Gefeliciteerd, je hebt je eerste vlucht geboekt, geef jezelf een schouderklopje, want je bent nog maar enkele stappen verwijderd van een zorgeloze ervaring in de lucht. Op het moment dat je bent zoals de meeste mensen zijn, dan kan het ontdekken van iets nieuws, zoals de cabine van een vliegtuig, een hele uitdaging zijn. Ondanks dat niet iedere eerste debutant op het gebied van vliegreizen de nooduitgang met het toilet kan verwarren, zijn er een aantal veel voorkomende fouten die beginnende reizigers geregeld maken. Het goede nieuws is echter dat wanneer je eenmaal weet wat deze fouten zijn, deze ook eenvoudig te vermijden zullen zijn.

1. Vergeten om een ​​specifieke stoel te boeken

Wanneer je de voorkeur geeft aan een plaatsje aan het gangpad of aan het raam boven de middelste stoelen die een beperkte achteroverkanteling hebben, dan dien je je stoel al vroeg te boeken. Indien je dit echter vergeet of wanneer je niet de mogelijkheid hebt gekregen om dit te doen toen je je ticket kocht, dan doe je er goed aan om zo snel mogelijk in te loggen op de website van de luchtvaartmaatschappij. Daar kun je dan vaak alsnog een specifieke stoel kiezen die voor je voorkeur geniet. Vind je geen plaatsje waar je van houdt? Dan kun je je aannelden bij de website ExpertFlyer, die je een seintje kan geven wanneer je favoriete stoel vrijkomt en je online kunt gaan om deze te boeken.

2. Teveel bagage inpakken

De algemene regel bij het inpakken voor een trip is dat je vaak minder nodig hebt dan je wellicht denkt. Ga dus van tevoren goed na of je bepaalde spullen echt nodig hebt, en dus mee wilt nemen, op reis. Ervan uitgaande dat je handbagage het juiste formaat heeft, moet je je bedenken dat er voor alle reizen weer andere regels zullen gelden wanneer het om handbagage gaat. Voordat je dus met je zorgvuldig ingepakte koffer of tas naar het vliegveld vertrekt, dien je ervoor te zorgen dat je spullen als handbagage mee genomen mogen worden. Controleer dus goed de beperkingen ten aanzien van het formaat die door de luchtvaartmaatschappij worden gesteld voordat je van huis gaat.

3. Geen grote hoeveelheden vloeistoffen inpakken in de handbagage

Wanneer je een tas of koffer niet incheckt, dan dien je er rekening mee houden dat je handbagage niet meer dan 100 milliliter aan vloeistoffen, gels en spuitbussen mag bevatten en dat deze bovendien in een doorzichtig zakje met een vaste maat moeten passen.

4. Vergeten de vervaldatum van je paspoort of identiteitskaart te controleren

Er is niets zo erg als de paniek die voortvloeit uit het boeken van een spontane vakantie en het besef dat je paspoort of identiteitskaart inmiddels al is verlopen, of vergeten dat je zowel jij als je kind een eigen risdocument nodig hebben om bepaalde landen te kunnen bezoeken. Het is namelijk zo dat bepaalde landen je niet toe zullen staan ​​om binnen zes maanden na de vervaldatum van je paspoort of identiteitskaart te bezoeken wanneer je daar een extra lange vakantie wilt vieren en ze er zeker van willen zijn dat je ook een geldig paspoort bij je hebt om terug te kunnen reizen naar je eigen land. Kortom, het kan zeker nooit kwaad om de vervaldatum van je paspoort of identiteitskaart te controleren en, indien nodig, deze te vernieuwen voor je eerstvolgende grote reis. Vergeet evenmin dat je niet op alle reizen je de identiteitskaart kunt gebruiken, maar dat er echt een geldig paspoort getoond dient te worden bij de douane.

5. Je hebt je reisschema niet dubbel gecheckt

Reizen tussen verschillende tijdzones of over heel de wereld kan verwarrend zijn. Om die reden loont het altijd de moeite om het zekere voor het onzekere te nemen en een lijst te maken die je minstens twee keer gaat controleren. Neem je reisschema door, bevestig je luchthaven waar je een vlucht hebt geboekt, de tijden van je aansluitingen (hoe lang duurt het om bij het treinstation te komen? Welke tijdzone is dat?, En check je vliegtickets, dus ook of je naam correct is gespeld in al je documenten. Terwijl je je de lijst doorneemt, bevestig je de reserveringen voor alles wat van toepassing is van de hotels, de vluchten, de treinen, de bussen en de reisgezelschappen waar je mee te maken krijgt.

6. Verdwalen wanneer je je aan een strak schema moet houden

Op de eerste plaats, zeker met een positieve instelling, kan verdwalen terwijl je op reis bent leuk zijn. Een verkeerde afslag nemen kan je namelijk zomaar naar een onbekend strand, een nieuw restaurant of een interessante wijk leiden die je anders nooit zou hebben ontdekt. Indien je echter de weg kwijt raakt of wanneer je je aan een bepaalde afspraak moet houden, dan mag je zeker niet vergeten om kaarten in te pakken, het visitekaartje van je hotel mee te nemen zodat je het adres direct bij de hand om aan een taxichauffeur te laten zien en een herinnering in te stellen die je kunt later gebruiken op Google Maps offline. Op het moment dat je de beschikking hebt over wifi, dan breng je je route in kaart en maak je eveneens een screenshot van een kaart of downloadt je de offline modus van Google Maps, waar je de kaart mee kunt gebruiken, maar die niet de data zal gebruiken.

