Avocado’s zijn een unieke fruitsoort. Ze zijn echter ook geweldig lekker en gezond waardoor ze een uitstekende aanvulling zijn op je voeding. Toch is het kopen van avocado’s in de supermarkt niet altijd ideaal, ze kunnen namelijk behoorlijk duur zijn. Het zal je dan ook waarschijnlijk niet verbazen dat een heleboel liefhebbers van avocado’s hun eigen planten willen kweken en verzorgen.

Eerst moet je echter gaan bepalen of je je avocadoplant buiten gaat planten of dat je ze in een pot wilt kweken. Dit is uiteraard afhankelijk van je woonlocatie en het klimaat. Het is bovendien van cruciaal belang om een avocadosoort te kiezen die het beste gedijt op jouw specifieke locatie. Het kweken van een avocadoplant (in het bijzonder wanneer je dat in een niet-inheems klimaat doet) kan een ware uitdaging zijn, maar wanneer je je plant met precisie verzorgt, dan is er geen enkele reden waarom het je uiteindelijk geen heerlijke vruchten opzou leveren.

Het planten van de avocadokiem

In dit artikel zullen we gedetailleerd gaan bespreken wat er dient te gebeuren nadat je avocadopit is ontkiemd. Dus de eerste vraag zal moeten zijn: Wil ik de kiem buiten of in een pot gaan planten? In het meest ideale geval plant je je avocadoplant gewoon in de volle grond (buiten dus). Avocadoplanten blijken het immers beter te doen wanneer ze zich in een natuurlijke habitat bevinden. Wanneer je echter toch besluit om een pot te gaan gebruiken, dan moet deze uiteraard wel groot genoeg zijn en moet de zorg voorde plant optimaal zijn. Alleen dan zal het je immers lukken om de plant een paar jaar in leven te houden. Wellicht dat de avocadoplant na verloop van tijd toch vanuit de pot naar de volle grond kan verhuizen.

De jonge avocadoplant onder de loep genomen

Zoals we hierboven al hebben vermeld, kunnen bepaalden avocadosoorten beter een lagere temperatuur verdragen dan andere. Er zijn drie hoofdsoorten als het gaat om avocado, maar daarnaast ook nog talloze hybriden:

  • Mexicaanse avocado’s (Persea americana var. Drymifolia)
  • Guatemalaanse avocado’s (Persea nubigena var. Guatemalensis)
  • West-Indisch (Persea americana var. Americana)

Wanneer je in een warm en zonnig klimaat je avocadoplant wilt gaan kweken, dan kun je je plant het beste buiten planten. In een kouder klimaat kan het wat moeilijker zijn voor je avocadoplant, dus wellicht wil je in dit geval liever een pot gebruiken, zodat je de plant een poosje binnen kunt zetten. In koudere klimaten, kies je het best voor Mexicaanse- of Guatemalteekse avocado’s. Wanneer er een kans op bevriezing bestaat, dan is de Mexicaanse avocadoplant het meest ideaal, want deze is het meest winterhard. Guatemalaanse avocado’s doen het echter niet zo goed met vorst, en de West-Indiase variant dient zelfs helemaal vorstvrij te blijven. Het is echter ook mogelijk om een hybride plant (een mix van Mexicaanse- en Guatemalaanse varianten) te kweken die de winter wel goed weet te doorstaan.

Je avocadoplant buiten zetten

Wanneer je je avocadoplant buiten wilt planten, dan ga je als volgt te werk:

Graven en planten van je avocadoplant

De basisstappen die je moet volgen om je plant uit de pot te halen en in de volle grond te zetten:

  • Kies een plaats waar je je avocadoplant wilt gaan planten,
  • Haal wat aarde rondom de plant uit de pot, zodat je de plek kunt zien waar de stengel van de plant uit de grond steekt. Doe voldoende aarde rondom de plant zodat deze stevig staat. Planten die opgekweekt zijn in grotere potten kun je in ongeveer de helft van de potdiepte planten.
  • Zet de avocadoplant direct vanuit de pot in het gat in de volle grond, dat je van tevoren hebt gegraven.

Houd er bij het kiezen van de plaats waar je je avocadoplant wilt gaan planten er echter rekening mee dat kleine, jonge avocadoplanten het best zullen gedijen op een plek waar voldoende schaduw aanwezig is. Dat komt omdat ze, op plaatsen waar ze van nature groeien, vaak onder de stam van de moederboom te vinden zullen zijn. Daar staat echter tegenover dat grotere, oudere bomen het liefst in de volle zon staan.

