Je hebt er al een hele tijd over nagedacht of je al dan niet een ​​hond wilt nemen en uiteindelijk de knoop doorgehakt en besloten dat je een trouwe viervoeter in huis wilt halen. Je weet nu namelijk zeker dat je voldoende middelen, ruimte en tijd hebt om een ​​nieuw huisdier in je huis op te nemen, het enige dat nu nog rest is om te bepalen wat de perfecte hond is voor jou en je eventuele huisgenoten.

Het is van groot belang om na te denken over welke hond het beste bij jou en je gezin past. Zo kun je er namelijk voor te zorgen dat je een ras kiest dat goed bij je levensstijl past, aangezien het jou (en de anderen in je huishouden) tot een succesvolle hondenbezitter zal maken. Vaak moeten mensen die een, voor hen, ongeschikte hond kiezen, deze onderbrengen bij vrienden of familie omdat het gewoon niet klikt. In het meest erge gevalkan het zelfs noodzakelijk zijn om een dergelijke hond naar een opvang of een asiel te brengen.

Door een hond te kiezen, zul je dan ook het lot van een nieuw leven in jouw handen leggen, dus je dient dit te zien als een verplichting die je aangaat zolang de hond leeft, maar wanneer je je huiswerk goed doet, dan kun je ervoor zorgen dat je een verstandige keuze maakt. Om je hierbij te helpen, hebben we hieronder een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet die je kunt gebruiken bij het uitkiezen van een nieuwe hond.

1Kies een hond uit een asiel of bij een erkende fokker

Door een hond te adopteren kun je in bepaalde gevallen het leven van het dier redden, en dat is een belangrijk aspect om in overweging te nemen. Zoals je waarschijnlijk wel weet, is het adopteren van een hond erg populair geworden in ons land, omdat er een heleboel dieren in asiels worden binnengebracht en dus op zoek zijn naar een geschikt baasje. Volgens de deskundigen op het gebied van de opvang van dieren neemt het aantal adopties ieder jaar verder toe. Toch zijn er nog talloze dieren afhankelijk van de zorgen van de opvangmedewerkers. 

Het grote publiek heeft tegenwoordig gelukkig meer besef van de voordelen van het adopteren van een hond. Bovendien zijn de wettelijke eisen en regels aanzienlijk strenger geworden ten aanzien van de talloze fokkers van puppies, maar ook dierenwinkels en online verkopers die honden te koop aanbieden. Dit mede doordat er in het verleden geregeld misstanden werden geconstateerd als iemand bij malafide fokkers of verkopers een puppy afnamen.

Verder mag je niet vergeten dat, wanneer je een specifiek ras zoekt, er ook speciale reddingsorganisaties actief zijn die zich specifiek hebben gericht op bepaalde rashonden. Een hond kopen bij een fokker betekent overigens vaak dat je een keuze zult moeten maken tussen de diverse gerenommeerde fokkers die verspreid over heel ons land, maar ook over de landsgrenzen, actief zijn. Op het moment dat je dus een hond wilt kopen, dan dien je dus zorgvuldig onderzoek te doen en moet je absoluut op zoek gaan naar verwijzingen om de beste fokkers te kunnen vinden om er zeker van te zijn dat krijgt waar je naar op zoek bent. Online zijn meestal wel referenties te vinden (die overigens van dag tot dag kunnen veranderen doordat er referenties bijkomen van kopers die recent bij een bepaalde fokker een hond hebben gekocht.)

2Leeftijd van de hond

Wellicht is één van de meest belangrijke beslissingen die je dient te nemen als je een hond wilt nemen, de leeftijd van het dier. Wil je bijvoorbeeld een puppy, een volwassen hond of zelfs een oudere hond in huis halen. Alle leeftijdsgroepen hebben immers een goed baasje nodig en de impact van een bepaalde leeftijd op de benodigde middelen kan echter sterk uiteenlopen.

