Ondanks dat Center Parcs nooit echt spotgoedkoop zal zijn, hebben we toch een aantal handige trucs om de kosten een stuk te kunnen drukken. Ongeacht of je alleen nog maar het voornemen hebt om te gaan, of dat je daadwerkelijk al een boeking hebt gedaan, in dit artikel vindt je een aantal nuttige tips die je hierbij kunnen helpen, zo laten we je bijvoorbeeld zien hoe je korting kunt krijgen door een last minute kortingen te krijgen op activiteiten en hoe je effectief een extra dag geheel gratis kunt scoren.

Zie ook: 101 fantastisch leuke activiteiten die je moet kennen!

1. Center Parcs in een notendop

In een bosrijke omgeving en met lodge accommodatie biedt Center Parcs een drietal locaties aan in België: Les Ardennes (Vielsalm), De Vossenmeren (Lommel) en Erperheide (Peer).

De parken beschikken over de volgende faciliteiten:

  • Zwembadcomplex.  Het hart van ieder resort wordt gevormd door een gigantisch indoor zwembad met onder andere een lazy river, stroomversnellingen en glijbanen, waar je als gast kosteloos gebruik van mag maken.
  • Fietsen.  De resorts zijn voor een groot deel autovrij en voorzien van geasfalteerde wegen. Een ideale omgeving voor beginnende fietsers en kinderen. (Je kunt je eigen fiets meenemen of er ter plaatse eentje huren.)
  • Stranden en een meer voor watersporten.  Neem een ​​emmer en schepje mee, of kies voor één van de betaalde activiteiten, zoals kajakken en paddle boarden.
  • Activiteiten. Tegen een meerprijs kunnen sportievelingen allerlei activiteiten boeken, zoals boogschieten, paardrijden en boom klimmen.
  • Indoor sportcomplex.  Elk resort beschikt over een ‘Sports Plaza’ waar je tegen betaling kunt klimmen, maar ook ondermeer een wedstrijdje badminton of snooker kunt doen.
  • Spa. Tegen een toeslag kunnen gasten bij de aanwezige spa reserveren, deze is voorzien van verwarmde baden, stoombaden en sauna’s. Tevens is er de mogelijkheid om gezichts- en lichaamsbehandelingen te boeken.
  • Restaurants. In elk resort zijn diverse horecagelegenheden aanwezig waar je terecht kunt voor een hapje, een drankje of een overheerlijke maaltijd.

2. Center Parcs in het buitenland kunnen voordeliger zijn, zeker buiten de plaatselijke schoolvakanties

De resorts van Center Parcs in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Nederland kunnen soms een stuk goedkoper zijn dan wanneer je zou kiezen voor een park in eigen land, zeker wanneer je boekt buiten de plaatselijke schoolvakanties, of wanneer je kiest voor de grotere lodges. Soms kun je zelfs voordeliger uit zijn nadat je de kosten van een eventuele vlucht, ferry of autoreis bij de totale kosten op hebt geteld.

Zie ook: 50 leuke vakantie ideeën, ook ideaal met kinderen! 

3. Vergelijk meerdere parken om de voordeligste optie te kunnen vinden

Hoe wel de Center Parcs Europe en Center Parcs UK vandaag de dag door afzonderlijke bedrijven worden gerund, zijn alle parken gelegen in de vrije natuur of in een bosrijke omgeving. De positieve beoordelingen op TripAdvisor laten vergelijkbare aspecten zien voor zowel de Europese- als de Britse parken, waardoor het altijd de moeite waard zal zijn om even een vergelijking te maken om zo de meest voordelige optie te kunnen vinden.

4. Vergelijk de prijzen van luchtvaartmaatschappijen en ferry’s

Op het moment dat je een resort van Center Parcs in het buitenland wilt bezoeken, dan is het vooraf vergelijken van de prijzen van eventuele vliegtuig- of veerboottickets sterk aan te raden. Ook op dit gebied kun je immers behoorlijk op de kosten besparen als je de meest voordelige optie weet te vinden. In bepaalde gevallen kan het echter goedkoper zijn om te kiezen voor een trip met de eigen auto (eventueel in combinatie met een overtocht op een ferry).

