Liefdesverdriet is een erg reëel probleem en kan iemand in het ergste geval zelfs fataal worden. Het zal dan ook zeker de moeite lonen om uit te zoeken of je welvoldoende van jezelf houdt om deze volgende signalen in te zetten om over je liefdesverdriet heen te komen voordat het te laat is!

Ben je ooit verliefd geweest op iemand die niet van je hield? Je zou dit dan aan kunnen duiden als een energieslurpende, onbeantwoorde liefde of een eenzijdige liefde, om de vinger precies op de zere plek te kunnen leggen. Maar in een aantal andere gevallen kan, zo simpel als een mislukte of een geheime romance ook mag lijken, deze een heuse verwoesting betekenen voor de persoon die er mee te maken heeft.

Wat is liefdesverdriet eigenlijk?

Men prepare flowers for lovers. But his lover is with other people for others. Love concept

Liefdesverdriet is het gevoel van hulpeloosheid en hopeloosheid dat iemand in verband zal brengen met een vervelende of mislukte ervaring op het gebied van de liefde. Vrijwel iedereen zal in de loop van de jaren op uiteenlopende manieren liefdesverdriet ervaren.

Maar voor bepaalde mensen is het buitengewoon lastig om zich weer te herpakken nadat ze te maken kregen met liefdesverdriet. Ze dragen de herinneringen aan een ex-geliefde in hun gedachten voor de duur van meerdere jaren, en soms, zelfs meerdere decennia, met zich mee.

Ben je ooit verliefd geweest op iemand jaren geleden? Een denk je je aan deze persoon tot op de dag van vandaag nog altijd op een liefdevolle manier? Voel je jezelf verloren bij de gedachten aan deze crush die je had tijdens enkele eenzame momenten waarop je voortdurend bleef piekeren over de spreekwoordelijke “wat als …”? Dat is maar een klein voorproefje van het liefdesverdriet dat je zo nu en dan kunt ervaren. Maar voor een heleboel mensen is dit wel iets dat ze als heel de tijd ervaren. De gedachten aan een mislukte relatie of een verliefdheid is constant in hun gedachten aanwezig, en zal hen bovendien afleiden ​​van al het andere dat zich in hun leven voordoet.

De hopeloosheid die gepaard gaat met het houden van iemand die niet van jou houdt

Wanneer je maar niet kunt stoppen met het denken aan een bepaalde romantische interesse van je, en je merkt dat je de hele tijd in gedachten hiermee bezig bent, hoe hard je ook probeert deze gedachten weg te drukken, dan is de kans groot dat je lijdt aan liefdesverdriet.

Liefdesverdriet is namelijk een hopeloos gevoel. Het zal je afzonderen van alles en iedereen, ongeacht hoe hard je ook je best doet, je kunt geen enkele manier vinden om je er overheen te zetten. Per slot van rekening is alles wat je wilt een bijzondere persoon aan je zijde, en die persoon is iemand die je om de één of andere reden niet kunt krijgen.

Iedere extra dag dat je last hebt van je liefdesverdriet, voel je je meer en meer gestrest, meer roekeloos, meer geërgerd door de onwetendheid van de persoon in kwestie en meer opgetogen iedere keer dat hij, of zij, je een beetje aandacht geeft. En voordat je het weet, ben je een verward hoopje mens dat lijdt aan een obsessieve compulsieve stoornis, een depressie en een gevoel van een sombere vorm van hopeloosheid.

Waarom zijn sommige mensen wel verliefd, terwijl anderen dat niet zijn?

Onzekerheid is de grootste trigger voor liefdesverdriet en dat is dan ook de meest simpele manier om een antwoord op deze vraag te krijgen. Op het moment dat je namelijk verliefd wordt op iemand en verkering vraagt, terwijl de persoon in kwestie je direct afwijst, dus nog tijdens het allereerste gesprek dat jullie samen hebben, kun je een paar uur of zelfs enkele dagen last hebben van liefdesverdriet, maar je komt er doorgaans al snel weer overheen. Maar indien je verliefd wordt op iemand, je gevoelens voor hem of haar verbergt of gemengde signalen terug krijgt van de persoon op wie je een oogje hebt, dan zou je een omvangrijkere en meer ernstige vorm van liefdesverdriet kunnen ervaren.

Onbeantwoorde liefde, gemengde signalen en verliefdheid zorgen ervoor dat liefdesverdriet een enorme bedreiging wordt voor je geluk en je manier van leven

De lusteloosheid wordt erger naarmate de tijd verstrijkt waarin de persoon op wie je verliefd bent je afwijst en vervolgens weer probeert om je aandacht terug te winnen, net zoals je probeert om deze gevoelens te overwinnen. Dit is iets wat je zeker door zult maken wanneer je verliefd bent op een egoïstische persoon die enkel en alleen om zichzelf geeft.