Met een puppy zul je de hond bijvoorbeeld heel zijn leven bij je houden en door en door leren kennen. Je kunt het dier vanaf het begin trainen, maar dat betekent ook dat je er veeltijd en moeite in moet steken (bijvoorbeeld omdat je een jonge hond vaker moet voeren, vaker uit moet laten, zindelijk moet maken en meer van dat soort zaken.) Onthoud echter wel, dat je, wanneer je kiest voor een puppy, je de macht hebt om ongewenst gedrag te voorkomen voordat dit de kop op steekt, maar je hebt eveneens de kans dat je de hond onbedoeld minder goede dingen bijbrengt.

Bij een volwassen en een bejaarde hond hoef je waarschijnlijk minder aandacht te besteden aan de training en de hond zal waarschijnlijk zijn vraatzuchtige kauwfase al enige tijd voorbij zijn. Honden in deze leeftijdsgroepen kunnen dan ook fantastische metgezellen zijn. Een ding waar je absoluut wel rekening mee dient te houden als je een ouder huisdier neemt zijn de medische problemen en wellicht gedragsproblemen waar het mee te kampen heeft. Gelukkig kunnen de medewerkers van het dierenasiel waar je de hond haalt je alles over de hond, en zijn gedrag en medische status, vertellen voordat je tot de adoptie van het dier overgaat.

3Energieniveau

Ongeacht de leeftijd van de hond, kunnen hondenrassen sterk verschillende qua energieniveau en je moet dan ook zeker een hond zien te vinden die overeenkomt met de dingen die er in je huis gebeuren. Zorg er dan ook voor dat je een verstandige keuze maakt, want een hond met veel energie zal niet gelukkig zijn wanneer je het liefst hebt dat hij naast je op de bank gaat liggen. Je moet jezelf dus absoluut de vraag stellen wat je voorkeuren op dit vlak zijn:

  • Wat voor soort maatje zoek ik? Zoek je bijvoorbeeld een jachthond, een hond die je moet beschermingen of die je huis moet bewaken, een speelkameraadje voor alle gezinsleden, een loopmaatje of een schoothondje.
  • Hoeveel tijd moet ik mij elke dag inspannen om met de hond te trainen, te spelen of te bewegen?
  • Heb ik de middelen, om als dat nodig is, een hondenuitlaatservice in te schakelen?
  • Is er voldoende ruimte in mijn omgeving, zoals een tuin of park, waar ik de hond op de juiste manier kan uitlaten, bewegen of trainen?
  • Staat mijn dagelijkse werkschema mij toe om genoeg bij de hond te zijn om hem gelukkig te maken. Heb ik genoeg tijd vrij om met hem uit te laten, samen met hem te rennen, te spelen en meer van dat soort zaken?

4De grootte van de hond

Het is ook belangrijk om op het formaat van een hond te letten. Hoeveel ruimte je hebt en hoe je kunt trainen, helpt je dan ook om een antwoord te vinden op de vraag hoe groot je hond maximaal mag zijn. Veel mensen die denken dat ze een grote hond willen, moeten het ermee eens zijn dat zij en een Setter van 40 kilo wellicht minder goed in een klein huis passen (zoals een tweekamer appartement). Het goede nieuws is echter dat de grootte niet altijd hetzelfde is als het energieniveau. Bepaalde grotere hondenrassen slapen bijvoorbeeld vaak 16 tot 18 uur op een dag, terwijl een kleine teckel heel de dag urenlang actief kan zijn. Maar de grootte van een hond zal altijd van invloed zijn op hoe goed het dier bij iemand past en hoe gelukkig het dier zal zijn (hoe je je trouwe viervoeter bijvoorbeeld bij de dierenarts kunt krijgen, is ook een aspect dat je zeker in overweging moet nemen). De ruimte die een hond ter beschikking heeft, vooral overdag als ze wellicht in een kleiner deel het huis moeten verblijven, zal van invloed zijn op de mate waarin een hond gelukkig zal worden.

