Op het moment dat je als twintiger of dertiger weer opnieuw vrienden probeert te maken, dan kun je je soms weer even het nieuwe kind op de speelplaats voelen. Voeg daar vervolgens nog de stress van het verhuizen aan toe en het kan je allemaal net wat te veel worden. Leren hoe je vrienden maakt in een nieuwe stad, hoeft echter niet zo lastig te zijn als het op het eerste gezicht misschien lijkt. Je moet echter wel bereid zijn om er een beetje moeite voor te doen.

“Een van de aspecten die het vinden van vrienden zo intimiderend maakt, is het feit dat veelmensen erg snel geloven dat hun waarneming van een bepaalde situatie ook echt de werkelijk is,” zegt levenscoach Desiree Wiercyski. “Mensen denken dat alle anderen hun leven prima in orde hebben, alle vrienden hebben die ze zich maar kunnen wensen, en het niet kunnen schelen of ze al dan niet de tijd hebben om nieuwe vriendschappelijke relaties aan te knopen.” Maar in de praktijk blijkt dat dit helemaal niet waar is. De reden dat er zoveel mensen zijn die je advies willen geven over hoe je na een verhuizing nieuwe vrienden kunt maken, is omdat er al enorm veel mensen je voor zijn gegaan.

En hier een beetje zenuwachtig van worden is dan ook prima. “Op het moment dat iemand uit zijn of haar comfortzone is gehaald, dan wordt al gauw vergeten hoe deze persoon in het begin zelfs vrienden heeft kunnen maken en bestaat er de neiging om extra verlegen of extra zenuwachtig te worden en zo ook extra kwetsbaar te zijn voor nieuwe mensen en onbekende ervaringen,” zegt Jenn DeWall, millennial life- en carrièrecoach. Ondanks het feit dat de uitgangsplaatsen, zoals de werkvloer, groepen binnen je sociale netwerken en uitgaansgelegenheden, prima opties kunnen zijn om je nieuwe vriendengroep verder uit te breiden, kan het zoeken naar andere manieren om vrienden te maken je nieuwe leven nog leuker en interessanter maken.

Hieronder hebben we dan ook een aantal minder voor de hand liggende manieren voor je opeen rijtje gezet die je kunnen helpen om vrienden te maken in een nieuwe stad.

1. Breng een bezoekje aan de plaatselijke winkels

Online winkelen is misschien heel handig en echt geweldig, maar op het ogenblik dat je naar een nieuwe stad verhuist, dan moet je echt even proberen om de lokale winkels eens te bezoeken. Je kunt er immers niet alleen leuke nieuwe spulletjes voor in je nieuwe huis vinden, maar tevens kunt je een kijkje nemen in je nieuwe woonplaats. “Een ietwat ongebruikelijke manier om mensen te ontmoeten is door een bezoek te brengen aan plaatselijke winkels die aansluiten op je persoonlijke interesses,” zegt Wiercyski. “Ze hebben vaak de kennis over zaken die spelen en kunnen je doorgaans ook doorverwijzen naar een groep die wellicht niet op sociale media actief is of ze kunnen je in contact brengen met iemand met een gemeenschappelijke interesse.”

Wanneer het te intimiderend voor je is om willekeurige winkels binnen te stappen, dan kun je besluiten om een heus actieplan op te stellen en dat als uitgangspunt gaan gebruiken. “Maak bijvoorbeeld een lijstje met je top vijf van hobby’s en begin een beetje rond te vragen,” zegt Jess Hopkins, millennial life- en carrièrecoach. “Ben je bijvoorbeeld een liefhebber van lezen? Dan kun je naar een lokale boekwinkel gaan en vragen naar boekenclubs met een open inschrijving. Ben je daaretegen een fanatieke hardloper? Bezoek dan juist een lokale sportwinkel en vraag daar naar hardloopgroepen die in het weekend samen trainen.” Op deze manier steun je dus niet alleen de lokale bedrijven, maar ben je ook bezig om nieuwe contacten te leggen. Kortom: een win-win situatie.