Ondanks dat het niet nodig is om een erg groot gat te gaan graven, moet je er wel voor zorgen dat je een ruime kuil graaft. Je kunt de grond overigens ook een beetje los woelen als je dat wilt. Om de kans op rottende wortels te verminderen, kun je bovendien de avocadoplant op een terpje of een verhoging planten.

Verder is van belangrijk om te onthouden dat wanneer je plant verder de aarde in zakt, de stam in de loop van de tijd lager in de grond zal staan dan in het begin. Indien je plant niet al te groot is, dan kun je deze tevens beter beschermen met een net of een gaasconstructie zodat vogels, kinderen en dieren deze niet kunnen beschadigen.

Je avocadoplant water geven

Omdat de avocadoplant niet goed gedijt met pure, harde aarde, zou je wellicht beter af kunnen zijn als je bladeren en houtspaanders gebruikt, deze helpen namelijk de haarwortels koel en gevoed te houden. Het grootste deel van de wortels van de plant bevindt zich immers in de bovenste grondlagen. Gecultiveerde grond onder de avocadoplant kan deze oppervlaktewortels dan ook schade toebrengen.

Bewater je avocadoplant

In de maanden van de lente, zomer en herfst, dien je je avocadoplant op vast tijdstop te bewateren. Hierbij moet je goed opletten omdat de plant een beetje uit kan gaan drogen tussen de bewateringen door. Het soort water dat je gebruikt is eveneens van groot belang. Zo kan zoutverbranding een probleem vormen voor een avocadoplant. Wanneer er een hoge zoutconcentratie in het water zit, dan dien je maatregelen te treffen om extra nauwkeurig te bewateren.

Dit geldt eveneens voor wanneer er veel zware klei in de grond aanwezig is. In dat geval moet je je plant het water diep en langzaam bij de plant laten komen. Een manier om dit te doen is om een druppelsysteem te gebruiken. Zorg er echter voor dat er een zeker maximum in is gesteld dat ligt tussen één en twee liter per uur. Laat het water vervolgens een paar uur lopen iedere keer dat je de avocadoplant water geeft.

Een alternatieve methode voor een druppelsysteem is een waterslang die op een minimale druppelstand is gezet. Ook nu laat je het water enkele uren lopen. Allebei de methoden helpen het water diep genoeg in de bodem door te laten dringen zodat het alle wortels van de avocadoplant kan bereiken.

Besteed in de koelere maanden van het jaar extra zorg aan de bewatering, zodat de grond niet te koud en vochtig wordt. Wanneer het in de winter regent, dan dien je je avocadoplant dan ook minder veel water te geven. Indien je een terpje rondom je plant hebt geplaatst, dan moet dit overigens ook weg worden gehaald in de winter zodat regenwater zich niet op kan gaan hopen.

Zorg voor voldoende drainage voor je avocadoplant

Bij het graven van een gat in de volle grond kunnen er problemen ontstaan die betrekking hebben op het binnendringen van water of met de omringende grond die water uit de omgeving van je plant wegtrekt. Een avocadoplant heeft echter ene heleboel water nodig, maar er moet echter eveneens sprake van voldoende drainage zijn.

Een avocadoplant moet dus in goed doorlatende grond worden geplaatst. Wanneer de grond echter zeer nat is, dan kan er zich wortelrot voordoen. Het is van groot belang om dus te onthouden dat, ondanks het feit dat je avocadoplant op geen enkel moment verdronken wil worden, deze evenmin te droog wil staan.

Wanneer je je avocadoplant hebt geplant in een gebied waar het erg heet en droog is, dan moet deze dan ook geregeld veel water geven, zo diep mogelijk zodat de plant niet afsterft. Dit geldt in het bijzonder wanneer er sprake is van temperaturen van meer dan 30 graden Celsius.