7. Je telefoonabonnement niet goed regelen

Voordat je het land uit gaat, ha je beter even online of bel je met je serviceprovider om dataroaming en een internationaal abonnement of abonnementsopties aan te schaffen. Wanneer je je mobieltje niet wilt gebruiken wanneer je in het buitenland bent, dan dien je de dataroaming op je toestel uit te schakelen, anders riskeer je wellicht een forse telefoonrekening bij terugkomst. Download bovendien reisapps voor je trip en gebruik deze alleen op momenten dat je de beschikking hebt over gratis wifi, bijvoorbeeld in het hotel.

8. Te veel geld wisselen voordat je vertrekt

Het is een goed idee om wat de lokale valuta bij de hand te hebben op het moment dat je bent geland, maar overdrijf dit echter niet. Te veel geld zal immers zorgen voor een regelrechte ramp wanneer je het slachtoffer wordt van diefstal of wanneer je het geld verliest. Bepaal van tevoren je reisbudget en wissel wat geld bij je eigen bank of een geldautomaat op de luchthaven. Op het ogenblik dat je geld op dreigt te raken, dan kun je in de meeste landen zonder al te veelmoeite meer geld opnemen bij een plaatselijk bankkantoor of bij een geldautomaat.

9. Vergeten om je bank over je vakantieplannen in te lichten

Er zijn maar weinig dingen zo frustrerend als wanneer je kredietkaart wordt bevroren op het moment dat je op vakantie bent, alleen maar omdat je bank denkt dat je kaart is gestolen. Meld de fraudeafdeling van je kredietkaartmaatschappij dan ook altijd dat je op reis gaat voordat je daadwerkelijk vertrekt en je het land verlaat.

Wanneer je dan toch aan de telefoon bent met je kredietkaartmaatschappij, dan kun je tevens vragen om je een kredietkaart toe te sturen waar een chip in zit (wanneer je er nog geen hebt). Ondanks dat de meeste plaatsen nog altijd betalingen mogelijk maken door over de magneetstrip van je kaart te vegen, vertrouwen een heleboel landen liever op de veilige chiptechnologie, bijvoorbeeld wanneer je treinkaartjes aan een automaat wilt kopen, je een betaling wilt doen bij een benzinestation en wanneer je je boodschappen af wilt rekenen. Het beschikken over de mogelijkheid om met behulp van een chipkaart te betalen kan je reis dan ook zeker een stuk gemakkelijker maken.

10. Kredietkaarten worden verstuurd

In het verleden betekende reizen dat je vast diende te houden aan contant geld (of aan reischeques) op het moment dat je een trip ging maken, vandaag de dag worden echter de meest gunstige wisselkoersen vaak verkregen door het gebruik van je kredietkaart. Als een verkoper vraagt ​​of je de kosten in dollars of in de lokale valuta wilt voldoen, dan kies je bij voorkeur voor de lokale munteenheid, omdat dan doorgaans een meer gunstige koers krijgt. Dat wetende, dien je op zoek te gaan naar een kredietkaart zonder hoge transactiekosten.

11. Ongemakkelijk zittende schoenen dragen

Vakantie is niet het moment om een ​​nieuw paar schoenen in te gaan lopen. Geloof me, maar wanneer je wat tijd gereserveerd hebt voor je reis, dan raden we je zeker aan om één ​​van je meest comfortabel zittende schoenen in te pakken.

12. Het nodige onderzoek overslaan

Spontane vakanties kunnen enorm leuk zijn, maar zelfs wanneer je op een spontane trip gaat zonder dat je een reisplan hebt gemaakt en gewoon wel zult gaan zien waar je de dag door gaat brengen, dan doe je er verstandig aan om wat tijd te besteden aan het googlen naar een aantal basisprincipes. Onderzoek bijvoorbeeld op welke manier je een taxi kunt aanhouden, aan welke personen je een fooi moet geven en wat een geaccepteerd fooipercentage is in het land dat je wilt bezoeken en vind ten minste één goed restaurant en een historische locatie die je tijdens je trip niet mag missen.

13. Te veel activiteiten gepland

Een heleboel mensen nemen belachelijk korte vakanties, wat wil zeggen dat ze veel bezienswaardigheden, cultuur, eten en ontspanning in een ongelooflijk korte tijd dienen te proppen. Om de vakantietijd echter te maximaliseren, hebben ze reisgidsen geraadpleegd om gedetailleerde routes in kaart te kunnen brengen. Dat kan echter voor volgepropte dagen gaan zorgen met als gevolg dat je jezelf voorbij dreigt te lopen. Laat dus beter wat ruimte vrij in je schema om ook even lekker achterover te kunnen leunen of om te ontspannen, anders heb je wellicht weer een nieuwe vakantie nodig om van deze trip bij te komen.

14. Te veel op safe spelen

Je bent op vakantie, dus omarm je reisbestemming. Proef bijvoorbeeld nieuw voedsel, praat met de plaatselijke bevolking, ontdek je omgeving en duik in je nieuwe omgeving.

15. In paniek zijn

Volg het advies van Douglas Adams uit The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy: “Het meest belangrijke dat een reiziger dient te beseffen, ongeacht of hij, of zij, zich een weg baant door tijd en ruimte of gewoon naar een bepaalde plaats is gereisd: raak niet in paniek.” Dingen gebeuren gewoon zowel thuis als onderweg op reis en ondanks dat je verbindingen misloopt, treinkaartjes verliest of hotelreserveringen zijn verdwenen, dat allemaal ongelooflijk frustrerend kan zijn, zal in paniek raken helemaal niets oplossen. Houd dus beter het hoofd koel en tegen het einde van de dag heb je waarschijnlijk een fantastisch verhaal om aan de thuisblijvers te vertellen.

Ze Magazine - Lifestyle trends