Egoïstische mensen wijzen je namelijk af op het ogenblik dat je hen achterna loopt of dichter bij hen probeert te komen, en net op het moment dat je dit allemaal opgeeft en weer je eigen weg wilt gaan, dan zullen ze je weer gemengde signalen sturen en proberen om je weer verliefd op hen te laten worden.

Liefdesverdriet kan weliswaar onbelangrijk lijken voor iemand die niet begrijpt wat de persoon die hieraan lijdt werkelijk doormaakt. Maar op een bepaald ogenblik kan verliefdheid zelfs iemand ertoe bewegen om een einde aan zijn, of haar, leven te maken. De hulpeloosheid die een dergelijke persoon voelt, kan hem of haar ervan overtuigen dat het leven zinloos is zonder de genegenheid van deze speciale persoon aan zijn of haar zijde. Mensen met deze vorm van liefdesverdriet zullen zich verloren en verward voelen, en met de gemengde signalen die ze ontvangen, gemakkelijker kunnen denken dat het de beste oplossing is om een einde aan hun leven te maken, in plaats van om de pijn te verdragen en de constante emotionele onrust van een verwarde liefdesrelatie door te maken.

Signalen van liefdesverdriet om alert op te zijn

 • Er bestaat slechts een dunne lijn tussen verliefdheid en liefdesverdriet. Besteed om die reden eens wat extra aandacht aan de signalen om erachter te komen of je verliefd bent of dat je op het punt staat om van je leed te gaan houden. En zodra je deze eigenschappen bij jezelf opmerkt, dan doe je er goed aan om deze met een vriend of vriendin te bespreken en te proberen om jezelf uit de put te trekken die je voor jezelf steeds dieper aan het maken bent.
 • Stemmingswisselinge Je voelt je vrijwel constant depressief of hopeloos en gelooft bovendien dat je geen enkele reden meer hebt om te leven op het moment dat je de genegenheid van deze persoon niet kunt krijgen.
 • Isolement. Je kiest er bewust voor om jezelf te isoleren van de rest van de wereld. Niets interessants je meer, en plotseling begin je het gevoel te krijgen dat geen van je familieleden, vrienden of vriendinnen je begrijpt of doorheeft wat je allemaal doormaakt.
 • Je bent voortdurend moe. De geestelijke stress die je doormaakt zal je voortdurend uitputten en je hebt dan ook geen energie meer om nog dingen te doen die je graag zou willen doen.
 • Veranderde eetlust. Zelfs het kijken naar eten zal je al een gevoel van misselijkheid bezorgen. Je lijdt aan een verminderde eetlust en je kunt zelfs te maken krijgen met gewichtsverlies.
 • Niet geconcentreerd zijn. Je bent erg snel en vaak afgeleid en niets van de dingen die voorheen deed, geeft je het gevoel dat je je best ervoor doet.
 • Obsessieve compulsieve stoornis. Je merkt dat je voortdurend je e-mail, social media accounts of je mobiele telefoon checkt om te zien of je een nieuw bericht van de persoon in kwestie hebt ontvangen. Je zult wellicht heel goed weten dat je geen bericht hoeft te verwachten, maar dat je toch dwangmatig al deze media controleert, vormt een onderdeel van je huidige manier van leven.
 • Hamsteren. Je koestert de herinneringen aan deze ene speciale persoon en houdt vast aan kleine dingen die eigenlijk geen enkele waarde of betekenis hebben, zoals een bioscoopkaartje of een haarlok. Je kunt gewoon de gedachte niet verdragen deze dingen kwijt te raken of weg te gooien omdat ze zo enorm veel voor je betekenen.
 • Je analyseert te overmatig. Je besteedt een aantal uren aan het analyseren van de dingen die deze persoon heeftgezegd of de specifieke woorden die hij of zij heeft gebruikt, en probeert dingen vanuit uiteenlopende perspectieven te bekijken, zelfs op het moment dat het iets erg onbenulligs is als een groet of een handgebaar.
 • Huilbuien. Je hebt zin om zonder enige reden te gaan huilen. Je voelt je depressief vanwege de meest kleine dingen en je bent buitengewoon overgevoelig voor alles dat zich voordoet in je leven.
 • Slapeloosheid. Je hebt moeite om te gaan slapen en om door te slapen. Iedere keer dat je in je bed gaat liggen, dan zullen je gedachten gevuld zijn met beelden die je herinneren aan je verliefdheid of aan je ex. Je blijft weliswaar een paar uur in bed liggen, maar ligt dan steeds te woelen en te draaien, zelfs wanneer je je uiterste best doet om gewoon in slaap te vallen.