Bemesting van je avocadoplant

  • De eerste regel is om je avocadoplant zeker niet te overbemesten, omdat dit waarschijnlijk de plant zal doden. Dat komt omdat de meest delicate wortels (de wortels die zorg dragen voor de opname van voeding) heel dicht bij de bovenste grondlaag liggen. Om dat in het juiste perspectief te plaatsen, moet je weten dat het eigenlijk mogelijk is voor je avocadoplant om te kunnen overleven zonder enige vorm van (extra) bemesting.
  • Je plant kan echter wel baat hebben bij een goed verdunde mestoplossing. Let echter wel op als je avocadoplant nog jong is en je deze nog maar net hebt geplant, dan dien je minimaal een heel jaar van alle meststoffen afblijven. Indien de plant in zijn oorspronkelijke staat is gaan bloeien, dan zou je kunnen overwegen om er een beetje kunstmest bij te doen. Wanneer je dit wilt gaan doen, dan kies je het best voor een uitgebalanceerde citrusmeststof. Je hoeft deze overigens maar één keer in het jaar te geven, en dan geheel volgens de instructies op de verpakking van het product.
  • Ga echter nooit overmatig aan de slag met de kunstmest, want je hebt echt maar heel weinig ervan nodig. Het laatste dat je immers wilt, is je boom doden juist op het moment dat je deze juist wilt laten groeien! Organisch ingestelde kwekers kiezen wellicht liever voor een ander soort kunstmest. Je zou dan kunnen overwegen om koffiedik, compost of visemulsie te gebruiken, waardoor je avocadoplant eveneens goed zal gedijen.

Zorg voor je avocadoplant bij warmte en zon

Ondanks dat volgroede avocadoplanten het liefst veel zoon hebben, zullen ze in hun jonge jaren juist nog bescherming tegen overmatig zonlicht nodig hebben, dan is de schors namelijk nog erg gevoelig is. Zodra de wortelstructuur volledig is ontwikkeld en er voldoende blad aan de plant is gekomen, dan zal deze een stuk beter bestand zijn tegen de kracht van het zonlicht.

Op het moment dat je avocadoplant te veelzon krijgt, dan kun je wellicht de aan de zon blootgestelde schors gaan insmeren met een wat verdunde (op water gebaseerde) verf. Je kunt de plant echter eveneens aan de oostkant van je huis planten, zodat de ochtendzon de enige zon is waarmee deze te maken zal krijgen op een dag.

Indien je boom nog niet (maar wel bijna) in een stadium is gekomen waarin de zon welkom is, dan kun je er een soort bescherming omheen bouwen om de plant in de schaduw te kunnen houden totdat deze wel klaar is voor de volle zon. Wanneer je dit doet, dan moet je ervoor zorgen dat de plant altijd genoeg ruimte blijft houden om te groeien. Deze wordt namelijk waarschijnlijk tamelijk groot, dus het is goed om hier van tevoren rekening mee te houden.

Verzorging van je avocadoplant in een koud klimaat

Zoals we aan het begin van dit artikel al zeiden, zullen sommige soorten avocadoplanten het beter doen dan anderen onder koude omstandigheden. Op het moment dat je boom buiten is geplant, dan is dat vermoedelijk omdat het slechts tijdelijk koud zal zijn. Wanneer dit inderdaad het geval is, dan dien je één van de meer vorstbestendige soorten avocadoplanten te hebben gekozen. Bovendien zul je ervoor moeten zorgen dat je plant goed tegen de vorst en koude momenten is beschermd.

Het laatste punt dat we willen bespreken voordat we verder gaan naar avocadoplanten in een pot is dat snoeien alleen maar nodig zal zijn op het ogenblik dat je de hoogte of de breedte van je plant wat wilt beperken. Zodra je je plant gaat snoeien, dan doe je dat vóór een bloeiperiode en voordat de plant opnieuw blad aan gaat maken. 

Je avocadoplant in een pot kweken

Indien je in een kouder gebied woont, of je gewoonweg geen ruimte buiten tot je beschikking hebt om je plant in de volle grond te kunnen zetten, dan zul je deze waarschijnlijk in een pot moeten gaan kweken. Hieronder hebben we in een aantal stappen aangegeven hoe je te werk dient te gaan en bovendien hebben we een aantal handige tips voor je verzameld waar je rekening mee kunt houden als je je avocadoplant zo lang mogelijk in leven wilt houden.

De juiste grond en meststof kiezen

Zodra je avocadopit is beginnen met ontkiemen, dan zou je een kleine plant moeten krijgen die tussen de 15 en 30 centimeters hoog zal zijn. Je kunt deze plant nu in de grond zetten, mits je kiest voor aarde die los en zanderig van structuur is. Je zou hiervoor een zogenaamde oppotmix kunnen gebruiken die bestaat uit compost vermengd met zand. Dit mengsel zorgt voor een losse en snel drainerend geheel. Je hebt zo dus een vruchtbare grond met goede drainagemogelijkheden voor je plant tot je beschikking.

Als alternatief zou je een lichte potgrond kunnen gebruiken (bijvoorbeeld het soort dat gebruikt wordt bij cactussen). Voor een betere drainage (wat erg belangrijk is voor de groei), leg je bovendien enkele stenen op de bodem van de pot voordat je deze met aarde gaat vullen. In het eerste jaar kun je een beetje visemulsie gebruiken als kunstmest. Daarna gebruikt je één keer in de maand een uitgebalanceerde meststof voor de bemesting van je avocadoplant.