2. Lees eens goed de flyers in de plaatselijke coffeeshops

Je ken vast wel die tafel die vrijwel in iedere coffeeshop wel aanwezig is en waar je de visitekaartjes en de flyers van het bedrijf kunt vinden. Lees deze flyers eens een keertje aandachtig door want coffeeshops kunnen fantastische uitgangspunten zijn als het gaat om het vergaren van wat algemene informatie over groepen die ter plaatse actief zijn,” zegt Wiercyski. Je weet dus nooit welke flyer je aandacht trekt en interesse op kan wekken.

“Ik herinner mijn cliënten er altijd aan dat ze geen nieuwe vrienden zullen maken die precies dezelfde dingen doen als die jij in het verleden deed, dus denk eens na over de dingen die je wellicht leuk vindt en probeer vervolgens op plaatsen te komen waar je mensen kunt ontmoeten die deze nieuwe interesse met je delen”, zegt levenscoach Erica McCurdy. Wie had bijvoorbeeld ooit kunnen denken dat jij het nieuwste lid zou worden van de tuinierclub van je stad?

3. Een hond uitlaten (zelfs als je er zelf geen hebt)

Honden zijn de beste manier om nieuwe mensen te leren kennen. Deze trouwe viervoeters maken niet alleen een heleboel mensen blij, maar ze kunnen je ook helpen bij het maken van nieuwe vrienden. “Op het moment dat je een hond hebt (of iemand kent in je omgeving die bereid is om je zijn of haar hond voor een poosje uit te lenen) ga dan naar een plaats waar veel honden (en dus ook hun baasjes) komen,” zegt Wiercyski. “Honden dienen dan dus eigen lijk als een soort instant ijsbrekers, en het is bijzonder grappig om te weten dat een hond de beste koppelaar is (wat op zich een uitstekende reden is om deze optie eens uit te proberen).” Indien je niet in het bezit van een hond bent, maar nog wel altijd op zoek bent naar een paar viervoeters die met je mee willen lopen door je nieuwe woonplaats, dan kun je natuurlijk je ook aanmelden als vrijwilliger bij een hondenuitlaatservice of dierenasiel. Je zult dan al gauw gelijkgestemde hondenmensen leren kennen.

4. Laat het internet je eerstvolgende etentje plannen

Ondanks het feit dat het lijkt alsof iedereen graag overdrijft over de mate waarin  millennials achter een beeldscherm doorbrengen en hoe dit gedrag vriendschap kan verpesten, blijkt het internet eigenlijk gewoon een uitstekende plek te zijn om de kans op het vinden van nieuwe vrienden te vergroten. “Een groot aantal mensen vergeet hoe de technologie ook in staat is om nieuwe vriendschappen mogelijk te maken. Er zijn immers talloze apps die je tijdens je zoektocht kunnen helpen”, zegt DeWall.

Een deel van deze apps, zo blijkt, is specifiek gericht op etentjes en helpt bijvoorbeeld leden bij het vinden van aantrekkelijke plaatsen waar je kunt dineren of waar je de diverse keukens in je nieuwe stad kunt gaan ontdekkenen zodat je samen met de plaatselijke bevolking aan kunt schuiven. Bij weer andere apps draait alles dan weer om de eetervaring op zich, terwijl andere juist gewoon van alles en nog wat bieden op het gebied van eten alles wat ermee te maken heeft.

5. Leg contacten met een geloofsgroep

Deze optie zal niet voor iedereen even aantrekkelijk zijn, maar contact leggen met een geloofsgroep kan je wel helpen om een ​​echt solide basis te creëren terwijl je in de tussentijd een eigen leven op een nieuwe plek op aan het bouwen bent. “Voor een groot aantal mensen kunnen religieuze- en spirituele organisaties een uitstekende hulp zijn bij het vinden van nieuwe vrienden in een nieuwe omgeving,” zegt Wiercyski. Dit heeft uiteraard met verschillende redenen te maken, maar zodra je naar een nieuwe plaats verhuist, dan kunnen bepaalde tradities je eerder een beetje meer thuis laten voelen. En de routine van een spirituele- of religieuze gemeenschap kan tijdens een hectische periode (wat een verhuizing absoluut is) werkelijk zorgen voor wat troost.

