Waarom is het vieren van een verjaardag, een promotie of iets waar je trots op bent, voor een heleboel mensen vaak maar een saaie bedoeling, waarbij je achteraf doorgaans ook nog met een behoorlijke kater te maken krijgt? Voor mij persoonlijk is deze manier van mijn verjaardag vieren dan ook iets waar ik een enorme hekel aan heb gekregen.

Ieder jaar word ik gewoonweg niet goed, zelfs als ik er alleen maar aan denk om mijn verjaardag te moeten gaan vieren, simpelweg omdat het in zal houden dat ik met een buitengewoon grote groep familie en vrienden enige tijd door moet brengen (van deze mensen heb ik bovendien de meeste niet eens meer gezien sinds het laatste feestje ter ere van mijn geboortedag een jaar geleden). Er wordt dan verwacht dat we iets leuk en onvergetelijks gaan doen en dat ik een ‘dag of nacht ga beleven die ik nooit meer zal vergeten’.

Waarom doen mensen dit allemaal op hun verjaardag? Waarom kiezen ze ervoor om zoveel onnodige stress aan hun leven toe te voegen? Als je het mij vraagt, dan boek ik veel liever een leuke vakantie ergens in de zon, om daar op een strand te gaan liggen en een leuk kleurtje op mijn huid probeer te krijgen. Wanneer je, net zoals ik, moeite hebt met het maken van een plan voor een verjaardagsfeest, dan moet je snel even verder lezen want ik heb namelijk een lijst samengesteld met dingen die je op je verjaardag kunt doen zonder je daarbij enorm te gaan vervelen.

Dit jaar heb ik bijvoorbeeld besloten om met mijn heel uitgebreide familie op vakantie te gaan. We hebben dit jaar namelijk een paar grote gebeurtenissen op het programma staan: mijn vader wordt zestig, mijn oom vijftig, mijn broer dertig en ik zal de absoluut angstaanjagende leeftijd van vijfentwintig bereiken. Het zal je niet verbazen als ik zeg dat ik buitengewoon enthousiast ben om mijn verjaardag te gaan vieren op ene manier zoals ik dat altijd al gewild heb: met de mensen van wie ik het meest houd. Ik zal bijvoorbeeld gaan tokkelen door de bossen, gaan parasailen boven de zee, gaan snorkelen tussen de schildpadden, gaan zwemmen met dolfijnen en de omgeving onveilig maken in het gezelschap van mijn zus.

Het kan dus eigenlijk niet veel beter worden dan dat, toch? Mis! Ik vlieg namelijk weer terug naar huis op de dag dat ik jarig ben, wat tevens inhoudt dat ik, volgens mijn vrienden tenminste, voldoende tijd heb om uit te rusten in het vliegtuig en om direct met hen de stad in te gaan om deze geweldige dag voor een tweede keer te vieren zodra ik weer voet op eigen bodem heb gezet. Maar waarom? Ik bedoel, ik ben helemaal voor drinken, uitgaan en een heleboel plezier hebben, maar niet wanneer dat voor mijn verjaardag gebeurt.

Ik heb nooit het idee gehad dat iedereen me de hele nacht in de watten zouden leggen. En het ergste van alles is wel dat deze mensen er haast hun levensdoel van hebben gemaakt om er maar voor te zorgen dat een ander het naar de zin heeft. Dus op het moment dat de druk om plezier te moeten hebben helemaal niet als zodanig klinkt, dan heb ik hier enkele alternatieven die absoluut meer dan de moeite waard zijn om de volgende keer ter sprake te brengen als één van je beste vrienden of vriendinnen je een berichtje stuurt over je verjaardagsplannen.

1. Maak een verre vliegreis, of reis naar een plaats waar je nooit eerder van had gedacht dat je deze zou gaan bezoeken

Er is geen betere tijd te bedenken dan je verjaardag om een beetje te gaan reizen. Plan bijvoorbeeld een vakantie samen met je familie of een groep van je beste vrienden en ga gewoon lekker samen op avontuur.

Dr. Jennifer B. Rhodes, gediplomeerd psycholoog en aankomend auteur van Toxic Onveiligheid: Waarom onze relaties het belangrijkst zijn in onze zoektocht naar liefde, geluk en authentieke kracht, zegt: “Het is belangrijk om dingen te doen die je uit je comfortzone halen en je helpen om over je angst heen te stappen. Een groot aantal van ons worstelen namelijk met reacties op hun verjaardag die betwijfelen of het vieren ervan wel te goede komt aan hun welzijn, waardoor ze deze dag liever vermijden dan deze gaan vieren. Op het moment dat al het andere niet lijkt te werken, kun je echter besluiten om naar de één of andere bestemming af te reizen. Er gaat immers niets boven het beleven van een nieuw avontuur om al je succes tot op de dag van vandaag te kunnen vieren.”