Je avocadoplant in een pot planten

Op het moment dat je avocadoplant heel zijn leven in een pot moet gaan groeien, dan kies je bij voorkeur voor een ongeglazuurde terracotta pot met een inhoud van 57 liter die bovendien voorzien is van drainagegaten in de bodem. Vergeet niet dat de gekozen pot twee keer zo diep moet zijn als de wortels van je avocadoplant.

Om je plant de beste overlevingskans te kunnen bieden, moet je eerst alle wortels ontwarren. Maak in je grond vervolgens een gat dat groot genoeg is voor de avocadokluit en wortels. Verspreid vervolgens de wortels over de bodem van de pot en vul het gat met aarde, die je tot slot lichtjes rond de avocadopit aandrukt. Zorg er echter voor dat je de bovenste helft van je pit boven de aarde uit laat steken, om de kans op rotting onder de grond zoveel mogelijk tegen te kunnen gaan. Vergeet tevens niet om je plant geregeld naar het licht te draaien om op die manier een ​​gelijkmatige groei te stimuleren.

Zorg voor voldoende licht en water

Op het moment dat je avocadoplant nog steeds erg jong is, dan plaats je deze beter niet in direct zonlicht. Toch zal ook deze jonge plant wel wat licht nodig hebben, en naarmate de plant ouder wordt, kun je deze steeds verder naar een lichtere plek verplaatsen. Omdat je avocadoplant later meer direct zonlicht nodig heeft, kun je deze voor het meest zonnige raam in je huis zetten. De plant kan immers minder goed gaan gedijen zonder voldoende licht.

Indien je een koude plaats woont, dan kun je je avocado​​plant wellicht wat extra licht geven tijdens de donkere maanden van het jaar, zodat deze geen bladeren zal verliezen. Wanneer je de mogelijkheid hebt om de plant tijdens de zomer naar buiten te verplaatsen, dan is dat absoluut aan te raden. Vergeet echter niet om de avocadoplant weer binnen te zetten zodra er een kans op vorst wordt gemeld!

Net als planten die buiten staan, kun je het je niet veroorloven om een avocadoplant in een pot te veel water te geven. Zorg dus voor een vochtmeter of check de grond met je vingers. Droge en kruimelige grond heeft dan ook snel water nodig. Bovendien zullen de bladeren van je avocadoplant je vertellen hoeveel vocht er aanwezig is; gele bladeren betekent dat je te veel water hebt gegeven en bruine bladeren wil zeggen dat je nu meteen moet gaan bewateren.

Zet je avocadoplant in een grotere pot

Je plant kan binnenshuis voor de duur van drie tot vijf jaar groeien nadat deze is ontkiemd. De plant kan echter behoorlijk groot worden, dus zult deze van tijd tot tijd in grotere potten moeten gaan planten, wellicht zelfs ieder voorjaar, maar in ieder geval zodra de wortels van de plant de huidige pot helemaal hebben gevuld.

Om een avocadoplant te verpotten legt je de huidige pot op zijn kant en draai je deze voorzichtig rond om de kluit te helpen omlos te komen. Haal vervolgens de avocadoplant eveneens voorzichtig uit de pot en maak met je vingers de kluit voorzichtig los en ontwar de wortels. Plaats daarna de kluit in een grotere pot en voeg wat grond onder de wortels toe, maar zorg er wel voor dat de plant op dezelfde hoogte komt te staan als in de laatste pot.

Doe de aarde rond de kluit en giet wat water via de bovenzijde van de pot, totdat de aarde deze op kan nemen. Laat de grond echter drogen voordat je de avocadoplant weer water gaat geven. Wees overigens altijd voorzichtig bij het verpotten vanuit een grote pot. De kluit kan dan namelijk uit elkaar vallen wat je plant het leven kan kosten. Indien je dan ook wilt dat je avocadoplant talloze jaren in leven blijft, dan moet je proberen om als dat mogelijk is een plant niet al te klein in een pot te gaan zetten.

Dat is eigenlijk alles wat je zou moeten weten over het zelf kweken van een avocadoplant. We wensen je dan ook veel succes bij het planten of oppotten van je avocadoplant en we hopen dat deze een lang en welvarend leven zal leiden, en bovendien dat je de lekkerste vruchten ervan kunt gaan plukken!

Ze Magazine - Lifestyle trends