5Ruien en vachtverzorging

Bepaalde honden ruien veel meer dan andere rassen. De honden die de neiging hebben om meer haren te verliezen (ruien dus) zijn rassen of kruisingen, zoals Corgis, Duitse herders en Labradors en Golden Retrievers. Honden die echter vaak minder ruien, zijn bijvoorbeeld Bijon Frise, Poedels en sommige Terriers. Wanneer je weinig voelt voor constant hondenharen op te moeten ruimen bij je thuis, of wanneer iemand in je gezin allergieën heeft, dan kun je beter op zoek gaan naar een hond die minder haren verliest en die wellicht hypoallergeen is. Dit zal ook aan de orde komen als het gaat om de verzorging van de vacht. Sommige hondenrassen hebben immers een vacht die veel, of een specifieke. Verzorging nodig heeft. Soms iedere maand (of zelfs vaker).

6Training van de hond

Zoals ieder mens anders is, zo is ook iedere hond verschillend. Wanneer je op zoek bent naar een puppy van een bepaald ras (en je dus geen kruising wilt), dan zul je na moeten denken over hoe gemakkelijk of moeilijk een bepaald ras is om mee te trainen, en eveneens kijken hoe goed je in staat zult zijn om een training te geven. Ben je iemand die geduldig, positief en bereid om te werken is aan een sterke band met je hond? Of ben je een beetje ongeduldiger en heb je geen tijd om je dier te gaan trainen? Hoe dan ook, je kunt overwegen om een trainer in de arm te nemen die je kan helpen tijdens een individuele cursus of in de vorm van een groepstraining.

Bepaalde hondenrassen hebben bijvoorbeeld de neiging om gemakkelijker naar een training te gaan dan anderen, zoals Border Collies, Duitse herders, Boxers en Labradors. Aan de andere kant zijn er uiteraard ook honden die minder snel geneigd zijn dingen snel op te pikken of iets koppiger zijn, zoals Dalmatiërs, Basset Hounds en Beagles. Vergeet overigens niet dat zowel jij als de hond hier een belangrijke rol in zullen spelen, dus neem beide partijen mee in je overweging. Zorg er bij het kiezen van een trainer voor dat je er eentje kiest die positieve stimulatie gebruikt bij het trainen van een hond!

7Kinderen en een hond

Iedere hond is uniek en de manier waarop hij wordt, of werd, behandeld door iemand, zal een groot deel van zijn persoonlijkheid bepalen. Wanneer een hond die je mee naar huis neemt met kleine kinderen geconfronteerd zal worden, dan moet je niet alleen nadenken over de natuurlijke eigenschappen van het dier, maar ook over het energieniveau dat de kinderen tentoon kunnen spreiden. Ten allen tijde moet je, totdat je een hond van binnen en buiten kent, altijd voorzichtig zijn.

Wanneer je met een puppy begint, dan heb je al vanaf jonge leeftijd de kans om de persoonlijkheid van de hond te helpen ontwikkelen, zodat deze vanaf het begin gewend zal zijn aan kinderen. Maar op het moment dat je de puppyweg niet wilt bewandelen, dan weet je dus niet altijd exact wat een oudere hond in zijn leven mee heeft gemaakt. Ondanks het feit dat een goed asiel in de regel een hond zal evalueren en daarbij zelfs de geringste agressieve neigingen zal herkennen, mag je toch geen onnodige risico’s nemen als er ook kinderen in het spel zijn.

Voordat je dan ook een definitieve beslissing neemt over het soort hond dat je mee naar huis neemt, dien je ieder aspect dat we hierboven hebben beschreven mee te nemen in je overwegingen. Dit kan je namelijk echt helpen om opties te beperken. Van tevoren een heleboel onderzoek doen, zal je tevens helpen om de meest geschikte viervoeter te vinden en vanaf het begin een sterke band met dit harige gezinslid op te bouwen.

Ze Magazine - Lifestyle trends

22 REACTIES