“Ondanks dat het niet opwindend is, is het toch de waarheid dat de meeste mensen nieuwe vrienden leren kennen op de plekken waar ze de meeste tijd doorbrengen”, zegt McCurdy. “Het heeft gewoon iets te maken met de regelmaat van het zien van dezelfde persoon iedere dag of iedere week weer waardoor het gemakkelijker zal zijn om met hem of haar een ​​gesprek aan te knopen, contact te leggen en de onderlinge band uit te laten groeien tot een heuse vriendschap.” Kortom: de mensen met wie je in een spirituele groep contact legt, kunnen wellicht na verloop van tijd een paar van je beste nieuwe vrienden zijn geworden.

6. Zoek vrienden via je bestaande vriendenkring

De meeste van de vriendengroepen van mensen zijn opgebouwd rond het ontmoeten van de vrienden van je vrienden (en dat is een proces dat eigenlijk nooit zal stoppen). Maar dat proces kan echter wel worden verstoord op het ogenblik dat je van een nieuwe plaats je thuis hebt gemaakt.

Maar gelukkig is het zo dat, zelfs als je ver weg bent, je nog altijd op je bestaande vrienden kunt vertrouwen voor de nodige ondersteuning. “De beste manier om mensen in een nieuwe stad te leren kennen, is om de vrienden op te zoeken van mensen die je inmiddels al kent. Vertel vrienden en collega’s als je van plan bent om te gaan verhuizen en vraag hen of ze iemand in de omgeving kennen en of ze deze persoon aan je voor kunnen stellen, “Jaclyn Schiff, media-adviseur en digitale nomade,” zegt: “Contact leggen met mensen die al verbonden zijn met je sociale netwerk is een fantastische manier om wat sneller aansluiting te vinden bij de sociale structuur van je nieuwe woonplaats.”

Zet dus een post op je social media (zoals Facebook, Twitter en Instagram) waarin je aangeeft ‘op zoek te zijn naar aanbevelingen’ en kijk wie er uit het niets oplijkt te duiken. Het zal je wellicht zelfs verbazen welke personen uit je sociale netwerk er al in je nieuwe stad woonachtig is.

7. Maak van je lichaamsbeweging een sociale gebeurtenis

In alle hectiek van je nieuwe leven, vergeet je wellicht soms dat bewegen dikwijls ook de plaatselijke gemeenschap betreft. En een heleboel steden hebben dan ook hele sociale netwerken opgebouwd rondom die gedachte.

“Ik denk dat een ander over het hoofd gezien aspect de recreatieve competities of de trainingen is. Je hebt echter al je fitness met de andere deelnemers gemeen zodat het starten van een gesprek een stuk eenvoudiger zal zijn. Uiteraard kun je ook even nadenken of je misschien nog wat meer met iemand gemeen zou kunnen hebben. De volgende keer dat je op een training komt, vraag dan iemand of hij of zij vaak naar de training komt, of hij of zij wellicht ooit een nieuwe training uit zou willen proberen of welke andere trainingen hij of zij jou aan kan bevelen omdat je nieuw bent in de stad ‘, zegt DeWall. Of Google “rec league” en je plaatsnaam en kijk gewoon wat voor zoekresultaten je tegenkomt. Meer plezier dan in je eentje op een loopband staan is op die manier vrijwel gegarandeerd.

8. Kies iets waar je echt van houdt en ga daarmee aan de slap

Dit idee omhelst ook het concept om een plaatselijke winkel binnen te stappen en je ervaring nog een stuk beter te maken. Met andere woorden, het draait allemaal om het echt creatief aan de slag gaan met je passies.

“Op het ogenblik dat het drinken van thee een passie van je is, dan kan die passie voor een theemiddag een stapje verder gaan wanneer je een high tea bij gaat wonen op een leuke locatie. Zo organiseren de wat kleinere theehuizen vaak  speciale weekend- en avondevenementen waar mensen bij elkaar komen om hun liefde voor thee samen te beleven. Zelfs de accessoires die nodig zijn om thee te kunnen drinken, zullen deuren voor je openen als het gaat om het vinden van nieuwe vrienden met soortgelijke interesses,” zegt McCurdy. Pak dus gewoon een notitieblok en je agenda en brainstorm over alle mogelijke manieren waarop je mensen kunt vinden die ook van de dingen houden waar jij eveneens van houdt.