5. Bespaar op de kosten door een verblijf te boeken op de Center Parcs website van het land waar je wilt verblijven

Op het moment dat je een ​​vakantie wilt gaan boeken in een resort van Center Parcs in het buitenland, dan doe je er goed aan om eerst de prijzen te checken op de lokale website van het betreffende land. In bepaalde gevallen kunnen zo de zelfde accommodaties en andere faciliteiten tegen een veel gunstiger tarief aan worden geboden en kun je aardig wat geld in je zak houden.

Indien je moeite hebt met de taal, dan kun je gebruik maken van de vertaler die aan wordt geboden op de webbrowser van Google Chrome. In slechts één klik wordt dan de betreffende pagina voor je vertaald. Op die manier hoeft de taal dus geen enkele barrière meer te zijn om niet via een buitenlandse Center Parcs website een veelvoordeliger verblijf te boeken. Deze werkwijze kan je soms wel honderden euro aan voordeel opleveren en is dan ook zeker de moeite waard om eens te gaan onderzoeken.

6. Buiten het hoogseizoen boeken een last minute boeken kan veel voordeel

Indien je niet gebonden bent aan het boeken van een verblijf binnen een schoolvakantie, dan loont het zeker de moeite om een last minute uit te kiezen die buiten het hoogseizoen valt. Center Parcs maakt echter vaak geen gebruik meer van kortingscodes, maar biedt vaak wel aantrekkelijke deals aan via de last minute deals die te vinden zijn op de websites. Hierbij kun je doorgaans uitgaan van een prijsdaling wanneer je binnen ongeveer acht weken voor vertrek een boeking doorgeeft.

7. Vroeg boeken levert ook vaak voordeel op

Wanneer je geen last minute vakantie kunt boeken, dan is het eveneens een optie om juist zo vroeg mogelijk een reservering te plaatsen bij Center Parcs. Door zo vroeg mogelijk te gaan reserveren, ben je immers verzekerd van een bredere keuze aan accommodaties (en is de kans dus groot dat je voorkeursaccommodatie nog beschikbaar is). Wanneer je dus minder flexibel bent ten aanzien van de data en de locatie, dan kun je waarschijnlijk het beste, in plaats van voor een last minute reservering kiezen, zo vroeg mogelijk je verblijf gaan boeken. Je kunt al vanaf 18 maanden van tevoren gaan kijken naar het meest ideale verblijf bij Center Parcs want vanaf dat moment wordt beschikbaarheid van alle accommodaties immers vrijgegeven.

Center Parcs wil echter weinig zeggen over de exacte prijsstrategie, dus kunnen er geen garanties ten aanzien van de kosten worden gegeven, maar als algemene regel geldt dat er in de loop van de tijd is vastgestel dat de prijzen voor het hoogseizoen de neiging hebben om te stijgen naarmate de betreffende piekdatum dichterbij komt. Dus wanneer je geen kleine kinderen hebt, dan kun je optimaal gebruik maken van de voordelen die gelden buiten de plaatselijke schoolvakanties.

8. Ga op zoek naar verborgen goedkope boekingsdata wanneer je wel schoolgaande kinderen hebt

Het is een ergernis van eigenlijk alle ouders met schoolgaande kinderen die betrekking heeft op de prijsverhogingen die in zijn gesteld voor plaatselijke schoolvakanties. Voor hen lijken, net zoals de prijzen van vluchten, hotels en pakketreizen, ook de kosten van een verblijf bij Center Parcs altijd te stijgen zodra zij een boeking doen.

Maar gelukkig kun je zo nu en dan profiteren van het feit dat de vakantieperiodes van je school afwijken van die van de rest. Dit kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan studiedagen of enkel en alleen vanwege het feit dat er verschillende data voor schoolvakanties in zijn gesteld in de regio waar je woont. Deze verborgen data kunnen je echter enorme besparingen opleveren. Het loont dan ook absoluut de moeite om even na te gaan wanneer de plaatselijke schoolvakante is beginnen en eindigen voordat je een boeking bij Center Parcs gaat doen.

Studie- en extra vrije dagen zijn dan ook zeker een zegen wanneer je bijvoorbeeld een goedkoop lang weekend weg wilt boeken bij Center Parcs. Dit soort dagen kan immers per land, regio of zelfs van school tot school sterk verschillen. Wanneer je goed op de hoogte bent van de data waarop dit soort vrije dagen op jouw school gepland staan, kun je dus aardig wat voordeelhalen bij Center Parcs.

