Portugal is een geweldig land om eens te gaan verkennen en je vindt er dan ook veel meer dan bijvoorbeeld lekkere wijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de fantastisch mooie zee en de mooie havens waar het land beroemd om is geworden. Het is een land dat me steeds opnieuw weer naar zich toe lijkt te trekken met haat talloze historische steden, schitterende nationale parken en voldoende bacalhau om zelfs de meest hongerige persoon mee te verzadigen.

Een van de dingen die ik zo enorm leuk vind aan Portugal is hoe uniek elk van de plaatsen aandoet. Je kunt letterlijk een half uur op de weg zijn en toch al het gevoel hebben dat je in een totaal andere wereld terecht bent gekomen: Portugal is dan ook werkelijk heel bijzonder. Zodra je echter een reis naar Portugal plant, dan dien je ervoor te zorgen dat je een aantal van dergelijke schitterende plekken gaat bezoeken. Zodra je enkele van de allerleukste plaatsen hebt bezocht, dan weet ik zeker dat ook jij enorm veel van dit land zult gaan houden.

1. Wandel rond in Braga

Deze stad ligt dicht in de buurt van Porto en Amarante, en is de uitgelezen plaats om een aantal van de meest imposante gebouwen en gebeurtenissen uit de geschiedenis van Portugal te leren kennen. Zorg er dan zeker voor dat je de schitterende Bom Jesus do Monte met een bezoekje vereert en neem een ​​fles water mee omdat het grote aantal treden zelfs de meest sportieve bezoekers buiten adem zal laten raken.

2. Ontdek de stad Amarante

Niet ver van Porto in het noorden van het land, bevindt zich Amarante een fantastische locatie om een aantal facetten uit de geschiedenis van dit mooie gebied te leren kennen. Kijk bijvoorbeeld eens uit over de schitterende gebogen brug van Ponte São Gonçalo en wandel langs de rivierroute waar talloze onafhankelijke restaurants en cafés zich hebben gevestigd. Je zult de zoete lekkernijen die er worden geserveerd waarschijnlijk niet weten te weerstaan.

3. Drink een drankje in Porto

Porto is een van de grootste steden van het land en is gelegen in het noorden van Portugal. Deze heuvelachtige stad is werkelijk een plaats die je gewoonweg eens bezocht moet hebben, denk maar eens aan de geplaveide straten, de verse zeevruchten en de enorme hoeveelheden port die je heel de avond zoet en gelukkig kunnen houden. Tijdens mijn laatste bezoek was ik echter even vergeten dat port een stuk meer alcohol bevat dan een gewoon glas wijn en, zoals je je wellicht wel voor kunt stellen, leverde dat me een gigantische kater en een heleboel zelfmedelijden op de dag erna.

Wanneer je in Porto bent, dan moet je echt een bezoekje brengen aan Torre dos Clérigos om daar het Ribeiragebied van de stad te ontdekken en heerlijk te gaan relaxen in het Ode Porto Wine House, dat een overheerlijk driegangen menu voor stelletjes serveert dat gewoon buitenaards lekker is.

4. Bezoek het middeleeuwse dorp Sortelha en vergeet even de tijd

Sortelha is een klein dorpje dat wordt gedomineerd door één van de meest imposante residenties, namelijk het kasteel dat uitkijkt over het gebied. Je kunt er heerlijk wandelen over het terrein dat bij het kasteel hoort, ondanks dat je zekere comfortabele wandelschoenen nodig zult hebben is ook deze activiteit absoluut de moeite waard. Het hele dorp ademt echter een sfeer die je even terug zal voeren naar de middeleeuwen. Kortom: een plaats waar de tijd even lijkt te hebben stilgestaan.

5. Bezoek het dorp dat gebouwd werd rondom een rots

Monsanto, een klein dorp dat in de buurt van de grens met Spanje is gelegen, is één van de meest unieke steden die je ooit tegen zult komen. Met nog geen duizend inwoners is het een landelijk en pittoresk klein plaatsje dat gewoonweg eens bezocht dient te worden om te geloven hoe mooi het is. Wanneer je er bent, dan moet je bovendien eens een bezoekje brengen aan Adega Tipica O Cruzeiro voor een smakelijk hapje en een adembenemend uitzicht over het gebied.

6. Bewonder de schoonheid van Sintra

Het zal niet meevallen om niet halsoverkop verliefd te worden op Sintra. Gelegen in het Sintragebergte, herbergt deze regio een aantal van de fraaiste kastelen van heel Europa. Een gelegen op maar een half uurtje van het centrum van Lissabon, is dit bovendien een tamelijk eenvoudig te bezoeken locatie wanneer je één of twee dagen de drukte van de stad wilt ontlopen. Wanneer je hier bent, is een bezoekje aan het Pena-paleis, het Monserrate-paleis, het kasteel van de Moren en het paleis van Sintra echte aanraders. Deze locaties, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO op zijn genomen, zijn gewoonweg te mooi om aan je neus voorbij te laten gaan.

7. Ontdek de schoonheid van Cascais

Dit historische vissersdorp, gelegen vlak langs de kust van de stad Lissabon, is de ideale plaats om eens heerlijk te relaxen, het pittoreske stadje te ontdekken en de adembenemende Atlantische kust te gaan verkennen. Zorg er echter wel voor dat je een aantal van de bijzondere locaties binnen deze stad gaan bezoeken. Je zult zeker geen spijt krijgen dat je dit hebt gedaan en er nog lang over napraten.

