bezoekje te brengen, dan weet je zeker dat je steeds weer iets nieuws zult ontdekken. Uiteraard kun je ook de smaakvolle ontdekkingsrondes uit proberen om de verschillende jenevers nog beter te leren kennen.

Het museum bestaat uit:

  • een binnenkoer,
  • een ossenstal (het stookafval diende als voedsel voor de ossen),
  • een mouttoren,
  • een kiemzolder,
  • een molenzaal,
  • een stookzaal,
  • een bottelarij,
  • een accijnslokaal,
  • een schuur,
  • een woonhuis.

Na een bezoek aan het jenevermuseum kun je een glaasje jenever proeven in het proeflokaal.

Er worden diverse huisproducten, die gemaakt zijn volgens oude receptuur en in een negentiende eeuwse installatie. Je kunt hierbij denken aan:

  • Graanjenever,
  • Belegen graanjenever,
  • Huislikeuren,
  • Huiselixir,
  • Oranjebitter,
  • Jeneverbessteentjes,
  • Sint-Lambertusdrèpke.

In het museum bevindt zich een unieke collectie van circa 26.000 stukken die iets te maken hebben met de Belgische gedistilleerde dranken, zoals glazen flessen, stenen stopen en kruiken, borrel- en likeurglaasjes, keramische voorwerpen, affiches, en etiketten. Maar er is eveneens een stoommachine, een graanmolen met molenstoel, uiteenlopende productieapparaten en diverse promotiematerialen tentoongesteld.

Wanneer je bovendien de gratis app download dan kun je nog wat extra kennis opdoen over de rijke Hasseltse jenevergeschiedenis. Je loopt dan aan de hand van app: jeneverroute, door de stad, ontdekt de verborgen verhalen achter de gevels van de voormalige jeneverstokerijen, terwijl je allerlei interessante anekdotes over jenever te horen krijgt.

Toegangskaarten voor het Jenevermuseum zijn te koop aan de kassa. Wanneer je de reguliere toegangsprijs betaalt dan is er een consumptie in begrepen, kies je echter voor een toegangsticket met korting (of zelfs voor een gratis toegang) dan vervalt dit gratis drankje. Gebruiker van een rolstoel dienen er overigens rekening mee houden dat het Jenevermuseum voor een groot deel rolstoeltoegankelijk is, met uitzondering van de molenzaal en de mouttoren. Het Jenevermuseum is geopend van dinsdag tot en met zondag: van 10.00 tot 17.00 uur.

15. Fietsen huren in Hasselt

Limburg wordt niet zomaar vol trots het fietsparadijs van België genoemd. Je kunt er immers genieten van een omvangrijk netwerk van fietsroutes. In Hasselt zijn bovendien tal van accommodaties te vinden waar je als fietser prima kunt vertoeven. Fietsen in Limburg is trouwens nooit saai of hetzelfde als tijdens een eerdere tocht. Je fiets namelijk over heerlijk vlakke wegen langs rivieren en kanalen, maar je kunt er eveneens voor kiezen om wat sportiever over de fikse kuitenbijters te rijden en vervolgens een snelle afdaling te maken. In alle gevallen weet je echter zeker dat je van je fietstocht zult genieten.

De stad Hasselt is overigens op zich ook een mooi decor voor een interessante fietstocht. Zo kun je tijdens een ware belevenistocht over het fietsroutenetwerk genieten van het landelijke karakter van de Hasseltse deelgemeenten. En onderweg je tegoed doen aan iets lekker bij één van de sfeervolle eetgelegenheden en even ontspannen op de talloze rustpunten die je tegenkomt.

Er zijn maar liefst drie zogenaamde fietslussen, zodat er altijd wel eentje is die bij je persoonlijke voorkeuren past. Uiteraard kun je de drie lussen eveneens combineren en zo nog meer van Hasselt ontdekken. De kaart waarop deze drie fietsroutes staan, is te koop bij Toerisme Hasselt. Bij de fietsroute ontvang je bovendien een aantal kortingsbonnen waarmee je bij een aantal adressen (die op de route liggen) korting kunt krijgen.