9. Hoe groter het reisgezelschap, hoe voordeliger de boeking zal zijn

Bij Center Parcs zijn over het algemeen zogenaamde groepsvoordelen van toepassing. Als vuistregel geldt: hoe groter de groep, hoe voordeliger de accommodatie per persoon zal zijn. Op het moment dat je dus samen met vrienden of familie een boeking kunt plaatsen, dan zul je daarmee de kosten vaak per persoon naar beneden bij kunnen stellen.

10. Profiteer van een ‘extra dag’ door vroeg in te checken en pas laat te vertrekken

Vaak kun je pas ’s middags inchecken bij een resort van Center Parcs. Wanneer je dat echter doet,dan zul je direct merken dat je niet de enige bent die graag de sleutel wil bemachtigen van zijn of haar verblijf. Het gevolg: ellenlange wachtrijen bij de receptie en de uitgifte van de sleutels. Bij Center Parcs is het echter toegestaan ​​om het resort al in de ochtend te betreden op de dag van aankomst en gebruik te maken van een heleboel faciliteiten (met uitzondering van het subtropisch zwemparadijs, dat je doorgaans pas in de middag mag betreden). Op het moment dat je dus al vroeg arriveert en pas de toegang tot je verblijf gaan claimen op het ogenblik dat de wachtrijen zijn afgenomen, dan zul je in staat zijn om optimaal van je verblijf te profiteren.

Zeker wanneer je op de dag van vertrek na het inleveren van de sleutel (dit dient in de regel voor 10 uur in de ochtend gebeurd te zijn), ook nog wat langer op het resort blijft. Door op de dag van vertrek de hele dag te blijven, kun je effectief een extra dag plezier maken meepikken zonder daar extra voor te hoeven betalen.

11. Bespaar op de kosten van de betaalde activiteiten

Center Parcs is een bedrijf dat het deelnemen aan activiteiten enorm aanmoedigt, ongeacht of het nu gaat om boogschieten, het bouwen van hutten of het beleven van een piraten- of een prinsessenavontuur (al dit soort activiteiten vragen wel een toeslag van iedere deelnemer die aardig op kan lopen). Bij het boeken van dit soort activiteiten kun je dus al snel behoorlijk wat euro’s extra kwijt zijn.

Wanneer je je echter niet laat verleiden om hieraan deel te nemen, dan kun je flink wat geld in eigen zak houden. Bovendien zullen de meeste kinderen ook enorm veelplezier hebben wanneer ze gewoon kosteloos in de speeltuin, het zwemparadijs, aan het strand of in de bossen kunnen spelen.

12. Korting binnenhalen via de Center Parcs-app

Wanneer je toch graag wat extra plezier wilt hebben, dan doe je er verstandig aan om de gratis Center Parcs-app te downloaden in de App Store of Google Play Store. Met deze app kun je namelijk betaalde activiteiten van tevoren reserveren, en er wordt zelfs beweerd dat je zo soms zelfs last minute kortingen mee kunt pakken.

Er gaan geruchten dat mensen tot wel 50 procent korting hebben weten te scoren door via de app vooraf een reservering te doen om te gaan bowlen. Center Parcs wil dit echter niet bevestigen als je erom vraagt, maar zodra er een korting op je app verschijnt, dan is dat uiteraard mooi meegenomen .

13. Boek goedkopere activiteiten buiten het resort

In bepaalde gevallen kun je een stuk voordeliger uit zijn door activiteiten te boeken buiten het Center Parcs resort. Door rechtstreeks bij lokale bedrijven een activiteit te boeken, ben je immers vaak voordeliger uit. Gezien de hoge tarieven die Center Parcs doorgaans hanteert, kan het zoeken naar een alternatief buiten het park je vaak veel voordeel opleveren, terwijl je niet in hoeft te boeten op het plezier dat je zult beleven.

Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het boeken van een ponyrit, deze zijn doorgaans een stuk goedkoper te boeken bij plaatselijke maneges. Dit geldt ook voor de extra voorzieningen die je kunt boeken in het subtropisch zwemparadijs van Center Parcs (zoals een bezoek aan de sauna of een gezichts- of lichaamsbehandeling), ook deze worden over het algemeen door plaatselijke bedrijven tegen een veel lager tarief aangeboden.