8. Ga de watervallen van de Azoren bewonderen

De Azoren is een vulkanische archipel die zich midden in de Atlantische Oceaan bevindt. Een paar uur vliegen (en vervolgens nog een stukje reizen per boot), zal je bij één van Europa’s meest fraaie eilanden brengen. Denk maar eens aan de schitterende paden, adembenemend mooie landschappen en de meest verbluffende natuur die je je maar voor kunt stellen. Vergeet bovendien niet om ook de schitterende, Poço da Alagoinha op het eiland Flores met een bezoekje te vereren, hier is het immers sprookjesachtig mooi.

9. Ontdek de straten van Lissabon

De hoofdstad van Portugal, Lissabon, is een fantastische plaats om eens te gaan bezoeken. Indien dit je eerste bezoek aan Portugal is, dan zul je het echt enorm leuk vinden hoe verbluffend deze stad is. Lissabon bestaat immers uit diverse wijken en heeft een breed scala aan opvallende locaties die je zeker niet wilt missen. Wanneer je op zoek bent naar enkele van de meest adembenemende uitzichten binnen de stad, dan heb je keuze te over en allemaal bieden ze de meest geweldige vergezichten zodat je nog meer van deze prachtige stad zult gaan houden.

Zorg er bovendien voor dat je de Belém-toren eens hebt bezocht, Bairro Alto  hebt verkend en een hapje hebt gegeten bij Kais, die is gevestigd in een oud pakhuis in deze fraaie stad. Het is werkelijk uniek. Of ga eens één van talloze andere toplocaties bezoeken waar je de inwendige mens op een voortreffelijke manier kunt verwennen.

10. Breng een bezoekje aan het eiland Madeira

Tussen Portugal en de Canarische eilanden bevindt zich het relatief kleine eiland Madeira. Een verkenningstocht door de hoofdstad Funchal is overigens een absolute aanrader, maar ook het platteland is erg in trekt omdat je er goed kunt genieten van het ongerepte landschap dat helaas maar al te vaak over het hoofd wordt gezien door mensen die Portugal komen bezoeken.

11. Ga de Chapel of Bones in Évora bekijken

Évora is een schitterende Romeinse stad die vandaag de dag beschermd is door een vermelding op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Een bezoekje aan de Romeinse tempel, Praça do Giraldo en de nogal macabere, maar zeker een must om te zien, de Kapel van Botten, gaat bezichtigen. Hier zijn de wanden namelijk bedekt met beenderen en maakt deel uit van het grotere kerkcomplex Igreja de Sao Francisco dat gewoonweg te mooi is om niet eens te gaan zien.

12. Bezoek eens Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina

De locatie heeft wellicht een vrij lange naam, en eentje die ik nog altijd niet goed uit kan spreken, maar het is werkelijk een buitengewoon fraai gedeelte van Portugal om eens te gaan bezoeken. Dit natuurpark wordt immers gezien als één van de mooiste kuststroken van heel Europa. Onaangeroerd door de menselijke ontwikkeling, is de volledige kustlijn al duizenden jaren niet veranderd en dat is gewoonweg erg omponerend om te zien. Stop bovendien onderweg even bij één van de talloze kleine vissersdorpjes en verblijf in het Enigma Nature and Water Hotel dat je uit laat kijken over het adembenemend mooie landschap van deze Portugese regio.

13. Ga de adembenemend mooie Sagres bewonderen

Sagres bevindt zich op het uiterste puntje van Zuidwest-Portugal en is één van de meest adembenemende kustregio’s in dit deel van het land. Een aanrader is, wanneer je hier bent, om het fort eens te bezoeken, maar ook eens te gaan wandelen langs de prachtige kliffen en Cape St. Vincent, die naast Sagres Point zijn gelegen.

14. Wandel over de rotsen rondom Lagos

Lagos, bevindt zich aan de zuidkust van Portugal, en is een klein stadje dat behoort tot de Algarve. Hier moet je absoluut eens een bezoekje brengen aan het kasteel van Lagos, de nabijgelegen kliffen van Ponta de Piedade en de sierlijke Igreja de Santo António. Al na een korte rit kom je in Sagres en op allerlei andere schitterende locaties, kortom: het is een fantastische plek om even halt te houden en er een lange middag door te brengen, maar zeker ook om er een hapje om te gaan eten.

15. Bezoek de beste stranden van Europa

Het valt niet te ontkennen dat Portugal een aantal van de beste stranden van West-Europa heeft. Op het moment dat je de golven op een surfplank wilt bedwingen, dan doe je er goed om naar gebieden als; Sagres, Ericeira of het gebied wat meer aan de westkust van de Atlantische Oceaan gelegen, te gaan. Een leuk alternatief, voor wanneer je op zoek bent naar wat waterpret, dan kun je in Portugal terecht in de ontspannende en schitterende baaien met zandstrand. Hierbij kun je onder andere denken aan een plaats zoals Benagil die gelegen is in de Algarve. Al is het hele gebied bekend vanwege de schitterende stranden die je er aan zult treffen.

Ze Magazine - Lifestyle trends