Een andere mogelijkheid is om de zogenaamde Babbelfiets te huren. Dit is werkelijk een erg leuke manier om de stad op een originele, comfortabele en ludieke manier te leren kennen. Je kunt een dergelijk fiets huren op zaterdagen en zondagen tussen 11.00 uur en 15 uur. (tijdens schoolvakanties overigens ook op donderdagen en vrijdagen) voor een ritje van circa een kalf uur. Om je voor de Babbelfiets in te schrijven kun je terecht op www.babbelfiets.be of bij Toerisme Hasselt.

Wanneer je de fietsroute Graffiti & Street Art in Hasselt gaat volgen, dan zul je merken dat muren werkelijk een verhaal kunnen vertellen. Dit verhaal wordt overigens niet zozeer verteld met woorden, maar wel in de vorm van kunstwerken. Ruim tachtig gevels laten je dan ook genieten van schitterende street art. Indien graag meer wilt weten over het verhaal achter de artiesten, dan kun je de gratis street art wandel- en fietsroute afhalen bij Toerisme Hasselt.

Toerisme Hasselt is gevestigd aan de Maastrichterstraat 59 in Hasselt. Dus wanneer je de stad Hasselt, en/of de prachtige omgeving, wilt gaan ontdekken per fiets, dan kun je terecht één van de fietsverhuurlocaties, zoals bij:

Fietspunt Hasselt

Op dit fietspunt kun je je fiets stallen, maar ook een fiets huren of zelfs kleine reparaties uit laten voeren om op die manier weer veilig thuis te kunnen komen. Op dit punt kun je terecht voor de huur van:

  • Fietsen,
  • Tandems,
  • Kinderfietsen,
  • Kinderzitjes,
  • Fietstassen,
  • Bakfietsen.

De fietsen en accessoires zijn zowel voor één als meerdere dagen te huur. Om een reservering te plaatsen kun je terecht op www.fietsparadijslimburg.be.

Fietspunt Hasselt is geopend op weekdagen van 7.00 uur tot 19.00 uur, maar ook in het weekend en op feestdagen (tussen 15 maart en 15 oktober) van 9.00 uur tot 13 uur. Buiten de openingstijden kun je er alleen terecht op afspraak.

Gemeenschapswacht

Verder kun je voor een fiets terecht bij de Gemeenschapswacht. Je vindt de Gemeenschapswacht op het pleintje achter het stadhuis (het Groenplein) en kunt daar een dag gratis een fiets, een tandem, een buggy of een fietskar lenen. Dit is mogelijk op weekdagen van 9.00 uur tot 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.30 uur. Je moet er overigens wel rekening mee houden dat je hier niet terecht kunt op zon- en feestdagen. Alleen voor de reservering van een tandem, buggy of de fietskar kun je bellen met +32 11 23 94 66.

Dienst Preventie (voor de huur van een kinderkar)

Een kinderkar kun je lenen bij de Dienst Preventie zodat je (klein)kinderen ook probleemloos mee rond kunnen rijden. De Dienst Preventie is eveneens gevestigd op het Groenplein (achter het stadhuis) en je kunt er dagelijks terecht, behalve op zon- en feestdagen. De Dienst Preventie is te bereiken onder nummer +32 11 23 94 66 of via huisvanpreventie@hasselt.be.

Abdijsite Herkenrode

De Abdijsite Herkenrode is de ideaal beginpunt voor een fietstocht, zowel in als rond Hasselt. De locatie bevindt zich immers direct op het fietsroutenetwerk en bovendien kun je er je auto veilig achterlaten op de gratis parkeerplaats. Voor het huren van fietsen kun je hier iedere dag terecht (behalve op maandagen): van 10.00 uur tot 17.00 uur en voor het reserveren van één of meerdere fietsen kun je terecht op www.fietsparadijslimburg.be.

Ze Magazine - Lifestyle trends