14. Neem je eigen bad- en handdoeken mee

Wanneer je een verblijf hebt geboekt op een resort van Center Parcs dan is het zeker aan te raden om zelf je bad- en handdoeken mee te nemen. Het huren van deze extra’s zal er immers voor zorgen dat je diep in de buidel moet tasten. Dit geldt ook voor het gebruiken van allerlei andere faciliteiten die door Center Parcs aan worden geboden, zoals een wasmachine of droger (het meenemen van extra kleding, bad0 en bedlinnen kan je dan ook flink wat voordeel opleveren).

15. Gebruik de Center Parcs-app om cabana’s te huren tegen half tarief

Bij Center Parcs is het mogelijk om een zogenaamde cabana te huren bij het zwembad. Het is een klein hutje dat voorzien is van een televisie, een kluisje, stoelen en frisdrank. Ze worden doorgaans voor enkele uren verhuurd en waneer je hiervoor de Center Parcs-app op het juiste moment gebruikt,dan kan dat vaak extra voordeel opleveren. Dit betekent wel dat je de app steeds goed in de gaten moet houden, maar soms levert je dat dan maar liefst een voordeel van 50 procent op, Center Parcs wil overigens deze manier van voordeel scoren niet bevestigen.

Het huren van een cabana is zo nog altijd behoorlijk prijzig, maar bepaalde gezinnen hebben het geld wel over voor het extra gemak dat een dergelijk hutje hen zal bieden.

16. Gratis activiteiten voor de allerkleinsten

Baby Dolphins is een gratis activiteit voor de allerkleinste bezoekertjes die plaatsvindt nog voordat het zwembad wordt geopend. In alle rust kunnen baby’s en peuters (samen met hun ouders) wat tijd in het water doorbrengen.

Deze activiteiten worden overigens op verschillende tijdstippen gehouden en ook de dagen waarop je je daarvoor in kunt schrijven kunnen van resort tot resort anders zijn. Wanneer je wilt weten wanneer je precies aan deze activiteit deel kunt nemen met je kleintje, dan raden we je aan dit even te checken bij de plaatselijke receptie omdat de tijdens kunnen zo nu en dan wijzigen.

17. Neem je eigen fiets mee

Op de fiets is een uitstekende manier om Center Parcs eens goed te bekijken. Dit geldt natuurlijk ook als je nog in een fietsstoeltje zit. Bovendien kan een fiets erg handig zijn, gezien de soms behoorlijke afstanden die je af moet leggen om van je accommodatie bij één van de aanwezige faciliteiten te kunnen komen.

De beste optie om geld te besparen is uiteraard om je eigen fiets mee te brengen. Overigens moet je er dan wel aan denken dat je fiets ook is voorzien van een deugdelijk slot. Indien je geen kans ziet om de fietsen voor de volwassen te voeren in of op je auto, dan is het wellicht een goed idee om in elk geval de kinderfietsjes mee te nemen. Kinderzitjes zijn uiteraard altijd erg handig voor de allerkleinsten om in vervoerd te worden.

18. Huur ter plaatse een fiets voor een langere periode

Wanneer je toch van plan bent om ter plaatse één of meerdere fietsen te gaan huren, dan zal een langere huurperiode je meer voordeel opleveren, dan wanneer je per dag een fiets gaat huren. Ook zal het goedkoper zijn om meerdere fietsen te huren, in plaats van maar één exemplaar.

19. Bereid je eigen maaltijden, in plaats uit eten te gaan

Het gros van de accommodaties op de Center Parcs resorts beschikt over een keuken, wat dus wil zeggen dat je al snel veel geld kunt besparen door je maaltijden zelf te bereiden, in plaats van uit eten te gaan. Hoewel de restaurants die aanwezig zijn op elk resort buitengewoon gezellig zijn, en voortreffelijke gerechten aanbieden, zijn ze ook behoorlijk prijzig. Zelf koken zal je dan ook snel een grote besparing opleveren.

20. Doe je boodschappen niet bij de Market, maar ga naar een lokale supermarkt

In plaats van je boodschappen te doen in de dure ‘Parc Market’, de supermarkt die aanwezig is op elk resort, kun je beter je inkopen gaan doen bij de plaatselijke supermarkt (soms kun je zelfs je aankopen online doorgeven en bij je accommodatie laten bezorgen zonder dat je duurder uit bent). Zoek gewoon het Center Parcs resort waar je verblijft op, op Google Maps en klik vervolgens op de optie in de buurt en ga op zoek naar ‘supermarkt’.