Met andere woorden ga ter ere van je verjaardag dus eens een stad, een land of een gebied bezoeken waar je altijd al eens naartoe wilde. Er is geen beter moment dan het heden om dingen van je bucketlist af te kunnen strepen of er zelfs dingen aan toe te voegen.

2. Plan een dagfeest in een park

Voor de meeste inwoners van een stad geldt eigenlijk wel dat er in de buurt een park ligt waar je prima een dagfeest zou kunnen houden. Je zult versteld staan hoe geweldig is om er bijvoorbeeld een stille disco te organiseren.

Joshua Klapow, Ph.D., klinisch psycholoog en host van The Kurre en Klapow Show, legt de nadruk dan ook op de voordelen van het kiezen voor een dag in het park. Hij zegt: “Het bloot worden gesteld aan de natuur, of erin worden ondergedompeld voor een tijdspanne van meer dan een half uur, kan ons laten ontspannen, endorfines vrij doen komen en onze hele gemoedstoestand veranderen. Een dagfeest in het park combineert dus eigenlijk de kracht van de natuur met de kracht van nostalgie.”

3. Ga naar het strand

Dit is iets waar je helemaal niet over na hoeft te denken want iedereen weet maar al te goed hoe je een tas met strandspullen bij elkaar moet zoeken en naar de dichtstbijzijnde locatie aan zee dient te reizen.

Dr. Indra Cidambi, specialist verslavingsgeneeskunde, algemeen psychiater en medisch directeur van het Center for Network Therapy zegt dat naar het strand gaan een werkelijk fantastisch alternatief kan zijn voor het met een heleboel drank vieren van een verjaardag. Ze zegt: ‘Om ervoor te zorgen dat je je niet gedwongen voelt om een piña colada te bestellen, neem je op het strand deel aan leuke en gezonde activiteiten. Neem voor dat doel echter wel wat draagbare strandspellen mee, boek een surfles of huur een kajak, deze dingen zullen je namelijk actief en betrokken weten te houden zonder dat je direct naar de dichtstbijzijnde strandbar opzoek gaat.”

Het strand (ergens aan de lange kustlijn die ons land rijk is), is vast en zeker een perfecte plek te vinden waar iedereen zich kan vermaken. De meeste stranden zijn prima te bereiken, zowel met de auto als met het openbaar vervoer zodat je je verjaardagdag zonder problemen wat meer kleur kunt geven en heel de dag lekker in zee kunt spetteren.

Wanneer je genoeg hebt van de zon, dan kun je meestal wel wat schaduw opzoeken door over een boulevard te gaan wandelen, wellicht jezelf op iets lekkers trakterend of genietend van het uitzicht op een aanwezige pier.

4. Leg een vreugdevuur aan

Wanneer je eerst punt drie van dit artikel hebt uitgevoerd (Ga naar het strand), en je je daar samen met je gasten kostelijk hebt vermaakt, dan kun je terug naar huis gaan wanneer de zon aan het zakken is om daar een ​​kampvuur aan te gaan leggen. Uiteraard dien je er dan welvoor te zorgen dat je ook een aardige voorraad marshmallows in hebt geslagen om te roosteren, maar ook dat je een stereosysteem bij de hand hebt om wat leuke nummers af te spelen en om op te dansen rondom het vreugdevuur samen met je vrienden en familie.

5. Ga op kampeervakantie

Kies een bestemming in de buurt of juist wat verder van huis, afhankelijk van hoe lang je deze reis wilt plannen.

“Kamperen brengt ons direct terug naar een meer primitieve gemoedstoestand”, zegt Klapow. “Van het verkennen van de simpele flora en fauna tot het in je opnemen van de omgeving, in de vorm van de geluiden en de geuren die je niet gewend bent, kamperen zal je om weten te vormen en terug weten te brengen naar je eigenlijke ik. Een frisse duik nemen in de natuur is onder andere een uitstekende manier om je lichaam en geest te ontstressen en tevens je energieniveau weer op te laden.”

Wat is er nog beter dan dat? Ik heb er altijd al van gedroomd om een ​​wandeltocht door een natuurpark te gaan maken en daar te gaan kamperen, ’s nachts rond een warm kampvuur te zitten en je eten erop te roosteren, en dat alles onder een fonkelende sterrenhemel.

Het enige vereiste waar ik behoefte aan hebt wanneer ik ga kamperen is een douche waarbij je met een muntje kunt betalen. Ik ben er helemaal voor om alles wat ruiger aan te pakken, maar ik moet wel een douche kunnen nemen en mijn tanden kunnen poetsen in een badkamer, in plaats van onder een waterslang.

6. Neem contact op met, of bezoek, iemand met wie je het contact bent verloren

Dit gaat wellicht wel hand in hand met “ergens ver weg een reis boeken om er op vakantie te gaan.