Indien het je minder aantrekkelijk vindt om naar een enorm groot aantal evenementen te gaan, dan kan internet ook nu weer een handig hulpmiddel voor je zijn. “Social media groepen, die vooral gericht zijn op een bepaalde stad of regio, kunnen immers een fantastische plek zijn om in contact te komen met de plaatselijke bevolking. Vaak hebben grotere groepen zogenaamde ‘roll call’-lijsten en zullen leden eveneens posten waar ze vandaan komen. Vanaf dit punt, kunnen er dus gemakkelijk ontmoetingen tot stand worden gebracht waaruit wellicht vriendschappen kunnen groeien. Persoonlijk heb ik twee fantastische mensen door middel van deze methode leren kennen sinds ik naar de andere kant van het land ben verhuisd, en ik heb er niet eens veel moeite voor hoeven doen, “zegt Wiercyski. Dus op het moment dat je al deel uitmaakt van een groep voor een podcast waar je van houdt of een goed doel dat je een warm hart toedraagt, dan kun je dus gewoon gaan kijken of andere leden al woonachtig zijn in de plaats waar jij naartoe gaat verhuizen.

9. Doe iets dat je uit je comfortzone haalt

In beweging komen, is al ongelooflijk dapper, maar wanner je moeite hebt om dat aspect in jezelf te herkennen, dan geef je jezelf een extra dosis spanning door iets te gaan proberen dat volkomen nieuw voor je is. “Je kunt bijvoorbeeld mensen ontmoeten bij ieder sociaal evenement waar het draait om relaties met mensen verder te ontwikkelen,” zegt DeWall. Je moet dus gewoon die plaatsen zien te vinden in de plaats waar je naartoe bent verhuist.

Probeer bijvoorbeeld eens om te gaan paaldansen. “Paaldansstudio’s zijn immers vaak niet al te grote groepen waar alleen vrouwen bij elkaar komen die je de kneepjes van deze sportbij kunnen brengen, maar je eveneens kunnen ondersteunen en je als een soort coach aan kunnen moedigen bij iedere stap die je zet gedurende je fitnessreis. Het is een plaats waar vrouwen van alle soorten en maten, kleuren en achtergronden samen kunnen komen, zelfvertrouwen op kunnen bouwen, en hun sexy lichaam kunnen vieren. Het is dan ook een fantastische manier om nieuwe mensen te ontmoeten die je leuk vindt, maar ook die ruimdenkend en ongelooflijk ondersteunend zullen zijn, zowel aan als naast de paal,” zegt Jada Hudson, oprichter van Curvy Girls Pole.

Indien je je wat meer geremd voelt, dan is Sofar Sounds wellicht een geweldige optie, je wordt immers naar allerlei intieme en geheime concerten gevoerd in maar liefst 404 steden over heel de wereld. Het lijkt wellicht een beetje intimiderend om in je eentje naar een privé-concert van een artiest te gaan, maar er zullen absoluut ook een aantal coole mensen aanwezig zijn. Wie wil er nou niet kunnen zeggen dat hun vriendschap begonnen is tijdens een geheim optreden in de woonkamer van een om bekende?

Al met al zal het eropuit gaan en daadwerkelijk nieuwe dingen uit gaan proberen de sleutel zijn tot het op kunnen bouwen van je nieuwe sociale netwerk na een verhuizing. “De meest belangrijke manier om een ​​onverwachte vriendschap te kunnen sluiten, is door gewoon ja te zeggen tegen kansen die op je pad komen, gewoon door je vrijwillig in nieuwe dingen te storten, onderzoek te doen naar mogelijkheden en vooral niet binnen blijven zitten”, zegt McCurdy. “Nieuwe vriendschappen zullen immers niet op een zilveren presenteerblaadje aan worden geboden wanneer je niet naar nieuwe plaatsen gaat, dus zodra de gelegenheid zich voordoet om iets nieuws te gaan doen, dien je er volvoor te gaan.” Je hebt immers al een enorme stap gezet door dit artikel te lezen, dus de volgende stap zal wat minder lastig voor je zijn (je moet deze alleen wel even durven zetten).

 

13 REACTIES

Comments are closed.