21. Let op aanbiedingen in de Parc Market

Net zoals alle andere supermarkten, zal ook de Parc Market bepaalde producten met korting aanbieden omdat de uiterste houdbaarheidsdatum (bijna) bereikt is. De producten zijn dan nog prima te gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld een half uur voordat de winkel gaat sluiten in de Parc Market je boodschappen gaat doen, dan kun je vaak profiteren van een heleboel afgeprijsde verse producten.

22. Stel een maaltijdplan op

Wanneer je op een resort van Center Parcs verblijft, dan kun je op tal van manier op de kosten van je maaltijden besparen. Een ervan is om van tevoren een zogenaamd maaltijdplan op te stellen. Dit betekent dus dat je alleen maar hoeft te bedenken wat je iedere dag wilt gaan eten en welke ingrediënten je daarvoor nodig hebt. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen slowcooker gebruiken en daar al ‘s ochtends vlees en groenten in te doen (voordat je op weg gaat naar je activiteiten( en deze de hele dag erin laat garen zodat wanneer je thuiskomt er een heerlijke stoofpot, braadschoten of soep op je staat te wachten.

23. Neem de juiste spullen mee van thuis om te voorkomen dat je extra moet betalen

Indien je niet oppast, dan kun je al snel te maken krijgen met een heleboel extra kosten tijdens een verblijf op een resort van Center Parcs. Zorg er dus voor dat je je optimaal voorbereidt en neem allerlei handige dingen mee van thuis, waar je anders voor zou moeten betalen.

Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de houtblokken die je kunt gebruiken in de open haarden van Center Parcs. Deze kunnen behoorlijk prijzig zijn in de Parc Market,  maar zijn tevens vaak tegen een veelgunstigere prijs te koop bij winkels als Aldi of Lidl. Wanneer je bovendien kinderen hebt, dan is het van thuis meenemen van een emmertje en een schepje voor bij het meer en wat stoepkrijt zeker aan te raden. Andere handige dingen die je mee kunt nemen van thuis zijn: dvd’s, spelletjes, buitenspeelgoed en een fietsslot (onder ander erg handig voor het vastleggen van fietsen en buggy’s), maar ook de kleinere zaken voor in je accommodaties, zoals afwasmiddel, allerlei levensmiddelen, vaatwastabletten, vuilniszakken, olijfolie en toiletpapier.

24. Bespaar op de kosten voor een verblijf in een resort van Center Parcs door een goedkoper alternatief te zoeken

In plaats van meteen te gaan boeken bij Center Parcs, kun je ook eerst de goedkopere alternatieven in de buurt gaan bekijken. Vaak zijn er namelijk wel een aantal soortgelijke vakantieparken in een bepaalde regio te vinden: eveneens gelegen in de vrije natuur, met lodges die voorzien zijn van een eigen kookgelegenheid, vaak zelfs met een (indoor) zwembad en allerlei activiteiten. Ze zijn overigens niet altijd gegarandeerd goedkoper dan een boeking bij Center Parcs, maar het is zeker de moeite waard om verschillende prijzen eens te gaan vergelijken voordat je daadwerkelijk een vakantie gaat boeken.

Beter nog, stel je eerst eens de vraag: “Wat kan ik me veroorloven om aan deze vakantie te spenderen?” En ga dan pas op zoek naar de meest geschikte vakantie: eentje die je met het beoogde budget ook echt kunt veroorloven.

25. Maak gebruik van kortingscodes en tegoedbonnen

Voordat je bepaalde tegoedbonnen in gaat wisselen, is het verstandig om te bekijken of je er ook korting mee kunt scoren bij Center Parcs, of op de kosten om op je vakantiebestemming te kunnen komen. Tevens kun je online op zoek gaan naar kortingscodes die ban toepassing zijn op een boeking van een verblijf, faciliteiten of activiteiten op een resort van Center Parcs. Een dergelijke zoektocht kan, met een beetje geluk, je al snel tientallen euro’s voordeel opleveren.

En vooral, de belangrijkste tip:

Geniet van je vakantie in het prachtige Centerparcs!!

Ze Magazine - Lifestyle trends