Dr. LeslieBeth Wish, een erkend klinische psychotherapeut, relatie-expert en schrijver van het nieuwe boek Training Your Love Intuition zegt: “Neem contact op met een vriend(in) of familielid met wie je al een hele tijd niet meer hebt gecommuniceerd.”

Dit kan immers een uitgelezen kans zijn om het contact weer tot stand te brengen met een persoon die je al een hele tijd niet meer hebt gezien of iemand met wie je contact wat is verwaterd.”

7. Plan een dagje uit om een stad in de buurt te ontdekken samen met je beste vriend(inn)en

Ga op ontdekkingstocht in een nabijgelegen stad. Het is namelijk een feit dat de meeste mensen zich slechts op één of s=twee steden in hun directe omgeving zullen richten en de rest van de plaatsen nauwelijks kennen. Zelf kies ik graag voor plaatsen en dingen die ik nog nooit eerder heb gedaan, en ik stap gewoon in de trein of bus om ze eens te gaan bekijken. Er gaat bijvoorbeeld niets boven een spontane trip vol met nieuwe- en opwindende activiteiten om zo te kunnen vieren f=dat je weer een jaartje ouder bent geworden.

Klapow zegt overigens: ‘Onderzoeken en op ontdekking gaan is iets wat kinderen doen. Als je bij je beste vrienden bent, dan kun je eveneens even terug gaan naar een meer onbezorgde tijd. Door een stad bij je in de buurt te gaan verkennen, kun je de stad namelijk eens gaan zien door de ogen van de beste vriend(in)en in plaats van door de ogen van een volwassen, een analytische volwassene dan wel te verstaan. Je kunt weer een poosje lekker kind zijn en dat is een fantastische gemoedstoestand.’

8. Bezoek een muziekfestival

Het bezoeken van een muziekfestival is mijn persoonlijke favoriete optie. Ik ben een ware junk als het gaat om muziekfestivals. Ik ben dan ook al naar talloze festivals in binnen- en buitenland geweest.

Overigens hoeft het niet per definitie een muziekfestival te zijn dat je gaat bezoeken; het kan even goed ieder ander festival of evenement zijn dat buitenshuis wordt gehouden en dat je aanspreekt. Klapow zegt: ‘Op het moment dat je op een muziekfestival aanwezig bent, dan kun je gebruikmaken van je adrenalinereserves, je emoties en eveneens je endorfines. Jezelf even helemaal verliezen in de muziek zal je een high gevoel bezorgen zonder dat je daar een kater aan overhoudt.”

MJ Gottlieb, de mede-oprichter en CEO van Loosid, een digitaal platform “dat de nuchtere levensstijl viert”, zegt: “Muziekfestivals zijn een geweldig leuk idee, omdat talloze onderzoeken aan hebben getoond dat de kracht van muziek helend en genezend werkt. Nogmaals, ik zou voor willen stellen om er samen met mensen heen te gaan die weten dat je niet drinkt, zodat je een ondersteunend netwerk om je heen hebt.’

Dus ga ervoor en kies een muziekfestival dat je interessant in de oren klinkt, vind een geweldige outfit, doe je legerboots aan, vlecht een bloemenkrans voor om je hoofd en zet je Ray Bans op je neus, en je bent klaar om te vertrekken en plezier te gaan maken.

9. Bezoek een museum / aquarium / dierentuin / pretpark / sportevenement

Je kunt je verjaardag altijd als smoes gebruiken om dat ene wetenschapsmuseum of pretpark te gaan bezoeken waar je altijd al eens een keertje naar toe wilde gaan.

Gottlieb zegt: “Omdat de typische verjaardag altijd lijkt te draaien rond drinken en meer specifiek zelfs zuipen, vind ik het van essentieel belang om dit moment te gebruiken om je aandacht eens te richten op nieuwe ervaringen. Naar een museum gaan waar je iets kunt leren en even met je gedachten alleen kunt zijn, kan buitengewoon nuttig zijn om je geest weer tot rust te brengen en je weer meer te aarden Naar het aquarium of de dierentuin gaan zijn eveneens uitstekende ideeën, want er gaat een magische helende kracht vanuit, een feit dat eveneens bij dieren is gedocumenteerd.” Sportevenementen bezoeken is uiteraard ook altijd een enorm leuke manier om een ​​verjaardag te vieren.

Ik weet natuurlijk niet hoe het met jou gesteld is, maar ik ben het een beetje beu om de dag na mijn verjaardag wakker te worden en me af te moeten vragen: “Hoe ben ik eigenlijk in mijn bed beland? Waarom doet mijn keel zo zeer? En, wellicht het ergste van alles, waarom ben ik getagd in ruim honderd idiote foto’s?” Om die redenen heb ik besloten om het vanaf nu helemaal anders te gaan doen als mijn verjaardag zich weer aandient.

Ze Magazine - Lifestyle trends