10+ manieren om je liefdesverdriet te stoppen en weer door te gaan met je leven

 1. Liefdesverdriet doet pijn en je kunt er niet aan ontkomen totdat je het besluit hebt genomen om weer verder te gaan met je leven, of om het probleem echt effectief aan te pakken. Hieronder hebben we 10 dingen voor je opgesomd die je kunt doen om je liefdesverdriet te stoppen en je leven weer onder controle te krijgen.
 2. Vraag hem of haar mee. Laat zien wat je echt voelt en vraag de persoon waar je een oogje op hebt mee uit. Wat is er in het meest erge geval kan gebeuren, is dat je af wordt gewezen. Het is echter geen schande om ergens niet in te slagen. Wat namelijk veel erger is, is dat je iets niet hebt geprobeerd.
 3. Krijg een hekel aan hem of haar. Besef je je eigenlijk wel wat deze persoon je eigenlijk allemaal aan heeft gedaan, of je nog steeds aandoet? Je leven loopt uit de hand en je verpest zo ieder aspect van je leven, enkel en alleen omdat deze persoon met je gevoelens wil spelen.
 4. Wat maakt hem of haar minder aantrekkelijk? Ga eens doelbewust opzoek naar de gebreken van de persoon waar je eerst verliefd op was en probeer deze steeds in je achterhoofd te houden, ongeacht of het nu gaat om zijn of haar gezichtsuitdrukkingen, lage IQ of gebrek aan fatsoensnormen. En vergelijk de geestelijke staat van hem of haar ook eens met die van andere, de meer aantrekkelijk, mensen om je heen. Zodra je je realiseert dat deze persoon niet zo geweldig is als je aanvankelijk had gedacht of gehoopt, dan zul je hem of haar direct van het enorme voetstuk kunnen stoten waar je deze persoon eerder op hebt geplaatst.
 5. Houd je geest bezig. Wat doe je graag in je vrije tijd? Ga je met plezier shoppen? Speel je het liefst videogames? Ga gewoon genieten van de dingen die dat je graag doet en die je een goed gevoel geven over jezelf.
 6. Word weer sociaal actief. Je bent wellicht al een hele poos je vrienden uit de weg gegaan, maar het is nu de hoogste tijd dat je weer naar buiten gaat en plezier gaat maken. Ga feesten, heb weer plezier en besef je dat je nog altijd een fantastisch leven kunt leiden, zelfs wanneer deze persoon er geen deelmeer vanuit maakt.
 7. Verbrand de herinneringen. Heb je foto’s of andere herinneringen aan deze persoon? Verbrand ze, en verbrand dan werkelijk alles. Je zult je binnen de kortste keren bevrijd voelen door deze actie.
 8. Rationaliseren, maar niet obsederen. Het is prima om zo nu en dan aan de persoon te denken waar je verliefd op was. Op het moment dat je namelijk deze gedachten volledig afsluit, dan kan de verslaving juist erger worden. Maar iedere keer dat je een paar minuten aan deze persoon hebt gedacht, moet je voorkomen dat je weer afdrijft naar het zo destructieve, obsessieve fantasieland en alleen op een rationele manier hem of haar herinneren.
 9. Tijd in de buitenlucht doorbrengen. De natuur is werkelijk prachtig en vol niet eerder ontdekte schoonheid. Breng dus een poosje buiten door, bijvoorbeeld in een park of gewoon in je eigen tuin. Even wezenloos naar de groene bladeren en de bloemen zitten staren en ze bewonderen vanwege hun oogverblindende schoonheid zal je namelijk goed doen. Is het niet frustrerend dat je deze ene persoon je hart laat verdorren wanneer er toch zoveel schoonheid in de wereld te zien is?
 10. Flirt met iemand anders. Ze zeggen dat de meest eenvoudige manier om over iemand heen te komen, is door in contact te komen met iemand anders. Wanneer je echter nog geen zin hebt om met iemand te gaan daten, dan kun je in elk geval proberen om een persoon te vinden die je leuk vindt en waar je mee kunt flirten. Flirten zal je namelijk af weten te leiden en je helpen om je zelfvertrouwen terug te winnen.
 11. Aanvaard dat de verwerking tijd zal kosten. Wonden genezen niet van de ene op de andere dag, en je liefdesverdriet zal al evenmin door een knip in je vingers verdwenen zijn. Accepteer dan ook gewoon het feit dat het enige tijd zal duren, maar probeer daarbij absoluut te voorkomen dat je aan deze persoon blijft denken, en vermijd tevens alle triggers die je aan hem of haar zullen herinneren. Het kan weliswaar een paar weken, of zelfs een paar maanden, duren maar uiteindelijk zullen de herinneringen toch vanzelf wegebben, mits je ervoor zorgt dat je weer plezier gaat krijgen in je leven.
 12. Op het moment dat je lijdt aan liefdesverdriet, dan verander je je gemoedstoestand met behulp van de eerder genoemde tips en adviezen. Je bent er wellicht van overtuigd dat liefdesverdriet niet een enorm probleem zal zijn, maar naarmate de weken, maanden en jaren aan je voorbijtrekken, zul je alleen de wens kunnen hebben dat je in deze moeilijke periode in je leven je wat harder je best zou hebben gedaan om over deze persoon heen te komen en zo ook eerder het plezier in je leven weer terug had gekregen.
Ze Magazine - Lifestyle trends